[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderAlle Nieuwskoppen

Wordt Marc Van Ranst binnenkort minister van Volksgezondheid? (video)

Door Koen De Nef

Viroloog Marc Van Ranst deed vanavond erg geheimzinnig toen hem in ‘Gert Late Night’ gevraagd werd of hij de volgende minister van Volksgezondheid zou worden.

Ons land is druk bezig met het vormen van een nieuwe regering. Sommige mensen geloven dat Marc Van Ranst dan weleens de nieuwe minister van Volksgezondheid zou kunnen worden. Gert Verhulst vroeg het hem in ‘Gert Late Night’ op de man af. Van Ranst deed er erg mysterieus over. “Ik weet het eigenlijk niet. Dat is mijn eerlijk antwoord. Er zijn vragen in die richting gekomen, maar in veel andere richtingen ook”, antwoordde hij.

Waarschijnlijk niet

Als Gert hem vraagt of hij met de hand op het hart kan zeggen dat hij in de volgende regering geen minister van Volksgezondheid zal zijn, ontkent Van Ranst het ook niet helemaal. “Nee, dat zal waarschijnlijk niet gebeuren. Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet”, klinkt het.

‘Gert Late Night’ is van maandag tot donderdag om 21.30u te bekijken op VIER.

 

Het bericht Wordt Marc Van Ranst binnenkort minister van Volksgezondheid? (video) verscheen eerst op Metro.


Amazon goochelt met prijzen desinfectiemiddelen: stijging van wel 1.000%

Door Xavier

Handdesinfectiemiddelen, handschoenen en andere beschermende producten gaan sinds de uitbraak van het coronavirus voor een flink hogere prijs over de toonbank bij Amazon in de Verenigde Staten. Dat concludeert de Amerikaanse consumentenwaakhond Public Citizen in een rapport, waarin hij de grootste onlineretailer ter wereld beschuldigt van onethisch handelen.

Public Citizen onderzocht bijna vijfentwintig producten op de site van Amazon. De conclusie: de prijzen van Amazon stegen in sommige gevallen met wel 1.000% in vergelijking met prijzen van voor de pandemie en die van andere websites. Zo kost handzeep van het merk Dial bij de online grootmacht nu 6,41 dollar, terwijl de fles van ruim 200 milliliter ergens anders 1,49 tot 2,29 dollar kost.

Wirwar aan regels

Public Citizen stelt dat Amazon bepaalde regels heeft overtreden. Een aantal staten in Amerika hanteert namelijk een maximale prijsstijging van 10%. Handhaving van de regels is alleen lastig omdat wetgeving niet in alle staten hetzelfde is.

Amazon ontkent opzettelijk de prijzen te hebben verhoogd. Ook moet het voor externe verkopers die via de site handelen niet mogelijk zijn om de prijs zelf op te schroeven. “Onze systemen zijn ontworpen om klanten de best beschikbare onlineprijs te bieden en als we een fout zien, werken we er snel aan om deze op te lossen”, aldus het bedrijf.

Bij Public Citizen kwamen overigens veel meer klachten binnen over prijsstijgingen her en der van producten die door de crisis schaars werden. Als voorbeeld worden onder meer bakpoeder en schoonmaakmiddelen genoemd.

Het bericht Amazon goochelt met prijzen desinfectiemiddelen: stijging van wel 1.000% verscheen eerst op Metro.Uber zet in op ‘groen’ Brussel: helft ritten moet emissievrij

Door Xavier

De Amerikaanse taxi-app Uber wil tegen 2040 een emissievrij mobiliteitsplatform zijn. Daarbij moet de dienstverlening in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam al tegen 2025 voor 100 procent worden uitgevoerd door voertuigen die geen schadelijk stoffen uitstoten. In Brussel en een resem andere Europese hoofdsteden wil Uber in 2025 zeker de helft van de kilometers emissievrij rijden.

Het technologiebedrijf dat vooral bekend is van zijn taxi-app presenteert zichzelf als een mobiliteitsplatform. Tegen 2040 moeten alle ritten plaatsvinden in voertuigen zonder uitstoot en door middel van openbaar vervoer en andere schone oplossingen.

Europese grootsteden

Volgens Uber zal in 2025 zeker 50% van de in totaal gereden kilometers in zeven Europese hoofdsteden door emissievrije voertuigen gereden worden. Naast Amsterdam gaat het om Brussel, Berlijn, Lissabon, Londen, Madrid en Parijs. Amsterdam moet dus een voorloper zijn in de plannen, met 100% elektrische ritten binnen de ringweg (A10). Volgens Uber kleven er financiële voordelen aan die stap voor passagiers en chauffeurs die kiezen voor Uber Green.

Om de plannen uit te voeren maakt Uber 800 miljoen dollar vrij. Met dat geld wil het bedrijf chauffeurs in Europa en Noord-Amerika financieel ondersteunen bij de overstap op een voertuig zonder uitstoot. Uber ondertekende voor de plannen een intentieverklaring met de Franse wagenbouwer Renault en diens partner, het Japanse Nissan, om het Uberaanbod te “elektrificeren”.

Het bericht Uber zet in op ‘groen’ Brussel: helft ritten moet emissievrij verscheen eerst op Metro.Dit is waarom diepvriesgroenten niet ongezonder zijn dan verse groenten

Door Silke Vandenbroeck

Sinds het begin van de coronacrisis besteden Belgen niet alleen meer aandacht aan hun gezondheid, maar ook aan op wat ze op hun bord krijgen. Over gezonde en ongezonde maaltijden bestaan echter nog veel misvattingen. Zo denkt de helft van de Belgen onterecht dat groenten in de versafdeling meer vitamines bevatten dan diepvriesgroenten en denkt de grote meerderheid onterecht dat diepvriesmaaltijden toegevoegde bewaarmiddelen bevatten.

De coronacrisis heeft ook een impact gehad op de keuzes die de Belgen maken in de keuken. Iglo deed een onderzoek naar de perceptie van Belgen over groenten en maaltijden in de diepvriesafdeling en kwam tot enkele opmerkelijke resultaten.

Versheid en gemak

Vier op de tien Belgen zeggen dat ze sinds de coronacrisis gezondere voedingskeuzes maken. En gezond eten, dat staat voor veel Belgen nog steeds gelijk aan vers en zelf bereid. Zo goed als iedereen (98%) zegt wel eens groenten uit de versafdeling te eten en 95% eet wel eens diepvriesgroenten. Terwijl versheid als belangrijkste factor wordt gegeven om voor groenten uit de versafdeling te kiezen, worden diepvriesgroenten vooral uit gemak gegeten: bijna de helft van de ondervraagden (48%) geeft dit aan. 4 op de 10 (40%) geven ‘portioneerbaarheid’ aan als reden dat ze voor diepvriesgroenten kiezen. Andere redenen om diepvriesgroenten te eten zijn prijs (33%) en minder afval (25%). Versheid wordt dan weer slechts door 15% aangeduid.

