[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderAlle Nieuwskoppen

5G-snelheidstest: 8K-video downloaden in de trein

Door Redactie TechPulse

Samsung en de Japanse provider KDDI sloegen de handen in elkaar om te kijken welke snelheidspieken de nieuwe 5G-technologie kan halen, zo maakte het Zuid-Koreaanse concern bekend. De onderzoekers slaagden erin om een 8K-videobestand te downloaden en een 4K-video te uploaden op een trein die aan een snelheid van 100 kilometer per uur reed. Ze haalden een internetsnelheid van 1,7 gigabit per seconde.

De twee bedrijven werken al samen sinds 2015 en willen tegen 2020 5G commercieel lanceren. Voor de test installeerden ze een 5G-ontvanger en -router. De proef werd uitgevoerd tussen 17 en 19 oktober in de Japanse stad Saitama, nabij Tokio. Op de trein was verder een camera aanwezig die beelden in 4K-resolutie opnam. Eerder dit jaar hebben Samsung en KDDI al een 5G-test uitgevoerd in een rijdende auto in Tokio.

 

Lees dit

Volgens de bedrijven toont de test aan dat de 5G-apparatuur ingezet kan worden voor verbeterde wifi in de trein. In België hebben we echter nog steeds geen wifi op de trein, en de NMBS heeft ook geen plannen om dat in de nabije toekomst te veranderen. KDDI wil in 2020 5G aanbieden in Japan. In België krijgt een campus uit Hasselt volgend jaar de primeur.


Dit artikel verscheen oorspronkelijk op techpulse.be

The post 5G-snelheidstest: 8K-video downloaden in de trein appeared first on ZDNet.be.

Samsung laadt batterij vijf keer sneller op met grafeen

Door Redactie TechPulse

Samsungs onderzoekscentrum heeft een ‘grafeenbal’ ontwikkeld die kan worden gebruikt om lithium-ionbatterijen tot vijf keer sneller op te laden en hun capaciteit te verbeteren.

De onderzoekers van het Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT) hebben een manier ontdekt om siliciumdioxide te synthetiseren tot een driedimensionele bal van grafeen. Die ballen gebruikten ze vervolgens als materiaal voor de anode en kathode van lithium-ionbatterijen, momenteel de meestgebruikte batterijen in consumentenelektronica. Hun bevindingen werden gepubliceerd in Nature.

Het gebruik van de grafeenballen zorgt ervoor dat de capaciteit van een batterij met 45 procent kan verhoogd en de laadsnelheid wordt vervijfvoudigd. Bovendien kunnen de batterijen een temperatuur van 60 °C bewaren, wat volgens de onderzoekers noodzakelijk is voor gebruik in elektrische wagens.

Samsung heeft de technologie gepatenteerd in Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Dat betekent evenwel niet dat we de grafeenballen al in de batterij van Samsungs volgende smartphone zullen aantreffen. Er gaan vaak jaren over het proces om een nieuwe ontdekking te commercialiseren. De technologieën van het SAIT vinden evenwel vaker hun weg naar de consumentenmarkt: het onderzoekslab zit onder meer ook achter de ontwikkeling van de quantum dots in Samsungs QLED-tv’s.


Dit artikel verscheen oorspronkelijk op techpulse.be

The post Samsung laadt batterij vijf keer sneller op met grafeen appeared first on ZDNet.be.

Samsung Dex getest: Je smartphone als pc

Door Redactie Smart Business

 

Samsung Dex is als Microsoft Continuum, maar dan voor Androidtelefoons van de Koreaanse smartphonegigant. Een opfrisser is misschien op zijn plaats. Continuum is Microsofts naam voor een revolutionaire functie die het mobiele marktaandeel van de softwaregigant uit de dieperik moest halen. Nu Microsoft de verdere ontwikkeling van Windows 10 Mobile stopt, is het duidelijk dat die aanpak niet gewerkt heeft. Continuum is desalniettemin een briljant idee. Microsoft zag een telefoon voor zich die dubbel dienst kon doen als desktopcomputer. Bestaande telefoonhardware zou meer dan een jaar geleden een punt bereikt hebben waarop de processor in staat zou zijn een besturingssysteem te draaien. Voor de praktische uitwerking heb je een dock nodig. Dat is verbonden met randapparatuur zoals muis, toetsenbord en scherm. Klik je telefoon in dat dock, en er verschijnt een desktopopgeving op het aangesloten scherm waarop je aan de slag kan.

