[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Gisteren — 24 Mei 2019Alle Nieuwskoppen

Daarom filmen we onszelf tijdens de seks

Door Silke Vandenbroeck

Tijdens een vrijpartij heb je je wellicht al eens afgevraagd hoe je er op dat moment uitziet. De hedendaagse technologieën geven ons genoeg mogelijkheden om onze seksuele daden op beeld vast te leggen. Maar waarom willen we dat zo graag?

Mensen filmen zichzelf met behulp van een smartphone tijdens een vrijpartij, tijdens het masturberen of tijdens orale seks. Het is ook steeds minder een taboe om deze beelden door te sturen naar je partner.

Narcisme

Annabelle Knight, seks- en relatie-expert bij Lovehoney, vertelt aan Metro UK dat “we onszelf filmen tijdens de seks gewoon omdat we het leuk vinden. Ons hele leven wordt al op beeld vastgelegd, dus waarom zou dat niet gelden voor seks? Voor heel wat koppels is het opwindend om naar zichzelf te kijken.”

Stu Nugent, seks-expert bij Lelo, gelooft dat narcisme ook een belangrijke factor is. “Misschien zijn we diep vanbinnen wel allemaal narcisten”, zegt hij aan Metro UK. “We willen onszelf zien als seksuele wezens en door de daad te filmen, kunnen we dat keer op keer opnieuw beleven. Al is dit niet nieuw. Toen er nog geen sprake was van smartphones of camera’s gebruikten mensen gewoon een spiegel.”

Do’s & dont’s

Vooraleer je zelf aan de slag gaat in je slaapkamer, is het belangrijk om te beseffen dat beide partijen akkoord moeten gaan. Film jezelf ook alleen maar als je je bedpartner al een tijdje kent er een wederzijds vertrouwen is. Maak de afspraak dat de beelden verwijderd zullen worden als jullie uit elkaar gaan. Veel plezier!

Het bericht Daarom filmen we onszelf tijdens de seks verscheen eerst op Metro.


OuderAlle Nieuwskoppen

Het zwarte gat na ‘Game of Thrones’: nu erkend als de ‘Post-Serie-Dip’

Door Silke Vandenbroeck

Viel jij ook in een zwart gat nadat de allerlaatste seconden van je favoriete serie op je scherm waren verschenen? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van Post-Serie-Dip (PSD). Het fenomeen verwijst naar het gevoel van leegte en verdriet waar je mee kan kampen na het einde van je favoriete serie.

Naar aanleiding van de finale van ‘Game of Thrones’ (GoT) zocht Telenet experten om PSD te verklaren. Een reeks als GoT heeft acht jaar lang de gemoederen beroerd, en wanneer de credits van de laatste aflevering over je scherm rollen, maakt dit bij veel fans wellicht (sterke) emoties los. Frustratie, vraagtekens, of een zeker gevoel van ‘wat nu’, een gat dat uiteindelijk opgevuld zal worden door een nieuwe geliefde serie.

Maar voor sommigen gaan die gevoelens nét iets dieper dan voor de gemiddelde kijker. Dit is de Post-Serie-Dip. Aangezien GoT wereldwijd een van de meest bekeken series van het laatste decennium is geweest, is het niet ondenkbaar dat een substantieel deel van de Vlaamse bevolking hier in de komende weken mee te maken zal krijgen.

Rouwproces

Dirk De Wachter, professor in de psychiatrie en auteur van onder meer Borderline Times, ziet het zelf wel eens in zijn praktijk: “mensen ontwikkelen soms heel diepe banden met fictionele personages of de wereld die in een serie gecreëerd wordt. Denk aan publieksreacties op de seizoensfinale van Thuis of Familie, maar ook bijvoorbeeld het Harry Potter universum. Fans kunnen zich bijvoorbeeld verkleden als personages en vinden een stukje escapisme in de verhaallijnen. Een serie kan een belangrijke bron van positieve gevoelens zijn in iemands leven. Als zo’n serie dan finaal afgelopen is, dan kan dat iemand absoluut diep raken. Soms kan het zelfs zo zijn dat je als kijker een soort rouwproces doorloopt.”

Luisterend oor

Als je na de laatste aflevering van je favoriete serie merkt dat je het moeilijk hebt met het afscheid, is het volgens De Wachter belangrijk dat je bij anderen terecht kunt. “Net als bij het verlies van een reëel persoon heeft iemand die lijdt onder het einde van een serie nood aan opvang en omkadering. Het is hier vooral aan de vrienden en familie om er voor de persoon te zijn. Nabijheid, een luisterend oor zodat de persoon zijn of haar hart kan luchten, en bovendien: niet lacherig reageren of de emotie die de persoon voelt afwijzen. Ook contact met andere fans kan hier voor veel steun zorgen.”

Het bericht Het zwarte gat na ‘Game of Thrones’: nu erkend als de ‘Post-Serie-Dip’ verscheen eerst op Metro.


“Veganisme valt af te raden voor kinderen”

Door Camille Van Puymbroeck

Veganisme is aan een ware opmars bezig. Heel wat mensen weigeren om nog langer dierlijke producten te eten omwille van milieuoverwegingen, ethiek en sociale druk. Dokters waarschuwen nu voor de gevolgen van een veganistisch dieet voor kinderen. 

De Académie Royale de Médecine de Belgique heeft een verontrustend rapport over veganisme uitgebracht. De gevolgen van het plantaardige dieet voor kinderen mogen niet onderschat worden. De dokters van de ARMB raden veganisme dan ook af bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen.

3% van de kinderen

Veganisten eten alleen plantaardige producten en schrappen dus vlees, zuivel, honing en andere dierlijke ingrediënten van hun menu. Steeds meer mensen worden veganist en in België zou maar liefst 3% van de kinderen opgevoed worden in een veganistische omgeving. En dat is volgens de ARMB geen goed nieuws. Het plantaardige dieet veroorzaakt immers schadelijke tekorten en kinderen die veganistisch worden opgevoed hebben dan ook nood aan constante medische opvolging om problemen te vermijden.

Tekorten

Door dierlijke ingrediënten uit het dieet van kinderen te schrappen, ontbreekt het hen aan stoffen die essentieel zijn voor de ontwikkeling van het menselijk lichaam. De ARMB wijst onder andere op een tekort aan vitamine D, vitamine B12, calcium en oligo-elementen. Dat tekort kan opgevangen worden door middel van voedingssupplementen, maar vooral bij kinderen vereisen die een goede medische opvolging. Lijden de kinderen toch aan een tekort, dan kan dat concreet volgens de ARMB zorgen voor groeiachterstand, psychomotorische achterstand, ondervoeding… Bovendien kan er zich een teveel aan potassium en vezels voordoen in geval van een plantaardig dieet. “Sommige ontwikkelingen moeten op een exact moment plaatsvinden en als dat niet gebeurt, is het effect onomkeerbaar”, aldus de ARMB.

