[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderWegen & Verkeer

Fietspaden Venusstraat/Vaartstraat (N133) sneller klaar dan verwacht

Door Niels Kolb

De vernieuwing van de fietspaden van de Venusstraat/Vaartstraat (N133) in Brecht zal sneller klaar zijn dan verwacht. Vanaf vrijdagavond worden de nieuwe fietspaden  opengesteld. Dat is enkele weken vroeger dan voorzien. De tijdelijke enkelrichtingssituatie in de straat wordt dan ook opgeheven. In de loop van volgende week worden nog enkele laatste markeringswerken uitgevoerd, maar zonder veel hinder voor het verkeer. De werken aan de brug van de Vaartstraat door De Vlaamse Waterweg nv lopen nog door. 
 

Comfortabele fietspaden in asfalt

Op 8 oktober startte het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de heraanleg van de fietspaden van de Venusstraat/Vaartstraat in Brecht. Tussen het kruispunt met de Gasthuisstraat (N115) en de brug over het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten maakten de oude fietspaden in klinkers plaats voor meer comfortabele fietspaden in asfalt. Verwacht werd dat de werken zouden duren tot eind november, maar dankzij enkele factoren zijn de werken ruim eerder klaar. Zo speelden de goede weersomstandigheden een rol, maar vooral de goede staat van de funderingen bleek tijdbesparend. Aan de bestaande fundering waren geen grote ingrepen nodig en ook het plaatsen van een boordsteen tussen fiets- en voetpad bleek niet nodig, waardoor het asfalteren van de fietspaden voorspoedig verliep. 

Fietspaden vrijdag open

De nieuwe fietspaden worden vrijdagavond 19 oktober opengesteld voor fietsers. Ook de rijbaan wordt dan terug volledig vrijgegeven. Volgende week worden nog enkele markeringswerken uitgevoerd zoals het aanbrengen van de rode kleur op de oversteekplaatsen ter hoogte van de zijstraten. Dit gebeurt zonder veel hinder voor het verkeer.
De vernieuwingswerken van De Vlaamse Waterweg nv aan de brug van de Vaartstraat blijven doorlopen. Tijdens deze werken is de Vaartstraat gedurende minstens vijf maanden onderbroken voor alle verkeer. Meer info hierover op www.vlaamsewaterweg.be/werken.

 • 19 Oktober 2018 om 07:27

Gouverneur Verwilghensingel (R71), Hasselt: Aanleg toegankelijk bushalte t.h.v. Elfde-Liniestraat

Door Niels Kolb

Het Agentschap Wegen en Verkeer legt een nieuwe bushalte aan op de berm tussen de ventweg en de busbaan langs de Gouverneur Verwilghensingel ter hoogte van het kruispunt met de Elfde-Liniestraat. Tegelijkertijd zal de aannemer ook de huidige bushalte verwijderen op de ventweg. De voorbereidende werkzaamheden starten maandagavond 22 oktober om 20.00 uur.  De ventweg naar de handelszone zal de komende weken bereikbaar blijven via een tijdelijke doorsteek.
 

Toegankelijke bushalte aan de ring

De nieuwe halte krijgt een verhoogd perron zodat de reizigers van De Lijn veiliger en comfortabeler kunnen op- en afstappen. Door het gebruik van hellingen en geleidingstegels zullen de haltes ook afgestemd zijn op minder mobiele en slechtziende reizigers. Deze nieuwe bushalte vlak langs de ring vervangt deze op de ventweg. 

Werkzaamheden

De aannemer start maandagavond 22 oktober met de voorbereidingen om in de loop van dinsdag 23 oktober een tijdelijke doorsteek in de berm tussen de Gouverneur Verwilghensingel en de ventweg te maken en markeringen aan te brengen. Deze werken zullen weinig hinder veroorzaken voor de weggebruikers. Indien alles volgens plan verloopt, zouden de werken tegen begin november klaar moeten zijn. 
 

Minderhinder-maatregelen: winkelzone blijft bereikbaar

De winkelzone blijft bereikbaar via een tijdelijke doorsteek in de berm tussen de busbaan en de ventweg. Hierdoor zal de hinder voor de handelszaken beperkt blijven. 
 

Tijdelijke bushalte verderop

De huidige bushalte verschuift tijdens de werkzaamheden in de richting van de Kempische Steenweg. 
 

Voetgangers en fietsers

Voetgangers en fietsers kunnen gedurende de volledige duur van de werkzaamheden langs de werfzone. 

 • 18 Oktober 2018 om 15:14

Werken aan brugvoegen E313 richting Antwerpen verschuiven naar Laakdal, vannacht voorbereidende werken

Door Niels Kolb
Sinds eind september vernieuwt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) op drie locaties brugvoegen van de E313 tussen Ham en Massenhoven in de richting van Antwerpen. Per locatie wordt er telkens gedurende twee weekends gewerkt. Dit weekend verschuiven de werken naar de brug van de E313 over de Steenweg op Meerhout in Laakdal. Komende nacht vinden er voorbereidende asfalteringswerken plaats. Zowel vannacht als tijdens de twee komende weekends moet het verkeer er over één rijstrook passeren en is de oprit Geel-Oost (nr. 24) richting Antwerpen afgesloten. 
 

Twee weekends hinder op E313 in Laakdal

Deze nacht (20u-5u) vinden er voorbereidende asfalteringswerken plaats aan de voegen van de brug over de Steenweg op Meerhout in Laakdal richting Antwerpen. Het verkeer moet er over één rijstrook passeren. De oprit Geel-Oost (nr. 24) is afgesloten richting Antwerpen. Het verkeer wordt via de Amocolaan/Janssen-Pharmaceuticalaan/Bell-Telephonelaan omgeleid naar de oprit Geel-West (nr. 23).

