[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderWegen & Verkeer

Tweede fase structurele onderhoudswerken op de E40 / A18 tussen Jabbeke en Gistel

Door melanie.lacambra@mow.vlaanderen.be

Na de eerste fase (die werd uitgevoerd dit voorjaar) start vanaf maandag 2 september de tweede fase van het grote structurele onderhoud op de E40 tussen Jabbeke en Gistel in de rijrichting naar Frankrijk. Deze werken zullen 35 werkdagen in beslag nemen en zullen opnieuw voor ernstige hinder zorgen.

Maandag 26 augustus starten de voorbereidende werken.

 

Wat?
De rijweg wordt volledig vernieuwd, tot en met de fundering. De vangrails worden vernieuwd.

Waar?
De werfzone start vanaf de parking in Westkerke tot vlak voor de afrit Gistel (tussen kilometerpunt 41,600 en 37,290). De afrit Gistel blijft open.
 
Hinder?
 
Voorbereidende werken
De voorbereidende werken starten vanaf maandag 26 augustus. Er zal hinder zijn in de beide rijrichtingen, dus zowel richting kust als richting binnenland. Plaatselijk kan een rijstrook ingenomen worden. Ook de pechstrook wordt plaatselijk ingenomen. Deze voorbereidende werken zullen afgerond zijn tegen donderdagavond 29 augustus.
 
Eigenlijke werken
Op maandag 2 september, na de ochtendspits (vanaf 9u), start de aannemer met het klaarzetten van de werfsignalisatie. In deze fase zal er vooral ernstige hinder zijn richting binnenland.
In de loop van dinsdag 3 september zal de werfzone ingericht zijn en vanaf dan wordt het verkeer richting Frankrijk met behulp van doorsteken op de andere rijrichting gebracht. Vanaf dan geldt de volgende verkeerssituatie tot het einde van de werken:

 • Het verkeer op de E40 / A18 richting Frankrijk moet over 1 versmalde rijstrook.
 • Het verkeer op de E40 / A18 richting Jabbeke/Brussel moet over 2 versmalde rijstroken.

De parking in Westkerke in de rijrichting naar Frankrijk is vanaf 2 september tijdens de volledige duur van de werken afgesloten! Enkele dagen voor de eigenlijke werken starten geldt er een parkeerverbod op de parking Westkerke. De parking in Jabbeke gaat ter vervanging tijdelijk terug open. De politiecontroles die plaatsvonden op de parking Westkerke zullen tijdens de werken verschuiven naar de parking Jabbeke.  Het vaste bewakingsteam in Jabbeke wordt verdubbeld.
 
Deze werken zullen voor ernstige verkeershinder zorgen, in het bijzonder voor het verkeer richting Frankrijk. Vooral tijdens weekends met mooi weer kunnen de files hoog oplopen. We raden toeristen met bestemming Westkust daarom aan om zoveel mogelijk het openbaar vervoer te nemen.

De werken zullen 35 werkdagen in beslag nemen. De aannemer zal 7 dagen op 7 en dag en nacht doorwerken zodat de totale duur van de werken beperkt blijft.  Het einde van de werken is uiterlijk voorzien tegen vrijdag 25 oktober (de start van het herfstverlof).
 
Bij regenweer kunnen de asfalteringswerken niet uitgevoerd worden.
 
We vragen weggebruikers om voorzichtigheid aan de dag te leggen en zich te houden aan de opgelegde maximumsnelheid van 70 km/u in de werfzone.

 • 22 Augustus 2019 om 12:06

Vernieuwing wegdek Kalmthoutsesteenweg (N122) in Kapellen

Door melanie.lacambra@mow.vlaanderen.be

Op woensdag 28, donderdag 29 en vrijdag 30 augustus voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werken uit op de Kalmthoutsesteenweg (N122) in Kapellen. Vanaf het kruispunt met de Kapelsestraat (N11) tot net voor de Jozef Mulslaan krijgt het wegdek een nieuwe laag asfalt. Tijdens de werken is de Kalmthoutsesteenweg afgesloten in beide richtingen en volgt het verkeer een omleiding.

 

Vernieuwing wegdek
Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat op de Kalmthoutsesteenweg het wegdek vernieuwen over een afstand van ongeveer één kilometer. De werken situeren zich tussen de kruispunten met de Kapelsestraat en de Jozef Mulslaan. De vernieuwing van het wegdek zal het rijcomfort en de verkeersveiligheid verbeteren. De werken vinden plaats op woensdag 28, donderdag 29 en vrijdag 30 augustus.
 
Kalmthoutsesteenweg drie dagen afgesloten
Tijdens de werken is de Kalmthoutsesteenweg volledig afgesloten ter hoogte van de werfzone. Verkeer tussen Kalmthout en Kapellen volgt in beide richtingen een omleiding via de Kapelsestraat/Ertbrandstraat (N11), de Klinkaardstraat/Putsesteenweg/Heuvel/Statiestraat (N111) en de Kapellensteenweg/Kalmthoutsesteenweg (N122). Fietsers volgen in beide richtingen een omleiding via de Dennenburgdreef, de Magnolialaan en de Jozef Mulslaan. De kruispunten van de Kalmthoutsesteenweg met de Kapelsestraat (N11) en de Jozef Mulslaan blijven steeds open. De haltes van De Lijn op de Kalmthoutsesteenweg worden niet bediend tussen de Kapelsestraat en de Max Temmermanlaan. Meer info over de tijdelijk gewijzigde dienstverlening op www.delijn.be.
 

