[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderAlle Nieuwskoppen

Aantal dagelijkse rokers blijft al drie jaar stabiel

Door Silke Vandenbroeck

De afgelopen drie jaar is het aantal dagelijkse rokers in ons land blijven schommelen rond de 17 à 18%. Dat blijkt uit de rookenquête van Stichting tegen Kanker. De organisatie vindt dat er dringend werk gemaakt moet worden van een aantal bijkomende antitabaksmaatregelen.

De ambitie van een rookvrije generatie moet ook in het volgende regeerakkoord worden opgenomen en er moet een antitabaksplan worden uitgewerkt. Zeven op de tien bevraagde Belgen steunt zo’n plan. Het beeld van de Belgische roker is de afgelopen jaren dus redelijk stabiel gebleven: meer mannen dan vrouwen, meer in de leeftijdscategorie van 45- tot 64-jarigen, meer in de lagere middenklasse.

Preventie

De tabakspreventiemaatregelen van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) dragen de goedkeuring van grote delen van de bevolking. Zo stemt 90% in met roken in de auto te verbieden als er minderjarigen meerijden en is 79% het eens met een hogere minimumleeftijd, 18 jaar, voor de verkoop van tabaksproducten.

Totaalverbod tabaksreclame

Maar het mag nog verder gaan: 69% wil een totaalverbod op tabaksreclame, en 62% van de bevraagden vindt dat tabaksartikelen niet zichtbaar in de winkel getoond mogen worden. Ook vindt 57% dat de prijs van roltabak mag worden opgetrokken tot het prijsniveau van sigaretten, en 56% vindt dat sigaretten duurder mogen worden. Uit de enquête blijkt, weinig verrassend, dat het vooral niet-rokers en ex-rokers zijn die uitgesproken positief staan tegenover overheidsinterventies. Voor de rookenquête werden 3.100 Belgen van 15 jaar en ouder online bevraagd door onderzoeksbureau Ipsos.

Het bericht Aantal dagelijkse rokers blijft al drie jaar stabiel verscheen eerst op Metro.


Transporteconomen pleiten voor “superslimme kilometerheffing”

Door Aaron Verbrugghe

Transporteconomen Stef Proost (KU Leuven) en Bruno De Borger (Universiteit Antwerpen) hebben een systeem ontwikkeld waarmee volgens hen de files kunnen oplossen. Zonder dat er wagens hoeven te verdwijnen. “Er is bewijs dat het werkt.” 

Het systeem gaat een stapje verder dan het klassieke rekeningrijden, want veel fijnmaziger. Grosso modo werkt het zo: wie op een bepaald tijdstip op het werk wil zijn, betaalt daarvoor. Op drukke momenten betaal je meer, op autoluwere momenten minder. Bedoeling is om dat heel fijn te sturen; de tarieven kunnen iedere vijftien of zelfs vijf minuten veranderen.

Touring ziet de zogenaamde “superslimme kilometerheffing” als een van de mogelijke maatregelen voor de oplossing van het fileprobleem, maar vindt wel dat de totale factuur van de automobilist niet verder mag oplopen door die heffing. De mobiliteitsorganisatie pleit ook voor sociale correcties en roept de politici op om werk te maken van een groter draagvlak voor de kilometerheffing.

“Daarnaast willen we ook dat het opgehaalde bedrag volledig in mobiliteitsoplossingen wordt geïnvesteerd, zoals een optimalisering van de weginfrastructuur en een beter openbaar vervoer”, zegt woordvoerder Danny Smagghe. “Dat kan ook bijdragen tot een afname van de files.”

Invoering niet voor morgen

Momenteel lijkt een snelle invoering van het systeem erg twijfelachtig. In de startnota voor de Vlaamse regeringsonderhandelingen wordt er niet over een kilometerheffing gesproken. “Maar niets sluit uit dat dit vroeg of laat weer op tafel komt, als de geesten rijpen en als er door de politici werk wordt gemaakt van een draagvlak bij de bevolking.”

Het bericht Transporteconomen pleiten voor “superslimme kilometerheffing” verscheen eerst op Metro.Vooral goedkope woningen worden duurder

Door Silke Vandenbroeck

De prijzen van de goedkoopste woningen in Vlaanderen zijn sinds 2010 beduidend meer gestegen dan die van de duurste, zowel bij huizen als bij appartementen. Dat schrijft De Tijd woensdag op basis van cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.

Voor woningen bijvoorbeeld steeg de mediaanprijs (de prijs waarbij 50 procent van de verkochte huizen goedkoper zijn, en 50 procent duurder) in de periode 2010-2018 met 25 procent. Maar in de laagste prijsklasse was de stijging sterker (+27 procent) dan in de hoogste prijzencategorie (+20 procent). In Gent werden de goedkoopste 10 procent huizen zelfs meer dan de helft duurder.

De mediaanprijs voor een appartement steeg sinds 2010 met 23 procent. Ook hier was de stijging sterker bij de goedkoopste appartementen (+29 procent) dan bij de duurste (+20 procent). In Leuven verdubbelden de prijzen van de goedkoopste flats zelfs.

Appartementisering

Onder meer de sterke vraag naar woningen en de lage hypothecaire rente spelen een rol. Daarnaast is er ook de “appartementisering”: goedkopere woningen verdwijnen van de markt doordat verouderde huizen worden afgebroken of omgevormd tot appartementen. En ook de woonbonus zou een impact hebben. Omdat die begrensd is, zou die vooral een effect hebben gehad op de goedkopere woningen. Mogelijk wordt de woonbonus door de volgende Vlaamse regering afgeschaft.