Van vrijdagavond 19 oktober (20u) tot maandagochtend 22 oktober (5u) wordt er gewerkt aan de voegen van de snelwegbrug. Het verkeer richting Antwerpen beschikt ter hoogte van de werfzone over één rijstrook en er geldt een snelheidsbeperking van 70 km/u. Ook de oprit Geel-Oost (nr. 24) richting Antwerpen is dan opnieuw afgesloten. 

Het tweede weekend staat momenteel gepland van vrijdagavond 26 tot maandagochtend 29 oktober. De verkeerssituatie blijft dezelfde: verkeer richting Antwerpen moet over één rijstrook en de oprit Geel-Oost (nr. 24) richting Antwerpen is dicht.
 

Weersgevoelig

Werken aan voegen zijn zeer weersgevoelig. Bij regen of lage temperaturen kunnen ze niet plaatsvinden en kan de planning nog gewijzigd worden. De meest recente informatie is steeds terug te vinden op de website van het agentschap: www.wegenenverkeer.be/laakdal.
 

 
 • 18 Oktober 2018 om 15:13

Heraanleg rotonde (N36) in Ronse start op 22 oktober

Door Niels Kolb

Op maandag 22 oktober start het Agentschap Wegen en Verkeer met het vernieuwen van de rotonde aan Zonnestraat (N36), César Snoecklaan (N36f) en Kapellestraat in Ronse. De rotonde krijgt een grondige opknapbeurt. De rotonde gaat volledig dicht voor het verkeer. De werken zullen drie weken duren.

Wat houden de werken in?

Op maandag 20 oktober start AWV met onderhoudswerken aan de rotonde van de Zonnestraat (N36) met de César Snoecklaan (N36f) en de Kapellestraat in Ronse. De rotonde wordt opgebroken tot op de fundering en krijgt een nieuwe asfaltlaag. Ook het middeneiland van de César Snoecklaan wordt aangepast. De werken duren drie weken. De planning hangt af van de weersomstandigheden, midden november zullen de werken klaar zijn.

Verkeerssituatie

De rotonde gaat tijdens de duur van de werken dicht voor alle verkeer. Er is een omleiding voorzien in de beide richtingen via de Rode Mutslaan, Doorniksesteenweg(N48c), Vier Maartlaan, Oudstrijderslaan, Ijzerstraat, Olifanstraat, Elzeelsesteenweg (N57), Stefaan Modest Glorieuxlaan (N48), Broeke (N48b) en Kruisstraat (N60b). Het verkeer van de N36 naar de César Snoecklaan rijdt om via de Rode Mutslaan en de Engelsenlaan. Fietsers kunnen de rotonde passeren met de fiets aan de hand.

Alle informatie over deze werken kunt u terugvinden op www.wegenenverkeer.be/Ronse

 • 18 Oktober 2018 om 14:05

A12 vrijdagnacht volledig afgesloten in Stabroek

Door Niels Kolb

Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, zal tijdens de nacht van vrijdag 19 op zaterdag 20 oktober 2018 werken uitvoeren aan het hoogspanningsnet boven de A12 in Stabroek. In het kader van het project Brabo II zal Elia tussen 23u en 6u verschillende hoogspanningslijnen loskoppelen en verwijderen van het netwerk. De hoogspanningskabels worden met trekmachines van de masten verwijderd en tot op lage hoogte over de snelweg A12 getrokken. Daarna worden ze opgeladen en weggebracht. Om deze werken te kunnen uitvoeren, is Elia genoodzaakt om de snelweg A12 gedurende enkele uren in beide richtingen af te sluiten in Stabroek.

Opgelet: indien de werkzaamheden door slechte weersomstandigheden niet kunnen doorgaan in de nacht van vrijdag 19 op zaterdag 20 oktober, zullen de werken één dag later worden uitgevoerd.
 

Verkeer omgeleid via complex Kanaaldok (nr. 13)

Richting Nederland

 • Het verkeer vanuit Antwerpen (A12) richting Nederland moet een omleiding volgen via het complex Antwerpen-Haven, de R2, de uitrit Kanaaldok (nr. 13), de Kruisweg, de Antwerpsebaan (N180) en de Stabroeksebaan (N111). Achter de brug kan het verkeer opnieuw de Havenweg (A12) oprijden via de oprit Stabroek (nr. 13).
 • Het verkeer vanuit de Tijsmanstunnel (R2) richting Nederland volgt vanaf de uitrit Kanaaldok (nr. 13) dezelfde omleiding als het verkeer vanuit Antwerpen via de Kruisweg, de Antwerpsebaan (N180) en de Stabroeksebaan (N111).

Richting Antwerpen

 • Het verkeer vanuit Nederland (A12) richting Antwerpen moet een omleiding volgen via de uitrit Stabroek (nr. 13), de Stabroeksebaan (N111), de Antwerpsebaan (N180), de Kruisweg en de oprit naar de A12 van het complex Kanaaldok (nr. 13).

Richting Tijsmanstunnel

 • Het verkeer vanuit Nederland (A12) richting de Tijsmanstunnel (R2) moet een omleiding volgen via de uitrit Stabroek (nr. 13), de Stabroeksebaan (N111), de Antwerpsebaan (N180), de Kruisweg en de oprit naar de R2 van het complex Kanaaldok (nr. 13).

Het verkeer vanuit Antwerpen (A12) richting de Tijsmanstunnel moet geen omleiding volgen.


 

Het project Brabo II

Elia werkt sinds het voorjaar van 2018 aan het project Brabo II in de Antwerpse haven. Op Rechteroever wordt in het Antwerpse district Berendrecht-Zandvliet-Lillo en de gemeente Stabroek de bestaande 150kV-hoogspanningslijn vernieuwd door een 380kV-verbinding. Het traject langs de A12 tussen de hoogspanningsstations van Zandvliet (nabij BASF) en Lillo (nabij de Liefkenshoektunnel) blijft hierbij grotendeels ongewijzigd, op enkele optimalisaties na. Deze verbinding steekt ten zuiden van Lillo de Schelde over en bereikt Linkeroever in Beveren, waar ze aangesloten wordt op de bestaande 380kV-verbinding (Doel-Mercator).

