[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderAlle Nieuwskoppen

Koning aanvaardt ontslag regering. Geen vervroegde verkiezingen.

Door Belga

Koning Filip heeft het ontslag van de regering aanvaard en heeft haar belast met de afhandeling van de lopende zaken tot aan de verkiezingen in mei 2019.

Het gesprek tussen de ontslagnemende premier Michel en koning Filip duurde iets meer dan een half uur. Even later werd het nieuws rond de aanvaarding van het ontslag bekendgemaakt.

De koning vraagt de politieke verantwoordelijken een “gepast antwoord te bieden op de economische, budgettaire en internationale uitdagingen, en om tegemoet te komen aan de verwachtingen van de bevolking op onder meer sociaal en milieuvlak”, zo klinkt het.

Pas in mei naar de stembus

Het is nu ook duidelijk dat er geen vervroegde verkiezingen komen. “Hij stelt vast dat er een politieke wil bestaat om het goede beheer van het land te garanderen tot de volgende verkiezingen”, aldus de persmededeling van het Paleis.

Charles Michel bood afgelopen dinsdag het ontslag van zijn regering Michel II aan.

Het bericht Koning aanvaardt ontslag regering. Geen vervroegde verkiezingen. verscheen eerst op Metro.


Consultaties koning gaan tweede dag in

Door Xavier

PS-voorzitter Elio Di Rupo was gisteren de laatste partijvoorzitter die op audiëntie ging bij de koning. Vandaag zijn CD&V, sp.a, Groen, Ecolo en MR aan de beurt. De meeste partijvoorzitters tonen zich geen voorstander van vervroegde verkiezingen, zo bleek al voor aanvang van de consultaties.

Terwijl koning Filip (foto links) het ontslag van de regering-Michel nog in beraad houdt, komen alle partijvoorzitters op audiëntie. Gisteren waren dat Benoît Lutgen (cdH), Gwendolyn Rutten (Open Vld), Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS, rechts).

De koning gaat vandaag voort met zijn consultatieronde. Groen-voorzitster Meyrem Almaci, Zakia Khattabi en Jean-Marc Nollet van Ecolo, en tot slot sp.a-voorzitter John Crombez worden deze ochtend op het paleis verwacht. Vermoedelijk in de namiddag komen CD&V-voorzitter Wouter Beke en Olivier Chastel van MR nog langs.

Lopende zaken

De hamvraag is of we naar vervroegde verkiezingen gaan, of dat er tot aan de federale verkiezingen van eind mei een regering in lopende zaken blijft zitten. Voor vervroegde verkiezingen bestaat voorlopig weinig animo bij de voorzitters van CD&V, Open Vld, sp.a en Groen. De redenering is dat er eind mei sowieso ook Vlaamse en Europese verkiezingen op de agenda staan, die niet kunnen worden vervroegd, en dat niemand gelooft dat er tegen dan een nieuwe federale ploeg in het zadel kan zitten.

De Kamercommissie Financiën heeft gisteren alvast een Financiewet goedgekeurd, een soort noodbegroting die de regering toelaat om in de eerste drie maanden van volgend jaar met voorlopige twaalfden te werken.

Het bericht Consultaties koning gaan tweede dag in verscheen eerst op Metro.Wie heeft beelden van boer die zijn stier achter tractor sleepte

Door Johan

GAIA dient klacht in tegen wrede boer en zoon die jonge stier zwaar mishandelden

Brussel, 16 mei 2018 – Dierenrechtenorganisatie GAIA dient klacht in bij het parket van Dendermonde tegen de boer uit de Neerstraat in Appelterre en zijn meerderjarige zoon die deze week een jonge stier zwaar mishandelden. Volgens getuigen bond de boer de stier achter zijn tractor. Toen het dier niet meer verder wou, diende zijn zoon het dier harde stokslagen toe waarna de boer de stier vervolgens 300 à 400 meter verder sleepte. De stier liet een bloedspoor na en zou open wonden opgelopen hebben. De aanwezige getuigen vroegen meermaals aan de boer om op te houden wat hem alleen nog kwader maakte. Een van de getuigen trok naar de politie die even later samen met een dierenarts het meterslange bloedspoor kwam opmeten. “Het gaat hier om ontoelaatbare wreedheden, die niet straffeloos mogen gebeuren,” onderstreept GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Daarom heeft GAIA besloten een strafklacht in te dienen tegen beide daders.