 
Weersgevoelig
Asfalteringswerken zijn steeds erg weersgevoelig. Bij regenweer kan de huidige planning nog wijzigen. De meest actuele info is steeds beschikbaar op www.wegenenverkeer.be/kapellen.

 

Info Op het beeldmateriaal dat u samen met dit bericht bezorgd wordt, is copyright van toepassing. Het Agentschap Wegen en Verkeer vraagt met aandrang om bij publicatie van dit beeldmateriaal op online en offline media '© AWV' te vermelden als bijschrift bij het beeldmateriaal.
 • 22 Augustus 2019 om 11:55

Dringende herstelling wegdek Antwerpsesteenweg (N177) in Aartselaar

Door melanie.lacambra@mow.vlaanderen.be

Tijdens de nacht van donderdag 22 op vrijdag 23 augustus voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) dringende herstellingswerken uit op de Antwerpsesteenweg (N177) in Aartselaar. Ter hoogte van het kruispunt met de Helststraat is er in de rijrichting van Brussel lokaal schade vastgesteld aan het wegdek. AWV hoopt de herstellingswerken voor vrijdagochtend te kunnen afronden, maar de kans bestaat dat er ook vrijdag overdag nog voortgewerkt moet worden. Tijdens de werken moet het verkeer op de N177 over één rijstrook passeren en is er 's nachts op het kruispunt geen kruisend verkeer mogelijk.

 

Verzakking in wegdek Antwerpsesteenweg
Op de Antwerpsesteenweg is er een lokale verzakking in het wegdek vastgesteld ter hoogte van het kruispunt met de Helststraat. De schade situeert zich in de busstrook in de rijrichting van Brussel. De oorzaak van de verzakking is vermoedelijk schade aan de riolering onder het wegdek. Donderdagnacht zal AWV het asfalt plaatselijk opbreken en vervolgens de nodige herstellingswerken uitvoeren. Wegen en Verkeer hoopt de werken voor vrijdagochtend te kunnen afronden, maar dit is afhankelijk van de omvang van de schade aan de riolering.
 
Hinder tijdens nachtelijke herstellingswerken
De herstellingswerken beginnen donderdagavond om 20.00 uur. Ter hoogte van de werken worden de busstrook en de rechterrijstrook van de Antwerpsesteenweg richting Brussel ingenomen. Het verkeer moet er over de linkerrijstrook passeren en moet rechtdoor rijden (of rechtsaf). Op het kruispunt van de A12 met de Helststraat wordt de middenberm tijdelijk dichtgezet. Vanuit de zijstraten (Helststraat en Guido Gezellestraat) is er dan geen kruisend verkeer mogelijk.
 
Indien de werken onverhoopt toch langer zouden duren en dus ook vrijdag nog verder lopen, wordt de middenberm van de A12 alvast opnieuw opengesteld zodat er opnieuw kruisend verkeer vanuit de zijstraten mogelijk is. Het verkeer op de Antwerpsesteenweg richting Brussel rijdt dan nog steeds over de linkerrijstrook ter hoogte van de werfzone.
 
De meest actuele info is steeds beschikbaar op www.wegenenverkeer.be/aartselaar.

 • 21 Augustus 2019 om 15:47

De Beukelaerlaan (N114a) in Ekeren vier dagen afgesloten voor nieuw wegdek

Door melanie.lacambra@mow.vlaanderen.be

Vanaf maandag 26 augustus vernieuwt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) het wegdek van de De Beukelaerlaan (N114a) in Ekeren. De rijweg krijgt er een nieuwe laag asfalt. De werken zullen vier dagen duren. Tijdens deze periode volgt het verkeer richting Ekeren-centrum een plaatselijke omleiding.

Vernieuwing wegdek
Het wegdek van de De Beukelaerlaan in Ekeren is versleten en aan vernieuwing toe. De werken situeren zich tussen de Carrefour en de Sint-Lambertuskerk in Ekeren-centrum. De vernieuwing van het wegdek zal het rijcomfort en de verkeersveiligheid verbeteren.
De werken starten op maandag 26 augustus en zullen als alles vlot verloopt vier dagen duren. Tegen donderdagavond 29 augustus verwacht AWV de werken afgerond te hebben.
 
Omleiding voor verkeer richting Ekeren-centrum
Tijdens de werken is de De Beukelaerlaan volledig afgesloten. Autoverkeer richting Ekeren-centrum wordt omgeleid via de Ferdinand Verbieststraat en de Groot Hagelkruis. Ook fietsers volgen deze omleiding. Aan het fietspad wordt weliswaar niet gewerkt, maar de ruimte is nodig om de werken te kunnen uitvoeren. Voor vrachtverkeer (+3,5t) wordt een omleiding voorzien via de A12 en de afrit Leugenberg. De haltes van De Lijn in de werfzone worden tijdelijk niet bediend en de bussen rijden ook om via F. Verbieststraat en Groot Hagelkruis.
 
Voor het verkeer in de Steenstraat (N114) richting Antwerpen is er geen hinder.
 
Weersgevoelig
Asfalteringswerken zijn steeds erg weersgevoelig. Bij regenweer kan de huidige planning nog wijzigen. De meest actuele info is steeds beschikbaar op www.wegenenverkeer.be/antwerpen.

 • 21 Augustus 2019 om 11:16

Rotonde Doorniksesteenweg-Balcaenstraat wordt lichtengeregeld kruispunt in Avelgem

Door Eveline Vandecaetsbeek

Vanaf maandag 19 augustus 2019 wordt de rotonde op de N353 Doorniksesteenweg ter hoogte van de N391a Etienne Balcaenstraat omgevormd tot een lichtengeregeld kruispunt voor een betere verkeersveiligheid, in het bijzonder voor fietsers.

