[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Gisteren — 24 Mei 2018Wegen & Verkeer

Periodieke onderhoudswerken in tunnels: juni 2018

Door Niels Kolb

Meerdere keren per jaar voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) periodieke onderhoudswerken uit aan de tunnels in haar beheer. Het gaat om kleinere onderhoudswerken zoals het reinigen van tunnelwanden, het ruimen van kolken en het controleren van verlichting. Om de hinder voor het verkeer zo klein mogelijk te houden, vinden de werken ’s nachts plaats. Overdag zijn de tunnels altijd open. Hieronder vindt u een overzicht voor de maand juni.
 

Kennedytunnel: 4 en 5 juni

In de nacht van maandag 4 op dinsdag 5 juni wordt er in de Kennedytunnel (R1) in Antwerpen gewerkt in de tunnelkoker richting Gent. De daaropvolgende nacht, van dinsdag 5 op woensdag 6 juni, is de koker richting Antwerpen aan de beurt. Tussen 21u en 05u is de betrokken tunnelkoker afgesloten en wordt het verkeer omgeleid via de andere koker. Beide nachten wordt de oprit Linkeroever om 20.30u afgesloten.
 

Craeybeckxtunnel: 6 en 7 juni

In de nacht van woensdag 6 op donderdag 7 juni wordt er in de Craeybeckxtunnel (E19) in Antwerpen gewerkt in de koker richting Antwerpen. De daaropvolgende nacht, van donderdag 7 op vrijdag 8 juni, wordt er in de koker richting Brussel gewerkt. Tijdens de werken (tussen 21u en 06u) wordt de betrokken tunnelkoker afgesloten. Het verkeer wordt bovengronds omgeleid. De oprit van de Singel naar de Craeybeckxtunnel wordt vanaf 20.30u afgesloten.
 

Frans Tijsmanstunnel: 11 en 12 juni

Tijdens de nacht van maandag 11 op dinsdag 12 juni wordt er in de Frans Tijsmanstunnel (R2) in Antwerpen gewerkt in de tunnelkoker richting Stabroek. Tijdens de nacht van dinsdag 12 op woensdag 13 juni is de koker richting Beveren aan de beurt. Tijdens de werken (20u-06u) wordt de betrokken tunnelkoker afgesloten. Het verkeer wordt dan omgeleid via de andere koker.
 

Beverentunnel: 13 en 14 juni

Tijdens de nacht van woensdag 13 op donderdag 14 juni wordt er in de Beverentunnel (R2) in Antwerpen gewerkt in de tunnelkoker richting Stabroek. Tijdens de nacht van donderdag 14 op vrijdag 15 juni is de koker richting Beveren aan de beurt. Tijdens de werken (20u-06u) wordt de betrokken tunnelkoker afgesloten. Het verkeer wordt dan omgeleid via de sluis van Kallo.
 

Krijgsbaantunnel: 18 en 19 juni

In de Krijgsbaantunnel (R11) in Antwerpen wordt er gewerkt tijdens de nachten van maandag 18 en dinsdag 19 juni, telkens tussen 20.00u en 06.00u. De eerste nacht is de tunnelkoker richting Mortsel aan de beurt, de nacht daarop de koker richting Borsbeek. Tijdens de werken is de betrokken tunnelkoker afgesloten en wordt het verkeer beurtelings omgeleid via de andere koker.
 

Waaslandtunnel: 27 en 28 juni

Tijdens de nachten van woensdag 27 en donderdag 28 juni wordt er gewerkt in de Waaslandtunnel in Antwerpen. De tunnel is tussen 20.00u en 04.00u telkens volledig afgesloten. Het verkeer wordt in beide richtingen omgeleid langs de Kennedytunnel.

 • 24 Mei 2018 om 10:01
OuderWegen & Verkeer

N753, omleidingsweg, Tongeren: start voorbereidende werken fase 1

Door Niels Kolb

In het najaar van 2018 zal het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) het eerste deel van de omleidingsweg (N753) in Tongeren aanleggen. Deze fase omvat het gedeelte tussen de Bilzersteenweg en de Molenweg. Binnen het project zal het agentschap ook de Bilzersteenweg herinrichten tussen de Kellensstraat en het kruispunt met de omleidingsweg. Maandag 28 mei starten de nutsmaatschappijen met de voorbereidende werkzaamheden.
 

Na het bouwverlof start de aanleg van het eerste deel van de omleidingsweg in Tongeren. De nieuwe weg zal de Bilzersteenweg en de Molenweg met elkaar verbinden. Hierdoor zal het AZ Vesalius een betere ontsluiting richting Bilzen en Hoeselt krijgen en zal het sluipverkeer door Henis verdwijnen. Dit zal de woonkwaliteit en de verkeersleefbaarheid in Henis dus sterk verbeteren.
 
De omleidingsweg zal bestaan uit 2 rijstroken met aan weerszijden een vrijliggend fietspad dat van de weg gescheiden wordt door een groenzone. Aan beide zijden van de weg komt er daarenboven een groenbuffer en openbare verlichting. Dit laatste moet het veiligheidsgevoel voor de fietsers extra verhogen. Op het kruispunt met de Bilzersteenweg worden ten slotte verkeerslichten geplaatst om de verkeersafwikkeling vlot en veilig te laten verlopen.


Door de aanleg van de omleidingsweg en de afkoppeling van de Bodemweg en de Henisstraat zal het sluipverkeer door Henis volledig verdwijnen. Voor de fietsers en voetgangers komt er een veilige oversteekplaats die Henis en het centrum zal verbinden.
 
