[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderAlle Nieuwskoppen

Drie redenen waarom horrorfilms kijken goed is voor je gezondheid

Door Axelle Lot

De meningen over horrorfilms zijn verdeeld. Sommige doen niks liever dan een griezelfilm kijken, anderen gruwelen ervan. Maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat de enge films juist goed zijn voor je gezondheid. Af en toe dus tandenklapperen in de bioscoop kan geen kwaad. 

Het is goed voor je seksleven 

Je zou seks en horrorfilms niet meteen met elkaar associëren, maar wie geregeld zo’n enge film kijkt, zal dit ook merken tussen de lakens. Wanneer je bijvoorbeeld een clown een jong meisje ziet stalken, gaat je lichaam dezelfde chemische stoffen aanmaken als tijdens een vrijpartij. “Angst kan fysieke en uiteindelijke seksuele opwinding teweegbrengen”, aldus Joanne Cantor, professor psychologie aan de universiteit van Wisconsin.

Het maakt je stressbestendiger 

Wanneer je bang bent, wordt de hypothalamus getriggerd. Dit deel van je hersenen speelt een belangrijke rol in het aanmaken van hormonen en temperatuurregeling. Een van die hormonen, norepinephrine, zorgt ervoor dat je gefocust blijft en niet onmiddellijk in paniek schiet. De heilzame werking is ook vaak terug te vinden in antidepressiva.

Het boost je immuunsysteem 

Een studie uit 2016 uitgevoerd door de Coventry University, heeft ontdekt dat het kijken van horrorfilms ook je immuunsysteem positief kan beïnvloeden. Voor het onderzoek werd bloed afgenomen van een aantal proefpersonen. De staaltjes werden telkens voor, tijdens en na de film afgenomen. Na analyse bleek dat het aantal witte bloedcellen hoger was en het lichaam beter gewapend was tegen ziektes na het kijken van enge beelden. Wetenschappers vermoeden dat dit een evolutionaire reactie is waarbij de drang om te overleven groeit.

Het bericht Drie redenen waarom horrorfilms kijken goed is voor je gezondheid verscheen eerst op Metro.


Dankzij deze tips is je werkdag heel wat comfortabeler

Door Xavier

Heel de dag lang achter je computer zitten is niet goed voor je lichaam en je geest. Door een verkeerde houding kan je fysieke klachten oplopen en je concentratie lijdt eronder. Maar zeven makkelijke tips kunnen daar verandering in brengen.

Ga de hoogte in

Zorg er steeds voor dat de bovenkant van je scherm op gelijke hoogte staat met je ogen. Je zou je hoofd niet meer dan 10 graden naar beneden of boven mogen draaien. Anders loop je het risico om op de lange termijn nekklachten te ontwikkelen.

Verwen je oren

Niets zo irritant als heel de dag te moeten luisteren naar de verhalen over de kinderen van je collega. Zet daarom je favoriete muziek op en sluit de wereld af met een koptelefoon. Onderzoek heeft uitgewezen dat muziek je motivatie verbetert. Bovendien stimuleren je favoriete nummers de aanmaak van het hormoon cortisol, dat je concentratie bevordert.

Zorg dat je warm staat

In tegenstelling tot wat veel mensen geloven, is een koude ruimte niet beter voor je concentratie. Daalt de temperatuur in je bureau tot 20 graden of minder, dan verhoogt het risico op een mentale instorting met 44%, blijkt uit onderzoek. Zorg dus altijd voor een heerlijk zomerse temperatuur op je werk.

Gaan met die schouders

Is de inbox van Outlook van de 33ste keer die dag vastgelopen? Gooi de computer dan niet uit het raam, maar haal je schouders op. Niet zo’n snelle beweging uit puur treurnis, maar een langzame en gecontroleerde beweging van acht seconden. Haal ze zachtjes naar boven en hou de positie vast. Je zal merken dat stress snel zal verdwijnen.

Speel er maar op los

Laat af en toe die muis en dat toetsenbord los en leg je handen op de kleine prulletjes die op je bureau liggen. Een rekker, een pen, een plastic verpakking, het maakt niet uit. Een studie die gepubliceerd werd in Cognition stelt dat ergens aan prutsen je stress vermindert en je twintig minuten langer geconcentreerd houdt.

Geef je ogen wat rust

Heel de dag naar je scherm kijken, het is een nachtmerrie voor je ogen. Zorg er daarom voor dat het niet te helder staat of installeer een blauwfilter. Je kan ook een speciale bril kopen die het blauwe licht van je scherm afblokt. Een laatste tip is de ’20-20-20′-regel. Die stelt dat je best om de 20 minuten 20 seconden lang 20 feet (of zo’n 6 meter) ver kijkt. Dat geeft je ogen even de tijd om zich te ontspannen.

Kies voor munt

Heb je zich in een kauwgom of een snoepje. Kies dan voor iets met muntsmaak. Dat stimuleert je hersenen om je alert en wakker te houden.

Het bericht Dankzij deze tips is je werkdag heel wat comfortabeler verscheen eerst op Metro.Nieuw onderzoek bewijst: avocado’s zijn nog gezonder dan gedacht

Door Xavier

Het onmogelijke is gebeurd. Onderzoekers hebben nog maar eens een eigenschap van avocado’s ontdekt die goed is voor je lichaam. Zo vermindert de vrucht de effecten van het metabool syndroom, een nare stofwisselingsziekte.

