[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderAlle Nieuwskoppen

Kinderen maken je gelukkiger… zodra ze het huis uit zijn

Door Xavier

Mensen met kinderen zijn gelukkiger dan mensen zonder kroost. Dat geluk voelen ze wel pas later in hun leven, meer bepaald als hun nageslacht uit het ouderlijk huis vertrokken is. Vanaf dan leveren ze meer voordelen dan nadelen op.

Wil je op latere leeftijd je kans op een gelukkig leven vergroten? Dan kan je best kinderen krijgen en moeten ze uiteindelijk ook op zichzelf gaan wonen. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Heidelberg waarbij 50.000 50-plussers uit 16 Europese landen naar hun mentaal welzijn werd gevraagd. Daaruit blijkt dat de positieve effecten van het ouderschap pas na heel wat jaren de bovenhand halen.

De balans slaat over naar geluk

De grootste meerwaarde is te vinden in de sociale steun die kinderen bieden aan hun ouders. Een goed sociaal netwerk leidt tot meer blijdschap, minder eenzaamheid en kan als een buffer werken bij stressvolle gebeurtenissen. Maar kinderen die nog thuis wonen, hebben een negatief effect op het geluk van hun ouders. “De resultaten wijzen op het feit dat de negatieve link tussen kinderen en het algemeen welzijn van de ouders niet opgaat voor mensen waarvan het kroost het huis al heeft verlaten”, staat er in de conclusie van het onderzoek. “Wanneer de stress van een balans te vinden tussen opvoeding, werk en ontspanning kan het sociaal contact de bovenhand nemen.”

Christoph Becker, die deel uitmaakte van het onderzoeksteam, vertelt aan CNN dat sociale cohesie samenhangt met een hogere waardering van het leven. Die sociale impulsen moeten niet per se van kinderen komen. Oudere mensen zonder kinderen kunnen dezelfde voordelen ervaren als ze mensen rond zich hebben waarmee ze hun interesses en problemen kunnen delen. Hij plant om het onderzoek te verlengen, zodat het effect op de lange termijn gevolgd kan worden.

Het bericht Kinderen maken je gelukkiger… zodra ze het huis uit zijn verscheen eerst op Metro.Waarom je niet zonder een deken kan slapen

Door Xavier

Sommige mensen moeten onder een deken liggen of ze kunnen de slaap niet vatten. Daar is een wetenschappelijke verklaring voor, want het beddengoed helpt onze hersenen om het lichaam klaar te maken voor de nacht.

Veel mensen zullen het tijdens de hittegolf gemerkt hebben: hoe warm het ook is, je hebt het gevoel van een deken op je lichaam nodig om in slaap te vallen. Dat is niet iets dat je jezelf hebt wijsgemaakt, maar een lichamelijke reactie met een wetenschappelijke reden. Beschutting zoeken onder een laken regelt je lichaamstemperatuur bij tijdens de slaap en bevordert de aanmaak van rustgevende hormonen.

Slaap, koud kindje, slaap

Vlak voor je gaat slapen neemt de temperatuur in je lichaam af. Dat is een signaal dat het tijd is om onder de wol te kruipen en meer energie te steken in je spijsvertering en het herstel van kwetsuren of ziektes. Maar om te voorkomen dat je ’s nachts wakker wordt van de koude, mag die temperatuur niet te hard dalen. Daarom is het deken zo aangenaam en is het tegelijk zo moeilijk om tijdens warme nachten in slaap te vallen. Omdat je temperatuur te hoog is, heeft het lichaam niet de reflex om in slaap te vallen.

Wat een deken nog doet, is de aanmaak van serotonine stimuleren. Serotonine is een hormoon dat je helpt kalmeren. “De zwaarte van het beddengoed kan diepe drukstimulatie veroorzaken die het para-sympathische zenuwstelsel activeert, waardoor bij sommige personen dopamine- (een andere stemmingsbevorderende neurotransmitter) en serotonine-spiegels worden verhoogd”, legt Ellen Wermter uit aan The Huffington Post. Zij is woordvoerder van Better Sleep Council.

Het bericht Waarom je niet zonder een deken kan slapen verscheen eerst op Metro.Met nat haar gaan slapen, goed idee of ongezond?

Door Janne Vandevelde

Heb je geen zin om ’s ochtends vroeger op te staan om te douchen? En vind je je haar drogen verloren tijd? Dan ga jij waarschijnlijk weleens met natte haren slapen na een avondlijke douchebeurt. Veel mensen raden slapen met natte haren af, maar word je er nu echt ziek van en is het slecht voor je huid of haar?

“Het is een oude mythe dat je van koude ziek wordt”, zegt Dr. William Schaffner aan Time Magazine. “Het idee bestaat nog steeds, maar is al lang ontkracht door onderzoek. Je vat sneller een verkoudheid in de winter, maar dat heeft te maken met de verspreiding van virussen. Je kunt geen verkoudheid krijgen omdat je het koud hebt. Dat natte haar zal je dus niet ziek maken.”

Verder zorgen natte haren ook niet voor extra bacteriën. “Er wordt ook wel eens gezegd dat bacteriën zich gemakkelijker op je kussen verspreiden door je natte haren. Bacteriën en virussen die je ziek maken, komen niet zomaar spontaan op je kussen terecht”, verklaart Schaffner.