Op de Bilzersteenweg komen o.a. nieuwe fietspaden tussen de kruispunten met de Kellensstraat en de omleidingsweg. De bushaltes “Tongeren Weg naar Hasselt”, die op de Bilzersteenweg tussen de Nieuwe Steenweg en de Driekruisenweg liggen, zullen verschuiven naar het kruispunt met de Kellensstraat. Hierdoor zal de spreiding van de bushaltes verbeteren.
 
De Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts: ”Met deze investering van bijna 1.5 miljoen euro slaan we meerdere vliegen in één klap. De aanleg van deze weg zal zorgen voor een verbeterde ontsluiting van de omgeving, maar vooral ook voor een verhoogde woon- en levenskwaliteit voor Henis. Dit investeringsproject staat voor een verbeterde mobiliteit in de regio en houdt hierbij ook rekening met de fietsers en de reizigers van De Lijn. Het is daarenboven de eerste belangrijke schakel in het grotere mobiliteitsplan van en voor de stad Tongeren en haar inwoners.”
 
Patrick Dewael, burgemeester van Tongeren: “De noordoostelijke ontsluiting van Tongeren krijgt nu een gezicht. Na het archeologisch onderzoek en voorbereidende nutswerken start het Agentschap Wegen en Verkeer met de eerste fase van de verbinding tussen de Maastrichtersteenweg en de Bilzersteenweg. Door die ontsluiting krijgt het AZ Vesalius een betere aansluiting op het hoofdwegennet en worden de stationsomgeving en Ring maar ook Henis ontlast van doorgaand en zwaar verkeer. En dat komt de woonkwaliteit en de leefbaarheid van onze stad ten goede.“
 

Werkzaamheden

De nutsmaatschappijen starten op 28 mei met de voorbereidende werkzaamheden op de Bilzersteenweg. In juni zal de aannemer wellicht een aantal grondwerken uitvoeren op de site van de omleidingsweg. De aanleg van deze weg en de herinrichting van de Bilzersteenweg starten na het bouwverlof. Als alles volgens plan verloopt, zouden de werkzaamheden in het voorjaar van 2019 klaar moeten zijn. 
 

Minder Hinder

AWV zal alles in het werk stellen om de hinder tot het minimum te beperken. In de aanloop naar de werkzaamheden zal het agentschap nog uitgebreid over de fasering en de minder-hinder-maatregelen communiceren. 
 

Bijkomende informatie en digitale nieuwsbrieven

Op de webpagina www.wegenenverkeer.be/omleidingswegTongeren kunnen geïnteresseerden steeds de algemene informatie vinden. Hier kunnen ze zich ook inschrijven op de digitale nieuwsbrief om automatisch op de hoogte te blijven van de werkzaamheden.

 • 23 Mei 2018 om 22:19

Pendelaars en (dag)toeristen, let op: verkeershinder op E40 vanaf 4 juni (voorbereidende werken vanaf avond 28 mei)

Door Niels Kolb

Op de avond van 28 mei start een aannemer met voorbereidende werken op de E40 tussen Groot-Bijgaarden en Ternat. De voorbereidingen zullen duren tot de vroege ochtend van 4 juni - er wordt dan enkel ‘s avonds en ‘s nachts gewerkt. Op 4 juni starten de eigenlijke werken en zal er ook overdag hinder zijn: het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) legt dan op de pechstrook en de rechterrijstrook (op de weghelft rijrichting Oostende) een volledig nieuw wegdek aan in doorgaand gewapend beton. Omdat het verkeer over versmalde rijstroken zal moeten rijden en omwille van de snelheidsbeperking in de werfzone van 70 km/u, verwacht het Vlaams Verkeerscentrum aanzienlijke hinder op de E40 en op de Ring rond Brussel (R0).

Meer info over de werken (ingrepen, werfinrichting): zie www.wegenenverkeer.be/ternat

Voorbereidingen: ‘s avonds en ‘s nachts  

De aannemer start de avond van 28 mei om 19u met de inrichting van de werf. Hij zal de signalisatie en de markeringen plaatsen en twee doorsteken door de middenberm aanleggen - die doorsteken zijn nodig omdat één rijstrook in de rijrichting van Oostende naar de weghelft zal opschuiven waar in normale toestand het verkeer richting Brussel rijdt (zie de webpagina voor het werfschema). De aannemer zal in de periode van 28 mei t.e.m. 3 juni ‘s avonds en ‘s nachts werken. Om 5u ‘s morgens zal de werfzone ontruimd zijn en zal het verkeer opnieuw de volledige breedte van de rijweg kunnen gebruiken.

Vanaf 1 juni zal in de rijrichting van Brussel de tijdelijke verkeerssituatie van drie versmalde rijstroken al in voege zijn, vanaf 2 juni ook in de rijrichting van Gent/Oostende.

Vanaf 4 juni: hinder voor ochtend- en avondspits (en op zonnige dagen voor vrijetijdsverkeer)  

Op 4 juni starten de eigenlijke werken, en zal er hinder zijn voor het verkeer in de rijrichting van Brussel. Na de gewenningsperiode (de eerste dagen van de werf, wanneer het verkeer nog moet wennen aan de tijdelijke verkeerssituatie) zal die hinder in de rijrichting van Brussel verminderen, omdat de asverschuiving voor het verkeer in de rijrichting van Brussel veel minder scherp zal zijn zal zijn. Het Vlaams Verkeerscentrum verwacht vooral hinder op de andere weghelft (rijrichting Gent/Oostende), tijdens de avondspits - vooral op vrijdagavonden en op dagen met heel mooi weer.  Op die drukke momenten is het mogelijk dat de file “terugslaat” op de Ring rond Brussel. Dan kunnen de wachtrijen aangroeien tot files die tot Grimbergen (buitenring) of Dilbeek (binnenring) reiken. AWV raadt weggebruikers dan ook aan om voor hun vertrek de verkeersinformatie op de radio en de website van het Vlaams Verkeerscentrum te raadplegen.