Het bericht “Veganisme valt af te raden voor kinderen” verscheen eerst op Metro.Een glaasje wijn is wél gezond en wel hierom

Door Janne Vandevelde

“Ach, alcohol werkt ontsmettend!”, heb je vast wel eens gehoord toen je twijfelde over dat glaasje wijn terwijl je je eigenlijk ziek voelde. Hoewel de kans groot is dat je de volgende dag last had van een kater, is die opmerking niet helemaal gelogen. Een glaasje wijn helpt namelijk tegen bacteriën.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat wijn toch niet helemaal ongezond is. Natuurlijk mag je niet overmatig drinken en zitten er ook genoeg nadelige effecten aan regelmatige alcoholconsumptie, maar dus ook positieve. Of je nu een fles rood of wit opentrekt, wijn vecht tegen de bacteriën die je keelpijn én gaatjes in je tanden geven.

Middel tegen verkoudheid

In 1988 werd al ontdekt dat wijn een antibacteriële werking heeft. Recent onderzoek wijst uit dat de zuurtegraad in combinatie met de alcohol niet de reden voor deze werking is, zoals gedacht. De antibacteriële werking wordt veroorzaakt door het aantal biologische verbindingen in zowel rode als witte wijnen.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het magazine voor agricultuur en voedselwetenschap. Er valt onder andere te lezen dat de eerder genoemde verbindingen 99,9% van de bacteriën op je tanden en in je keel doden. Voel je dus een verkoudheid of een zere keel opkomen, grijp dan gerust (en verantwoord) naar de fles.

Bron: Metro Nederland

Het bericht Een glaasje wijn is wél gezond en wel hierom verscheen eerst op Metro.Schoenmaat zegt dan toch niks over lengte van je penis

Door Xavier

Laat het voor eens en altijd geweten zijn: je schoenmaat en de lengte van je penis zijn niet aan elkaar gelinkt. Dat leert een onderzoek van een fabrikant van seksspeeltjes. Meer nog, geen enkel lichaamsdeel vertelt iets over de lengte van het mannelijk geslachtsdeel.

Het is een mythe die al decennia lang de ronde doet in de jongenskleedkamers van middelbare scholen: hoe groter je voeten, hoe groter je penis. Maar een nieuwe wetenschappelijke analyse weerlegt dat. Je schoenmaat toont geen enkel verband met de lengte van je Lange Jan. “Ook elk ander lichaamsdeel vertelt je niks”, legt dr. Jill McDevitt uit aan Insider. Zij is de seksuologe van CalExotics, de producent van seksspeeltjes die de studie liet uitvoeren. “De lengte van de penis wordt bepaald door een combinatie van genetische factoren en de omstandigheden in de baarmoeder”, klinkt het.

Gemiddeld 13,1 centimeter rechtopstaand

Ze baseert zich op gegevens uit 2014 van 15.000 mannen waarbij de lengte van hun penis gemeten werd. Die bleek in slappe toestand gemiddeld 9,1 centimeter en in erectie 13,1 centimeter lang te zijn. Een andere studie, uit 1993, vergeleek de lichaamslengte, schoenmaat en omvang van de penis van 63 Canadese mannen. Hier werd wel een verband gevonden, maar dat was zo zwak, dat de wetenschappers moesten besluiten dat de grootte van voeten geen duidelijke parameter is van de lengte van een mannelijk geslachtsdeel.

In een derde studie uit 1999 werden bij 655 Koreaanse mannen de afmetingen van hun lichaam genomen, inclusief die van hun genitale springroll. De wetenschappers letten op de lengte van de neus, vingers, tenen, oren en monden en of de mannen zwaar, oud of dik waren. De enige link die ze vonden was die tussen de lengte en de diameter van de penis. Hetzelfde verband werd later bevestigd door een onderzoek van het magazine Human Andrology bij 1.000 mannen.

Het bericht Schoenmaat zegt dan toch niks over lengte van je penis verscheen eerst op Metro.Nieuwe Noorse minister van Volksgezondheid rookt zelf: “Laat mensen roken en drinken”

Door Koen De Nef

Sylvi Listhaug werd afgelopen vrijdag aangesteld als minister van Volksgezondheid van Noorwegen. Opvallend, want ze is zelf een rookster en pleit ervoor om mensen vrij te laten in hun keuzes rond roken en drinken.

Listhaug is lid van de conservatief-liberale partij Fremskrittspartiet. De 41-jarige politica werd vrijdag benoemd tot nieuwe minister van Volksgezondheid, nadat ze precies een jaar geleden aftrad als minister van Justitie en Migratie.

Geen zedenpolitie

Na haar benoeming zorgde ze al meteen voor controverse door te verkondigen dat mensen zouden moeten mogen roken, drinken en eten zoveel als ze willen. “Mijn visie op volksgezondheid is heel eenvoudig. Ik ben niet van plan om de zedenpolitie te spelen en ik ga mensen niet zeggen hoe ze moeten leven. Mijn doel is om mensen te informeren zodat zij op basis daarvan keuzes kunnen maken. Mensen moeten worden toegestaan om te roken, te drinken en rood vlees te eten zoveel als ze willen. De overheid mag hen informeren, maar mensen weten zelf wat gezond en ongezond is”, vertelde ze in een interview met NRK, de nationale omroep van Noorwegen.

Redelijk tabaksbeleid

De Noorse minister van Volksgezondheid, zelf een gelegenheidsrookster, hekelt het feit dat rokers beschouwd worden als verstotelingen. “Ik denk dat heel wat rokers zich buitengesloten voelen. Ze krijgen het gevoel dat ze zich moeten afzonderen, wat ik absurd vind. Hoewel roken schadelijk is voor de gezondheid, moeten volwassenen voor zichzelf uitmaken of ze roken of niet. Het enige waar wij ons als overheid mee bezig moeten houden is informatie verstrekken zodat mensen afgewogen keuzes kunnen maken. Zo moeten we onder meer een tabaksbeleid bedenken dat jongeren ontmoedigt om te beginnen met roken en meer volwassenen aanmoedigt om te stoppen met roken”, klinkt het.

Critici verontwaardigd

Haar uitingen lokten heel wat verontwaardigde reacties uit bij critici, niet in het minst bij Anne Lise Ryel, algemeen directeur van het Noorse Kankerfonds. “Heel veel mensen zullen haar raad opvolgen en daarmee wordt de volksgezondheid decennia teruggedraaid”, liet ze weten aan NRK.

Ontslag

Het is niet de eerste keer dat Listhaug controverse uitlokt. Vorig jaar kwam ze als Noorse minister van Justitie en Migratie in opspraak na een bericht op Facebook waarin ze de sociaaldemocratische oppositiepartij Arbeidspartij ervan beschuldigde meer in te zitten met de rechten van terroristen dan met de veiligheid van het land. Even later nam ze toen zelf ontslag.

People often say that Americans should take their lead from Scandinavia.