Meer informatie over dit project vindt u via www.elia.be/brabo.   

 • 18 Oktober 2018 om 14:04

Herinnering: vanaf vrijdag werken op E19 tussen Brecht en Loenhout, vanaf maandag op E34 in Arendonk

Door Niels Kolb

Vernieuwing wegdek E19 tussen Brecht en Loenhout richting Nederland

Vanaf vrijdag 19 oktober starten ingrijpende werken op de E19 ten noorden van Antwerpen. Tussen Brecht en Loenhout wordt het wegdek grondig vernieuwd in de richting van Nederland. De werken duren wellicht tot 26 november (onder voorbehoud van gunstige weersomstandigheden). Op weekdagen blijven er steeds twee versmalde rijstroken open in beide richtingen. ’s Nachts en tijdens weekends moet het verkeer richting Nederland meestal over één rijstrook. Op weekenddagen kan dit tot sterke verkeershinder leiden ter hoogte van de werfzone. AWV raadt weggebruikers aan om voor hun vertrek de verkeersinformatie op de radio en de website van het Vlaams Verkeerscentrum te raadplegen.  

Meer info: www.wegenenverkeer.be/brecht.

 

Betonherstellingen op E34 in Arendonk richting Nederland

Vanaf maandag 22 oktober wordt er ook gewerkt op de E34 in Arendonk in de richting van Nederland. Daar herstelt AWV enkele betonvakken. Deze werken zullen ongeveer twee weken in beslag nemen. Het verkeer moet er dan plaatselijk over één versmalde rijstrook, omdat gedeeltes van zowel de linker- als de rechterrijstrook worden aangepakt. Filevorming is dus tijdelijk mogelijk. 

Meer info: www.wegenenverkeer.be/arendonk.

 • 17 Oktober 2018 om 15:14

Herstelling wegdek: weekend lang minder rijstroken op E314 richting Brussel in Aarschot (ook oprit afgesloten)

Door Niels Kolb

Herstelling wegdek: weekend lang minder rijstroken op E314 richting Brussel in Aarschot (ook oprit afgesloten)

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voert op vrijdag 19 oktober een herstelling uit op de E314 in Aarschot, op de weghelft in de rijrichting van Brussel. Tijdens de herstelling zal er in de rijrichting van Brussel maar een rijstrook open zijn voor het verkeer. De tijdelijke verkeerssituatie blijft de rest van het weekend in voege, omdat het beton van de weg zal moeten uitharden. De weg wordt uiterlijk maandag 22 oktober in de vroege ochtend opnieuw opengesteld, zodat de ochtendspits geen hinder ondervindt van de werken.

Omleidingsplan, actuele info over de werken: zie www.wegenenverkeer.be/aarschot

De oprit aan de oostelijke kant (rijrichting Aarschot) van de Steenweg-op-Sint-Joris-Winge (N223) zal tijdens de werken ook afgesloten worden. Dat betekent dat al het verkeer dat de E314 in de rijrichting van Brussel wil nemen - ook het verkeer dat vanuit SInt-Joris-Winge komt, de oprit aan de andere kant van de steenweg zal moeten nemen. Dat verkeer zal rechtsomkeer moeten maken via het  kruispunt ter hoogte van de oprit E314 richting Leuven.

 • 17 Oktober 2018 om 10:57

Renovatie brug over E40 in Afsnee: nachtwerken E40 starten op 17 oktober

Door Niels Kolb

Renovatie Witte Paalstraat brug over de E40 in Afsnee: nachtwerken op E40 starten op 17 oktober

Vanaf woensdagnacht 17 oktober werkt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) aan de onderkant van brug Witte Paalstraat over de E40 in Afsnee. De renovatie van de brug over de E40 is al bezig sinds augustus. De aannemer werkt nu aan de onderkant en neemt hiervoor één of twee rijstroken in. Deze werken gebeuren telkens van tussen 21u en 5u 's ochtends.  AWV kiest bewust om dit 's nachts uit te voeren. De werken duren tot 2 november 2018.

Over de werken

Sinds augustus is AWV gestart met een volledige renovatie van de brug in de Witte Paalstraat. Nieuwe brugdekvoegen, nieuwe waterdichting en nieuwe brugranden zijn al gelegd. Ook op de brug is het wegdek al vernieuwd. De aannemer werkt nu aan de onderzijde van de brug. Het verkeer op de E40 zal over twee rijstroken rijden of soms één rijstrook rijden. Dit gebeurt enkel ‘s nachts. Deze werken duren tot 2 november.

Beperkte hinder op E40

Het verkeer op de E40 rijdt tussen 21u en 5u over één of twee rijstroken ter hoogte van de brug. Inname van de rijstroken gebeurt telkens per richting, nooit tegelijkertijd.  

Alle info over deze werken op www.wegenenverkeer.be/Afsnee
 

 • 17 Oktober 2018 om 10:57

2km nieuwe gewestweg legt verbinding met E313

Door Niels Kolb

2km nieuwe gewestweg legt verbinding
met E313 

Op maandag 22 oktober stelt het Agentschap Wegen en Verkeer de nieuwe N73 in Tessenderlo open voor het verkeer. Deze verbindt de E313 over het Albertkanaal met de Nijverheidsweg, en verder tot het kruispunt Wasseven/Olmensesteenweg (Ham). 
De 1,9km nieuwe gewestweg zorgt zo voor een vlottere ontsluiting van de ontwikkelingen rond de kolenhaven in Beringen, Ravenshout-Noord en de bedrijvenzone Truibroek. De weg ligt er op het bestaande talud en de brug over het Albertkanaal. Nog tot eind november wordt nog verder gewerkt aan het kruispunt met de Snelwegstraat.
  