 • 23 Mei 2018 om 22:18

Volgende zaterdag 26/05/2018 wordt een brugdeel over de N36 geplaatst ter hoogte van de Marquettestraat in Deerlijk.

Door Niels Kolb

Daarom wordt de N36 volledig afgesloten voor ALLE verkeer (ook fietsers) van 07u00 's morgens tot 21u00 's avonds. Bij eventuele technische problemen kan dit indien nodig verlengd worden.
Er wordt een omleiding voorzien voor alle weggebruikers (ook de fietsers volgen deze omleiding): het verkeer op de N36 richting Roeselare: via Stationsstraat - Harelbekestraat - N36. 
Het verkeer op de N36 richting E17: via Kortrijkse Heerweg - Harelbekestraat - Stationsstraat - N36. Als bovenlokale omleiding (doorgaand verkeer) wordt aangeraden: komende van de E17 richting Izegem/Roeselare: E17 - afrit 3 "Kortrijk Oost" - R8 - N43 - N36.
Komende van Izegem/Roeselare richting E17: N43 - R8 - Afrit 3b "Kortrijk Oost" - N8 - E17.
TIMING  van de werken:
In de voormiddag worden de voorbereidende werken aangevat: opbouw van de 2 hijskranen, het plaatsen van de herashekkens, het verwijderen van de New Jerseys en het positioneren van de brug schuin over de N36. In de namiddag wordt de brug opgetild om op de pijlers geplaatst te worden.
Daarna wordt alles opnieuw afgebouwd zodat het verkeer opnieuw gebruik kan maken van het rijvak richting Izegem zoals de omleiding de voorbije maand voorzien was.
Er wordt rond de werkplaats een veiligheidsperimeter ingesteld met herashekkens om in alle veiligheid te kunnen werken.

 • 23 Mei 2018 om 22:17

Herstelling wegdek Oostmalsesteenweg (N14) in Ranst

Door Niels Kolb

Op maandag 28 en dinsdag 29 mei zal het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een lokale herstelling uitvoeren aan het wegdek van de Oostmalsesteenweg (N14) in Ranst. 

De werfzone bevindt zich ter hoogte van het kruispunt met de Nijlensesteenweg/Mollentstraat in de richting van Zandhoven. Het kruispunt blijft tijdens de werken steeds open, maar op de N14 wordt de rijstrook richting Zandhoven afgesloten. Het verkeer kan er beurtelings passeren over de andere rijstrook. De bestaande verkeerslichten op het kruispunt worden tijdens de werken vervangen door tijdelijke verkeerslichten. Het verkeer houdt best rekening met vertragingen op deze locatie.

 • 23 Mei 2018 om 22:16

Vernieuwing wegmarkeringen Antwerpse ring (R1): 11 nachten hinder tussen Kennedytunnel en viaduct Merksem richting Nederland

Door Niels Kolb

In de loop van de komende weken zal het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de wegmarkeringen van de Antwerpse ring (R1) volledig vernieuwen langs de kant richting Nederland. Tussen de Kennedytunnel en het viaduct ter hoogte van Merksem krijgt de witte belijning op het wegdek een nieuwe laag verf. De werken worden gespreid over 11 nachten. Tijdens deze nachten blijft er altijd verkeer mogelijk op de ring, maar worden er een of meerdere rijstroken ingenomen. Ook alle op- en afritten langs de kant richting Nederland blijven steeds open, maar het verkeer moet er soms over de pechstrook passeren. 
 

Vernieuwing wegmarkeringen

De wegmarkeringen op de Antwerpse ring (R1) zijn versleten en aan een grondige onderhoudsbeurt toe. In het belang van de verkeersveiligheid is het belangrijk dat de markeringen steeds duidelijk zichtbaar zijn voor de weggebruiker. Deze zomer zal het Agentschap Wegen en Verkeer de belijningen op de kant richting Nederland volledig vernieuwen tussen de Kennedytunnel en het viaduct ter hoogte van Merksem. Het agentschap voorziet om volgend jaar de markeringen op de kant richting Gent onder handen te nemen.
 

11 nachten hinder richting Nederland

De werken worden uitgevoerd in twee fases. Tijdens de nachten van 28, 29 en 30 mei worden er voornamelijk reinigingswerken uitgevoerd. Tussen de Kennedytunnel en het viaduct van Merksem is dan over de hele afstand de meest rechtse rijstrook afgesloten. De tweede fase start vanaf woensdagnacht 6 juni en duurt 8 weeknachten. Dan worden de nieuwe markeringen aangebracht. Dit gebeurt met een mobiele werf om de verkeershinder zo beperkt mogelijk te houden. Ter hoogte van de werfzone worden er 2 tot 3 rijstroken ingenomen.
 
De werken vinden steeds plaats tussen 21.00 uur en 05.00 uur. Tussen 21.00 uur en 22.00 uur wordt er wel maximum 1 rijstrook op de ring ingenomen. Alle op- en afritten richting Nederland blijven steeds open, maar het verkeer moet er soms over één rijstrook/de pechstrook passeren.
 

Weersgevoelig

Markeringswerken zijn erg weersgevoelig. Bij regenweer kunnen de werken niet doorgaan en kan de huidige planning nog gewijzigd worden. De meest actuele info is steeds terug te vinden op www.wegenenverkeer.be/antwerpen.
 