Meet Norway’s new minister for health, Sylvi Listhaug. pic.twitter.com/maUX94ZYxR

— AmericanBettingExperts (@AmericanBettors) May 6, 2019

Het bericht Nieuwe Noorse minister van Volksgezondheid rookt zelf: “Laat mensen roken en drinken” verscheen eerst op Metro.


Halotherapie is een verademing voor astmapatiënten

Door Janne Vandevelde

Zout is lekker op je frietjes, maar wist je dat het niet enkel in de keuken, maar ook in de wellness wordt gebruikt? Halotherapie, oftewel zouttherapie, zit in de lift in hippe steden als New York en Londen omdat het afrekent met eczeem en een moeilijke ademhaling.

Bij halotherapie wordt het natuurlijke microklimaat uit de mediterrane zoutgrotten nagebootst in een zogenaamde zoutkamer. Je ligt gedurende 50 minuten in een kamer waarvan de muren, het plafond en de vloeren bekleed zijn met minerale zoutstenen en -korrels. Bovendien wordt er tijdens je sessie in de zoutkamer medicinaal zout verneveld.

Goede nachtrust

Het zout is een ware verademing voor je luchtwegen. Het maakt het slijm los, waardoor je vrijer kan ademhalen. Dat helpt niet alleen astmapatiënten of snurkers, maar ook bij een verkoudheid of een rokershoest kan een sessie halotherapie soelaas bieden. Daarnaast is zout ook lief voor je huid. Ontstekingen in de huid nemen af waardoor de huid kalmeert en beter kan herstellen bij bijvoorbeeld eczeem of psoriasis. Ten slotte betekent een uurtje in de zoutkamer ook een boost voor je immuunsysteem en zou je er beter door slapen.

Halotherapie is 100% natuurlijk en is dus ideaal voor astmapatiënten die bijwerkingen krijgen van medicatie. Om alle geneeskrachtige effecten mee te krijgen, moet je wel verschillende sessies in een zoutkamer boeken.

Een verblijf in een zoutkamer is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook heel relaxerend. Je ligt met je tenen in het zout te woelen terwijl infraroodstralen de kamer gezellig opwarmen en je spieren ontspannen.

Ook in België vind je zoutkamers. In Thermae Boetfort en Thermae Grimbergen kan je halotherapie combineren met een bezoek aan de spa.

www.thermae.com

Het bericht Halotherapie is een verademing voor astmapatiënten verscheen eerst op Metro.


Een Belg op tien eet minstens tweemaal per week fastfood

Door Camille Van Puymbroeck

Gezond eten komt steeds meer in de belangstelling te staan. We worden om de oren geslagen met zogenaamde “healthy snacks”, “cold pressed juices” en diëten allerhande. Toch blijkt het voor heel wat Belgen nog moeilijk om fastfood volledig af te zweren. We staan niet voor niets bekend om onze overheerlijke frietjes, toch?

Maandag 6 mei vierden we de Internationale Anti-Dieetdag en het sociale platform Twoo vond daarom dat het tijd was om te peilen naar de eetgewoontes van de Belg. Zo’n 2.000 mensen namen deel aan de enquête. Daaruit bleek dat we enerzijds steeds meer belang hechten aan gezonde voeding, maar dat we het anderzijds moeilijk vinden om fastfood volledig af te schrijven.

Healthy healthy

Wie weleens een rondje door de boekenwinkel heeft gedaan, kan er niet onderuit. De rekken worden bedolven onder de “healthy” kookboeken. Ze vertegenwoordigen een bredere maatschappelijke tendens: maar liefst acht op de tien Belgen proberen om gezonder te eten. En we zoeken dezelfde eigenschappen in onze partner. Voor 57,1% zijn slechte eetgewoontes een absolute afknapper.

Hoewel we heel wat inspanning leveren op het gebied van gezonde voeding, blijkt dat niet genoeg. 25,7% van de vrouwen en 18,7% van de mannen vinden dat ze nog steeds niet genoeg doen. En dat hoewel ze heel wat tijd steken in voeding, lichaamsbeweging en zelfzorg. In onze huidige maatschappij, waarin sociale media zoals Instagram veel aandacht opeisen, is het makkelijk om te denken dat iedereen het beter doet dan wijzelf.

Fastfood

Goed, we doen dus ons best om gezond te eten en te leven. Toch is het niet zo dat iedereen ernaar streeft om helemaal “healthy” te zijn. 10,3% van de Belgen geeft bijvoorbeeld aan nooit met verse ingrediënten te koken omdat dat te veel tijd vergt. En fastfood heeft nog steeds een belangrijke plek in ons hart. Driekwart van de Belgen vindt fastfood lekker – een frietje van tijd tot tijd moet kunnen – en een op de tien Belgen eet het minstens tweemaal per week. Zit jij in hetzelfde schuitje? Dan is het wellicht aan te raden om je dieet eens te herzien…

Het bericht Een Belg op tien eet minstens tweemaal per week fastfood verscheen eerst op Metro.Nieuwe challenge op Instagram: masturbeer elke dag in mei

Door Silke Vandenbroeck

Het is in onze maatschappij nog steeds uit den boze om over masturbatie te praten. Heel wat mensen durven dan ook niet toe te geven dat ze zichzelf bevredigen. Om het taboe te doorbreken, is er een nieuwe challenge op sociale media.

‘The Self-Pleasure 30-Day Challenge’ vraagt aan deelnemers om per dag 10 minuutjes te masturberen. Je moet je wel aan enkele regels houden. Zo mag je geen seksspeeltjes gebruiken en is het verboden om naar porno te kijken. Je moet je handen en je fantasie al het harde werk laten doen.

Daarnaast moet je ook een dagboek bijhouden op Instagram. Pen op een blad papier in enkele woorden je ervaring neer en neem een selfie terwijl je het blad voor je hoofd houdt. Vervolgens post je de foto op Instagram.

(Lees hieronder verder.)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

It’s contest time again! May is M@sturbation month, and to celebrate we are running a 30 Day Self-Pleasure Challenge 🎊 . The intention of this challenge is to help de-stigmatize #selfpleasure while also giving participants an opportunity to connect with their own pleasure/body on a deeper level (and potentially win some awesome prizes 🎁 as well!) . . Instructions: Open to anyone 18+ of all genders. DM or email an anonymous photo of yourself like the one here (we may share your photo but we promise to keep your info private) stating something about your current self-pleasure practice in 10 words or less by April 30th. Then for the month of May you will self-pleasure for a min of 10 minutes/day, with no goals for org@sm (but if it happens, great!), and our suggestion – no porn and no vibrators (but nobody will be excluded no matter how they choose to self pleasure). Every week we will ask you to send another anonymous photo of yourself describing your week’s experience – what you learned, challenges, breakthrough’s etc. 📝 Everyone who sends in 1 photo 📸 per week will be entered into a raffle to win: Grand prize <<Valued over $1000!>>>- Hot Octopuss Duo 👐🏼(@hotoctopuss), a bottle of Uberlube💧, access to OMGyes💥, access to our Wild Woman Sex online workshop, a copy of Come As You Are by Emily Nagoski 📚(@enagoski) AND a Sex Coaching or Sexological Bodywork session with Dolly Josette 🗣(@pleasuremuse) (episode #102) Runner up prizes include: a bottle of Uberlube, access to OMGyes, access to our Wild Woman Sex online workshop, copies of Come As You Are, and more! #selfpleasurechallange #selfpleasure #shamelesssexrevolution #30daychallange #shamelesssexpodcast

Een bericht gedeeld door Shameless Sex Podcast (@shamelesssexpodcast) op

Anti-masturbatie kruistochten

“De meeste mensen praten niet open over zelfbevrediging, sommigen schamen zich er zelfs over”, zeggen initiatiefneemsters Amy en April aan Metro UK. “De oorzaak ligt volgens ons bij religie en de anti-masturbatie kruistochten ten tijde van het Victoriaans tijdperk (1837 – 1901).”