Tegelijkertijd met de aanleg van de N73 bouwde Wegen en Verkeer in de Aubruggestraat en de Nijverheidsweg fietstunnels en is het kruispunt met Wasseven helemaal opnieuw aangelegd. De eerste werken startten in september 2017. Bij dit SALK-project werd in totaal 8,2 miljoen euro geïnvesteerd in de mobiliteit in Limburg. 
 

Werken op kruispunt Snelwegstraat van 22 oktober tot eind november

Met de openstelling van de N73 zijn de werken nog niet volledig afgerond. Vanaf maandag 22 oktober werkt de aannemer nog aan de zuidkant van het kruispunt met de Snelwegstraat. 
Dit kruispunt wordt heringericht tot een volwaardig kruispunt met verkeerslichten.  
Tijdens deze werken is de zuidkant van de Snelwegstraat afgesloten van de N73. Het verkeer dat normaal via deze weg van en naar de E313 rijdt, moet omrijden via de nieuwe N73 en de Kanaalweg.

Meer info op www.wegenenverkeer.be/tessenderlo
 

 • 17 Oktober 2018 om 10:56

N29, Paalsesteenweg, Beringen: komend weekend afgesloten

Door Niels Kolb

Vernieuwing Paalsesteenweg (N29), Beringen

Paalstesteenweg komend weekend
onderbroken t.h.v. brug E313

 

Het Agentschap Wegen en Verkeer vernieuwt de Paalsesteenweg (N29) in Paal-Beringen, tussen de oprit van de E313 naar Antwerpen en de Katermeerstraat. Zo zal de verkeersdoorstroming verbeteren en de veiligheid voor de fietsers verhogen. 
Tijdens het weekend van 19 tot 22 oktober wordt op de gewestweg de brug over de snelweg volledig afgesloten voor herstellingswerken aan het wegdek. Het verkeer volgt er een omleiding om de overzijde van de autosnelweg te bereiken. 
Aansluitend wordt de laatste rechte lijn van de werken ingezet. 

Komend weekend herstelt de aannemer het wegdek tussen de op- en afrit richting Antwerpen en de brug over de snelweg. Om deze werken veilig te kunnen uitvoeren, is het nodig om de brug over de snelweg volledig af te sluiten. Daarom voeren we deze werken uit tijdens een weekend: van vrijdag 19 oktober om 20u tot maandagochtend 22 oktober. De op- en afritten 26 bedienen dan dus tijdelijk slechts één zijde van de snelweg, aangezien je de brug niet over kan. Lokaal verkeer bereikt de overkant van de autosnelweg met een omleiding via de Rijsselstraat. 

Laatste fase: noordelijke weghelft tot het jaareinde

Op maandagochtend 22 oktober schuift dan ook de werfzone van de Paalsesteenweg op naar de andere kant van de weg, de kant van de carpoolparking. Het verkeer op de Paalsesteenweg kan ook tijdens deze fase steeds over één rijstrook in elke richting blijven rijden. De zijstraten aan de zuidkant (Buitingstraat en Zwanenbergstraat) zijn dan terug toegankelijk met een ‘rechts in – rechts uit’ principe. De zijstraten aan de noordkant zijn bereikbaar via de Beverlosesteenweg. Fietsers volgens nog steeds dezelfde lokale omleiding als de afgelopen maanden. 

 

Blijf op de hoogte

Geïnteresseerden kunnen op de webpagina www.wegenenverkeer.be/beringen steeds de algemene informatie terugvinden. Ze kunnen zich op deze pagina ook inschrijven op de digitale nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de werkzaamheden. 

 • 17 Oktober 2018 om 10:55

Nieuwe verkeerssituatie op E40 in Gent vanaf 16 oktober

Door Niels Kolb

De werken op de E40 in Gent gaan op 16 oktober (20u) een nieuwe fase in. De werfzone schuift op richting Merelbeke en ligt tussen de verkeerswisselaar in Zwijnaarde en de Tijarm.  Het op- en afrittencomplex van Sint-Denijs-Westrem (nr. 14) is terug volledig open voor het verkeer. Twee nieuwe lussen van de verkeerswisselaar in Zwijnaarde gaan dicht. Ook in deze fase verwacht het agentschap hinder, zeker tijdens de spitsuren. De zone mijden of goed geïnformeerd de weg opgaan, blijft de boodschap. Er geldt omwille van de veiligheid nog steeds een snelheidsbeperking van 50 km/u.

Signalisatie aanpassen in nachten van 16 en 17 oktober

In de nachten van 16 op 17/10 en 17 op 18/10, telkens van 20u tot 6u worden alle signalisatie en markeringen aangepast en zal de verkeerssituatie verschillende keren wijzigen. Er zullen twee of tijdelijk slechts één rijstrook open zijn in beide richtingen.

Op woensdagmorgen 17/10 om 6u zijn het op- en afrittencomplex in Sint-Denijs-Westrem en alle lussen op de verkeerswisselaar in Zwijnaarde terug helemaal open. Enkel de oprit richting Brussel in Zwijnaarde blijft dicht. Vanaf woensdagavond 17/10 om 22u gaan opnieuw lussen van de verkeerswisselaar dicht. Nu zijn beide opritten van de E17 naar de E40 richting Brussel dicht.  
 

Nieuwe fase van 18 oktober tot 30 oktober

Op donderdagochtend 18 oktober om 6u begint de aannemer de freeswerken in de nieuwe werfzone. Die ligt op de E40 richting kust tussen de verkeerswisselaar en de Tijarm. Daar vernieuwt hij het asfalt van de pechstrook, de eerste en tweede rijstrook van de E40 en de oprit naar Brussel. Ook de brug over het Scheldekanaal, richting Brussel, wordt aangepakt. 

Hoe rijdt het verkeer? 

Verkeer op de E40 rijdt in beide richtingen over twee versmalde rijstroken. Op de verkeerswisselaar Zwijnaarde zijn opnieuw twee lussen afgesloten: Vanuit Antwerpen en Kortrijk (E17) kunt u niet richting Brussel (E40) rijden. Ook op oprit naar de E40 in Zwijnaarde blijft dicht. 

