[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Gisteren — 20 Augustus 2019Alle Nieuwskoppen

Elektrische fietsers sporten even hard als gewone fietsers

Door Xavier

Gebruikers van een elektrische fiets werken net zo goed aan hun gezondheid als wie op een gewone fiets rijdt. Dat blijkt uit een grootschalige internationale studie, gefinancierd door de Europese Commissie. In die studie werden 10.000 mensen meerdere jaren lang gevolgd in zeven Europese steden, waaronder Antwerpen.

Het onderzoek concludeert dat wie met een elektrische fiets rijdt, doorgaans een even zware inspanning levert als reguliere fietsers. De onderzoekers drukken die inspanningen uit in MET’s, wat staat voor “Metabolic Equivalent Task” en een maatstaf is voor de hoeveelheid energie die een bepaalde fysieke inspanning kost. Gewone fietsers gebruiken wekelijks gemiddeld 4.085 MET’s, bij de e-fietsers is dat met 4.463 MET’s zelfs wat meer.

Stevig aandeel in woon-werkverkeer

De verklaring: wie elektrisch rijdt, rijdt niet alleen vaker, maar legt doorgaans ook meer kilometers af dan zijn of haar weliswaar wat steviger trappende medefietsers. Een gemiddelde elektrische fietstrip bedraagt 9,4 kilometer, die met een gewone fiets 4,8 kilometer. Dat komt onder meer omdat de elektrische fiets een stevig aandeel heeft vergaard in het woon-werkverkeer, ter vervanging van de auto, schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg.

De studie concludeert dat e-bikes gepromoot moeten worden als duurzaam en gezond vervoermiddel. De gezondheidseffecten van fietsen zijn namelijk groot. Voorwaarde is volgens de onderzoekers wel een aangepaste, veilige infrastructuur.

Het bericht Elektrische fietsers sporten even hard als gewone fietsers verscheen eerst op Metro.Italiaanse premier kondigt ontslag aan

Door Silke Vandenbroeck

De Italiaanse regeringsleider Giuseppe Conte heeft het einde van de regering van de rechts-populistische Lega en de populistische Vijfsterrenbeweging afgekondigd. “De huidige crisis ondermijnt onvermijdelijk de activiteiten van de regering, die hier eindigt”, zei Conte dinsdag in de Senaat in Rome. Na het debat daar zal hij zijn ontslag indienen bij president Sergio Mattarella.

De rechts-populistische binnenlandminister Matteo Salvini stortte twee weken geleden de regering in een crisis. Salvini eist snel nieuwe verkiezingen, ook al zocht hij recent weer toenadering tot zijn geplaagde coalitiepartner. In de peilingen is de Lega, die een harde anti-immigratiekoers vaart, met voorsprong de sterkste partij.

Conte uitte zware beschuldigingen tegen Salvini. Zijn beslissing om de coalitie van de Lega en de Vijfsterrenbeweging op te zeggen, is objectief beschouwd “zwaarwichtig” voor het land en uitsluitend terug te voeren tot Salvini’s eigen persoonlijke belangen. Conte beschuldigde Salvini van “politiek opportunisme”. De crisis is schadelijk voor het land.

Meningsverschillen

De Lega en de Vijfsterrenbeweging zitten nu iets meer dan een jaar in het zadel. De voorbije maanden diepten de meningsverschillen tussen de twee partijen uit. Terwijl de Lega het in de peilingen steeds beter deed, ging de Vijfsterrenbeweging achteruit. Bij nieuwe verkiezingen dreigt een nederlaag voor de populistische partij.

Toch kan de Vijfsterrenbeweging, samen met de sociaaldemocraten van de Partito Democratico (PD) in de oppositie, Salvini’s plannen voor snelle nieuwe verkiezingen doorkruisen. Ze onderzoeken de mogelijkheid om samen Salvini en zijn Lega te lozen. Hoe zo’n pact eruit zou zien, is nog koffiedik kijken. Beide partijen leefden tot nu toe op gespannen voet.

President aan zet

Van zodra Conte zijn ontslag ingediend heeft bij de president, is die aan zet. Hij moet beslissen over de volgende stappen. Verwacht wordt dat hij eerst laat onderzoeken of er in het parlement een meerderheid is voor een nieuwe regering. Als dat niet zo, is kan hij het parlement ontbinden en ligt de weg naar nieuwe verkiezingen open.

Salvini zelf ging al in de tegenaanval op Conte. “Ik zou alles net hetzelfde weer opnieuw doen, met de grote kracht van een vrij man”, zei hij in de Senaat. Hij wil al in oktober nieuwe verkiezingen. “Ik ben niet bang voor het oordeel van de Italiaan.”

Het bericht Italiaanse premier kondigt ontslag aan verscheen eerst op Metro.


2019 is hét jaar van de uil

Door Alain Narinx

De uilen doen het zeer goed dit jaar. Door de droge zomer van vorig jaar en de zachte winter en lente is er meer voedsel, en leggen ze meer eieren. Maar welke uilen vinden we eigenlijk in Vlaanderen? En hoe kan je ze herkennen?