 

Problemen

Continuum kende vanaf het begin af aan problemen maar geen was groter dan het overdreven enthousiasme van Microsoft zelf. Tijdens techdemo’s van de functie leek het steevast alsof de smartphone een volwaardige versie van Windows 10 kon draaien. In realiteit ziet Continuum er wel uit als een Windows 10-desktopomgeving, maar het OS is veel beperkter. Zo kan je vensters niet naar believen verplaatsen en van formaat veranderen en draait het systeem enkel applicaties die door ontwikkelaars met Continuum in het achterhoofd in elkaar zijn gebokst. Tel daar instabiliteit van het systeem bij, en je ziet snel waarom Continuum slechts weinigen heeft overtuigd om naar een Windows Phone over te stappen.

 

HP heeft de eer de allerlaatste te zijn die in Microsofts project geloofde. De Elite X3, die ook nu nog op de markt is, is een krachtige Windows Phone met Continuum. HP voegde echter een eigen thin client-functie toe, waardoor de telefoon werknemers plots wel toegang geeft tot vertrouwde versies van pakweg Microsoft Word of Outlook. Het idee was goed, de ondersteuning van Microsoft minder.

 

Continuum, continued

Ondanks het falen van Continuum pakt Samsung met zijn vlaggenschiptelefoons uit met een gelijkaardige functie: Dex. Om Dex te kunnen gebruiken, heb je een Samsung Galaxy S8 of een Galaxy Note 8 nodig. Bij de lancering voegde de fabrikant speciaal nog enkele zakelijke applicaties aan Dex toe, wat aantoont dat ook Samsung een zakelijk nut in de toepassing ziet.

 

Het concept is exact hetzelfde als dat van Continuum. Klik je S8 of Note 8 in een dock, sluit randapparatuur aan, en begin te werken op een desktopomgeving.

 

Samsung heeft echter één groot voordeel tegenover Continuum: de fabrikant claimt niet dat het een Windowsomgeving aanbiedt. Doordat Windows Continuum zo sterk op Windows lijkt, lokt het enkel teleurstelling uit wanneer het niet aan de verwachtingen voldoet. Microsoft maakte hier exact dezelfde vergissing als bij de lancering van Windows RT destijds. Ook dat OS zag er uit als een echte versie van Windows, maar was er nauwelijks een schaduw van. Dex is zijn eigen besturingssysteem, en dat is een uitstekend idee.

 

Linux-OS

Dex doet sterk denken aan Google’s Chrome OS, en dat is geen toeval. Beide besturingssystemen zijn licht, en draaien op een Linux-kernel. Samsung houdt vast aan verschillende belangrijke conventies. Zo vind je links een knop die een menu met al je applicaties opent. Op Chrome OS vind je exact dezelfde knop. Plaatsing en functie doen denken aan het Start-menu in Windows, zodat een nieuwe gebruiker zich vrij snel kan oriënteren.

 

 

Naast de ‘start’-knop woont een horizontale rij van geopende applicaties. Hier kan je apps maximaliseren of minimaliseren en sluiten. Applicaties verschijnen in vensters. Sommige apps zoals Instagram kunnen niet overweg met verschillende schermformaten, en zitten dan ook vast in vensters die het formaat van een klassiek smartphonescherm aannemen. Het gros van de toepassingen die in deze modus interessant zijn, heeft wel schaalbare vensters. De manier waarop je applicaties ordent doet ironisch genoeg denken aan een volwaardige versie van Windows, iets wat je bij Continuum niet kan zeggen.

 

Intuïtieve interface

Waar je bij Windows 10 rechts onderaan het systeemvak terugvindt, met daar onder andere snelkoppelingen naar het actiemenu en allerhande instellingen, vind je bij Dex iets gelijkaardigs. De kan er de notificaties bekijken, het snelle functiemenu openen en meer. Alles hoogt heel eigen, maar tegelijkertijd heel intuïtief. De rest van de interface wordt in beslag genomen door een groot bureaublad met daarop enkele snelkoppelingen, onder andere naar een bestandsbeheerder en Samsungs eigen internetbrowser. De interface van Dex is licht, fris, eenvoudig in gebruik maar desalniettemin uitgebreid genoeg. Dat is belangrijk: zelfs wie niet al te best met computers overweg kan, zal redelijk snel aan de slag kunnen met dit desktop-alternatief.

