[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderAlle Nieuwskoppen

Daarom zit er een luchtje aan je penis

Door Camille Van Puymbroeck

De man die zijn penis 24 jaar lang niet waste, was een gevalletje apart. Het is niet helemaal onlogisch dat er zich na al die tijd onaangename geurtjes gaan verspreiden. Maar ook als je je daar wel gewoon wast, kunnen er luchtjes ontstaan. Maar waarom? En hoe vermijd je ze?

Waarom?

Volgens de Britse gezondheidsorganisatie NHS zijn er drie veelvoorkomende redenen waarom je penis gaat stinken: opgehoopt smegma, eikelontsteking of een soa. Het woord smegma zegt je misschien niet veel, maar het is een natuurlijk glijmiddel dat je rond de eikel en onder de voorhuid kan terugvinden. Als het smegma zich ophoopt, krijgt het een wittige, kaasachtige substantie. Het bestaat uit oliën en dode huidcellen. Wanneer die te lang blijven zitten, vormen ze een broeihaard voor bacteriën. Wat dan weer voor de nodige stank en pijn kan zorgen. Ook vrouwen kunnen hier trouwens last van hebben.

Een eikelontsteking is even onaangenaam als de term doet vermoeden. Pijn, jeuk, uitslag, zwelling… Het kan allemaal zomaar gebeuren. De ontsteking wordt veroorzaakt door smegma of urineresten. Ook factoren zoals agressieve zeep of eczeem kunnen aan de basis liggen van het probleem. Ten slotte spelen ook soa’s een rol. Meer bepaald gonorroe en chlamydia kunnen onaangename luchtjes verspreiden. Stinkt het daar beneden, maar weet je niet waarom? Ga dan zeker langs de dokter.

Hoe vermijd je geurtjes?

Eigenlijk is het heel simpel. Was jezelf, doe niet aan onbeschermde seks en wees voorzichtig met wat je op je penis smeert. Aangezien niet iedereen weet hoe hij z’n penis grondig moet wassen, hebben we even een handleiding gemaakt.

  • Was je penis dagelijks met lauwwarm water. Agressieve zepen of gels zijn niet nodig, die brengen de boel alleen maar in de war.
  • Ben je nog in het bezit van je voorhuid? Trek die dan voorzichtig naar achteren en maak ook daar alles grondig schoon.
  • Heb je toch nood aan douchegel, kies er dan eentje zonder parfum. En stop ermee als het begint te jeuken.
  • Ook aan de basis van je penis en rond je teelballen hoopt het zweet – en vuil – zich op. Sla die dus niet over tijdens het douchen.
  • We hopen dat dit advies niet nodig is, maar voor de zekerheid vermelden we het toch even. Spray geen parfum of andere geparfumeerde dingen op je intieme zone. Niet.

Het bericht Daarom zit er een luchtje aan je penis verscheen eerst op Metro.Helft van de Belgen is te zwaar

Door Janne Vandevelde

Maar liefst de helft (51%) van de Belgen te zwaar is. Eén op de drie (33%) heeft overgewicht en 18% lijdt aan obesitas. Dat blijkt uit een onderzoek waarin PronoKal Group, een medisch bedrijf dat onder andere Bart de Wever van zijn overgewicht afhielp, samen met onderzoeksbureau iVOX het gewicht van de Belgen onder de loep heeft genomen.

Aan de studie hebben duizend Belgen deelgenomen. Zo’n 33% van hen heeft een BMI hoger dan 25 en heeft dus overgewicht. Bij 18% ligt die BMI zelfs hoger dan 30. In dat geval spreken we van obesitas.

Mannen vs. vrouwen

De mannen zijn met 56,4% die aan overgewicht lijden, duidelijk het zwaarste geslacht. Bij 47,8% van de vrouwen ligt het cijfer op de weegschaal te hoog. Er zijn gemiddeld ook meer mannen obees dan vrouwen (18,8% tegenover 16,8%).

Jongeren

Alarmerend is dat 41% van de Belgen jonger dan 34 jaar te veel weegt. 15 van de 100 Belgen jonger dan 34 jaar hebben zelfs een BMI van meer dan 30. En het wordt er niet beter op naarmate de leeftijd stijgt want in de categorie 35 tot 54 jaar zou al meer dan de helft (51,2%) te zwaar zijn. Bij de 55- plussers stijgt het percentage zelfs tot 59,1%.

Te weinig zelfdiscipline

Een positieve noot: de Belgen zijn zich bewust van het feit dat ze moeten afvallen. Zes op de tien geeft aan gewicht te willen verliezen en wenst hiervoor professionele begeleiding. Alles samen wil de meerderjarige Belgische bevolking een hallucinante 52.636 ton afvallen. Ter vergelijking, dat komt overeen met 309 blauwe vinvissen of maar liefst 127 volgeladen Boeings. De helft van de Belgen heeft al eens (of meermaals) een dieet geprobeerd maar slechts één op de drie behaalde het gewenste resultaat. Twee op de drie Belgen van wie het dieet mislukte, geeft te weinig zelfdiscipline als belangrijkste reden op.

De kwalijke effecten van obesitas zijn nochtans niet min. Diabetes, hart- en vaatziekten, cholesterol, verhoogde bloeddruk, gewrichts-, ademhalings- en slaapproblemen zijn slechts enkele gevolgen die een grote impact op de levenskwaliteit hebben.

Volgens dokter Chris Goossens spelen huisartsen een belangrijke rol in de strijd tegen overgewicht. «Alles start bij de arts. Zij kunnen het taboe omtrent obesitas doorbreken door hun patiënten bewust te maken van het belang van een gezond gewicht voor de algemene gezondheid», vertelt Goossens.

Het bericht Helft van de Belgen is te zwaar verscheen eerst op Metro.Overgewicht in België, een stand van zaken

Door Johan
Kelly De Wever, Prof. Dr. Matthias Lannoo, Pascale Naessens, Prof. Dr. Bart Van der Schueren, Evelyn Broeckx, Chris Goossens PronoKal Group
Kelly De Wever, Prof. Dr. Matthias Lannoo, Pascale Naessens, Prof. Dr. Bart Van der Schueren, Evelyn Broeckx, Chris Goossens © PronoKal Group

Volgens een onderzoek naar overgewicht zijn de helft van de Belgen te zwaar

Overgewicht in België, een stand van zaken

Uit de grootschalige studie van PronoKal Group blijkt dat 1 op 2 landgenoten te kampen heeft met overgewicht. 33% heeft een BMI hoger dan 25 en zelfs 18% heeft obesitas. De mannen zijn met 56,4% het zwaarste geslacht tegenover 47,8% van de vrouwen waarbij de teller op de weegschaal meer dan het gezonde gewicht aangeeft. Er zijn gemiddeld meer mannen obees (BMI +30) dan vrouwen (18,8% tegenover 16,8%).

Alarmerend is dat 41% van de Belgen jonger dan 34 jaar teveel weegt. 15 van de 100 Belgen jonger dan 34 jaar hebben zelfs een BMI van meer dan 30. En het wordt er niet beter op naarmate de leeftijd stijgt want in de categorie 35 tot 54 jaar zou al meer dan de helft (51,2%) te zwaar zijn. Bij de 55-plussers stijgt het percentage zelfs tot 59,1%.

Een positieve noot: de Belgen zijn zich bewust van het feit dat ze moeten afvallen. 6 op 10 geeft aan gewicht te willen verliezen en verwelkomt hiervoor professionele begeleiding. Alles samen wil de meerderjarige Belgische bevolking een hallucinante 52.636 ton afvallen. Ter vergelijking, dat komt overeen met 309 blauwe vinvissen of maar liefst 127 volgeladen Boeings. De helft van de Belgen heeft al eens (of meermaals) een dieet geprobeerd maar slechts 1 op drie behaalde het gewenste resultaat. 4 op 10 (42%) Belgen zeggen dat ze tevreden zijn over hun gewicht.

Waarom is afvallen zo moeilijk? Iedereen weet nochtans wat de gevolgen zijn van obesitas. Een ongezonde levensstijl leidt tot overgewicht en overgewicht leidt tot medische klachten. Diabetes, hart- en vaatziekten, cholesterol, verhoogde bloeddruk, gewrichts-, ademhalings- en slaapproblemen zijn slechts enkele gevolgen die een grote impact op de levenskwaliteit hebben. Cruciaal voor zowel het slagen als het mislukken van een dieet is zelfdiscipline. 2 op de 3 Belgen van wie het dieet mislukte, geven te weinig zelfdiscipline als belangrijkste reden op. Kelly De Wever, General Manager van PronoKal Group Benelux verklaart. “Enerzijds is obesitas een chronische ziekte. De Belg is zich hiervan bewust, wil er iets aan doen, en wil hiervoor graag professionele begeleiding. Anderzijds bevestigt het onderzoek dat mensen nood hebben aan maximale ondersteuning, motivatie en begeleiding. Daarom zetten wij, als enige, in op medische – en professionele begeleiding op voorschrift. Iemand met overgewicht of obesitas, wordt onderzocht, gescreend en opgestart door een arts en kan gedurende het ganse traject steunen en rekenen op zowel arts, diëtiste als bewegingscoach. Wie de vijf stappen van de PnK-methode doorloopt maakt de brug naar een gezonde levensstijl.”

