[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag — 13 December 2018Alle Nieuwskoppen

5 verrassende effecten van suiker op je lichaam

Door Camille Van Puymbroeck

Suiker, suiker, suiker. Waarom zijn de leukste dingen in het leven altijd slecht voor je? Suiker is een drug als een ander en sommige bijwerkingen kennen we allemaal. Het is slecht voor je tanden, voor je gewicht… Maar suiker is slecht voor nog zoveel meer.

1. Het is slecht voor je humeur

Je lichaam heeft doorheen de dag nood aan een stabiele toevoer van glucose in de vorm van koolhydraten. Kies je voor snelle suikers, dan ga je van suikeroverdosis naar een -tekort en weer terug. Wat dan weer leidt tot moeheid. Kies liever voor complexe koolhydraten zoals meergranenbrood en volle rijst. Je suikerlevels blijven op pijl en je vermijdt onnodige vermoeidheid.

2. Huidveroudering

Wat je eet heeft een invloed op je lichaam, dat weten we allemaal. Je huid is je grootste orgaan en heeft dus ook baat bij een evenwichtige voeding. Volgens dokter Nicholas Perricone, dermatoloog, zorgt suiker voor een snellere huidveroudering. De stof veroorzaakt namelijk een voortdurende ontsteking doorheen je lichaam. “Suikermoleculen binden zich aan collageen, een proces dat we ‘glycatie’ noemen in onze huid. Die glycatie breekt collageen af, wat dan weer zorgt voor ontstekingen en uiteindelijk voor rimpels.” Het gaat hier wel maar om een theorie die tot nog toe niet bewezen is.

3. Slechte vertering

Natuurlijke suikers gaan hand in hand met vezels, vitamines, mineralen en water. Daarom is fruit bijvoorbeeld belangrijk voor onze algemene gezondheid en voor het evenwicht in onze spijsvertering. Geraffineerde suiker daarentegen bezit weinig tot geen voedingsstoffen of vezels. Daardoor kan je spijsvertering uit balans geraken en kan je niet meer op toilet. Wat dan weer zorgt voor een opgeblazen gevoel.

4. Schimmelinfecties

Candida is een schimmel die van nature in je lichaam aanwezig is. Deze is eveneens verantwoordelijk voor de meeste schimmelinfecties. Door een slecht dieet dat rijk is aan suikers en geraffineerde koolhydraten, voedt je de candida echter. Heb je veel last van vervelende schimmelinfecties? Probeer dan eens om minder suiker te eten.

5. Hongergevoel

Snelle suikers verteren snel en worden snel opgenomen door je bloed, wat zorgt voor grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Ze stillen je honger slechts voor korte tijd en bovendien zullen de diepe dalen in je bloedsuikerspiegel zorgen voor een vergroot hongergevoel.

Het bericht 5 verrassende effecten van suiker op je lichaam verscheen eerst op Metro.


Vijf theesoorten die goed zijn voor de gezondheid

Door Tanne Somers

Een warme tas thee kan heerlijk smaken op een koude winterdag. Bovendien kan je het vergelijken met een medicijn in een kopje, want veel theeën hebben verschillende welzijnsvoordelen. Dankzij deze vijf soorten blijf jij zo gezond als een vis!

Kamille 

Kamille wordt al vele jaren beschouwd als een echt volksmedicijn. Het heeft een kalmerende werking en helpt je sneller in slaap vallen. Bovendien zou het menstruatiekrampen tegengaan. Ideaal voor wanneer Dracula’s theezakjes geknapt zijn.

Munt

Deze thee heeft een verfrissende smaak en zorgt ervoor dat je minder moe bent. Het kruid zou ook een relaxerend effect hebben op je spieren, wat je spijsvertering ten goede komt. Bovendien geeft het je geheugen een boost, waardoor je alerter wordt. Inslagen voor tijdens de blok, dus.

Rooibos

Rooibos komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Het zit vol antioxidanten die je lichaamscellen beschermen tegen agressieve stoffen. De theesoort bevat ook kleine hoeveelheden magnesium, ijzer en calcium. Super ‘healthy’!

Hibiscus

Dit drankje is gemaakt van de hibiscusplant en smaakt naar veenbessen. Het draagt bij aan een gezonde cholesterol en beschermt de lever. Bovendien heeft het een antibacteriële werking en geeft het je immuunsysteem extra energie. Want voor jou géén griep deze winter.

Gember

Gember wordt al lang gebruikt als middeltje tegen misselijkheid. Het kruid werkt pijnstillend, remt een ontsteking en versnelt het metabolisme. Verder heeft het een pittige smaak, waardoor je zelfs geen suiker in je thee moet doen. Werken aan je gezondheid én slanke lijn? Yes, please.

Het bericht Vijf theesoorten die goed zijn voor de gezondheid verscheen eerst op Metro.


OuderAlle Nieuwskoppen

Begin je dag met deze goede gewoontes

Door Silke Vandenbroeck

Als je wakker wordt druk je misschien het liefst op snooze en draai je je nog een keer om. Maar wist je dat je deze tijd veel beter kunt gebruiken? Begin voortaan je dag met één van deze goede gewoontes.

1. Glimlach

Het kost bijna geen tijd en heeft meteen effect: glimlachen. Of hij nu gemeend is of niet, je geeft je hersenen zo een seintje om positiever te denken. Dat is altijd mooi meegenomen, helemaal als je een ochtendhumeur hebt. Denk zodra je wakker wordt aan iets positiefs en trek je mondhoeken een klein stukje omhoog. Meer hoef je niet te doen.

2. Mediteer in bed

Mediteren heeft eindeloos veel voordelen. Zo is het een krachtig wapen tegen stress en helpt het je meer in het moment te leven. Smoesjes als: ‘Ik heb geen tijd om te mediteren’, gaan niet op. Aan een minuut of twee per dag heb je al genoeg. Ga op je rug liggen, leg je handen op je buik en tel je in- en uitademing. Je inademing is één en je uitademing twee. Raak je afgeleid? Begin dan opnieuw met tellen.

3. Zoek een mentaal doel

Voor een groot deel heb je zelf in de hand hoe je dag loopt. Je kunt er nog meer invloed op uitoefenen door ’s ochtends een mentaal doel te bepalen. Dat betekent dat je stilstaat bij hoe je je vandaag wilt voelen of waar je je op wilt focussen. Misschien wil je vriendelijker zijn, je minder haasten of meer plezier hebben. Zie het als een goed voornemen waar je jezelf gedurende de dag aan kunt herinneren.