 • 23 Mei 2018 om 22:16

Nachtelijke werken aan wegdek N14 in Hoogstraten, Minderhout en Meerle

Door Niels Kolb

Vanaf maandagnacht 4 juni vernieuwt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) het wegdek van de N14 in Hoogstraten. In Hoogstraten en in de deelgemeenten Minderhout en Meerle wordt de toplaag asfalt vervangen. Gedurende de eerste twee weken wordt er gewerkt op de N14 in Hoogstraten en Minderhout, daarna verschuift de werfzone gedurende 2 à 3 nachten noordwaarts richting Meerle. De werken vinden enkel ’s avonds en ’s nachts plaats om de verkeershinder zo klein mogelijk te houden. Overdag blijft er steeds dubbelrichtingsverkeer mogelijk. 
 

Vernieuwing wegdek N14

Het wegdek van de N14 is op sommige stukken versleten en aan een grondige onderhoudsbeurt toe. In bepaalde zones wordt daarom de toplaag asfalt in beide richtingen vernieuwd. Het nieuwe wegdek zal het rijcomfort en de verkeersveiligheid van de weggebruikers verbeteren.
 
In overleg met het stadsbestuur is ervoor gekozen om de werken ’s avonds en ’s nachts uit te voeren van 20.00 uur tot 6.00 uur). Zo beperken wij de verkeersoverlast en waarborgen wij maximale veiligheid. Overdag blijft er steeds verkeer mogelijk in beide richtingen.
 
We vragen iedereen om de omleiding ’s avonds en ’s nachts goed te respecteren, de snelheid aan te passen en extra waakzaam te zijn in het verkeer.
 

Werken in Hoogstraten, Minderhout en Meerle

Vanaf maandagnacht 4 juni starten de werken op de N14 in Hoogstraten en Minderhout. Dan wordt er gedurende twee weken gewerkt vanaf het kruispunt met de Moerstraat (Hoogstraten) tot en met het kruispunt met de Meerseweg (N146)/Bredaseweg (N14) (Minderhout).
Tijdens de eerste twee nachten (4 en 5 juni), wordt het stuk N14 tussen het kruispunt met de Moerstraat en het kruispunt met de Minderhoutsestraat al volledig afgewerkt, zodat het verkeer tijdens de rest van de werken kan omrijden via de Minderhoutsestraat. Het verkeer volgt de eerste twee nachten een lokale omleiding.

N14 omleiding

Vanaf maandagnacht 18 juni verschuift de werfzone op de N14 richting Meerle. Dan worden er enkele zones van de N14 vernieuwd tussen het kruispunt met de Meerseweg (N146) (Minderhout)  en het kruispunt met de Kerkstraat (N128) (Meerle). Deze werken zullen 2 tot 3 nachten duren. Het verkeer volgt dan in beide richtingen een omleiding via Groot Eyssel, Meerleseweg en Meerseweg (N146).
 

Weersgevoelig

Asfalteringswerken zijn steeds erg weergevoelig. Bij regenweer kan de huidige planning nog wijzigen. De meest actuele info is steeds beschikbaar op www.wegenenverkeer.be/hoogstraten.
 
Inwoners die op het traject wonen of bedrijven die aan het trajectgevestigd zijn, worden door de aannemer via een brief op de hoogte gebracht van de werkzaamheden en de gevolgen voor hen.

 • 23 Mei 2018 om 08:25

Weeldestraat/Prinsenlaan/Steenweg Weelde (N12) in Ravels krijgt nieuw wegdek en veiliger kruispunt met Koning Albertstraat

Door Niels Kolb

Vanaf 7 juni 2018 start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met werken op de Weeldestraat/Prinsenlaan/Steenweg Weelde (N12) in Weelde. Het wegdek wordt vernieuwd vanaf het kruispunt met de Gemeentelaan/Moleneinde tot net voor het kruispunt met Vond. Daarnaast wordt ook het kruispunt van de N12 met de Koning Albertstraat veiliger ingericht. De werken duren in totaal een maand en tijdens die periode wordt de Weeldestraat/Prinsenlaan/Steenweg Weelde enkele keren afgesloten.
 

Meer rijcomfort, veiliger fietsen

Over een afstand van bijna 5 km zal het asfalt op de Weeldestraat/Prinsenlaan/Steenweg Weelde volledig vernieuwd worden. Dit moet het rijcomfort en de veiligheid van automobilisten ten goede komen. Daarnaast zal het kruispunt met de Koning Albertstraat heringericht worden. Er komen middeneilandjes op de Weeldestraat en de Koning Albertstraat om het oversteken voor fietsers veiliger te maken. De aansluiting van de zijstraat op de Weeldestraat zal smaller gemaakt worden zodat dit overzichtelijker is voor aankomend verkeer. Verder zal ook het fietspad dat de Koning Albertstraat kruist naar achter geplaatst en gemarkeerd worden, zodat fietsers beter zichtbaar zijn voor afslaand verkeer.
 

Werken in 3 fasen

De werken worden uitgevoerd in 3 fasen. De werken aan het kruispunt duren 24 dagen. De asfalteringswerken worden uitgevoerd tijdens 2 weekends in die periode:
 
Fase 1: kruispunt Weeldestraat/Koning Albertstraat van donderdag 7 juni tot zondag 1 juli.
Fase 2: asfaltering Noord-Heikant tot Steenweg Weelde/Vond vanaf vrijdag 22 juni (20u) uur t.e.m. zondag 24 juni (18u).
Fase 3: asfaltering Gemeentelaan/Moleneinde tot Noord-Heikant vanaf vrijdag 29 juni (20u) t.e.m. zondag 1 juli (18u).