Goed nieuws voor hippe lunchplekken. Ze hebben er nog een extra reden bij om avocado op de kaart te zetten. Daarvoor moeten ze een team van de universiteit van Mashad in Iran bedanken. Drie wetenschappers daar hebben ontdekt dat avocado’s een positief effect hebben op de gevolgen van het metabool syndroom. Dat is een stofwisselingsziekte waarvan de gevolgen op hun beurt voor nieuwe complicaties kunnen zorgen.

Een hart van avocado

Mensen die lijden aan het metabool syndroom, hebben last van een verhoogde bloedsuikerspiegel, cholesterol, bloeddruk en een toegenomen BMI. Die symptomen kunnen op hun beurt aanleiding geven door diabeters type 2 of hartproblemen. Maar avocado’s gaan de ernst van die bijwerkingen tegen, zo concludeert de studie.

De groene vruchten zitten boordevol mineralen, vette zuren, vitamines en nog een hele hoop andere voedingsmiddelen. Samen verlagen die het lipidenniveau in je lichaam. Dat is een indicator voor het risico op hart- en vaatziekten. Hoe meer lipiden er in je lichaam zitten, hoe groter de kans om een probleem met je hart. En laat die verhoogde concentratie aan lipiden nu net een van de mogelijke kwalijke gevolgen van het metabool syndroom zijn. Als je ten volle wil kunnen genieten van alle gezonde effecten van avocado, stop dan niet bij het vruchtvlees. Volgens het onderzoek zijn ook de schil, de pit en zelfs de bladeren goed voor je.

Het bericht Nieuw onderzoek bewijst: avocado’s zijn nog gezonder dan gedacht verscheen eerst op Metro.Je spieren groeien van een massage

Door Xavier

Een massage helpt om je spieren te laten groeien. Tot die simpele conclusie kwamen bewegingswetenschappers van de Colorado State University. De cellen in je spieren voelen dan een externe druk, waardoor ze een eiwit aanmaken dat je spiermassa doet toenemen.

Je eens goed onder handen laten nemen, letterlijk dan, zal je een breder karuur opleveren. Zo eenvoudig kan het leven zijn. De tip is afkomstig van bewegingswetenschappers van de Amerikaanse Colorado State University. Zij onderzochten het effect van massages op spieren en zagen na wat handwerk een toename van het spiervolume.

De bron van die toename zit in de cellen van de spieren. Daar bevinden zich integrinen, een soort elastische sensoren. Tijdens een massage voelen ze een externe kracht drukken. In reactie daarop maken ze FAK-eiwit aan. Dat zorgt ervoor dat je spieren zullen groeien.

Uitspoelen met bloed

Er is nog een tweede spierbevorderend effect van massages. Door de beweging van de spieren en de druk die erop wordt uitgeoefend, neemt de bloeddoorstroming in de specifieke delen van het lichaam. Hierdoor worden ze eigenlijk ‘uitgespoeld’ en vermindert het aantal afvalstoffen dat er na een vorige training was achtergebleven. Kleine ontstekingen zullen sneller genezen en je spieren zullen sneller weer als nieuw aanvoelen. Zo kan je opnieuw de fitnesszaal in en beginnen aan een nieuwe sessie.

Het bericht Je spieren groeien van een massage verscheen eerst op Metro.Een warm bad en een wandeling van een halfuur verbranden evenveel calorieën

Door Janne Vandevelde

Het is wetenschappelijk bewezen: van een bad nemen val je af! Wij vragen ons af waarom we ons nog uitsloven in de fitness.

Wetenschappers aan de universiteit van het Engelse Loughborough volgden 2.300 mannen met een monitor gedurende 20 jaar voor een grootschalige studie over gezondheid. Per toeval ontdekten ze een interessant weetje. In een warm bad van 40°C verhoogde de bloedtoevoer van de mannen en verbrandden ze ongeveer 126 calorieën. Dat is evenveel als wanneer je 20 à 30 minuten zou gaan wandelen.

Heat shock proteins

De oorzaak zouden de zogenaamde ‘heat shock proteins’ zijn. Die komen vrij wanneer je lichaamstemperatur plots de hoogte in schiet en je bloedsuikerspiegel zakt.

Dat wil uiteraard niet zeggen dat we vanaf nu ongegeneerd elke dag een zak chips mogen opentrekken en die liter cola soldaat mogen maken zolang we maar een uur in bad liggen. Het betekent wél dat je het perfecte excuus hebt om wat vaker een badsessie in te plannen. Laat die me-time maar komen!

Nu waarschuwen de onderzoekers wel dat je na een paar uur zalig baden geen 3 kilo kwijt zal zijn. Je blijft je badsessies dus maar beter afwisselen met voldoende beweging.

Het bericht Een warm bad en een wandeling van een halfuur verbranden evenveel calorieën verscheen eerst op Metro.Leer deze vijf gewoontes maar snel af

Door Silke Vandenbroeck

Eet je gezond en sport je af en toe? Dan ben je goed bezig! Toch zul je vast enkele van deze slechte gewoontes hebben die wél nefast zijn voor je gezondheid.