4. Schrijf je gedachten op 

Een fijne manier om je gedachten te ordenen, is door te schrijven. De ochtend is hier het perfecte moment voor omdat je minder snel afgeleid bent. Gebruik de eerste minuten van je dag om op te schrijven hoe je je voelt, wat je hebt gedroomd of waar je dankbaar voor bent. Door je te focussen op de dingen waar je dankbaar voor bent, word je bewuster van de rijkdom die je hebt. Kleine dingen worden zo minder vanzelfsprekend.

5. Doe alsof het weekend is

Tussen een zondag- en een maandagochtend zit vaak een wereld van verschil. Zondag heb je zeeën van tijd en maandag word je ruw gewekt door je wekker. Je kunt het weekendgevoel langer vasthouden door de eerste minuten van de dag anders te gebruiken. Zet je wekker iets eerder en eet je ontbijt in bed, dans op je favoriete muziek of neem de tijd om een kop koffie te drinken. Zo begint je dag gegarandeerd goed.

Het bericht Begin je dag met deze goede gewoontes verscheen eerst op Metro.


Zo geraak je die vervelende zuigplek kwijt

Door Camille Van Puymbroeck

Heb je een souvenirtje overgehouden aan die stomende sekspartij? Het is misschien een leuke herinnering, maar soms is het gewoon geen optie om er trots mee rond te paraderen. En je kan ook niet altijd een rolkraag aan. Dus bij deze wat handige tips om je zuigplek kwijt te spelen!

Wat is een zuigplek juist?

Op zich is het niet meer dan een blauwe plek op een vaak irritant zichtbare plaats. Door de zuigkracht barsten verschillende haarvaten – hele kleine bloedvaten. Bloed ‘lekt’ als het ware net onder je huidoppervlak. En dat zorgt dan weer voor die opvallende kleur en vorm. Net als een normale blauwe plek, verandert ook deze van kleur tijdens het helingsproces.

Oplossingen

Arnicazalf

Arnicazalf vermindert in het algemeen huidzwellingen en -ontstekingen. Vaak zit er ook vitamine K in het middeltje, wat ervoor zorgt dat je bloed sneller stolt. Hoewel het onduidelijk is waarom dat juist helpt bij het genezingsproces, zal je zuigplek er alleszins wel bij varen.

Oogcrème en anti-cellulitiscrème

In veel oogcrèmes zit eveneens vitamine K verwerkt om van die vervelende donkere kringen af te komen. Dat kleine tubetje is dus ideaal voor je zuigplek! Hetzelfde geldt trouwens voor je anti-cellulitiscrème. Het effect daarvan is dan weer te danken aan de cafeïne die erin zit. Dat bestanddeel minimaliseert de bloedlekkage in je huid.

Jade roller

Dat bizarre rolding voor je gezicht bewijst ook z’n nut bij zuigplekken. De verklaring daarvoor is heel simpel. Een zuigplek is een bloedlekkage in je huid, dus als je op tijd druk uitoefent, kan dat de schade beperken. Wacht dus geen uren voor je dit gebruikt, maar pak het ‘probleem’ zo snel mogelijk aan.

IJs

Bij een gewone blessure is ijs vaak een uitkomst en hetzelfde geldt voor een zuigplek. De zwelling vermindert en het kan vermijden dat je zuigplek al te dramatische vormen en kleuren aanneemt.

Hydratatie als preventiemiddel

Heb je echt voortdurend last van zuigplekken? Probeer er dan voor een vrijpartij aan te denken om je huid goed te hydrateren. Dat is niet alleen aangenaam voor je partner, maar werkt ook goed als preventiemiddel tegen zuigplekken. Je huid kan zich dan beter beschermen en zal minder makkelijk een zuigplek ontwikkelen.

Concealer

Als al het voorgaande niet werkt, of als je echt gehaast bent, is er uiteraard nog altijd concealer. Bij zuigplekken is het echter noodzakelijk om aan ‘colour correcting’ te doen. Kijk naar de kleur van je zuigplek en pas daaraan de kleur van je concealer aan. Is de plek paars? Neem dan een gele of groene corrector. Bij een gelige schijn is een roze corrector ideaal. Werk af met gewone, huidkleurige concealer, poeder af en je bent klaar om de deur uit te gaan!

Het bericht Zo geraak je die vervelende zuigplek kwijt verscheen eerst op Metro.


Zo kan je zien of je kat al dan niet ziek is

Door Xavier

Mochten katten praten, dan zouden ze het je zeggen als ze koorts hebben. Maar helaas, meer dan miauwen doen ze niet. Dus hoe kan je dan weten of ze zich nog gezond voelen? Wel, met deze tips kom je al een heel eind.

Let op hun gedrag

Katten vertellen zo goed als alles via lichaamstaal. Als ze plots meer of minder drinken of eten, kan dat wijzen op een onderliggend probleem. Aarzel ook niet als je merkt dat je pluizige viervoeter niet meer in zijn of haar kattenbak gaat. Soms is er dan een probleem met de bak, maar het kan ook het gevolg zijn van een lichamelijk ongemak. Nog zo’n symptoom is een ander niveau van energie. Is je kat plots lusteloos of abnormaal actief, kan dat onder andere wijzen op een probleem met de schildklier. Hetzelfde geldt voor hun slaappatroon. Zie je je favoriete viervoeter plots overdag niet meer en gaat hij als een gek ’s nachts tekeer of omgekeerd, dan kan je overwegen om naar een dierenarts te gaan.

Hoor en ruik

Als een kat een slechte adem krijgt, kan dat een gevolg zijn van de voeding, maar ook op een medisch probleem wijzen. Zo kunnen poezen last krijgen van hun tandvlees of een slecht gebit. Daarnaast is het ook belangrijk om letterlijk goed te luisteren naar je huisdier. Miauwt je mede-bewoner plots meer of minder, kan je best eens nagaan of er iets niet pluis is met je kat.

Kijk naar en voel aan je viervoeter

Net zoals bij mensen kan een ziekte ook zichtbare symptomen bij een poes teweegbrengen. Plots gewichtverlies kan een ongezonde reden hebben en komt je kat op korte tijd veel bij, dan heeft het dier misschien een probleem met zijn of haar schildklier. Ook de vacht van een kat vertelt veel. Zie je op de huid kale en of geïrriteerde plekken opduiken, dan kan dat wijzen op een huidziekte.