Hoera! De uil doet het geweldig in 2019. Het was een zachte winter en lente met weinig neerslag waardoor er meer veldmuizen rondlopen, en daardoor is er ook meer eten voor de vogels. De jonge uilen hebben een maand vroeger het nest kunnen verlaten door dit overvloed aan lekkers. Dit is vooral het geval voor de kerk- en steenuil. Zij hebben per nest een tot twee eieren méér gelegd dan andere jaren. Van de andere uilensoorten is dit moeilijker te zeggen aangezien ze broeden in boomholtes en niet in een nestkast.

Meer uilenjongen betekent ook dat de oudervogels meer voedsel moeten vinden. Een jonge kerkuil eet gemiddeld 5 muizen per nacht. Deze soort heeft dit jaar ongeveer 7 eieren per nest gelegd dus de ouders moeten 35 muizen vangen. Dit aantal loopt op tot ongeveer 45 omdat ze zelf natuurlijk ook nog moeten eten. Een hele karwei dus voor de kerkuil.

Divers uilenrijk

Kerkuil (foto: Eric Malfait)

Je vraagt je misschien af of de kerkuil echt in een kerk woont? Ja hoor! De kerkuil bouwt zijn nest in kerktorens, maar ook geregeld in schuren en andere gebouwen. Hij is goed te herkennen door zijn wit, hartvormig gezicht en pikzwarte ogen. Je zal hem niet snel tegenkomen omdat hij ’s nachts jaagt.

steenuil
Steenuil (foto: Eric Malfait)

De steenuil daarentegen is niet zo verlegen en laat zich overdag graag zien op het platteland. Hij zit dan waarschijnlijk ergens op een paaltje te wachten tot hij een lekkere prooi ziet. In tegenstelling tot de andere uilen in België is de steenuil redelijk klein en vangt dus vooral insecten en amfibieën. Al staat er soms wel eens een muis op het menu.

De reusachtige oehoe (foto boven artikel) is bekend in heel Europa. Oe oe! Zo klinkt die. Hij is in de Ardennen en Limburg zeer regelmatig te horen, en duikt tegenwoordig ook in de andere provincies op. De oehoe jaagt in de schemering maar je kan hem misschien overdag eens spotten als je heel alert bent. Ook de bosuil, ransuil en velduil zijn in ons land te vinden. Ze hebben allemaal iets unieks. De bosuil ziet er bijvoorbeeld heel schattig uit maar lust af en toe wel een rans- of steenuil.

Een wist-je datje: de oogkleur van een uil je vertelt wanneer ze jagen. Een uil met zwarte ogen jaagt ’s nachts. Als ze oranje ogen hebben, vliegen ze in de schemering en de uilen met gele ogen kan je overdag zien.

logo natuurpuntSarah Rummens

Het bericht 2019 is hét jaar van de uil verscheen eerst op Metro.OuderAlle Nieuwskoppen

Ruim 750 mensen per dag vliegen tussen Brussel en Amsterdam

Door Aaron Verbrugghe

In 2018 hebben 277.787 mensen het vliegtuig genomen tussen Brussel en Amsterdam. Het aantal reizigers lag zo 8,4% hoger dan in 2017, hoewel dergelijke korte vluchten regelmatig onder vuur komen te liggen omwille van hun klimaatimpact. De cijfers komen van Brussels Airport.

Vanop Zaventem vliegt de Nederlandse maatschappij KLM momenteel vijf keer per dag van en naar Amsterdam. Het gaat om zogenoemde feedervluchten: passagiers worden naar de luchthaven Schiphol gevlogen, de hub van KLM in Amsterdam, waar ze overstappen op een langeafstandsvlucht, of omgekeerd.

Kritiek

Maar regelmatig komt er kritiek op dergelijke korte vluchten. Beide luchthavens liggen in vogelvlucht op maar ongeveer 150 kilometer van elkaar, een vlucht duurt soms maar 22 minuten. In Nederland was er eerder dit jaar een meerderheid in de Tweede Kamer om de Amsterdam-Brusselvluchten af te schaffen, maar zo ver kwam het uiteindelijk niet. Zo’n verbod zou indruisen tegen de Europese vrijemarktregels. Bij ons pleitte onder meer de partij Groen al dat «kortere vluchten plaats moeten maken voor treinverkeer».

Gebrekking treinaanbod

Maar dan moet het treinaanbod wel volgen. In het station van Brussels Airport stoppen momenteel bijvoorbeeld geen hogesnelheidstreinen. Wie met de Thalys vanuit Parijs of Amsterdam naar Zaventem wil gaan, moet overstappen in Brussel-Zuid. Thalys heeft ook niet onmiddellijk plannen om zijn treinen te laten stoppen op de luchthaven. De Beneluxtrein stopt wel in Schiphol en Brussels Airport, maar de reistijd tussen beide luchthavens bedraagt meer dan twee uur.

Londen nog populairder

Twee andere korte verbindingen – 300 tot 350 kilometer in vogelvlucht – vervoeren nog veel meer passagiers. Zo is Londen de vijfde bestemming vanuit Zaventem (688.333 reizigers in 2018), Frankfurt staat op plaats 8 (589.109 passagiers).

Het bericht Ruim 750 mensen per dag vliegen tussen Brussel en Amsterdam verscheen eerst op Metro.IJsland houdt uitvaartceremonie voor Okjokull de ijsberg

Door Camille Van Puymbroeck

IJsland heeft voor het eerst een gletsjer in het land “dood” verklaard. Dat gebeurde zondag met een ceremonie die onder andere door premier Katrin Jakobsdottir en mensenrechtenactiviste Mary Robinson werd bijgewoond. 