Haar

Van natte haren word je dus absoluut niet ziek, maar als je een glanzende en sterke haardos wilt, raden we slapen met nat haar toch af. “Voor je haar is het niet aangeraden te slapen met natte haren“, zegt Dr. George Cotsarelis, een professor dermatologie. “Na een tijd kan de beschermende laag van een haarfollikel beschadigd raken. Daardoor kan water de follikel beschadigen en dat leidt tot verlies van glans en elasticiteit.” Conditioner kan je kapsel er wel weer bovenop helpen.

Huid

Andere stemmen beweren dan weer dat je huid het ’s anchts moet ontgelden als je met nat haar onder de lakens kruipt. “Als je op je buik of zij slaapt, kan het natte haar voor lichte irritatie op je gelaat zorgen”, zegt Adam Friedman, professor dermatologie. “Bovendien kan het water in je natte haar verdampen en dat kan zorgen voor een droge huid. Maar veel mensen slapen met nat haar en ervaren geen problemen.”

Bron: feeling.be

Het bericht Met nat haar gaan slapen, goed idee of ongezond? verscheen eerst op Metro.De helft van de Amerikanen wisselt niet elke dag van onderbroek

Door Janne Vandevelde

Onze mama heeft ons geleerd om elke dag een schone onderbroek aan te trekken, maar blijkbaar volgt niet iedereen die regel. Onderbroekenfabrikant Tommy John heeft 2.000 Amerikaanse mannen en vrouwen ondervraagd over hun onderbroekgewoontes. Hieruit blijkt dat maar liefst 45% zijn of haar slip minstens twee dagen na elkaar draagt.

Een jeans of een T-shirt, mits een beetje deodorant, kan je perfect twee dagen na elkaar dragen zonder te wassen, maar met ondergoed let je maar beter op omdat het in contact komt met je intieme delen.

Maar wat doe je als al je onderbroeken in de was zitten? Sommige ondervraagden keren hun vuile slip binnenstebuiten, zodat die goed is voor nog een draagbeurt, als is ook deze techniek omstreden.

Langer dan een week

Onder de deelnemers aan het onderzoek zaten ook echte viespeuken. 13% van hen gaf aan minstens een week dezelfde onderbroek te dragen. Mannen hebben trouwens 2,5 keer meer de neiging om zich hieraan te wagen dan vrouwen.

Verder toonde de studie aan dat 46% ondergoed draagt dat minstens een jaar oud is en 38% gaf toe niet te weten waneer ze hun onderbroeken gekocht hadden. Volgens Tommy John zou je je slips na 6 maanden tot een jaar moeten weggooien, omdat sommige micro-organismes zelfs in de was niet helemaal verdwijnen. Die zouden volgens de onderbroekexperten tot schimmelinfecties en infecties aan de urinewegen kunnen leiden. Al komt deze raad natuurlijk ook goed uit voor de verkoopscijfers van het onderbroekenmerk…

Het bericht De helft van de Amerikanen wisselt niet elke dag van onderbroek verscheen eerst op Metro.Man slikt kunstgebit door dat pas na enkele dagen weer opduikt

Door Janne Vandevelde

Een 72-jarige man uit Groot-Brittannië moest een operatie ondergaan om een gezwel uit zijn maag te laten verwijderen. Hij merkte echter niet dat hij onder narcose enkele valse tanden had doorgeslikt, die in zijn keel waren blijven vaststeken.

Een paar dagen na de operatie was de man naar de dokter gegaan, omdat hij bloed ophoeste. Hij werd echter naar huis gestuurd met antibiotica omdat hij een luchtwegeninfectie zou hebben.

Tweede keer, goede keer

Toen de man nog steeds klachten had, keerde hij terug naar de dokter. Tijdens dit tweede bezoek werden de boosdoeners wel ontdekt. De dokter spotte een stukje metaal op de stembanden van de Brit en kwam uiteindelijk bij de tanden in de keel uit.

Uiteindelijk werd het kunstgebit verwijderd, maar het einde van de lijdensweg was nog niet in zicht. Omdat de man bloed bleef ophoesten, had hij twee bloedtransfusies nodig, zo vertelt de Britse krant The Guardian.

Het bericht Man slikt kunstgebit door dat pas na enkele dagen weer opduikt verscheen eerst op Metro.Drie op de vier kersverse mama’s hebben last van babyblues

Door Janne Vandevelde

75% van de mama’s hebben last van babyblues in de eerste twee weken na hun bevalling. Dat blijkt uit een recente peiling van de Liberale Mutualiteit bij 1.334 Belgische vrouwen met kinderen jonger dan één jaar. Babyblues is het fenomeen waarbij een vrouw kort na de bevalling last krijgt van prikkelbaarheid, spontane huilbuien, nervositeit of angst als reactie op de hormonale en familiale veranderingen. In de meeste gevallen gaat babyblues vanzelf weer over.

Ongeveer de helft van de vrouwen die aangaven regelmatig last te hebben van spontane huilbuien of prikkelbaarheid werd voor de eerste keer mama. Bij het krijgen van een tweede kind zou dit aantal nog maar half zo groot zijn (23%) en bij een derde kind slechts 6%.