1. Snoozen

Als je ’ s ochtends te vaak je wekker afzet, is de kans groot dat je de hele dag moe zal zijn omdat je niet op een natuurlijke manier ontwaakt. “Als je de snooze-knop induwt en terug in slaap valt, maakt je lichaam zich klaar voor een nieuwe slaapcyclus”, zegt slaapexpert Neil Robinson aan The Sun. “Maar net als je weer in slaap valt, gaat je alarm opnieuw af, waardoor je nieuwe slaapcyclus onderbroken wordt.”

2. ’s Avonds je mails checken

Onderzoekers van de Lehigh en Colorado State Universiteiten hebben ondervonden dat mensen die ’s avonds hun e-mails nog checken meer stress en mentale problemen hebben.

3. Puistjes uitknijpen

Als je een puistje krijgt, is de drang natuurlijk erg groot om het uit te knijpen. Maar door het puistje uit te knijpen ontstaat er een wondje op je gezicht en kan het geïnfecteerd geraken.

4. Handdrogers gebruiken

Het is vanzelfsprekend dat je je handen wast nadat je naar de wc bent geweest. Maar je denkt beter nog eens na over de manier waarop je je handen droogt. Uit onderzoek blijkt dat handdrogers heel wat bacteriën opzuigen.

5. Met je benen gekruist zitten

We zitten allemaal wel eens met onze benen gekruist, maar eigenlijk is het heel slecht voor je bloedcirculatie. Zo werd tijdens een onderzoek duidelijk dat de bloeddruk kan stijgen bij mensen die een tijdje met hun benen gekruist zaten.

Het bericht Leer deze vijf gewoontes maar snel af verscheen eerst op Metro.


Mysterie: Meisje bloedt uit ogen en oren

Door Silke Vandenbroeck

Een bizarre aandoening bij een 17-jarig meisje stelt artsen voor een raadsel. Marnie Harvey heeft namelijk al drie jaar lang last van bloedingen, maar waar ze vandaan komen blijft een groot mysterie. Ondertussen kan Harvey nauwelijks het huis uit.

In een wanhopige poging erachter te komen welke aandoening ze heeft, vertelt Harvey haar verhaal aan The Daily Mail. Het begon allemaal in 2013 toen ze bloedspetters op haar kussen vond. Met haar moeder Catherine (43) bezocht ze een huisarts, maar die vond niets geks.

Vijf keer per dag

Terwijl haar aandoening steeds erger werd, ging het zoeken naar een oorzaak door. In juli vorig jaar schrok ze zich een hoedje toen er ook bloed uit haar ogen sijpelde. Inmiddels is het zo erg dat ze vijf keer per dag bloedt uit haar ogen, neus, oren of vingernagels. De laatste weken bloedt ze ook wel eens uit haar tong en hoofdhuid.

Unieke combinatie

Ondertussen staan specialisten van verschillende afdelingen voor een raadsel. Ze hebben geen idee wat het plotselinge bloeden veroorzaakt. Volgens hen is Harvey, uit Stok-on-Trent, de enige persoon in het Verenigd Koninkrijk die deze unieke combinatie van symptomen heeft. Doktoren noemen haar dan ook wel ‘The Mystery Girl’.

Pauze

Voor Harvey heeft de aandoening nogal ingrijpende gevolgen. Ze heeft het gevoel dat haar leven op pauze staat: “Ik ging elke dag op stap met vrienden, maar nu ben ik te bang en ben ik aan huis gekluisterd”, vertelt ze. “In de zomer ging het nog wel, want dan kon ik mijn bloedende ogen achter mijn zonnebril verbergen, maar nu dat ook niet meer gaat, blijf ik thuis. Ik weet nooit wanneer het bloeden begint en wil mensen niet bang maken.”

Dromen

Terwijl Harvey van specialist naar specialist gaat, blijft ze dromen van een beroep als verpleegster en van het vinden van een vriendje. Maar voorlopig wordt ze elke dag wakker met paarse en blauwe plekken over haar hele lichaam, die vaak opzwellen en bij elke aanraking pijn doen.

Geen tumoren 

Hoewel haar klachten lijken te verergeren, tonen tests aan dat er niets mis is met de voortplantingsorganen en vruchtbaarheid van Harvey: “Ze hebben mijn baarmoeder en eierstokken bekeken en alles is goed.” Dat artsen geen diagnose weten te stellen, is voor Harvey echter een grote frustratie: “Haar bloedtesten zijn goed, haar ijzergehalte is sterk”, aldus moeder Catherine. “Ze heeft geen tumoren, geen bloedziekten en haar bloed stolt goed.”

Stigmata

Veel verder dan een arts in opleiding die de diagnose stigmata (de religieuze overtuiging dat het bloed de representatie is van het bloed van Jezus) stelde, is het niet gekomen: “We zijn geen religieuze familie. We willen echte antwoorden”, aldus Catherine. Daarop is het voorlopig nog even wachten: “De artsen zeggen dat ze gewoon niet weten wat de oorzaak is, ik ben hun mysterieuze meisje.”

Meet girl who bleeds blood from her eyes, ears and tongue from mystery condition… https://t.co/RMqYjEYyvL pic.twitter.com/UzRbexVJt6

— TheInfoNG (@TheInfoNGMedia) March 10, 2016

Het bericht Mysterie: Meisje bloedt uit ogen en oren verscheen eerst op Metro.