Geoloog Oddur Sigurdsson, die aan de Rice University in Houston (Texas) verbonden is, volgde de afmetingen en de dikte van de gletsjer jarenlang. Okjokull verloor zijn status van gletsjer in 2014. Door het terugtrekkende en smeltende ijs kan hij niet langer bewegen op de top van de vulkaan waar hij sinds zowat 700 jaar ligt.

Toekomst zonder gletsjers?

Sigurdsson onthulde een plaat die de dood van de gletsjer markeert. Daarop staat “een brief aan de toekomst”. Op de ceremonie was, naast premier Jakobsdottir, ook de Ierse ex-presidente en mensenrechtenactiviste Mary Robinson aanwezig. “Verwacht wordt dat al onze grote gletsjers de komende 200 jaar dezelfde weg zullen opgaan. Dit monument moet tonen dat we weten wat er aan de hand is en wat ertegen gedaan moet worden”, zo staat op de plaat.

Het bericht IJsland houdt uitvaartceremonie voor Okjokull de ijsberg verscheen eerst op Metro.Bananensector in rep en roer door schimmelziekte

Door Alain Narinx

Bananenkwekers maken zich zorgen, want in Zuid-Amerika is voor het eerst een schimmelziekte opgedoken die een ravage kan aanrichten op plantages. De Cavendish-banaan, de soort die vandaag in elke winkel in de rekken ligt, is niet resistent. Gevolg: we zullen binnenkort wellicht wat meer mogen betalen voor de fruitsoort.

De ziekte TR4 werd in juli voor het eerst vastgesteld op twee plantages in Colombia. Tropical Race 4 (TR4), soms de Panama-ziekte genoemd, is een bodemschimmel die niet kan bestreden worden met gewasbeschermingsmiddelen. Het rooien en buiten gebruik stellen van besmette gebieden is de enige manier om verspreiding tegen te gaan. Een getroffen plantage is voor lange tijd verloren voor productie.

De Panama-ziekte is al langer gekend, en verspreidde zich de voorbije jaren in Azië en Afrika. In Zuid-Amerika was de ziekte nog nooit opgedoken. En dat baart de sector zorgen. Zuid-Amerika is het belangrijkste aanvoergebied van bananen voor Europa. Een kwart van de bananen die bij ons in de rekken ligt, komt uit Colombia. Buurland Ecuador is zelfs een nog grotere producent en exporteur.

Collectieve actie

Voorlopig zijn nog maar zowat honderd hectaren in Colombia besmet, op een totaal van meer dan 40.000 hectaren. “Het is dus niet zo dat we morgen geen bananen meer zullen hebben”, zegt expert Frederic Rosseneu van de Belgische fruit- en groentereus Greenyard. “Maar de ziekte zal zich hoe dan ook verspreiden. Het wordt dus cruciaal om de schimmel zo goed mogelijk af te remmen. En dat wordt een collectieve inspanning. Negentig procent van de telers kan inspanningen leveren om te ontsmetten, maar als de resterende tien procent niet de middelen heeft of onwetend is, dan is er een probleem”.

Prijsstijging

De Belgische bananenliefhebber hoeft niet meteen te vrezen voor lege rekken. Wel zullen bananen binnenkort wat duurder worden. Producenten zullen de gestegen kosten voor de ziektebestrijding proberen door te rekenen in de contractbesprekingen voor volgend jaar. “Die gesprekken moeten nog beginnen. Met hoeveel de prijs van bananen zou kunnen stijgen, is dus nog niet duidelijk. Maar het is wel niet zo dat ze plots de helft duurder zullen worden”, verzekert de Greenyard-specialist.

Monocultuur

De problemen met TR4 tonen aan wat de gevolgen kunnen zijn van een doorgedreven monocultuur zoals bij bananen. De bananen die we vandaag eten, zijn allemaal van de Cavendish-soort, de typische dessertbanaan voor miljoenen consumenten. De variëteit is niet resistent tegen TR4. “De consumenten zijn gewoon aan die mooie gele bananen met die typische smaak. Ze zullen niet zomaar overschakelen op een andere soort”.

Het bericht Bananensector in rep en roer door schimmelziekte verscheen eerst op Metro.Gevoel van nutteloosheid weegt zwaar door bij werklozen

Door Maren Vanhouche

Voor wie zijn werk verliest, valt het leven vaak als een kaartenhuisje in elkaar. Hoewel je inkomen wegvalt, blijkt uit onderzoek dat het vooral de psychologische factoren zijn die ervoor zorgen dat mensen in een neerwaartse spiraal terechtkomen. Met name het gevoel van nutteloosheid weegt mentaal zwaar door.

In Duitsland hebben wetenschappers onderzoek gedaan naar het verband tussen werk en stress. Voor de studie kregen meer dan 1.000 Duitse werklozen een vragenlijst voorgeschoteld die ze moesten invullen. Daarna werden ze 2,5 jaar opgevolgd. Het resultaat werd vervolgens gepubliceerd in het vaktijdschrif Journal of Occupational Health Psychology.