In Wallonië is de situatie overigens net omgekeerd: de luxehuizen worden er sneller duurder dan de goedkopere.

Het bericht Vooral goedkope woningen worden duurder verscheen eerst op Metro.


Ruim 14.500 Vlaamse scholieren vragen gratis probeerabonnement De Lijn aan

Door Silke Vandenbroeck

Voor het tweede jaar op rij laat De Lijn Vlaamse scholieren die in september in het eerste middelbaar starten de hele maand kosteloos met bus en tram reizen. 14.513 scholieren hebben via het online platform ingetekend op het gratis probeerabonnement. Dat is ruim 22 procent van de 64.533 scholieren die werden aangeschreven, meldt de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij woensdag.

Met het gratis Buzzy Pazz-probeerabonnement van 33 euro wil De Lijn, op een scharniermoment in de schoolcarrière, de keuze voor een veilig en duurzaam woon-schoolverkeer promoten. Van zondag 1 september tot en met maandag 30 september kunnen deze scholieren onbeperkt de bus of tram nemen, ook in het weekend en voor andere verplaatsingen dan naar school.

Magneetkaart

Op 18 augustus werd de intekenperiode afgesloten. In totaal ontving De Lijn 14.513 aanvragen, waarvan 649 voor kinderen die niet geboren zijn in 2007 maar toch starten in het eerste middelbaar. Ook zij kwamen in aanmerking. De meeste aanvragers kregen hun abonnement reeds op magneetkaart toegestuurd. De late aanvragers zullen dit uiterlijk op 28 augustus in de bus ontvangen, aldus De Lijn.

Volgens De Lijn heeft overigens één op de drie van de Vlaamse scholieren van 12-17 jaar een De Lijn-abonnement.

Het bericht Ruim 14.500 Vlaamse scholieren vragen gratis probeerabonnement De Lijn aan verscheen eerst op Metro.


Trump zegt trip naar Denemarken af omdat Groenland niet te koop is

Door Aaron Verbrugghe

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn bezoek aan Denemarken van volgende maand afgezegd nadat de Deense premier Mette Frederiksen heeft gezegd dat Groenland niet te koop is. Trump had eerder vriend en vijand met verstomming geslagen met zijn interesse voor de aankoop van het Deense gebied.

“Denemarken is een heel speciaal land met ongelooflijke mensen, maar gezien de opmerking van premier Mette Frederiksen, dat ze niet geïnteresseerd is om de aankoop van Groenland te bespreken, zal ik onze ontmoeting van over twee weken verschuiven naar een ander moment”, aldus Trump op Twitter. Tegelijk bedankte hij Frederiksen omdat ze door haar “directheid” de VS en Denemarken “veel kosten en inspanningen heeft bespaard”.

Denmark is a very special country with incredible people, but based on Prime Minister Mette Frederiksen’s comments, that she would have no interest in discussing the purchase of Greenland, I will be postponing our meeting scheduled in two weeks for another time….

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 20, 2019

….The Prime Minister was able to save a great deal of expense and effort for both the United States and Denmark by being so direct. I thank her for that and look forward to rescheduling sometime in the future!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 20, 2019


De Amerikaanse president zou op 2 september eigenlijk een staatsbezoek aan Denemarken brengen op uitnodiging van koningin Margrethe II. De twee landen zijn NAVO-bondgenoten en, hoewel de VS nooit een duidelijke agenda op tafel legden, werd verwacht dat onder andere over het Noordpoolgebied zou worden gesproken.

“Een absurde discussie”

In de 20ste eeuw overwogen de Verenigde Staten al eens om het Groenland te kopen, maar ook toen weigerde Denemarken. Het gebied heeft grotendeels zelfbestuur, maar Denemarken blijft bevoegd voor buitenlandse zaken, defensie en het monetaire beleid.

De deense premier Mette Frederiksen wil van geen verkoop weten.
Foto AFP / H. Kobleins

De Deense premier Mette Frederiksen benadrukte zondag dat “Groenland niet te koop” is. “Ik hoop dat dit niet ernstig bedoeld is”, zei ze volgens een lokale krant. “Het is een absurde discussie en Kim Kielsen (de premier van Groenland) heeft uiteraard duidelijk gemaakt dat Groenland niet te koop is en daar eindigt het”, aldus Frederiksen aan de Deense openbare zender DR.

Het bericht Trump zegt trip naar Denemarken af omdat Groenland niet te koop is verscheen eerst op Metro.Rode Duivel verwikkeld in zaak rond ‘gezelschapsmeisjes’

Door Koen De Nef

Lyon-verdediger en Rode Duivel Jason Denayer is volgens een Franse krant verhoord in een onderzoek naar een mogelijk prostitutienetwerk. Een vrouw zou “jongvolwassen meisjes” geleverd hebben aan topvoetballers voor hun feestjes. Denayer zou op dergelijke feestjes aanwezig geweest zijn.

De Franse krant Nice-Matin bracht het opmerkelijke nieuws naar buiten. Spilfiguur in het verhaal is Stephanie V., een veertiger uit Cagnes-sur-Mer. Zij wordt ervan verdacht “jongvolwassen meisjes” geleverd te hebben aan onder meer Mario Balotelli, Mathieu Valbuena en Tiemoué Bakayoko.

De voetballers konden dan kiezen welke meisjes hen mochten vergezellen op hun feestjes. De danstenten waar de feestjes plaatsvonden zouden Stephanie V. vervolgens vergoed hebben. De vrouw gaf het geld echter nooit aan bij de belastingen. Bijgevolg wordt ze beschuldigd van fiscale fraude en koppelarij.