Borstvoeding

Al dan niet succesvol borstvoeding geven bleek een belangrijke factor voor babyblues. Van de bevraagde moeders gaf 90% borstvoeding, en volgens bijna de helft (43%) verliep dat niet vlot. In iets meer dan 6 op de 10 gevallen gaven diezelfde moeders aan dat ze te maken kregen met dergelijke symptomen van babyblues. Bij de overige 57% bij wie de borstvoeding wel goed verliep, ging dat slechts om iets meer dan 3 op de 10 vrouwen.

Daarnaast zou slechts 15% van de nieuwe mama’s zich onzeker voelen in hun moederrol bij het krijgen van een eerste kindje. Opvallend is wel dat ze tegelijkertijd in 70% van de gevallen aangeven zich moeilijk te kunnen aanpassen aan de nieuwe gezinssituatie. Bij een tweede en derde kind neemt dit percentage zeer sterk af. Alleenstaande mama’s voelen zich dan weer meer zelfzeker in hun moederrol, maar maken zich meer zorgen over praktische zaken en twijfelen meer of ze hun baby alle nodige zorg kunnen geven.

“Een kind krijgen wordt vaak onderschat en geïdealiseerd,” zo getuigt uit een psycholoog van Psy-Go!, gespecialiseerd in de begeleiding van jonge ouders. “Natuurlijk is ouder worden het meest intense en fantastische dat er is, maar de verwachtingen zijn vaak onrealistisch. Er wordt niet alleen een kind geboren, er wordt ook een nieuw gezin geboren.”

Steun van de partner

Dat ondersteuning aan mama’s tijdens de eerste twee weken na de bevalling (en daarna) belangrijk blijft, blijkt uit het feit dat 75% dit aangaf in de bevraging. De absolute nummer één als het op steun en toeverlaat aankomt, is de partner (94%). Bovendien geeft 75% aan dat ze ook tevreden zijn over die steun. Toch mist bijna elke vrouw (85%) tijd voor zichzelf en voor de partner in de eerste twee weken na de bevalling. Nog een belangrijke ondersteuning komt van de vroedvrouw (75%). Die professionele ondersteuning moet volgens moeders wel goed gedoseerd worden: te veel steun en goede raad werkt averechts en zorgt net voor een groter onzekerheidsgevoel. Verrassend is dat (schoon)ouders pas op de vierde plaats komen te staan (59%) bij de zoektocht naar steun.

Tot slot geven de bevraagde vrouwen aan algemeen tevreden te zijn over de professionele begeleiding bij de zorg voor hun kind. De nood aan emotionele steun of psychologische begeleiding blijkt echter toch nog vaak onderschat. “Het zijn extreme en uitzonderlijke verhalen van bijvoorbeeld postnatale depressies die het meest bijblijven, als tegenhanger van het perfecte plaatje of de ‘roze wolk’. Feit is dat veel moeders ergens tussenin zitten en er bijgevolg niet altijd voldoende aandacht is voor dergelijke mentale problemen bij jonge mama’s.”

Het bericht Drie op de vier kersverse mama’s hebben last van babyblues verscheen eerst op Metro.Bewezen: mannen hebben betere oriëntatie dan vrouwen

Door Xavier

Mannen vinden beter hun weg in een doolhof en nemen een efficiëntere route in hun eigen buurt. Dat blijkt uit een Noors onderzoek. Opvallend is dat vrouwen dan weer binnenshuis alles beter weten liggen.

Het cliché kan vrouwen niet kunnen kaartlezen heeft al tot ontelbaar veel flauwe moppen geleid, maar volgens een Noors onderzoek zit er een grond van waarheid in. De Universiteit voor Wetenschap en Technologie van Trondheim testte achtien mannen en achttien vrouwen en kwam tot de conclusie dat mannen beter bewust van hun locatie op een nieuwe plek. Bovendien nemen ze in hun vertrouwde omgeving de snelste weg, terwijl vrouwen sneller kiezen voor een route langs enkele herkenbare punten.

De onderzoekers lieten de proefpersonen los op een doolhof. Daarin moesten ze zich zien de oriënteren en onderweg verschillende navigatie-opdrachten uitvoeren. Achteraf bleek dat de mannen 50% meer taken hadden vervuld. Voor een tweede test moesten naar een bepaalde locatie wandelen. Mannen kozen veelal voor de kortste route, terwijl vrouwen verkozen om herkenbare punten zoals een kapper of supermarkt te passeren. Aan de hand daarvan oriënteerden ze zich. Maar als het startpunt van hun wandeling wijzigde, was het voor hen veel moeilijker om de weg te vinden.

Overblijfsel van tienduizenden jaren geleden

“Mannen blijken in het algemeen inderdaad efficiënter te zijn en strategischer te denken om zich te oriënteren. En dat geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren”, vertelt Wim Vanduffel, neurofysioloog Katholieke Universiteit Leuven, aan het Algemeen Dagblad. “Maar er zijn uiteraard ook vrouwen die een zeer goed ontwikkeld oriëntatiegevoel hebben en mannen bij wie dat ontbreekt.”