Nutteloosheid

Uit de studie bleek dat de stress die proefpersonen ervoeren niet uitsluitend toe te schrijven was aan het verlies van inkomen. Er speelden heel wat pyschologische factoren mee waarvan het gevoel van nutteloosheid een van de meest frappante was. “Ze misten het gevoel dat het iets uitmaakte dat ze er waren, dat ze iets bijdroegen. Ze hadden het gevoel dat ze thuis wat buiten de maatschappij stonden en niet meer echt nodig waren”, vertelt Nathan Van den Bergh aan Het Laatste Nieuws. Van den Bergh is onderzoeker bij de vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie van de Universiteit Gent en volgde het Duitse onderzoek op met veel interesse. “Mensen zullen langer blijven stilstaan bij het gevoel dat ze zich niet meer nuttig kunnen maken. En dat kan tot een neerwaartse spiraal leiden”, voegt de wetenschapper eraan toe.

Structuur en sociaal contact

Een andere factor die een grote rol speelt is het gevoel van competentie. “Die psychologische factor werd in de modellen vaak over het hoofd gezien”, stelt Van den Bergh. Daarnaast gaat het verliezen van een job vaak gepaard met een gevoel van maatschappelijke vervreemding. “Een job levert ook structuur en sociaal contact. Die kunnen verarmen of zelfs wegvallen”, vertelt de onderzoeker. “Een job laat daarnaast toe om naar een hoger gezamelijk doel te streven. Je job geeft je status en je plaats in de maatschappij mee vorm, terwijl werkloosheid die net bemoeilijkt.

UGent

Van den Bergh was zelf niet betrokken bij de Duitse studie, maar voert wel gelijkaardig onderzoek aan de Universiteit Gent. Met zijn team analyseert Van den Bergh de impact van werkloosheid. “Volgens ons zijn de Duitse bevindingen nog maar een deel van de verklaring”, stelt Van den Bergh. “Niet iedereen ondervindt immers in dezelfde mate stress als hij of zij werkloos is. Een van de factoren die volgens de eerste voorlopige resultaten ook een rol speelt, is de neiging om te piekeren.” Negatieve gedachten zorgen ervoor dat je stressgevoel stijgt, wat leidt tot meer angstige of depressieve klachten. Al die factoren hopen zich op en bemoeilijken de zoektocht naar een nieuwe job.

Vijftigplussers

Een groep die gemakkelijk uit het oog verloren wordt, is die van de vijftigplussers. “Zij hebben het niet makkelijk”, aldus Van den Bergh. “Werk vinden is op hun leeftijd niet evident en zij kunnen zich na verloop van tijd steeds meer gaan afvragen of het überhaupt nog zal lukken om weer aan de slag te gaan, of ze nog verder zullen kunnen bouwen aan hun pensioen en of ze geen financiële moeilijkheden zullen krijgen als hun uitkering steeds verder afneemt. Zij vormen een kwetsbare groep”, concludeert Van den Bergh.

Het bericht Gevoel van nutteloosheid weegt zwaar door bij werklozen verscheen eerst op Metro.Drie op vier festivalgangers draagt darmbacteriën op handen

Door Alain Narinx

Wie deze zomer naar een festival gaat, neemt best niet alleen gehoorbescherming mee maar ook een ontsmettingsmiddel voor de handen. Dat adviseren wetenschappers van de Universiteit Utrecht. Uit hun onderzoek blijkt dat driekwart van de festivalbezoekers darmbacteriën op hun handen heeft zitten.

Voor het onderzoek namen de wetenschappers stalen bij 450 bezoekers van de Zwarte Cross. Dat festival, een mix tussen motorcrosswedstrijden en muzikale optredens, vond vorige maand plaats.

Driekwart

De onderzoekers stelden vast dat de handen van de festivalbezoekers veel vuiler dan gemiddeld waren. Ruim 75% droeg darmbacteriën zoals E. coli op zijn of haar handen. “Dat is veel, verklaart universitair hoofddocent Len Lipman aan de regionale televisiezender Omroep Gelderland. “Normaal wordt maar bij 5 tot 10% van de mensen darmbacteriën op de handen gevonden.”

Wellicht verspreiden de bacteriën zich via weilanden waar dieren hun ontlasting hebben achtergelaten. Ook de gebrekkige hygiëne na een toiletbezoek wordt als oorzaak gezien.

Handen wassen

Darmbacteriën op de handen zijn niet per se gevaarlijk maar kunnen wel aanleiding geven tot infecties, waarschuwt de hoofddocent. Hij roept op om voor het eten en na een toiletbezoek de handen zorgvuldig te wassen met zeep en met een papieren handdoekje af te drogen.

Het bericht Drie op vier festivalgangers draagt darmbacteriën op handen verscheen eerst op Metro.NMBS zoekt nog 450 nieuwe collega’s

Door Alain Narinx

De NMBS is nog op zoek naar 450 nieuwe collega’s. Die komen bovenop de 1.300 nieuwe medewerkers die HR Rail, de juridische werkgever voor NMBS, dit jaar al heeft aangeworven. Vooral treinbegeleiders, treinbestuurders en technische profielen zijn erg gewild. Dat meldt HR Rail.

In augustus heeft HR Rail al bijna 75% van de 1.750 gezochte nieuwe collega’s gevonden. Het gaat onder meer over 230 kandidaat-treinbegeleiders, van de 300 die de NMBS er dit jaar wil aanwerven. “De instroom op het terrein zal zich de komende weken en maanden versterkt laten voelen naarmate meer nieuwe collega’s hun opleiding afronden. Ook van de 360 nodige treinbestuurders werd al meer dan drie kwart gevonden”, klinkt het.