“Dat de boer een dier mishandelt dat hij onder zijn hoede heeft, is verwerpelijk maar dat ook zijn zoon zich aan wreedheden te buiten gaat, is uitermate zorgwekkend. Het spreekwoord ‘Zo vader, zo zoon’ spreekt in dit geval boekdelen”, zegt Michel Vandenbosch.

Zes maanden cel

Zowel vader als zoon riskeren zes maanden cel, een verbod om nog dieren te houden en een boete van 16.000 euro. Meester Anthony Godfroid, de advocaat van GAIA, is vastberaden. “Met volle overtuiging zal ik GAIA in deze zaak bijstaan. De correctionele rechtbank kan aan deze mishandelaars een verbod opleggen om nog dieren te houden. Dat lijkt mij in deze zaak niet meer dan terecht.”

GAIA vraagt iedereen die beelden of foto’s heeft van het voorval, contact op te nemen met GAIA via info@gaia.be of 02/245 29 50.

Het bericht Wie heeft beelden van boer die zijn stier achter tractor sleepte verscheen eerst op Belg.be.

Irisfeest bijna één klaagzang tegen N-VA en het confederalisme

Door PVDBD

-Brussel- Eén klaagzang tegen N-VA en het confederalisme zo kunnen we bijna alle toespraken op 6 mei in de spiegelzaal van het Brussels parlement samenvatten. Enkel Fouad Ahidar (SP.A) had het over de tweetaligheid van Brussel die zou moeten toegepast worden in brussel hetgeen hem zeker niet in dank zal afgenomen worden door de franstalige exellenties uit het Brussels parlement. Ook zijn toespraak was perfect in de twee talen wat we van voorzitter van het Brussels parlement Charles Picqué (PS), en minister-president Rudi Vervoort (PS) niet konden zeggen. deze laatste presteerde het zelfs om één derde van zijn toespraak in het Nederlands te houden.

Maar ook ondervoorzitter Fouad Ahidar kon het niet laten om naar aanleiding van het voorstel van N-VA voorzitter Bart De Wever over het confederalisme een sneer te geven naar N-VA en Brussels parlementsleden voor die partij Johan Van den Driessche, Liesbeth Dhaenen en Cieltje Van Achter! Met de woorden we citeren:“Het is onvoorstelbaar dat diezelfde mensen die worden geacht deel van ‘onze familie’ te zijn, de mensen die met ons komen eten, drinken en lachen, een heel ander gezicht tonen als ze naar huis gaan” einde citaat.

Daarna was het de beurt aan Charles Picqué ook hij ging op hetzelfde elan verder, we citeren opnieuw:“Sommige mensen willen de rechten van de Brusselaar, waar lang en hard voor gestreden is, onderuithalen. Maar ons Brussel mag niet het symbool en het slachtoffer worden van zij die het land willen verscheuren. Wij zeggen duidelijk ‘neen’ aan het confederalisme.” Een duidelijke boodschap richting Bart De Wever en N-VA! even had hij het ook over de transfers van federaal naar Brussel die jaarlijks zouden verminderen en in 2025 helemaal zouden uitdoven.

En voor diegenen die dachten dat het daarmee zou stoppen die waren eraan voor hun moeite want ook minister-president Rudi Vervoort spaarde de kritiek niet. “Ik vraag me soms af of de polemieken wel nog waard zijn om ze te voeren. Het zijn niet meer dan gerecycleerde, oude recepten. Brussel verdient beter dan dergelijke discussies die niemand dienen.” zo ging hij verder zoals we hem kennen als een notoir N-VA hater. Over hun eigen realisaties of plannen werd er met geen woord gerept, was dat niet belangrijk misschien?

Daarna werden alle aanwezigen uitgenodigd op de traditionele receptie. Daar zagen we nog een aantal bekende Brusselse en federale politici zoals: ministers Smet (SP.A), Gosuin (DéFI), Fremault (CDH) en staatssecretarissen Debaets (CD&V), Laanan (PS) ook premier Michel (MR) en voorzitter van de Kamer Siegfried Bracke (N-VA), Onckelinkx (P.S) en Millequet (CDH) tekenden present. Opvallende afwezige was minister Guy Vanhengel (Open VLD) en zijn vriend Courtois. Onder een stralende zon genoot iedereen van het begin van het Irisfeest met verschillende voor het publiek toegankelijke activiteiten in en rond het Brussels parlement.

voor meer foto’s klik hier:

Het bericht Irisfeest bijna één klaagzang tegen N-VA en het confederalisme verscheen eerst op Belg.be.

❌