Diepvriesgroenten zijn ook voedzaam

Nochtans zijn diepvriesmaaltijden en -groenten niet alleen handig, ze zijn ook voedzaam. ‘Kant-en-klaar’ krijgt snel een negatieve bijklank en wordt als ongezond gezien, maar dat is allesbehalve waar. Het diepvriesproces zorgt er bijvoorbeeld voor dat de vitamines van de groenten in het gerecht op een natuurlijke manier bewaard worden. Diepvriesgroenten op zich zijn zelfs gezonder én verser dan groenten uit de versafdeling.

Zo getuigt ook prof. dr. Xavier Gellynck van de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent die een onderzoek voerde rond diepvriesgroenten: “Groenten bestemd voor de diepvriesgroentenindustrie worden enkele uren na de oogst diepgevroren, terwijl verse groenten een veel langer traject afleggen via veilingen, distributiecentra en supermarkten. Het is precies in de eerste dagen na de oogst dat belangrijke verliezen aan nutriënten (vitamines en mineralen) optreden.”

Diepvriesvoeding zorgt bovendien voor 30% minder afval vergeleken met verse voeding en is dus niet alleen vers, maar ook duurzamer.

Het bericht Dit is waarom diepvriesgroenten niet ongezonder zijn dan verse groenten verscheen eerst op Metro.Dit is waarom we onze ogen sluiten als we kussen

Door Xavier

Iedereen sluit zijn of haar ogen als ze iemand kussen, maar weet je wel waarom we dat doen? Britse onderzoekers denken de reden te hebben gevonden en het zou ons helpen om meer van de romantiek te kunnen genieten.

Doe de test eens. Neem je geliefde vast, kus hem of haar op de mond en ga na of de ogen van je partner gesloten zijn. Het antwoord zal in 99% van de gevallen ‘ja’ zijn. Het is namelijk een natuurlijke reactie van ons lichaam. Psychologen van de universiteit van Londen hebben het fenomeen onderzocht en menen een antwoord te kunnen formuleren. Volgens hen is het een trucje van ons lichaam om alles beter te kunnen beleven.

Niet zien, maar voelen

De onderzoekers gaven de proefpersonen een visuele taak om op te lossen. Terwijl de test aflegden, kregen ze af en toe een trilling toegediend aan hun handen, die bedekt waren met een deken. De wetenschappers ontdekten dat hoe moeilijker de visuele taak werd, hoe minder de proefpersonen de trilling opmerkten. En omgekeerd gold hetzelfde: hoe simpeler de visuele uitdaging, hoe duidelijker ze de beweging aan hun handen voelden.

Hoe kan je die bevindingen nu toepassen op kussen? “Een logische bedenking is dat je ogen sluiten de visuele impulsen van kussen vermindert, waardoor je gevoeligheid voor de tactiele ervaring toeneemt”, stelt dokter Polly Daltoner, die de studie mee leidde. Volgens haar verklaart de studie ook een ander fenomeen uit de echte wereld. Zo kunnen gauwdieven vaak toeslaan op een luchthaven op het moment dat passagiers zich concentreren om alle informatie op de vertrekborden te verwerken.

Het bericht Dit is waarom we onze ogen sluiten als we kussen verscheen eerst op Metro.Mannen met een breed middel lopen meer risico op dodelijke prostaatkanker

Door Camille Van Puymbroeck

Kanker is wellicht een van de dodelijkste ziektes van onze tijd, maar toch is er nog relatief weinig over geweten. De ene vorm van kanker is al makkelijker op te lossen dan de andere en hoe vroeger je erbij bent, hoe beter, maar er zijn nog veel vraagtekens. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat mannen met een breed middel vaker sterven aan prostaatkanker dan anderen.

Het onderzoek van de Cancer Epidemiology Unit, Nuffield Department of Population Health, aan de universiteit van Oxford was al tien jaar in de maak. Gedurende die periode analyseerden de onderzoekers de gegevens van 218.225 mannen tussen de 40 en 69 jaar, die bij het begin van de studie geen kanker hadden.

BMI niet doorslaggevend

De wetenschappers namen allerlei data in achting, waaronder het BMI van de proefpersonen en hun taille-omtrek. Tijdens de onderzoeksperiode stierven 571 van de mannen aan prostaatkanker. Door hun gegevens zo zorgvuldig te bestuderen, ontdekten de onderzoekers dat die omtrek een belangrijke factor is in de sterftegraad door prostaatkanker. Mannen met een middel van 103 centimeter of meer (het breedste kwart) hadden maar liefst 35% meer kans om te sterven aan prostaatkanker dan mannen met een middel van 90 centimeter of minder (het smalste kwart). Tussen het BMI van de proefpersonen en de prostaatkankeroverlijdens werd dan weer geen link gevonden, wat erop duidt dat specifiek de taille-omtrek doorslaggevend kan zijn. Dr Aurora Perez-Cornago, hoofd van de studie, wijst er wel op dat een te hoog BMI dan weer andere gezondheidsproblemen kan veroorzaken, dus dat het alsnog belangrijk is om te letten op je gewicht.

Het bericht Mannen met een breed middel lopen meer risico op dodelijke prostaatkanker verscheen eerst op Metro.BIZAR. Zelfs een half glas alcohol is schadelijk voor je gezondheid

Door Camille Van Puymbroeck

Een glas wijn bij het eten of een pintje wanneer je thuiskomt van een lange werkdag, het lijkt onschuldig. Heel wat honderdjarigen die hun geheim om oud te worden verklappen, zweren bovendien bij een glas rode wijn of een digestiefje per dag. Nochtans blijkt uit een nieuw onderzoek dat zelfs een half glas alcohol per dag schadelijk is voor je gezondheid.

De nieuwe studie werd gepresenteerd op het virtuele European and International Congress on Obesity en baseert zich op onderzoeksdata uit Zuid-Korea. Over een tijdspanne van twee jaar werden de gegevens van 14 miljoen mannen en 12 miljoen vrouwen onder de loep genomen.

Uit die analyse blijkt dat mannen die dagelijks een half glas alcohol drinken, 10% meer risico lopen op obesitas en het Metabool Syndroom. Die ziekte is een combinatie van obesitas, diabetes en een hoge bloeddruk. Ging het om twee glazen alcohol per dag, dan stijgt dat percentage tot respectievelijk 22% en 25%. Hoe meer iemand drinkt, hoe groter dus het risico. Bij vrouwen is het een heel ander verhaal. Drinken zij een half glas alcohol per dag, dan lopen ze weliswaar 9% meer risico op obesitas, maar het risico op Metabool Syndroom verkleint met 3%. Ook hier geldt dat hoe meer ze drinken, hoe groter het risico, maar voor vrouwen kan het volgens de onderzoekers net aangewezen zijn om van tijd tot tijd een glas alcohol te consumeren.