Het bericht Zo kan je zien of je kat al dan niet ziek is verscheen eerst op Metro.Deze slechte gewoontes bezorgen je hangborsten

Door Camille Van Puymbroeck

Hangborsten, niemand die ernaar streeft. Nochtans is het een natuurlijk fenomeen dat veroorzaakt wordt door je genen, de zwaartekracht, je leeftijd… en een aantal factoren waar je wel invloed op hebt. Deze gewoontes leer je dus maar best zo snel mogelijk af.

1. Slapen op je buik

Comfortabel is het zeker en vast, maar goed voor je borsten allesbehalve. Ze worden namelijk uren aan een stuk geplet tussen het bed en je lichaam. Klinkt niet zo goed als je het zo stelt, toch? Helaas is ook op je zij slapen niet zo gunstig, aangezien je ligamenten na verloop van tijd gaan uitrekken. Je kan ofwel een kussen onder je borsten leggen ter ondersteuning, ofwel op je rug slapen.

2. Altijd een beha dragen

Over dit onderwerp bestaat veel discussie. Volgens sommigen voorkomt een beha hangborsten, volgens anderen zorgt het er juist voor dat je borsten ‘lui’ worden. Dokter Dirk Kremer vertelt aan Glamour verslapt een beha je borstspieren. Toch voorkomt het dragen van een beha ook dat je boobies constant rondstuiteren, wat dan wel weer goed is. Doe je beha dus uit op een rustige dag, maar ga niet hardlopen of touwtjespringen zonder.

3. Geen zonnecrème smeren

De zon is een van de belangrijkste factoren van huidveroudering. Als je geen zonnecrème draagt, zorgt ze voor de afbraak van collageen, voor rimpels en voor verzakkingen. Smeer er dus op los als je gaat zonnen in je bikini – of zonder.

4. Crashdieet

Dit spreekt voor zich, maar bij een crashdieet blijf je zitten met heel wat overtollige huid. Bovendien wordt die elke keer opnieuw minder elastisch, waardoor je borsten op termijn gaan hangen. Vergelijk het met oude panty’s. Niet zo’n mooi beeld, toch?

5. Roken

Roken is sowieso slecht voor je huid en dus ook voor je borsten. Het zorgt immers voor minder bloedtoevoer, waardoor je huid minder elastisch wordt. Nog een reden om te stoppen dus!

Het bericht Deze slechte gewoontes bezorgen je hangborsten verscheen eerst op Metro.


Dipje? Deze etenswaren vrolijken je op

Door Silke Vandenbroeck

Heb je een klein dipje? Er zijn een hoop dingen die je kunt doen om jezelf op te vrolijken. Een stevige wandeling, een avondje Netflix en chill, een sportlesje of een beetje op je eten letten. Er blijken namelijk heel wat voedingsmiddelen te zijn die je humeur een boost geven.

Bij het ontbijt

Een goed ontbijt is voor velen een goed begin van de dag. Begin de dag bijvoorbeeld met havermout. Door de vele vezels in dit ontbijt, zit je tot de lunch vol en is de kans op cravings naar suikerrijke tussendoortjes een stuk kleiner. Vul je schaaltje met frambozen voor nog meer vezels én een extra lekker ontbijt. Of snij een banaan door je warme havermout, de grote hoeveelheid vitamine B6 is goed voor je cognitieve vermogen en kan PMS-symptomen veranderen.

Ei of brood

Liever brood of crackers? Neem de vezelrijke variant en beleg ‘m met cottage cheese vootr extra proteïnen tryptofaan. Tryptofaan is een eiwitzuur dat je humeur een flinke boost kan geven. Extra lekker én gezond met wat plakjes avocado en wat peper en zout erop. Avocado zit vol onverzadigde vetten (het wordt dan ook geadviseerd ongeveer drie per week te consumeren), vezels en fytochemicaliën. Die laatste zijn goed om je cholesterol te helpen verlagen.

Eierliefhebbers kunnen ook hun lol op: een eitje als ontbijt zorgt voor een goede start van de dag. Door de hoeveelheid eiwitten heb je tot de lunch waarschijnlijk geen honger meer, eieren zijn goed voor je geheugen, humeur en spieren en de hoeveelheid vitamine B12 helpt je brein te verbeteren. Protip: stop je omelet vol groenten als tomaat, spinazie en champignons voor wat extra vitaminen.

Tussendoortje

Grote kans dat je tegen het einde van de werkdag toch wel flink trek hebt. Om te voorkomen dat je je laat verleiden op (tank)stations, kun je beter kiezen voor een snack die je opvrolijkt. Vijgen zitten vol potassium, magnesium, calcium en ijzer. Allemaal mineralen die goed zijn voor je bloeddruk en je spieren, en er uiteindelijk voor zorgen dat je lekker slaapt. Een goede nachtrust doet wonderen voor je humeur. Watermeloen zit vol – je raadt het al – water. Daar wordt je het laatste werkuurtje nog even fris van. Nog zo’n waterrijke snack is de sinaasappel. Ook nog eens vol vitamine C, wat weer goed is voor je weerstand.

Heeft hartig meer je voorkeur? Kies voor edamame, die boontjes die je wellicht uit sushirestaurants kent. Ze zitten bomvol eiwitten, vitaminen en mineralen. Zit je snel vol van en geeft je gezondheid een boost. Ook amandelen, pistache of een cracker of rijstwafel met notenboter zijn blije tussendoortjes.

Zoetekauwen onder ons kunnen ook gewoon voor hele pure chocola gaan, mits je er natuurlijk niet teveel van eet. Chocola maakt je gelukkig en is goed voor je gezondheid.

Voor het avondeten

Spinazie met zalm en zoete aardappelfriet, opvrolijkender wordt je avondmaaltijd niet. Zalm is goed voor je centrale zenuwstelsel, hart en metabolisme, spinazie doet wondere voor je spieren. Popeye had stiekem gewoon gelijk. Van friet wordt bijna iedereen blij, zoete aardappelfriet is ook echt gezonder. In zoete aardappelen zit veel vitamine B6, dat zorgt voor je cognitieve vermogen.