Wat?

De huidige rotonde is te onveilig voor fietsers gezien het vele vrachtverkeer in de industriezone. Daarom wordt de rotonde omgebouwd tot een verkeerslichtengeregeld kruispunt.

Alle oversteekbewegingen voor fietsers en voetgangers worden conflictvrij uitgezonderd het verkeer komende van Outrijve-Bossuit. Op termijn zal ook deze richting conflictvrij worden maar dat kan pas wanneer vierkant groen kan geïnstalleerd worden. Maar daarvoor is het nog wachten op een aanpassing van het koninklijk besluit. Meer info over vierkant groen vind je hier.

De werken omvatten de ombouw van de rotonde tot verkeerslichtengeregeld kruispunt waarbij de rijweg wordt opgebroken en vernieuwd, inclusief de greppels, fietspaden en voetpaden. De Watergroep maakt van de gelegenheid gebruik om ook de waterleidingen op en rond het kruispunt te vernieuwen.

Timing en hinder?

De wegenwerken worden uitgevoerd in 2 fases. In iedere fase voert De Watergroep voorafgaand werken uit.

Fase 1 (19 aug – 11 okt 2019):

 • Werken De Watergroep: 19 aug – 6 sept 2019
 • Wegenwerken AWV: 9 sept – 11 okt 2019

Fietsers volgen omleiding via Vredestraat, het vrijliggend fietspad langs Balta, Etienne Balcaenstraat.

Omleiding lokaal verkeer: de Etienne Balcaenstraat blijft bereikbaar vanuit en richting Spiere – Helkijn. Er worden tijdelijke verkeerslichten geplaatst om alternerend verkeer mogelijk te maken. Voor het verkeer vanuit Bossuit/Outrijve naar het centrum van Avelgem is een omleiding voorzien via de Raaptorfstraat (éénrichtingsverkeer) en Kouterlosstraat. Het verkeer vanuit het centrum van Avelgem richting Outrijve/Bossuit moet omrijden via de Spichtestraat, Outrijvestraat, Heestertstraat.

Zwaar verkeer van en naar de industriezone is enkel mogelijk vanuit Spiere – Helkijn (N353) via Kortrijk (N50). Ter hoogte van het kruispunt Doorniksesteenweg – Etienne Balcaenstraat worden tijdelijke verkeerslichten geplaatst om alternerend verkeer mogelijk te maken.

 

Fase 2: (14 okt – 22 nov 2019):

 • Werken De Watergroep: 14 okt – 18 okt 2019
 • Wegenwerken AWV: 21 okt – 22 nov 2019

Fietsers kunnen omleiding volgen via Munkkouter, Pontstraat, Kouterlostraat, Raaptorfstraat of via de trage wegel.

Omleiding lokaal verkeer: de Etienne Balcaenstraat blijft bereikbaar vanuit en richting Avelgem centrum. Er worden tijdelijke verkeerslichten geplaatst om alternerend verkeer mogelijk te maken. Voor het verkeer vanuit Bossuit/Outrijve naar het centrum van Avelgem is een omleiding voorzien via de Raaptorfstraat (éénrichtingsverkeer) en Kouterlosstraat. Het verkeer vanuit het centrum van Avelgem richting Outrijve/Bossuit moet omrijden via de Spichtestraat, Outrijvestraat, Heestertstraat.

Zwaar verkeer van en naar de industriezone is enkel mogelijk vanuit Avelgem (N8) via Zwevegem (N391) en via de autosnelweg E17 naar Kortrijk en via N50 naar Spiere-Helkijn en Avelgem.  Ter hoogte van het kruispunt Doorniksesteenweg – Etienne Balcaenstraat worden tijdelijke verkeerslichten geplaatst om alternerend verkeer mogelijk te maken.

 

De presentatie van het infomoment met omleidingskaartjes per fase vind je hier

 • 14 Augustus 2019 om 16:12

renovatie onderkant viaduct (B401) in Gent vanaf 26 augustus

Door Peggy Lambrecht

Het Agentschap Wegen en Verkeer start vanaf maandag 26 augustus met werken aan de onderzijde van het viaduct (B401) in Gent. Hierbij voert de aannemer betonherstellingen uit aan de pijlers en de onderzijde van de brug tussen de Schelde en de Hundelgemsesteenweg (N444). Deze werken zullen duren tot begin 2020, afhankelijk van de weersomstandigheden. 

Betonherstellingen 
De aannemer herstelt de pijlers en de onderzijde van het viaduct (Fly-over)  in Gent. De werfzone loopt over 2 zones, een gedeelte tussen de Schelde en de spoorweg (Frans de Mildreef) en een gedeelte tussen de spoorweg en de Hundelgemsesteenweg (N444). Het grootste deel van de werken zal boven braakliggende terreinen en parking plaatsvinden. Daaropvolgend voorziet de aannemer het viaduct ook van een beschermende verflaag.  

Verkeerssituatie
Het verkeer kan in beide richtingen langs de werfzone. Fietsers en voetgangers zullen lokaal omgeleid worden. De parking onder de fly-over gaat dicht.

Minder hinder

Om de geluidshinder zoveel mogelijk te beperken worden de werken enkel overdag uitgevoerd tussen 7u en 17u en wordt er in verschillende korte fasen gewerkt.

Meer info over deze werken op www.wegenenverkeer.be/Gent.