Auteur van de best verkopende kookboeken in België, Pascale Naessens vertelde de aanwezigen waarom zij achter de visie van de PnK-methode kan staan. “Ook ik heb jaren lang gestruggeld met mijn gewicht. We moeten begrijpen dat niet iedereen op dezelfde manier reageert op voeding. Gelukkig zijn er nieuwe inzichten die mensen helpen om op een haalbare en gezonde manier een goed gewicht te krijgen zonder een strijd te moeten voeren.“

PronoKal Group: Resultaten obesitasonderzoek: Helft van de Belgen is te zwaar en Start bewustwordingscampagne voor artsen en consumenten.

Antwerpen – PronoKal Group nodigde op Woensdag 6 februari 2019 meer dan 50 huisartsen uit voor de bekendmaking van de resultaten van een grootschalig obesitasonderzoek uitgevoerd bij 1000 Belgen door onderzoeksbureau iVOX*. Daaruit blijkt onder andere dat maar liefst de helft (51%) van de Belgen te zwaar is. 1 op 3 (33%) heeft overgewicht (BMI hoger dan 25) en maar liefst 18% heeft obesitas (BMI hoger dan 30). Dokter Chris Goossens, die eerder de bekendste PnK-patiënt Bart De Wever succesvol door de verschillende stappen begeleidde, ging dieper in op de gevolgen van overgewicht voor de gezondheid en levenskwaliteit.

De rol van de huisartsen

De rol van huisartsen omtrent de bewustmaking van het belang van een gezond gewicht bij hun patiënten werd eveneens onder de loep genomen. “Het voorschrijfgedrag en de rol van de arts in de strijd tegen overgewicht en obesitas is cruciaal. Alles start bij de arts. Zij kunnen het taboe omtrent obesitas doorbreken door hun patiënten bewust te maken van het belang van een gezond gewicht voor de algemene gezondheid. Professionele begeleiding gedurende het ganse traject is dan weer cruciaal om het einddoel (gezond gewicht en gezonde levensstijl) te bereiken. Daarom zetten wij 100% in op medische begeleiding door arts, diëtist en bewegingscoach.”, licht Kelly De Wever, General Manager van PronoKal Group Benelux toe.

Pascale Naessens kwam bovendien spreken over hoe de PnK-methode een oplossing kan bieden voor obesitaspatiënten om de brug te maken naar een gezonde levensstijl. Hieronder leest u meer over de resultaten van het onderzoek en de strijd tegen overgewicht en obesitas in België.

Sensibilisering is de verantwoordelijkheid van artsen en overheid

Overgewicht en obesitas zijn een bedreiging voor de volksgezondheid. Wie kan die 51% te zware landgenoten dan dat duwtje in de rug geven? Prof. Dr. Bart Van der Schueren, voorzitter van de Belgian Association for the Study of Obesity, wees op het belang van sensibilisering vanuit de overheid. De helft (50,3%) van de Belgen die willen afvallen zeggen dat ze sneller iets aan hun gewicht zouden doen als de overheid terugbetaling van begeleiding zou voorzien. “Momenteel wordt de behandeling van ziektes die het gevolg zijn van obesitas, zoals bijvoorbeeld diabetes, gelukkig terugbetaald. Parallel zou de overheid de maatschappelijke kost van overgewicht en obesitas drastisch kunnen beperken, door bij beginnend overgewicht al in te grijpen en de begeleiding naar een gezonde levensstijl terug te betalen.”

De artsen steken de hand ook in eigen boezem. Dokter Chris Goossens vertelde dat er ook bij artsen nog te sleutelen valt aan het voorschrijfgedrag. “Patiënten willen veelal een snelle oplossing en dan is een pilletje voorschrijven voor bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk wat er in eerste instantie verwacht wordt van een huisarts. Overgewicht aankaarten en een patiënt aansporen om de bron van hun lichamelijke klachten aan te pakken is zelfs voor een arts niet altijd even evident.”

Bewustwordingscampagne: Dokters en PronoKal Group samen tegen overgewicht en obesitas

In België zijn er momenteel 350 gecertificeerde huisartsen die de PnK-methode kunnen voorschrijven. PronoKal Group start dit voorjaar een pilootproject met 20 artsen op, die elk 10 patiënten met overgewicht of obesitas (en minstens 1 aandoening die daarvan een gevolg is), zullen begeleiden doorheen de verschillende stappen. Het doel van dit onderzoek is de impact van gewichtverlies op onder andere levenskwaliteit, medicatiegebruik en andere comorbiditeiten te meten. De eerste resultaten van dit kwalitatief onderzoek waarvan de vooruitgang en parameters van elke patiënt worden bijgehouden zullen in september worden bekend gemaakt. Mensen met overgewicht of obesitas die wensen deel te nemen aan dit onderzoek kunnen een aanvraag voor deelname indienen via de website.

Over PronoKal Group

PronoKal Group is een internationale groep, die een medische behandeling heeft ontwikkeld voor overgewicht en obesitas en de brug naar een gezonde levensstijl. De groep is wereldwijd actief in meer dan 15 landen, met het hoofdkantoor in Spanje. In België werd de PnK-methode® bekend in 2012, toen Bart De Wever er 50 kilogram door afviel. De producten worden enkel op doktersvoorschrift afgeleverd, en de patiënten worden begeleid door diëtisten en bewegingscoaches.

* Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van PronoKal Group tussen 16 januari 2019 en 24 januari 2019 bij 1000 Belgen representatief op taal, geslacht en leeftijd. De maximale foutenmarge bij 1000 Belgen bedraagt 3,02%. Bron: PronoKal Group

Het bericht Overgewicht in België, een stand van zaken verscheen eerst op Belg.be.

Overgewicht in België, een stand van zaken

Door Johan
Kelly De Wever, Prof. Dr. Matthias Lannoo, Pascale Naessens, Prof. Dr. Bart Van der Schueren, Evelyn Broeckx, Chris Goossens PronoKal Group
Kelly De Wever, Prof. Dr. Matthias Lannoo, Pascale Naessens, Prof. Dr. Bart Van der Schueren, Evelyn Broeckx, Chris Goossens © PronoKal Group

Volgens een onderzoek naar overgewicht zijn de helft van de Belgen te zwaar

Overgewicht in België, een stand van zaken

Uit de grootschalige studie van PronoKal Group blijkt dat 1 op 2 landgenoten te kampen heeft met overgewicht. 33% heeft een BMI hoger dan 25 en zelfs 18% heeft obesitas. De mannen zijn met 56,4% het zwaarste geslacht tegenover 47,8% van de vrouwen waarbij de teller op de weegschaal meer dan het gezonde gewicht aangeeft. Er zijn gemiddeld meer mannen obees (BMI +30) dan vrouwen (18,8% tegenover 16,8%).

Alarmerend is dat 41% van de Belgen jonger dan 34 jaar teveel weegt. 15 van de 100 Belgen jonger dan 34 jaar hebben zelfs een BMI van meer dan 30. En het wordt er niet beter op naarmate de leeftijd stijgt want in de categorie 35 tot 54 jaar zou al meer dan de helft (51,2%) te zwaar zijn. Bij de 55-plussers stijgt het percentage zelfs tot 59,1%.

Een positieve noot: de Belgen zijn zich bewust van het feit dat ze moeten afvallen. 6 op 10 geeft aan gewicht te willen verliezen en verwelkomt hiervoor professionele begeleiding. Alles samen wil de meerderjarige Belgische bevolking een hallucinante 52.636 ton afvallen. Ter vergelijking, dat komt overeen met 309 blauwe vinvissen of maar liefst 127 volgeladen Boeings. De helft van de Belgen heeft al eens (of meermaals) een dieet geprobeerd maar slechts 1 op drie behaalde het gewenste resultaat. 4 op 10 (42%) Belgen zeggen dat ze tevreden zijn over hun gewicht.

Waarom is afvallen zo moeilijk? Iedereen weet nochtans wat de gevolgen zijn van obesitas. Een ongezonde levensstijl leidt tot overgewicht en overgewicht leidt tot medische klachten. Diabetes, hart- en vaatziekten, cholesterol, verhoogde bloeddruk, gewrichts-, ademhalings- en slaapproblemen zijn slechts enkele gevolgen die een grote impact op de levenskwaliteit hebben. Cruciaal voor zowel het slagen als het mislukken van een dieet is zelfdiscipline. 2 op de 3 Belgen van wie het dieet mislukte, geven te weinig zelfdiscipline als belangrijkste reden op. Kelly De Wever, General Manager van PronoKal Group Benelux verklaart. “Enerzijds is obesitas een chronische ziekte. De Belg is zich hiervan bewust, wil er iets aan doen, en wil hiervoor graag professionele begeleiding. Anderzijds bevestigt het onderzoek dat mensen nood hebben aan maximale ondersteuning, motivatie en begeleiding. Daarom zetten wij, als enige, in op medische – en professionele begeleiding op voorschrift. Iemand met overgewicht of obesitas, wordt onderzocht, gescreend en opgestart door een arts en kan gedurende het ganse traject steunen en rekenen op zowel arts, diëtiste als bewegingscoach. Wie de vijf stappen van de PnK-methode doorloopt maakt de brug naar een gezonde levensstijl.”