 

 

We probeerder het besturingssysteem ook in de praktijk uit, en ontdekten al snel dat het een goed idee is om manueel alle applicaties af te sluiten voor je aan de slag gaat.

 

Productiviteit

Als je je telefoon met Dex dan benadert als een lichte computer, is de ervaring verrassend aangenaam. De Microsoft Word-app is niet gratis op grote schermen, maar kan wel gebruikt worden door eigenaars van een Office365-account. Samsung biedt Hancom-office als alternatief aan, en die suite van lichte kantoorsoftware is erg capabel. Je kan zonder problemen teksten schrijven of spreadsheets bewerken. Microsofts Outlook-app is wel gratis, en de applicatie schaalt fantastisch naar een groter scherm. Google Chrome werkt dan weer iets minder vlot dan gehoopt. Omdat je je mobiele telefoon gebruikt om Chrome te draaien, krijg je al te vaak een mobiele versie van een website voorgeschoteld terwijl je op een volwaardig desktopscherm aan de slag bent. Samsungs eigen internetbrowser werpt zich hier naar voren als een geschikter alternatief.

 

 

Multitasken waarbij je een tekstverwerker gebruikt naast Outlook en een browservenster met daarop een handvol tabs open, gaat verrassend vlot. Eigenlijk konden we bij onze test nergens over klagen. Zelfs wanneer je meer applicaties open zet, zoals bijvoorbeeld Play Music en de galerij, blijft Dex relatief vlot presteren. Je mag natuurlijk geen mirakels verwachten van je mobiele telefoon, maar op een enkele uitzondering na is de ervaring stabiel.

 

Thin client

Dex werkt naar onze mening beter en stabieler dan Continuum, maar waarom zou je je telefoon nu als desktop gebruiken? De insteek die HP naar voren schoof met de lancering van de Elite X3, is hier opnieuw relevant. HP zag de X3 als een toestel voor onder andere vertegenwoordigers die veel tijd onderweg spenderen, maar geregeld achter een bureau moeten kruipen om het één en ander uit te typen. Het werk dat ze verzetten kunnen op het vlak van cpu-inspanning als ligt klasseren. In combinatie met een dock zag HP een niche van werknemers die eigenlijk geen laptop meer zou nodig hebben.

 

Samsug voorziet verder ingebouwde compatibiliteit met onder andere Citrix en Vmware. Dat maakt de telefoon net als de X3 bruikbaar als thin client. Voor video-conferencing worden sinds kort GoToMeeting, Zoom en BlueJeans ondersteunt. In een zakelijke omgeving is er met andere woorden zeker plaats voor een Dex-telefoon. Samsung heeft bovendien een laatste troef die de Elite X3 en bij uitbreiding alle Windows Phones niet hadden: het toestel maakt gebruik van Android en is gegeerd door gebruikers.

 

Veelbelovend

Microsoft beloofde te veel met Continuum, en kon die beloftes niet waarmaken. Een volledige desktop in je smartphone is vandaag nog geen optie. Samsung lost de problemen van Continuum niet op door wel een krachtige desktop in zijn Note 8 en S8 te verwerken, maar door realistischere verwachtingen te creëren. Bovendien werkt Dex gewoon fijner. De smartphone gaat de laptop niet meteen vervangen bij het grote publiek, maar voor verschillende niches zoals vertegenwoordigers volstaat de oplossing wel. Ook in een privé-setting is Dex interessant. Wie vooral een computer wil voor het occasionele typ- en mailwerk, heeft immers eveneens genoeg aan zijn telefoon. Microsoft verdient een pluim omwille van de fantastische visie op mobiel werken. HP verdient dan weer applaus omwille van zijn Thin Client-idee. Samsung combineert beide plannen echter in een begeerlijke verpakking die beter werkt. Een revolutie gaat ook Dex niet ontketenen, maar de oplossing verdient meer dan een vermelding wanneer we over mobiel werken spreken.


Dit artikel verscheen oorspronkelijk op smartbiz.be

The post Samsung Dex getest: Je smartphone als pc appeared first on ZDNet.be.

Coco Jr. brengt Dinky Toys-hits mee naar Het Schlagerfestival 2018

Door Johan

Coco Jr. brengt Dinky Toys-hits mee naar Het Schlagerfestival 2018

@ Credit foto: Coco Jr.
@ Credit foto: Coco Jr.