 • 20 Augustus 2019 om 16:02

Nieuwe fietssuggestiestroken op N47 in Dendermonde op 21 en 22 augustus

Door melanie.lacambra@mow.vlaanderen.be

Het Agentschap Wegen en Verkeer plaatst op woensdag 21 en donderdag 22 augustus nieuwe fietssuggestiestroken langs de N47 in Sint-Gillis-Dendermonde (Dendermonde).  Het verkeer wordt geregeld met tijdelijke verkeerslichten en kan beurtelings de werf passeren. De werken duren twee dagen en gebeuren bewust tijdens de zomervakantie, zodat deze werken klaar zijn voor de start van het nieuwe schooljaar.

 

Wat houden de werken in?
De aannemer plaatst nieuwe fietssuggestiestroken langs de beide zijden van de N47 tussen het kruispunt met de Acaciastraat en het kruispunt met de Weggevoerdestraat in Sint-Gillis-Dendermonde. Het gaat over een traject van 600 meter.

Verkeerssituatie
Tijdens de werken blijft verkeer langs de werfzone steeds mogelijk. Er staan tijdelijke verkeerslichten zodat het verkeer beurtelings door kan. Ook de fietsers kunnen langs de werfzone rijden. 

 • 19 Augustus 2019 om 16:10

Omleiding tijdens nachtelijk werk op N17 in Puurs-Sint-Amands

Door melanie.lacambra@mow.vlaanderen.be

Tijdens de nacht van donderdag 22 op vrijdag 23 augustus 2019 (20u-6u) voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werken uit op de Dendermondsesteenweg (N17) in Puurs-Sint-Amands. De toplaag asfalt wordt er plaatselijk vernieuwd over een strook van 300 meter ter hoogte van het kruispunt met de Haagstraat. De Dendermondsesteenweg is dan afgesloten voor doorgaand verkeer tussen de rotonde met de Lichterstraat (N183) en het kruispunt met de Letterheide. Het verkeer volgt in beide richtingen een omleiding via de Lichterstraat en Hoek ten Eiken/Aspot/Letterheide. 

 • 19 Augustus 2019 om 11:33

Bergensesteenweg (N6) Sint-Pieters-Leeuw, herinrichting kruispunten Georges Wittouckstraat en Olmenlaan

Door melanie.lacambra@mow.vlaanderen.be

Het Agentschap Wegen en Verkeer plant vanaf maart 2020 de herinrichting van de kruispunten van de Georges Wittouckstraat en de Olmenlaan met de Bergensesteenweg (N6) in Sint-Pieters-Leeuw. De kruispunten en het tussenliggende wegvak worden niet alleen bovengronds volledig heringericht, ook de riolering wordt volledig vernieuwd. Deze werken zullen ongeveer een jaar in beslag nemen. Vooraleer de eigenlijke herinrichtingswerken aan de kruispunten kunnen starten, voeren de nutsmaatschappijen vanaf 19 augustus 2019 al voorbereidende werken uit. 

 

Voorbereidende nutswerken tot maart 2020 
Van 19 augustus tot 13 september 2019 worden de nutsleidingen ter hoogte van de kruispunten van de Georges Wittouckstraat en de Olmenlaan met de Bergensesteenweg heraangelegd. Het verkeer op de Bergensesteenweg zal in die periode in beide richtingen tussen Halle en Brussel over 1 rijstrook kunnen rijden. Tussen 13 september en 24 september vinden er overkoppelingen plaats van leidingen met open putten in het voetpad, maar deze werken hebben geen impact op het verkeer. Vanaf 28 september tot maart 2020 worden de huisaansluitingen overgekoppeld op de nieuw aangelegde nutsleidingen.

 • 19 Augustus 2019 om 11:32

Rotonde Doorniksesteenweg-Balcaenstraat wordt lichtengeregeld kruispunt in Avelgem

Door melanie.lacambra@mow.vlaanderen.be

Vanaf maandag 19 augustus 2019 wordt, in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer, de rotonde op de N353 Doorniksesteenweg ter hoogte van de N391a Etienne Balcaenstraat omgevormd tot een lichtengeregeld kruispunt voor een betere verkeersveiligheid, in het bijzonder voor fietsers.

 

Wat?
De huidige rotonde is te onveilig voor fietsers gezien het vele vrachtverkeer in de industriezone. Daarom wordt de rotonde omgebouwd tot een verkeerslichtengeregeld kruispunt.
Alle oversteekbewegingen voor fietsers en voetgangers worden conflictvrij uitgezonderd het verkeer komende van Outrijve-Bossuit. Op termijn zal ook deze richting conflictvrij worden maar dat kan pas wanneer vierkant groenkan geïnstalleerd worden. Maar daarvoor is het nog wachten op een aanpassing van het koninklijk besluit. Meer info over vierkant groen vind je hier.

De werken omvatten de ombouw van de rotonde tot verkeerslichtengeregeld kruispunt waarbij de rijweg wordt opgebroken en vernieuwd, inclusief de greppels, fietspaden en voetpaden. De Watergroep maakt van de gelegenheid gebruik om ook de waterleidingen op en rond het kruispunt te vernieuwen.
 
Timing en hinder?
De wegenwerken worden uitgevoerd in 2 fases. In iedere fase voert De Watergroep voorafgaand werken uit.