Auteur van de best verkopende kookboeken in België, Pascale Naessens vertelde de aanwezigen waarom zij achter de visie van de PnK-methode kan staan. “Ook ik heb jaren lang gestruggeld met mijn gewicht. We moeten begrijpen dat niet iedereen op dezelfde manier reageert op voeding. Gelukkig zijn er nieuwe inzichten die mensen helpen om op een haalbare en gezonde manier een goed gewicht te krijgen zonder een strijd te moeten voeren.“

PronoKal Group: Resultaten obesitasonderzoek: Helft van de Belgen is te zwaar en Start bewustwordingscampagne voor artsen en consumenten.

Antwerpen – PronoKal Group nodigde op Woensdag 6 februari 2019 meer dan 50 huisartsen uit voor de bekendmaking van de resultaten van een grootschalig obesitasonderzoek uitgevoerd bij 1000 Belgen door onderzoeksbureau iVOX*. Daaruit blijkt onder andere dat maar liefst de helft (51%) van de Belgen te zwaar is. 1 op 3 (33%) heeft overgewicht (BMI hoger dan 25) en maar liefst 18% heeft obesitas (BMI hoger dan 30). Dokter Chris Goossens, die eerder de bekendste PnK-patiënt Bart De Wever succesvol door de verschillende stappen begeleidde, ging dieper in op de gevolgen van overgewicht voor de gezondheid en levenskwaliteit.

De rol van de huisartsen

De rol van huisartsen omtrent de bewustmaking van het belang van een gezond gewicht bij hun patiënten werd eveneens onder de loep genomen. “Het voorschrijfgedrag en de rol van de arts in de strijd tegen overgewicht en obesitas is cruciaal. Alles start bij de arts. Zij kunnen het taboe omtrent obesitas doorbreken door hun patiënten bewust te maken van het belang van een gezond gewicht voor de algemene gezondheid. Professionele begeleiding gedurende het ganse traject is dan weer cruciaal om het einddoel (gezond gewicht en gezonde levensstijl) te bereiken. Daarom zetten wij 100% in op medische begeleiding door arts, diëtist en bewegingscoach.”, licht Kelly De Wever, General Manager van PronoKal Group Benelux toe.

Pascale Naessens kwam bovendien spreken over hoe de PnK-methode een oplossing kan bieden voor obesitaspatiënten om de brug te maken naar een gezonde levensstijl. Hieronder leest u meer over de resultaten van het onderzoek en de strijd tegen overgewicht en obesitas in België.

Sensibilisering is de verantwoordelijkheid van artsen en overheid

Overgewicht en obesitas zijn een bedreiging voor de volksgezondheid. Wie kan die 51% te zware landgenoten dan dat duwtje in de rug geven? Prof. Dr. Bart Van der Schueren, voorzitter van de Belgian Association for the Study of Obesity, wees op het belang van sensibilisering vanuit de overheid. De helft (50,3%) van de Belgen die willen afvallen zeggen dat ze sneller iets aan hun gewicht zouden doen als de overheid terugbetaling van begeleiding zou voorzien. “Momenteel wordt de behandeling van ziektes die het gevolg zijn van obesitas, zoals bijvoorbeeld diabetes, gelukkig terugbetaald. Parallel zou de overheid de maatschappelijke kost van overgewicht en obesitas drastisch kunnen beperken, door bij beginnend overgewicht al in te grijpen en de begeleiding naar een gezonde levensstijl terug te betalen.”

De artsen steken de hand ook in eigen boezem. Dokter Chris Goossens vertelde dat er ook bij artsen nog te sleutelen valt aan het voorschrijfgedrag. “Patiënten willen veelal een snelle oplossing en dan is een pilletje voorschrijven voor bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk wat er in eerste instantie verwacht wordt van een huisarts. Overgewicht aankaarten en een patiënt aansporen om de bron van hun lichamelijke klachten aan te pakken is zelfs voor een arts niet altijd even evident.”

Bewustwordingscampagne: Dokters en PronoKal Group samen tegen overgewicht en obesitas

In België zijn er momenteel 350 gecertificeerde huisartsen die de PnK-methode kunnen voorschrijven. PronoKal Group start dit voorjaar een pilootproject met 20 artsen op, die elk 10 patiënten met overgewicht of obesitas (en minstens 1 aandoening die daarvan een gevolg is), zullen begeleiden doorheen de verschillende stappen. Het doel van dit onderzoek is de impact van gewichtverlies op onder andere levenskwaliteit, medicatiegebruik en andere comorbiditeiten te meten. De eerste resultaten van dit kwalitatief onderzoek waarvan de vooruitgang en parameters van elke patiënt worden bijgehouden zullen in september worden bekend gemaakt. Mensen met overgewicht of obesitas die wensen deel te nemen aan dit onderzoek kunnen een aanvraag voor deelname indienen via de website.

Over PronoKal Group

PronoKal Group is een internationale groep, die een medische behandeling heeft ontwikkeld voor overgewicht en obesitas en de brug naar een gezonde levensstijl. De groep is wereldwijd actief in meer dan 15 landen, met het hoofdkantoor in Spanje. In België werd de PnK-methode® bekend in 2012, toen Bart De Wever er 50 kilogram door afviel. De producten worden enkel op doktersvoorschrift afgeleverd, en de patiënten worden begeleid door diëtisten en bewegingscoaches.

* Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van PronoKal Group tussen 16 januari 2019 en 24 januari 2019 bij 1000 Belgen representatief op taal, geslacht en leeftijd. De maximale foutenmarge bij 1000 Belgen bedraagt 3,02%. Bron: PronoKal Group

Het bericht Overgewicht in België, een stand van zaken verscheen eerst op Belg.be.

Grootouders die mogen babysitten, leven langer

Door Xavier

Grootouders die op hun kleinkinderen passen, hebben gemiddeld een langere levensduur. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Basel en West-Australië. Babysitten zou bij de senioren een evolutionair instinct aanwakkeren.

Goed nieuws voor mensen die hun kinderen soms ‘parkeren’ bij hun eigen ouders. Er is niets om je schuldig over te voelen. Integendeel zelfs, je bewijst er hen een dienst mee, maar als ze babysitten, is de kans groter dat ze langer zullen leven. Dat is de conclusie van een recent onderzoek dat uitgevoerd werd door de universiteiten van Basel en West-Australië. Het positief effect zou zo groot zijn dat de grootouders die op hun kleinkinderen passen, minstens zeven jaar langer zouden leven.

Binnen de vier jaar overleden

Voor het onderzoek, dat gepubliceerd werd in Evolution and Human Behavior, namen de wetenschappers 500 mensen van meer dan 70 jaar oud onder de loep. De mensen die geen oppas waren, stierven gemiddeld binnen de vier jaar na het onderzoek. De helft van de groep van testpersonen die wel als babysit optraden, bleef nog tien jaar na het eerste onderzoeksgesprek leven.

Het verband tussen op kinderen letten en langer leven is geen verrassing voor Sonja Hilbrand, die werkt aan de universiteit van Basel en meeschreef aan de studie. Aan de grondslag van de link ligt een eeuwenoud instinct, concludeert ze. “Het is een mechanisme  dat diep geworteld is in ons evolutionaire verleden toen hulp bij kinderopvang cruciaal was voor de overleving van de soort.”

Het bericht Grootouders die mogen babysitten, leven langer verscheen eerst op Metro.Dit kan je best niet eten voor je uitgaat

Door Xavier

Straks gaat het weekend van start en duik je weer de nacht in. Maar voor je dat doet, kan je best even goed nadenken over wat je gaat eten. Want je zomaar volproppen met frieten, zout eten of zelfs een salade kan ervoor zorgen dat je een heel slechte avond beleeft.

Heb je een stevig feestje op de planning staan? Dan moet je dat goed voorbereid aanvatten. Dat betekent enerzijds voldoende én de juiste drank in huis halen, maar ook nadenken over je dieet van de avond. Als een van de volgende items op je menu staat, dan kan de avond wel eens pijnlijker uitdraaien dan gehoopt.

Pittig eten

Hoe lekker het ook is, die pittige kippenvleugeltjes of die pikante curryschotel gooit heel je maag overhoop. Meng daar nog eens een grote hoeveelheid bier bij en je draagt een gevaarlijke cocktail mee in je buik. Als je niet wil dat je halverwege de avond met je hoofd in een wc-pot eindigt, kan je die gepeperde gerechten beter laten voor een andere keer.

Salade

Goed veel groenten, besprenkeld met olijfolie, wat kan daar nu ongezond aan zijn? Wel, het is eigenlijk té gezond. Of beter, het is te mager, waardoor je maag te weinig gevuld is om die sloten alcohol aan te kunnen. Daarom kan je je salade beter uitbreiden met ingrediënten die veel proteïnen bevatten, zoals vlees, noten, bonen, mozzarella, eieren of vis.

Frietjes

Te veel vet is dan ook weer niet goed. Zo moet je oppassen als je je avond begint met een wandeling naar de frituur. Als je te veel frietjes eet, kan het vet ervoor zorgen dat je maag uit balans raakt. Dat kan ertoe leiden dat je je in de loop van de nacht misselijk gaat voelen.

Sushi

Sushi is nog zo’n lekkernij waarvan je niet wist dat het het feestgedruis kan verpesten. Zo is het niet de rauwe vis waarvoor je moet opletten, maar de sojasaus. Die is namelijk heel zout, wat je lichaam uitdroogt. Hetzelfde gebeurt ook als je alcohol drinkt en het is een van de oorzaken van een stevige kater. Wil je dus niet heel je zaterdag in je bed doorbrengen, blijf dan van de sojasaus af.