Alle info over de volgende fasen en omleidingskaartjes zijn te vinden op www.wegenenverkeer.be/gent.
 

Veiligheid aan de werf

Het agentschap verwacht file zeker tijdens de spitsuren. Om aanrijdingen in de staart van de file te voorkomen, wordt er een filedetectiesysteem ingezet. Dat systeem waarschuwt weggebruikers hoe ver ze van de werf of file verwijderd zijn. 

In de werfzone geldt een snelheidsbeperking van 50 km/u. Dat komt zowel de veiligheid van de weggebruikers als de wegenarbeiders ten goede. 

 • 15 Oktober 2018 om 15:57

N79 Riemst - laatste fase vernieuwing doortocht in 2019

Door Niels Kolb

Het Agentschap Wegen en Verkeer en Infrax pakken in 2019 de Tongersesteenweg in Riemst aan. Het gaat om de laatste fase van de volledige vernieuwing van de gewestwegen N79 en N745 in het centrum, die in 2012 werd ingezet. Deze laatste zone krijgt een gelijkaardige inrichting als de vorige stukken, met veel aandacht voor veilige fiets- en voetpaden en aanplanting van groen. De voorbereidende werken vinden dit najaar plaats. De hoofdwerken starten aansluitend in het voorjaar 2019 en zouden tegen het najaar klaar zijn. 

Na de Bilzersteenweg, de Visésteenweg en de Maastrichtersteenweg is nu ook de vierde arm van het kruispunt aan de beurt. Vanaf de rotonde wordt nu ook de Tongersesteenweg veilig heringericht over een afstand van ongeveer 500 meter. Daarbij komen meteen gescheiden rioleringen onder de grond. 
 

Ruimte voor fietsers, voetgangers en groen 

De nieuwe fietspaden komen verhoogd te liggen ten opzichte van de rijweg om de fietser zo een duidelijke en eigen plek te geven. Aansluitend op hetzelfde niveau komen er voor de voetganger mooie en ruime voetpaden.  Bij het binnenrijden van het centrum, aan de kant van Herderen, zorgt een asverschuiving van de rijweg met een groen middeneiland voor een duidelijk poorteffect. Samen met de aanleg van versmald ogende rijstroken wordt zo een vertragend effect gecreëerd voor het verkeer. 

De groenere inrichting van Riemst centrum wordt ook  op de Tongersesteenweg doorgetrokken. Aan de kant van de rotonde is er daarnaast heel wat ruimte voorzien om te parkeren.
 

Voorbereidende werken eind 2018

Tijdens de voorbereidende werken door de nutsmaatschappijen blijft de verkeershinder beperkt, omdat er voornamelijk in de wegberm wordt gewerkt. Deze starten in de loop van oktober.
Op bepaalde momenten wordt er buiten de spitsuren wel gewerkt met tijdelijke verkeerslichten op de N79, die beurtelings verkeer toelaten. 

Tijdens de hoofdwerken vanaf het voorjaar 2019 zal er grotere verkeershinder optreden, omdat er slechts één rijstrook beschikbaar blijft.

De vernieuwing zal naar verwachting ongeveer duren tot het najaar 2019. De planning kan wel nog altijd wijzigen door onvoorziene werkomstandigheden of weerverlet.

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Volg het laatste nieuws over dit project op www.wegenenverkeer.be/riemst  en schrijf je op die webpagina ook in op de nieuwsbrief. Zo ontvang je regelmatig een update in je mailbox. 

 • 15 Oktober 2018 om 15:56

Herinrichting kruispunt N42 met N460 Geraardsbergen (Schendelbeke)

Door Niels Kolb

Op maandag 15 oktober start het Agentschap Wegen en Verkeer met de herinrichting van het kruispunt van de Astridlaan (N42) met de Aalstsesteenweg (N460) in Schendelbeke (Geraardsbergen). Het asfalt wordt vernieuwd en er komen twee nieuwe, veilige oversteekplaatsen voor fietsers op de N42. Tijdens de werken rijdt het verkeer op de N42 in beide richtingen over één rijstrook in plaats van twee.  Voor de veiligheid geldt er een snelheidsbeperking. De werken zullen ongeveer een maand duren. 

Wat doen we?

De aannemer werkt op het kruispunt van de Astridlaan (N42) met de Aalstsesteenweg (N460) in Schendelbeke. De oude fietsoversteekplaats op de N42 verdwijnt en er komen twee nieuwe fietsoversteekplaatsen met elk een opstelruimte. Fietsers zullen voortaan ook in twee keer kunnen oversteken op de steenweg. Ook het middeneiland wordt aangepast om het kruispunt overzichtelijker te maken. Op de N460 komt een nieuwe asfaltlaag tussen de N42 en de Dagmoedstraat. De werken starten op maandag 15 oktober en zullen een maand duren. 

Hoe rijdt het verkeer?

Het verkeer op de N42 krijgt één rijstrook in elke richting en wordt geregeld met tijdelijke verkeerslichten gedurende de eerste 14 dagen.Tijdens de volledige duur van de werken wordt de N460 afgesloten in beide richtingen ter hoogte van het kruispunt. Het verkeer dat van de N460 naar de N42 wil rijden richting Geraardsbergen rijdt om via het volgende kruispunt met de N8 en de N42. Het industriepark blijft bereikbaar. Fietsers kunnen tijdens de werken de werfzone passeren.