Voor z’n dertiende editie volgend jaar heeft Het Schlagerfestival in Hasselt Coco Jr. gestrikt. De man met de bandana werd wereldberoemd in Vlaanderen in de jaren negentig als frontman van The Dinky Toys. Catchy nummers als ‘I Can’t Keep My Hands Of You’, ‘Out In The Streets’ en ‘Declaración de amor’ groeiden uit tot rasechte klassiekers. 2017 is voor Coco een boerenjaar, want na de geslaagde comeback met The Dinky Toys, de Radio 2 Zomerhit-nominatie voor de single ‘The Sweetest Hangover’ en het succesvolle comeback-album ‘Roll With The Hits’ neemt hij dit najaar ook nog deel aan de opnames van het nieuwe seizoen van ‘Liefde voor muziek’, dat komend voorjaar wordt uitgezonden op vtm. In het verlengde van deze uitzendingen is Coco Jr. vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 maart 2018 te gast op Het Schlagerfestival in de Hasseltse Ethias Arena. Hij komt er samen met o.a. Christoff, De Romeo’s, Sam Gooris, Bart Kaëll en Umberto Tozzi op het podium. “Coco Jr. is een allround artiest die we graag op Het Schlagerfestival verwelkomen. Hij brengt Dinky Toys-hits mee, maar daarnaast gaat hij het publiek ook verrassen. Dat weet je met Coco. Hij is supercreatief en hij gaat als artiest op zoek naar de muzikale grenzen van vernieuwing. Daarin hebben wij elkaar gevonden, want dat doen wij ook met Het Schlagerfestival”, klinkt het bij de festivalorganisatoren. Tickets voor Het Schlagerfestival 2018 kunnen besteld worden via www.hetschlagerfestival.be

Met het einde van 2017 stilaan in zicht mag je gerust zeggen dat Gentenaar Coco Jr. er een boerenjaar heeft opzitten. De comeback van The Dinky Toys, de groep waarmee hij in de jaren negentig het ene succes na het andere scoorde, kreeg de voorbije zomer een vervolg met de succesvolle verzamelaar ‘Roll With The Hits’, waarbij de nieuwe single ‘The Sweetest Hangover’ als hit bekroond werd met een Radio 2 Zomerhit-nominatie. Coco z’n valiezen staan klaar, want dit najaar neemt hij deel aan de opnames voor de nieuwe reeks van het populaire vtm-programma ‘Liefde voor muziek’, dat komend voorjaar op tv komt. Nog een verrassing is z’n toezegging voor het  Schlagerfestival in Hasselt, waar hij samen met Umberto Tozzi één van de blikvangers wordt. “Als je ziet naar de programmatie van het festival de voorbije jaren, dan kan je alleen maar vaststellen dat die veel breder, veel ruimer is geworden. Voor mij, en ik denk ook voor vele anderen, is Umberto Tozzi Italiaanse pop. Ik was vereerd toen ze mij vroegen om te gast te zijn op het grootste festival in z’n genre. Ik weet nog niet precies wat ik ga zingen, maar met de liveband breng ik liedjes die de mensen kennen en onvermijdelijk zal er Dinky Toys-materiaal in mijn optreden verwerkt zitten. Hoe we dat verpakken, dat weet ik nog niet, maar het zal verrassend zijn. Ik hou van muzikale uitdagingen en dat is precies wat Het Schlagerfestival is voor mij. Het is iets nieuws, waar ik mij als artiest volledig in kan en ga smijten. Ik ga mij daar keihard amuseren en ik heb ontzettend veel respect en waardering voor de collega-artiesten die er ook aanwezig zijn. Dat zijn stuk voor stuk topartiesten in hun genre. Ik ga de Gentse ambiance meepakken naar Limburg en ik weet zeker dat het gaat aanslaan. Wedden!”, zegt Coco Jr. geamuseerd.

Het Schlagerfestival 2018 vindt plaats op vrijdag 23 en zaterdag 24 maart (telkens om 20.30 uur) en op zondag 25 maart (om 15.00 uur) in de Hasseltse Ethias Arena. Naast Coco Jr., maken ook Sam Gooris, Bart Kaëll, De Romeo’s, Christff en Umberto Tozzi hun opwachting. “Op zaterdag is het volledige middenplein voorzien van staande ambianceplaatsen. Op vrijdag en zondag kan je een combinatie kopen van staande en zittende ambianceplaatsen. Uiteraard zijn voor de drie voorstellingen ook zitplaatsen op de tribune te koop”, laten organisatoren PSE-Belgium en Medialaan weten. Tickets bestel je op www.hetschlagerfestival.be. Best niet langer wachten als je zeker wil zijn van je plaatsen.