Amy en April benadrukken dat zowel vrouwen als mannen kunnen deelnemen aan de challenge.

Het bericht Nieuwe challenge op Instagram: masturbeer elke dag in mei verscheen eerst op Metro.


Te veel proteïneshakes zijn nefast voor je gezondheid

Door Camille Van Puymbroeck

Zij die veel tijd doorbrengen in de fitness, slaan vaak ook heel wat proteïneshakes achterover. Die bevorderen onder andere de spieropbouw, waardoor je op korte tijd veel resultaat kan boeken. Uit onderzoek blijkt dat die drankjes helaas niet zonder gevaar zijn en je levensduur kunnen inkorten.

Ga je vaak naar de fitness, dan wil je uiteraard liefst zo snel mogelijk resultaat zien. Soms heeft de natuur weleens een handje nodig om de dingen sneller te doen gaan en veel sporters grijpen in zo’n geval naar de proteïneshakes. De meest populaire variant daarvan is weiproteïnepreparaat en staat bol van de zuivelbijproducten. Die zitten op hun beurt vol vertakte keten aminozuren en laat die nu net nefast zijn voor je gezondheid.

Kort lontje, kort leven

Een studie, gevoerd door het Charles Perkins Centre aan de Universiteit van Sydney, richtte zich op het overmatig gebruik van vertakte keten aminozuren. Uit het onderzoek bleek dat die weliswaar de spierproductie bevorderen, maar dat ze ook voor een opvliegend temperament, overgewicht en verkorte levensduur kunnen zorgen. Bovendien verminderen ze het serotonineniveau, waardoor je minder goed slaapt.

Vertakte keten aminozuren

De studie werd gepubliceerd in Nature Metabolism en uitgevoerd op muizen. Die kregen tijdens hun hele levensduur verschillende doses vertakte keten aminozuren toegediend. Bij sommige ging het om 200%, bij andere om 100% en bij nog andere om 50% of minder. Dat zorgde tot opmerkelijke resultaten. De muizen die een dubbele dosis binnenkregen, hadden meer eetlust, wat leidde tot obesitas en een verkorte levensduur. “Hoewel proteïnerijke en koolhydraatarme diëten bevorderlijk bleken voor de voortplanting, waren ze nefast voor de gezondheid in de tweede levenshelft van de muizen en leidden ze tot een verkorte levensduur. Deze nieuwe studie heeft aangetoond dat een evenwicht in de aminozuren belangrijk is. Daarvoor is afwisseling in proteïnebronnen onontbeerlijk”, aldus Dr Samantha Solon-Bie, hoofd van het onderzoek.

Wil je er helemaal afgetraind uitzien, kies dan voor de juiste proteïneshakes of haal je proteïnen uit ander voedsel.

Het bericht Te veel proteïneshakes zijn nefast voor je gezondheid verscheen eerst op Metro.Is honing echt gezonder dan gewone suiker?

Door Camille Van Puymbroeck

Honing wordt door voedselproducenten vaak voorgesteld als een gezond alternatief voor suiker. De gezondheidsvoordelen ervan worden in de verf gezet, maar over de negatieve kantjes zwijgt men in alle talen. De Britse organisatie Action on Sugar trok op onderzoek uit en deed enkele verbazingwekkende ontdekkingen.

Wanneer we als consumenten “honing” terugvinden in een ingrediëntenlijst, gaan we ervan uit dat dat product gezonder is dan een met gewone suiker. Nochtans is dat niet volledig terecht. Honing bevat weliswaar meer voedingsstoffen en is minder bewerkt dan suiker, maar dat doet niet af aan het feit dat honing nog steeds bijdraagt aan je dagelijkse suikerinname. Volgens Action on Sugar verzwijgen producenten dit doelbewust om de consument te misleiden.

86% toegevoegde suikers

Om het misleidende karakter van honing aan te tonen, analyseerde Action on Sugar 223 verschillende soorten honing, siroop en suiker die worden afgedaan als “gezond”. Ze ontdekten dat honing tot 86% toegevoegde suikers kan bevatten. Een theelepel honing in je eten doen is dus hetzelfde als een theelepel suiker toevoegen. Bovendien bleek dat heel wat producten die inzetten op honing als een gezonde suikervervanger, 25 keer meer suiker dan honing bevatten. Mensen consumeren zo zonder zich ervan bewust te zijn grote hoeveelheden suiker.

Misleiding

“Het is ontgoochelend dat bedrijven opscheppen over producten die honing bevatten, terwijl ze maar al te goed beseffen dat honing en siroop bijna evenveel suikers bevatten als gewone suiker. Ze willen de consumenten op die manier doen geloven dat de producten gezonder zijn dan ze in werkelijkheid zijn. Wij adviseren dan ook om altijd te kiezen voor minder zoet door minder suiker, siroop en honing toe te voegen”, aldus Dr. Kawther Hashem, campagneleider bij Action on Sugar. Net zoals suiker zijn honing en siroop een vorm van vrije suikers, die zo veel mogelijk beperkt moeten worden in ons dieet.

Het bericht Is honing echt gezonder dan gewone suiker? verscheen eerst op Metro.Ontdek de voordelen van donkere chocolade

Door Maren Vanhouche

Chocolade maakt gelukkig. Het lekkere goedje is niet alleen hemels lekker, maar het kan ook nog eens bevorderend zijn voor de gezondheid. Vooral donkere chocolade biedt tal van voordelen! 

Een bom aan vitaminen en mineralen

Elke soort chocolade – dus ook melkchocolade en witte chocolade – zijn rijk aan vitamine A en B12. Die vitaminen zorgen onder andere voor gezonde tanden en beenderen. Donkere chocolade bevat door de hoge hoeveelheid cacao ook veel vitamine B. Die zijn belangrijk voor de aanmaak van lichaamsbouwstoffen.

Naast vitaminen geeft chocolade je ook een stevige boost van de mineralen magnesium, mangaan, koper, ijzer, en zink. Die laatste drie stoffen bevorderen het celvernieuwingsproces. Ze verhogen de bloed- en zuurstofstroom naar de hoofdhuid waardoor je haar sterker en gezonder wordt. Magnesium brengt dan weer je stresslevels naar beneden.