Nog opvallend is dat vrouwen binnenshuis vaak veel beter hun weg vinden en spullen sneller weten zijn. Die reflex zou dateren van de manier van samenleven tienduizenden jaren geleden. Toen maakten de mannen lange wandelingen om te jagen en zochten vrouwen in de directe omgeving van hun woonplaats naar voedsel.

Het bericht Bewezen: mannen hebben betere oriëntatie dan vrouwen verscheen eerst op Metro.Dit vinden vrouwen en mannen het minst leuk aan seks

Door Xavier

Je onzeker voelen over je lichaam en een vrijpartij die te snel gedaan is. Dat is waar respectievelijk vrouwen en mannen het hardst van balen als het aankomt op seks. Opvallend is dat beide geslachten heel wat belangrijke ergernissen delen.

Seks is een van meest intense en leukste dingen die je met iemand anders kan doen. Maar niet alles aan het gerampetamp is rozegeur en maneschijn. Met iemand vrijen heeft ook een aantal aspecten die je minder graag hebt. Om te weten wat het ons in bed het meest ergert, bevroeg de seksspeeltjesproducent Lovehoney 3.000 Amerikaanse volwassenen. Daaruit blijkt dat vrouwen het meest afknappen op zich onzeker voelen tussen de lakens en dat mannen het haten als een stoeipartij snel afgelopen is.

Het moet lang genoeg duren

Drie op de tien vrouwen gaven aan dat de onzekerheid hen het meest irriteert. Daarna kwam een te korte horizontale salsa met 29%, gevolgd door geen orgasme krijgen (28%), onderbrekingen (27%) en niet genoeg voorspel (24%).

Bij mannen was de keuze voor seks die te snel gedaan is duidelijk, meldt het magazine Health. Zo’n 34% van de bevraagden duidde dat aan als hun grootste ergernis. Op de tweede plaats stond hun partner geen orgasme bezorgen met 30%, onderbrekingen (28%), zelf geen orgasme bereiken (21%) en een seksueel overdraagbare aandoening opdoen. Opvallend is dat mannen en vrouwen niet hetzelfde aspect het meest haten, maar dat ze voor de rest wel grotendeels dezelfde zaken als onaangenaam ervaren.

Het bericht Dit vinden vrouwen en mannen het minst leuk aan seks verscheen eerst op Metro.Mazelen zijn stevig in opmars in België

Door Xavier

Het aantal patiënten met mazelen is in de eerste zeven maanden van dit jaar wereldwijd fors toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In België gaat het bijna om een vervijfvoudiging in vergelijking met dezelfde periode in 2018.

Volgens de WHO werden in de eerste zeven maanden van dit jaar 361 nieuwe patiënten met mazelen vastgesteld in België. Dat is bijna vijf keer meer dan de 76 gevallen die vorig jaar van januari tot en met juli geteld werden. Het huidige aantal besmettingen ligt zelfs al drie keer hoger dan de 120 gevallen die in heel 2018 werden vastgesteld. Ter nuancering: in 2017 werden tijdens de eerste zeven maanden van het jaar exact even veel nieuwe patiënten met mazelen geteld in België (361). Na twaalf maanden lag de eindbalans toen op 367.

Wereldwijde stijging

De WHO waarschuwt in een mededeling op haar website dat er sprake is van een mondiale opgang van de mazelen. Het gaat wereldwijd om een verdrievoudiging in vergelijking met dezelfde periode in 2018, waardoor het aantal besmettingen het hoogste niveau heeft bereikt sinds 2006. De Democratische Republiek Congo, Madagascar en Oekraïne worden het zwaarst getroffen. Maar ook landen als Angola, Kameroen, Tsjaad, Kazachstan, de Filipijnen, Soedan, Zuid-Soedan en Thailand krijgen te maken met een forse opstoot. In de VS werd ook het hoogste aantal patiënten in 25 jaar geteld.

De grootste uitbraken doen zich voor in de landen waar relatief weinig gevaccineerd wordt. Maar ook in landen waar veel inentingen gebeuren, neemt het aantal patiënten toe, omdat de vaccinatiegraad binnen een land soms een erg ongelijke verdeling kent. De WHO betreurt dan ook dat heel wat mensen niet beschermd zijn tegen de mazelen als gevolg van een gebrekkige toegang tot de gezondheidszorg of wegens misleidende informatie over de risico’s van de vaccins.

Het bericht Mazelen zijn stevig in opmars in België verscheen eerst op Metro.Sporten op het werk verhoogt concentratie en samenhorigheid

Door Matthias

Er bestaan tientallen manieren om tijdens het werk even te ontspannen, maar zelden bieden ze zoveel voordelen als sporten met je collega’s. Van een betere concentratie en minder stress tot meer samenhorigheid: collectief bewegen werpt ook op de werkvloer zijn vruchten af.

Dat sporten tijdens het werk zorgt voor een betere conditie, is logisch en algemeen geweten. Maar wist je ook dat een sportieve break ervoor zorgt dat je na je work-out opnieuw boordevol energie zit en je concentratie weer optimaal is? De uren vliegen voorbij als je gefocust sport en werkt.

Minder stress

Daarnaast is sporten ook een vorm van teambuilding. Je leert elkaar beter kennen tijdens een sportsessie, vooral wanneer die in groep gebeurt. Het eindresultaat? Een betere samenwerking op de werkvloer.