Het bericht BIZAR. Zelfs een half glas alcohol is schadelijk voor je gezondheid verscheen eerst op Metro.Last van coronakilootjes? Je bent lang niet de enige

Door Silke Vandenbroeck

Begint jouw broek de laatste weken ook steeds meer te spannen rond je billen en heupen? Je bent niet alleen. Twee op de drie Britten hadden tijdens de lockdown moeite om hun gewicht onder controle te houden, dat blijkt uit een online onderzoek van Slimming World, een bedrijf dat mensen een gezondere levensstijl aanbiedt.

Het bedrijf bevroeg in totaal 800 volwassenen, waarvan 222 leden van Slimming World. Uit de bevraging kan geconcludeerd worden dat 65% van het grote publiek en 59% van de leden moeite hadden om hun gewicht onder controle te houden tijdens de lockdown.

Oorzaken

Er werd ook naar de mogelijke oorzaken gezocht: zo gaven de deelnemers aan dat het soms moeilijk was om naar de winkel te gaan, er meer gesnoept werd uit verveling, dat stress en angsten leidden tot het nuttigen van meer troosteten en dat ze te weinig sportten.

Sommigen gaven wel aan dat de lockdown ook zo zijn voordelen had: er was meer tijd om maaltijden te plannen en een nieuwe routine te ontwikkelen. Maar de meeste deelnemers maakten dus helaas ongezonde keuzes.

Schaamte

“We moeten erop toezien dat mensen zich nu niet gaan schamen over hun gewicht”, zegt Sarah Berry, professor aan het Department of Nutrional Sciences  van King’s College Londen aan Metro UK. “We moeten daarentegen focussen op hoe we mensen die zijn bijgekomen tijdens de lockdown kunnen stimuleren om gezonder te gaan leven en keuzes te maken die duurzaam zijn.”

Het bericht Last van coronakilootjes? Je bent lang niet de enige verscheen eerst op Metro.


Waarom eerlijke mensen soms de drang voelen om vals te spelen

Door Xavier

We hebben elke dag de mogelijkheid om te liegen, vals te spelen en oneerlijk te zijn, bijvoorbeeld omdat dat ons beter uitkomt. Maar we kunnen er ook voor kiezen om een ​​’goed mens’ te zijn en ons ‘positieve morele zelfbeeld’ te behouden. Waarom spelen eerlijke mensen dan toch soms vals?

In het algemeen is het zo dat wilskracht je ervan weerhoudt om beslissingen te nemen waarvan je weet dat ze eigenlijk niet goed zijn. Maar uit onderzoek van de Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) blijkt dat dit niet voor iedereen geldt.

Eerlijk of vals

Drie wetenschappers onderzochten met behulp van een MRI-scan hoe verschillende hersengebieden eerlijkheid of valsspelen bevorderen. Ze ontdekten dat een hersengebied dat vaak beloningen verwerkt tijdens het maken van een besluit, sterker wordt geactiveerd bij bedriegers. In de hersenen van eerlijke mensen speelden vaak gedachtes en gevoelens over zichzelf en hun leven.

“We ontdekten dat voor eerlijke deelnemers meer cognitieve controle nodig was om vals te spelen, terwijl voor deelnemers die vaak vals speelden controle nodig was om eerlijk te zijn”, legt onderzoeker Sebastian Speer uit. Dus, als je een fundamenteel eerlijk persoon bent, zal het inspanning van de hersenen vergen om vals te spelen, terwijl dwangmatige bedriegers hard zullen moeten werken om eerlijk te zijn. Dat wil zeggen, of iemand vals speelt of niet, is niet alleen afhankelijk van zijn of haar wilskracht, maar ook van zijn of haar morele standaard. “Je hebt dus wilskracht nodig om af te wijken van je morele standaard. En die standaard kan eerlijk of oneerlijk zijn.”

Onderzoeker Maarten Boksem vult aan: “Deze bevindingen hebben betrekking op de eeuwenoude vraag of mensen in de kern moreel of immoreel zijn (goed of fout, red.). Het antwoord, zo blijkt, is ‘het hangt ervan af’. Bedriegers moeten wilskracht uitoefenen om hun hebzuchtige neigingen te onderdrukken om eerlijk te zijn, terwijl eerlijke mensen hun eerlijkheid moeten onderdrukken om af en toe te profiteren van kleine leugens. De rol van wilskracht hangt dus af van iemands morele standaard.”

Hoe groter de beloning, hoe groter de verleiding

Valsspelen werd gemeten met behulp van een opdracht in de MRI-scanner. De deelnemers kregen steeds twee afbeeldingen te zien en hen werd verteld dat er altijd drie verschillen waren tussen de afbeeldingen. Maar in werkelijkheid waren deze verschillen niet altijd aanwezig. Dus wanneer deelnemers zeiden dat ze drie verschillen vonden, maar er eigenlijk maar één of twee verschillen waren tussen de afbeeldingen, wisten de onderzoekers dat de deelnemers logen. En hoe groter de beloning voor het vinden van de verschillen, hoe groter de verleiding was om te liegen.

“Oneerlijk gedrag, zoals belastingontduiking, muziekpiraterij of bedrijfsschandalen, veroorzaakt enorme maatschappelijke kosten”, zegt onderzoeker Ale Smidts. “Dus het vinden van effectieve manieren om oneerlijk gedrag te verminderen, is van groot belang voor beleidsmakers. Ook tijdens de coronapandemie komt oneerlijkheid in de vorm van de verkoop van mondkapjes van zeer lage kwaliteit en fraude met overheidssubsidies veel voor. Dat onderstreept de relevantie van onze uitkomsten.”

Het bericht Waarom eerlijke mensen soms de drang voelen om vals te spelen verscheen eerst op Metro.‘Senior Fitgirl’: deze vrouw is 74 jaar en fitness-influencer

Door Silke Vandenbroeck

Instagram staat vol met afgetrainde lijven en fitness-influencers, dat is je vast niet ontgaan. Maar 74-jarige ‘fitgirls’ zie je net iets minder. De Canadese Joan Macdonald (74) bewijst echter dat leeftijd geen enkele rol speelt.

Macdonald is een zeventigplusser uit Cobourg, een klein plaatsje in Ontario Canada. Haar Instagram-account Train With Joan heeft meer dan 880.000 volgers en is razend populair. De socialmedia-pagina van Macdonald staat vol met foto’s van haar afgetrainde lijf en haar eetgewoonten.