Bewezen: stevig knuffelen is goed voor je mentale gezondheid

Door Xavier

Een stevige knuffel af en toe doet je minder lang stilstaan bij conflicten. Dat is de conclusie van een universiteit in het Amerikaanse Pittsburgh. Een goede omarming heeft hetzelfde effect bij mannen als bij vrouwen, zo blijkt.

Blijft een klein meningsverschil te lang onder je huid zitten? Dan is het tijd voor een lange knuffel. Dat is wat de onderzoekers van de psychologie-afdeling van de Carnegie Mellon University in het Amerikaanse Pittsburgh aanraden. Uit hun studie, die deze week gepubliceerd werd in PLOS ONE, blijkt dat een fysiek contact, zoals een knuffel, je helpt om om te gaan met zaken die je irriteren.

Een knuffeldagboek

De studie keek naar de sociale interacties van 400 mensen over een periode van twee weken. De deelnemers moesten een dagboek bijhouden van hun dagelijkse activiteiten, hoe ze zich daarbij voelden en welke fysieke contacten ze hadden. Daarna analyseerde het onderzoeksteam de link tussen de hoeveelheid knuffels iemand had gekregen en gegeven, hoeveel conflicten er zich die dag hadden voorgedaan en hoe de persoon zich daarbij voelde.

Uit de analyse blijkt duidelijk dat knuffels iemand minder slecht doen voelen over een nare ervaring van die dag. De resultaten waren hetzelfde bij mannen en vrouwen en binnen alle leeftijdsgroepen. De vrouwen noteerden wel meer knuffels. “Maar mannen en vrouwen halen evenveel voordeel aan geknuffeld te worden op dagen dat er zich conflicten voordoen”, concludeert het onderzoek.

Het bericht Bewezen: stevig knuffelen is goed voor je mentale gezondheid verscheen eerst op Metro.Waarom veel drop snoepen slecht is voor je hart

Door Xavier

Volwassenen die meer dan drie stukjes zwarte drop per dag eten, hebben een verhoogd risico op hartritmestoornissen. Dat heeft het Amerikaanse voedsel- en medicijnagentschap FDA laten weten. De zoetigheid doet kaliumniveau in je lichaam plots dalen, waardoor je bloeddruk de hoogte ingaat.

De feestdagen komen er aan en dat betekent ook dat je weer omsingeld zal zijn door allerlei snoepgoed. Voor je er hoofd eerst in duikt, nog even dit: pas op met zwarte drop. Doe je je regelmatig te goed aan de zoete lekkernij, dan kan je wel eens te maken krijgen met hartritmestoornissen. Daarom beperk je je best tot maar drie stukjes per dag, aldus de FDA, het Amerikaanse agentschap dat de kwaliteit van voeding en medicijnen controleert.

De reden voor het onverwachte gezondheidsrisico is glycyrrizinezuur, dat als zoetstof aan het snoep wordt toegevoegd. Een neveneffect ervan is dat de hoeveelheid kalium in je lichaam plots fel kan afnemen. Als dat gebeurt, kunnen mensen een verhoogde bloeddruk krijgen, opzwellen door vochtophopingen, zich moe voelen of hartritmestoornissen ervaren. In uitzonderlijk gevallen stopt het hart zelfs volledig met werken.

Ook gevolgen voor volgende generatie

Voor zwangere vrouwen zijn de risico’s nog groter. Een studie die in 2002 gepubliceerd werd in de American Journal of Epidemiology onderzocht het effect van zwarte drop op zwangerschappen. Uit het onderzoek bleek dat een overmaat aan het snoepgoed bijdraagt aan de kans op een vroeggeboorte. Een Finse studie uit 2017 concludeerde dat kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap veel zwarte drop aten, lager scoren als het aankwam op logisch redeneren. Het verschil met andere kinderen bedroeg ongeveer zeven IQ-punten.

Het bericht Waarom veel drop snoepen slecht is voor je hart verscheen eerst op Metro.Deze scrub van koffie is de hemel voor je huid

Door Xavier

Ben je op zoek naar een nieuwe scrub? Probeer dan eens de Original Coffee Scrub van Frank Body. Het ruikt naar een bakje troost en zou striemen, littekens, acne, cellulitis en eczeem minder zichtbaar maken. Bovendien is het vrij van dierlijke producten.

“In het leven kan je niet alles tegelijk hebben”, zegt je moeder altijd. Maar wat als ze het fout heeft? Wat als je bijvoorbeeld wel kunt genieten van de geur van een heerlijke tas koffie en tegelijkertijd je huid kan verzorgen met een deugddoende scrub? Wel, voortaan is dat mogelijk, met de Original Coffee Scrub van Frank Body. Het product bestaat uit “koffie en oliën” en “houdt je huid perky en zo zacht als een kat met een geföhnde vacht”. Nog een voordeel, elke bestanddeel is volledig vegan.

De scrub kreeg al meer dan 4.000 reviews op de website influenster en scoort 4,5/5. Volgens de gebruikers helpt het koffiemengsel om striemen, littekens, acne, cellulitis en eczeem weg te werken. Het wordt ook aangeraden om in de winter te gebruiken tegen droge huid. De meeste negatieve commentaren zijn van mensen die geen fan zijn van de geur van koffie.

Het bericht Deze scrub van koffie is de hemel voor je huid verscheen eerst op Metro.