Een collectieve work-out doet ook wonderen voor je stressniveau. Wie in groep sport, verlaagt zijn professionele en andere zorgen sneller dan wie dat alleen doet. Het is trouwens een boost voor je zelfvertrouwen en discipline als je collega’s je aanmoedigen tijdens een work-outsessie.

Marten Van Riel – Belga / E. Lalmand

Marten Van Riel

Professioneel triatleet Marten Van Riel weet als geen ander wat de voordelen van sport zijn. Daarom begeleidt hij een unieke work-outsessie op de werkvloer. Op basis van zijn jarenlange ervaring, zal hij groepjes collega’s op sleeptouw nemen met de nodige tips en tricks voor een optimale #RedBullAfiterwork.

“Voor mij is samen sporten enorm belangrijk. Het brengt niet alleen een sociaal aspect in het trainen, maar het werkt ook enorm motiverend. Samen sporten met je collega’s wekt heel veel emoties op en creëert een intense band van samenhorigheid. Verschillende sporten leren je om samen te werken, door te zetten, elkaar te motiveren en nog veel andere factoren die belangrijk zijn in een team. En dat zowel op als naast de werkvloer.”

Voedingspatroon

Volgens Marten is een gezonde #RedBullAfiterwork voor iedereen haalbaar, ongeacht zijn of haar ervaring met sport. “Uiteraard zullen we de work-out aanpassen aan het niveau en het type sporters dat deelneemt”, belooft hij.

Ook voor de innerlijke mens wordt gezorgd na de work-out, want een gezond voedingspatroon is een cruciaal onderdeel van een fitte levensstijl. Daarom krijgen deelnemers nadien een lekkere maaltijd voorgeschoteld, bereid door voedingsdeskundige Stephanie Scheirlynck.

Deelnemen kan tot en met 30 augustus via redbull.be/afiterwork.

Het bericht Sporten op het werk verhoogt concentratie en samenhorigheid verscheen eerst op Metro.Een op de tien wordt digitaal gepest door collega

Door Xavier

Bijna een op de tien Belgische werknemers zegt op de werkvloer het slachtoffer te zijn van cyberpesters. Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven en IDEWE, de externe dienst voor bescherming en preventie op het werk.

De onderzoekers hielden een steekproef bij 1.001 Belgische werknemers en daarvan zei bijna een op de tien (9%) minstens twee keer per week het slachtoffer te zijn van online pesterijen. Minstens maandelijks wordt over een collega geroddeld via digitale communicatiemiddelen (7,9%) of wordt hij of zij via die kanalen beledigd, bedreigd of geïntimideerd (6,2%).

De meest voorkomende vormen van cyberpesten zijn werkgebonden, verklaart onderzoeker en professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven). “E-mails, berichten of telefoons worden genegeerd (32%), documenten worden bewust achtergehouden (9,6%) of werk wordt op het net openlijk bekritiseerd (8,7%)”, legt Godderis uit. Godderis wijst erop dat er meer aandacht is voor pesten op het werk, maar niet voor cyberpesten, terwijl de gevolgen vaak zwaarder zijn.

Het bericht Een op de tien wordt digitaal gepest door collega verscheen eerst op Metro.Experts zien geen directe link tussen videospelletjes en schietpartijen

Door Xavier

Wetenschappers zien weinig bewijs dat videospelletjes mensen zouden aanzetten tot het plegen van geweld, zoals een schietpartij. De spelletjes kunnen frustratie bij iemand opwekken, maar dat leidt niet automatisch tot een gewelddadige actie. In sommige gevallen verminderen games zelfs het aantal gevallen van publieke agressie.

In de nasleep van de dodelijke schietpartijen in de steden Dayton en Ohio, zoeken politici in de Verenigde Staten naar de oorzaak van het blinde geweld. Daarbij wordt vaak gewezen naar videospelletjes die de spelers ongevoelig zouden maken voor menselijk leed en mee zouden bijdragen aan de epidemie van schietpartijen in het land. Maar het wetenschappelijk bewijs spreekt die redenering tegen. Verschillende onderzoeken concluderen dat er geen directe link is tussen videospelletjes spelen en gewelddaden plegen.

Ook weinig geweld na verloren golfpartijtje

Eerder dit jaar publiceerde Andrew Przybylski, een assistent-professor digitale media aan de universiteit van Oxford, een studie over de link tussen games en geweld. Hij onderzocht 1.000 Britse jongvolwassenen en vond geen verband tussen het aantal uren dat ze aan de  console zaten en het agressief gedrag dat ze vertoonden. Een studie van de Harvard-universiteit van juli analyseerde eerdere onderzoeken en concludeerde dat de spelletjes een lichte toename in agressie kunnen veroorzaken, maar dat de effecten “altijd heel beperkt bleven”.

Agressief zijn betekent ook niet dat je meteen een wapen opneemt en in een winkelcentrum in het rond begint te schieten. “Er bestaat geen twijfel over dat een moeilijk videospel je gefrustreerd maakt”, aldus Andrew Przybylski aan CNN. “De vraag is of mensen schietpartijen plegen als ze een spelletje ‘Call of Duty’ hebben verloren.” De academicus denkt van niet en verwijst ook naar de weinige gewelddaden die volgen op ongelukkige namiddag golf.