Zoute snacks

Met wat je hierboven hebt gelezen, zal het geen verrassing zijn dat zoute snacks ook niet bevorderlijk zijn voor je gezondheid de ochtend na een wild feestje. De versnaperingen zijn vooral gevaarlijk omdat ze vaak bij het aperitief gepresenteerd worden, waardoor je lichaam al vroeg op de avond begint uit te drogen. Dat zal je de dag erna zeker voelen.

Het bericht Dit kan je best niet eten voor je uitgaat verscheen eerst op Metro.Alligator helpt man van depressie af

Door Janne Vandevelde

Een inwoner van de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft een wel heel bijzondere manier gevonden om met zijn depressie om te gaan. Volgens Joie Henney is hét middel tegen depressie een alligator.

Henney beschouwt zijn alligator Wally als een grote knuffelbeer. “Hij houdt ervan om knuffels te geven”, aldus de 65-jarige inwoner van York. Henney ontwikkelde depressieve gevoelens na het verlies van drie dierbare vrienden. Het voelde voor hem alsof deze gevoelens nooit meer weg zouden gaan.

Emotional Support Animal

“Mijn dokter wilde mij er medicatie voor geven, maar ik heb een hekel aan medicijnen.” Nadat Henney ontdekte dat Wally hem emotionele steun gaf, wist hij zijn arts hier ook van te overtuigen. Het lukte Henney zelfs Wally te registeren als ‘emotioneel ondersteunend dier’, een Emotional Support Animal (ESA).

Man says registered emotional support alligator Wally, rescued outside Orlando at 14 months old, helps his depression #JoieHenney https://t.co/FIHARuV1J8 @theledger

— Amy Gehrt (@AmyGehrt) 24 janvier 2019

Aan Amerikaanse nieuwssite Yorkdispatch liet Henney weten de ophef niet te snappen. “Voor mij is het de normaalste zaak van de wereld. Het werkt, dus waarom niet?”, aldus Henney.

Net een hond

Ondanks het feit dat Henney zijn alligator vooral ziet als een knuffelbeer, beseft hij wel dat het om een gevaarlijk dier gaat. Henney is echter niet bang voor zijn alligator. “Hij heeft nog nooit iemand gebeten en is zelfs bang voor katten. Het is net een hond. Hij wil geliefd en geaaid worden.”

Het dier is op dit moment anderhalve meter groot en kan wel vijf meter worden.

Bron: Metro Nederland

Het bericht Alligator helpt man van depressie af verscheen eerst op Metro.Politie telt 70.000 betogers op grootste klimaatmars ooit

Door Xavier

Zowat 70.000 mensen hebben deelgenomen aan de klimaatmars in Brussel. De betogers kwamen op straat om een ambitieus klimaatbeleid en een toekomst voor de volgende generaties te eisen. Er waren deze keer nog meer betogers dan tijdens de vorige klimaatmars, op 2 december. Toen telde de politie nog 65.000 deelnemers.

“De uitgeregende klimaatmars van Rise for Climate heeft aangetoond dat het klimaatdebat meer dan ooit leeft onder de Belgische bevolking.” Dat zeggen de organisatoren van de betoging.

“Tot twee dagen geleden vroegen we ons nog af wat te doen, indien het een flop zou worden. Er was zelfs bezorgdheid in de milieubeweging, omdat dit zo kort na de vorige mars kwam en waardoor weinig organisaties klaar leken om mee te organiseren. Er is gewoon een ongelooflijk momentum en dit is ook de verdienste van al het eerdere werk en de mobilisaties die hieraan zijn voorafgegaan”, vertelde een emotionele Karen Naessens van Rise for Climate.

Payback time

“Het is duidelijk dat politici met echte maatregelen over de streep zullen moeten komen om deze klimaatbetogers te overtuigen. De burgers beseffen dat ze op een kruispunt staan in de strijd voor het klimaat. Indien de politici ons nu nog niet gehoord hebben, dan zal het payback time worden met de verkiezingen”, verduidelijkt Naessens.

Jeugdbewegingen, families, ngo’s en verschillende organisaties waren aanwezig. Ook delegaties van de politieke partijen Groen, Ecolo, PS, sp.a en PTB-PVDA lieten zich opmerken.

Tussen de vele paraplu’s kleurden honderden vlaggen en spandoeken de menigte. Een bloemlezing van de origineelste slogans: ‘Joke Schauvliege is a joke’, ‘je kind groeit niet zo snel als de zee stijgt’, ‘de fauna of de iPhone?’ en ‘vadertje staat, red het klimaat’.

Volle treinen

De stoet begon aan het Noordstation en eindigde op het Luxemburgplein, waar een reeks speeches gepland stonden. In de omgeving van de Wetstraat was ook een protestactie aan de gang, waar nog eens honderden mensen aan deelnamen.

Spoorwegmaatschappij NMBS schat dat ongeveer 30.000 mensen de trein naar Brussel namen, en zette bijkomende treinen vanuit verschillende steden in. Met het extra aanbod waren er tussen 12.00 en 14.00 uur 50.000 zitplaatsen beschikbaar, dubbel zoveel als op een normale zondag. Vooral de treinen vanuit Antwerpen en Gent zaten rond de middag overvol.

Het bericht Politie telt 70.000 betogers op grootste klimaatmars ooit verscheen eerst op Metro.Klimaatverandering heeft impact op aantal nieuwgeboren jongens

Door Xavier

De verandering van het klimaat heeft een invloed op het aantal jongens dat geboren wordt. In gebieden waar de temperatuur stijgt, merken wetenschappers een toename van het aantal mannelijke baby’s. Hebben er zich in een regio verschillende natuurrampen voorgedaan, dan daalt het aantal jongetjes.

Het klimaat verandert, niet ten goede, en we ondervinden daar nu al de gevolgen van, ook al beseffen we het soms niet. Zo varieert het aantal jongens dat geboren wordt door de temperatuur en de weersomstandigheden van de regio waarin zijn moeder woont. Dat blijkt uit drie verschillende onderzoeken waarover CNN bericht.

Jongens worden door elkaar geschud

Vorige zomer publiceerden wetenschappers van het M&K Health Institute uit het Japanse Hyogo een studie naar de impact van natuurrampen op de verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke baby’s. Onder andere de impact van de aardbeving die de ramp met de kerncentrale van Fukushima veroorzaakte, werd onder de loep genomen. De wetenschappers merkten op dat negen maanden na een groot incident het aantal mannelijke baby’s 6 tot 14% lager lag dan een jaar daarvoor.

Jongens houden niet van de koude

Mannelijke baby’s verteren stressvolle natuurverschijnselen dus niet goed, maar ze vinden het wel aangenaam als de temperatuur stijgt. Uit een studie van de University van California bleek dat koudere jaren leiden tot minder jongens. Daarvoor werden de cijfers van de pasgeboren Denen, Finnen, Noren en Zweden tussen 1878 en 1914 bekeken. De jongens die het wel tot op de aardbol haalden, hadden wel minder kans om jong te sterven en kregen zelf meer kinderen dan gemiddeld.

Stijging per graad is bekend

Tot dezelfde conclusie kwam Samuli Helle, onderzoeker aan de Finse universiteit van Turku. Alleen heeft hij het tot een exacte berekening kunnen herleiden. Per stijging van 1 graad Celsius neemt het aantal nieuwe jongens met 0,06% toe. “Op zich is dat geen dramatische stijging, maar je moet onthouden dat dat in grote populaties al snel duizenden extra mannen per jaar zijn”, vertelde Helle aan CNN.

Het bericht Klimaatverandering heeft impact op aantal nieuwgeboren jongens verscheen eerst op Metro.Dit eten we in 2019

Door Stefan Van Reeth

Net als de mode zijn ook onze eetgewoonten gevoelig voor trends. Dit jaar gaan we met z’n allen massaal food swappen, worden vegetarisch en veganistisch nog populairder en kent brood zijn terugkeer in onze gezonde voedingskeuzes.

Food swap

Steeds vaker kiezen we voor een klassiek gerecht waarbij we één basisingrediënt, vaak een dikmaker, vervangen door een gezonder en minder caloriën tellende versie. Zo kennen we bijvoorbeeld al de brocollirijst, pompoen- of courgettespagetti of pizzabodems van bloemkool. Deze trends blijft ook in 2019 bestaan en wordt doorgetrokken. Iedereen is immers te vinden voor een snelle hap, dus des te beter als die ook gezond kan zijn.

Plantaardige alternatieven voor vlees

We willen niet meer dagelijks een grote portie vlees naar binnen werken. Dit jaar kiezen we voor vleesvervangers die een plantaardige oorsprong hebben en die een ‘vleestoets’ krijgen door hun bereiding: grillen, marineren, roken en roosteren zorgen voor extra smaak. Ook restaurants en bekende chefs werken aan plantaardige alternatieven voor bekende gerechten. Denk maar aan vegetarische leverworst, vegan americain préparé of bitterballen op basis van bietjes.