Fase 1 (19 aug – 11 okt 2019):

 • Werken De Watergroep: 19 aug – 6 sept 2019
 • Wegenwerken AWV: 9 sept – 11 okt 2019

Fietsers volgen de omleiding via Vredestraat, het vrijliggend fietspad langs Balta, Etienne Balcaenstraat.
Omleiding lokaal verkeer: de Etienne Balcaenstraat blijft bereikbaar vanuit en richting Spiere – Helkijn. Er worden tijdelijke verkeerslichten geplaatst om alternerend verkeer mogelijk te maken. Voor het verkeer vanuit Bossuit/Outrijve naar het centrum van Avelgem is een omleiding voorzien via de Raaptorfstraat (éénrichtingsverkeer) en Kouterlosstraat. Het verkeer vanuit het centrum van Avelgem richting Outrijve/Bossuit moet omrijden via de Spichtestraat, Outrijvestraat, Heestertstraat.
Zwaar verkeer van en naar de industriezone is enkel mogelijk vanuit Spiere – Helkijn (N353) via Kortrijk (N50). Ter hoogte van het kruispunt Doorniksesteenweg – Etienne Balcaenstraat worden tijdelijke verkeerslichten geplaatst om alternerend verkeer mogelijk te maken.

 
 
Fase 2: (14 okt – 22 nov 2019):

 • Werken De Watergroep: 14 okt – 18 okt 2019
 • Wegenwerken AWV: 21 okt – 22 nov 2019

Fietsers kunnen de omleiding volgen via Munkkouter, Pontstraat, Kouterlostraat, Raaptorfstraat of via de trage wegel.
Omleiding lokaal verkeer: de Etienne Balcaenstraat blijft bereikbaar vanuit en richting Avelgem centrum. Er worden tijdelijke verkeerslichten geplaatst om alternerend verkeer mogelijk te maken. Voor het verkeer vanuit Bossuit/Outrijve naar het centrum van Avelgem is een omleiding voorzien via de Raaptorfstraat (éénrichtingsverkeer) en Kouterlosstraat. Het verkeer vanuit het centrum van Avelgem richting Outrijve/Bossuit moet omrijden via de Spichtestraat, Outrijvestraat, Heestertstraat.
Zwaar verkeer van en naar de industriezone is enkel mogelijk vanuit Avelgem (N353, N8) via Zwevegem (N8, N391) en via de autosnelweg E17 naar Kortrijk en via N50 naar Spiere-Helkijn en Avelgem.  Ter hoogte van het kruispunt Doorniksesteenweg – Etienne Balcaenstraat worden tijdelijke verkeerslichten geplaatst om alternerend verkeer mogelijk te maken.

Omleidingskaartjes per fase vind je hier

 • 16 Augustus 2019 om 09:03

Aanpassen verkeerslichtenregeling aan kruispunt Gaversesteenweg (N35) in Deinze

Door melanie.lacambra@mow.vlaanderen.be

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voert op maandag 19 augustus aanpassingen uit aan de verkeerslichtenregeling aan het kruispunt van de Volhardingslaan (N35) met de Gaversesteenweg (N35) in Deinze.  Op die manier zorgt AWV voor twee extra veilige oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers. De nieuwe regeling wordt maandagvoormiddag, na de ochtendspits geïmplementeerd. 

 

Wat houden de werken in?
Op maandag 19 augustus, na de ochtendspits past AWV de regeling aan van twee oversteken voor voetgangers en fietsers aan het kruispunt van de Volhardingslaan (N35) met de Gaversesteenweg (N35)  in Deinze. Het gaat om de voetgangers- en fietsoversteek aan de verkeerslichten die de Volhardingslaan dwarst (richting NW -> ZO) en de voetgangers- en fietsoversteek aan de verkeerslichten die de Gaversesteenweg dwarst (huisnummer 66 -> 91). AWV maakt zo twee oversteken volledig conflictvrij.

Verkeerssituatie
De aanpassingen gebeuren op maandag 19 augustus  na de ochtendspits. Tijdens de werken ondervindt het verkeer weinig hinder.

 • 14 Augustus 2019 om 16:38

Mechelbaan (N15) in Putte twee dagen onderbroken

Door melanie.lacambra@mow.vlaanderen.be

Op dinsdag 20 en woensdag 21 augustus 2019 voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werken uit op de Mechelbaan (N15) in Putte. De toplaag asfalt wordt er plaatselijk vernieuwd over een strook van ongeveer 200 meter. Tijdens de werken is de Mechelbaan afgesloten en volgt het verkeer in beide richtingen een omleiding.

 

Onderhoud wegdek Mechelbaan
Het wegdek van de Mechelbaan is plaatselijk versleten en aan vernieuwing toe. De werfzone bevindt zich ter hoogte van de Sint-Jozefkerk in Peulis. De toplaag asfalt wordt er plaatselijk vernieuwd over een strook van ongeveer 200 meter.
 
Omleiding via Onze-Lieve-Vrouw-Waver
Op dinsdag 20 en woensdag 21 augustus is de Mechelbaan in beide richtingen afgesloten voor doorgaand verkeer tussen de kruispunten met de Leuvensebaan en de Groenstraat. Het verkeer volgt een omleiding via Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver): Lierbaan, Waversesteenweg/Molenstraat, Leemstraat/Groenstraat. Lokaal bestemmingsverkeer behoudt wel doorgang tot aan de uiteinden van de werfzone. De haltes van De Lijn tussen de kruispunten met de Leuvensebaan en de Groenstraat worden tijdelijk niet bediend. Meer info over de gewijzigde dienstregeling op www.delijn.be.
 
Weersgevoelig
Asfalteringswerken zijn steeds erg weersgevoelig. Bij regenweer kan de huidige planning nog wijzigen. De meest actuele info is steeds beschikbaar op www.wegenenverkeer.be/putte.

