[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderWegen & Verkeer

Verlenging N73, Tessenderlo - Ham: Herinrichting kruispunt Wasseven

Door Veva Daniels

Maandag 26 maart start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de herinrichting van het kruispunt van de Zeventig Zillenweg met Wasseven en de Olmsesteenweg. Deze werken kaderen in de verlenging van de N73 waarbij de gewestweg wordt doorgetrokken vanaf het op- en afrittencomplex 25A op de E313 tot aan Wasseven / Olmsesteenweg.

Het kruispunt wordt aangepast met voorsorteerstroken en beveiligd met verkeerslichten om de doorstroming te verbeteren. Voor fietsers komen er rond het kruispunt nieuwe, van de rijweg gescheiden, fietspaden en veilige fietsoversteekplaatsen.

De werken op dit kruispunt gebeuren in verschillende fases. Op die manier blijft het kruispunt grotendeels open verkeer. Alle bewegingen op het kruispunt blijven mogelijk, behalve voor het verkeer komende vanaf de Zeventig Zillenweg. Wie richting Ham, Beverlo of Beringen wil, kan een omleiding volgen via de Havenlaan en de Beverlosesteenweg. 
De bedrijven in Ravenshout-Noord en Truibroek blijven steeds bereikbaar.

Naar verwachting kan het kruispunt in de loop van juni weer volledig worden opengesteld voor het verkeer.

Ingebruikname fietspad Zeventig Zillenweg

Door de weersomstandigheden hebben de werkzaamheden aan het dubbelrichtingsfietspad langs de Zeventig Zillenweg wat vertraging opgelopen. Vorige week heeft de aannemer het beton voor het nieuwe pad getrokken. Vanaf vrijdag 23 maart kunnen fietsers er gebruik van maken.

Op www.wegenenverkeer.be/verlengingN73 vindt u steeds de algemene informatie over het project. 

 • 19 Maart 2018 om 13:56

Twee nachten hinder aan ovonde Rijksweg (N16) in Puurs

Door Veva Daniels

Deze week voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gedurende twee nachten herstellingswerken uit aan de ovonde ter hoogte van de Rijksweg (N16) in Puurs (Brabantcomplex). Per nacht wordt er één tak van de ovonde afgesloten en volgt het verkeer een omleiding. Op de N16 zelf is er geen hinder voor het verkeer. 

Herstelling voegen

Aan de ovonde ter hoogte van de N16 in Puurs (Brabantcomplex) worden op twee takken de overgangsvoegen tussen het wegdek in asfalt en het wegdek in beton vernieuwd. Deze voegen laten het beton toe om uit te zetten bij temperatuurschommelingen, zonder dat daarbij het asfalt omhoog wordt geduwd.

Twee nachten hinder

De werken zullen ’s avonds en ‘s nachts plaatsvinden om de hinder voor het verkeer zoveel mogelijk te beperken. In de nacht van woensdag 21 op donderdag 22 maart (20u-06u) is de tak van de Brabantstraat richting Ruisbroek afgesloten. Het verkeer volgt een omleiding via de Rijksweg (N16 richting Puurs), Kleine Amer, langs het station van Ruisbroek-Sauvegarde en de Pullaarsteenweg. In de nacht van donderdag 22 maart op vrijdag 23 maart (20u-06u) is de tak van de Rijksweg richting Puurs afgesloten. Het verkeer volgt een omleiding via de N183 (Dendermondsesteenweg/Lichterstraat) en de A. Meersmansdreef.

Weersgevoelig

Deze werken zijn erg weersgevoelig. Bij regenweer of lage temperaturen kunnen de werken niet plaatsvinden.

 • 19 Maart 2018 om 12:52

Winterprik: kans op lichte sneeuwval blijft aanwezig

Door Veva Daniels

De voorspelde winterse neerslag van afgelopen nacht bleek minder intens te zijn en is blijven sluimeren net ten noorden van Vlaanderen. Om 6u30 is het op de meeste plaatsen in Vlaanderen droog. De wegdektemperaturen zijn tijdens de nacht positief gebleven. Tijdens de ochtend verwacht de voorspeller van MeteoWing winterse neerslag onder de vorm van sneeuw. Deze zal beperkt zijn maar zal een negatief effect hebben op de wegdektemperaturen waardoor deze waarschijnlijk negatief worden, met kans op gladheid. AWV vraagt weggebruikers voorzichtig te zijn onderweg wanneer er de neerslagzone actief of net gepasseerd is.

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft afgelopen nacht 700 ton preventief gestrooid. De diensten van AWV blijven de toestand van de weg opvolgen en zullen opnieuw uitrijden waar en wanneer nodig.  

Aan weggebruikers wordt het advies gegeven om voor zij aan hun reis beginnen de website van het Vlaams Verkeerscentrum (www.verkeerscentrum.be) te raadplegen. Hier kan de actuele toestand van de verkeerssituatie worden opgevolgd. 