Alle info over deze werken is te vinden op www.wegenenverkeer.be/Geraardsbergen

 • 12 Oktober 2018 om 10:48

Weyts laat tunnel A12 in centrum Aartselaar onderzoeken

Door Niels Kolb

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts vraagt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) om onderzoek te doen naar een mogelijke intunneling van de A12 tussen de Kontichsesteenweg/Cleydaellaan en de Guido Gezellestraat/Helsstraat. Het gaat om bijkomend onderzoek in het verlengde van de plannen om de A12 lokaal in te graven ter hoogte van Londerzeel en Aartselaar. De minister komt op deze manier tegemoet aan de vraag van de gemeenten Aartselaar, Hemiksem, Schelle en Niel. 

De A12 kampt met een anachronisme: de weg wordt in de praktijk gebruikt als een halve autosnelweg, maar heeft nog steeds verschillende kruispunten. Er wordt al lang gesproken over een ombouw van de A12, maar nu worden de plannen voor het eerst echt concreet. In Londerzeel wordt de kruising van de A12 met de Kerkhofstraat en de Londerzeelse steenweg weggewerkt door de A12 deels in te graven. In Aartselaar zijn er plannen om een 3,3 km lange strook (van aan de Terbekehofdreef/Atomiumlaan tot net voorbij het kruispunt van de Bist/Langslaarsesteenweg) deels in te graven.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts heeft het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) nu gevraagd om bijkomend onderzoek te doen naar een mogelijke intunneling tussen de Kontichsesteenweg/Cleydaellaan en de Guido Gezellestraat/Helststraat. De gemeenten Aartselaar, Hemiksem, Schelle en Niel hadden daar bij de minister op aangedrongen na een voortgangsrapportage.

Sophie De Wit (burgemeester Aartselaar) “Er liggen meerdere woonwijken rond de A12. Niet alleen de veiligheid maar ook het verbeteren van de luchtkwaliteit en het beperken van geluidshinder zijn voor ons een belangrijke bekommernis bij de aanpak van deze kruispunten.’
 
Rob Mennes (burgemeester Schelle) vult aan: “We vragen dan ook om de huidige ontwerpen en ideeën nog eens grondig af te toetsen met de streefbeeldstudie van 2006 om zo te komen tot het best mogelijke ontwerp.”
 
Ook voor Hemiksem is dit belangrijk. Luc Bouckaert (burgemeester Hemiksem): “De Cleydaellaan is een belangrijke ontsluitingsroute voor onze gemeente. Een ruimere intunneling van de A12 zou zorgen voor nieuwe open ruimte en dus meer en veiligere oversteekmogelijkheden voor fietsers en voetgangers.”
 
“Vandaag worden beslissingen genomen die de toekomst van de A12/N177 voor de komende decennia bepaalt", zegt Tom De Vries (burgemeester Niel) “Er mag niet over één nacht ijs worden gegaan. Hiervoor zijn deze ingrepen te duur en te bepalend voor de ruimere regio.” 
 
In de streefbeeldstudie uit 2006 werd gesproken over een langere ondertunneling ter hoogte van het centrum van Aartselaar. AWV zal in de komende maanden bestuderen of zo’n tunnel haalbaar is, gelet op de huidige verkeersintensiteit en de richtlijnen voor tunnelveiligheid. Ook de uitwisseling tussen A12 en de parallelbaan (N177) wordt onderzocht om de meest geschikte locaties te vinden voor op- en afritten. De eerste resultaten van deze bijkomende studies worden verwacht in het voorjaar van 2019.

 • 12 Oktober 2018 om 10:47

N72 Zonhoven - Herinrichting kruispunt Donkweg in startblokken

Door Niels Kolb

Het Agentschap Wegen en Verkeer, Infrax en de gemeente Zonhoven gaan de Wijerstraat (N72) in Zonhoven vernieuwen. Dit vanaf het kruispunt Donkveldweg x Alkenhoofseweg tot net voorbij de kantoren van Oben. De ingrepen moeten de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers verhogen. Meteen wordt dit gedeelte van een gescheiden rioleringsstelsel voorzien. Vanaf eind oktober starten de voorbereidende werken met beperkte verkeershinder. Vanaf het voorjaar 2019 starten de hoofdwerken. 

De Wijerstraat (N72) krijgt over de volledige lengte van de projectzone een verbrede middenberm in gras of sierbeton. Enkel ter hoogte van de inritten en de kruispunten zal die overrijdbaar zijn. Langs de gewestweg worden verhoogde, vrijliggende fietspaden aangelegd.

Op de kruispunten Donkweg x Stationsstraat en Alkenhoofseweg x Donkveldweg komen veilige oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers. Verkeersplateaus ter hoogte van diezelfde kruispunten moeten dan weer het verkeer remmen en de verlaagde maximumsnelheid van 50km/uurhelpen respecteren. Het kruispunt van de Donkveldweg met de Grote Hellekensstraat wordt meteen mee vernieuwd. 
 

Voorbereidende werken vanaf eind oktober 2018

Tijdens de voorbereidende werken blijft de verkeershinder beperkt, omdat er voornamelijk in de wegberm wordt gewerkt. Op bepaalde momenten wordt er buiten de spitsuren gewerkt met tijdelijke verkeerslichten op de N72, die beurtelings verkeer toelaten. Deze fase duurt tot het voorjaar 2019.  
Tijdens de hoofdwerken vanaf het voorjaar 2019 zal er grotere verkeershinder optreden, omdat er slechts één rijstrook beschikbaar blijft.

De hele vernieuwing zal naar verwachting ongeveer een jaar duren, tot het najaar 2019. De planning kan wel nog altijd wijzigen door onvoorziene werk- of weersomstandigheden.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Volg het laatste nieuws over dit project op www.wegenenverkeer.be/n72zonhoven en schrijf je op die webpagina ook in op de nieuwsbrief. Zo ontvang je regelmatig een update in je mailbox. 