 • 14 Augustus 2019 om 16:15

1 week asfalteringswerken op N9 in Aalst

Door melanie.lacambra@mow.vlaanderen.be

 

Vanaf maandag 19 augustus legt Het Agentschap Wegen en Verkeer een nieuwe  asfaltlaag aan op de Parklaan (N9) in Aalst. Het verkeer richting E40 en richting rotonde 'Haring' rijdt over één rijstrook. Ook fietsers volgen een omleiding. De werken duren één week en zullen klaar zijn op vrijdag 23 augustus. Om de hinder te beperken werkt het agentschap tijdens de zomervakantie (verkeersluwere periode).

 

Wat houden de werken in?
De Parklaan (N9) in de richting van de E40 vertoont spoorvorming.  Om het rijcomfort te verbeteren legt de aannemer een nieuwe asfaltlaag op de Parklaan richting rotonde 'Haring'. Het gaat over een traject van 100 meter. De aannemer start op maandag 19 augustus na de ochtendspits, vanaf 9u en rondt de werken af op vrijdag 23 augustus.

Verkeerssituatie
Het verkeer op de N9 richting E40 of richting rotonde Haring rijdt over één rijstrook. De fietsers rijden om via de Eikstraat. Het verkeer richting Aalst ondervindt geen hinder van de werken. 

 • 14 Augustus 2019 om 16:13

Vanaf maandag 19 augustus: asfalteringswerken op ring (R26) Diest

Door melanie.lacambra@mow.vlaanderen.be
OMER VANAUDENHOVELAAN, KONINGIN ASTRIDLAAN, COMMISSARIS NEYSKENSLAAN, DELPHINE ALENUSLAAN, LEUVENSESTEENWEG 

 

Asfalteringswerken op ring Diest (R26): sterke verkeershinder tijdens laatste twee weken van augustus

Nog deze zomer finaliseert het Agentschap Wegen en Verkeer de werken op de ring rond Diest. Samen met de afwerking van de Omer Vanaudenhovelaan krijgen de Koningin Astridlaan, de Commissaris Neyskenslaan, een deel van de Delphine Alenuslaan en de Leuvensesteenweg, tussen rotonde en Citadellaan, een nieuw wegdek. De werken brengen heel wat hinder met zich mee. Daarom voeren we de werken uit binnen een periode van slechts twee weken, met lange werkdagen en nachtwerken.

(routeplan op www.wegenenverkeer.be/diest)

Vanaf 19 augustus: vernieuwing rijweg R26 tussen Halve Maan en Maria Kapel
In de eerste week, van 19 augustus tot en met 23 augustus, werkt de aannemer dagelijks van 6 uur tot 22 uur aan de vernieuwing van het wegdek tussen het provinciedomein Halve Maan en de Maria Kapel op de Delphine Alenuslaan. De werken bevinden zich steeds aan één zijde van de ring (binnenring of buitenring), en schuiven gradueel op. Verkeer kan daarbij steeds in één richting door aan de andere zijde van de werken. De verkeersrichting is in wijzerzin. De Citadellaan geldt als omleidingsroute. 

Nachtwerken in laatste week van zomervakantie
Vanaf maandagavond 26 augustus werkt de aannemer tijdens vier opeenvolgende nachten telkens van 19 uur tot 6 uur. Tijdens deze nachtwerken bevinden de werken zich onder andere op de rotondes aan de Leuvense en Hasseltse Poort, en op de Leuvensesteenweg tussen rotonde en Citadellaan. De rotondes en delen van de ringweg zijn tijdens de nachtelijke werkzaamheden volledig onderbroken voor verkeer, maar nooit tegelijk. Voor zowel plaatselijk als doorgaand verkeer gelden er bij elk van de 4 nachten aangepaste omleidingen afhankelijk van de zone die wordt afgesloten en vernieuwd.

Enkelrichting en parkeerverbod tot 30 augustus, grote hinder verwacht
Om alles vlot te laten verlopen geldt er van maandagochtend 19 augustus tot het einde van de werken enkelrichtingsverkeer in de hele werfzone. Gemotoriseerd verkeer kan de werken enkel in westelijke richting voorbijrijden: Hasseltse Poort richting Leuvense Poort. Daarnaast zal er een parkeerverbod gelden aan beide zijden van de ringweg, in de volledige werfzone.  

Doorgaand verkeer moet rekening houden met zware hinder op dit deel van de ring, en vermijdt de werfzone best zo veel als mogelijk. Naast de omleidingsroute via de Citadellaan, leiden diverse andere omleidingen per fase van de werken het verkeer vanaf de invalswegen naar hun bestemming.

Voetgangers en fietsers kunnen de werken op een veilige manier passeren langs de stoep en de fietspaden. Bussen van De Lijn volgen een omleiding tijdens deze werken. Meer info vind je op www.delijn.be.

Alle verkeer op R26 ring rond Diest opnieuw mogelijk vanaf nieuwe schooljaar
Op vrijdag 30 augustus zijn de asfalteringswerken tussen Provinciedomein Halve Maan en de Maria Kapel op de Delphine Alenuslaan afgewerkt. Tegelijk dient ook de herinrichting van de Omer Vanaudenhovelaan, waar sinds 1 april gewerkt wordt, afgerond te zijn. Hier is namelijk de asfaltering met belijning voorzien in de nacht van donderdag 29 op vrijdag 30 augustus. Die nacht is de Omer Vanaudenhovelaan afgesloten voor alle verkeer van de Schaffensestraat tot het Sint-Jansplein, in beide richtingen. Voor gemotoriseerd verkeer gelden omleidingen vanaf de invalswegen.