Najaarsacties

HR Rail en de NMBS zullen ook in het najaar nog initiatieven organiseren. “Zo zijn er de Jobstand voor speeddates in Brussel-Noord tijdens de Week van de Mobiliteit, een Meet & Greet voor treinbegeleiders in Gent, Kortrijk, Oostende en Brugge in september, de infosessies voor treinbestuurders in Brussel en Tienen en de infosessies voor de opleiding elektromecanicien in samenwerking met VDAB in Antwerpen in september en oktober.”

Verder organiseren HR Rail en NMBS in september en oktober nog Job Days voor treinbegeleiders in Hasselt, Leuven, Antwerpen, Turnhout, Dendermonde, Gent, Oostende, Brugge, Kortrijk en Brussel, voor treinbestuurders in Brussel, en voor technici en ingenieurs in Mechelen.

Meer info en inschrijven kan via www.nmbs.be/jobs.

Het bericht NMBS zoekt nog 450 nieuwe collega’s verscheen eerst op Metro.Dierenpopulaties in wouden gehalveerd in halve eeuw

Door Xavier

De wereldwijde populaties van in wouden levende dieren zijn de voorbije vijftig jaar meer dan gehalveerd. Dat stelt natuurorganisatie WWF in een rapport over biodiversiteit in bossen.

Het WWF bestudeerde 455 populaties van 268 dierensoorten die in het woud leven of er afhankelijk van zijn. De natuurorganisatie, die samenwerkte met VN-organisatie UNEP-WCMC en de Zoological Society of Londen, komt tot de vaststelling dat de populaties van deze vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen tussen 1970 en 2014 gemiddeld met 53% zijn geslonken.

Slecht nieuws voor klimaatverandering

De meeste verliezen worden opgetekend in tropische wouden zoals het Amazoneregenwoud. De belangrijkste boosdoener is de mens. Onze activiteiten zijn de belangrijkste oorzaak van het verlies aan en de achteruitgang van de leefgebieden, zo stipt het WWF in een mededeling aan.

De organisatie wijst erop dat de slinkende dierenbestanden in de wouden ook slecht nieuws zijn in het licht van de klimaatverandering. De dieren spelen immers een vitale rol om de omgeving waarin ze leven gezond en productief te houden. Die wouden vangen veel koolstof op en vormen zo een belangrijke natuurlijke bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering.

2020 is cruciaal jaar

Het rapport schetst een somber beeld van de biodiversiteit in de wouden, maar met de juiste maatregelen op vlak van natuurbehoud kan het tij gekeerd worden, maakt WFF zich sterk. De organisatie verwijst onder meer naar de toenemende gorillabestanden in Centraal- en Oost-Afrika. Het WWF vinkt 2020 als een cruciaal jaar aan. Dan komen de staatshoofden en regeringsleiders bijeen voor de 75ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en moet er volgens de organisatie een wereldwijd akkoord bereikt kunnen worden om de achteruitgang van natuur en klimaat een halt toe te roepen.

Het bericht Dierenpopulaties in wouden gehalveerd in halve eeuw verscheen eerst op Metro.Mazelen zijn stevig in opmars in België

Door Xavier

Het aantal patiënten met mazelen is in de eerste zeven maanden van dit jaar wereldwijd fors toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In België gaat het bijna om een vervijfvoudiging in vergelijking met dezelfde periode in 2018.

Volgens de WHO werden in de eerste zeven maanden van dit jaar 361 nieuwe patiënten met mazelen vastgesteld in België. Dat is bijna vijf keer meer dan de 76 gevallen die vorig jaar van januari tot en met juli geteld werden. Het huidige aantal besmettingen ligt zelfs al drie keer hoger dan de 120 gevallen die in heel 2018 werden vastgesteld. Ter nuancering: in 2017 werden tijdens de eerste zeven maanden van het jaar exact even veel nieuwe patiënten met mazelen geteld in België (361). Na twaalf maanden lag de eindbalans toen op 367.

Wereldwijde stijging

De WHO waarschuwt in een mededeling op haar website dat er sprake is van een mondiale opgang van de mazelen. Het gaat wereldwijd om een verdrievoudiging in vergelijking met dezelfde periode in 2018, waardoor het aantal besmettingen het hoogste niveau heeft bereikt sinds 2006. De Democratische Republiek Congo, Madagascar en Oekraïne worden het zwaarst getroffen. Maar ook landen als Angola, Kameroen, Tsjaad, Kazachstan, de Filipijnen, Soedan, Zuid-Soedan en Thailand krijgen te maken met een forse opstoot. In de VS werd ook het hoogste aantal patiënten in 25 jaar geteld.

De grootste uitbraken doen zich voor in de landen waar relatief weinig gevaccineerd wordt. Maar ook in landen waar veel inentingen gebeuren, neemt het aantal patiënten toe, omdat de vaccinatiegraad binnen een land soms een erg ongelijke verdeling kent. De WHO betreurt dan ook dat heel wat mensen niet beschermd zijn tegen de mazelen als gevolg van een gebrekkige toegang tot de gezondheidszorg of wegens misleidende informatie over de risico’s van de vaccins.