Trek op tijd aan de alarmbel

Duurt je dipje langer dan een paar dagen, heb je moeite met het huis uit komen, voel je je somber en heb je geen plezier meer in dingen die je vroeger wel leuk vond? Bel dan voor de zekerheid toch even de huisarts of praat met een professional over hoe jij je voelt. Hoewel sporten en gezond eten een goede invloed kan hebben op je humeur, lost het mentale problemen bijna nooit helemaal op.

Je hoeft je – zeker bij professionals – niet te schamen als je het idee hebt dat je richting een depressie of burn out gaat. Trek op tijd aan de bel om erger te voorkomen en probeer daarnaast genoeg te slapen, regelmatig te bewegen, genoeg naar buiten te gaan en gezond te eten. Pas ook op met alcohol en drugs. Samen met een professional kun je een plan maken om je weer beter te gaan voelen.

Het bericht Dipje? Deze etenswaren vrolijken je op verscheen eerst op Metro.


Met deze 5 tips voel jij je dankbaarder

Door Silke Vandenbroeck

Klagen is een stuk makkelijker dan blij zijn met wat je hebt. Toch brengt dankbaar zijn je veel meer. Je geluksgevoel gaat er namelijk als een speer van omhoog. Met deze vijf tips voel je je zonder veel moeite dankbaarder.

Zeg vaker dank je wel

Het klinkt misschien gek om ‘dank je wel’ te zeggen voor dingen die heel gewoon lijken. Zoals de trein die op tijd rijdt, je partner die het vuilnis wegbrengt of een goede nacht slaap. Toch begint dankbaarder zijn met meer oog hebben voor deze doodgewone dingen. Dat betekent niet dat je hardop ‘dank je wel’ hoeft te zeggen. Er een seconde stil bij staan, is al genoeg.

Kies een vast moment om dankbaar te zijn

Veel mensen vinden het fijn om ‘s avonds voordat ze naar bed gaan een dankbaarheidslijstje te maken. Ze gaan zo met een tevreden gevoel slapen. Om te voorkomen dat je het vergeet, is het slim om deze nieuwe gewoonte achter iets te plakken wat je iedere avond doet. Zoals het poetsen van je tanden, het lezen van een boek of het opruimen van de keuken. Op een gegeven moment hoef je er niet meer over na te denken en is het een gewoonte om elke dag zo’n lijstje te maken.

Verwacht minder

Iedereen heeft verwachtingen. Als je een baan hebt, verwacht je dat je salaris op een bepaalde datum wordt uitgekeerd. En als je samenwoont, verwacht je misschien wel dat je partner meehelpt jullie huis opgeruimd te houden. Verwachtingen maken het alleen soms moeilijk om dankbaar te zijn voor kleine dingen. Probeer daarom minder van tevoren in te vullen hoe iets eruit zou moeten zien en neem het leven meer zoals het komt. Hierdoor ben je eerder dankbaar voor alles wat er op je pad komt.

Maak een dankbaarheidspot

Het werkt heel simpel: je zoekt een pot, vaas of blik, schrijft op papier waar je dankbaar voor bent en stopt het erin. Zet de pot op een plek waar je er elke dag naar kijkt. Zo herinner je jezelf er iedere dag aan dat er genoeg is om dankbaar voor te zijn. Ook vergeet je zo minder snel om de pot dagelijks met een nieuw briefje te vullen. Kijk iedere maand, week of jaar wat er allemaal in je dankbaarheidspot zit. Het doet je humeur gegarandeerd goed.

Doe het samen

Op sommige dagen is het lastig te bedenken waar je dankbaar voor bent. Het helpt dan om het samen met een vriend, collega of je partner te hebben over wat deze dag mooi maakt. Spreek bijvoorbeeld met een vriend af om dagelijks te laten weten waar je dankbaar voor bent. Of hang op je werk een vel papier op waar je collega’s op kunnen schrijven waar ze blij mee zijn. Door het samen te doen, wordt dankbaar zijn veel makkelijker.

Het bericht Met deze 5 tips voel jij je dankbaarder verscheen eerst op Metro.


Zo kan je overeten voorkomen

Door Silke Vandenbroeck

Zit jij regelmatig na een etentje zo vol dat je niet meer kan bewegen? Daar is in principe niets mis mee, maar soms minder fijn als je nog een hele avond voor de boeg hebt. Uit onderzoek blijkt nu dat het eten van bitter voedsel je kan helpen dit overvolle gevoel te voorkomen.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat het eten van bitter voedsel de entero-endocriene cellen stimuleren. Deze cellen bevinden zich in de wand van je maag-darmstelsel en zorgen voor het scheiden van hormonen. Stimulering van deze cellen beïnvloedt je honger-en verzadigingsgevoel, en dat heeft weer tot gevolg dat je aan het einde van een maaltijd minder calorieën hebt binnengekregen. Dit omdat als je bitter voedsel binnenkrijgt sneller verzadigd zal zijn, waardoor de kans groot is dat je minder zult eten. Het zorgt er tevens voor dat je lichaam beter in staat is om koolhydraten te verwerken.

All you can eat

Een onderzoek uit Napels waar mensen in twee groepen werden verdeeld, toonde aan dat de groep die bitter had gegeten, bij een ‘all you can eat’-buffet zo’n 30% minder op kon, dan de groep die niet bitter had gegeten. En professor Cedrick Dotson, verbonden aan de Universiteit van Florida, concludeerde dat mensen die regelmatig bitter eten, een stabielere bloedsuikerspiegel hebben. Dotson meldt tevens dat het eten van bitter voedsel zou helpen bij het verwijderen van suiker uit bloed en in plaats daarvan op te slaan in je lever en spieren.

Andijvie

Wil je voortaan dus dat ‘volle’ gevoel voorkomen, probeer dan iedere dag meer bitter voedsel toe te voegen aan je normale eetpatroon. Hierbij kun je denken aan groenten als andijvie, groenlof, rucola, spruitjes en artisjok.

Het bericht Zo kan je overeten voorkomen verscheen eerst op Metro.


Bizar. Vrouw verft haar, maar dit is niet het resultaat dat ze verwachtte

Door Silke Vandenbroeck

Ben je van plan om je haren ‘red velvet’ te kleuren? Check dan eerst even of je niet allergisch bent voor haarverfproducten. Het hoofd van een Franse studente raakte bijna misvormd door een allergische reactie.