Zeegroenten

Zeg niet meer ‘zeewier’ maar zeg ‘zeegroente’. Er zijn meer dan 160 eetbare wiersoorten, hoog tijd dus om die in onze keuken te introduceren. Kies bijvoorbeeld voor zeesla of dulse, die een klassiek slaatje kunnen vervangen. In onze eigen contreien vind je draadwier en lamsoor, die een zilte toets aan je gerecht geven. Zeekraal kan je dan weer heel goed wokken, net als wakame dat je kan bereiden zoals spinazie.

Brood mag weer

De uitdrukking ‘broodnodig’ kwam er niet zomaar: we hebben koolhydraten nodig in onze dagelijkse voeding. Kies voor een broodsoort die volledige graankorrels bevat zoals volkorenbrood, zodat je alle zemelen, kiemen en voedingsstoffen meekrijgt. Brood zit ook boordevol vitaminen zoals B1, B2, B3 en E maar ook ijzer, zink, calcium, fosfor en een beetje jodium. Wit en bruin brood bevatten die vitaminen ook maar in mindere mate.

bak zelf een brood, zo heb je een ambachtelijke versie zonder veel additieven zoals rijsmiddel en emulgatoren.

Cookie Dough

In 2019 breekt de deegtrend volledig door in België. Nadat vorig jaar in Gent en Antwerpen al een Cookie Dough Bar werd geopend, verovert deze desserttrend meer dan ooit de harten van de Vlamingen. Deeg wordt geserveerd als een ijsje: met een lekker sausje zoals karamel, chocolade of een vleugje alcohol of getopt met smarties, chocoladeschilfers, nootjes, koekjes of fruit. Lekker!

Het bericht Dit eten we in 2019 verscheen eerst op Metro.Dit is waarom je altijd op vakantie ziek wordt

Door Xavier

Met verlof gaan maakt je ziek. Of beter, wisselen tussen de drukte van je job en de rust van een vakantie maakt je kwetsbaarder voor kwaaltjes en microben. Gelukkig zijn er een aantal zaken die je kan doen om je vrije tijd kerngezond door te brengen.

Iedereen heeft het wel al eens meegemaakt. Je vakantie is twee dagen ver en je ligt ziek in bed. Het is geen spijtig toeval, maar een fenomeen dat in de medische wereld al lang bekend is. Op vakantie gaan verhoogt de kans dat je ziek wordt of last krijgt van kwaaltjes.

De reden is je dagelijkse ritme dat helemaal verandert en je lichaam in de war stuurt, vertelt dr. Edo Paz van het New Yorkse hart- en vaatcentrum Heartbeat Health aan The Huffington Post. “Je bent meer gestresseerd en vermoeid in de dagen voor je reis omdat je alles in orde moet brengen. Probeer daarom om je immuunsysteem te versterken door gezond te eten, voldoende te bewegen en genoeg te slapen.” Je lichaam moet klaar zijn om een nieuwe omgeving te ontdekken en om te gaan de stress die plots verdwijnt.

Het ‘let down’-effect

Wat opvalt is dat veel kwaaltjes en ziektekiemen pas naar de oppervlakte komen als mensen volledig ontspannen zijn. In de medische wereld heet dat het ‘let down’-effect. Het U.S. News & World Report maakte in 2016 melding van een studie waaruit bleek dat paniekaanvallen vaker voorkomen tijdens het weekend. Een studie uit Taiwan van een jaar eerder ontdekte dan weer dat spoedafdelingen op zon- en feestdagen meer patiënten over de vloer krijgen met maagzweren.

De beste manier om je te wapenen tegen het ‘let down’-effect is om stress te voorkomen. Dat kan je doen door te bewegen, met vrienden af te spreken, met een therapeut te praten, enzovoort. Elke activiteit die je ontspant, kan hierbij helpen.

Reizen gooit je immuunsysteem overhoop

Als je reist, kom je bovendien in contact met nieuwe omgevingen en nieuwe mensen. Daardoor kunnen bacteriën zich makkelijk verspreiden. Zeker in een trein of het vliegtuig, waar mensen dicht op elkaar zitten en de verluchting beperkt is. Je immuunsysteem kan zich daar niet altijd even goed tegen verdedigen, waardoor de kans groter is dat je ziek wordt.

“Veel infecties verspreiden zich via miniscuul kleine druppeltjes afkomstig van zieke mensen, die in de lucht zweven of op openbare oppervlaktes liggen”, aldus Paz. Je kan jezelf er tegen beschermen door regelmatig je handen te wassen en je gezonde gewoontes ook op reis aan te houden.

Het bericht Dit is waarom je altijd op vakantie ziek wordt verscheen eerst op Metro.Sonja Kimpen lanceert het boek ‘De 10 synergieprincipes’

Door PVDBD

‘De beste vorm, op elke leeftijd, zonder dieet

Sonja Kimpen, dé motivatiecoach van Vlaanderen, inspireert elke dag. Januari is de maand van de goede voornemens en in het jaar waarin Sonja haar 60ste verjaardag viert (ze is jarig op 10 april), lanceert ze haar nieuwe boek, ‘De 10 Synergieprincipes’. “Dit boek biedt een spiksplinternieuwe kijk op voeding, beweging, hersen- en hormonenwerking. In één overzichtelijke strategie help ik je om je lichaam realistisch in vorm te brengen. Het is gebaseerd op wetenschap, maar ontdaan van het vakjargon. Ik vertel de dingen klaar en duidelijk, zodat iedereen het verstaat”, zegt een enthousiaste Sonja Kimpen.

(Foto: House Of Entertainment)

Sonja Kimpen presenteert een sterke visie in hapklare stappen en moedigt de lezers aan om tot actie over te gaan! 

‘De 10 synergieprincipes’ zijn eigenlijk 16 bestsellers gebundeld in één krachtig boek, aangevuld met nieuwe, interessante content en tips. Sonja selecteerde het beste uit haar praktijkervaring, waardoor ze weet wat er werkt. “Dit boek geeft je handvaten voor de beste vorm op elke leeftijd, via een overzichtelijk plan van aanpak, waardoor je overgewicht en futloosheid direct aanpakt. De goedlachse, bourgondische Belg knapt terecht af op elke vorm van betutteling, maar geraakt gelijktijdig ook gefrustreerd door de jungle van theorietjes en wonderdiëten zonder fundering, en vooral zonder blijvend resultaat op lange termijn.”

(Foto: House Of Entertainment)

Al decennialang promoot Sonja Kimpen een totaalaanpak wars van hokjes denken. “Een lichaam werkt ontegensprekelijk synergetisch, dit wil zeggen dat het geheel meer is dan de som der delen. Veel meer! De uitdaging van de eeuw is in een wereld van overvloed en verleiding, toch goed voor jezelf te zorgen, zodat zelfzorg nooit je zorg moet worden.
 
‘De 10 synergieprincipes’ van Sonja Kimpen zetten je onmiddellijk aan tot actie. Ze bieden je een concreet plan: Hoe je stap voor stap gezond en fit wordt, maar vooral ook blijft. Het verschil is een nieuwe denkwijze gebaseerd op de laatste ontwikkelingen in de hormonen- en hersenwetenschappen. Het gebruiksvriendelijke concept met didactische onderbouw zorgt voor een andere kijk op je lichaam, waardoor je respect en bewondering krijgt voor jouw unieke lijf.
 
Kortom: Sonja Kimpen presenteert een sterke visie in hapklare stappen en moedigt de lezers aan om tot actie over te gaan! 
 
‘De 10 synergieprincipes – voor de beste vorm op elke leeftijd. Zonder dieet’ is vanaf nu te koop, via o.a. www.sonjakimpen.be of in de boekhandel in je buurt. Het boek telt 227 pagina’s.
Over Sonja Kimpen:
Als ex-dikkerdje uit een gezin met allemaal dikkerdjes, heeft ze niet alleen zelf ervaren wat een ongezonde levensstijl is, ze kent bovendien het vreselijke gevoel van frustratie en het pijnlijke schaamtegevoel bij opmerkingen over dikkerdjes.

Om inzicht te krijgen in hoe een lijf functioneert, haalde ze haar masterbewegingswetenschappen aan de universiteit van Leuven. Na haar opleiding bleef ze zichzelf bijscholen in voeding en mentale training, tot op de dag van vandaag. Ze heeft 16 jaar lesgeefervaring aan het hoger instituut voor kinesitherapie. Dat vormde haar didactische en pedagogische manier van werken. De recente doorbraken en ontwikkeling in de hersen- en hormonenwetenschappen, geven nog meer bewijskracht aan datgene wat Sonja als coach reeds jaren toepast.

Sonja Kimpen bracht in België 16 bestsellers uit die allen in de top 10 stonden. Ze verkocht in Vlaanderen inmiddels méér dan 1 miljoen boeken. Ook haar synergiebroden, presentaties en teambuildings zijn een weergaloos succes.

De bijna 3 x 20-jarige Sonja Kimpen is nog steeds één van de populairste gezondheidscoaches van Vlaanderen.

Het bericht Sonja Kimpen lanceert het boek ‘De 10 synergieprincipes’ verscheen eerst op Belg.be.