Games maken straten veiliger

Er zijn ook studies die een positief effect van videospelletjes op geweld zien. Een onderzoek gepubliceerd in de Southern Economic Journal in 2016 nam misdaadcijfers onder de loep. De conclusie luidt dat het aantal gevallen van geweld afnam in de weken na de release van een populaire game. De theorie hierachter is dat de spelletjes jongeren niet leiden naar geweld, maar hen juist een uitlaatklep geeft. Zo kunnen ze agressieve gevoelens kanaliseren via hun computer of Playstation.

Het bericht Experts zien geen directe link tussen videospelletjes en schietpartijen verscheen eerst op Metro.Rode Kruis Nederland geeft tips over gebruik van lachgas

Door Silke Vandenbroeck

Het Rode Kruis in Nederland gaat festivalgangers tips geven over het gebruik van lachgas en andere drugs. De organisatie ziet dat steeds meer mensen lachgas gebruiken en wil daarom de risico’s van het middel zoveel mogelijk beperken. Hulpverleners willen voorkomen dat feestvierders op de EHBO-post belanden.

Om zo min mogelijk risico te lopen is het belangrijk om lachgas zittend te inhaleren. Daarnaast is het belangrijk om het gas niet rechtstreeks uit een tank, patroon of spuit in te ademen, omdat dit kan leiden tot bevroren longen of lippen. EHBO-instructeur van het Rode Kruis Lars van Driel waarschuwt verder voor de combinatie van lachgas en alcohol. “Deze combinatie brengt extra risico’s met zich mee. Alcohol en lachgas werken verdovend, waardoor de ademprikkel minder wordt. Dat kan leiden tot zuurstoftekort.”

Het bericht Rode Kruis Nederland geeft tips over gebruik van lachgas verscheen eerst op Metro.


Beyond Meat maakt veganistische ‘gehaktballen’ voor Subway

Door Xavier

De fabrikant van vleesvervangers Beyond Meat gaat alternatieve ‘gehaktballetjes’ maken voor de Amerikaanse broodjesketen Subway. Het gaat om de grootste deal met een restaurantketen tot nu toe voor het bedrijf achter de gehypete vleesloze Beyond Burger.

Subway, dat ook in België actief is, heeft 28.000 vestigingen in Noord-Amerika. De keten gaat vanaf september in een kleine 700 zaken in de Verenigde Staten en Canada van start met zijn vegan Meatball Marinara Sub, zoals het door Beyond gemaakte broodje heet.

Keuze voor gezondheid en dierenwelzijn

Restaurantketens staan in de rij bij bedrijven als Beyond Meat en concurrent Impossible Foods om plantaardige alternatieven te ontwikkelen voor vleesgerechten. Veel bedrijven merken dat klanten bewustere keuzes maken op het vlak van milieu, gezondheid en dierenwelzijn, wat de vraag naar vegetarische en vegan gerechten opkrikt. Zo experimenteert Impossible Foods met een vegan variant van de Whopper bij Burger King.

Volgens CKE Restaurants, dat vleesvervangers van Beyond gebruikt in zijn ketens Hardee’s en Carl’s Jr, zorgen de nieuwe producten voor nieuwe gasten die anders niet zouden komen. Dat zou voor Subway welkom zijn, want het aantal bezoekers staat onder druk en de keten heeft om die reden al vestigingen gesloten.

Het bericht Beyond Meat maakt veganistische ‘gehaktballen’ voor Subway verscheen eerst op Metro.VIDEO. Indiase artsen halen 526 tanden uit mond van 7-jarige jongen

Door Silke Vandenbroeck

In India hebben tandartsen 526 tanden uit de mond van een 7-jarige jongen gehaald die kloeg over tandpijn. Volgens specialisten gaat het om een unicum en is het voor het eerst dat uit iemands mond zoveel tanden zijn gehaald.

Artsen in het ziekenhuis van Chennai, waar röntgenfoto’s werden genomen, vonden in de rechterbenedenkaak van de jongen een zak vol ’abnormale’ tanden. De operatie gebeurde op 11 juli, maar de specialisten hadden tijd nodig om de tanden te onderzoeken en hun bevindingen te bevestigen, voor ze het nieuws wereldkundig maakten.

Zwelling

“De ouders hadden de zwelling opgemerkt toen de jongen drie jaar oud was, maar de aandoening bleef voor de rest onopgemerkt omdat de tanden ingebed in de kaak niet zichtbaar waren”, zei Pratibha Ramani, hoofd van de afdeling orale en maxillofaciale pathologie van het Saveetha Dental College en ziekenhuis.

“In totaal 526 tanden, variërend van 0,1 millimeter tot 15 millimeter groot, werd door ons team verwijderd. Alle stukjes waren tanden, omdat ze een kroon, wortel en glazuur hadden,” voegde Ramani eraan toe.

Parels in een oester

“Het deed denken aan parels in een oester”, zeiden de artsen in een verklaring na de nauwgezette vijf uur durende operatie om de vele tanden te verwijderen, die gezamenlijk 200 gram wogen.

Volgens Ramani is dit het eerste wereldwijd gedocumenteerde geval waarbij zoveel tanden werden gevonden bij een individu – in 2014 haalde een overheidsziekenhuis in Mumbai 232 tanden uit de kaak van een tiener.