Streng fitness schema

Drie jaar terug had Macdonald last van hoge bloeddruk en artritis. Deze gezondheidskwalen zorgden ervoor dat ze lastig de trap op kwam. De Canadese begon met een streng fitness-schema om haar fysieke gesteldheid te verbeteren. Ze schreef zich in voor de sportschool en paste haar dieet aan. Ze focust zich nu op macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) en eet ze vijf gezonde maaltijden per dag.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Let’s talk about gym style, something I never would have considered to be important even just two years ago… When I first started out on my transformation journey, I hated trying on clothes, and in fact most of my clothes barely fit me any more so I had just a few bottoms and tops to choose from. Baggy shorts and over-sized t-shirts in boring colors were my go-to. I didn’t love myself back then and that’s how I dressed myself. I used to think 1) I didn’t deserve beautiful clothes and 2) nothing nice would fit me anyway, especially at my age. It wasn’t until my daughter insisted that I buy some new workout clothes and took me shopping at @forever21 that I understood that that mindset wasn’t working for me. When I saw myself in flattering clothes in cute colors, I could see that my inner dialogue had to go. I actually had muscles! I actually had a good shape taking form! I felt so good inside to see that in those new clothes. 💛Even though it might seem like something superficial like clothing can’t have a big impact on how we see ourselves it absolutely can my dears! If I can learn that lesson in my seventies you can too. Now you won’t catch me heading to the gym (or my living room as the case may be 😅) without taking the time to chose a favorite outfit. My daughter tells her clients, “you have to invest the same love and compassion for yourself at the START of your transformation that would to your own daughter if she was in your shoes. You would encourage her, compliment her on her successes no matter how small, and you would treat her to some workout clothes that were flattering, wouldn’t you? So learn to do that for yourself, and replace that negative inner dialogue with a positive one”. Now I’m sharing this with you. 💕 Please don’t wait til you’re “perfect” to take pride in yourself. You have to already see your perfection, your effort and your courage today. Love yourself enough to change, and show yourself that love daily. On the right I’m wearing one of my favorite outfits by @womensbest . If you have any questions please ask below, and share your favorite gym-wear brands with each other! With Love Joan 💗 . #womenbest #womensbestwear

Een bericht gedeeld door Joan MacDonald (@trainwithjoan) op

Tijdrovende reis

Sindsdien gaat het hard. Macdonald verloor een hoop gewicht en is ondertussen een ware ‘fitgirl’ geworden. Haar dochter Michelle is de motivator achter Macdonald’s fitnessregime. Michelle is fitnessinstructeur in Mexico en smeekte haar moeder destijds om haar gezondheid te verbeteren. Op haar Instagram-account schrijft Macdonald: “Drie jaar geleden begon ik aan deze lange en tijdrovende reis. Ik realiseer me nu dat er geen eind aan komt.” Volgens de Canadese kan iedereen, op elk moment, kiezen voor verandering. “Ook al is het leven soms moeilijk of uitdagend. Je moet volhouden en standvastig blijven als je vooruit wilt. Ik had nooit gedacht dat ik zo ver zou komen als dat ik nu ben.”

“Ik wilde weer gezond worden en stoppen met mijn medicatie. Om van jezelf te houden, moet je goed voor jezelf zorgen”, schrijft de 74-jarige. Deze ‘senior spierbundel’ geeft online fitness trainingen via haar social media account en hoopt zo anderen te motiveren. Zelf traint ze minstens vijf dagen per week. Haar motto: “Het maakt niet uit als veranderingen traag gaan. Ik doe het op mijn eigen tempo en de veranderingen zullen de rest van mijn leven duren.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

I’ve now been sitting at 135 lbs give or take a few, since October. I never would have thought this was possible. Many of you are asking what I did about my loose skin. Well, the truth is I’ve done nothing about it so far. If I bend over or slouch it’s all there, and if I don’t flex my muscle I have some drooping skin like most other women my age. I’m certainly not opposed to surgery, but it’s something that would honestly scare me. Plus I’m afraid at my age of the recovery and time away from the gym. Right now I’m happy just to love where I’m at, wear flattering clothes like these pants by @womensbest , and this cute top by @forever21 . 🥰 It’s better to focus on doing the best you can with what you have, and not start fixating on things you “want to improve”. It’s a balance but an important one. Love yourself, love where you are now, and keep improving your habits. That’s the real key. 💕💕 . I’d love to hear your thoughts especially from those of you who have tried surgical procedures to take care of lose skin, etc. Are you happy? Do you recommend it? . . #fitover70 #silverhair #fitness #surgery #agingbackwards #oldladygains #transformation #weightloss.

Een bericht gedeeld door Joan MacDonald (@trainwithjoan) op

Het bericht ‘Senior Fitgirl’: deze vrouw is 74 jaar en fitness-influencer verscheen eerst op Metro.


Waarom eerlijke mensen soms de drang voelen om vals te spelen

Door Xavier

We hebben elke dag de mogelijkheid om te liegen, vals te spelen en oneerlijk te zijn, bijvoorbeeld omdat dat ons beter uitkomt. Maar we kunnen er ook voor kiezen om een ​​’goed mens’ te zijn en ons ‘positieve morele zelfbeeld’ te behouden. Waarom spelen eerlijke mensen dan toch soms vals?

In het algemeen is het zo dat wilskracht je ervan weerhoudt om beslissingen te nemen waarvan je weet dat ze eigenlijk niet goed zijn. Maar uit onderzoek van de Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) blijkt dat dit niet voor iedereen geldt.

Eerlijk of vals

Drie wetenschappers onderzochten met behulp van een MRI-scan hoe verschillende hersengebieden eerlijkheid of valsspelen bevorderen. Ze ontdekten dat een hersengebied dat vaak beloningen verwerkt tijdens het maken van een besluit, sterker wordt geactiveerd bij bedriegers. In de hersenen van eerlijke mensen speelden vaak gedachtes en gevoelens over zichzelf en hun leven.

“We ontdekten dat voor eerlijke deelnemers meer cognitieve controle nodig was om vals te spelen, terwijl voor deelnemers die vaak vals speelden controle nodig was om eerlijk te zijn”, legt onderzoeker Sebastian Speer uit. Dus, als je een fundamenteel eerlijk persoon bent, zal het inspanning van de hersenen vergen om vals te spelen, terwijl dwangmatige bedriegers hard zullen moeten werken om eerlijk te zijn. Dat wil zeggen, of iemand vals speelt of niet, is niet alleen afhankelijk van zijn of haar wilskracht, maar ook van zijn of haar morele standaard. “Je hebt dus wilskracht nodig om af te wijken van je morele standaard. En die standaard kan eerlijk of oneerlijk zijn.”

Onderzoeker Maarten Boksem vult aan: “Deze bevindingen hebben betrekking op de eeuwenoude vraag of mensen in de kern moreel of immoreel zijn (goed of fout, red.). Het antwoord, zo blijkt, is ‘het hangt ervan af’. Bedriegers moeten wilskracht uitoefenen om hun hebzuchtige neigingen te onderdrukken om eerlijk te zijn, terwijl eerlijke mensen hun eerlijkheid moeten onderdrukken om af en toe te profiteren van kleine leugens. De rol van wilskracht hangt dus af van iemands morele standaard.”