“Niets illegaals”

Prostitutie is illegaal in Frankrijk, maar Stephanie V. beweert dat ze niets verkeerd deed omdat het telkens ging om “jongvolwassen meisjes, die gratis op vakantie mochten met bekende voetballers”.

Op haar Facebook werden heel wat foto’s teruggevonden van de bewuste zwembadfeestjes in Nice, Londen, Dubai, Genève, Istanboel en Marrakesh. Naast de eerder genoemde voetballers, werd ook Jason Denayer op het beeldmateriaal gespot. De 24-jarige verdediger werd daarom verhoord als getuige. Hij was niet bereikbaar voor commentaar.

View this post on Instagram

🇧🇪⚽ #blessed#lion#belgium

A post shared by Jason Denayer 64 🦁⚽ (@jason_denayer) on

Het bericht Rode Duivel verwikkeld in zaak rond ‘gezelschapsmeisjes’ verscheen eerst op Metro.


Politie rijdt minderjarige dood in Brussel

Door Silke Vandenbroeck

In Brussel is afgelopen nacht een 17-jarige jongeman om het leven gekomen toen hij werd aangereden door een voertuig van de Brusselse lokale politie. De jongeman stak de Ravensteinstraat over toen hij werd aangereden door een politiepatrouille die op weg was naar een inbraakmelding. Het Brusselse parket heeft een onderzoek geopend.

“Om 23.50 uur werd een persoon die de Ravensteinstraat overstak, geraakt door een politievoertuig van onze politiezone dat onderweg was naar een melding voor ’dieven aan het werk’”, zegt politiewoordvoerder Olivier Slosse. “Die persoon kwam om daarbij om het leven, ondanks reanimatiepogingen door de politiemensen en een MUG-team. Het onderzoek naar de oorzaken en omstandigheden van deze feiten is in handen van het Brusselse parket. Voor de onderzoeksdaden werd een andere politiezone gevraagd om het onderzoek in alle neutraliteit te kunnen laten plaatsvinden.”

Zelf op de vlucht

Volgens La Capitale en Het Nieuwsblad was de jongeman die werd aangereden zelf op de vlucht voor een politiecontrole en werd hij te voet achterna gezeten door enkele agenten doorheen de Ravensteingalerij, maar dat kon nog niet bevestigd worden. De exacte identiteit van het slachtoffer staat ook nog niet vast.

“De dienst slachtofferbejegening werd opgeroepen om de slechtnieuwsmelding uit te voeren van zodra we absolute zekerheid hebben over de identiteit van de overledene”, gaat de politiewoordvoerder verder. “We betreuren deze afloop en willen onze deelneming betuigen aan de familie en naasten van het slachtoffer.”

Erg aangedaan

De politieagenten die bij de aanrijding betrokken waren, zijn sterk aangedaan door het ongeval en krijgen bijstand van het stressteam, aldus nog de politiewoordvoerder.

Het bericht Politie rijdt minderjarige dood in Brussel verscheen eerst op Metro.


Elektrische fietsers sporten even hard als gewone fietsers

Door Xavier

Gebruikers van een elektrische fiets werken net zo goed aan hun gezondheid als wie op een gewone fiets rijdt. Dat blijkt uit een grootschalige internationale studie, gefinancierd door de Europese Commissie. In die studie werden 10.000 mensen meerdere jaren lang gevolgd in zeven Europese steden, waaronder Antwerpen.

Het onderzoek concludeert dat wie met een elektrische fiets rijdt, doorgaans een even zware inspanning levert als reguliere fietsers. De onderzoekers drukken die inspanningen uit in MET’s, wat staat voor “Metabolic Equivalent Task” en een maatstaf is voor de hoeveelheid energie die een bepaalde fysieke inspanning kost. Gewone fietsers gebruiken wekelijks gemiddeld 4.085 MET’s, bij de e-fietsers is dat met 4.463 MET’s zelfs wat meer.

Stevig aandeel in woon-werkverkeer

De verklaring: wie elektrisch rijdt, rijdt niet alleen vaker, maar legt doorgaans ook meer kilometers af dan zijn of haar weliswaar wat steviger trappende medefietsers. Een gemiddelde elektrische fietstrip bedraagt 9,4 kilometer, die met een gewone fiets 4,8 kilometer. Dat komt onder meer omdat de elektrische fiets een stevig aandeel heeft vergaard in het woon-werkverkeer, ter vervanging van de auto, schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg.

De studie concludeert dat e-bikes gepromoot moeten worden als duurzaam en gezond vervoermiddel. De gezondheidseffecten van fietsen zijn namelijk groot. Voorwaarde is volgens de onderzoekers wel een aangepaste, veilige infrastructuur.

Het bericht Elektrische fietsers sporten even hard als gewone fietsers verscheen eerst op Metro.Italiaanse premier kondigt ontslag aan

Door Silke Vandenbroeck

De Italiaanse regeringsleider Giuseppe Conte heeft het einde van de regering van de rechts-populistische Lega en de populistische Vijfsterrenbeweging afgekondigd. “De huidige crisis ondermijnt onvermijdelijk de activiteiten van de regering, die hier eindigt”, zei Conte dinsdag in de Senaat in Rome. Na het debat daar zal hij zijn ontslag indienen bij president Sergio Mattarella.