De 19-jarige Estelle uit Vitry had een doosje haarverf gekocht van een bekend merk. Net zoals alle haarkleurmiddelen bevatte het product PPD (parafenyleendimaine), een bijzonder allergene kleurstof. Omdat Estelle eerder al een slechte ervaring had gehad met haarverf, ging ze voorzichtig te werk. De studente testte eerst een kleine hoeveelheid uit op haar huid. Na een halfuurtje, in plaats van de aangeraden 48 uur, besliste Estelle om het product op haar haren aan te brengen.

Bolvormig hoofd

Maar Estelle besefte meteen dat ze een grote fout had gemaakt. Haar hoofdhuid begon te jeuken en de bovenkant van haar hoofd zwol op. “Ik had een bolvormig hoofd, mijn gezicht leek wel een gloeilamp”, vertelt de Française aan Le Parisien. De symptomen werden alleen maar erger en de volgende dag werd Estelle overgebracht naar het ziekenhuis. “Estelle had plots last om te ademen”, zegt haar moeder. “Haar tong begon op te zwellen en haar hart klopte sneller.”

De dokters gaven de jonge vrouw adrenaline en hielden haar de hele nacht wakker. Ondertussen is Estelle weer thuis. Met haar verhaal en foto’s mensen waarschuwen: “Ik heb een fout gemaakt en wil niet dat iemand dezelfde fout maakt als ik.”

Het bericht Bizar. Vrouw verft haar, maar dit is niet het resultaat dat ze verwachtte verscheen eerst op Metro.


Europa wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn

Door Xavier

De Europese Unie moet tegen 2050 klimaatneutraal worden. Dat staat in het voorstel van de Europese Commissie voor een langetermijnstrategie op het vlak van klimaat. Maar, benadrukt de Commissie, het terugdringen van de emissies mag niet ten koste gaan van de bestaansmiddelen van de burgers. De transitie moet met andere woorden sociaal rechtvaardig zijn.

Dat de Commissie zou pleiten voor een klimaatneutraal Europa raakte dinsdag al bekend toen commissaris voor Klimaatactie en Energie Miguel Arias Cañete op Twitter een tipje van de sluier lichtte. Het voorstel om de uitstoot van broeikasgassen tegen het midden van de eeuw tot nul te herleiden, werd gisteren ook officieel aangenomen.

Noodzakelijk

Volgens commissaris Cañete is klimaatneutraal worden voor de EU noodzakelijk, haalbaar en in haar eigen belang. “Het is noodzakelijk voor het behalen van de temperatuurdoelstellingen op lange termijn van de Overeenkomst van Parijs. Het is haalbaar met de huidige en de opkomende technologieën. En het is in het belang van Europa om in zinvolle verbeteringen van het dagelijks leven van alle Europeanen te investeren.”

Sociaal rechtvaardig

Het valt op dat de Commissie in haar communicatie meermaals benadrukt dat de overgang naar een klimaatneutrale EU sociaal rechtvaardig moet zijn. “Wij kunnen emissies terugdringen en tegelijkertijd zorgen voor welvaart, hoogwaardige werkgelegenheid dicht bij huis en een verbetering van de kwaliteit van leven van onze burgers”, zegt commissaris Maros Sefcovic, vicevoorzitter van de Commissie en bevoegd voor de energie-unie.

Het bericht Europa wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn verscheen eerst op Metro.5 lekkernijen tegen de griep

Door Camille Van Puymbroeck

Ziek zijn is niet fijn. In deze periode doen we allemaal ons best om toch vooral niet de griep te krijgen, soms tevergeefs. Wat als je je kon volproppen met lekkernijen en tegelijk je immuunsysteem kon verbeteren? Jazeker, het kan. En wel met deze vijf dingen.

Kippensoep

Niet alleen zit kippensoep vol water en zorgt het dus voor de nodige hydratatie, het gerecht heeft nog een ander voordeel. Kippensoep bevat namelijk carnosine. Volgens de Universiteit van Nebraska bezorgt die stof een boost aan je immuunsysteem. Opslurpen dus die soep!

Citrusvruchten

Ook dit is een makkelijke om in je dieet te integreren. Wie houdt er nu niet van een glaasje sinaasappelsap bij het ontbijt? Citrusvruchten zitten bomvol vitamine C, wat wonderen doet voor je weerstand. Vooral grapefruit en citroen zijn gezond, maar ook andere citrusvruchten moet je niet laten liggen.

Gember

Misschien houdt niet iedereen ervan, maar de voordelen van gember zijn eindeloos. Sesquiterpenen vechten actief tegen die verkoudheid en onderdrukken bovendien je hoest. Maak in plaats van een koffietje dus eens een lekkere gemberthee als je een verkoudheid voelt opkomen.

Honing

Honing is niet alleen heerlijk zoet: het doet ook wat voor je lichaam. De antibacteriële werking is ideaal voor allerlei winterkwaaltjes. Om het effect nog te vergroten, kan je wat kaneel toevoegen. Topcombinatie.

Paddenstoelen

Wat de smaak betreft, heb je voor- en tegenstanders, maar gezond zijn paddenstoelen in elk geval wel. De vitamine D zorgt voor antivirale eigenschappen die die vervelende griep bestrijden. Bovendien is het een ideale vleesvervanger voor vegetariërs en vegans.

Het bericht 5 lekkernijen tegen de griep verscheen eerst op Metro.


Nieuwe kuur verhelpt twee op de drie pinda-allergieën

Door Xavier

Een groep van internationale wetenschappers heeft een methode ontwikkeld die de effecten van een pinda-allergie tegengaat. Door de proefpersonen stapsgewijs te laten wennen aan steeds hogere doseringen van de allergische stof, bouwden ze een immuniteit op. De therapie sloeg in twee van de drie gevallen aan.

Een pinda-allergie is niet iets om mee te lachen. Mensen die eronder lijden, krijgen soms al bij een heel klein beetje pinda heel wat huiduitslag en last van hun ademhaling en darmen. In sommige gevallen kan het zelfs dodelijk zijn. Een nieuw internationaal onderzoek heeft voor sommige mensen een oplossing gevonden. De remedie: bewust pinda’s eten, maar in gecontroleerde dosissen.