 • 12 Oktober 2018 om 10:46

Vijf nachten onderhoudswerken op E313

Door Niels Kolb

Vanaf volgende week voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gedurende vijf nachten onderhoudswerken uit aan het wegdek van de E313. De werken situeren zich voornamelijk tussen het op- en afrittencomplex van Wommelgem (nr. 18) en de snelwegparking in Ranst, in de richting van Hasselt. Gedurende één nacht wordt er ook gewerkt op de op- en afrit van het complex Herentals-West (nr. 20), in de richting van Antwerpen. Ter hoogte van de werfzone kan het verkeer steeds over één rijstrook passeren. De op- en afrit van Herentals-West richting Antwerpen zijn één nacht afgesloten tijdens de werken daar. 
 

Vernieuwing wegdek

Op de E313 Antwerpen-Hasselt is het wegdek op een aantal locaties aan vernieuwing toe. Tussen het op- en afrittencomplex van Wommelgem en de snelwegparking in Ranst wordt de rechterrijstrook richting Hasselt op drie locaties vernieuwd. Daarnaast krijgen ook de op- en afrit van Herentals-West richting Antwerpen een nieuwe laag asfalt. Tot slot vinden er nog lokale herstellingen plaats op het stuk snelweg tussen Antwerpen-Oost en de parking in Ranst. De vernieuwing van het wegdek zal het rijcomfort en de verkeersveiligheid verhogen.
 

5 nachten hinder op E313

 • Nachten van maandag 15, dinsdag 16 en woensdag 17 oktober
  Vernieuwing van de rechterrijstrook richting Hasselt op drie locaties tussen het op- en afrittencomplex van Wommelgem (nr. 18) en de snelwegparking in Ranst. Het verkeer beschikt tijdens de nachten van 15, 16 en 17 oktober (22u – 06u) over 1 rijstrook ter hoogte van de werken. Zowel de op- en afrit Wommelgem blijven steeds open. De parking in Ranst is tijdens de nacht van maandag 15 op dinsdag 16 oktober afgesloten tussen 22u en 05u.
   
 • Nacht van donderdag 18 oktober
  De op- en afrit van het complex Herentals-West (nr. 20) krijgen een nieuwe laag asfalt in de richting van Antwerpen. Tijdens de nacht van donderdag 18 op vrijdag 19 oktober zijn de op- en afrit afgesloten tussen 22u en 05u. Het verkeer voor de afrit rijdt verder door tot aan het complex Massenhoven (nr. 19) en kan daar keren. Het verkeer voor de oprit neemt de E313 richting Hasselt en kan keren aan het complex Herentals-Industrie (nr. 21).
   
 • Nacht van maandag 22 oktober
  Tijdens de nacht van maandag 22 op dinsdag 23 oktober (22u – 06u) vinden er lokale herstellingen plaats op de E313 richting Hasselt tussen Antwerpen-Oost en de snelwegparking in Ranst. Ter hoogte van de werken moet het verkeer over één rijstrook passeren.

Snelheidsbeperking

In de werfzones geldt een snelheidsbeperking van 70 km/u. Dat komt zowel de veiligheid van de weggebruikers als de wegenarbeiders ten goede.
 

Weersgevoelig

Asfalteringswerken zijn steeds weersgevoelig. Bij regenweer kan de planning nog wijzigen. De meest actuele info is steeds beschikbaar op www.wegenenverkeer.be.

 • 12 Oktober 2018 om 10:46

Het Agentschap Wegen en Verkeer investeert in verkeersveiligheid op de N34 Cyriel de Grootelaan te Middelkerke.

Door Niels Kolb

Ter hoogte van het wandelpad doorheen de duinen wordt op de N34 Cyriel de Grootelaan een oversteekplaats voor voetgangers voorzien. Deze wordt in bajonet uitgevoerd, dit betekent dat de voetgangers de oversteek van de N34 in twee keer moeten maken. 

De werken gaan van start op maandag 15 oktober 2018 en duren 25 werkdagen.
Einde der werken is voorzien eind november, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Gedurende de werken is de N34 tussen Zeedijk en de Kerkstraat in beide richtingen afgesloten voor doorgaand verkeer.
De omleiding verloopt via Zeedijk (De Greefplein) naar de Kerkstraat en omgekeerd.
Indien de doorgang naar en van Oostende op de N34 Zeedijk belemmerd word door zandophopingen, verloopt de omleiding van en naar Oostende over de N318 Oostendelaan.

 • 12 Oktober 2018 om 10:45

Verlichting van Vierarmentunnel (R0) wordt grondig vernieuwd

Door Niels Kolb

Verlichting van Vierarmentunnel (R0) wordt grondig vernieuwd

 

Tunnelkoker richting Waterloo ’s nachts tijdlang dicht

Vanaf 17 oktober start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met het vernieuwen van de verlichting van de Vierarmentunnel (R0). De huidige verlichting van de Vierarmentunnel wordt daarbij vervangen door zuinige, duurzame en onderhoudsvriendelijke LED-verlichting. De werken worden opgedeeld per tunnelkoker. Dit najaar wordt de koker richting Waterloo aangepakt, in het voorjaar van 2019 volgt de koker richting Zaventem. De werken in de koker richting Waterloo nemen 9 weken in beslag waarbij de koker telkens 5 nachten per week wordt afgesloten. Het verkeer rijdt dan via het bovenliggende kruispunt. Overdag is er geen hinder en is de koker gewoon beschikbaar. 
 

Ombouw naar duurzame LED-verlichting

Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat gespreid over twee grote fases de volledige verlichting van de Vierarmentunnel vernieuwen. Dit najaar, vanaf 17 oktober, wordt gestart met het ombouwen van de verlichting in de koker richting Waterloo. De oude TL- en natriumlampen worden vervangen door meer energiezuinige LED-lampen. Naast de besparing op energie heeft LED-verlichting ook het voordeel van een langere levensduur. Ze hoeven minder vaak vervangen te worden en er is dus ook minder onderhoud aan nodig.
 