De rechts-populistische binnenlandminister Matteo Salvini stortte twee weken geleden de regering in een crisis. Salvini eist snel nieuwe verkiezingen, ook al zocht hij recent weer toenadering tot zijn geplaagde coalitiepartner. In de peilingen is de Lega, die een harde anti-immigratiekoers vaart, met voorsprong de sterkste partij.

Conte uitte zware beschuldigingen tegen Salvini. Zijn beslissing om de coalitie van de Lega en de Vijfsterrenbeweging op te zeggen, is objectief beschouwd “zwaarwichtig” voor het land en uitsluitend terug te voeren tot Salvini’s eigen persoonlijke belangen. Conte beschuldigde Salvini van “politiek opportunisme”. De crisis is schadelijk voor het land.

Meningsverschillen

De Lega en de Vijfsterrenbeweging zitten nu iets meer dan een jaar in het zadel. De voorbije maanden diepten de meningsverschillen tussen de twee partijen uit. Terwijl de Lega het in de peilingen steeds beter deed, ging de Vijfsterrenbeweging achteruit. Bij nieuwe verkiezingen dreigt een nederlaag voor de populistische partij.

Toch kan de Vijfsterrenbeweging, samen met de sociaaldemocraten van de Partito Democratico (PD) in de oppositie, Salvini’s plannen voor snelle nieuwe verkiezingen doorkruisen. Ze onderzoeken de mogelijkheid om samen Salvini en zijn Lega te lozen. Hoe zo’n pact eruit zou zien, is nog koffiedik kijken. Beide partijen leefden tot nu toe op gespannen voet.

President aan zet

Van zodra Conte zijn ontslag ingediend heeft bij de president, is die aan zet. Hij moet beslissen over de volgende stappen. Verwacht wordt dat hij eerst laat onderzoeken of er in het parlement een meerderheid is voor een nieuwe regering. Als dat niet zo, is kan hij het parlement ontbinden en ligt de weg naar nieuwe verkiezingen open.

Salvini zelf ging al in de tegenaanval op Conte. “Ik zou alles net hetzelfde weer opnieuw doen, met de grote kracht van een vrij man”, zei hij in de Senaat. Hij wil al in oktober nieuwe verkiezingen. “Ik ben niet bang voor het oordeel van de Italiaan.”

Het bericht Italiaanse premier kondigt ontslag aan verscheen eerst op Metro.


2019 is hét jaar van de uil

Door Alain Narinx

De uilen doen het zeer goed dit jaar. Door de droge zomer van vorig jaar en de zachte winter en lente is er meer voedsel, en leggen ze meer eieren. Maar welke uilen vinden we eigenlijk in Vlaanderen? En hoe kan je ze herkennen?

Hoera! De uil doet het geweldig in 2019. Het was een zachte winter en lente met weinig neerslag waardoor er meer veldmuizen rondlopen, en daardoor is er ook meer eten voor de vogels. De jonge uilen hebben een maand vroeger het nest kunnen verlaten door dit overvloed aan lekkers. Dit is vooral het geval voor de kerk- en steenuil. Zij hebben per nest een tot twee eieren méér gelegd dan andere jaren. Van de andere uilensoorten is dit moeilijker te zeggen aangezien ze broeden in boomholtes en niet in een nestkast.

Meer uilenjongen betekent ook dat de oudervogels meer voedsel moeten vinden. Een jonge kerkuil eet gemiddeld 5 muizen per nacht. Deze soort heeft dit jaar ongeveer 7 eieren per nest gelegd dus de ouders moeten 35 muizen vangen. Dit aantal loopt op tot ongeveer 45 omdat ze zelf natuurlijk ook nog moeten eten. Een hele karwei dus voor de kerkuil.

Divers uilenrijk

Kerkuil (foto: Eric Malfait)

Je vraagt je misschien af of de kerkuil echt in een kerk woont? Ja hoor! De kerkuil bouwt zijn nest in kerktorens, maar ook geregeld in schuren en andere gebouwen. Hij is goed te herkennen door zijn wit, hartvormig gezicht en pikzwarte ogen. Je zal hem niet snel tegenkomen omdat hij ’s nachts jaagt.

steenuil
Steenuil (foto: Eric Malfait)

De steenuil daarentegen is niet zo verlegen en laat zich overdag graag zien op het platteland. Hij zit dan waarschijnlijk ergens op een paaltje te wachten tot hij een lekkere prooi ziet. In tegenstelling tot de andere uilen in België is de steenuil redelijk klein en vangt dus vooral insecten en amfibieën. Al staat er soms wel eens een muis op het menu.

De reusachtige oehoe (foto boven artikel) is bekend in heel Europa. Oe oe! Zo klinkt die. Hij is in de Ardennen en Limburg zeer regelmatig te horen, en duikt tegenwoordig ook in de andere provincies op. De oehoe jaagt in de schemering maar je kan hem misschien overdag eens spotten als je heel alert bent. Ook de bosuil, ransuil en velduil zijn in ons land te vinden. Ze hebben allemaal iets unieks. De bosuil ziet er bijvoorbeeld heel schattig uit maar lust af en toe wel een rans- of steenuil.

Een wist-je datje: de oogkleur van een uil je vertelt wanneer ze jagen. Een uil met zwarte ogen jaagt ’s nachts. Als ze oranje ogen hebben, vliegen ze in de schemering en de uilen met gele ogen kan je overdag zien.

logo natuurpuntSarah Rummens

Het bericht 2019 is hét jaar van de uil verscheen eerst op Metro.Ruim 750 mensen per dag vliegen tussen Brussel en Amsterdam

Door Aaron Verbrugghe

In 2018 hebben 277.787 mensen het vliegtuig genomen tussen Brussel en Amsterdam. Het aantal reizigers lag zo 8,4% hoger dan in 2017, hoewel dergelijke korte vluchten regelmatig onder vuur komen te liggen omwille van hun klimaatimpact. De cijfers komen van Brussels Airport.