Twee pinda’s zonder problemen

Concreet zullen niet de noten zelf op hun bord liggen, maar een experimenteel geneesmiddel met de naam AR101. Tijdens het onderzoek moesten de testpersonen AR101 op regelmatige basis innemen, samen met een dagelijkse dosis pinda’s. Die laatste werd om de twee weken verhoogd. Zo leerde het lichaam omgaan met de allergische stoffen en werden de symptomen beperkt. Op het einde van het onderzoek kon twee op de drie proefpersonen twee volledige noten opeten zonder fysieke gevolgen.

Dr. Brian Vickery, auteur van de studie die in tien verschillende landen werd uitgevoerd, waarschuwt dat het nieuwe product mensen niet geneest van de allergie. “Het was ook niet onze de bedoeling om de mensen weer alles te laten eten”, vertelt hij aan CNN. Het is wel de bedoeling dat de allergie draaglijk wordt. Volgens officiële cijfers zouden ongeveer 3 miljoen Amerikanen last hebben van de allergie. AR101 is nog niet goedgekeurd, maar Vickery maakt zich sterk dat dat tegen volgende zomer in orde zal zijn.

Het bericht Nieuwe kuur verhelpt twee op de drie pinda-allergieën verscheen eerst op Metro.Dingen uit oren en neus verwijderen kost Britten 3,4 miljoen euro per jaar

Door Xavier

Elk jaar gaat er 3 miljoen pond, of zo’n 3,4 miljoen euro, van de Britse gezondheidszorg naar de verwijdering van objecten die vastzitten in oren en neuzen. Dat heeft een recent onderzoek uitgewezen. In de overgrote meerderheid van de gevallen waren de patiënten kinderen.

Net geen 3,4 miljoen euro, of 3 miljoen pond. Dat is de som die in Groot-Brittanië elk jaar nodig is om neuzen en oren te verlossen van objecten die erin vast zitten. Dat blijkt uit ‘Will Children Ever Learn?’, een paper die gepubliceerd werd in het magazine The Annals of the Royal College of Surgeons. Tussen 2010 en 2016 werden er elk jaar 1.218 voorwerpen uit neuzen en 2.479 uit oren gehaald.

Juwelen zijn heel populair

De patiënten zijn vaak kinderen, meldt BBC. Dat geldt voor 95% van de gevallen waarin er iets in een neus zit en 85% van de verstopte oren. Opvallend is dat kinderen tussen nul en vier jaar vooral dingen in hun neus steken en dat tussen vijf en negen jaar de aandacht verhuist naar de oren. Bij de jeugd zijn voor juwelen populaire objecten, bij volwassenen worden oorstopjes het vaakst teruggevonden.

“Vraag het aan elke neus-, keel- en oorarts. Ze hebben allemaal wel een voorbeeld van de wonderlijke dingen die ze hebben ontdekt in een neus of oor”, vertelt Simon Morris, specialist aan het Morriston Hospital in Swansea. “Ik heb zelf al groene erwten, ‘googly eyes’ en balletjes van een bean bag gezien.” Hij wil mensen ook aanraden om heel voorzichtig te zijn als ze batterijen in hun handen hebben.

Het bericht Dingen uit oren en neus verwijderen kost Britten 3,4 miljoen euro per jaar verscheen eerst op Metro.Vlaams drinkwater is van uitstekende kwaliteit

Door Xavier

De kwaliteit van het drinkwater in Vlaanderen is nog altijd bijzonder goed. Van alle analyses die in 2017 werden uitgevoerd, voldeed 99,63% aan de kwaliteitsnormen zodat het water geschikt is om te drinken. De meeste normoverschrijdingen werden vastgesteld voor lood en nikkel. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

In 2017 voerden controleurs van de Vlaamse watermaatschappijen 10.499 bewakingen en 750 audits uit bij de klanten. Bewakingen zijn stalen die genomen en geanalyseerd worden. Een audit is een zeer uitgebreide analyse, waarbij de controleurs nog extra parameters controleren. De watermaatschappijen zijn zelf verantwoordelijk voor het uitvoeren van deze wettelijk verplichte controle aan de kraan.

“Aandacht voor lood blijft nodig”

De meeste normoverschrijdingen voor de microbiologische en chemische parameters werden vastgesteld voor lood, nikkel, enterokokken, E. coli en nitriet. In twaalf publieke gebouwen gericht op kinderen werd het advies gegeven dat het water niet geschikt is voor menselijke consumptie omdat er een te hoge loodwaarde in het drinkwater was vastgesteld.

Een verhoogde aandacht voor lood in drinkwater in Vlaanderen blijft volgens de VMM nodig. “Dat geldt voor de publieke gebouwen en zeker voor die publieke gebouwen waar jonge kinderen blootgesteld worden, zoals de kinderopvang en het basisonderwijs”, legt Katrien Smet van de VMM uit. Lood is volgens Smet een toxische stof en dus niet geschikt voor jonge kinderen omdat zij er extra gevoelig voor zijn.

Het bericht Vlaams drinkwater is van uitstekende kwaliteit verscheen eerst op Metro.Dit is het ideale wandeltempo om calorieën te verbranden

Door Silke Vandenbroeck

Een lange herfstwandeling kan een heerlijke bezigheid zijn. Of het nu een blokje om is als je naar school gaat, een wandeling tijdens de lunchpauze of een lange boswandeling in het weekend. Maar hoe snel moet je eigenlijk wandelen als je naast een frisse neus halen wat calorieën wil verbranden?

Dankzij onderzoekster Catrine Tudor-Locke weten we nu dat daar een gemakkelijke formule voor bestaat. Tudor-Locke, die het onderzoek leidde aan de University of Massachusetts Amherst, berekende dat we gemiddeld 100 stappen per minuut moeten zetten. “Het is een goede, algemene richtlijn”, laat ze aan MyFitnessPal weten.

Vermenigvuldigen

“Het meten is ook heel makkelijk. Neem 15 seconden de tijd om je stappen te tellen. Vermenigvuldig dat met vier en je weet hoeveel stappen je per minuut zet”, legt ze uit. “De meeste mensen lopen van nature harden dan 100 stappen per minuut. Het is dus erg makkelijk om dit doel te behalen.” Als je 140 stappen zet, ben je alweer aan het joggen.

Het bericht Dit is het ideale wandeltempo om calorieën te verbranden verscheen eerst op Metro.