Behalve de lampen zullen ook alle armaturen en alle bekabeling vernieuwd worden. Bovendien wordt ook de aansturing van de verlichting gemoderniseerd en geautomatiseerd. Zo zal de versterkingsverlichting ter hoogte van de tunnelmonden variëren in sterkte naargelang de helderheid buiten. Hoe helderder het licht buiten, hoe sterker de verlichting aan de in- en uitgangen zal branden.
 

Koker richting Waterloo ’s nachts dicht

De werken in de tunnelkoker richting Waterloo beginnen vanaf woensdagnacht 17 oktober en zullen 9 weken duren. Per week wordt er gedurende 5 nachten gewerkt, telkens van zondag- tot en met donderdagnacht tussen 21.30 uur en 05.30 uur. Tijdens de nachtelijke sluitingen passeert het verkeer richting Waterloo de Vierarmentunnel via het bovengrondse kruispunt. Overdag is er geen hinder en is de koker steeds volledig beschikbaar.


Bovenstaande foto toont de huidige verlichting in de Vierarmentunnel.

 • 10 Oktober 2018 om 16:24

E314 Genk geluidsschermen: werken vanaf autosnelweg afgerond

Door Niels Kolb

Werken vanaf de snelweg dit weekend afgerond

Sinds begin augustus plaatst het Agentschap Wegen en Verkeer geluidsschermen langs de E314 in Genk over een afstand van 2,5km. De versmalde rijstroken ter hoogte van de werfzone zullen dit weekend verdwijnen. Het verkeer kan dan terug normaal over de autosnelweg passeren in de richting van Nederland. Vanaf volgende week wordt er enkel nog ‘achter de schermen’ gewerkt, vanaf de aanliggende gemeentewegen. Tegen het jaareinde moeten deze werken klaar zijn. 

De werken aan de geluidsschermen langs de E314 in Genk gaan goed vooruit. Sinds begin augustus plaatst de aannemer betonnen geluidsschermen aan de zuidkant van de snelweg in de rijrichting van Nederland, van iets voor de Laatgoedstraat tot aan de afrit 32 Genk-Oost. 
 

Werken vanaf de snelweg afgerond, opnieuw gewoon verkeer mogelijk

Zonder onvoorziene omstandigheden zullen de werken aan de geluidsschermen, vanaf de pechstrook op de snelweg tussen de Laatgoedstraat en de Mispadstraat, op vrijdag 12 oktober volledig zijn afgerond. De aannemer verwijdert dan ook de veiligheidsboordstenen en de tijdelijke wegmarkeringen op de E314. Vanaf vrijdag in de late namiddag zal verkeer op de snelweg richting Nederland opnieuw over beide rijstroken kunnen rijden. Nog tot eind oktober wordt in dezelfde werfzone vanaf de gemeentewegen gewerkt. 

Vanaf eind oktober opstart werken in derde en laatste zone

Vanaf eind oktober kunnen ook de werken in de laatste zone  aanvatten, vanaf de Mispadstraat tot aan afrit 32 Genk-Oost. Ook hier werkt de aannemer vanaf de gemeentewegen, meer bepaald de Voskenslaan en de Timkensbergstraat. Om de werken vlot en veilig te kunnen uitvoeren, zullen beide straten worden afgesloten voor doorgaand verkeer. Bewoners behouden steeds toegang. 

Meer info over dit project vindt u op www.wegenenverkeer.be/geluidsschermengenk2018 

 • 10 Oktober 2018 om 16:23

Reiniging van Limburgse carpoolparkings deel 2

Door Niels Kolb

Eerste reinigingsronde Limburgse carpoolparkings levert 2,2 ton vuil op

 

Volgende 5 parkings dit weekend aan de beurt
 

Het Agentschap Wegen en Verkeer reinigde afgelopen weekend 4 van de 9 Limburgse carpoolparkings. Daarbij werd 2,23 ton vuil opgehaald. Zaterdagochtend om 02.45 uur waren de parkings gereinigd en opnieuw open voor de pendelaars. Tijdens de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 oktober zal het Agentschap de overige 5 parkings kuisen. Om dit grondig te kunnen doen, geldt ook weer een parkeerverbod op de betrokken carpoolparkings. 

Het Agentschap Wegen en Verkeer houdt elke carpoolparking sowieso elke twee dagen netjes met opruimacties, maar door deze grondige reinigingsbeurten blijven de parkings extra proper voor de pendelaars. Ook voorkomt men zo bijvoorbeeld het verstoppen van slokkers die het regenwater moeten afvoeren.

Afgelopen weekend werden de carpoolparkings in Diepenbeek, Heusden-Zolder, Maasmechelen en Lummen gereinigd. Hierbij verwijderde de aannemer zowel veegvuil (onkruid, bladeren, steentjes, …) als zwerfvuil. Tijdens de reinigingsactie heeft hij zo bijna 2,23 ton veegvuil opgeruimd. 
 

Parkeerverbod 9x beter opgevolgd

Om de parkings goed met de borstelwagen te kunnen reinigen, is het belangrijk dat die volledig leeg zijn. Daarom zet AWV sterk in op de bewustmaking van de pendelaars. De voorbije 2 jaren werden de communicatieacties steeds verder aangepast en uitgebreid. En met resultaat: afgelopen weekend stonden nog slechts 6 wagens op de parkings, tegenover 54 auto’s tijdens de reinigingsbeurt op dezelfde parkings in maart 2018. 
 

Laatste 5 Limburgs carpoolparkings tijdens nacht van 12 op 13 oktober

Tijdens de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 oktober zal het agentschap de 5 overige Limburgse carpoolparkings reinigen in:

 • Halen
 • Hasselt-Zuid
 • Houthalen
 • Paal (Beringen)
 • Tongeren 

De aannemer aannemer start vrijdagavond om 20.00 uur. Tijdens deze werken kunnen pendelaars parkeren op de carpoolparkings langs de naburige op- en afritten. De parkings zullen ten laatste zaterdagochtend om 06.00 uur weer gereinigd en open zijn voor de carpoolers. 

 • 10 Oktober 2018 om 16:22
❌