Hoe groter de beloning, hoe groter de verleiding

Valsspelen werd gemeten met behulp van een opdracht in de MRI-scanner. De deelnemers kregen steeds twee afbeeldingen te zien en hen werd verteld dat er altijd drie verschillen waren tussen de afbeeldingen. Maar in werkelijkheid waren deze verschillen niet altijd aanwezig. Dus wanneer deelnemers zeiden dat ze drie verschillen vonden, maar er eigenlijk maar één of twee verschillen waren tussen de afbeeldingen, wisten de onderzoekers dat de deelnemers logen. En hoe groter de beloning voor het vinden van de verschillen, hoe groter de verleiding was om te liegen.

“Oneerlijk gedrag, zoals belastingontduiking, muziekpiraterij of bedrijfsschandalen, veroorzaakt enorme maatschappelijke kosten”, zegt onderzoeker Ale Smidts. “Dus het vinden van effectieve manieren om oneerlijk gedrag te verminderen, is van groot belang voor beleidsmakers. Ook tijdens de coronapandemie komt oneerlijkheid in de vorm van de verkoop van mondkapjes van zeer lage kwaliteit en fraude met overheidssubsidies veel voor. Dat onderstreept de relevantie van onze uitkomsten.”

Het bericht Waarom eerlijke mensen soms de drang voelen om vals te spelen verscheen eerst op Metro.‘Senior Fitgirl’: deze vrouw is 74 jaar en fitness-influencer

Door Silke Vandenbroeck

Instagram staat vol met afgetrainde lijven en fitness-influencers, dat is je vast niet ontgaan. Maar 74-jarige ‘fitgirls’ zie je net iets minder. De Canadese Joan Macdonald (74) bewijst echter dat leeftijd geen enkele rol speelt.

Macdonald is een zeventigplusser uit Cobourg, een klein plaatsje in Ontario Canada. Haar Instagram-account Train With Joan heeft meer dan 880.000 volgers en is razend populair. De socialmedia-pagina van Macdonald staat vol met foto’s van haar afgetrainde lijf en haar eetgewoonten.

Streng fitness schema

Drie jaar terug had Macdonald last van hoge bloeddruk en artritis. Deze gezondheidskwalen zorgden ervoor dat ze lastig de trap op kwam. De Canadese begon met een streng fitness-schema om haar fysieke gesteldheid te verbeteren. Ze schreef zich in voor de sportschool en paste haar dieet aan. Ze focust zich nu op macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) en eet ze vijf gezonde maaltijden per dag.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Let’s talk about gym style, something I never would have considered to be important even just two years ago… When I first started out on my transformation journey, I hated trying on clothes, and in fact most of my clothes barely fit me any more so I had just a few bottoms and tops to choose from. Baggy shorts and over-sized t-shirts in boring colors were my go-to. I didn’t love myself back then and that’s how I dressed myself. I used to think 1) I didn’t deserve beautiful clothes and 2) nothing nice would fit me anyway, especially at my age. It wasn’t until my daughter insisted that I buy some new workout clothes and took me shopping at @forever21 that I understood that that mindset wasn’t working for me. When I saw myself in flattering clothes in cute colors, I could see that my inner dialogue had to go. I actually had muscles! I actually had a good shape taking form! I felt so good inside to see that in those new clothes. 💛Even though it might seem like something superficial like clothing can’t have a big impact on how we see ourselves it absolutely can my dears! If I can learn that lesson in my seventies you can too. Now you won’t catch me heading to the gym (or my living room as the case may be 😅) without taking the time to chose a favorite outfit. My daughter tells her clients, “you have to invest the same love and compassion for yourself at the START of your transformation that would to your own daughter if she was in your shoes. You would encourage her, compliment her on her successes no matter how small, and you would treat her to some workout clothes that were flattering, wouldn’t you? So learn to do that for yourself, and replace that negative inner dialogue with a positive one”. Now I’m sharing this with you. 💕 Please don’t wait til you’re “perfect” to take pride in yourself. You have to already see your perfection, your effort and your courage today. Love yourself enough to change, and show yourself that love daily. On the right I’m wearing one of my favorite outfits by @womensbest . If you have any questions please ask below, and share your favorite gym-wear brands with each other! With Love Joan 💗 . #womenbest #womensbestwear

Een bericht gedeeld door Joan MacDonald (@trainwithjoan) op

Tijdrovende reis

Sindsdien gaat het hard. Macdonald verloor een hoop gewicht en is ondertussen een ware ‘fitgirl’ geworden. Haar dochter Michelle is de motivator achter Macdonald’s fitnessregime. Michelle is fitnessinstructeur in Mexico en smeekte haar moeder destijds om haar gezondheid te verbeteren. Op haar Instagram-account schrijft Macdonald: “Drie jaar geleden begon ik aan deze lange en tijdrovende reis. Ik realiseer me nu dat er geen eind aan komt.” Volgens de Canadese kan iedereen, op elk moment, kiezen voor verandering. “Ook al is het leven soms moeilijk of uitdagend. Je moet volhouden en standvastig blijven als je vooruit wilt. Ik had nooit gedacht dat ik zo ver zou komen als dat ik nu ben.”

“Ik wilde weer gezond worden en stoppen met mijn medicatie. Om van jezelf te houden, moet je goed voor jezelf zorgen”, schrijft de 74-jarige. Deze ‘senior spierbundel’ geeft online fitness trainingen via haar social media account en hoopt zo anderen te motiveren. Zelf traint ze minstens vijf dagen per week. Haar motto: “Het maakt niet uit als veranderingen traag gaan. Ik doe het op mijn eigen tempo en de veranderingen zullen de rest van mijn leven duren.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

I’ve now been sitting at 135 lbs give or take a few, since October. I never would have thought this was possible. Many of you are asking what I did about my loose skin. Well, the truth is I’ve done nothing about it so far. If I bend over or slouch it’s all there, and if I don’t flex my muscle I have some drooping skin like most other women my age. I’m certainly not opposed to surgery, but it’s something that would honestly scare me. Plus I’m afraid at my age of the recovery and time away from the gym. Right now I’m happy just to love where I’m at, wear flattering clothes like these pants by @womensbest , and this cute top by @forever21 . 🥰 It’s better to focus on doing the best you can with what you have, and not start fixating on things you “want to improve”. It’s a balance but an important one. Love yourself, love where you are now, and keep improving your habits. That’s the real key. 💕💕 . I’d love to hear your thoughts especially from those of you who have tried surgical procedures to take care of lose skin, etc. Are you happy? Do you recommend it? . . #fitover70 #silverhair #fitness #surgery #agingbackwards #oldladygains #transformation #weightloss.

Een bericht gedeeld door Joan MacDonald (@trainwithjoan) op

Het bericht ‘Senior Fitgirl’: deze vrouw is 74 jaar en fitness-influencer verscheen eerst op Metro.