 • 17 Maart 2018 om 06:37

Winterprik: lokale kortstondige aanvriezende regen kan zorgen voor gevaarlijk gladde wegen

Door Veva Daniels

Een nieuwe winterprik in de vorm van winterse neerslag komt Vlaanderen in de loop van de nacht binnen. Volgens de voorspeller van Meteo Wing kan deze winterse neerslag onder de vorm van aanvriezende regen vallen waardoor er lokaal kans is op gevaarlijk gladde wegen. Het Agentschap Wegen en Verkeer raadt aan om na middernacht uitermate voorzichtig te zijn op de weg. 

De weersvoorspeller van Meteo Wing verwacht na middernacht een zwakke neerslagzone die vanaf het noordoosten Vlaanderen zal binnenkomen. Deze neerslagzone bestaat uit smeltende sneeuw die overgaat in sneeuw. Voorafgaand aan de smeltende sneeuw is er lokaal kans op een korte periode van aanvriezende regen. Ook morgenvoormiddag blijft de kans op lichte sneeuwval bestaan.

Aanvriezende regen kan zorgen voor gevaarlijk gladde wegen waarbij het preventief gestrooide zout reeds weggespoeld wordt. De kans op gladde wegen bestaat vooral vanaf middernacht. Wie de baan niet op moet wordt gevraagd thuis te blijven.

Weggebruikers die deze nacht wel de weg op moeten worden met aandrang gevraagd om het rijgedrag aan te passen aan de omstandigheden van het wegdek. Een aangepaste snelheid en voldoende afstand houden is zeker nodig.

De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer volgen nauwgezet de toestand op de weg op en zullen uitrijden waar en wanneer nodig.

Aan weggebruikers wordt het advies gegeven om voor zij aan hun reis beginnen de website van het Vlaams Verkeerscentrum (www.verkeerscentrum.be) te raadplegen. Hier kan de actuele toestand van de verkeerssituatie worden opgevolgd. 

Gedurende de winterperiode gebruikte het Agentschap Wegen en Verkeer al 32.000 ton smeltmiddelen om de Vlaamse gewest- en autosnelwegen sneeuw- en ijsvrij te houden.

 • 16 Maart 2018 om 17:16

Herinrichting Brusselsesteenweg (N202): vertraging door slechte weersomstandigheden

Door Veva Daniels

De aannemer werkt de laatste loodjes af aan de herinrichting van de Brusselsesteenweg (N202). Net als op het einde van vorig jaar, zorgen de weersomstandigheden ook nu voor vertraging. Omwille van lage temperaturen en neerslag worden de asfalteringswerken uitgesteld.

Openstelling Brusselsesteenweg

Door het uitstellen van de laatste asfalteringswerken, kan de weg nog niet opengesteld worden voor het verkeer. Van zodra er meer duidelijkheid is over wanneer de asfalteringswerken kunnen plaatsvinden, kan een nieuwe datum voor de openstelling worden meegedeeld.

Herinrichting

Wegen en Verkeer vernieuwt  de Brusselsesteenweg (N202) en de Wolvertemsesteenweg (N211) in Grimbergen. Op beide gewestwegen wordt de riolering vernieuwd, een nieuw wegdek  en voet- en fietspaden aangelegd.

Meer informatie over de werken vindt u op de webpagina www.wegenenverkeer.be/grimbergen

 • 16 Maart 2018 om 12:22

Herstelling afrit Merksem (R1) richting Nederland één week uitgesteld

Door Veva Daniels

De herstellingswerken die dit weekend (16-19 maart) gepland waren aan één van de twee afritten in Merksem van de Anwerpse Ring (R1) richting Nederland, worden omwille van de slechte weersvoorspellingen (koude temperaturen en winterse neerslag) uitgesteld. De werken zijn nu verplaatst naar het weekend van 23 tot 26 maart. De aanpak van de werken wijzigt niet. De afrit in Merksem is dan het hele weekend afgesloten en het verkeer wordt omgeleid naar de afrit Ekeren van de A12. 

Herstelling wegdek afrit

Aan de afrit Merksem die aansluit op de Groenendaallaan richting Luchtbal is er schade opgetreden aan een afvoerbuis voor regenwater onder het wegdek. Hierdoor is ook het wegdek van de afrit gedeeltelijk beschadigd ter hoogte van het kruispunt met de Groenendaallaan. AWV zal eerst de waterafvoerbuis herstellen en vervolgens het wegdek vernieuwen. Om de afvoerbuis te kunnen herstellen, wordt het wegdek eerst deels opgebroken.

Afrit één weekend dicht, omleiding via afrit Ekeren (A12)

Om de hinder zo beperkt mogelijk te houden wordt er tijdens het weekend van 23 tot 26 maart continue doorgewerkt vanaf vrijdagavond 21u tot maandagochtend 05u. Tijdens deze periode is de afrit volledig afgesloten. Het verkeer volgt een omleiding via de afrit Ekeren (nr. 16) van de A12 en komt daar uit op de Noorderlaan (N180) richting Luchtbal. De andere op- en afritten van het complex Merksem blijven steeds open.
 
Op vrijdag 23 maart zal de aannemer overdag al enkele voorbereidende werken uitvoeren op de pechstrook van de afrit, maar de afrit blijft wel open tot ’s avonds 21u.