Vanop Zaventem vliegt de Nederlandse maatschappij KLM momenteel vijf keer per dag van en naar Amsterdam. Het gaat om zogenoemde feedervluchten: passagiers worden naar de luchthaven Schiphol gevlogen, de hub van KLM in Amsterdam, waar ze overstappen op een langeafstandsvlucht, of omgekeerd.

Kritiek

Maar regelmatig komt er kritiek op dergelijke korte vluchten. Beide luchthavens liggen in vogelvlucht op maar ongeveer 150 kilometer van elkaar, een vlucht duurt soms maar 22 minuten. In Nederland was er eerder dit jaar een meerderheid in de Tweede Kamer om de Amsterdam-Brusselvluchten af te schaffen, maar zo ver kwam het uiteindelijk niet. Zo’n verbod zou indruisen tegen de Europese vrijemarktregels. Bij ons pleitte onder meer de partij Groen al dat «kortere vluchten plaats moeten maken voor treinverkeer».

Gebrekking treinaanbod

Maar dan moet het treinaanbod wel volgen. In het station van Brussels Airport stoppen momenteel bijvoorbeeld geen hogesnelheidstreinen. Wie met de Thalys vanuit Parijs of Amsterdam naar Zaventem wil gaan, moet overstappen in Brussel-Zuid. Thalys heeft ook niet onmiddellijk plannen om zijn treinen te laten stoppen op de luchthaven. De Beneluxtrein stopt wel in Schiphol en Brussels Airport, maar de reistijd tussen beide luchthavens bedraagt meer dan twee uur.

Londen nog populairder

Twee andere korte verbindingen – 300 tot 350 kilometer in vogelvlucht – vervoeren nog veel meer passagiers. Zo is Londen de vijfde bestemming vanuit Zaventem (688.333 reizigers in 2018), Frankfurt staat op plaats 8 (589.109 passagiers).

Het bericht Ruim 750 mensen per dag vliegen tussen Brussel en Amsterdam verscheen eerst op Metro.IJsland houdt uitvaartceremonie voor Okjokull de ijsberg

Door Camille Van Puymbroeck

IJsland heeft voor het eerst een gletsjer in het land “dood” verklaard. Dat gebeurde zondag met een ceremonie die onder andere door premier Katrin Jakobsdottir en mensenrechtenactiviste Mary Robinson werd bijgewoond. 

Geoloog Oddur Sigurdsson, die aan de Rice University in Houston (Texas) verbonden is, volgde de afmetingen en de dikte van de gletsjer jarenlang. Okjokull verloor zijn status van gletsjer in 2014. Door het terugtrekkende en smeltende ijs kan hij niet langer bewegen op de top van de vulkaan waar hij sinds zowat 700 jaar ligt.

Toekomst zonder gletsjers?

Sigurdsson onthulde een plaat die de dood van de gletsjer markeert. Daarop staat “een brief aan de toekomst”. Op de ceremonie was, naast premier Jakobsdottir, ook de Ierse ex-presidente en mensenrechtenactiviste Mary Robinson aanwezig. “Verwacht wordt dat al onze grote gletsjers de komende 200 jaar dezelfde weg zullen opgaan. Dit monument moet tonen dat we weten wat er aan de hand is en wat ertegen gedaan moet worden”, zo staat op de plaat.

Het bericht IJsland houdt uitvaartceremonie voor Okjokull de ijsberg verscheen eerst op Metro.Bananensector in rep en roer door schimmelziekte

Door Alain Narinx

Bananenkwekers maken zich zorgen, want in Zuid-Amerika is voor het eerst een schimmelziekte opgedoken die een ravage kan aanrichten op plantages. De Cavendish-banaan, de soort die vandaag in elke winkel in de rekken ligt, is niet resistent. Gevolg: we zullen binnenkort wellicht wat meer mogen betalen voor de fruitsoort.

De ziekte TR4 werd in juli voor het eerst vastgesteld op twee plantages in Colombia. Tropical Race 4 (TR4), soms de Panama-ziekte genoemd, is een bodemschimmel die niet kan bestreden worden met gewasbeschermingsmiddelen. Het rooien en buiten gebruik stellen van besmette gebieden is de enige manier om verspreiding tegen te gaan. Een getroffen plantage is voor lange tijd verloren voor productie.

De Panama-ziekte is al langer gekend, en verspreidde zich de voorbije jaren in Azië en Afrika. In Zuid-Amerika was de ziekte nog nooit opgedoken. En dat baart de sector zorgen. Zuid-Amerika is het belangrijkste aanvoergebied van bananen voor Europa. Een kwart van de bananen die bij ons in de rekken ligt, komt uit Colombia. Buurland Ecuador is zelfs een nog grotere producent en exporteur.

Collectieve actie

Voorlopig zijn nog maar zowat honderd hectaren in Colombia besmet, op een totaal van meer dan 40.000 hectaren. “Het is dus niet zo dat we morgen geen bananen meer zullen hebben”, zegt expert Frederic Rosseneu van de Belgische fruit- en groentereus Greenyard. “Maar de ziekte zal zich hoe dan ook verspreiden. Het wordt dus cruciaal om de schimmel zo goed mogelijk af te remmen. En dat wordt een collectieve inspanning. Negentig procent van de telers kan inspanningen leveren om te ontsmetten, maar als de resterende tien procent niet de middelen heeft of onwetend is, dan is er een probleem”.