Hulpverleners reanimeren nog te vaak

Door Silke Vandenbroeck

Hulpverleners schatten vaak verkeerd in hoe zinvol een reanimatiepoging is en dat kan onnodig lijden veroorzaken bij patiënten, hun familie en de hulpverleners zelf. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van UZ Gent.

Artsen, verpleegkundigen en ambulanciers moeten meestal op zeer korte tijd beslissen of ze al dan niet reanimeren door in te schatten hoe groot de kans is dat de patiënt het overleeft zonder zware neurologische schade. Wanneer er geen elektrische hartactiviteit is, kan de hulpverlener zich hierbij niet baseren op vaste criteria. Uit een bevraging bij meer dan 4.000 hulpverleners blijkt dat 74% de reanimatiepoging bij patiënten zonder elektrische hartactiviteit zinvol vindt, 10,3% twijfelt en 15,5% het ongepast vindt.

Ervaring telt

Volgens de onderzoekers is zorgen voor een waardig levenseinde soms meer in het belang van de patiënt dan een zinloze reanimatie. “De tijd die er gaat naar de reanimatiepoging kan ook gaan naar steun en begeleiding van de familie”, zegt dr. Patrick Druwé, intensivist in het UZ Gent. Hij benadrukt ook dat de impact op de hulpverlener niet onderschat mag worden.

Meer reflectie

De onderzoekers pleiten daarom voor meer reflectie. In de opleidingen wordt nu vaak gefocust op de technische kant van de reanimatie, terwijl er meer aandacht zou moeten zijn voor het maken van een goede inschatting en besluitvorming in team. Zo moet de inschatting van ervaren hulpverleners meer doorwegen, los van hun functie, want het is ervaring is vaak doorslaggevend voor een juiste inschatting. Het is ook van groot belang dat hulpverleners regelmatig feedback krijgen over het resultaat van een reanimatie.

Het bericht Hulpverleners reanimeren nog te vaak verscheen eerst op Metro.


Dit is hoeveel fastfood Amerikanen echt eten

Door Xavier

Elke dag eten bijna vier op de tien Amerikaanse volwassenen fastfood. Dat blijkt uit een studie van de US Centers for Disease Control and Prevention. Opvallend is dat hoe meer mensen verdienen, hoe meer ze grijpen naar een hamburger en frietjes.

Amerika, dat is het land van hamburgers en donuts. Het is een van de vele clichés over de Verenigde Staten, maar het ligt niet zover van de waarheid, blijkt uit een nieuw onderzoek van de US Centers for Disease Control and Prevention. Aan de hand van gegevens van 10.000 Amerikanen ouder dan 20 jaar bestudeerde het de hoeveelheid fastfood er in het land geconsumeerd wordt. En de resultaten zijn hallucinant.

Elke dag eten 37% van de volwassenen in de VS fastfood. Dat komt neer op zo’n 84,8 miljoen mensen. Tussen 2007  en 2010 haalden de Amerikanen zo’n 11,3% van hun dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calorieën uit frieten, hamburgers, frituursnacks en andere vettige maaltijden. De liefde voor fastfood verandert met de jaren, zo blijkt. Bijna 45% van de 20- tot 39-jarigen eet het elke dag, maar dat aantal daalt tot 37,7% bij de 40- tot 59-jarigen en 24,1% bij mensen ouder dan 60 jaar.

Hoe rijker, hoe meer Happy Meal’s

Een opmerkelijke trend zet zich af als je naar de inkomens van de Amerikanen kijkt. Hoe hoger de sociale klasse, hoe meer mensen zich te goed doen aan fastfood. Het aandeel stijgt van 21,7% bij lage inkomens, naar 36,4% bij de middenklasse en 42% bij de hoogste inkomens. “Dat resultaat verrraste me wel”, stelt dr. Lawrence Cheskin, directeur van het klinisch onderzoek aan het Global Obesity Prevention Center. “Maar onderzoeken als dit hebben we nodig om te begrijpen waarom mensen grijpen naar voedsel die niet hun eerste keuze hoort te zijn.”

Fastfood wordt vooral gegeten tijdens de lunch (43,7%), daarna als avondeten (42%), als ontbijt (22,7%) en als snack (22,6%). Het verschil tussen mannen en vrouwen die ’s middags een hamburger binnenwerken is groot: 48,3 tegenover 39,1%. Ook het aantal volwassenen dat elke dag fastfood eet, is groter bij mannen (37,9%) dan bij vrouwen (35,4%).

Het bericht Dit is hoeveel fastfood Amerikanen echt eten verscheen eerst op Metro.Indiase tiener steekt kabel in penis

Door Silke Vandenbroeck

De mensheid lijkt altijd op zoek te gaan naar nieuwe manieren om seksuele lusten te botvieren. Een 18-jarige tiener uit Uttar Pradesh, India deed dit op een wel zeer onorthodoxe manier.

Voor wat extra spanning stopte de jongeman een elektriciteitskabel in zijn plasbuis om ‘zichzelf te bevredigen’. Hij is er echter op pijnlijke wijze achter gekomen dat dit niet helemaal de bedoeling was, zo meldt The Daily Mail.