 • 15 Maart 2018 om 15:12

Renovatie brug (Magerstraat) over R4 in Destelbergen: start werken op 19 maart

Door Veva Daniels

Op maandag 19 maart start het Agentschap Wegen en Verkeer met de renovatie van de brug van de Magerstraat over de R4 in Destelbergen. De brug wordt volledig vernieuwd. Tijdens de werken gaat de Magerstraat in beide richtingen dicht en moet het verkeer omrijden. De hinder op de R4 blijft beperkt. De werken zullen tot juni duren.  

Wat houden de werken in?

De aannemer staat in voor een volledige renovatie van de brug aan de Magerstraat. Er komen nieuwe brugdekvoegen, nieuwe waterdichting en nieuwe brugranden. Op de brug komt er ook een nieuw wegdek. Als de aannemer werkt aan de onderzijde van de brug zal het verkeer op de R4 over één rijstrook rijden. Dit gebeurt enkel tijdens het weekend. Op 19 maart beginnen de werken en als alles goed gaat duurt de renovatie tot juni 2018.

Omleiding

Tijdens de werken wordt de brug langs beide zijden afgesloten en rijdt het verkeer in beide richtingen om. Het verkeer richting Wetteren/Laarne rijdt om via Neerheide, Steenvoordestraat, Heusdensteenweg, Schoorstraat en de Broekstraat. Het verkeer langs de andere zijde van de brug richting Destelbergen rijdt om via Bosheidestraat en de Steenvoordestraat.

Beperkte hinder op R4

Als de aannemer werkt aan de onderzijde van de brug, zal het verkeer op de R4 over één rijstrook rijden. Deze werken gebeuren tijdens het weekend. De juiste data zijn nu nog niet gekend maar worden later gecommuniceerd.

Alle info over deze werken vindt u op www.wegenenverkeer.be/Destelbergen

 • 15 Maart 2018 om 12:00

Dynamische Lijst met Zwarte Punten speelt kort op de bal

Door Veva Daniels

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil gevaarlijke punten in ons verkeer sneller aanpakken met een Dynamische Lijst van zwarte punten. Elk jaar wordt die lijst vernieuwd op basis van de meest recente ongevallencijfers. Bovendien wordt er voor elk punt gezocht naar kleine ingrepen die het verkeer veiliger kunnen maken op korte termijn, zodat er niet altijd jaren gewacht moet worden op structurele ingrepen waarvoor er complexe werken nodig zijn. “Ik wil korter op de bal kunnen spelen”, zegt Weyts.

In 2002 werd een lijst met 809 verkeersonveilige ‘zwarte punten’ opgesteld. Sinds 2002 werden deze zwarte punten stap voor stap aangepakt. De statische lijst bleef echter onveranderd, terwijl er op het terrein veel veranderde: sommige zwarte punten werden minder zwart, andere locaties ontwikkelden zich tot nieuwe zwarte punten. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft de nodige miljoenen vrijgemaakt om de laatste 22 zwarte punten op de historische lijst uit 2002 aan te pakken. Met een nieuwe aanpak wil Weyts voortaan nog korter op de bal spelen. “We zijn nu nog altijd bezig om de verkeersproblemen uit de jaren 1990 aan te pakken”, zegt Weyts. “Dat moet slimmer en sneller kunnen”.

Er wordt gewerkt met een Dynamische Lijst, gebaseerd op de meest recente ongevallencijfers, die elk jaar vernieuwd wordt. Zo wordt op jaarlijkse basis bepaald wat vandaag de meest zwarte punten van ons verkeer zijn, die het snelste aangepakt moeten worden. Op de Dynamische Lijst komen alle locaties langs gewestwegen waar in de voorbije 3 jaar minstens 3 ongevallen zijn gebeurd, met een opgetelde ongevallenscore van minimum 15. De punten vertegenwoordigen de menselijke schade die veroorzaakt werd: een dodelijk slachtoffer krijgt een score van 5, een zwaargewond slachtoffer een score van 3 en een lichtgewonde een score van 1. “Ik besef dat dit klinkt als morbide boekhoudkunde”, zegt Weyts. “Het betekent in de praktijk echter dat we ervoor kiezen om eerst in te grijpen waar het nu echt levensbelangrijk is”.

Het Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid heeft vandaag de Dynamische Lijst voor 2018 goedgekeurd. Op basis van de ongevallencijfers van 2014, 2015 en 2016 zijn er in totaal 213 locaties naar voor gekomen als ‘zwart punt’. Van de 213 locaties zijn er 33 zwarte punten die ondertussen al aangepakt zijn. Op nog eens 44 locaties zijn er dit jaar ‘quick wins’ gepland: gerichte ingrepen die op korte termijn doorgevoerd kunnen worden om het verkeer lokaal al veiliger te maken. Voor 61 locaties is er al een structurele oplossing gepland, maar wordt bekeken of er niet ook hier quick wins mogelijk zijn op zeer korte termijn.

Voor de overblijvende 75 locaties wil Weyts private bedrijven aan het werk zetten om quick wins uit te werken. Door externen in te schakelen, kan men sneller gaan en meer zwarte punten aanpakken.