Prijsstijging

De Belgische bananenliefhebber hoeft niet meteen te vrezen voor lege rekken. Wel zullen bananen binnenkort wat duurder worden. Producenten zullen de gestegen kosten voor de ziektebestrijding proberen door te rekenen in de contractbesprekingen voor volgend jaar. “Die gesprekken moeten nog beginnen. Met hoeveel de prijs van bananen zou kunnen stijgen, is dus nog niet duidelijk. Maar het is wel niet zo dat ze plots de helft duurder zullen worden”, verzekert de Greenyard-specialist.

Monocultuur

De problemen met TR4 tonen aan wat de gevolgen kunnen zijn van een doorgedreven monocultuur zoals bij bananen. De bananen die we vandaag eten, zijn allemaal van de Cavendish-soort, de typische dessertbanaan voor miljoenen consumenten. De variëteit is niet resistent tegen TR4. “De consumenten zijn gewoon aan die mooie gele bananen met die typische smaak. Ze zullen niet zomaar overschakelen op een andere soort”.

Het bericht Bananensector in rep en roer door schimmelziekte verscheen eerst op Metro.Gevoel van nutteloosheid weegt zwaar door bij werklozen

Door Maren Vanhouche

Voor wie zijn werk verliest, valt het leven vaak als een kaartenhuisje in elkaar. Hoewel je inkomen wegvalt, blijkt uit onderzoek dat het vooral de psychologische factoren zijn die ervoor zorgen dat mensen in een neerwaartse spiraal terechtkomen. Met name het gevoel van nutteloosheid weegt mentaal zwaar door.

In Duitsland hebben wetenschappers onderzoek gedaan naar het verband tussen werk en stress. Voor de studie kregen meer dan 1.000 Duitse werklozen een vragenlijst voorgeschoteld die ze moesten invullen. Daarna werden ze 2,5 jaar opgevolgd. Het resultaat werd vervolgens gepubliceerd in het vaktijdschrif Journal of Occupational Health Psychology.

Nutteloosheid

Uit de studie bleek dat de stress die proefpersonen ervoeren niet uitsluitend toe te schrijven was aan het verlies van inkomen. Er speelden heel wat pyschologische factoren mee waarvan het gevoel van nutteloosheid een van de meest frappante was. “Ze misten het gevoel dat het iets uitmaakte dat ze er waren, dat ze iets bijdroegen. Ze hadden het gevoel dat ze thuis wat buiten de maatschappij stonden en niet meer echt nodig waren”, vertelt Nathan Van den Bergh aan Het Laatste Nieuws. Van den Bergh is onderzoeker bij de vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie van de Universiteit Gent en volgde het Duitse onderzoek op met veel interesse. “Mensen zullen langer blijven stilstaan bij het gevoel dat ze zich niet meer nuttig kunnen maken. En dat kan tot een neerwaartse spiraal leiden”, voegt de wetenschapper eraan toe.

Structuur en sociaal contact

Een andere factor die een grote rol speelt is het gevoel van competentie. “Die psychologische factor werd in de modellen vaak over het hoofd gezien”, stelt Van den Bergh. Daarnaast gaat het verliezen van een job vaak gepaard met een gevoel van maatschappelijke vervreemding. “Een job levert ook structuur en sociaal contact. Die kunnen verarmen of zelfs wegvallen”, vertelt de onderzoeker. “Een job laat daarnaast toe om naar een hoger gezamelijk doel te streven. Je job geeft je status en je plaats in de maatschappij mee vorm, terwijl werkloosheid die net bemoeilijkt.

UGent

Van den Bergh was zelf niet betrokken bij de Duitse studie, maar voert wel gelijkaardig onderzoek aan de Universiteit Gent. Met zijn team analyseert Van den Bergh de impact van werkloosheid. “Volgens ons zijn de Duitse bevindingen nog maar een deel van de verklaring”, stelt Van den Bergh. “Niet iedereen ondervindt immers in dezelfde mate stress als hij of zij werkloos is. Een van de factoren die volgens de eerste voorlopige resultaten ook een rol speelt, is de neiging om te piekeren.” Negatieve gedachten zorgen ervoor dat je stressgevoel stijgt, wat leidt tot meer angstige of depressieve klachten. Al die factoren hopen zich op en bemoeilijken de zoektocht naar een nieuwe job.

Vijftigplussers

Een groep die gemakkelijk uit het oog verloren wordt, is die van de vijftigplussers. “Zij hebben het niet makkelijk”, aldus Van den Bergh. “Werk vinden is op hun leeftijd niet evident en zij kunnen zich na verloop van tijd steeds meer gaan afvragen of het überhaupt nog zal lukken om weer aan de slag te gaan, of ze nog verder zullen kunnen bouwen aan hun pensioen en of ze geen financiële moeilijkheden zullen krijgen als hun uitkering steeds verder afneemt. Zij vormen een kwetsbare groep”, concludeert Van den Bergh.

Het bericht Gevoel van nutteloosheid weegt zwaar door bij werklozen verscheen eerst op Metro.Drie op vier festivalgangers draagt darmbacteriën op handen

Door Alain Narinx

Wie deze zomer naar een festival gaat, neemt best niet alleen gehoorbescherming mee maar ook een ontsmettingsmiddel voor de handen. Dat adviseren wetenschappers van de Universiteit Utrecht. Uit hun onderzoek blijkt dat driekwart van de festivalbezoekers darmbacteriën op hun handen heeft zitten.