Het bericht Coco Jr. brengt Dinky Toys-hits mee naar Het Schlagerfestival 2018 verscheen eerst op Belg.be.

Coco Jr. brengt Dinky Toys-hits mee naar Het Schlagerfestival 2018

Door Johan

Coco Jr. brengt Dinky Toys-hits mee naar Het Schlagerfestival 2018

@ Credit foto: Coco Jr.
@ Credit foto: Coco Jr.

Voor z’n dertiende editie volgend jaar heeft Het Schlagerfestival in Hasselt Coco Jr. gestrikt. De man met de bandana werd wereldberoemd in Vlaanderen in de jaren negentig als frontman van The Dinky Toys. Catchy nummers als ‘I Can’t Keep My Hands Of You’, ‘Out In The Streets’ en ‘Declaración de amor’ groeiden uit tot rasechte klassiekers. 2017 is voor Coco een boerenjaar, want na de geslaagde comeback met The Dinky Toys, de Radio 2 Zomerhit-nominatie voor de single ‘The Sweetest Hangover’ en het succesvolle comeback-album ‘Roll With The Hits’ neemt hij dit najaar ook nog deel aan de opnames van het nieuwe seizoen van ‘Liefde voor muziek’, dat komend voorjaar wordt uitgezonden op vtm. In het verlengde van deze uitzendingen is Coco Jr. vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 maart 2018 te gast op Het Schlagerfestival in de Hasseltse Ethias Arena. Hij komt er samen met o.a. Christoff, De Romeo’s, Sam Gooris, Bart Kaëll en Umberto Tozzi op het podium. “Coco Jr. is een allround artiest die we graag op Het Schlagerfestival verwelkomen. Hij brengt Dinky Toys-hits mee, maar daarnaast gaat hij het publiek ook verrassen. Dat weet je met Coco. Hij is supercreatief en hij gaat als artiest op zoek naar de muzikale grenzen van vernieuwing. Daarin hebben wij elkaar gevonden, want dat doen wij ook met Het Schlagerfestival”, klinkt het bij de festivalorganisatoren. Tickets voor Het Schlagerfestival 2018 kunnen besteld worden via www.hetschlagerfestival.be

Met het einde van 2017 stilaan in zicht mag je gerust zeggen dat Gentenaar Coco Jr. er een boerenjaar heeft opzitten. De comeback van The Dinky Toys, de groep waarmee hij in de jaren negentig het ene succes na het andere scoorde, kreeg de voorbije zomer een vervolg met de succesvolle verzamelaar ‘Roll With The Hits’, waarbij de nieuwe single ‘The Sweetest Hangover’ als hit bekroond werd met een Radio 2 Zomerhit-nominatie. Coco z’n valiezen staan klaar, want dit najaar neemt hij deel aan de opnames voor de nieuwe reeks van het populaire vtm-programma ‘Liefde voor muziek’, dat komend voorjaar op tv komt. Nog een verrassing is z’n toezegging voor het  Schlagerfestival in Hasselt, waar hij samen met Umberto Tozzi één van de blikvangers wordt. “Als je ziet naar de programmatie van het festival de voorbije jaren, dan kan je alleen maar vaststellen dat die veel breder, veel ruimer is geworden. Voor mij, en ik denk ook voor vele anderen, is Umberto Tozzi Italiaanse pop. Ik was vereerd toen ze mij vroegen om te gast te zijn op het grootste festival in z’n genre. Ik weet nog niet precies wat ik ga zingen, maar met de liveband breng ik liedjes die de mensen kennen en onvermijdelijk zal er Dinky Toys-materiaal in mijn optreden verwerkt zitten. Hoe we dat verpakken, dat weet ik nog niet, maar het zal verrassend zijn. Ik hou van muzikale uitdagingen en dat is precies wat Het Schlagerfestival is voor mij. Het is iets nieuws, waar ik mij als artiest volledig in kan en ga smijten. Ik ga mij daar keihard amuseren en ik heb ontzettend veel respect en waardering voor de collega-artiesten die er ook aanwezig zijn. Dat zijn stuk voor stuk topartiesten in hun genre. Ik ga de Gentse ambiance meepakken naar Limburg en ik weet zeker dat het gaat aanslaan. Wedden!”, zegt Coco Jr. geamuseerd.