’t Dak van Pakt: “We tonen dat duurzaam tuinieren niet complex is”

Door Xavier

Kippen, groenten, fruit en zelfs vissen op een dak in het centrum van een grootstad zoals Antwerpen. Nee, het is geen fata morgana, maar het ’t Dak van Pakt, een immense daktuin pal in het midden van de stad. Maar die fauna en flora zijn niet enkel een mooie achtergrond voor de foto van je cappucino. Ze zijn een voorbeeld van hoe een stadstuin een impact heeft op de manier waarop we voeding produceren en transporteren.

“Onze daktuin is de eerste op deze schaal in Antwerpen. De tuin meet momenteel 1800 vierkante meter”, vertelt Adje Van Oekelen. Ze is medeoprichtster van De Volle Grond, de coöperatie die de daktuin beheert. “In 2017 zijn we gestart met een educatieve werking rond het dak. De bedoeling was om de buurtbewoners dingen bij te leren over tuinieren, zodat ze die zaken thuis ook konden implementeren. Dit jaar zijn we met een 100-tal leden het hele jaar bijleren en die ook delen in de opbrengst van de tuin. Daarnaast organiseren we ook evenementen zoals een barbecue en is er een sauna en een gemeenschappelijke keuken.”

Vissen die groenten laten groeien

“Op het dak vind je veel groenten en fruit die je ook in andere moestuinen zou aantreffen, maar we hebben ook enkele speciallekes. Zo lopen hier kippen rond en hebben we enkele bassins met vissen, graskarpers meer bepaald. Die eten bladgroenten en passen dus perfect op ons dak. Het water waarin ze zwemmen bevat uiteraard meststoffen en dat laten we naar de groenten vloeien. Daar wordt het door de wortels gezuiverd, waarna het weer goed is voor onze karpers.”

“Op de lange termijn willen we zo duurzaam mogelijk zijn. Alles wat je op het dak vindt, elke techniek die we gebruiken, hebben we zelf in elkaar gezet. Zo willen we tonen dat duurzaam tuinieren in de stad niet complex of duur hoeft te zijn. Neem nu de hooibalen. Die gebruiken we op plaatsen waar het dak minder stevig is om groenten op te telen, een techniek die al dateert van de Azteken. Onze hoop is dat mensen zich laten inspireren en zelf met die ideeën aan de slag gaan.”

“We proberen met daktuin de hele kringloop van voedselproductie en –consumptie te sluiten. Zo komen de chefs van de restaurants op Pakt kruiden plukken en brengen ze alle verteerbare afval naar de kippen, de vissen of de composthoop in de daktuin. Daarnaast willen we zoveel mogelijk mensen opnieuw dichter bij de oorsprong van hun eten brengen en hen op die manier inspireren. Wekelijks leiden we groepen rond en we startten dit schooljaar met een pilootproject ‘school op ’t DAK’. daarvoor een scholenproject en organiseren ook opleidingen. En om de duurzame boeren van buiten de stad een handje te helpen, leveren we met onze coöperatie hun producten aan Antwerpse koks en cateraars.

Niet meer naar den buiten

“De voorbije jaren hebben we gemerkt dat de tuin al veel in gang heeft gezet. We hopen dat onze leden de werking in onze daktuin uiteindelijk zelf laten draaie  en dat wij ons op ‘nieuwe daken’ kunnen storten, maar we beseffen dat daar tijd voor nodig zal zijn. Je kan niet van iedereen verwachten dat ze heel het jaar door even actief zijn. Daarom laten we het aan elke deelnemer over hoe ze hun lidmaatschap invullen. Af en toe geven we hen wel nieuwe prikkels. Zo zijn er sinds dit jaar peters en meters die zelf een engagement opnemen in ruil voor de helft van het lidgeld.”

“Een daktuin heeft ook een positief effect op de stedelijke mobiliteit, want mensen moeten zich niet elk weekend buiten de stad begeven. Ze hebben een groene oase vlakbij, net zoals een plek waar zowel  geproduceerd als geconsumeerd wordt. Dat was ook de droom van de initiatiefnemers van de bedrijvensite Pak: een eigen ecosysteem creëren in het midden van de stad, waar mensen werken, voedsel kweken of eten, sporten en ontspannen, met centraal daarin ’t Dak van Pakt op de daken van de gerenoveerde pakhuizen.

Nieuwe daken

“Als we het concept van dit dak willen kopiëren op een andere plaats, is het vooral belangrijk om de juiste partner te vinden. De samenwerking in Pakt was tot nu toe heel leuk. De eigenaar van de site heeft ook veel geïnvesteerd in het project omdat hij er de meerwaarde van inzag. Ondertussen staat er al wel wat punt, ook op vlak van buurtwerking, en ontstaan er ook op andere plaatsen in de stad multifunctionele en klimaatrobuuste daken. Die kunnen, net als onze daktuin, hopelijk als interessant voorbeeld dienen voor bedrijven, architecten of projectontwikkelaars. Pakt is een precedent waar het gelukt is. Hopelijk kan de overheid met ons voorbeeld ook mee particuleren en bedrijvenwarm maken voor het concept.”

Xavier Vuylsteke de Laps

Het bericht ’t Dak van Pakt: “We tonen dat duurzaam tuinieren niet complex is” verscheen eerst op Metro.Revolutionaire loopschoen mist hak

Door Silke Vandenbroeck

Nee, je ziet het niet verkeerd. Deze schoen mist wel degelijk zijn hak. Het ontwerp zou de looppresaties bevorderen en letsels vermijden.

De Spaanse start-up FBR ontwikkelde de loopschoen. Projectleider Franc Beneyto vond inspiratie voor de schoen in het boek ‘Lopen met de Kenianen’ van Adharanand Finn. De auteur onderzocht waarom Kenianen minder blessures krijgen terwijl ze toch meer lopen. Finn kwam er al snel achter dat Kenianen niet op hun hiel steunen.

Efficiëntere loopstijl

De loopschoen zonder hiel was geboren. Hardlopers die de schoen dragen belasten niet langer hun hiel, maar vooral het midden en de voorkant van de voet. Dat zou veelvoorkomende blessures bij de lopers moeten voorkomen. Uit verschillende onderzoeken blijkt ook dat de schoen voor een natuurlijkere en efficiëntere loopstijl zorgt en dat het de sportprestaties bevordert.