Hinder en omleidingen

De asfalteringswerken (fase 2 en 3) worden uitgevoerd tijdens 2 weekends. Gedurende deze weekends is de verkeershinder het grootst, de N12 wordt dan volledig afgesloten van vrijdag- tot zondagavond. Doorgaand verkeer over langere afstand richting Nederland wordt omgeleid via de ring van Turnhout, de N119 naar Baarle-Hertog en de Pastorijstraat/Steenweg Baarle. Verkeer uit Nederland volgt de omleiding in tegenovergestelde richting.
Tijdens de werken aan het kruispunt Weeldestraat/Koning Albertstraat (fase 1) blijft doorgaand verkeer in beide richtingen steeds mogelijk zij het beurtelings, geregeld met tijdelijke verkeerslichten. De Koning Albertstraat wordt afgesloten. Verkeer wordt plaatselijk omgeleid.
Fietsers en voetgangers kunnen zowel tijdens de werken aan het kruispunt als tijdens de asfaltering steeds doorrijden.

Weersgevoelig

Asfalteringswerken zijn steeds erg weergevoelig. Bij regenweer bestaat de kans dat de huidige planning nog gewijzigd wordt. Op de website www.wegenenverkeer.be/ravels is steeds de meest actuele info terug te vinden. Geïnteresseerden kunnen zich via de site ook inschrijven op een digitale nieuwsbrief over de werken op de N12.

 • 17 Mei 2018 om 15:50

N79, Tongersesteenweg, Sint-Truiden: renovatie wegdek

Door Niels Kolb

Vanaf dinsdagavond 22 mei tot vrijdagochtend 25 mei zal het Agentschap Wegen en Verkeer in Sint-Truiden de Tongersesteenweg (N79) over een lengte van 1.2 km renoveren tussen het kruispunt met de Vliegveldlaan (N759) en de gemeentegrens met Borgloon. 

Door de werken ’s nachts uit te voeren, blijft de verkeershinder beperkt. De aannemer zal telkens werken tussen 20.00 uur 06.00 uur. 

De Tongersesteenweg is in de nachten van 22/5 op 23/5, 23/5 op 24/5 en 24/5 op 25/5 over de volledige werfzone afgesloten voor verkeer. Doorgaand verkeer volgt dan een omleiding. Overdag (van 06.00 uur tot 20.00 uur) kan het verkeer in beide richtingen over de Tongersesteenweg rijden. Er geldt dan wel een snelheidsbeperking en een inhaalverbod.

Als alles volgens plan verloopt, zullen de werkzaamheden vrijdagochtend 25 mei klaar zijn.  

Opgelet: deze werkzaamheden zijn sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. De planning kan dus nog wijzigen. 

 • 17 Mei 2018 om 14:23

Avond- en nachtwerken op E411

Door Niels Kolb

 

Een aannemer voert op woensdag 16, donderdag 17 en vrijdag 18 mei avond- en nachtwerken uit op de E411 in de rijrichting van Namen tussen het op-en afrittencomplex Jezus-Eik en Overijse en tussen het op- en afrittencomplex van Overijse en de grens met Waals-Brabant.

Er wordt telkens gewerkt vanaf 20u ‘s avonds tot 6u ‘s ochtends. Om de verkeershinder te beperken, zal de aannemer tussen 20u en 22u maar één rijstrook innemen. Van 22u tot 6u ‘s ochtends zal hij twee rijstroken innemen en zal er maar één versmalde rijstrook in gebruik zijn.

Ook in de Leonardtunnel zullen slechte wegvakken hersteld worden in de rijrichting van Brussel  in de avond en nacht van 18 op 19 mei. Om deze werken uit te voeren, zal de tunnel in de rijrichting van Brussel afgesloten worden vanaf 22u. Het verkeer wordt omgeleid via het vierarmenkruispunt.

 • 16 Mei 2018 om 09:46

Drie weekends hinder op E313 richting Antwerpen ter hoogte van rotonde Wommelgem

Door Niels Kolb

Tijdens de eerste drie weekends van juni zal het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vier brugvoegen vernieuwen op de E313 ter hoogte van de rotonde in Wommelgem. De werken vinden plaats op de rijrichting naar Antwerpen. Ter hoogte van de werfzone moet het verkeer tijdens de drie weekends meestal over twee versmalde rijstroken passeren. Om de hinder te beperken vinden de werken tijdens weekends plaats, maar de E313 in Wommelgem is ook in het weekend een drukke snelweg. Volgens het Vlaams Verkeerscentrum houden weggebruikers er tijdens de werkzaamheden dus best rekening met file en vertraging, zeker overdag, zowel op zaterdag al op zondag.
 

Vernieuwing brugvoegen

Op bruggen en viaducten bevinden zich doorgaans uitzettingsvoegen die de beweging van een brugconstructie opvangen en tegelijkertijd de waterdichtheid verzekeren. Door de permanente verkeersbelasting zijn deze voegen gevoelig voor slijtage. De vernieuwing van de brugvoegen moet ook spoorvorming in het wegdek vermijden en het rijcomfort verbeteren. Op de E313 zal het Agentschap Wegen en Verkeer vier brugvoegen vernieuwen ter hoogte van de rotonde in Wommelgem richting Antwerpen.
 