Indien alles volgens genoemde planning verloopt en slecht weer geen spelbreker is, zijn alle werken op de ringweg dus nog voor de start van het nieuwe schooljaar afgerond. Verkeer is vanaf dat moment opnieuw in beide richtingen mogelijk op de hele R26 rondom Diest.

Meer info?
Meer informatie over de werken is te vinden op www.wegenenverkeer.be/diest

 • 14 Augustus 2019 om 13:01

Heraanleg E17 laatste fase met hinder beide richtingen vanaf 18 augustus

Door melanie.lacambra@mow.vlaanderen.be

GENT - DESTELBERGEN

 

Op zondag 18 augustus gaat de laatste fase in van de werken op de E17 in Gent en Destelbergen. Tot eind augustus werkt de aannemer tussen het viaduct in Gentbrugge en het knooppunt van Destelbergen op de rijrichting Kortrijk. Tijdens deze fase zal het verkeer in beide richtingen over twee versmalde rijstroken rijden. Ook de opritten (enkel richting Kortrijk) van R4 naar de E17 gaan dicht. Deze situatie zal een tweetal weken duren en zal klaar zijn tegen de start van het schooljaar.

 

Werken van zondag 18 augustus tot eind augustus
De aannemer werkt tussen het viaduct van Gentbrugge en het knooppunt van Destelbergen. De aannemer vernieuwt het asfalt (onderlaag en toplaag) van het laatste stuk snelweg. Als alles goed verloopt is het einde van de werken voorzien eind augustus.

Verkeerssituatie

Het verkeer op de E17 rijdt over twee versmalde rijstroken in de beide richtingen. De opritten van de R4 (beide richtingen) naar de E17 richting Kortrijk zijn afgesloten. Je rijdt om door de E17 richting Antwerpen te nemen en te keren aan het op- en afrittencomplex in Beervelde. Ook de parking in Gentbrugge is nog niet bereikbaar. 

Minder hinder

 • De aannemer werkt dag en nacht, in het weekend en tijdens de vakantie.
 • Voor de veiligheid van de wegarbeiders en de weggebruikers wordt een snelheidsregime van 50km/u ingesteld.

 

Alle info kunt u nalezen op www.wegenenverkeer.be/gent.

 • 14 Augustus 2019 om 11:53

Vanaf 28 augustus herstellingswerken aan kruispunt N43/N357 in Waregem

Door melanie.lacambra@mow.vlaanderen.be

Vanaf woensdag 28 augustus 2019 starten in opdracht van Agentschap Wegen en Verkeer herstellingswerken aan het kruispunt van de N43 Gentseweg met de N357 Posterijstraat/Vijfseweg in Waregem. De werken zullen drie dagen in beslag nemen en ernstige hinder veroorzaken.

 

Wat?
De spoorvorming op de N43 Gentseweg ter hoogte van het kruispunt wordt weggewerkt door de rijweg te herstellen met een nieuwe toplaag in asfalt.
 
Hinder?
Doorgaand verkeer op de N43 Gentseweg blijft mogelijk maar het verkeer wordt met behulp van werflichten slechts alternerend doorgelaten. Hierbij kunnen lange wachttijden ontstaan.
De aansluiting van de N357 op de N43 is tijdens de werken afgesloten, zowel de Posterijstraat als de Vijfseweg. Het verkeer richting Waregem moet omrijden via de R35 en N382 Expresweg. Het verkeer richting Oost-Vlaanderen moet omrijden via de R35 en de Zultseweg. Het verkeer richting Wielsbeke moet omrijden via de Vijvestraat en E. Clausstraat.
 
Timing?
De werken starten op woensdag 28 augustus en duren tot vrijdagavond 30 augustus. Slecht weer kan deze data nog doen verschuiven.

 • 14 Augustus 2019 om 10:44

Herstellingswerken op N16 in Temse

Door melanie.lacambra@mow.vlaanderen.be

Het Agentschap Wegen en Verkeer voert vanaf maandag 19 augustus herstellingswerken uit op de N16 In Temse. De onderhoudswerken aan het wegdek van de N16 gebeuren tussen het kruispunt met de Puitvoetstraat in Sint-Niklaas en het kruispunt met de Hoogkamerstraat in Temse in de beide richtingen. Tijdens de tweede fase gelden er enkele omleidingen. De werken verlopen in twee korte fasen.

 

Wat houden de werken in?

In de eerste korte fase werkt de aannemer op de N16 richting Temse. Hij vernieuwt sommige plaatsen van de rechterrijstrook.  In een tweede fase legt de aannemer richting Sint-Niklaas een volledig nieuwe asfaltlaag aan tussen de Hoogkamerstraat en de Puitvoetstraat. De eerste fase duurt enkele dagen, de tweede fase duurt één week. Deze timing hangt af van de weersomstandigheden.

Verkeerssituatie

Fase 1: van 19 tot en met 20 augustus 
Tijdens deze fase zijn alle verkeersbewegingen mogelijk.

Fase 2: van 9 tot en met 13 september  
Het verkeer van de E17 uit Gent of uit Antwerpen rijdt om via Sint-Niklaas-West en zo naar Sint-Niklaas. Het verkeer dat naar de E17 richting Gent of Antwerpen wil, rijdt op de linkerrijstrook verder naar de rotonde Sinbad en keert zo naar de N16 richting Temse om daar de juiste oprit te nemen naar de E17. Het Industriepark-Noord blijft bereikbaar. Het verkeer dat aan het kruispunt met de Puitvoetstraat naar het Industriepark-Noord wil, rijdt door en kan iets verder afslaan om zo naar het Industriepark-Noord te rijden. 