Voor het onderzoek namen de wetenschappers stalen bij 450 bezoekers van de Zwarte Cross. Dat festival, een mix tussen motorcrosswedstrijden en muzikale optredens, vond vorige maand plaats.

Driekwart

De onderzoekers stelden vast dat de handen van de festivalbezoekers veel vuiler dan gemiddeld waren. Ruim 75% droeg darmbacteriën zoals E. coli op zijn of haar handen. “Dat is veel, verklaart universitair hoofddocent Len Lipman aan de regionale televisiezender Omroep Gelderland. “Normaal wordt maar bij 5 tot 10% van de mensen darmbacteriën op de handen gevonden.”

Wellicht verspreiden de bacteriën zich via weilanden waar dieren hun ontlasting hebben achtergelaten. Ook de gebrekkige hygiëne na een toiletbezoek wordt als oorzaak gezien.

Handen wassen

Darmbacteriën op de handen zijn niet per se gevaarlijk maar kunnen wel aanleiding geven tot infecties, waarschuwt de hoofddocent. Hij roept op om voor het eten en na een toiletbezoek de handen zorgvuldig te wassen met zeep en met een papieren handdoekje af te drogen.

Het bericht Drie op vier festivalgangers draagt darmbacteriën op handen verscheen eerst op Metro.NMBS zoekt nog 450 nieuwe collega’s

Door Alain Narinx

De NMBS is nog op zoek naar 450 nieuwe collega’s. Die komen bovenop de 1.300 nieuwe medewerkers die HR Rail, de juridische werkgever voor NMBS, dit jaar al heeft aangeworven. Vooral treinbegeleiders, treinbestuurders en technische profielen zijn erg gewild. Dat meldt HR Rail.

In augustus heeft HR Rail al bijna 75% van de 1.750 gezochte nieuwe collega’s gevonden. Het gaat onder meer over 230 kandidaat-treinbegeleiders, van de 300 die de NMBS er dit jaar wil aanwerven. “De instroom op het terrein zal zich de komende weken en maanden versterkt laten voelen naarmate meer nieuwe collega’s hun opleiding afronden. Ook van de 360 nodige treinbestuurders werd al meer dan drie kwart gevonden”, klinkt het.

Najaarsacties

HR Rail en de NMBS zullen ook in het najaar nog initiatieven organiseren. “Zo zijn er de Jobstand voor speeddates in Brussel-Noord tijdens de Week van de Mobiliteit, een Meet & Greet voor treinbegeleiders in Gent, Kortrijk, Oostende en Brugge in september, de infosessies voor treinbestuurders in Brussel en Tienen en de infosessies voor de opleiding elektromecanicien in samenwerking met VDAB in Antwerpen in september en oktober.”

Verder organiseren HR Rail en NMBS in september en oktober nog Job Days voor treinbegeleiders in Hasselt, Leuven, Antwerpen, Turnhout, Dendermonde, Gent, Oostende, Brugge, Kortrijk en Brussel, voor treinbestuurders in Brussel, en voor technici en ingenieurs in Mechelen.

Meer info en inschrijven kan via www.nmbs.be/jobs.

Het bericht NMBS zoekt nog 450 nieuwe collega’s verscheen eerst op Metro.Dierenpopulaties in wouden gehalveerd in halve eeuw

Door Xavier

De wereldwijde populaties van in wouden levende dieren zijn de voorbije vijftig jaar meer dan gehalveerd. Dat stelt natuurorganisatie WWF in een rapport over biodiversiteit in bossen.

Het WWF bestudeerde 455 populaties van 268 dierensoorten die in het woud leven of er afhankelijk van zijn. De natuurorganisatie, die samenwerkte met VN-organisatie UNEP-WCMC en de Zoological Society of Londen, komt tot de vaststelling dat de populaties van deze vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen tussen 1970 en 2014 gemiddeld met 53% zijn geslonken.

Slecht nieuws voor klimaatverandering

De meeste verliezen worden opgetekend in tropische wouden zoals het Amazoneregenwoud. De belangrijkste boosdoener is de mens. Onze activiteiten zijn de belangrijkste oorzaak van het verlies aan en de achteruitgang van de leefgebieden, zo stipt het WWF in een mededeling aan.

De organisatie wijst erop dat de slinkende dierenbestanden in de wouden ook slecht nieuws zijn in het licht van de klimaatverandering. De dieren spelen immers een vitale rol om de omgeving waarin ze leven gezond en productief te houden. Die wouden vangen veel koolstof op en vormen zo een belangrijke natuurlijke bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering.

2020 is cruciaal jaar

Het rapport schetst een somber beeld van de biodiversiteit in de wouden, maar met de juiste maatregelen op vlak van natuurbehoud kan het tij gekeerd worden, maakt WFF zich sterk. De organisatie verwijst onder meer naar de toenemende gorillabestanden in Centraal- en Oost-Afrika. Het WWF vinkt 2020 als een cruciaal jaar aan. Dan komen de staatshoofden en regeringsleiders bijeen voor de 75ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en moet er volgens de organisatie een wereldwijd akkoord bereikt kunnen worden om de achteruitgang van natuur en klimaat een halt toe te roepen.

Het bericht Dierenpopulaties in wouden gehalveerd in halve eeuw verscheen eerst op Metro.Mazelen zijn stevig in opmars in België

Door Xavier

Het aantal patiënten met mazelen is in de eerste zeven maanden van dit jaar wereldwijd fors toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In België gaat het bijna om een vervijfvoudiging in vergelijking met dezelfde periode in 2018.