Jongen redt het leven van zijn mama dankzij speelgoedambulance

Door Janne Vandevelde

Een Britse jongen van 5 heeft het leven van zijn moeder Caroline gered. Zij raakte in een diabetische coma, maar door de slimme reflexen van de kleuter, kwamen hulpverleners net op tijd.

De 5-jarige Josh uit het Britse Telford zag hoe zijn moeder in een diabetische coma was geraakt. Dat is de term die gebruikt wordt wanneer een diabetespatiënt het bewustzijn verliest bij een zeer hoge bloedsuikerspiegel. Gelukkig kreeg het jongetje zijn speelgoedambulance in het oog, met het noodnummer 112 op gedrukt. Het officiële noodnummer mag in Groot-Brittannië dan wel 999 zijn, toch kreeg de jongen een specialist aan de telefoon, omdat het nummer wel staat doorgeschakeld.

Kort na het telefoontje troffen de agenten de jongen en zijn jongere broertje in het huis in de buurt van Birmingham aan. Hun moeder lag op dat moment nog altijd bewusteloos op de grond. Hulpdiensten grepen toen meteen in, schrijven lokale media.

“Geweldige politieagent later”

Josh wordt momenteel gezien als een held. “Hij heeft iets fantastisch gedaan”, prijst de lokale politie hem. “Door zijn snelle denkwijze belde hij het nummer op zijn speelgoedambulance omdat hij zich zorgen maakte over zijn moeder”, zegt hoofdinspecteur Jim Baker.

Wgen I was a toddler, I called the police whilst mum was in the shower. She had a shock when a police officer appeared at the front door to check on us 🤭

BBC News – Telford boy calls number on toy ambulance to get help for ill mumhttps://t.co/d5cFBYD44Z

— Brad Burnett (@Civil_Chappy) August 26, 2020

Zijn daad wordt flink geprezen. “Tijdens het gesprek bleef Josh kalm. Hij heeft laten zien een geweldige politieagent te kunnen worden later. Hopelijk zien we hem weer als hij later groot is.”

Bron: Metro Nederland

Het bericht Jongen redt het leven van zijn mama dankzij speelgoedambulance verscheen eerst op Metro.Vakantiegangers zorgden in augustus voor een vijfde van coronabesmettingen

Door Xavier

Zo’n 22% van de besmettingen in augustus in België werden gedetecteerd bij mensen die de voorbije veertien dagen gereisd hadden. Dat zei viroloog Steven van Gucht op de persconferentie over de coronacijfers.

Reizen blijft nog altijd een risicofactor en het is heel belangrijk dat we de regels over testen of quarantaine bij terugkeer uit een rode of oranje zone blijven respecteren, stelt viroloog Steven Van Gucht. “Houd u ook steeds aan de gouden basisregels in het vakantieland. Let goed op, in het bijzonder met feestvakanties, maar ook familievakanties houden een groot risico in.”

Gelijkaardig cijfer in buurlanden

Uit gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano blijkt dat 22% van de besmettingen in augustus in België voorkwamen bij mensen die de voorbije 14 dagen gereisd hadden. “Dus heel waarschijnlijk waren dat infecties die opgelopen zijn tijdens een reis.”

Sciensano ziet een gelijkaardig beeld in andere landen. “Ongeveer een op de drie besmettingen bij mensen in Duitsland en Italië komen voor bij mensen die in de voorbije veertien dagen gereisd hebben. Dat is dus niet te verwaarlozen”, zegt Van Gucht. In Nederland gaat het om 24%.

Het bericht Vakantiegangers zorgden in augustus voor een vijfde van coronabesmettingen verscheen eerst op Metro.Meer dan de helft van de Belgische coronadoden zijn vrouwen

Door Xavier

Zo’n 53% van de 9.878 sterfgevallen door COVID-19 in ons land zijn vrouwen. Dat blijkt uit nieuwe, volledigere cijfers die werden door het gezondheidsinstituut Sciensano. Ook de gemiddelde leeftijd van de slachtoffers werd bijgesteld, die ligt nu op 83.

Het gezondheidsinstituut Sciensano heeft de Belgische sterftecijfers gewijzigd doordat het gedetailleerdere informatie kreeg van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Daardoor verdwenen 121 overlijdens uit de statistieken en kwam er ook een vollediger beeld van de sterfgevallen. Zo blijkt nu dat 53% van de COVID-sterfgevallen een vrouw is.

“In de meeste leeftijdscategorieën overlijden meer mannen, maar bij de 85-plussers keert dat om en stijgt dat aantal aanzienlijk”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “Daar is een eenvoudige verklaring voor: in die leeftijdscategorie zijn er namelijk meer vrouwen dan mannen. Vrouwen ouder dan 85 vormen dan ook de grootste groep bewoners in onze woonzorgcentra.”

In het algemeen kunnen we ook stellen dat de groep van de 85-plussers het hardst getroffen is door corona, zegt van Gucht. Ze vertegenwoordigen 54% van alle sterfgevallen. Door de nieuwe cijfers werd de gemiddelde leeftijd van de sterfgevallen ook opgetrokken naar 83 jaar. De piek van de epidemie verschoof bovendien van 12 naar 8 april, toen er 321 overlijdens werden opgetekend.

Correcte gegevens woonzorgdcentra

De bijstelling van al deze gegevens kwam er na nieuwe uitgebreide data van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Dat verzamelde voor de periode van 18 maart tot 2 juni voordien enkel gegroepeerde gegevens, waarin onder andere leeftijd, geslacht en precieze datum soms ontbraken. Die gegevens werden intussen aangevuld door een bevraging in 830 woonzorgcentra in Vlaanderen en Brussel. Sciensano kreeg daardoor veel meer informatie binnen over het profiel van die 2.263 overlijdens in de wzc’s in die periode.

Sciensano voerde daarop correcties uit: 353 sterfgevallen werden toegevoegd en 473 verwijderd, doordat ze bijvoorbeeld twee keer werden gerapporteerd (door ziekenhuis en woonzorgcentrum) of doordat de doodsoorzaak uiteindelijk niet COVID-19 bleek. Resultaat is dat er 121 overlijdens verdwenen uit de statistieken. Het totale aantal werd bijgesteld van 9.996 naar 9.878.

Het bericht Meer dan de helft van de Belgische coronadoden zijn vrouwen verscheen eerst op Metro.Pas vanaf 15 november griepprik mogelijk voor brede publiek

Door Silke Vandenbroeck

De vaccinatie tegen de seizoensgebonden griep zal dit jaar in twee fases verlopen. Risicogroepen en personeel uit de gezondheidssector krijgen voorrang, pas vanaf 15 november komt het brede publiek in aanmerking. 

Die beslissing werd genomen vanwege de coronapandemie en de beperkte beschikbaarheid van de vaccins, klinkt het bij huisartsenvereniging Domus Medica. Het is van cruciaal belang om personen die risico lopen op complicaties en ook medewerkers in de gezondheidssector zoveel mogelijk te vaccineren. De kans bestaat immers dat het griepsseizoen samenvalt met een COVID 19-piek.