Sonja Kimpen lanceert het boek ‘De 10 synergieprincipes’

Door PVDBD

‘De beste vorm, op elke leeftijd, zonder dieet

Sonja Kimpen, dé motivatiecoach van Vlaanderen, inspireert elke dag. Januari is de maand van de goede voornemens en in het jaar waarin Sonja haar 60ste verjaardag viert (ze is jarig op 10 april), lanceert ze haar nieuwe boek, ‘De 10 Synergieprincipes’. “Dit boek biedt een spiksplinternieuwe kijk op voeding, beweging, hersen- en hormonenwerking. In één overzichtelijke strategie help ik je om je lichaam realistisch in vorm te brengen. Het is gebaseerd op wetenschap, maar ontdaan van het vakjargon. Ik vertel de dingen klaar en duidelijk, zodat iedereen het verstaat”, zegt een enthousiaste Sonja Kimpen.

(Foto: House Of Entertainment)

Sonja Kimpen presenteert een sterke visie in hapklare stappen en moedigt de lezers aan om tot actie over te gaan! 

‘De 10 synergieprincipes’ zijn eigenlijk 16 bestsellers gebundeld in één krachtig boek, aangevuld met nieuwe, interessante content en tips. Sonja selecteerde het beste uit haar praktijkervaring, waardoor ze weet wat er werkt. “Dit boek geeft je handvaten voor de beste vorm op elke leeftijd, via een overzichtelijk plan van aanpak, waardoor je overgewicht en futloosheid direct aanpakt. De goedlachse, bourgondische Belg knapt terecht af op elke vorm van betutteling, maar geraakt gelijktijdig ook gefrustreerd door de jungle van theorietjes en wonderdiëten zonder fundering, en vooral zonder blijvend resultaat op lange termijn.”

(Foto: House Of Entertainment)

Al decennialang promoot Sonja Kimpen een totaalaanpak wars van hokjes denken. “Een lichaam werkt ontegensprekelijk synergetisch, dit wil zeggen dat het geheel meer is dan de som der delen. Veel meer! De uitdaging van de eeuw is in een wereld van overvloed en verleiding, toch goed voor jezelf te zorgen, zodat zelfzorg nooit je zorg moet worden.
 
‘De 10 synergieprincipes’ van Sonja Kimpen zetten je onmiddellijk aan tot actie. Ze bieden je een concreet plan: Hoe je stap voor stap gezond en fit wordt, maar vooral ook blijft. Het verschil is een nieuwe denkwijze gebaseerd op de laatste ontwikkelingen in de hormonen- en hersenwetenschappen. Het gebruiksvriendelijke concept met didactische onderbouw zorgt voor een andere kijk op je lichaam, waardoor je respect en bewondering krijgt voor jouw unieke lijf.
 
Kortom: Sonja Kimpen presenteert een sterke visie in hapklare stappen en moedigt de lezers aan om tot actie over te gaan! 
 
‘De 10 synergieprincipes – voor de beste vorm op elke leeftijd. Zonder dieet’ is vanaf nu te koop, via o.a. www.sonjakimpen.be of in de boekhandel in je buurt. Het boek telt 227 pagina’s.
Over Sonja Kimpen:
Als ex-dikkerdje uit een gezin met allemaal dikkerdjes, heeft ze niet alleen zelf ervaren wat een ongezonde levensstijl is, ze kent bovendien het vreselijke gevoel van frustratie en het pijnlijke schaamtegevoel bij opmerkingen over dikkerdjes.

Om inzicht te krijgen in hoe een lijf functioneert, haalde ze haar masterbewegingswetenschappen aan de universiteit van Leuven. Na haar opleiding bleef ze zichzelf bijscholen in voeding en mentale training, tot op de dag van vandaag. Ze heeft 16 jaar lesgeefervaring aan het hoger instituut voor kinesitherapie. Dat vormde haar didactische en pedagogische manier van werken. De recente doorbraken en ontwikkeling in de hersen- en hormonenwetenschappen, geven nog meer bewijskracht aan datgene wat Sonja als coach reeds jaren toepast.

Sonja Kimpen bracht in België 16 bestsellers uit die allen in de top 10 stonden. Ze verkocht in Vlaanderen inmiddels méér dan 1 miljoen boeken. Ook haar synergiebroden, presentaties en teambuildings zijn een weergaloos succes.

De bijna 3 x 20-jarige Sonja Kimpen is nog steeds één van de populairste gezondheidscoaches van Vlaanderen.

Het bericht Sonja Kimpen lanceert het boek ‘De 10 synergieprincipes’ verscheen eerst op Belg.be.

Nieuw wetsvoorstel zal 6 000 extra bloedzakjes opleveren

Door Johan

bloed geven pixabay

Wetsvoorstel N-VA zal Rode Kruis minstens 6 000 extra bloedzakjes opleveren

Vandaag treedt het wetsvoorstel van Kamerlid Valerie Van Peel waardoor ook patiënten met hemochromatose (stofwisselingsziekte waarbij de opname van ijzer in de darm niet goed kan worden gereguleerd, hetgeen soms leidt tot ijzerstapeling in organen wat na lange tijd soms ernstige symptomen kan veroorzaken) voortaan bloed mogen geven, in werking. Dat zou het Rode Kruis naar schatting in één klap minstens zesduizend extra bloedzakjes per jaar opleveren. “Daarmee zetten wij opnieuw een belangrijke stap om onze bloedvoorraad te verzekeren”, zegt Van Peel. Niet alleen de N-VA, ook het Rode Kruis zelf was al jaren vragende partij voor zo’n wetswijziging.

Erfelijke hemochromatose of ijzerstapeling is een ziekte waarbij het lichaam te veel ijzer uit de voeding opneemt. Van de naar schatting 60.000 patiënten in België die lijden aan de ziekte, zijn er momenteel meer dan 1500 die regelmatig aderlatingen ondergaan om het ijzergehalte in hun organen en bloed te normaliseren. “Hun bloed bevat in de beginperiode van die behandeling meer ijzer, maar is verder normaal”, stelt Van Peel. “Zodra die patiënten zich in de onderhoudsfase van hun behandeling bevinden, is hun bloed perfect bruikbaar om te doneren.” Toch werden zij geweigerd als bloeddonor. Bloed doneren na een medische aderlating heette immers niet altruïstisch te zijn en was zogenaamd strijdig met de wetgeving. Duizenden perfect bruikbare bloedzakjes belandden daardoor jaarlijks in de vuilnisbak, vaak tot ergernis van de patiënten zelf.

Onverantwoorde verspilling

“Daar komt nu verandering in”, zegt Van Peel. Hemochromatosepatiënten die verder gezond zijn, zullen na een aderlating kunnen kiezen om hun bloed te doneren of te laten vernietigen als biologisch afval. Als extra controle volgt de huisarts de donaties mee op. “Een behandeling kan dan wel verplicht zijn, de donatie achteraf is duidelijk een vrije keuze”, meent Van Peel. “Ik ben zeer tevreden dat mijn collega’s in het parlement die redenering hebben willen volgen. In tijden van tekorten was het weggooien van nuttig en gezond bloed ethisch niet te verantwoorden.”

Het bericht Nieuw wetsvoorstel zal 6 000 extra bloedzakjes opleveren verscheen eerst op Belg.be.

Nieuw wetsvoorstel zal 6 000 extra bloedzakjes opleveren

Door Johan

bloed geven pixabay

Wetsvoorstel N-VA zal Rode Kruis minstens 6 000 extra bloedzakjes opleveren

Vandaag treedt het wetsvoorstel van Kamerlid Valerie Van Peel waardoor ook patiënten met hemochromatose (stofwisselingsziekte waarbij de opname van ijzer in de darm niet goed kan worden gereguleerd, hetgeen soms leidt tot ijzerstapeling in organen wat na lange tijd soms ernstige symptomen kan veroorzaken) voortaan bloed mogen geven, in werking. Dat zou het Rode Kruis naar schatting in één klap minstens zesduizend extra bloedzakjes per jaar opleveren. “Daarmee zetten wij opnieuw een belangrijke stap om onze bloedvoorraad te verzekeren”, zegt Van Peel. Niet alleen de N-VA, ook het Rode Kruis zelf was al jaren vragende partij voor zo’n wetswijziging.

Erfelijke hemochromatose of ijzerstapeling is een ziekte waarbij het lichaam te veel ijzer uit de voeding opneemt. Van de naar schatting 60.000 patiënten in België die lijden aan de ziekte, zijn er momenteel meer dan 1500 die regelmatig aderlatingen ondergaan om het ijzergehalte in hun organen en bloed te normaliseren. “Hun bloed bevat in de beginperiode van die behandeling meer ijzer, maar is verder normaal”, stelt Van Peel. “Zodra die patiënten zich in de onderhoudsfase van hun behandeling bevinden, is hun bloed perfect bruikbaar om te doneren.” Toch werden zij geweigerd als bloeddonor. Bloed doneren na een medische aderlating heette immers niet altruïstisch te zijn en was zogenaamd strijdig met de wetgeving. Duizenden perfect bruikbare bloedzakjes belandden daardoor jaarlijks in de vuilnisbak, vaak tot ergernis van de patiënten zelf.

Onverantwoorde verspilling

“Daar komt nu verandering in”, zegt Van Peel. Hemochromatosepatiënten die verder gezond zijn, zullen na een aderlating kunnen kiezen om hun bloed te doneren of te laten vernietigen als biologisch afval. Als extra controle volgt de huisarts de donaties mee op. “Een behandeling kan dan wel verplicht zijn, de donatie achteraf is duidelijk een vrije keuze”, meent Van Peel. “Ik ben zeer tevreden dat mijn collega’s in het parlement die redenering hebben willen volgen. In tijden van tekorten was het weggooien van nuttig en gezond bloed ethisch niet te verantwoorden.”