Alle informatie kan u nalezen op www.wegenenverkeer.be/sint-niklaas.

 • 13 Augustus 2019 om 16:29

Herstellingswerken op N407 in Wetteren vanaf 19 augustus

Door melanie.lacambra@mow.vlaanderen.be

Het Agentschap Wegen en Verkeer voert vanaf maandag 19 augustus herstellingswerken uit op de Astridlaan (N407) in Wetteren. Het verkeer wordt geregeld met tijdelijke verkeerslichten en kan beurtelings de werf passeren. De werken duren enkele dagen.

 

Wat houden de werken in?
De aannemer start met herstellingswerken op de Astridlaan (N407) ter hoogte van de Vijverstaat in Wetteren. Hij herstelt het wegdek en de regenwaterafvoer langs de weg. De werfzone is 100 meter. De werken zullen een drie-tal dagen duren.

Verkeerssituatie
Tijdens de werken blijft verkeer langs de werfzone steeds mogelijk. Er staan tijdelijke verkeerslichten zodat het verkeer beurtelings door kan. Fietsers ondervinden geen hinder van de werken. 

 • 13 Augustus 2019 om 15:15

Tijdelijke werflichtenregeling aan kruispunten A12/Boomsesteenweg vanaf 19 augustus

Door melanie.lacambra@mow.vlaanderen.be

Vanaf maandag 19 augustus zal een nieuwe, tijdelijke lichtenregeling in voege gaan op enkele kruispunten van de A12 en de Boomsesteenweg (N177) in Aartselaar. In maart van dit jaar was een nieuwe maximaal conflictvrije lichtenregeling ingesteld. Dit zorgde voor een veiligere situatie op de kruispunten maar ook voor langere wachttijden met name in de zijstraten. Na de start van de werken van Aquafin in de Kontichsesteenweg kwam de doorstroming teveel in het gedrang en heeft het Agentschap Wegen en Verkeer in overleg met partners een aantal maatregelen afgesproken. De eerste maatregel, een tijdelijke aanpassing van de lichtenregeling, zal vanaf 19 augustus in voege gaan.  

Tijdelijk aangepaste lichtenregeling op 4 kruispunten
Vanaf maandag 19 augustus zal een nieuwe, tijdelijke, lichtenregeling voorzien worden op drie kruispunten van de A12 en de Boomsesteenweg (N177). Het gaat om de kruispunten met Bist/Langlaarsteenweg, Vluchtenburgstraat/Leugstraat en Helststraat/Guido Gezellestraat. Op het kruispunt van de Cleydaellaan/Kontichsesteenweg gebeurt de aanpassing van de lichten op 31 augustus omdat Aquafin momenteel nog werkt op dit kruispunt. Op het kruispunt met de Atomiumlaan en de Terbekehofdreef wordt de aangepaste regeling niet ingevoerd omdat hier reeds een tijdelijke lichtenregeling in werking is naar aanleiding van de heraanleg van de Terbekehofdreef.
 
De aangepaste lichtenregeling wordt ingesteld om de hinder tijdens de werken van Aquafin te milderen. Na afloop van de werken van Aquafin, voorzien in het voorjaar 2020, zal de regeling opnieuw aangepast worden.
 
Tegelijk groen voor zijstraten
In de tijdelijke regeling zullen de tegenoverliggende zijstraten opnieuw tegelijk groen krijgen. Op die manier krijgt het verkeer in de zijstraten terug langer groen en moet het minder lang wachten om groen te krijgen. Het nadeel is dat afslaand verkeer elkaar kruist en dat automobilisten op het kruispunt goed zullen moeten opletten voor tegenliggers en overstekende fietsers en voetgangers. Omdat het gaat om een tijdelijke maatregel en omdat de huidige situatie met lange wachttijden zorgde voor agressief en onveilig rijgedrag acht het agentschap deze ingreep aanvaardbaar.
 
Wel zal AWV om weggebruikers te waarschuwen borden voorzien aan de verkeerslichten die hen wijzen op de gewijzigde situatie. Ter hoogte van de fiets- en voetgangersoversteken worden waarschuwingslichten geplaatst voor automobilisten.
 
Lokale hinder tijdens aanpassing lichten
Tijdens de ingebruikname van de tijdelijke lichtenregelingen wordt per kruispunt de middenberm van de A12 even dichtgezet. Vanuit de zijstraten is er dan geen kruisend verkeer mogelijk en moet het verkeer verplicht rechtsaf draaien. Fietsers en voetgangers kunnen de A12 ook niet oversteken en moeten via een naburig kruispunt de A12/N177 kruisen.
Rechtdoorgaand verkeer op de A12 en de Boomsesteenweg blijft steeds mogelijk. De werken starten na de ochtendspits en zullen per kruispunt ongeveer een uur duren. Waar nodig zal de politie assistentie verlenen om het verkeer in goede banen te leiden.
 
Extra opstelstroken op komst
Naast de aanpassing van de lichtenregeling werkt AWV volop aan de voorbereiding van het aanleggen van een bijkomende opstelstrook aan ieder kruispunt. Op die manier kan er meer verkeer het kruispunt passeren en wordt er gezorgd voor een structurele verlichting van de filedruk. Het doel is nog steeds om deze ingreep dit najaar uit te voeren.
 
Ook de studie voor het plaatsen van fietsbruggen en de ondertunneling van de kruispunten loopt verder.

 • 13 Augustus 2019 om 12:50
❌