“We hebben historisch hoge budgetten: de middelen voor infrastructuurinvesteringen zijn met 1/3de naar omhoog getrokken”, zegt Weyts. “Nu hebben we ook een dynamisch instrument dat ervoor zorgt dat we eerst investeren waar de nood het hoogst is. We gaan voor elke locatie bekijken of er geen simpele ingrepen zijn die op korte termijn uitgevoerd kunnen worden om het verkeer veiliger te maken. Zo verliezen we geen jaren tijd in afwachting van structurele ingrepen. Want dan spreken we vaak over grote en complexe werken, met procedures, onteigeningen, …”.

Weyts beseft dat veel investeringen hoe dan ook te laat komen. Daarom werd het hele proces – van het eerste idee tot de schup in de grond – onder de loep genomen: de studies, de procedures, de onteigeningen … Voor elk van die tussenstappen is er gezocht hoe ze sneller vooruit kunnen gaan, zodat de doorlooptijd van wegenwerken verkort kan worden.

 • 14 Maart 2018 om 17:22

N754, Stationsstraat, Alken: herinrichting kruispunt Grootstraat

Door Veva Daniels

Vanaf maandag 19 maart tot het einde van de paasvakantie zal het Agentschap Wegen en Verkeer het kruispunt van de Stationsstraat (N754) en de Grootstraat in Alken herinrichten. Verkeerslichten en nieuwe fietspaden moeten de verkeersveiligheid en de doorstroming op het kruispunt verhogen. Tijdens de werkzaamheden zal Infrax ook de riolering aanpassen. 

Verkeerslichten voor veiliger en vlotter verkeer

Het kruispunt van de Stationsstraat en de Grootstraat is een belangrijk knooppunt in Alken. Door de beperkte zichtbaarheid op het kruispunt ontstaan er vaak gevaarlijke situaties en loopt het verkeer tijdens piekmomenten vast. Auto’s uit de Grootstraat moeten bijna tot op het kruispunt rijden om te zien of ze kunnen invoegen op de Stationsstraat. Daardoor blokkeren ze vaak de doorgang voor vrachtwagens of bussen die vanuit de Stationsstraat de Grootstraat willen inrijden. Het agentschap zal dit probleem oplossen door verkeerslichten te installeren en de markeringen aan te passen.

Veiliger fietsen door nieuwe fietspaden

De fietspaden van de Stationsstraat en de Grootstraat worden doorgetrokken over het kruispunt tot voorbij de aansluiting met de Ridderstraat, zodat fietsers een volwaardige plaats krijgen op het kruispunt, gescheiden van het autoverkeer. In de zone 30 richting centrum voegen de nieuwe fietspaden in op de rijweg en is er gemengd verkeer, zoals dat vandaag ook is. Op het kruispunt zelf komen duidelijk zichtbare oversteekplaatsen en kunnen fietsers en voetgangers straks veilig de weg over dankzij de nieuwe verkeerslichten.

Planning en verkeersmaatregelen

De herinrichting van het kruispunt start op maandag 19 maart. Tijdens de volledige duur van de werken zal het kruispunt afgesloten zijn voor alle verkeer. Het agentschap voorziet de nodige omleidingen. Alken centrum en de handelaars blijven bereikbaar.

De werken zullen ongeveer een maand in beslag nemen. Zonder onvoorziene omstandigheden is het vernieuwde kruispunt na de paasvakantie klaar en open voor verkeer. De uitvoeringsperiode is bewust zo gepland dat een gedeelte ervan tijdens de paasvakantie valt. In deze periode is het rustiger op de weg en blijft de verkeershinder zo beperkt mogelijk.

 • 12 Maart 2018 om 13:41

E313: Aanleg spitsstroken en renovatie wegdek tussen Beringen en Lummen

Door Veva Daniels

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts  investeert 18 miljoen euro in vlotter en veiliger verkeer op en rond het Klaverblad in Lummen. Het Agentschap Wegen en Verkeer zal in de loop van de volgende maanden de eerste Limburgse spitsstroken aanleggen tussen de verkeerswisselaar en het op- en afrittencomplex 26 ‘Beringen’. Tegelijkertijd zal het ook een aantal in- en uitvoegstroken op de verkeerswisselaar zelf aanpassen. Met deze maatregelen wil de Vlaamse Overheid de doorstroming op en rond de verkeerswisselaar verbeteren en komt er een einde aan het lange wachten op een broodnodige verbetering die o.a. door de verschillende werkgeversorganisaties en heel wat andere weggebruikers gevraagd werd. 

Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts: “Vlaanderen investeert hier 18 miljoen euro in vlotter en veiliger verkeer. De verkeerssituatie moet voelbaar verbeteren dankzij de aanleg van 2 spitsstroken en een aantal quick-wins, zoals hermarkeringen. Zo versterken we een belangrijk knooppunt van de Vlaamse wegen, want de verkeerswisselaar in Lummen is een draaischijf voor veel verkeer. We mikken op tijdswinst voor de weggebruikers én economische winst door minder file”. 

In de loop van de volgende weken zullen het Agentschap Wegen en Verkeer en de aannemer een aantal voorbereidende werkzaamheden uitvoeren, zoals het plaatsen van funderingen voor nieuwe portieken en het maken van doorsteken in de middenberm. Deze werkzaamheden zullen weinig of geen hinder veroorzaken voor de weggebruikers. De eigenlijke herinrichting start op maandag 9 april en zal in 3 grote fases verlopen. 