Het bericht Nieuw wetsvoorstel zal 6 000 extra bloedzakjes opleveren verscheen eerst op Belg.be.

Think-Pink verovert de Ronde van Vlaanderen

Door Johan

Think Pink
Foto Alex Vervaeck.

Think-Pink verovert de Ronde van Vlaanderen

BRUSSEL, 30 maart 2018 – We Ride Flanders kleurt op zaterdag 31 maart roze. Een Think-Pinkpeloton van 92 renners verschijnt aan de start van de Ronde van Vlaanderen Cyclo. Onder hen 18 straffe lotgenoten. Onder de vleugels van peter Johan Museeuw bereidden ze zich optimaal voor. Ook zevenvoudig wereldkampioene Marianne Vos en het WaowDaels Pro Cycling-team steunen dit weekend Think-Pink tijdens hun Ronde van Vlaanderen.

Bewegen is belangrijk voor borstkankerpreventie en speelt een cruciale rol tijdens en na een borstkankerbehandeling. Sport behoort dan ook tot het DNA van de nationale borstkankercampagne Think-Pink. Zo organiseert de vzw al negen jaar lang Bike for Think-Pink evenementen en stelde ze afgelopen zaterdag nog de Bike for Think-Pink BikeSters voor in het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde: vrijblijvende fietsclubs voor vrouwen, waarbij niet de prestatie maar wel samen bewegen en genieten voorop staat.

Roze klassieker

Dit jaar waagt een roze peloton van 92 renners zich aan dé Vlaamse wielerklassieker: de Ronde van Vlaanderen. Onder hen 18 lotgenoten, die zich onder de hoede van peter Johan Museeuw voorbereidden op de Ronde van Vlaanderen. Hij zorgde voor trainingen in en om het Ronde-parcours en op de Eddy Merckx-wielerpiste via Cycling Vlaanderen.

Dankzij het Belgische fietsmerk Ridley beschikken de lotgenoten over een topfiets voor hun uitdaging. Neaforma nam hun conditie onder de loep en stippelde een trainingsschema op maat uit. Ook Bioracer en Svensson zorgden voor leerrijke infosessies. En Grinta!-hoofdredacteur Bart De Schampheleire trainde als buddy mee met een lotgenote.

Marianne Vos en WaowDeals Pro Cycling fietsen ‘pink’

Ook tijdens de klassieker zelf duikt Think-Pink op in het vrouwenpeloton. De rensters van profteam WaowDeals Pro Cycling dragen op zondag 1 april eenmalig een speciaal shirt, waarop de slogan van hoofdsponsor WaowDeals aangepast is: ‘Pay less. Pay mobile. Be pink’ (in plaats van ‘green’). Het shirt heeft een roze accent, een verwijzing naar het roze lintje. Op deze manier zetten de rensters hun ambassadeurschap extra kracht bij. Think-Pink en WaowDeals Pro Cycling willen zo veel mogelijk vrouwen motiveren om samen te fietsen. “We helpen graag mee om borstkanker – letterlijk – de wereld uit te trappen”, zegt ploegleider Eric van den Boom.

Exclusief shirt van Marianne Vos

Afgelopen weekend presenteerde Jeanne Korevaar, Riejanne Markus en Marianne Vos een speciaal La Vos-wielershirt voor Think-Pink. Het shirt kan wereldwijd besteld worden via lavoscyclingwear.com. Per verkocht exemplaar gaat € 20 naar Think-Pink. Pre-orders plaatsen kan tot zondag 15 april, waarna de eerste lichting geproduceerd wordt.

Alle info over de Ronde van Vlaanderen Cyclo met Johan Museeuw vind je op think-pink.be. Meer info over de BikeSters vind je op think-pink.be/bikeforthinkpink.

THINK-PINK vraagt aandacht voor borstkanker en financiert wetenschappelijk onderzoek dat de meest voorkomende kanker bij vrouwen bestrijdt

Think-Pink heeft vier duidelijke doelstellingen: informeren, sensibiliseren, wetenschappelijk onderzoek financieren en zorg- en nazorgprojecten ondersteunen. Die doelstellingen maakt Think-Pink waar via drie fondsen. Zo helpt het Geef om Haar Fonds vrouwen bij de aankoop van een pruik. Met een klein gebaar of extra steun wil het Share your Care Fonds van Think-Pink het leven met of na borstkanker makkelijker maken, in en buiten borstklinieken. En het SMART Fonds van Think-Pink financiert wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe methodes voor opsporing, behandeling en nazorg van borstkanker in België.

Het bericht Think-Pink verovert de Ronde van Vlaanderen verscheen eerst op Belg.be.

Think-Pink verovert de Ronde van Vlaanderen

Door Johan
Think Pink
Foto Alex Vervaeck.

Think-Pink verovert de Ronde van Vlaanderen

BRUSSEL, 30 maart 2018 – We Ride Flanders kleurt op zaterdag 31 maart roze. Een Think-Pinkpeloton van 92 renners verschijnt aan de start van de Ronde van Vlaanderen Cyclo. Onder hen 18 straffe lotgenoten. Onder de vleugels van peter Johan Museeuw bereidden ze zich optimaal voor. Ook zevenvoudig wereldkampioene Marianne Vos en het WaowDaels Pro Cycling-team steunen dit weekend Think-Pink tijdens hun Ronde van Vlaanderen.

Bewegen is belangrijk voor borstkankerpreventie en speelt een cruciale rol tijdens en na een borstkankerbehandeling. Sport behoort dan ook tot het DNA van de nationale borstkankercampagne Think-Pink. Zo organiseert de vzw al negen jaar lang Bike for Think-Pink evenementen en stelde ze afgelopen zaterdag nog de Bike for Think-Pink BikeSters voor in het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde: vrijblijvende fietsclubs voor vrouwen, waarbij niet de prestatie maar wel samen bewegen en genieten voorop staat.

Roze klassieker

Dit jaar waagt een roze peloton van 92 renners zich aan dé Vlaamse wielerklassieker: de Ronde van Vlaanderen. Onder hen 18 lotgenoten, die zich onder de hoede van peter Johan Museeuw voorbereidden op de Ronde van Vlaanderen. Hij zorgde voor trainingen in en om het Ronde-parcours en op de Eddy Merckx-wielerpiste via Cycling Vlaanderen.

Dankzij het Belgische fietsmerk Ridley beschikken de lotgenoten over een topfiets voor hun uitdaging. Neaforma nam hun conditie onder de loep en stippelde een trainingsschema op maat uit. Ook Bioracer en Svensson zorgden voor leerrijke infosessies. En Grinta!-hoofdredacteur Bart De Schampheleire trainde als buddy mee met een lotgenote.

Marianne Vos en WaowDeals Pro Cycling fietsen ‘pink’

Ook tijdens de klassieker zelf duikt Think-Pink op in het vrouwenpeloton. De rensters van profteam WaowDeals Pro Cycling dragen op zondag 1 april eenmalig een speciaal shirt, waarop de slogan van hoofdsponsor WaowDeals aangepast is: ‘Pay less. Pay mobile. Be pink’ (in plaats van ‘green’). Het shirt heeft een roze accent, een verwijzing naar het roze lintje. Op deze manier zetten de rensters hun ambassadeurschap extra kracht bij. Think-Pink en WaowDeals Pro Cycling willen zo veel mogelijk vrouwen motiveren om samen te fietsen. “We helpen graag mee om borstkanker – letterlijk – de wereld uit te trappen”, zegt ploegleider Eric van den Boom.

Exclusief shirt van Marianne Vos

Afgelopen weekend presenteerde Jeanne Korevaar, Riejanne Markus en Marianne Vos een speciaal La Vos-wielershirt voor Think-Pink. Het shirt kan wereldwijd besteld worden via lavoscyclingwear.com. Per verkocht exemplaar gaat € 20 naar Think-Pink. Pre-orders plaatsen kan tot zondag 15 april, waarna de eerste lichting geproduceerd wordt.

Alle info over de Ronde van Vlaanderen Cyclo met Johan Museeuw vind je op think-pink.be. Meer info over de BikeSters vind je op think-pink.be/bikeforthinkpink.

THINK-PINK vraagt aandacht voor borstkanker en financiert wetenschappelijk onderzoek dat de meest voorkomende kanker bij vrouwen bestrijdt

Think-Pink heeft vier duidelijke doelstellingen: informeren, sensibiliseren, wetenschappelijk onderzoek financieren en zorg- en nazorgprojecten ondersteunen. Die doelstellingen maakt Think-Pink waar via drie fondsen. Zo helpt het Geef om Haar Fonds vrouwen bij de aankoop van een pruik. Met een klein gebaar of extra steun wil het Share your Care Fonds van Think-Pink het leven met of na borstkanker makkelijker maken, in en buiten borstklinieken. En het SMART Fonds van Think-Pink financiert wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe methodes voor opsporing, behandeling en nazorg van borstkanker in België.

Het bericht Think-Pink verovert de Ronde van Vlaanderen verscheen eerst op Belg.be.

Think-Pink verovert de Ronde van Vlaanderen

Door Johan
Think Pink
Foto Alex Vervaeck.