Röntgenfoto

De tiener, wiens naam niet bekend werd gemaakt, kreeg na zijn opmerkelijke daad last van pijnaanvallen en had moeite om te plassen. Toen hij zich meldde in het ziekenhuis van Lucknow met zijn klachten, bekende hij niet meteen wat de reden was van de pijn. Pas toen er een röntgenfoto werd genomen zagen de dokters dat er een elektriciteitskabel om de blaas van de Indiër zat verwikkeld. De dokters nemen aan dat de kabel zichzelf extra aanspande wanneer de jongen zijn behoefte deed. Hierdoor werd de knoop steeds strakker en verdween de draad telkens dieper het lichaam in. Volgens de dokters moet dit enorm pijnlijk zijn geweest.

Operatie

Uiteindelijk moest de elektriciteitsdraad operatief worden verwijderd door chirurgen. Dit was makkelijker gezegd dan gedaan, vooral omdat er niet echt standaardprocedures bestaan voor het verwijderen van een kabel uit iemands penis. Hierbij was dus enige vindingrijkheid van de medici vereist.

Nanolaser

Eerst werd er geprobeerd om de kabel met chirurgische instrumenten uit het lichaam te trekken. Dit was niet mogelijk omdat hij in de knoop zat met de blaas. Daarom besloot het team een andere methode te gebruiken; door middel van een krachtige nanolaser werd de draad in kleine stukjes gesneden en kon deze stukje voor stukje verwijderd worden. Door de laser aan een dunne draad te bevestigen, kon het snijwerk in de nauwe schacht plaatsvinden. Deze opmerkelijke case werd door het gerenommeerde British Medical Journal tot in detail beschreven.

Het bericht Indiase tiener steekt kabel in penis verscheen eerst op Metro.


Luchtvervuiling treft in het bijzonder kinderen

Door Belga

Kinderen worden tot 37% meer aan luchtvervuiling blootgesteld dan volwassenen. Dat blijkt uit een studie die wordt gepubliceerd door The European Public Health Alliance (EPHA). Een studie van milieu-organisatie Greenpeace leert dat de lucht in de Waalse steden ongezonder dan tot nu toe gedacht.

Het onderzoek gebeurde door de Duitse milieugroepering Umwelthilfe. Zij becijferden de NO2-luchtvervuiling (stikstofdioxide) in 500 locaties in zes steden gedurende een maand in de lente en zomer. De meetpunten bevonden zich respectievelijk op 1 en 2 meter hoogte, zodat de uitstoot op kind-hoogte en op volwassenen-hoogte konden worden gemeten en vergeleken. In de meeste locaties bleken de NO2-waarden hoger te liggen op 1 meter. Gemiddeld waren de waarden op de 1 meter-hoogte 7,2% hoger, en op één locatie zelfs 37% hoger. De NO2 is vooral van dieselmotoren afkomstig en kan leiden tot dementie en long- en hartaandoeningen.

Het rapport komt aan de vooravond van de stemming in het Europees Parlement over nieuwe efficiëntiewaarden voor auto’s in 2021. De ministers van Verkeer zullen daar volgende week over stemmen. De Europarlementairen hebben de keuze tussen de strikte waarden die de milieu- en gezondheidscommissie voorstelt of het zwakkere voorstel van de Europese Commissie. Als de standaarden strikt en hoog gesteld worden, dan zal dat leiden tot schonere technologie in de auto’s en een ruk weg van op olie gebaseerd vervoer, aldus de EPHA.

Wallonië

Tegelijk met de studie van EHPA heeft milieuorganisatie Greenpeace de conclusies bekendgemaakt van een onderzoek naar de luchtkwaliteit in zes Waalse steden. Voor deze studie hebben een zeventigtal mensen afgelopen zomer in hun straat de luchtkwaliteit gemeten, met name de hoeveelheid stikstofdioxide (NO2). Daaruit blijkt dat zo’n 70% van de inwoners van de Waalse steden ongezonde lucht inademt.

De resultaten zijn volgens Greenpeace zorgwekkender dan wat de cijfers van officiële meetpunten weergeven. Van alle deelnemers ademt 60,3% lucht in van matige of slechte kwaliteit en 8,8% ademt lucht in van zeer slechte kwaliteit die de wettelijke limiet overschrijdt. Slechts 30,9% ademt lucht in van een goede of aanvaardbare kwaliteit.

De milieuorganisatie eist meer inspanningen van het Waals Gewest om het meten van luchtvervuiling representatief te maken, ook in de steden.

Het bericht Luchtvervuiling treft in het bijzonder kinderen verscheen eerst op Metro.Als je je scheet lang inhoudt, ontsnapt hij via je mond

Door Xavier

Als je een scheet te lang ophoudt, zal hij opnieuw opgenomen worden in je bloed. Na een hele reis door je lichaam en zonder andere uitweg, zal het pakketje lucht uiteindelijk ontsnappen via je mond. Dat is wat een Engelse professor dieet- en voedkunde stelt in een nieuw essay.

Als er binnenin geklopt wordt op je lichamelijke achterdeur, doe die dan zeker open. Anders loop je het risico dat de wind een uitweg zal vinden langs je mond. Het opmerkelijke fenomeen wordt beschreven in een essay van Clare Collins, professor dieet- en voedkunde aan de universiteit van Newcastle.

“Laat ze gewoon gaan”

Collins gaat uitgebreid in op gas dat door het te lang op te houden onder hoge druk komt te staan in je rectum. Daardoor kan het opnieuw opgenomen worden door de bloedsomloop. Het zal dan mee circuleren in het lichaam en uiteindelijk langs de mond ontsnappen. Wat ook vaak gebeurt, is dat de hogere druk ervoor zorgt dat je ongecontroleerde scheten gaat laten.