Fase 1

Vanaf maandag 9 april zal de aannemer eerst de in- en uitvoegstroken van en naar Antwerpen, Leuven en Hasselt verlengen en aanpassen zodat deze weefbewegingen in de toekomst vlotter en veiliger kunnen verlopen. Enkel aan de zijde van Genk zijn er tijdens dit project geen aanpassingen gepland omdat die al uitgevoerd zijn of nog zullen gebeuren in het kader van de verhoging van de kanaalbrug in Heusden-Zolder. 
Tegelijkertijd zal de aannemer nog een aantal voorbereidende werken uitvoeren om de verkeershinder tijdens de volgende fases zo sterk mogelijk te beperken. 

Omdat het Agentschap deze werkzaamheden ‘s nachts laat uitvoeren, zal het verkeer weinig of geen hinder ondervinden. 

Fase 2 

In mei start vervolgens de renovatie van de E313 richting Antwerpen. Ter hoogte van het op- en afrittencomplex 26 “Beringen” zal de aannemer over een lengte van 1.25 km de rijweg volledig opbreken en heraanleggen. Tegelijkertijd zal hij ook de spitsstrook en pechhavens aanleggen. 

Gedurende deze fase kan het verkeer door middel van doorsteken in de middenberm in beide richtingen over 2 versmalde rijstroken blijven rijden. Op het complex “Beringen” wordt de afrit binnen de werkzone tijdens de volledige fase afgesloten. Deze weggebruikers zullen een omleiding kunnen volgen. De overige op- en afritten blijven open. 

Fase 3

Aansluitend start de herinrichting van de E313 richting Luik tussen het op- en afrittencomplex en de verkeerswisselaar. Over een zone van ongeveer 3 km zal de aannemer de rijweg opbreken, verbreden en vernieuwen en tegelijkertijd de spitsstrook en pechhavens aanleggen. Gedurende deze fase zal de aannemer ook nog de uitvoegstroken van het verkeer komende van Leuven en Genk richting Antwerpen aanpassen. 

Op de snelweg kan het verkeer in beide richtingen over versmalde rijstroken blijven rijden. Tijdens de volledige fase zal het agentschap op het complex “Beringen” de opricht richting Luik afsluiten en een omleiding voorzien. De overige op- en afritten blijven open. De aanpassingen van de uitvoegstroken op de verkeerswisselaar zullen ‘s nachts gebeuren en weinig of geen verkeershinder veroorzaken.  

Einde werken

Als alles volgens plan verloopt, zouden de werkzaamheden eind augustus volledig klaar moeten zijn. 

Vlaams minister Ben Weyts: “Waar een schup in de grond gaat, ontstaat een hoop aarde én een hoop hinder. Maar we beperken die hinder voor de weggebruikers wel sterk door de aanleg van de spitsstroken te combineren met de renovatie van een gedeelte van de E313. Bovendien faseren we de werken: ze worden in 3 delen én deels ‘s nachts uitgevoerd zodat het verkeer zo weinig mogelijk hinder ondervindt.” 

Bijkomende informatie en nieuwsbrief

In de aanloop naar en tijdens de werkzaamheden zal het Agentschap Wegen en Verkeer opnieuw communiceren over de fasering en de bijhorende verkeershinder. Geïnteresseerden kunnen zich op de webpagina www.wegenenverkeer.be/E313SpitsstrokenLummen o.a. inschrijven op de nieuwsbrief en het grondplan bekijken. 

 • 9 Maart 2018 om 16:25

Voorbereidende werken op E34 ter hoogte van Turnhout starten morgenvroeg

Door Veva Daniels

De voorbereidende werken op de E34 ter hoogte van Turnhout zullen normaal gezien zaterdagochtend 10 maart van start gaan. Volgens de huidige weersvoorspellingen zijn de omstandigheden gunstig genoeg voor het aanbrengen van de tijdelijke markeringen. De markeringswerken starten 's ochtends vroeg en zullen in de loop van de namiddag klaar zijn. Het verkeer richting Nederland rijdt dan tijdelijk over één rijstrook tussen de complexen Turnhout-West (nr. 23) en Oud-Turnhout (nr. 25). Na het aanbrengen van de markeringen beschikt het verkeer richting Nederland over twee versmalde rijstroken en worden de op- en afritten van het complex Turnhout-Centrum (nr. 24) verkort. Voor het verkeer richting Antwerpen is er nog geen hinder tijdens de voorbereidende werken. De eerste fase van de eigenlijke werken, de vernieuwing van het wegdek richting Antwerpen, start begin april. 

De meest actuele informatie is steeds beschikbaar op www.wegenenverkeer.be/werkenE34.

 • 9 Maart 2018 om 16:19

Reiniging carpoolparkings langs Limburgse snelwegen

Door Veva Daniels

Het Agentschap Wegen en Verkeer zal in de nachten van 16 op 17 en 23 op 24 maart de carpoolparkings in Limburg reinigen. 

Om het comfort van de pendelaars te ondersteunen, reinigt AWV op regelmatige basis de carpoolparkings. Deze werken zorgen voor een nettere omgeving. Dit draagt bij tot het doel van de Vlaamse overheid om automobilisten aan te zetten om vaker te carpoolen en het aantal files te laten verminderen. 