Flavonoïden

Cacao, en dus donkere chocolade, is een belangrijke bron voor flavonoïden. Die verdunnen het bloed en bevorderen de uitzetting van de bloedvaten wat het risico op hart- en vaatziekten vermindert. Daarnaast beschermen flavonoïden ook de huid tegen schade door de zon. Dat voordeel vind je wel niet terug in melkchocolade of witte chocolade, want die bevatten amper tot geen flavonoïden.

Cholesterol verlagen

Cacao en donkere chocolade zijn van nature cholesterolvrij. Meer nog, cacao doet de goede cholesterol stijgen en de hoeveelheid slechte cholesterol dalen. Met als gevolg dat het risico op cardiovasculaire ziektes mogelijk daalt. In witte chocolade en melkchocolade zit een zeer beperkte hoeveelheid cholesterol. Die is niet afkomstig van de cacao, maar van de melk die verwerkt wordt in de producten.

Goed gevoel

En last but not least, chocolade geeft gewoon een goed gevoel! Niet alleen omdat het lekker is, maar ook omdat pure chocolade vol zit met allerlei stoffen die je vrolijkheidsgevoel doen stijgen. De stof anandamide is er zo eentje van. Verder geven de aanwezige fenylethylamines je bij het eten van chocolade hetzelfde gevoel als wanneer je verliefd bent. Daarnaast zorgen de endorfines in pure chocolade voor een vermindering van de effecten van pijn en stress.

Zoals altijd is ook hier eten met mate geboden. Elke soort chocolade bevat nog steeds een pak suikers en verzadigd vet. Dus geniet van je stukje (donkere) chocolade, maar doe het niet vaker dan enkele keren per week.

Het bericht Ontdek de voordelen van donkere chocolade verscheen eerst op Metro.Hilde De Baerdemaeker openhartig over depressie: “Ik wilde van een brug rijden”

Door Silke Vandenbroeck

Actrice Hilde De Baerdemaeker is tijdens ‘Gert Late Night’ bijzonder openhartig geweest over de depressie waarmee ze heeft gekampt. “Ik dacht: ik rij gewoon van deze brug.”

Tijdens ‘Gert Late Night’ kroop De Baerdemaeker met James Cooke onder de lakens. In bed vertelde ze hoe ze “een maand of zes, zeven” een zware depressie heeft gehad. “Ik ging toen naar de psychiater die me antidepressiva voorschreef.” Wanneer James haar vraagt of ze ooit zelfmoordgedachten had, reageert de actrice bijzonder eerlijk: “Een keer op de brug van Vilvoorde zat ik in mijn wagen en dacht ik: ‘ik rij er gewoon af’. Ik had letterlijk zin om het idee uit mijn hoofd te kloppen”.

Pure liefde

Haar steun en toeverlaat was om dat moment haar partner. “Mijn vent was ongelooflijk. Dan merk je wel dat het pure liefde is.”

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

Het bericht Hilde De Baerdemaeker openhartig over depressie: “Ik wilde van een brug rijden” verscheen eerst op Metro.


Vijf redenen waarom je veel scheetjes laat

Door Camille Van Puymbroeck

Scheten zijn nu niet het meest sexy onderwerp dat er bestaat. Maar hoe je het ook draait of keert: iedereen laat scheetjes. Ook de paus, ook de koning, ook jij. Hoeveel protten je zoal laat op een dag, is afhankelijk van persoon tot persoon. Als je plots meer scheetjes laat dan gebruikelijk, ligt dat misschien aan een van de volgende dingen.

1. Je drinkt te veel bruis

Bier, frisdrank, bruiswater… Als je vaak bruisende dranken consumeert, kan er tot 50% meer lucht in je dikke darm komen te zitten. En die lucht moet er op een bepaald moment gewoon uit. Langs boven of beneden. Wil je minder scheten laten, dan kan een welgemeende boer van tijd tot tijd soelaas bieden. Hetzelfde geldt trouwens voor drinken door een rietje: ook zo komt er extra lucht in je lichaam terecht.

2. Je hebt stress

Wellicht heb je het weleens gemerkt: als je stress hebt, komt er een knoop in je maag te liggen. Dat is uiteraard niet letterlijk bedoeld, maar het toont wel aan dat je lichaam en geest sterk met elkaar verbonden zijn. Tijdens een stressvolle periode kan het dus zomaar gebeuren dat je darmen opspelen en… oeps… er een scheetje uitkomt. Probeer dus om rustig te blijven en doe eventueel aan meditatie om je stress in bedwang te houden.

3. Je bent net bevallen

Een zwangerschap en de bijbehorende bevalling hebben een enorme impact op je lichaam. Tijdens het bevallen kunnen onder andere de spieren van je anus schade oplopen. Niet helemaal onlogisch als je bedenkt dat je net een heel mensje naar buiten hebt geduwd. Een Zweedse studie van het Karolinska Institutet heeft aangetoond dat maar liefst 25% van de vrouwen last hebben van winderigheid na de geboorte van hun kind. Die kan tot vijf maanden aanhouden en het enige wat je kan doen, is afwachten.

4. Je verdraagt geen melkproducten

Een lactose-intolerantie kan op elk moment in je leven de kop opsteken. Waren melkproducten vroeger nooit een probleem voor jou, dan betekent dat nog niet dat dat nu ook het geval is. Dat zou dus weleens aan de basis van je toegenomen winderigheid kunnen liggen. Probeer om een paar dagen geen melkproducten te eten. Laat je geen scheetjes meer? Dan is het wellicht een goed idee om te stoppen (of minderen) met melkproducten.

5. Je eet veel vezels

Je weet het vast al, maar vezels zijn goed voor je spijsvertering. Al die groenten zorgen ervoor dat alles in je lichaam vlot verloopt en geven je een voldaan gevoel. Eet je je buikje rond aan vezels, dan zorgt dat jammer genoeg ook voor meer gas in je darmen. Daar valt niets aan te doen, dus dat moet je maar voor lief nemen.

Het bericht Vijf redenen waarom je veel scheetjes laat verscheen eerst op Metro.Ouders onderschatten vaak overgewicht van hun kinderen

Door Silke Vandenbroeck

Meer dan de helft van de ouders met struise kinderen onderschat het overgewicht van hun kroost. Ze zien zoon- of dochterlief vaak niet voor dik of zwaarlijvig aan, ook al valt het kind volgens de wetenschap wel in die categorie.

Die conclusie is het resultaat van een grootschalig onderzoek dat werd voorgesteld op een Europees congres voor Adipositas (vetzucht) in het Schotse Glasgow. Het congres duurt nog tot woensdag. De onderzoekers baseerden zich voor hun conclusie op 87 studies die de voorbije 20 jaar wereldwijd werden uitgevoerd. De onderzochte data hebben betrekking op zowat 24.774 kinderen en jongeren tussen de 0 en 19 jaar en hun ouders.