“Het onderzoek is er nog niet uit of de gestegen druk in je rectum de kans op diverticulitis verhoogt”, aldus Collins. Bij diverticulitis ontwikkelen zich kleine uitstulpelingen aan de binnenkant van de dikke darm. “Het is ook niet duidelijk of ze de opname van flatulentie in de bloedsomloop bevestigen beïnvloeden. Maar het beste wat je kan doen voor je vertering is om de scheten gewoon te laten gaan”, raadt de professor iedereen aan.

Het bericht Als je je scheet lang inhoudt, ontsnapt hij via je mond verscheen eerst op Metro.Brussel beboet voortaan auto’s die zich niet houden aan LEZ

Door Xavier

Op 1 oktober loopt de overgangsperiode van negen maanden af voor de lage emissiezone (LEZ) in het Brussels Gewest. Dat betekent dat je een boete van 350 euro riskeert als je rijdt met de een verontreinigend dieselvoertuig. Er is een ‘latentieperiode’ van drie maanden voorzien zodat men niet meerdere boetes moet betalen en tijd heeft om zijn voertuig te vervangen of een alternatieve verplaatsingswijze te zoeken.

“Door de toegang van de meest vervuilende voertuigen tot het Brussels Gewest geleidelijk te verbieden en alternatieve vervoersmiddelen te promoten, draagt men bij tot de verbetering van de luchtkwaliteit en dus van de gezondheid van de burgers”, zegt minister van Leefmilieu Céline Fremault.

Camera’s controleren voertuigen

Momenteel staan er 184 camera’s over het hele grondgebied gespreid. Tegen het einde van 2018 komen er daar nog eens een veertigtal bij. Brussel Mobiliteit heeft meer dan 300 informatieborden bij het binnenkomen en buitengaan van de LEZ geplaatst. “Wij maken gebruik van intelligente camera’s om te controleren of de voertuigen met de lage emissiezone in orde zijn”, licht staatssecretaris voor Digitalisering Bianca Debaets toe.

Om de bevolking de gelegenheid te bieden om zich aan te passen, was een overgangsperiode van 9 maanden voorzien, die op 1 oktober afloopt. Van deze periode is door de overheden ook gebruikgemaakt om een reeks en testen uit te voeren om ervoor te zorgen dat alles goed werkt.

Waarschuwingsbrieven verstuurd

In juni kregen de 3.000 Brusselse eigenaars van een voertuig dat in de LEZ verboden is een brief. Tegen november komt er een gelijkaardig actiestadium voor de voertuigen die vanaf 1 januari 2019 verboden worden. Vanaf augustus zijn er ook op basis van de camerabeelden 1.350 waarschuwingsbrieven naar Belgen verzonden die in Brussel verder met een verboden voertuig gereden hebben.

“De periode van 9 maanden die nodig was om mensen bewust te maken is voorbij. Wij gaan ervoor zorgen dat de Brusselse LEZ vanaf nu gerespecteerd wordt”, verklaart minister van Mobiliteit Pascal Smet.

Het bericht Brussel beboet voortaan auto’s die zich niet houden aan LEZ verscheen eerst op Metro.Halleluja: droom jezelf slank!

Door Janne Vandevelde

Een paar kilo minder, daar dromen velen van, en die droom kan vanzelf uitkomen. Volgens Amerikaans onderzoek rond ‘functionele verbeeldingstraining’ blijkt dat wie zich inbeeldt dat hij of zij vermagert, ook echt vermagert.

De deelnemers aan het onderzoek verloren meer dan vier kilo. Dat klinkt als hekserij, maar toch is de methode wetenschappelijk onderbouwd. “Al is het woord ‘verbeelding’ wel een beetje misleidend”, legt sportpsycholoog Bert De Cuyper van de KU Leuven uit in ‘Nieuwe Feiten’ op Radio 1. “Het gaat in dit onderzoek om het oproepen van mentale voorstellingen waarbij alle zintuigen betrokken zijn. Zo vroeg men de deelnemers om hun voorstellingen te vertalen in doelstellingen die hen aanspraken. Bijvoorbeeld: als ik zoveel kilo vermager, kan ik met mijn kleinkind een berg opwandelen, zonder af te haken. Ondertussen ruik je de dennengeur, en hoor je natuurgeluiden.”

Zulke beelden oproepen is niet eenvoudig. Het vraagt training en aanleg. “Het is bekend dat musici meer gewend zijn om geluiden op te roepen bijvoorbeeld” zegt De Cuyper.

Emoties oproepen

De methode van de functionele verbeeldingstraining is erg motiverend, omdat je emoties worden ingezet. “Iedereen weet dat je door meer bewegen kan vermageren, maar ‘knowledge’ alleen is niet voldoende. Je moet je emoties ook in gang zetten.”

Maar vebeelding is jammer genoeg niet voldoende om af te vallen. “De clue is vooral om vol te houden. Als je op regelmatige basis denkt aan de specifieke doelen die op je lijf geschreven zijn – zoals bijvoorbeeld een bergwandeling met je kleinkind – blijft je motivatie levendig”, besluit De Cuyper.