21 gezonde tanden

De operatie verliep goed en drie dagen na de operatie mocht de jongen met 21 gezonde tanden het ziekenhuis verlaten.

Het bericht VIDEO. Indiase artsen halen 526 tanden uit mond van 7-jarige jongen verscheen eerst op Metro.Steeds meer senioren ‘bingedrinken’

Door Silke Vandenbroeck

Uit onderzoek blijkt dat senioren steeds vaker naar de fles grijpen. Ruim 10% zou ‘bingedrinken’, dat is het hoogste resultaat in 10 jaar.

De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van de New York University tussen 2015 en 2017 en 10.927 Amerikanen ouder dan 65 jaar namen eraan deel. Bingedrinken werd door de wetenschappers gedefinieerd als “meer dan vier drankjes in een zitting.”

Eenzaamheid

Het aantal Amerikanen ouder dan 65 jaar is sinds 2005 explosief gestegen (van 36 miljoen naar 49 miljoen), maar behoorlijk alarmerend is dat in datzelfde jaar het aantal bingedrinkers nog maar 8% was. Een verklaring voor de toename kunnen de onderzoekers niet geven. Volgens de website Quartz is de toename te wijten aan sociale angststoornissen en eenzaamheid. Vooral het laatste komt vaak voor bij ouderen.

“Drinken kan een middel zijn om om te gaan met een sociale angststoornis”, zegt Susan Messina, adjunt-directeur van het DC’s Iona Senior Services in Washington, aan Quartz.

Drinken én roken

Quartz geeft aan dat, door de toename van de oudere populatie, nu 5 miljoen Amerikaanse senioren bingedrinken, terwijl dat er 3 miljoen waren in 2005. Uit de studie blijkt dat mannen meer drinken en roken dan vrouwen.

Het bericht Steeds meer senioren ‘bingedrinken’ verscheen eerst op Metro.


Pure chocolade heeft hetzelfde effect als cannabis

Door Janne Vandevelde

Ben je op zoek naar een gelukzalig gevoel, pak dan gerust nog een beetje extra donkere chocolade. Uit nieuw onderzoek van University College London blijkt namelijk dat mensen die regelmatig het donkere snoep eten, minder kans hebben om in een depressie te raken. Dat komt onder andere door “het psychoactieve ingrediënt in chocolade dat hetzelfde euforische gevoel oproept als cannabis”, schrijft DailyMail.

Voor het onderzoek werden meer dan 13.000 mensen ondervraagd over hun chocoladeconsumptie en de symptomen van depressie. Mensen die vaak donkere chocolade eten, leken minder tekenen van een klinische depressie te vertonen. De mensen die melkchocolade en witte chocolade aten, vertoonden niet minder symptomen.

Deze resultaten betekenen echter niet dat pure chocolade de manier is om een klinische depressie te genezen, zeggen de onderzoekers. Om erachter te komen of dat mogelijkheid zou zijn, is verder onderzoek nodig.

Minder eetlust

Pure chocolade bevat volgens de onderzoekers wel een aantal psychoactieve ingrediënten, waaronder anandamide. Deze stof zorgt voor een euforisch gevoel dat lijkt op het gevoel dat je van cannabis kunt krijgen. Ook zitten er in deze donkere chocola veel antioxidanten. Dat zijn stoffen die ontstekingen tegengaan. Sommige wetenschappers denken dat die gelinkt kunnen worden aan een depressie.

De onderzoekers van University College London geven toe dat hun conclusie niet waterdicht is. Door depressie kan de eetlust flink afnemen. Het kan dus zijn dat de mensen die symptomen van depressie vertonen, simpelweg minder eten, en dus ook geen pure chocolade.

Bron: Metro Nederland

Het bericht Pure chocolade heeft hetzelfde effect als cannabis verscheen eerst op Metro.Experts waarschuwen: “Steek geen ijsjes in je vagina”

Door Janne Vandevelde

Alle middelen zijn goed om af te koelen tijdens deze hittegolf. Of toch bijna. Dokters merken een gevaarlijke trend op: vrouwen die waterijsjes in hun vagina steken op zoek naar koelte.

Europese landen zijn deze hoge temperaturen niet gewoon, dus om af te koelen doen mensen soms de gekste dingen.

Gevoelige huid

Zo zouden sommige vrouwen waterijsjes in hun vagina steken. Metro UK polste bij enkele experten naar wat de risico’s zijn van dit originele hulpmiddel tegen de hitte.

“De vagina bestaat uit heel gevoelige huid. Wanneer je er voorwerpen in stopt, kunnen die infecties, irritaties en wonden veroorzaken. Je steekt dus best helemaal niets in je vrouwelijk geslachtsdeel, en al helemaal geen bevroren ijsjes. De suiker kan de pH-waarde van je vagina in de war brengen”, legt dokter Sarah Welsh uit.

Katoenen ondergoed

Gynaecoloog Shree Datta vult haar aan: “Als je daar beneden wil afkoelen, draag dan liever licht, katoenen ondergoed dat niet aanspant. Een koude douche nemen (zonder je vagina vanbinnen te wassen, en genoeg water drinken zal moeten volstaan”, aldus de specialist.