3 weekends hinder richting Antwerpen

De werken aan de brugvoegen worden gespreid over drie weekends. Tijdens het eerste weekend wordt het asfalt tussen de twee bruggen over de rotonde vernieuwd. Tijdens de twee daaropvolgende weekends worden de brugvoegen zelf aangepakt.

 • Fase 1: weekend van 1 tot 4 juni
  Het verkeer richting Antwerpen rijdt van vrijdagavond 1 juni (20u) tot zaterdagavond 2 juni (22u) over twee versmalde rijstroken. In de nacht van zaterdag 2 juni (22u) op zondag 3 juni (08u) rijdt het verkeer over één rijstrook. Van zondag 3 juni (08u) tot maandagochtend 4 juni (05u) beschikt het verkeer over twee rijstroken.
   
 • Fase 2: weekend van 8 tot 11 juni
  Het verkeer richting Antwerpen rijdt van vrijdagavond 8 juni (20u) tot maandagochtend 11 juni (05u) continue over twee versmalde rijstroken.
   
 • Fase 3: weekend van 15 tot 18 juni
  Het verkeer richting Antwerpen rijdt van vrijdagavond 15 juni (20u) tot maandagochtend 18 juni (05u) continue over twee versmalde rijstroken.

 
De op- en afritten van het complex Wommelgem (nr. 18) blijven tijdens de werken steeds open. Ter hoogte van de werfzone geldt er een snelheidsbeperking van 70 km/u.
 
Omdat het nieuwe materiaal in de voegen tijd nodig heeft om volledig uit te harden, zal er tijdens bepaalde periodes geen werfactiviteit te zien zijn.
 

Weersgevoelig

Werken aan voegen zijn zeer weersgevoelig. Bij regen of lage temperaturen kunnen ze niet plaatsvinden en kan de planning nog gewijzigd worden. De meest recente informatie is steeds terug te vinden op de website van het agentschap: www.wegenenverkeer.be/antwerpen.

 • 16 Mei 2018 om 09:42

Heraanleg N382 Expresweg in Waregem

Door Niels Kolb

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vernieuwt tijdens de zomermaanden de Expresweg in Waregem. In de eerste plaats heeft het wegdek een structureel onderhoud nodig omdat de bestaande rijweg versleten is door onder andere spoorvorming. Daarnaast maakt AWV van dit onderhoud gebruik om de Expresweg grondiger aan te pakken. Zo wil men met dit project ook de doorstroming van het verkeer optimaliseren, door het rondpunt tussen de Bieststraat en de Vredesstraat te vervangen door een kruispunt met voorsorteerstroken en verkeerslichten. Tot slot moet een fysieke afscheiding tussen het fietspad en de rijbaan de veiligheid van de zachte weggebruikers verbeteren.

Op maandag 28 mei 2018 starten de voorbereidende werken, zoals het aanbrengen van de signalisatie en het maken van de doorsteken in de middenberm. Het verkeer ondervindt in die fase slechts beperkte hinder. Vanaf 4 juni 2018 beschikt het doorgaand verkeer op de Expresweg over één rijstrook in elke richting, zodat er aan de andere rijvakken kan worden gewerkt. In de eerste fase werkt de aannemer richting E17, in de tweede fase richting Gentseweg. Het einde van de werken is gepland voor eind augustus 2018.

 • 15 Mei 2018 om 16:10

15-16 mei onderhoudswerken op A8: hinder in de beide rijrichtingen

Door Niels Kolb

Een aannemer voert op dinsdag 15 mei en woensdag 16 mei onderhoudswerken uit op de N203a (ook bekend als de “A8”) in Halle. De werken zullen belangrijke hinder - bovenop de structurele files -  veroorzaken, op dinsdagavond in de rijrichting van Doornik en op woensdagochtend in de rijrichting van Brussel.  

Op 15 mei wordt er gewerkt in de beide rijrichtingen, echter de werken op de weghelft in de rijrichting van Brussel zullen vier uur later (om 10u) starten dan de werken op de weghelft in de rijrichting van Doornik (start om 6u). Er zal vanaf de start van de werken maar een rijstrook in gebruik zijn en er zal een snelkheidsbeperking gelden van 50 km/u. Op 15 mei wordt er ‘s avonds een zwaardere avondspits verwacht voor het verkeer richting Doornik. 

Op 16 mei wordt er enkel gewerkt in de rijrichting van Brussel. Het verkeer in de rijrichting van Brussel zal daardoor op 16 mei een zwaardere ochtendspits kennen dan normaal. 

 • 15 Mei 2018 om 10:02

14-15 mei avond- en nachtwerken op E19 rijrichting Brussel

Door Niels Kolb

Een aannemer voert op maandag 14 mei en dinsdag 15 mei avond- en nachtwerken uit op de E19 in de rijrichting van Brussel, tussen de op- en afrittencomplexen van Mechelen-Zuid en Zemst. Er wordt telkens gewerkt vanaf 20u ‘s avonds tot 6u ‘s ochtends. De werken zullen dus beëindigd worden in de vroege ochtend van 16 mei. Om de verkeershinder te beperken, zal de aannemer tussen 20u en 22u maar een rijstrook innemen. Van 22u tot 6u ‘s ochtends zal hij twee rijstroken innemen en zal er maar een versmalde rijstrook in gebruik zijn. 

 • 15 Mei 2018 om 10:00

Herstellingswerken aan bushaltes in Lochristi (N70)

Door Niels Kolb

De klinkerverharding van de bushaltes 'Lochristi Kerk' en 'Lochristi Dorp-Oost' zijn versleten en aan vervanging toe. Daarom zal het Agentschap Wegen en Verkeer de klinkers vervangen door asfalt. De werken starten op 15 mei en duren twee nachten. Er wordt van 22u00 tot 06u00 gewerkt. 