2,9 miljoen vaccins

Daarom heeft een taskforce – met onder meer Domus Medica – beslist dat de vaccinatiecampagne in twee fases zal verlopen. Van 15 september tot 15 november krijgen risicopersonen, mensen die onder hetzelfde dak wonen, het personeel uit de gezondheidssector en mensen boven de 50 jaar voorrang. Vanaf 15 november kan de aflevering van het vaccin worden uitgebreid tot de rest van de bevolking.

Er zullen volgens de huisartsenvereniging 2,9 miljoen vaccins tegen de griep beschikbaar zijn. Dat is voldoende om de doelgroepen te vaccineren, aldus Domus Medica. Aan de huisartsen wordt gevraagd om in de eerste fase enkel voorschriften voor een griepvaccin af te leveren aan patiënten die behoren tot de doelgroepen.

De aanbevolen vaccinatieperiode voor de griep is van half oktober tot half december.

Het bericht Pas vanaf 15 november griepprik mogelijk voor brede publiek verscheen eerst op Metro.


Een op de vijf rokers probeerde te stoppen tijdens lockdown

Door Camille Van Puymbroeck

Tijdens de lockdown heeft een op de vijf rokers in België geprobeerd om te stoppen. Velen grepen naar de e-sigaret als hulpmiddel om af te geraken van hun kwalijke gewoonte. De online verkoop van vape-producten ging daardoor stevig de hoogte in de voorbije maanden, ondanks het verbod op internetverkoop van die producten. 

Bijna een vijfde van de rokers die probeerden te stoppen (18,4 procent), slaagde daar ook effectief in. Toch rookte tijdens de lockdown een kwart van de rokers ook meer dan normaal. Dat blijkt uit een bevraging van 1.250 rokers en vapers vorige maand door het onderzoeksbureau iVOX, in opdracht van British American Tobacco.

Vapen 

Bijna 60% van de bevraagden probeerde komaf te maken met zijn verslaving zonder een hulpmiddel. Van degenen die wel een hulpmiddel gebruikten, grepen de meesten (38,4%) naar de e-sigaret. Die kan wel nicotine bevatten, maar is minder schadelijk dan de traditionele tabaksproducten omdat er geen tabak wordt verbrand.

De meeste vapers kopen normaal hun producten aan in gespecialiseerde winkels. Die moesten tijdens de lockdown echter hun deuren sluiten vanwege “niet essentieel”. Veel vapers zochten daardoor hun heil online om aan hun e-sigaretten en e-vloeistoffen te geraken. Dat is opmerkelijk, want het is in ons land verboden om vape-producten met nicotine te verkopen via het internet. Een derde van de vapers (32%) die producten kochten tijdens de lockdown deed dat online.

Zes op de tien vapers die het moeilijk hadden om hun producten te vinden, lieten zelfs weten teruggegrepen te hebben naar sigaretten. Een grote meerderheid (60%) vindt dan ook dat het toegestaan zou moeten worden om vape-producten online te kopen, zoals dat in het buitenland vaak al mogelijk is.

Het bericht Een op de vijf rokers probeerde te stoppen tijdens lockdown verscheen eerst op Metro.Wouter Beke gaat live in dialoog met jongeren

Door PVDBD

Wouter Beke gaat live in dialoog met jongeren in 2de Instagram Live-sessie ‘Hoe is ‘t?’ Sam De Bruyn host 2e Live-sessie van Rode Neuzen Dag op woensdag 17 juni om 17u00. Vorige week trapte Julie Van den Steen de eerste Instagram Live-sessie ‘Hoe is ’t?’ af. Een initiatief van Rode Neuzen Dag en de Vlaamse Overheid. Daarin wordt geluisterd naar wat er nu écht in het hoofd van jongeren omgaat. Woensdag 17 juni is het om 17u00 aan Qmusic-dj Sam De Bruyn om jongeren een stem te geven.

Tijdens deze live-sessie krijgen jongeren ook uitzonderlijk de kans om hun vragen rechtstreeks te stellen aan Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid. En dat is nodig, want jongeren hadden de afgelopen periode vaak het gevoel dat er niet naar hen geluisterd werd, en dat ze geen inspraak hadden. Uit de reacties van de eerste Live-sessie viel ook op dat jongeren zich onbegrepen en overweldigd voelen. En dat mede door de recente gebeurtenissen in Amerika en de rest van de wereld. Daarom ligt in de tweede sessie de focus nog meer op inspraak van jongeren.

Sam De Bruyn: “Het is de eerste keer dat jongeren de kans krijgen om op deze manier in interactie te gaan met een minister en écht al hun vragen op hem af te vuren. In Nederland en Noorwegen hebben ze jongeren deze kans ook al gegeven, en daar bleek dat dit soort van initiatieven er écht voor zorgen dat jongeren zich meer gehoord voelen. Dus we vinden het zalig dat we op deze manier de kloof wat kunnen dichten. Verder blijven we natuurlijk open staan voor alle verhalen en vragen die jongeren met ons willen delen. Want: practice what you preach. We willen écht alle ruimte laten aan jongeren en écht naar hen luisteren.” 

(Foto: DPG Media)

Wouter Beke: “Als papa van 3 kinderen van 16, 14 en 9 jaar heb ik van heel dichtbij meegemaakt wat voor een impact de voorbije periode op kinderen en jongeren gehad heeft. Maar het blijft toch schrikken van alle verhalen en cijfers die binnenkomen. Heel wat jongeren hebben het echt moeilijk. Dat bewijst opnieuw hoe belangrijk het is om mentaal welzijn en het zoeken van hulp bespreekbaar te maken. En dat we tegelijkertijd ook écht voldoende oog moeten blijven hebben voor de veranderde wereld van jongeren. Ineens geen proclamaties of schoolfeesten meer. Ook daar moeten we zeker aandacht voor hebben. Wie weet komen we woensdag samen wel tot een idee?  Ik ben sowieso heel benieuwd naar de vragen die ik ga voorgeschoteld krijgen. We gaan voor een heel open dialoog zonder topics uit de weg te gaan.”

Wouter Beke
(Foto: DPG Media)

Op woensdag sluit ook TikTokster Sarah Bossuwé aan bij de Instagram Live-sessie. Zij zal  haar persoonlijk verhaal delen over hoe zij de voorbije weken in haar kot heeft doorgebracht en hoe zij omgaat met onzekerheden en angst. Daarnaast is Psychologe Birsen Taspinar standby om heel concrete vragen van jongeren te beantwoorden en tips mee te geven.

Sarah Bossuwé: “De voorbije periode was voor niemand gemakkelijk. Tijdens mijn online danslessen en via TikTok en andere social media bleef ik wel in contact met jongeren en voelde ik hoe hard ze soms struggelden met alles. Hun vrienden niet kunnen zien, hun sport niet kunnen uitoefenen zoals ze gewoon zijn.  Ik vind het heel belangrijk dat we hier samen open over kunnen praten, dus ik kijk heel erg uit naar deze Instagram Live!” 