Laat je vagina dus met rust!

Het bericht Experts waarschuwen: “Steek geen ijsjes in je vagina” verscheen eerst op Metro.


Deze borden “moedigen eetstoornissen aan”

Door Silke Vandenbroeck

De Amerikaanse winkelketen Macy’s heeft de plank behoorlijk misgeslagen met een serie borden. De teksten die op het servies gegraveerd stonden, zorgden voor een hoop ophef, want ze zouden volgens sommigen wel ens eetstoornissen aamoedigen.

Op de borden staan verschillende cirkels waarmee portiegroottes aangeduid worden. Een kleine cirkel voor skinny jeans, een iets grotere voor je favoriete jeans en de grootste cirkel is voor de mommy jeans.

Verboden

De bal ging aan het rollen toen de Amerikaanse journaliste Alie Ward op Twitter een foto postte met de tekst ‘Hoe zorg ik ervoor dat deze borden verboden worden in alle vijftig staten van Amerika’?

How can I get these plates from @Macys banned in all 50 states pic.twitter.com/1spntAluVl

— Alie Ward (@alieward) 21 juli 2019

“Nuttig en hilarisch”

De journaliste kon op heel wat bijval rekenen, sommigen gaven aan dat de borden eetstoornissen aanmoedigen en onrealistische schoonheidsidealen promoten. Het bedrijf dat de borden maakt, Pourtions, gaat daar niet mee akkoord en stelt dat de borden “nuttig en hilarisch” zijn. Maar Macy’s besloot alsnog om de borden uit het assortiment te halen.

Het bericht Deze borden “moedigen eetstoornissen aan” verscheen eerst op Metro.


Barbecueën en picknicken in deze hitte: zo doe je het goed

Door Silke Vandenbroeck

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) komt met een reeks tips in verband met voedselbereiding tijdens de hittegolf. Want overal te lande worden dezer dagen de barbecuestellen buitengehaald om voedsel in open lucht te bereiden. Dat vergt echter bepaalde maatregelen om ziektes te voorkomen.

Goede praktijken beginnen al bij het winkelen, aldus het FAVV. Koop daarom verse ingrediënten (zoals vlees en vis) pas op het einde aan. Zo vermijd je dat de producten in de auto opwarmen, terwijl je aanschuift bij de bakker of speciaalzaak.

Controleer de temperatuur van je koelkast, de ideale koelkasttemperatuur is 4 tot 5 graden Celsius. Een volle koelkast vraagt een hoger koelingsniveau dan de dagelijkse koelinstellingen.

Kankerverwekkende stoffen

Aarzel niet om de chef-kok van dienst eraan te herinneren dat een goede barbecue niet mogelijk is zonder een goed schoongemaakte grill. Grill het vlees op een manier die beschermt tegen schadelijke en kankerverwekkende stoffen. Het is erg belangrijk om te voorkomen dat de vlammen in rechtstreeks contact komen met het vlees, omdat zich dan schadelijke, kankerverwekkende stoffen kunnen vormen. Als je merkt dat de sintels onder de barbecuegrill nog niet grijs zijn, geniet nog van een drankje met de vrienden en wacht het juiste moment af om het vlees te beginnen grillen. Let vooral op bij marinades of vetter vlees, want druipend vet op sintels doet de vlammen weer aanwakkeren. Gebruik aluminium bakjes om dit te vermijden.

Gaat het vuur sneller uit dan verwacht, terwijl de worstjes nog maar halfgaar zijn? Steek de BBQ opnieuw aan, maar verwijder eerst en vooral het rooster tot de stinsels mooi grijs zijn. Vlammen op het vlees zijn uit den boze.

Gebruik aan de barbecue twee verschillende schotels voor enerzijds de rauwe ingrediënten en anderzijds de gebakken stukken vlees of vis. Op die manier vermijd je kruisbesmetting, waarbij bacteriën van het rauwe vlees jouw gegrilde lekkernijen kunnen besmetten.

Opnieuw opwarmen

Resterend vlees van op de barbecue mag je later opnieuw opwarmen, op voorwaarde dat dit vlees in de koelkast werd bewaard (en dus niet een paar uur op tafel heeft gestaan). Warm het bij voorkeur op in de pan of in de oven, want mocht je het opnieuw op de BBQ gooien, dan kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen.

Wil je ingevroren vlees, vis of groente uit de diepvries klaarmaken? Geen probleem, maar ontdooi ze in de koelkast of in de microgolfoven. Laat etenswaren nooit de hele dag op kamertemperatuur, au bain marie of in de zon ontdooien. Zeker in de zomer kunnen bacteriën zich erg gemakkelijk vermenigvuldigen.

Picknick

Bij een picknick op het strand of in het park kan het helpen om de etenswaren en dranken te verdelen over twee verschillende koelboxen – in het algemeen zal je regelmatiger naar grijpen naar de dranken, en ondertussen blijven de gerechten lekker fris.

Een laatste tip om je dranken gekoeld te houden als er geen koelelement voorhanden is: wikkel een natte handdoek rond de fles en leg ze in de zon, het water zal verdampen en zo warmte onttrekken aan de fles.

Het bericht Barbecueën en picknicken in deze hitte: zo doe je het goed verscheen eerst op Metro.


❌