Overgewicht vertienvoudigd

«Ondanks inspanningen om de bevolking bewust te maken van het probleem van obesitas blijkt uit onze vaststellingen dat het overgewicht van kinderen vaak onderschat wordt», verklaart Abrar Alshahrani van de Engelse universiteit van Nottingham. Daardoor krijgen vele kinderen niet de ondersteuning die ze nodig hebben om gezond te blijven. De kinderen zelf zijn zich dikwijls evenmin bewust van de mate van hun overgewicht.

Het aantal kinderen en jongeren die met overgewicht kampen is de voorbije veertig jaar wereldwijd meer dan vertienvoudigd. Het aantal vijfjarige meisjes met obesitas steeg van 5 miljoen in 1975 naar 50 miljoen in 2016. Bij de jongens ging het in dezelfde tijdspanne van 6 miljoen naar 74 miljoen.

Ook artsen vaak mis

Toch blijkt met 55% meer dan de helft van de ouders van te dikke kinderen het gewicht van hun spruiten te onderschatten. Dat is vooral het geval wanneer het gaat om erg jonge kinderen. Moeders en vaders die zelf te veel kilo’s met zich meeslepen en een beperkte scholing hebben genoten, slaan de bal het vaakst mis. Van de zwaardere kinderen en tieners zelf schat zeker een derde, ongeveer 34%, het eigen gewicht te gunstig in. Opmerkelijker nog is dat ook artsen vaak geen juiste inschatting maken rond het overgewicht van kinderen, zeggen de onderzoekers.

Het bericht Ouders onderschatten vaak overgewicht van hun kinderen verscheen eerst op Metro.


Voedingssupplementen zijn niet zo onschuldig als gedacht

Door Maren Vanhouche

Voedingssupplementen kunnen nefast zijn voor de gezondheid. Wat je niet aan vitaminen opneemt via fruit en groenten, valt vaak niet meer goed te maken door supplementen te slikken. 

Onder de paraplu van voedingssupplementen vallen onder meer vitaminen, mineralen, antioxidanten en kruiden. Die zijn allemaal zonder voorschrift te verkrijgen bij de apotheek, in de supermarkt of op het internet. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat voedingssupplementen big business zijn. Vooral vitaminen zijn bijzonder populair en gaan dan ook het vaakst over de toonbank volgens Test Aankoop. En dat is er aan te merken. In België slikt meer dan een of op vijf dagelijks supplementen en volgt een kwart minstens twee maal per jaar een vitaminekuur, dat schrijft het magazine Knack.

Overdosis

Dikwijls zijn mensen die veel bezig zijn met gezondheid, voeding en beweging, degenen die het vaakst supplementen slikken. Daar zouden ze beter mee stoppen. Wetenschappelijk onderzoek toont al langer aan dat supplementen zelden leiden tot een verbeterde gezondheid. Sterker nog, wie te veel slikt, verhoogt het risico op ziektes zoals kanker. Een overmaat aan vitamine A kan bijvoorbeeld bij rokers sneller leiden tot longkanker. Een risico op ‘overdoseren’ loop je daarentegen zelden met groenten of fruit. Wie er veel van eet, leeft gemiddeld langer en verhoogt daarbij nog eens zijn of haar levenskwaliteit.

Wettelijke omkadering

Voedingssupplementen zijn voor alle duidelijkheid dus geen geneesmiddelen. Ze hoeven daarom ook niet te voldoen aan de strenge criteria die wel gelden voor de medicijnen die verschijnen op de markt. In principe wordt bij voedingssupplementen enkel de veiligheid en niet het nut gewaarborgd. Maar niet iedereen is het daarmee eens. In zijn opiniestuk in Knack weerlegt Paul Coussemen, voorzitter van de sectorfederatie voor voedingssupplementen, die kritiek. Hij stelt dat de productie en het vermarkten van voedingsupplementen met vitaminen en mineralen wettelijk zeer goed omkaderd is. Volgens hem kan de consument “in alle vertrouwen een extraatje aan vitamines en mineralen innemen”.

Het bericht Voedingssupplementen zijn niet zo onschuldig als gedacht verscheen eerst op Metro.Daarom stop je maar beter geen teentje knoflook in je vagina

Door Silke Vandenbroeck

Na bruisballen en peterselie wordt ook knoflook toegevoegd aan het lijstje van dingen die je best niet in je vagina steekt. Het is slechts een mythe dat het schimmelinfecties zou tegengaan. De Amerikaanse gynaecologe Jennifer Gunter luidde de alarmbel en schreef een open brief aan vrouwen op Twitter.

“Knoflook bevat allicine, een soort van antibiotica. In een laboratorium, in een schaaltje met cellen, kan het schimmelwerende eigenschappen hebben, maar jouw vagina is niet hetzelfde als zo’n schaaltje. Het is niet eens bewezen dat het werkt bij muizen.”

Teentje knoflook

“Heel wat liefhebbers van deze theorie stellen dat je een heel teentje in je vagina moet steken. Maar knoflook moet geplet worden vooraleer allicine kan vrijkomen. Ze weten dus niet waar ze het over hebben”, zucht de gynaecologe.

“Bovendien kan knoflook bacteriën bevatten uit de grond. Deze bacteriën kunnen pathogenetisch zijn, wat slecht is voor het lichaam. Daarom maken we bijvoorbeeld wondjes schoon. Mocht je lijden aan een vaginale schimmelinfectie, dan is de kans groot dat de grondbacteriën alles alleen maar erger maken.”

Lots of vaginal garlic aficionados (I SHOULDN’T HAVE TO TWEET THAT IN 2019, BUT HERE WE ARE) recommend inserting a clove. This means they don’t understand for allicin to be released the garlic has to be cut or crushed. Sigh. #vaginaisanogarliczone 2/8

— Jennifer Gunter (@DrJenGunter) 23 april 2019

Het bericht Daarom stop je maar beter geen teentje knoflook in je vagina verscheen eerst op Metro.


Gezondheidscoach Sonja Kimpen viert een gans jaar haar 60ste verjaardag!

Door PVDBD

Gezondheidscoach Sonja Kimpen viert een gans jaar haar 60ste verjaardag!

Met een luxe high tea en een verrassingsnamiddag met haar man, viert Sonja Kimpen vandaag de eerste keer haar 60ste verjaardag. De bekendste gezondheidscoach van Vlaanderen, die meer dan 1 miljoen boeken verkocht en dagelijks duizenden Synergiebroden en Synergiebreaks, bruist van de energie en zit nog steeds boordevol plannen. “Het fijne aan zestig worden is dat de belangrijkste eigenschap van mensen niet veroudert, nl. creativiteit en daarom blaas ik geen kaarsjes meer uit, maar steek ik ze aan. Ik koester de luxe van al  2x 20 jaar in de vorige eeuw te hebben geleefd en reeds 1x 20 jaar in deze eeuw, maar om ten volle alle volgende jaren te genieten, ben ik vastbesloten elke dag terug met een babyblik van verwondering te beleven.