De reiniging gebeurt grotendeels door middel van een borstelwagen. Om de volledige parking te kunnen reinigen, is het bijgevolg essentieel dat de volledige zone autovrij is. Daarom worden deze reinigingswerken twee weken op voorhand op de parkings aangekondigd door middel van informatieborden.  

Om de hinder te beperken, zal de aannemer enkel ‘s nachts (20.00 uur - 06.00 uur) werken. Voor de reinigingswerken zijn de parkings daarenboven in 2 reeksen opgesplitst zodat de andere locaties als alternatieven beschikbaar zijn voor de pendelaars. 

Tijdens de nacht van 16 op 17 maart zal het agentschap de carpoolparkings in Diepenbeek, Heusden-Zolder, Lummen en Maasmechelen reinigen. 

Het onderhoud van de parkings in Halen, Hasselt, Houthalen, Paal en Tongeren gebeurt tijdens de nacht van 23 op 24 maart. 

 • 8 Maart 2018 om 12:52

Aansluiting A12 naar E19/R1 aan knooppunt Antwerpen-Noord één nacht afgesloten richting Gent

Door Veva Daniels

Tijdens de nacht van woensdag 14 op donderdag 15 maart zal het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een dringende herstelling uitvoeren aan het wegdek van de verbindingslus tussen de A12 en de E19/R1 richting Gent, ter hoogte van het knooppunt Antwerpen-Noord. De aansluiting is dan volledig afgesloten en het verkeer wordt omgeleid via het complex Kleine Bareel (nr. 5).  

Herstelling wegdek

Op de aansluiting van de A12 naar de E19/R1 richting Gent, ter hoogte van het knooppunt Antwerpen-Noord, wordt een dringende herstelling aan het wegdek uitgevoerd. De aansluiting is tijdens de nacht van woensdag 14 op donderdag 15 maart volledig afgesloten tussen 23.00u en 05.00u. Het verkeer komende van de A12 wordt via de E19 richting Nederland omgeleid naar het complex van Kleine Bareel (nr. 5), om daar te keren en de E19 terug op te rijden richting Gent.

 

 • 8 Maart 2018 om 10:25

Nieuwe fasering voor werken fly-over aan kruispunt R6-N14 in Mechelen

Door Veva Daniels

Vanaf 19 maart eenrichtingsverkeer op Liersesteenweg

Eind vorig jaar hebben de werken aan de fly-over op het kruispunt van de R6 met de Liersesteenweg (N14) in Mechelen een tijdlang stilgelegen nadat de bouwvergunning werd geschorst door de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Sinds 19 januari werden de werken opnieuw hervat, maar om de opgelopen vertraging weg te werken hebben het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de aannemer een nieuwe fasering uitgewerkt. Die moet het mogelijk maken om de werken aan de fly-over alsnog tegen de voorziene einddatum van eind september dit jaar te kunnen afronden. 

Gelijktijdig werken aan brughellingen en Liersesteenweg

Om de werken aan de fly-over op schema te houden hebben AWV en de aannemer de fasering grondig herbekeken en aangepast. De werken die op dit moment uitgevoerd worden aan de brughellingen op de R6 (fase 2) blijven nog doorlopen tot eind augustus. Tegelijkertijd zal er echter ook al gestart worden op de Liersesteenweg (N14). Beide werken worden opgedeeld in drie grote fasen die elkaar overlappen. Door de fases te laten overlappen wordt tijdswinst geboekt die ervoor moet zorgen dat de oorspronkelijk einddatum van eind september dit jaar nog gehaald kan worden.

 • Fase 3: 19 maart – begin juli (bouwverlof): werken aan Liersesteenweg zijde Mechelen
 • Fase 4: 21 mei – eind augustus: werken aan Liersesteenweg zijde Sint-Katelijne-Waver.
 • Fase 5: eind augustus – eind september: Liersesteenweg onder de nieuwe brug en kruispunten met op- en afritten R6. 

Nieuwe verkeerssituatie vanaf 19 maart

Tijdens fase 3 en fase 4 blijven de volgende verkeersmaatregelen ongewijzigd:

 • Omdat de werken aan de brug nog niet zijn afgerond, blijven de keerlus tussen de Antwerpsesteenweg (N1) en de Liersesteenweg (N14) en de langgerekte ovonde (aan de rotonde van de Heisbroekweg) in gebruik. Via de nieuw aangelegde op- en afritten kan men de R6 nog steeds op- en afrijden. Deze situatie geldt tot de brug is afgewerkt en er opnieuw over de R6 gereden kan worden.
 • Fietsers en voetgangers krijgen tijdens de werken een afgeschermde doorgang langs de werf.

Daarnaast zal de verkeerssituatie aangepast worden om de werken op de Liersesteenweg te kunnen uitvoeren:

 • In fase 3 (van 19 maart tot het bouwverlof) geldt op de Liersesteenweg (N14) aan de zijde van Mechelen enkelrichtingsverkeer (in de werfzone, vanaf huisnummer 477 tot aan de R6). Het verkeer richting R6 zal nog over één rijstrook door kunnen, omdat er afwisselend wordt gewerkt aan de oost- en westkant. Verkeer richting Mechelen volgt een omleiding via de R6 en de Antwerpsesteenweg (N1).