Eigen bedrijfje

Maar niet iedereen was overtuigd. Traditionele sportmerken wilden de schoen namelijk niet op de markt brengen. Daarom besloot Beneyto om een start-up bedrijfje op te richten genaamd FBR. Dat staat voor Faster & Better Runners. Je kan een paar schoenen kopen via de website van FBR voor 139 euro.

Het bericht Revolutionaire loopschoen mist hak verscheen eerst op Metro.


Deze vijf beslissingen zullen je gelukkiger maken

Door Silke Vandenbroeck

Lang niet alles in dit leven heb je zelf in de hand. Maar je hebt wél invloed op de keuzes die je maakt. Deze beslissingen maken je vandaag nog gelukkiger.

1. Ik stop met piekeren

Het zou handig zijn als er een knop bestond waarmee je je piekergedachten uit kan zetten. Helaas is die er niet. Je kunt er wel voor kiezen om je leven zo min mogelijk te laten beïnvloeden door gepieker. Hoe? Door in te zien dat het je niets brengt. Probeer liever te achterhalen wat de bron is van je piekergedachten, zodat je er iets aan kunt doen. En als je het piekeren echt niet kunt laten, beperk het dan tot een kwartier per dag. Waarschijnlijk ben je eerder uitgepiekerd dan je denkt.

2. Ik laat mijn leven niet beïnvloeden door mijn telefoon

Voor sommige mensen is hun telefoon een bron van stress. Niet zo gek, want het kan je het gevoel geven dat je steeds iets moet. Zoals reageren op berichtjes en scrollen door Facebook. Het is daarom slim om je af te vragen in hoeverre je leven wordt beïnvloed door je telefoon. Kun je makkelijk zonder? Slurpt het geen kostbare tijd op? En voel je je gelukkiger als je hem minder gebruikt? Een eerste stap om je telefoon minder te gebruiken, is door je notificaties uit te zetten.

3. Ik doe zoveel mogelijk wat ik leuk vind

Stel je een leven voor waarin je zoveel mogelijk dingen doet die je leuk vindt. Alleen van het idee word je toch al gelukkiger? Denk erover na wat de grootste geluksbrengers in je leven zijn en maak hier iedere dag tijd voor. Misschien betekent dat dat je de ochtend begint met een luxe cappuccino, bijna iedere avond gaat sporten en meer tijd doorbrengt met je vrienden.

4. Ik ben aardig voor mezelf

Aardig zijn voor jezelf klinkt een beetje zoetsappig, maar is ontzettend belangrijk. Jij bent de persoon waarmee je de meeste tijd mee doorbrengt, dus kun je het maar beter gezellig hebben. Probeer jezelf daarom net zo te behandelen als de mensen waarvan je houdt. Dat betekent dat je de vervelende, kritische stem in je hoofd niet te serieus neemt en accepteert dat niemand perfect is. Ook jij niet.

5. Ik ben dankbaar voor alles wat ik heb

Dankbaarheid is een woord dat je tegenwoordig overal hoort en leest. Alleen maar goed, want je leven wordt een stuk leuker met een snufje dankbaarheid. Het maakt je namelijk bewuster van de rijkdom die je hebt, waardoor kleine dingen minder vanzelfsprekend zijn. Door iedere avond of ochtend op te schrijven waar je dankbaar voor bent, kun je je dankbaarheidsspier trainen.

Het bericht Deze vijf beslissingen zullen je gelukkiger maken verscheen eerst op Metro.


5 manieren om vandaag nog aan self-care te doen

Door Camille Van Puymbroeck

‘Self-care’ is een begrip dat de laatste jaren sterk aan populariteit wint. Minder bezig zijn met onnodige sociale evenementen en meer voor onszelf zorgen is de boodschap. Maar hoe doe je dat nu op een dagdagelijkse basis? Hier zijn alvast vijf kleine dingen die je kan toepassen.

1. Begin je dag goed

Op werkdag sprinten we vaak om ter snelst de douche in en de deur uit. Die dertig minuten extra snoozen zijn dat immers helemaal waard. Toch? Natuurlijk is slapen heel belangrijk, maar dat snoozen in de ochtend verruil je best voor een leuk ritueel. Doe bijvoorbeeld een kwartiertje yoga of – nog simpeler – start je dag met een lekkere cappuccino. Ook als je samenwoont is het leuk om ’s ochtends toch even wat quality time in te lassen.

2. Maak een weekmenu

Ken je dat, dat je na het werk plots beseft dat je geen eten in huis hebt? Die situatie zorgt voor heel wat stress en tijdverlies – want elke dag is het weer hetzelfde liedje. Door een keer per week een menu op te stellen en boodschappen te doen, vermijd je spanning en ongezonde maaltijden. En er blijft ’s avonds meer tijd over voor leuke dingen.

3. Beweeg minstens 30 minuten

Niets zo slecht als een hele dag binnen achter je bureau zitten. Bovendien zijn 30 minuten beweging per dag echt niet zo veel en je haalt er energie uit. Sla bijvoorbeeld de tram even over en ga in plaats daarvan te voet. Goed om je hoofd leeg te maken, goed voor je lichaam. Natuurlijk kan je ook een rondje gaan wandelen in het park, het is maar net waar je tijd voor hebt.

4. Werk en privé gescheiden houden

Het is vandaag de dag niet makkelijk om je werk achter te laten. Door smartphones en laptops is de verleiding groot om thuis nog ‘even’ door te werken. En voor je het weet is het 11 uur ’s avonds, heb je niet gegeten en zit je in een pikdonkere kamer omdat je er niet aan gedacht hebt om het licht aan te doen. Je baas zal blij zijn, maar jijzelf wat minder. Probeer daarom werk en privé gescheiden te houden door jezelf bijvoorbeeld een begin- en einduur op te leggen: na 19 uur kom je niet meer aan je laptop. Sommige gsm’s laten je zelfs een ‘stop’ instellen, waardoor je tussen bepaalde tijdstippen geen notificaties ontvangt.

5. Dans vijf minuutjes

Op een werkdag ben je heel de dag serieus bezig en je agenda staat helemaal volgepland. Toch is het heel belangrijk om af en toe een beetje plezier te maken, alleen of met vrienden. Geen tijd om ’s avonds iets te gaan drinken? Zet dan op z’n minst even je guilty pleasure op en dans vijf minuutjes door de woonkamer. Klinkt stom, maar je geraakt er snel aan verslaafd.

Het bericht 5 manieren om vandaag nog aan self-care te doen verscheen eerst op Metro.


❌