Het bericht Mazelen zijn stevig in opmars in België verscheen eerst op Metro.Ikea opent pop-up in hartje Leuven

Door Camille Van Puymbroeck

De Zweedse meubelgigant Ikea is geen onbekende voor studenten. Het gemiddelde kot heeft standaard een Billy, een Kallax en een Klippan in het aanbod. Helaas moeten papa en mama vaak diens doen als chauffeur tijdens de inrichting. Daar komt, althans voor Leuvense studenten, wellicht verandering in.

Ikea’s zijn vaak niet alleen enkel met de auto bereikbaar, maar bovendien blijft het nooit bij één bezoek. Er is altijd wel iets dat je vergeten bent, waardoor je ouders nogmaals een ritje naar het dichtstbijzijnde filiaal moeten maken. En daar is niet iedereen blij mee.

Bedden

Maar wat nu als je gewoon in het centrum van de stad terecht zou kunnen voor je Ikeaboodschappen? In Leuven kan het vanaf 9 september. De winkelketen wil voorlopig nog weinig kwijt over de pop-up. Die zal huizen in het vroegere Mexx-pand aan de Bondgenotenlaan 54 en de opening staat in het teken van slapen. Of dat betekent dat er ook alleen bedden verkocht zullen worden, is niet duidelijk, maar de timing is alvast goed gekozen. Heel wat studenten zijn begin september namelijk druk bezig met de (her)inrichting van hun kamer, dus aan klanten zal er ongetwijfeld geen gebrek zijn. De pop-up past binnen het beleid van Ikea om steeds meer te focussen op stadswinkels, die makkelijk bereikbaar zijn. In Parijs bestaat het al en steden als New York, Tokio en Milaan staan op de planning.

Het bericht Ikea opent pop-up in hartje Leuven verscheen eerst op Metro.Merkwaardige details opgedoken over doodsoorzaak voetballer Emiliano Sala

Door Koen De Nef

De overleden voetballer Emiliano Sala en zijn piloot werden tijdens hun noodlottige vlucht blootgesteld aan dodelijke waarden van het giftige gas koolstofmonoxide (CO). Dat heeft de Air Accidents Investigation Branch (AAIB) woensdag bekendgemaakt.

Emiliano Sala en zijn piloot David Ibbotson vlogen op 21 januari 2019 met een Piper Malibu PA-46 van Nantes naar Sala’s nieuwe club Cardiff City. Het vliegtuigje crashte in het Kanaal en het levenloze lichaam van de 28-jarige Argentijnse spits werd twee weken later teruggevonden. Van de piloot ontbreekt nog steeds elk spoor.

Bewusteloos

De oorzaak van de crash is nog steeds onbekend, maar er zijn nieuwe, opvallende details opgedoken. Het bloed van Sala bevatte immers 58% van het giftige gas koolstofmonoxide (CO). Dat is extreem hoog, in die mate dat het zelfs dodelijk kan zijn. Blootstelling aan meer dan 50% van het kleur- en geurloze gas kan leiden tot bewusteloosheid en zelfs een hartaanval.

Lek in ventilatiesysteem

Sala en zijn piloot werden vóór de crash blootgesteld aan de dodelijke hoeveelheid CO, dus bestaat de mogelijkheid dat de twee al bewusteloos of overleden waren voordat het vliegtuig in zee crashte. Het gas kwam wellicht in de cabine terecht door een lek in het ventilatiesysteem.

Emiliano Sala was met 17 miljoen euro de duurste aankoop in de clubgeschiedenis van Cardiff City.

Het gecrashte vliegtuigje waarin Emiliano Sala het leven liet:

AFP / AAIB

Het bericht Merkwaardige details opgedoken over doodsoorzaak voetballer Emiliano Sala verscheen eerst op Metro.


“Canadese moordverdachten beroofden zichzelf van het leven”

Door Aaron Verbrugghe

De twee lichamen die in het noorden van de Canadese provincie Manitoba werden gevonden, zijn die van de voortvluchtige tieners die verdacht worden van moord. Dat heeft de Canadese politie bevestigd. Uit de autopsie blijkt dat ze zichzelf van het leven hebben beroofd met een vuurwapen.

Het lijkt erop dat Kam McLeod en Bryer Schmegelsky al enkele dagen dood waren voor de lichamen zijn aangetroffen. De lijken werden gevonden in de buurt van de oever van de rivier Nelson, op ongeveer 8 kilometer van de plek waar eind juli het verbrande wrak van de auto van de twee tieners werd gevonden.

Verdacht van drievoudige moord

De twee jeugdvrienden van 19 en 18 jaar oud werden officieel in verdenking gesteld van drie moorden. De 64-jarige professor Leonard Dyck zou hun eerste slachtoffer zijn geweest. Daarnaast worden ze er ook van verdacht de 23-jarige Australiër Lucas Fowler en zijn Amerikaanse vriendin Chynna Deese (24) te hebben gedood.

Over het motief voor de moorden tast de politie nog in het duister. Ze onderzoekt de gevonden vuurwapens om na te gaan of die zijn gebruikt bij de drie moorden.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht op het gratis nummer 1813 en op de website zelfmoord1813.be.

Het bericht “Canadese moordverdachten beroofden zichzelf van het leven” verscheen eerst op Metro.