In fase 4 (van 21 mei tot eind augustus) starten we ook aan de zijde Sint-Katelijne-Waver. Verkeer op de Liersesteenweg (N14), zijde Sint-Katelijne-Waver, blijft mogelijk in beide richtingen, zij het telkens over één rijstrook. Ook hier wordt immers afwisselend aan de oost- en de westkant gewerkt.

Meer informatie

Op de website www.wegenenverkeer.be/mechelen is steeds de laatste informatie en kaartmateriaal terug te vinden.

 • 6 Maart 2018 om 16:44

Voorbereidende werken op E34 in Turnhout enkele dagen uitgesteld

Door Veva Daniels

De geplande voorbereidende werken op de E34 in Turnhout zullen nog niet vanaf vanavond, dinsdag 6 maart, beginnen. Omwille van de nog lage grondtemperaturen en de aanwezigheid van restanten van strooizout op het wegdek, is het niet mogelijk om de tijdelijke markeringen op een kwaliteitsvolle manier aan te brengen. De voorbereidende werken zullen daarom pas in de loop van de komende dagen aanvatten. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de aannemer volgen de situatie op de voet. Van zodra de nieuwe startdatum gekend is, zal het agentschap deze nog communiceren.

Startdatum fase 1 blijft voorlopig behouden

Het uitstel van de voorbereidende werken heeft voorlopig geen invloed op de voorziene startdatum van de eigenlijke werken op de E34. Dan wordt er vanaf 3 april begonnen aan fase 1, de vernieuwing van het wegdek richting Antwerpen. In geval van slechte weersomstandigheden tijdens de voorbereidende werken is het mogelijk dat deze datum nog opschuift.
De meest actuele informatie is steeds beschikbaar op www.wegenenverkeer.be/werkenE34.

 • 6 Maart 2018 om 16:42

Herinrichting kruispunt Oude Wettersesteenweg (N465) met de N42 in Oosterzele

Door Veva Daniels

Op maandag 12 maart start het Agentschap Wegen en Verkeer met herstellingswerken aan het kruispunt met de Oude Wettersesteenweg (N465) en de Wettersesteenweg (N42) in Oosterzele. Het betonnen wegdek wordt vernieuwd. Tijdens de werken rijdt het verkeer op de N42 langs de werfzone over één rijstrook in elke richting. Voor de veiligheid geldt een snelheidsbeperking van 50 km per uur. De werken duren tot 9 mei.

Wat doen we?

De aannemer werkt aan het kruispunt van de Oude Wettersesteenweg (N465) met de Wettersesteenweg (N42) in Oosterzele.  De gewapende betonplaat wordt er volledig uitgehaald en opnieuw gelegd. De herstellingswerken duren in totaal vijf weken. Daarna heeft het beton drie weken de tijd nodig om uit te harden. Tijdens die weken zal er geen activiteit zijn op de werf. De werken duren tot 9 mei. 

Hoe rijdt het verkeer?

Het verkeer op de N42 rijdt over een rijstrook in elke richting langs de werfzone. De aansluiting van de Houtemstraat met de N42 is afgesloten. Het verkeer naar Oosterzele of Landskouter wordt omgeleid via de Houtemstraat (N415). Voor de veiligheid volgen de fietsers een omleiding via Gijzenzelestraat en de grindweg naar de Wulgenstraat.  

Veilige werf

Voor de veiligheid is er een snelheidsbeperking van 50 km/u in de werfzone.

 • 6 Maart 2018 om 10:32

Afrit Merksem (R1) richting Nederland één weekend afgesloten

Door Veva Daniels

Tijdens het weekend van 16 tot 18 maart zal het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) herstellingswerken uitvoeren aan één van de twee afritten in Merksem (nr. 1) van de Antwerpse ring (R1) richting Nederland. De afrit die aansluit op de Groenendaallaan (N1) richting Luchtbal is dan volledig afgesloten van vrijdagavond 21u tot maandagochtend 5u. Het verkeer wordt omgeleid naar de afrit Ekeren (nr. 16) van de A12. 

Herstelling wegdek afrit

Aan de afrit Merksem die aansluit op de Groenendaallaan richting Luchtbal is er schade opgetreden aan een afvoerbuis voor regenwater onder het wegdek. Hierdoor is ook het wegdek van de afrit gedeeltelijk beschadigd ter hoogte van het kruispunt met de Groenendaallaan. AWV zal eerst de waterafvoerbuis herstellen en vervolgens het wegdek vernieuwen. Om de afvoerbuis te kunnen herstellen, wordt het wegdek eerst deels opgebroken.

Afrit één weekend dicht, omleiding via afrit Ekeren (A12)

Om de hinder zo beperkt mogelijk te houden, wordt er tijdens het weekend van 16 tot 18 maart continue doorgewerkt vanaf vrijdagavond 21u tot maandagochtend 05u. Tijdens deze periode is de afrit volledig afgesloten. Het verkeer volgt een omleiding via de afrit Ekeren (nr. 16) van de A12 en komt daar uit op de Noorderlaan (N180) richting Luchtbal. De andere op- en afritten van het complex Merksem blijven steeds open.