Het Schlagerfestival 2018 vindt plaats op vrijdag 23 en zaterdag 24 maart (telkens om 20.30 uur) en op zondag 25 maart (om 15.00 uur) in de Hasseltse Ethias Arena. Naast Coco Jr., maken ook Sam Gooris, Bart Kaëll, De Romeo’s, Christff en Umberto Tozzi hun opwachting. “Op zaterdag is het volledige middenplein voorzien van staande ambianceplaatsen. Op vrijdag en zondag kan je een combinatie kopen van staande en zittende ambianceplaatsen. Uiteraard zijn voor de drie voorstellingen ook zitplaatsen op de tribune te koop”, laten organisatoren PSE-Belgium en Medialaan weten. Tickets bestel je op www.hetschlagerfestival.be. Best niet langer wachten als je zeker wil zijn van je plaatsen.

Het bericht Coco Jr. brengt Dinky Toys-hits mee naar Het Schlagerfestival 2018 verscheen eerst op Belg.be.

Zo zet je de Bixby-knop uit op je Samsung Galaxy S8 of Note 8

Door Thomas Bossuyt

Dat Samsungs spraakassistent Bixby op de Samsung Galaxy S8 en Note 8 een specifieke fysieke knop onder de volumetoets heeft gekregen, is voor velen een frustratie. Door zijn positionering druk je te pas en te onpas op de knop.

Het liefst zouden we de knop herprogrammeren (naar bijvoorbeeld onze favoriete applicatie), maar als we niet om de haverklap Bixby zouden opstarten, zou dat al een mooie start zijn. In een nieuwe update geeft Samsung eigenaars van de Samsung Galaxy S8 (Plus) en Galaxy Note 8 de optie om de knop uit te schakelen.

Eerder dit jaar doken er apps op waarmee de functionaliteit van de Bixby-knop kon aangepast worden, maar Samsung maakte daar snel komaf mee. In een nieuwe update wappert de Zuid-Koreaanse smartphonefabrikant met de witte vlag. Nu kan je, officieel, de knop uitschakelen zonder dat je daarvoor een third party-app hoeft te installeren. We tonen je hoe dat moet.

Uitschakelen

We leggen je uit hoe je de snelkoppeling naar Bixby Home uitzet, maar natuurlijk schrap je de slimme assistent van Samsung niet helemaal van je telefoon. Als je blijft drukken op de knop, kan je nog steeds zijn stemassistent gebruiken. Veeg je naar links op je homescherm, dan kom je ook nog steeds in het Bixby-overzicht terecht.

Vooraleer je de knop kan deactiveren, moet je zeker zijn dat Bixby up-to-date is. Open de Bixby-app, klik rechtsboven op de drie puntjes en druk op ‘Instellingen’. Selecteer daarna ‘Over Bixby’, en kijk of je app van de laatste versie is voorzien.

Als je op de Bixby-knop drukt, dan kom je in het Bixby Home-overzicht terecht. Klik daar rechtsboven op het tandwiel om in de cockpit van Bixby terecht te komen. Daar krijg je de mogelijkheid om de functionaliteit van de Bixby-toets uit te schakelen.

 


Dit artikel verscheen oorspronkelijk op techpulse.be

The post Zo zet je de Bixby-knop uit op je Samsung Galaxy S8 of Note 8 appeared first on ZDNet.be.

Mercedes wil elektrische wagens in 5 minuten opladen

Door Thomas Bossuyt

De Duitse autofabrikant Daimler, moederbedrijf van Mercedes-Benz en Smart, investeert in de Israëlische startup Storedot. Zij werken een een technologie om elektrische wagens razendsnel op te laden. Naast de Duitse wagenmaker haalde Storedot ook gelden binnen van onder meer Samsung, samen goed voor een bedrag van ongeveer zestig miljoen dollar.

Flash Battery

Elektrische wagens zitten in de lift: wagenfabrikanten (zoals Volvo) doen volledig afstand van de verbrandingsmotor, en landen zoals China en het Verenigd Koninkrijk willen benzine- en dieselwagens volledig verbannen. Om mensen te overtuigen om een elektrisch exemplaar aan te schaffen moeten eerst enkele hindernissen overbrugd worden: een groter rijbereik en snellere laadtijden.