Volgens de WHO werden in de eerste zeven maanden van dit jaar 361 nieuwe patiënten met mazelen vastgesteld in België. Dat is bijna vijf keer meer dan de 76 gevallen die vorig jaar van januari tot en met juli geteld werden. Het huidige aantal besmettingen ligt zelfs al drie keer hoger dan de 120 gevallen die in heel 2018 werden vastgesteld. Ter nuancering: in 2017 werden tijdens de eerste zeven maanden van het jaar exact even veel nieuwe patiënten met mazelen geteld in België (361). Na twaalf maanden lag de eindbalans toen op 367.

Wereldwijde stijging

De WHO waarschuwt in een mededeling op haar website dat er sprake is van een mondiale opgang van de mazelen. Het gaat wereldwijd om een verdrievoudiging in vergelijking met dezelfde periode in 2018, waardoor het aantal besmettingen het hoogste niveau heeft bereikt sinds 2006. De Democratische Republiek Congo, Madagascar en Oekraïne worden het zwaarst getroffen. Maar ook landen als Angola, Kameroen, Tsjaad, Kazachstan, de Filipijnen, Soedan, Zuid-Soedan en Thailand krijgen te maken met een forse opstoot. In de VS werd ook het hoogste aantal patiënten in 25 jaar geteld.

De grootste uitbraken doen zich voor in de landen waar relatief weinig gevaccineerd wordt. Maar ook in landen waar veel inentingen gebeuren, neemt het aantal patiënten toe, omdat de vaccinatiegraad binnen een land soms een erg ongelijke verdeling kent. De WHO betreurt dan ook dat heel wat mensen niet beschermd zijn tegen de mazelen als gevolg van een gebrekkige toegang tot de gezondheidszorg of wegens misleidende informatie over de risico’s van de vaccins.

Het bericht Mazelen zijn stevig in opmars in België verscheen eerst op Metro.Ikea opent pop-up in hartje Leuven

Door Camille Van Puymbroeck

De Zweedse meubelgigant Ikea is geen onbekende voor studenten. Het gemiddelde kot heeft standaard een Billy, een Kallax en een Klippan in het aanbod. Helaas moeten papa en mama vaak diens doen als chauffeur tijdens de inrichting. Daar komt, althans voor Leuvense studenten, wellicht verandering in.

Ikea’s zijn vaak niet alleen enkel met de auto bereikbaar, maar bovendien blijft het nooit bij één bezoek. Er is altijd wel iets dat je vergeten bent, waardoor je ouders nogmaals een ritje naar het dichtstbijzijnde filiaal moeten maken. En daar is niet iedereen blij mee.

Bedden

Maar wat nu als je gewoon in het centrum van de stad terecht zou kunnen voor je Ikeaboodschappen? In Leuven kan het vanaf 9 september. De winkelketen wil voorlopig nog weinig kwijt over de pop-up. Die zal huizen in het vroegere Mexx-pand aan de Bondgenotenlaan 54 en de opening staat in het teken van slapen. Of dat betekent dat er ook alleen bedden verkocht zullen worden, is niet duidelijk, maar de timing is alvast goed gekozen. Heel wat studenten zijn begin september namelijk druk bezig met de (her)inrichting van hun kamer, dus aan klanten zal er ongetwijfeld geen gebrek zijn. De pop-up past binnen het beleid van Ikea om steeds meer te focussen op stadswinkels, die makkelijk bereikbaar zijn. In Parijs bestaat het al en steden als New York, Tokio en Milaan staan op de planning.

Het bericht Ikea opent pop-up in hartje Leuven verscheen eerst op Metro.Merkwaardige details opgedoken over doodsoorzaak voetballer Emiliano Sala

Door Koen De Nef

De overleden voetballer Emiliano Sala en zijn piloot werden tijdens hun noodlottige vlucht blootgesteld aan dodelijke waarden van het giftige gas koolstofmonoxide (CO). Dat heeft de Air Accidents Investigation Branch (AAIB) woensdag bekendgemaakt.

Emiliano Sala en zijn piloot David Ibbotson vlogen op 21 januari 2019 met een Piper Malibu PA-46 van Nantes naar Sala’s nieuwe club Cardiff City. Het vliegtuigje crashte in het Kanaal en het levenloze lichaam van de 28-jarige Argentijnse spits werd twee weken later teruggevonden. Van de piloot ontbreekt nog steeds elk spoor.

Bewusteloos

De oorzaak van de crash is nog steeds onbekend, maar er zijn nieuwe, opvallende details opgedoken. Het bloed van Sala bevatte immers 58% van het giftige gas koolstofmonoxide (CO). Dat is extreem hoog, in die mate dat het zelfs dodelijk kan zijn. Blootstelling aan meer dan 50% van het kleur- en geurloze gas kan leiden tot bewusteloosheid en zelfs een hartaanval.

Lek in ventilatiesysteem

Sala en zijn piloot werden vóór de crash blootgesteld aan de dodelijke hoeveelheid CO, dus bestaat de mogelijkheid dat de twee al bewusteloos of overleden waren voordat het vliegtuig in zee crashte. Het gas kwam wellicht in de cabine terecht door een lek in het ventilatiesysteem.

Emiliano Sala was met 17 miljoen euro de duurste aankoop in de clubgeschiedenis van Cardiff City.

Het gecrashte vliegtuigje waarin Emiliano Sala het leven liet:

AFP / AAIB

Het bericht Merkwaardige details opgedoken over doodsoorzaak voetballer Emiliano Sala verscheen eerst op Metro.


❌