Sam Bennett sprint naar tweede zege op rij in BinckBank Tour

Door Aaron Verbrugghe

De Ier Sam Bennett (Bora-hansgrohe) heeft na de eerste ook de tweede etappe op zijn naam geschreven in de BinckBank Tour. De Ierse leider remonteerde met overmacht landgenoot Jasper Philipsen, die te snel op kop kwam in de massasprint. 

Waar gisteren de openingsetappe eindigde in Nederland, kregen we vandaag een rit van 169 kilometer die volledig op Belgische bodem werd betwist. Zes renners kozen al vroeg het hazenpad waaronder de Belgen Thomas Sprengers. Op vijf kilometer van de meet werden ze gegrepen door het peloton.

Philipsen van ver

In de massasprint in Ardooie probeerde Jasper Philipsen iedereen te verrassen door vroeg aan te zetten. De jonge Belg leek enige tijd in zijn opzet te slagen, tot uiteindelijk de 28-jarige in Wervik geboren Bennett alsnog voorbij Philipsen raasde. De Nederlander Dylan Groenewegen vervolledigde het podium. Met Amaury Capiot (6e), Nikolas Maes (8e) en Timothy Dupont (10e) konden nog drie Belgen uitpakken met een toptiennotering.

Woensdag werkt het peloton in de derde etappe 166,9 kilometer af, met start en aankomst in Aalter.

Het bericht Sam Bennett sprint naar tweede zege op rij in BinckBank Tour verscheen eerst op Metro.Onafhankelijke spoorbond OVS legt werk neer tijdens Pukkelpop

Door Xavier

De onafhankelijke spoorvakbond OVS staakt op zaterdag 17 augustus – middenin het weekend van het festival Pukkelpop. Dat meldt de NMBS. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken, zal de NMBS een gegarandeerde treindienst organiseren.

De onafhankelijke spoorbond OVS heeft na een gesprek met de directie van de spoorwegmaatschappij NMBS beslist om door te zetten met de stakingsaanvraag voor 17 augustus. Dat valt samen met de voorlaatste festivaldag van Pukkelpop. De vakbond legt het werk neer omdat het ontevreden is over de vakantieregeling tijdens de zomermaanden. Te weinig werknemers zouden in juli en augustus hun verlof kunnen opnemen. Op 27 juli staakte de OVS ook al naar aanleiding van het conflict over vakantiedagen. Toen, ook een zaterdag, reden uiteindelijk drie op de vijf treinen.

Meer nieuws vrijdagochtend

De impact van deze staking op de dienstverlening is nog onduidelijk. In een persbericht laat NMBS weten dat het op basis van het treinbegeleidingspersoneel dat aangeeft te zullen werken een gegarandeerde treindienst uitwerkt. Daarbij gaat bijzondere aandacht naar Pukkelpop. De spoorwegmaatschappij zal de aangepaste dienstverlening vrijdagochtend via haar kanalen verspreiden.

Verder meldt NMBS nog dat het betreurt dat OVS naar het stakingswapen grijpt. Het bedrijf zegt al 200 van de geplande 300 nieuwe treinbegeleiders te hebben aangeworven en dat nieuwe stakingen die aanwervingen alleen maar bemoeilijken. Verder zet het tijdens de zomermaanden extra omkadering in om de werkdruk te verlichten.

Het bericht Onafhankelijke spoorbond OVS legt werk neer tijdens Pukkelpop verscheen eerst op Metro.IN BEELD. Wielerwereld neemt afscheid van Bjorg Lambrecht

Door Aaron Verbrugghe

Familie, vrienden en sympathisanten hebben afscheid genomen van de overleden renner Bjorg Lambrecht in de Sint-Willibrorduskerk van Knesselare. De kerk was te klein voor het aantal opgedaagde mensen. Op het dorpsplein stond een groot scherm om de plechtigheid te kunnen volgen. 

De kist werd op de tonen van ’No Sound But The Wind’ van Editors de kerk binnengedragen door onder anderen ploegmaats Jelle Vanendert en Tiesj Benoot en ex-ploeggenoot André Greipel. Tijdens de emotionele afscheidsplechtigheid weerklonk onder meer ‘With Or Without You’ van U2, ‘Ploegsteert’ van het Zesde Metaal, ‘Love The Way You Lie’ van Eminem ft. Rihanna en ‘Zeg Me Dat Het Niet Zo Is’ van Frank Boeijen.

“We hebben een groot wielertalent verloren”, verklaarde bondsvoorzitter Tom Van Damme vooraf. “Maar vandaag gaan mijn gedachten vooral uit naar de familie en de ouders, die hun zoon verloren hebben. In België zijn recent verschillende renners heengegaan. Maar bij Bjorg heeft het noodlot echt toegeslagen. Was hij een meter verder gevallen, dan waren we hier nu niet.”

Verschillende andere prominenten uit de wielerwereld tekenden present, zoals sportief manager van Lotto Soudal Marc Sergeant, algemeen manager John Lelangue, sportief directeur Kevin De Weert en presentator Karl Vannieuwkerke. Ook burgemeester van Aalter Pieter De Crem (CD&V) was aanwezig. Knesselare is een deelgemeente van Aalter.

‘RIP Bjorg’

Afgelopen weekend kon men het lichaam van de betreurde renner groeten in het funerarium van Knesselare. In de gemeente hangen heel wat Belgische vlaggen en witte ballonnen. Voor veel huizen liggen knuffelberen, met daarop de tekst ’RIP Bjorg’. Daarmee werd massaal gevolg gegeven aan de oproepen op Facebook.