(Foto: House Of Entertainment)

Feestjaar
Leven met de verwondering van de babyblik heb ik ook getracht mijn kinderen mee te geven. Het lijkt me de enige manier om het leven tijdloos boeiend te houden! Een geest kan moeilijk overweg met oneindigheid en kiest dikwijls het comfort om in clichés te leven. Ik hoop samen met mijn leeftijdsgenoten en mijn voorgangers van 70-80-90 nieuwe pionierende clichés te maken”, zegt Sonja Kimpen. “Het is in deze tijden belangrijk te beseffen dat we niet echt de keuze hebben hoe oud we worden, maar wel de keuze hoe we leven om ons leven in de beste vorm te kunnen BELEVEN.“

Voor Sonja Kimpen wordt het een bijzonder jaar, want ze is vast besloten om het “fiesta” gevoel de komende maanden te versterken. “In plaats van één piek rond één groot feest, rek ik het feestgevoel het ganse jaar (leven) door en vier ik dat op bijzondere wijze. Later meer”, zegt de jarige met glunderende oogjes. Sonja Kimpen schreef ook een boek: ‘De 10 synergieprincipen – voor de beste vorm op elke leeftijd. Zonder dieet’ is nog steeds te koop, via o.a. www.sonjakimpen.be of in de boekhandel in je buurt. Het boek telt 227 pagina’s. 

Het bericht Gezondheidscoach Sonja Kimpen viert een gans jaar haar 60ste verjaardag! verscheen eerst op Belg.be.

De Kleppe, een pionier in vakanties voor personen met ASS

Door Johan
De Kleppe - foto An Steenuit
De Kleppe – foto An Steenuit

De Kleppe, een pionier in vakanties voor personen met ASS

De Kleppe, een aangenaam vakantieverblijf met een ideale ligging: de Vlaamse Ardennen. Naast hun ruime aanbod voor mensen die fysiek, financieel en sociaal kwetsbaar zijn, wil De Kleppe zich ook toespitsen op personen met autisme. In mei 2018 behaalde De Kleppe als eerste vakantieverblijf het autismevriendelijk logo. Anno 2019 wil het verblijf kwaliteitsvolle en toegankelijke vakanties aanbieden aan personen met een autismespectrumstoornis (ASS).

Vrijwilligers

Coördinator Robin Ronsyn heeft samen met een team van enthousiaste vrijwilligers en deskundigen en met de financiële steun van Firma De Nul, De Lions Club Geraardsbergen, Kiwanis Zottegem en 51 club Geraardsbergen ruimtes omgevormd tot snoezel- en time-out ruimte die vakanties zorgeloos doen aanvoelen.

Structuur en routine

Personen met ASS hangen sterk vast aan structuur en routine. Op vakantie gaan staat gelijk aan een nieuwe situatie waar alle vertrouwde structuur en voorspelbaarheid wegvalt, aan een plaats waar nieuwe prikkels, nieuwe regels en dus ook veel stress plaatsvindt. De Kleppe hecht daarom extra veel belang aan deze gasten door zich aan te passen aan hun noden. Enkele gerealiseerde aanpassingen zijn de prikkelarme kamers, kleurencodes op deuren, Sclerapictogrammen, visualisaties, duidelijke communicatie en een belevingsaanbod op maat. Daar houdt De Kleppe het echter niet bij. “Wij zijn bijzonder trots om met onze werking rond autisme naar buiten te kunnen komen. Het is onze ambitie hét toonvoorbeeld te worden voor ASS binnen de toeristische sector”, stelt coördinator Robin. “Daarvoor gaan we uit van een geïntegreerde aanpak waarbij we onze hele werking betrekken. We vormen onze werknemers en vrijwilligers zodat ze op gepaste manier met deze bijzondere vakantiegangers kunnen omgaan en doen de nodige aanpassingen qua dienstverlening en infrastructuur.”

Inhuldiging Snoezelruimte en Time out (foto’s)

Op 16 februari voor de aanvang van ‘De Kleppetoeren’, de grote opendeurdag van De Kleppe, werd de Time out ruimte en de Snoezelruimte ingehuldigd. Onder impuls van Firma De Nul heeft De Kleppe de laatste maanden verdere stappen kunnen zetten in kader van vakanties voor personen met ASS. “Met deze steun hebben we expertise kunnen binnen halen, enkele structurele aanpassingen kunnen doen, social scripts ontwikkeld en enkele cruciale aankopen kunnen realiseren.”, vertelt Robin. “Daarnaast hebben we ook 2 concrete projecten gerealiseerd binnen dit autisme – traject, waar we deze week de laatste hand aan hebben gelegd en die we tijdens ‘De Kleppetoeren’ aan het grote publiek hebben voorgesteld. De Time out ruimte werd ingericht dankzij de financiële steun van de ‘51 Geraardsbergen’ en de Snoezelruimte met de steun van de ‘Lions Geraardsbergen’ en ‘Kiwanis Zottegem’.

Snoezelen

“Als de Kleppe zich wil profileren als autismevriendelijk vakantiecentrum, dan kan een snoezelruimte niet ontbreken.”, stelt Robin. Het woord ‘snoezelen’ is een samentrekking van twee woorden, namelijk snuffelen en doezelen. Hierbij staat snuffelen voor een vorm van primaire activering, waarbij men actief de verschillende zintuigen zal gaan verkennen. Het gaat om een beleving van licht, geluid, geur, smaak en tast. Daarnaast staat doezelen eerder voor een vorm van overgave en ontspanning. Dit verwijst naar een eerder passief gebeuren in tegenstelling tot het snuffelen. Bij het snuffelen is er sprake van verwondering, terwijl men bij doezelen eerder een gevoel van veiligheid wil creëren.

In het algemeen heeft snoezelen een positieve invloed op het welbevinden van mensen, alsook op hun gevoel van eigenwaarde. Dit is bij mensen met autisme zeker niet minder waar. Een snoezelruimte wordt ook vaak gebruikt om een persoon met autisme tot rust te brengen en te laten ontspannen.

Om het geheel compleet te maken, kan er op De kleppe ook steeds gebruik worden gemaakt van de auti-koffer, the first aid kit vol ondersteuningsmateriaal.

Time Out

De prikkelarme kamers die aanwezig zijn in De Kleppe, waren reeds een stap in de goede richting. “Nu zijn we nog een stap verder gegaan en hebben we een ruimte omgebouwd tot een ‘time-out’ ruimte, die een veilige omgeving biedt tijdens crisismomenten”, aldus Robin. “Veel van onze doelgroepen, hebben regelmatig nood aan een ruimte waar ze zich kunnen in afzonderen om tot rust te komen, een ruimte zonder enige vorm van prikkels of aanmoediging, een ruimte veilig voor henzelf en de anderen.”

Opendeurdag ‘Kleppetoeren’, een groot succes!