Het bericht Wouter Beke gaat live in dialoog met jongeren verscheen eerst op Belg.be.

Wouter Beke gaat live in dialoog met jongeren

Door PVDBD

Wouter Beke gaat live in dialoog met jongeren in 2de Instagram Live-sessie ‘Hoe is ‘t?’ Sam De Bruyn host 2e Live-sessie van Rode Neuzen Dag op woensdag 17 juni om 17u00. Vorige week trapte Julie Van den Steen de eerste Instagram Live-sessie ‘Hoe is ’t?’ af. Een initiatief van Rode Neuzen Dag en de Vlaamse Overheid. Daarin wordt geluisterd naar wat er nu écht in het hoofd van jongeren omgaat. Woensdag 17 juni is het om 17u00 aan Qmusic-dj Sam De Bruyn om jongeren een stem te geven.

Tijdens deze live-sessie krijgen jongeren ook uitzonderlijk de kans om hun vragen rechtstreeks te stellen aan Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid. En dat is nodig, want jongeren hadden de afgelopen periode vaak het gevoel dat er niet naar hen geluisterd werd, en dat ze geen inspraak hadden. Uit de reacties van de eerste Live-sessie viel ook op dat jongeren zich onbegrepen en overweldigd voelen. En dat mede door de recente gebeurtenissen in Amerika en de rest van de wereld. Daarom ligt in de tweede sessie de focus nog meer op inspraak van jongeren.

Sam De Bruyn: “Het is de eerste keer dat jongeren de kans krijgen om op deze manier in interactie te gaan met een minister en écht al hun vragen op hem af te vuren. In Nederland en Noorwegen hebben ze jongeren deze kans ook al gegeven, en daar bleek dat dit soort van initiatieven er écht voor zorgen dat jongeren zich meer gehoord voelen. Dus we vinden het zalig dat we op deze manier de kloof wat kunnen dichten. Verder blijven we natuurlijk open staan voor alle verhalen en vragen die jongeren met ons willen delen. Want: practice what you preach. We willen écht alle ruimte laten aan jongeren en écht naar hen luisteren.” 

(Foto: DPG Media)

Wouter Beke: “Als papa van 3 kinderen van 16, 14 en 9 jaar heb ik van heel dichtbij meegemaakt wat voor een impact de voorbije periode op kinderen en jongeren gehad heeft. Maar het blijft toch schrikken van alle verhalen en cijfers die binnenkomen. Heel wat jongeren hebben het echt moeilijk. Dat bewijst opnieuw hoe belangrijk het is om mentaal welzijn en het zoeken van hulp bespreekbaar te maken. En dat we tegelijkertijd ook écht voldoende oog moeten blijven hebben voor de veranderde wereld van jongeren. Ineens geen proclamaties of schoolfeesten meer. Ook daar moeten we zeker aandacht voor hebben. Wie weet komen we woensdag samen wel tot een idee?  Ik ben sowieso heel benieuwd naar de vragen die ik ga voorgeschoteld krijgen. We gaan voor een heel open dialoog zonder topics uit de weg te gaan.”

Wouter Beke
(Foto: DPG Media)

Op woensdag sluit ook TikTokster Sarah Bossuwé aan bij de Instagram Live-sessie. Zij zal  haar persoonlijk verhaal delen over hoe zij de voorbije weken in haar kot heeft doorgebracht en hoe zij omgaat met onzekerheden en angst. Daarnaast is Psychologe Birsen Taspinar standby om heel concrete vragen van jongeren te beantwoorden en tips mee te geven.

Sarah Bossuwé: “De voorbije periode was voor niemand gemakkelijk. Tijdens mijn online danslessen en via TikTok en andere social media bleef ik wel in contact met jongeren en voelde ik hoe hard ze soms struggelden met alles. Hun vrienden niet kunnen zien, hun sport niet kunnen uitoefenen zoals ze gewoon zijn.  Ik vind het heel belangrijk dat we hier samen open over kunnen praten, dus ik kijk heel erg uit naar deze Instagram Live!” 

Het bericht Wouter Beke gaat live in dialoog met jongeren verscheen eerst op Belg.be.

UC Belgium investeert ondanks crisis in klanten

Door PVDBD

Evenementenbureau UC Belgium (Heusden-Zolder) investeert ondanks crisis in klanten en schenkt hen desinfectiezuil 

“Ook tijdens deze crisis blijven we oplossingsgericht denken voor onze klanten”

Nu de maatregelen in verband met de huidige coronacrisis stelselmatig versoepelen en de economie heropstart, wordt eens te meer duidelijk dat handhygiëne uiterst belangrijk blijft ter preventie en tegen de verspreiding van virussen. UC Belgium, een Limburgs evenementenbureau dat al meer dan 25 jaar actief is in binnen- en buitenland, wil hun trouwste klanten helpen bij de heropstart door alvast één zorg weg te nemen en schenkt hen een complete desinfectiezuil. Een bewuste investering van het bedrijf tijdens deze crisistijden, die aantoont dat UC Belgium rotsvast gelooft in hun klanten en bij uitbreiding in de ganse Belgische economie. Vandaag leverde Peter Veekmans alvast persoonlijk de zuilen af bij Hyundai Construction Equipment Europe in Tessenderlo en Katoen Natie in Antwerpen. De komende dagen zet Peter zijn tocht langs zijn klanten verder.

(Foto: Peter Veekmans)

“Uiteraard zijn ook wij als evenementenbureau getroffen door deze huidige crisis, maar we willen in deze uiterst moeilijke tijden toch onze klanten centraal blijven zetten. Dat hebben we altijd gedaan en zullen we altijd blijven doen. Zo slagen we erin om tijdens het hele proces rond een evenement zoveel mogelijk zorgen van de klant weg te nemen, door met concrete oplossingen voor de dag te komen. Daarom schenken wij nu aan onze grootste en trouwste klanten een complete desinfectiezuil. Op die manier blijven we trouw aan onze missie om steeds oplossingsgericht voor de klant te denken”, aldus Peter Veekmans, CEO en drijvende kracht achter UC Belgium.

“Wij geloven in de Belgische economie en zeker in onze klanten, daarom blijven wij ook in hen investeren. In plaats van ons nu te heroriënteren, zoals vele anderen in onze sector, blijven wij als UC Belgium dus bij onze corebusiness; onvergetelijke evenementen en concepten creëren voor onze klanten. Ook al heeft deze crisis ervoor gezorgd dat heel wat evenementen uitgesteld of geannuleerd zijn, toch zullen wij daarop blijven focussen!”, besluit een strijdvaardige Peter Veekmans.

Het bericht UC Belgium investeert ondanks crisis in klanten verscheen eerst op Belg.be.

❌