Daimler richt zich op dit tweede struikelblok.  Momenteel kan het immers nog een hele poos duren om je wagen op te laden. In een statement noemt Daimler het snelladen van elektrische auto’s een prioriteit en kondigt het aan te investeren in de Flash Battery, de technologie van StoreDot die auto’s in vijf minuten moet opladen. Volgens de makers moet het laadproces binnenkort even snel gebeuren als het vullen van een benzine- of dieseltank. Na vijf minuutjes laden kan de chauffeur ongeveer 480 kilometer rijden.

De technologie werd in mei onthuld, maar wanneer de technologie klaar is voor implementatie is nog niet bekend. Met deze investering van Daimler schakelt het onderzoek mogelijk naar een hogere versnelling.

Samsung

Ook Samsung gaat de concurrentie met Tesla aan en introduceerde op de Frankfurt Motor Show zijn eigen batterijen voor elektrische wagens. Die moeten elektrische wagens tot 700 km kunnen voorzien van stroom. Ter vergelijking: de Model 3 van Tesla kan ongeveer 350 km rijden vooraleer hij aan het stopcontact moet.


Dit artikel verscheen oorspronkelijk op techpulse.be

The post Mercedes wil elektrische wagens in 5 minuten opladen appeared first on ZDNet.be.

Samsung brengt volgend jaar plooibare smartphone uit

Door Thomas Bossuyt

Volgens Koh Dong-jin, directeur bij Samsung, mogen we volgend jaar de allereerste Samsung-smartphone met een vouwbaar scherm verwachten. De Zuid-Koreaanse hardwarefabrikant brengt zo een oplossing op de markt voor de steeds groter wordende smartphones, die stilaan niet meer in onze broekzak passen. Vermoedelijk zou deze telefoon de Galaxy X heten en zou Samsung hiermee een slimme telefoon en tablet in één model willen uitbrengen, zodat het toestel zowel met een half als volledig scherm functioneel zou zijn.

Geslaagd experiment

Samsung begon onlangs met de productie van een plooibare concepttelefoon op kleine schaal, om meer inzicht te krijgen in hoe de markt zal reageren op dit type telefoon. Een geslaagde test, zo blijkt, want Samsung is nu écht van plan om het toestel op de markt te brengen. Vermoedelijk gaat het om twee aparte 5-inch OLED-schermen die met elkaar kunnen verbonden worden. Via een soort mechanisme in het midden zou je de twee schermen 180 graden open kunnen plooien en daarbij klitten in één groot scherm. Twee aparte schermpjes zouden het mogelijk maken om op een mobieltje te multitasken.

Het idee leek makkelijker op papier dan in de praktijk. Zo vertelt Koh Dong-jin dat er nog heel wat technische uitdagingen voor de boeg staan. Over welke problemen het juist gaat, gaf hij niet prijs.

Geen nieuw concept

Het concern bracht in 2013 zijn idee naar voor in een conceptfilmpje, waarin een vroeg prototype te zien was. Buigzame telefoons zijn echter geen nieuw fenomeen. Een eerste soortgelijk project kwam in 2011 op de markt in Azië door het Japanse technologiebedrijf Kyocera. Zij introduceerden de eerste dual-touchscreen smartphone, onder de naam Echo, die twee 3,5 inch schermen aan elkaar pleisterde. Het toestel behaalde echter nooit het gehoopte succes. Toegegeven, het model zag er niet bepaald stijlvol uit. Bij het prototype dat Samsung in het midden van het jaar wil uitbrengen zou het overgangsrandje tussen de twee schermen niet tot nauwelijks zichtbaar zijn. Daardoor moet de telefoon een heel stuk eleganter zijn dan zijn voorganger bij Kyocera.

Samsung is bovendien niet de enige producent die zich bezighoudt met opvouwbare mobiele apparaten. Op Lenovo’s Tech World-conferentie in San Francisco vorig jaar toonde het technologieconcern twee opplooibare concepttoestellen. De CPlus kan je rond je arm klappen en is dus een hybride van een smartwatch en smartphone. Het scherm buigt namelijk mee met de ronding van je arm. De Folio is een tablet die je kan dichtklappen als een boek. Het grote verschil met de huidige concepttelefoon van Samsung is dat het scherm bij de Folio langs de buitenkant zit. Zo is de tablet ook bruikbaar wanneer hij is dichtgeklapt en kan je hem als een phablet gebruiken. Toen zei Peter Hortensius, de CTO bij Lenovo, dat het zeker nog twee tot drie jaar zou duren vooraleer er dergelijke producten op de markt komen. Ook LG en Xiaomi hebben patenten aangevraagd en doen mee in de race.