Tegen de 1000 mensen maakten kennis met deze vernieuwde ruimtes en de rest van de ‘De Kleppe – site en -werking’. Meer dan 300 sportievelingen en natuurfanaten hebben aan de fietstocht of toegankelijke wandeling deelgenomen. Meer dan 400 geïnteresseerden kwamen opdagen voor de rondleidingen en demo’s en nog heel wat anderen kwamen genieten van een pannenkoek, de muziek, de zon of een drankje aan de (Gin)-bar. Gertrude De Vos werd unaniem verkozen tot vrijwilliger van het jaar.

Meer info:

De Kleppe
Everbeekplaats 4
9660 Everbeek (Brakel)
0494/ 12.98.46

Het bericht De Kleppe, een pionier in vakanties voor personen met ASS verscheen eerst op Belg.be.

De Kleppe, een pionier in vakanties voor personen met ASS

Door Johan
De Kleppe - foto An Steenuit
De Kleppe – foto An Steenuit

De Kleppe, een pionier in vakanties voor personen met ASS

De Kleppe, een aangenaam vakantieverblijf met een ideale ligging: de Vlaamse Ardennen. Naast hun ruime aanbod voor mensen die fysiek, financieel en sociaal kwetsbaar zijn, wil De Kleppe zich ook toespitsen op personen met autisme. In mei 2018 behaalde De Kleppe als eerste vakantieverblijf het autismevriendelijk logo. Anno 2019 wil het verblijf kwaliteitsvolle en toegankelijke vakanties aanbieden aan personen met een autismespectrumstoornis (ASS).

Vrijwilligers

Coördinator Robin Ronsyn heeft samen met een team van enthousiaste vrijwilligers en deskundigen en met de financiële steun van Firma De Nul, De Lions Club Geraardsbergen, Kiwanis Zottegem en 51 club Geraardsbergen ruimtes omgevormd tot snoezel- en time-out ruimte die vakanties zorgeloos doen aanvoelen.

Structuur en routine

Personen met ASS hangen sterk vast aan structuur en routine. Op vakantie gaan staat gelijk aan een nieuwe situatie waar alle vertrouwde structuur en voorspelbaarheid wegvalt, aan een plaats waar nieuwe prikkels, nieuwe regels en dus ook veel stress plaatsvindt. De Kleppe hecht daarom extra veel belang aan deze gasten door zich aan te passen aan hun noden. Enkele gerealiseerde aanpassingen zijn de prikkelarme kamers, kleurencodes op deuren, Sclerapictogrammen, visualisaties, duidelijke communicatie en een belevingsaanbod op maat. Daar houdt De Kleppe het echter niet bij. “Wij zijn bijzonder trots om met onze werking rond autisme naar buiten te kunnen komen. Het is onze ambitie hét toonvoorbeeld te worden voor ASS binnen de toeristische sector”, stelt coördinator Robin. “Daarvoor gaan we uit van een geïntegreerde aanpak waarbij we onze hele werking betrekken. We vormen onze werknemers en vrijwilligers zodat ze op gepaste manier met deze bijzondere vakantiegangers kunnen omgaan en doen de nodige aanpassingen qua dienstverlening en infrastructuur.”

Inhuldiging Snoezelruimte en Time out (foto’s)

Op 16 februari voor de aanvang van ‘De Kleppetoeren’, de grote opendeurdag van De Kleppe, werd de Time out ruimte en de Snoezelruimte ingehuldigd. Onder impuls van Firma De Nul heeft De Kleppe de laatste maanden verdere stappen kunnen zetten in kader van vakanties voor personen met ASS. “Met deze steun hebben we expertise kunnen binnen halen, enkele structurele aanpassingen kunnen doen, social scripts ontwikkeld en enkele cruciale aankopen kunnen realiseren.”, vertelt Robin. “Daarnaast hebben we ook 2 concrete projecten gerealiseerd binnen dit autisme – traject, waar we deze week de laatste hand aan hebben gelegd en die we tijdens ‘De Kleppetoeren’ aan het grote publiek hebben voorgesteld. De Time out ruimte werd ingericht dankzij de financiële steun van de ‘51 Geraardsbergen’ en de Snoezelruimte met de steun van de ‘Lions Geraardsbergen’ en ‘Kiwanis Zottegem’.

Snoezelen

“Als de Kleppe zich wil profileren als autismevriendelijk vakantiecentrum, dan kan een snoezelruimte niet ontbreken.”, stelt Robin. Het woord ‘snoezelen’ is een samentrekking van twee woorden, namelijk snuffelen en doezelen. Hierbij staat snuffelen voor een vorm van primaire activering, waarbij men actief de verschillende zintuigen zal gaan verkennen. Het gaat om een beleving van licht, geluid, geur, smaak en tast. Daarnaast staat doezelen eerder voor een vorm van overgave en ontspanning. Dit verwijst naar een eerder passief gebeuren in tegenstelling tot het snuffelen. Bij het snuffelen is er sprake van verwondering, terwijl men bij doezelen eerder een gevoel van veiligheid wil creëren.

In het algemeen heeft snoezelen een positieve invloed op het welbevinden van mensen, alsook op hun gevoel van eigenwaarde. Dit is bij mensen met autisme zeker niet minder waar. Een snoezelruimte wordt ook vaak gebruikt om een persoon met autisme tot rust te brengen en te laten ontspannen.

Om het geheel compleet te maken, kan er op De kleppe ook steeds gebruik worden gemaakt van de auti-koffer, the first aid kit vol ondersteuningsmateriaal.

Time Out

De prikkelarme kamers die aanwezig zijn in De Kleppe, waren reeds een stap in de goede richting. “Nu zijn we nog een stap verder gegaan en hebben we een ruimte omgebouwd tot een ‘time-out’ ruimte, die een veilige omgeving biedt tijdens crisismomenten”, aldus Robin. “Veel van onze doelgroepen, hebben regelmatig nood aan een ruimte waar ze zich kunnen in afzonderen om tot rust te komen, een ruimte zonder enige vorm van prikkels of aanmoediging, een ruimte veilig voor henzelf en de anderen.”

Opendeurdag ‘Kleppetoeren’, een groot succes!

Tegen de 1000 mensen maakten kennis met deze vernieuwde ruimtes en de rest van de ‘De Kleppe – site en -werking’. Meer dan 300 sportievelingen en natuurfanaten hebben aan de fietstocht of toegankelijke wandeling deelgenomen. Meer dan 400 geïnteresseerden kwamen opdagen voor de rondleidingen en demo’s en nog heel wat anderen kwamen genieten van een pannenkoek, de muziek, de zon of een drankje aan de (Gin)-bar. Gertrude De Vos werd unaniem verkozen tot vrijwilliger van het jaar.

Meer info:

De Kleppe
Everbeekplaats 4
9660 Everbeek (Brakel)
0494/ 12.98.46

Het bericht De Kleppe, een pionier in vakanties voor personen met ASS verscheen eerst op Belg.be.

❌