Uitvoering tijdens de nachten van 15 mei tot en met 17 mei

Om de hinder zo veel mogelijk te beperken worden de werken 's nachts uitgevoerd, van 22u00 tot 06u00. Voor de ochtendspits wordt de weg weer opgesteld. Tijdens de werken volgt het verkeer lokaal een omleiding. 

Verkeerssituatie 

In de nacht van 15 mei op 16 mei (dinsdagnacht):

 • Deze nacht wordt er gewerkt aan beide haltes van 'Lochristi Kerk'. Er wordt in twee fasen gewerkt. Afhankelijk van de fase is er één rijrichting afgesloten. Het omgeleide verkeer rijdt dan via de Burgemeester Vermeulenlaan, Dorpsstraat en Koning Albertlaan (of omgekeerd). Dit wordt ter plaatse duidelijk aangegeven. 

In de nacht van 16 op 17 mei (woensdagnacht)

 • Op woensdagnacht wordt de halte 'Lochristi Dorp-Oost' aangepakt. Het verkeer richting Lokeren rijdt via de Bosdreef, de Fazantenstraat, Eendenstraat en Pauwstraat terug naar Dorp Oost (N70).
 • De halte Lochristi Dorp-Oost' in de richting van Gent is al in asfalt uitgevoerd en hoeft niet hersteld te worden.

Tijdens de werken geldt er rond de werfzone en op de omleidingswegen een snelheidsbeperking van 30 km/u.

 • 14 Mei 2018 om 13:56

Grote werken op E40 Groot-Bijgaarden: verkeershinder vanaf 4 juni

Door Niels Kolb

Op de ochtend van 4 juni start een aannemer met de heraanleg van de pechstrook en de rechterrijstrook in de rijrichting van Gent/Oostende op de E40 in Groot-Bijgaarden. De werfzone zal strekken van net voorbij het servicestation van Groot-Bijgaarden tot aan de afrit Ternat van de E40. Hoewel er nog drie rijstroken per rijrichting beschikbaar zullen zijn, zullen de werken hinder veroorzaken voor de weggebruikers in de ochtendspits (rijrichting Brussel) en in de avondspits (richting Gent/Oostende).

Meer info over de werken (ingrepen, werfinrichting): zie www.wegenenverkeer.be/ternat

Vooral hinder voor verkeer richting Gent/Oostende

Doordat de asverschuiving voor het verkeer in de rijrichting van Brussel veel beperkter zal zijn, wordt er in die rijrichting weinig hinder verwacht. Het Vlaams Verkeerscentrum verwacht vooral hinder op de andere weghelft (rijrichting Gent/Oostende), tijdens de avondspits - vooral op vrijdagavonden en op dagen met heel mooi weer.  Op die drukke momenten is het mogelijk dat de file “terugslaat” op de Ring rond Brussel. Dan kunnen de wachtrijen aangroeien tot files die tot Grimbergen (buitenring) of Dilbeek (binnenring) reiken. AWV raadt weggebruikers dan ook aan om voor hun vertrek de verkeersinformatie op de radio en de website van het Vlaams Verkeerscentrum te raadplegen.  

Versmalde rijstroken vanaf 1 juni

Van 28 mei tot en met 3 juni voert de aannemer voorbereidende werken uit op de E40 tussen Groot-Bijgaarden en Ternat. Er wordt dan enkel 's avonds en 's nachts gewerkt. Vanaf 1 juni zal in de rijrichting van Brussel de tijdelijke verkeerssituatie van drie versmalde rijstroken al in voege zijn, vanaf 2 juni ook in de rijrichting van Gent/Oostende.

 • 14 Mei 2018 om 12:51

Onderhoudswerken op de Waversesteenweg (N4) in Overijse - mogelijke wijziging start uitvoering door snelle omschakeling coördinatie tussen verschillende gewesten

Door Niels Kolb

Onderhoudswerken op de Waversesteenweg (N4) in Overijse - mogelijke wijziging start uitvoering door snelle omschakeling coördinatie tussen verschillende gewesten.

 

Het Agentschap Wegen en Verkeer start - onder voorbehoud van de goedkeuring van de vergunning van de omleiding in het Waals gedeelte -  vanaf 14 mei met onderhoudswerken op de Waversesteenweg (N4) in Overijse tussen het kruispunt met de Nijvelsebaan (N218) en de grens met het Waals gewest. De werken zullen één week in beslag nemen.

Op 7 mei is er een bewonersbrief verspreid over deze werken, maar ondertussen is er een wijziging opgetreden.  Normaal werden de werken gecoördineerd met de Service Public de Wallonie [SPW], de beheerder van wegen voor het Waalse Gewest. Omwille van problemen met de vergunning kan het Waals Gewest hun werken niet opstarten.  Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft daarom beslist om de werken in Overijse op te splitsen in 2 weghelften. Zo kan de huidige planning grotendeels behouden worden met een betere doorstroming op de Waversesteenweg (N4).

Ook op de Nijvelsebaan, een gemeenteweg, zijn er werken aan de gang.

Beide vergunningen zijn aangevraagd en AWV zal samen met SPW en de gemeente Waver bekijken om de hinder tijdens al de werken tot een minimum te beperken.

Welke onderhoudswerken?

De bestaande asfaltlaag van de rijweg wordt afgefreesd en vervangen door een nieuwe toplaag. Plaatselijk zal ook het fietspad worden hersteld. Door deze onderhoudswerken zal het rijcomfort aanzienlijk verbeterd worden.