Think-Pink verovert de Ronde van Vlaanderen

BRUSSEL, 30 maart 2018 – We Ride Flanders kleurt op zaterdag 31 maart roze. Een Think-Pinkpeloton van 92 renners verschijnt aan de start van de Ronde van Vlaanderen Cyclo. Onder hen 18 straffe lotgenoten. Onder de vleugels van peter Johan Museeuw bereidden ze zich optimaal voor. Ook zevenvoudig wereldkampioene Marianne Vos en het WaowDaels Pro Cycling-team steunen dit weekend Think-Pink tijdens hun Ronde van Vlaanderen.

Bewegen is belangrijk voor borstkankerpreventie en speelt een cruciale rol tijdens en na een borstkankerbehandeling. Sport behoort dan ook tot het DNA van de nationale borstkankercampagne Think-Pink. Zo organiseert de vzw al negen jaar lang Bike for Think-Pink evenementen en stelde ze afgelopen zaterdag nog de Bike for Think-Pink BikeSters voor in het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde: vrijblijvende fietsclubs voor vrouwen, waarbij niet de prestatie maar wel samen bewegen en genieten voorop staat.

Roze klassieker

Dit jaar waagt een roze peloton van 92 renners zich aan dé Vlaamse wielerklassieker: de Ronde van Vlaanderen. Onder hen 18 lotgenoten, die zich onder de hoede van peter Johan Museeuw voorbereidden op de Ronde van Vlaanderen. Hij zorgde voor trainingen in en om het Ronde-parcours en op de Eddy Merckx-wielerpiste via Cycling Vlaanderen.

Dankzij het Belgische fietsmerk Ridley beschikken de lotgenoten over een topfiets voor hun uitdaging. Neaforma nam hun conditie onder de loep en stippelde een trainingsschema op maat uit. Ook Bioracer en Svensson zorgden voor leerrijke infosessies. En Grinta!-hoofdredacteur Bart De Schampheleire trainde als buddy mee met een lotgenote.

Marianne Vos en WaowDeals Pro Cycling fietsen ‘pink’

Ook tijdens de klassieker zelf duikt Think-Pink op in het vrouwenpeloton. De rensters van profteam WaowDeals Pro Cycling dragen op zondag 1 april eenmalig een speciaal shirt, waarop de slogan van hoofdsponsor WaowDeals aangepast is: ‘Pay less. Pay mobile. Be pink’ (in plaats van ‘green’). Het shirt heeft een roze accent, een verwijzing naar het roze lintje. Op deze manier zetten de rensters hun ambassadeurschap extra kracht bij. Think-Pink en WaowDeals Pro Cycling willen zo veel mogelijk vrouwen motiveren om samen te fietsen. “We helpen graag mee om borstkanker – letterlijk – de wereld uit te trappen”, zegt ploegleider Eric van den Boom.

Exclusief shirt van Marianne Vos

Afgelopen weekend presenteerde Jeanne Korevaar, Riejanne Markus en Marianne Vos een speciaal La Vos-wielershirt voor Think-Pink. Het shirt kan wereldwijd besteld worden via lavoscyclingwear.com. Per verkocht exemplaar gaat € 20 naar Think-Pink. Pre-orders plaatsen kan tot zondag 15 april, waarna de eerste lichting geproduceerd wordt.

Alle info over de Ronde van Vlaanderen Cyclo met Johan Museeuw vind je op think-pink.be. Meer info over de BikeSters vind je op think-pink.be/bikeforthinkpink.

THINK-PINK vraagt aandacht voor borstkanker en financiert wetenschappelijk onderzoek dat de meest voorkomende kanker bij vrouwen bestrijdt

Think-Pink heeft vier duidelijke doelstellingen: informeren, sensibiliseren, wetenschappelijk onderzoek financieren en zorg- en nazorgprojecten ondersteunen. Die doelstellingen maakt Think-Pink waar via drie fondsen. Zo helpt het Geef om Haar Fonds vrouwen bij de aankoop van een pruik. Met een klein gebaar of extra steun wil het Share your Care Fonds van Think-Pink het leven met of na borstkanker makkelijker maken, in en buiten borstklinieken. En het SMART Fonds van Think-Pink financiert wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe methodes voor opsporing, behandeling en nazorg van borstkanker in België.

Het bericht Think-Pink verovert de Ronde van Vlaanderen verscheen eerst op Belg.be.

Eerste geschonken AED in Dilbeek onthuld

Door PVDBD

-Dilbeek 22 december 2017- Vandaag werd aan de sporthal van de school Jongslag een geschonken AED onthuld. Deze schenking werd gedaan door Club fifty-one een landelijke service club met een plaatselijke afdeling. Net dit jaar blaast deze serviceclub 51 kaarsjes uit. Door de goede samenwerking met het bestuur van Club fifty-one, het gemeentebestuur, en in nauwe samenspraak met het Rode kruis Vlaanderen afdeling Dilbeek werd er beslist deze AED centraal op te hangen tussen de Dilbeekse scholen Jongslag en Sint-Alena. Eén praktisch puntje werd over het hoofd gezien namelijk de AED die voor buiten was voorzien werd door club fifty-one geschonken met een binnenkast.

(foto: PVDBD-www.belg.be)

Aangezien dit toestel voorzien is om op de sporthal te hangen moest de kast echter voorzien zijn van verwarming. De verwarmde buitenkast werd aangekocht door de gemeente bij de vzw hartseaver die ook instond voor de sponsorplaat. Zo Werd dit probleem ook opgelost en kon er gisteren overgegaan worden tot de plechtige onthulling van het toestel op de sporthal van Jongslag. Het waren de kinderen getooid met Kerstmutsen van deze school die al zingend het plechtige moment nog meer luister wisten bij te zetten.

(foto: Joost Van Liefferinge Persinfo)

In zijn korte toespraak had burgemeester Segers het dan ook over het belang van een dergelijk toestel op een openbare plaats en hij dankte dan ook de Club fifty-one voor de schenking. Er aan toe voegend dat hij hoopte dat het toestel nooit zou moeten gebruikt worden! En toen was het moment aangebroken, samen met de voorzitter van Club fifty-one Karel Detandt trok burgemeester Willy Segers de Dilbeekse vlag weg en kon iedereen het nieuwe toestel aanschouwen. Na de onthulling werd er door de gemeente nog een glaasje aangeboden aan alle aanwezigen.

(foto: Joost Van liefferinge persinfo)

Dit is het zesde toestel op een openbare plaats dat ook 24/24u kan gebruikt worden. Ondertussen zijn er reeds plannen voor een zevende toestel en dat zou komen in de welzijnscampus van Groot-Bijgaarden. Dankzij dit zesde en binnenkort zevende toestel zet Dilbeek alweer een serieuze stap richting “Hartveilige gemeente”.

Het bericht Eerste geschonken AED in Dilbeek onthuld verscheen eerst op Belg.be.

Eerste geschonken AED in Dilbeek onthuld

Door PVDBD

-Dilbeek 22 december 2017- Vandaag werd aan de sporthal van de school Jongslag een geschonken AED onthuld. Deze schenking werd gedaan door Club fifty-one een landelijke service club met een plaatselijke afdeling. Net dit jaar blaast deze serviceclub 51 kaarsjes uit. Door de goede samenwerking met het bestuur van Club fifty-one, het gemeentebestuur, en in nauwe samenspraak met het Rode kruis Vlaanderen afdeling Dilbeek werd er beslist deze AED centraal op te hangen tussen de Dilbeekse scholen Jongslag en Sint-Alena. Eén praktisch puntje werd over het hoofd gezien namelijk de AED die voor buiten was voorzien werd door club fifty-one geschonken met een binnenkast.

(foto: PVDBD-www.belg.be)

Aangezien dit toestel voorzien is om op de sporthal te hangen moest de kast echter voorzien zijn van verwarming. De verwarmde buitenkast werd aangekocht door de gemeente bij de vzw hartseaver die ook instond voor de sponsorplaat. Zo Werd dit probleem ook opgelost en kon er gisteren overgegaan worden tot de plechtige onthulling van het toestel op de sporthal van Jongslag. Het waren de kinderen getooid met Kerstmutsen van deze school die al zingend het plechtige moment nog meer luister wisten bij te zetten.

(foto: Joost Van Liefferinge Persinfo)

In zijn korte toespraak had burgemeester Segers het dan ook over het belang van een dergelijk toestel op een openbare plaats en hij dankte dan ook de Club fifty-one voor de schenking. Er aan toe voegend dat hij hoopte dat het toestel nooit zou moeten gebruikt worden! En toen was het moment aangebroken, samen met de voorzitter van Club fifty-one Karel Detandt trok burgemeester Willy Segers de Dilbeekse vlag weg en kon iedereen het nieuwe toestel aanschouwen. Na de onthulling werd er door de gemeente nog een glaasje aangeboden aan alle aanwezigen.

(foto: Joost Van liefferinge persinfo)

Dit is het zesde toestel op een openbare plaats dat ook 24/24u kan gebruikt worden. Ondertussen zijn er reeds plannen voor een zevende toestel en dat zou komen in de welzijnscampus van Groot-Bijgaarden. Dankzij dit zesde en binnenkort zevende toestel zet Dilbeek alweer een serieuze stap richting “Hartveilige gemeente”.

Het bericht Eerste geschonken AED in Dilbeek onthuld verscheen eerst op Belg.be.

❌