Het centrum van Knesselare werd voor de afscheidsplechtigheid verkeersvrij gemaakt, er mocht niet geparkeerd worden. Na de uitvaartdienst volgt de crematie in intieme kring.

Lambrecht, die beschouwd werd als een groot klimtalent, liet vorige week maandag op 22-jarige leeftijd het leven na een zware val in de Ronde van Polen.

Het bericht IN BEELD. Wielerwereld neemt afscheid van Bjorg Lambrecht verscheen eerst op Metro.Britten slaan voor 4 miljard aan levensmiddelen in

Door Camille Van Puymbroeck

De Britten hebben al voor 4 miljard pond (4,2 miljard euro) aan reserves opgebouwd van voedsel, drank en geneesmiddelen, uit vrees voor de gevolgen van een brexit zonder akkoord. Dat schrijft de Britse krant The Guardian maandag, op basis van een enquête van de kredietmaatschappij Premium Credit.

Volgens het onderzoek heeft een op de vijf mensen al extra voedsel, drank en geneesmiddelen gestockeerd. Daarvoor zouden ze gemiddeld 380 pond (408 euro) hebben neergeteld. Al zouden zo’n 800.000 mensen zelfs 1.000 pond extra hebben uitgegeven uit vrees voor een no-dealbrexit.

‘Stash up and stay calm’

Van diegenen die hamsteren uit vrees voor een brexit zonder akkoord, kocht 74% extra voedsel, legde 50% een voorraad geneesmiddelen aan en investeerde 46% in drank. Analisten verwachten dat indien Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat zonder akkoord, er bevoorradingsproblemen zouden kunnen optreden voor bepaalde goederen. Dat risico willen heel wat Britten duidelijk liever niet lopen.

Het bericht Britten slaan voor 4 miljard aan levensmiddelen in verscheen eerst op Metro.Archeologen doen bijzondere ontdekking in Griekenland

Door Camille Van Puymbroeck

De grond onder onze voeten zit vol verrassingen en dat geldt al helemaal in het historisch rijke Griekenland. Archeologen hebben daar nu een nieuwe ontdekking gedaan. Tijdens opgravingswerken stuitten ze nabij de stad Nemea volgens Griekse media op twee graftombes die dateren van omstreeks 1.400 voor Christus.

Hoewel archeologische ontdekkingen niet uitzonderlijk zijn in Griekenland, is de nieuwe vondst toch bijzonder. Volgens het Griekse Ministerie van Cultuur zijn de graven namelijk nog helemaal intact en vielen ze niet in handen van grafrovers, zoals zo vaak het geval is.

Grafrovers

De vondst gebeurde in de buurt van de stad Nemea. In de jaren 70 begonnen archeologen daar opgravingswerken te doen en toen werden al enkele tombes uit dezelfde periode, met name het Myceense tijdperk, ontdekt. Die bleken echter het slachtoffer te zijn geworden van grafrovers, waardoor heel wat waardevolle voorwerpen verloren gingen. Volgens de archeologen werden de pas ontdekte graftombes vijf keer gebruikt en werden er daarnaast botten van veertien overledenen en juwelen gevonden.

The #MyceneanCemetery in #Aedonia, modern #Nemea, gave us two new chamber tombs. Dr. Konstantine Kissas (Graz/Trier) and Dr. Kim Shelton (Berkeley) supervise the excavation. #MyceneanArchaeology pic.twitter.com/gkBvgPDepr

— Dr. MariaGXanthou (@MariaGXanthou) August 11, 2019

Het bericht Archeologen doen bijzondere ontdekking in Griekenland verscheen eerst op Metro.Apple biedt hackers 1 miljoen om iPhone te testen

Door Camille Van Puymbroeck

Zit je in geldnood en beschik je over de nodige computervaardigheden? Dan heeft Apple wellicht de ideale uitdaging voor jou in petto. De veiligheidsingenieur van het elektronicamerk heeft namelijk een interessante aankondiging gedaan. Weet jij een iPhone te hacken, dan zou je zomaar 1 miljoen dollar kunnen opstrijken.

Hacken is een lastige hobby. Tenzij je het beroepsmatig en binnen welomschreven richtlijnen doet, is het vaak verboden en kan je je dus heel wat miserie op de hals halen. Daarom zijn dit soort oproepen ook zo interessant: voor een keer mag je alles uit de kast halen en met wat (lees: veel) geluk verdien je er nog uitstekend mee ook.

Zonder tussenkomst

De aankondiging die Ivan Krstić deed tijdens Black Hat is niet alleen bijzonder interessant, maar ook een primeur voor Apple. Voordien mochten namelijk enkel vaste werknemers proberen om de smartphones te hacken. Daar komt nu verandering in. Wie erin slaagt om de nieuwe iPhone kraken, krijgt daar een miljoen dollar voor in ruil. Op die manier wil Apple vermijden dat de apparaten worden gehackt na de lancering. Een miljoen is niet niks, dus er staan ook wel wat voorwaarden tegenover. De hacker moet met name de kern van het iOS-besturingssysteem weten te kraken en dat zonder dat de gebruiker zelf actie moet ondernemen. Nog steeds enthousiast? Veel succes!

Het bericht Apple biedt hackers 1 miljoen om iPhone te testen verscheen eerst op Metro.❌