Analysebureau Strategy Analytics voorspelde dat de markt van plooibare schermen dit jaar 2,2 miljoen units zal bedragen. Dat zal in de komende jaren verder toenemen tot 163 miljoen units in 2022.

The post Samsung brengt volgend jaar plooibare smartphone uit appeared first on ZDNet.be.

Vermissing van Sam HOUTHUYS 24/06/17 in Merelbeke

Door Johan

Vermissing van Sam HOUTHUYS (19) op 24/06/17 in Merelbeke

De politie vraagt, op verzoek van het parket van Oost-Vlaanderen, afdeling Gent, en in samenwerking met Child Focus om volgend opsporingsbericht te verspreiden

Politie en parket vragen om uit te kijken naar de 19-jarige Sam HOUTHUYS uit Merelbeke. Hij verliet tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag 23 op 24 juni 2017, het ouderlijk huis aan de Hoorndriesstraat. Hij vertrok er die ochtend rond half 3 met een donkergrijze RENAULT Mégane met nummerplaat 1-JNK-488. Sindsdien werd van Sam niets meer vernomen.

Sam HOUTHUYS is 1m92 lang en mager. Hij heeft kort lichtbruin haar, iets langer vooraan, en blauwgrijze ogen. Hij kan nonchalant overkomen.
Hij droeg een lichtbeige korte jas in geribbeld fluweel, een lichtbeige flanellen geruit hem en een lichtgrijs T-shirt, een lichtblauwe jeansbroek en zwarte broeksriem en donkergrijze sneakers.

Hebt u Sam of de RENAULT Mégane nog gezien, of weet u waar Sam is, dan vragen de speurders om contact op te nemen met de politie. Tips zijn welkom via het gratis telefoonnummer 0800 30300 en het nummer van Child Focus 116 000. Tips versturen per mail kan ook via opsporingen@police.belgium.eu

@politie_zoekt
Volg de opsporingsberichten in realtime via Twitter en help mee vermiste personen terug te vinden.

Het bericht Vermissing van Sam HOUTHUYS 24/06/17 in Merelbeke verscheen eerst op Belg.be.

Parlementaire onderzoekscommissie Samusocial opgestart

Door Johan

Parlementaire onderzoekscommissie Samusocial opgestart

“De parlementaire onderzoekscommissie Samusocial is een goed signaal”, aldus Liesbet Dhaene, Brussels parlementslid voor de N-VA. “Maar deze onderzoekscommissie is voor het merendeel samengesteld uit partijen die betrokken waren bij Samusocial, bijvoorbeeld als voogdijminister.” Dhaene stelt zich ook vragen bij de goede werking van de onderzoekscommissie in het huidig politiek klimaat. Zo maakte MR in de onderzoekscommissie al openlijk allusie op een regeringswissel. “Ik hoop dat de werkzaamheden sereen zullen verlopen en niet zullen uitmonden in een rondje zwartepieten. De Brusselaars verdienen beter”, aldus Dhaene.

“De parlementaire onderzoekscommissie over Samusocial is een goede zaak. We zijn het aan de Brusselaar verschuldigd om uit te spitten wat er precies gebeurd is, hoe het kon gebeuren en hoe dit in de toekomst kan worden vermeden”, aldus Dhaene. “Het is belangrijk dat de werkzaamheden grondig en objectief gebeuren, ondanks de partijdige samenstelling van het bureau van deze onderzoekscommissie. Ik hoop ook dat de huidige politieke impasse niet leidt tot een voortdurend rondje zwartepieten tussen de verschillende betrokken politieke partijen.”

Het is bovendien een illusie om te denken dat er binnen deze onderzoekscommissie een grondige reflectie van het Brussels systeem van zelfbediening en cliëntelisme via vzw’s zal gebeuren. De regering heeft de opdracht van de onderzoekscommissie beperkt tot louter Samusocial, waardoor andere schandalen zoals de Brusselse Keukens en de Brusselse ziekenhuizen niet aan bod kunnen komen. “Een gemiste kans van de huidige meerderheid om te bewijzen dat het menens is om schoon schip te maken in Brussel”, besluit Dhaene.

Het bericht Parlementaire onderzoekscommissie Samusocial opgestart verscheen eerst op Belg.be.

❌