Bron: Radio 1

Het bericht Halleluja: droom jezelf slank! verscheen eerst op Metro.Met deze tips verlies je gewicht tijdens je slaap

Door Xavier

Afvallen terwijl je slaapt, het klinkt te mooi om waar te zijn, maar toch kan het. Er zijn aantal tips waardoor je je lichaam ’s nachts meer calorieën kan laten verbranden. We lijsten speciaal voor jou enkele op.

Drink een proteïneshake als slaapmutsje

Drink je altijd een glas water voor je gaat slapen? Vervang het dan voortaan door een proteïneshake. Onderzoek van de universiteit van San Francisco heeft uitgewezen dat mannen die voor het slapengaan een shake met daarin 30 gram proteïne dronken, ’s nachts een hoger energieverbruik in rust hadden dan mensen die dat niet deden. Bovendien helpt het je spieren sneller te herstellen en hoe meer spieren je hebt, hoe meer energie je verbrandt.

Slaap zonder een streepje licht

Komt er ’s nachts veel licht binnen in je kamer, dan kan je best toch eens overwegen om gordijnen aan te schaffen. Als je namelijk volledig in het duister slaapt, dan produceert je lichaam meer melatonine. Dat hormoon regelt het ritme waarmee je inslaapt, maar vergemakkelijkt ook de productie van ‘bruin vet’. Dat is vet dat calorieën verbrandt.

Drink geen alchol na je avondeten

De meest actieve periode in je slaap is de REM-fase. Dan verbruikt het lichaam de meeste energie. Maar als je voor het slapengaan alcohol drinkt, zal die eerst opgebruikt worden. Pas als alle alcohol verdwenen is, begint je lichaam calorieën te vizeren. Je mag zeker nog wel een glaasje wijn drinken tijdens je avondeten, maar drie uur voor het slapengaan laat je de fles maar beter links staan.

Slaap naakt

Je leest het goed. Hoe minder kleren je draagt in bed, hoe meer calorieën je zal verbranden. Door naakt te gaan slapen, koelt je lichaam af. Dat activeert het bruine vet, dat is ie weer, dat graag calorieën verorbert.

Het bericht Met deze tips verlies je gewicht tijdens je slaap verscheen eerst op Metro.Een slechte relatie is even slopend als ongezond eten

Door Janne Vandevelde

Een goede relatie geeft je vlinders in je buik, maar je partner kan je evengoed de grond in boren. Ben jij niet gelukkig met je partner? Dan let je maar beter op, relatieproblemen zijn namelijk even schadelijk als ongezond eten of te weinig beweging.

De Nederlandse hoogleraar Duurzame relaties Esther Kluwer doet onderzoek naar het hoge aantal scheidingen. Ze trekt aan de alarmbel voor ongelukkige koppels. “Politici geven wel voedings- en bewegingsadviezen, maar over relaties wordt te weinig gepraat”, vertelt ze aan Vrij Nederland. “Terwijl relatieproblemen een grote invloed op onze gezondheid hebben.”

Ze baseert zich op Amerikaans onderzoek waaruit blijkt dat hartpatiënten met een goed huwelijk betere overlevingskansen hebben dan mensen in een ongelukkige relatie. Relatieproblemen veroorzaken namelijk stress, en als die stress blijft aanhouden, dan is dat slecht voor je hart, net alsof je er een ongezonde levensstijl met fastfood en weinig beweging op nahoudt. Daarom hebben mensen met relatieproblemen vaak meer cortisol in hun bloed.

Bron: Feeling

Het bericht Een slechte relatie is even slopend als ongezond eten verscheen eerst op Metro.Bier maakt je botten sterker

Door Xavier

Bier dat veel hop bevat, stimuleert de groei van je botten en gaat de ontkalking ervan tegen. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Californië. Vooral bieren zoals Trappist Tripel, Westmalle Tripel of Leffe Tripel zijn uitstekend voor een sterk gestel.

Bier. Je krijgt er niet alleen dikke buik van, ook je botten worden er robuuster van. Dat is een van de conclusies van een onderzoek aan de universiteit van Californië. Het onderzoeksteam analyseerde de samenstelling van het gerstenat en focuste daarbij in het bijzonder op de voedingstoffen die je in je glas kan terugvinden. En wat blijkt, een lekkere pint doet op heel wat vlakken je lichaam een plezier.

Godzijdank is er silicium

Zo krijg je er dus sterkere botten van. Concreet stimuleert het de groei van ons gestel en gaat het botontkalking tegen. Dat is het effect van het mineraal silicium, en hoe hoppiger het bier, hoe meer van het mineraal er in terug te vinden is. Bieren zoals Trappist Tripel, Westmalle Tripel of Leffe Tripel verstevigen dus je schouders en ellebogen.

Maar daar stoppen de gezonde effecten van bier niet. Van alle alcoholische dranken is het een van de meest dorstlessende, door de hoge concentratie water. Bovendien bevat het ook heel wat calcium, magnesium en kalium (ongeveer 89 mg per glas). Dat laatste is goed voor je spieren en zorgt ervoor dat calcium niet via je urine uit je lichaam verdwijnt. Een pintje bevat ook vitamine B6, al is het niet veel, en dat de opname van eiwitten en laat zo je lichaam sneller herstellen.

Het bericht Bier maakt je botten sterker verscheen eerst op Metro.❌