Op vrijdag 16 maart zal de aannemer overdag al enkele voorbereidende werken uitvoeren op de pechstrook van de afrit, maar de afrit blijft wel open tot ’s avonds 21u.
 

 • 6 Maart 2018 om 10:04

Winterprik: kans op gladheid blijft aanwezig

Door Veva Daniels

Ondanks de vele inspanningen door de strooidiensten de afgelopen uren liggen de wegen in Vlaanderen er nog altijd niet volledig sneeuw- en ijsvrij bij. Het Agentschap Wegen en Verkeer blijft stand-by om alle wegen vrij te maken. 

Deze nacht bestaat nog steeds de kans op winterse neerslag, volgens de weersvoorspeller van Meteo Wing. De wegdektemperaturen blijven ook onder het vriespunt. Die combinatie kan nog steeds voor gladde wegen zorgen.

Er wordt aangeraden om deze avond en morgenvroeg, voor een verplaatsing, de verkeersinformatie op te volgen via het Vlaams Verkeerscentrum (www.verkeerscentrum.be). Indien mogelijk wordt gevraagd om verplaatsingen uit te stellen tot wanneer de wegen terug sneeuw- en ijsvrij zijn. 

Sinds donderdagavond 1 maart, werd 2.000 ton aan smeltmiddelen gebruikt voor de gladheidsbestrijding.

 • 2 Maart 2018 om 21:11

Start voorbereidende werken E34 in Turnhout enkele dagen uitgesteld

Door Veva Daniels

Aanvankelijk zou het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vanaf morgen, zaterdag 3 maart, starten met voorbereidende werken op de E34 ter hoogte van Turnhout in het kader van de vernieuwing van het wegdek. Op basis van de huidige weersvoorspellingen is dat niet langer mogelijk. De start van de voorbereidende werken wordt daarom uitgesteld naar dinsdagavond 6 maart.

Uitstel voorbereidende werken

De voorbereidende werken beginnen met het aanbrengen van de tijdelijke, gele wegmarkeringen. Deze markeringen moeten gedurende de hele periode van de werken (4 maanden) meegaan en daarom is het cruciaal dat ze op een kwalitatieve manier kunnen aangebracht worden. Dat kan enkel bij droog weer en een voldoende hoge temperatuur (+5° C is ideaal, vriestemperaturen zijn uit den boze). Daarnaast speelt ook de eventuele aanwezigheid van strooizout op het wegdek een rol. Restanten van strooizout zijn nefast voor de aanhechting van de markeringen op het wegdek.
 
Rekening houdend met deze factoren en de wisselende weersvoorspellingen voor de komende dagen is het momenteel moeilijk inschatten wanneer de aannemer precies kan starten met het aanbrengen van de markeringen. Momenteel is nu voorzien dat de voorbereidende werken zullen starten vanaf dinsdagavond 6 maart. 
 
Voor het verkeer op de E34 betekent dit dat de rijrichting naar Nederland vanaf dinsdagavond gedurende één nacht op 1 rijstrook (de pechstrook) wordt gezet. Tegen woensdagochtend zijn de markeringswerken afgerond en starten de andere voorbereidende werken (aanleggen tijdelijke pechhavens, realiseren van doorsteken in de middenberm, ...). Het verkeer richting Nederland rijdt vanaf dan over twee versmalde rijstroken. Richting Antwerpen is er tijdens de voorbereidende werken nog geen hinder.
 

 • 2 Maart 2018 om 18:53

Winterprik (16u): sneeuwval is begonnen - extreme gladheid blijft

Door Veva Daniels

De voorspelde sneeuwval heeft Vlaanderen bereikt. Deze zal de komende uren verder richting het noorden trekken. Door de koude ondergrond kan de sneeuw blijven liggen op het wegdek en dus gladde wegen veroorzaken. 

Het Agentschap Wegen en Verkeer blijft uitrijden om de gladheid te bestrijden en sneeuw te ruimen waar nodig. Zolang de regen niet overgaat in sneeuw, spoelt het gestrooide zout gemakkelijk weg waardoor de wegen er spekglad bij kunnen liggen. De avondspits is al begonnen en kan hierdoor gehinderd worden. 
Het bestrijden van deze vorm van gladheid is niet evident, verloopt eerder moeizaam en kan enige tijd in beslag nemen.

Wie de weg op gaat wordt aangeraden om waakzaam te zijn. Ook fiets- en voetpaden kunnen gevaarlijk glad zijn. Ook hier is extra waakzaamheid aangeraden. Aan chauffeurs wordt gevraagd om hun rijgedrag aan te passen aan de weersomstandigheden. 

Het Agentschap Wegen en Verkeer gebruikte sinds gisterenavond 1.200 ton strooizout.

Aan weggebruikers wordt het advies gegeven om voor zij aan hun reis beginnen de website van het Vlaams Verkeerscentrum (www.verkeerscentrum.be) te raadplegen. Hier kan de actuele toestand van de verkeerssituatie worden opgevolgd. 

 • 2 Maart 2018 om 16:20
❌