Hinder en omwonenden Waversesteenweg

Het verkeer richting Overijse zal over versmalde rijstroken worden geleid.

Het verkeer richting Waver wordt omgeleid via de Terhulpensesteenweg (N253), de E411 en de Chaussée des Collines (N257).

Hou volgende week voor recente informatie, eventuele wijzigingen en andere werkzaamheden over dit project de AWV-website,   www.wegenenverkeer.be/Overijse in de gaten.

 • 11 Mei 2018 om 15:00

Nieuw asfalt op 's Gravenstraat (N437) in Nazareth

Door Niels Kolb

Op dinsdag 22 mei start het Agentschap Wegen en Verkeer met de heraanleg van 's Gravenstraat (N437) in Nazareth. De steenweg krijgt een nieuwe asfaltlaag van de Sticheldreef tot voorbij de Langedreef.  Het verkeer richting Nazareth kan door en rijdt langs de werfzone. Het verkeer richting Sint-Denijs-Westrem rijdt om. De onderhoudswerken zullen één maand duren.

Structureel onderhoud op de N437

De aannemer legt een nieuw wegdek aan in asfalt op de 's Gravenstraat (N437) in Nazareth. De aannemer werkt vanaf de Sticheldreef tot voor bij de Langedreef. Ongeveer 1 km stuk weg wordt grondig aangepakt en ook de fietspaden krijgen een nieuwe asfaltlaag.

Verkeerssituatie 

Tijdens de werken rijdt het verkeer richting Nazareth langs de werfzone. Het verkeer richting Sint-Denijs-Westrem rijdt om via de Drapstraat, de Oudenaardse Heerweg en de Klapstraat. Voor de veiligheid rijden de fietsers om in beide richtingen via de Biezenstraat en de Kortrijkseheerweg. 

Minder hinder

Deze werken zijn afgestemd met de werken van de gemeente Nazareth en sluiten aan op de herinrichting van de 's Gravenstraat van de Sticheldreef tot aan de Warandestraat. 

 • 11 Mei 2018 om 14:31

Onderhoudswerken Edingsesteenweg/Steenweg op Asse (N285) in Herne vanaf 14 mei.

Door Niels Kolb

 

Het Agentschap Wegen en Verkeer voert vanaf 14 mei onderhoudswerken uit in Herne. In een eerste fase worden de huidige klinkerverharding over de rijweg rond de rotonde van Kokejane vervangen, in een tweede fase worden op twee plaatsen betonplaten vervangen omwille van grote vorstschade. Volgens de huidige planning zullen de werken afgerond zijn op 4 juni.

Eerste fase

De rijweg rond de rotonde in Kokejane wordt vervangen door een asfaltverharding. Samen met deze werken zal er ook een nieuwe toplaag in asfalt aangelegd worden tussen de rotonde tot ter hoogte van huisnummer 53. Deze werken worden uitgevoerd van 14 mei tot 18 mei.

Tweede fase

In deze fase worden betonplaten vervangen over een strook van 50 meter tussen de rotonde en de provinciegrens, meer bepaald vanaf eetcafé d'Erfzonde en ter hoogte van het kruispunt van de N285 met de Morrestraat. Deze werken worden uitgevoerd vanaf 21 mei tot 04 juni.

Hinder

Het verkeer wordt bij beide fasen geregeld door tijdelijke verkeerslichten. Tijdens de werken aan de rotonde wordt ook een lokale omleiding ingesteld omdat er zijtakken worden afgesloten.

Het verkeer dat de aansluiting van de Lindestraat/Van Cauwenberghelaan op de rotonde neemt wordt dan omgeleid via de  Van Cauwenberghelaan, de Ninoofsesteenweg (N255), de Langestraat (N272) en de Steenweg op Asse (N285).

Het verkeer dat de aansluiting van de Kokianestraat op de rotonde neemt wordt omgeleid via de Steenweg op Asse (N285) en de Brusselsesteenweg (N7).

Voor recente informatie over dit project en andere werkzaamheden kan je terecht op de AWV-website, www.wegenenverkeer.be/Herne.

 • 11 Mei 2018 om 11:50

Nachtelijke herstellingen aan vangrails van E313 in Kempen

Door Niels Kolb

Tussen 13 en 26 mei zal het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) ‘s nachts herstellingen uitvoeren aan vangrails van de E313 ter hoogte van enkele op- en afritcomplexen. Wanneer er gewerkt wordt ter hoogte van een bepaalde op- of afrit, wordt deze kortstondig afgesloten of moet het verkeer er over de pechstrook passeren. 
 
Ter hoogte van een aantal op- en afrittencomplexen van de E313 worden in de periode tussen 13 en 26 mei herstellingen uitgevoerd aan de vangrails. De werken vinden enkel ’s nachts (20u-05u) plaats. Wanneer er gewerkt wordt ter hoogte van een bepaalde op- of afrit, wordt deze kortstondig (enkele uren) afgesloten of moet het verkeer er over de pechstrook passeren.
 
Volgende op- en afritten worden ’s nachts kortstondig afgesloten:

 • Oprit Herentals-West (nr. 20) richting Hasselt
 • Afrit Geel-Oost (nr. 24) richting Hasselt
 • Oprit Geel-Oost (nr. 24) richting Antwerpen
 • Oprit Herentals-Oost (nr. 22) richting Antwerpen
 • Oprit Herentals-West (nr. 20) richting Antwerpen
 • Afrit Massenhoven (nr. 19) richting Antwerpen

Ter hoogte van volgende oprit wordt ook gewerkt, maar het verkeer kan er steeds over de pechstrook passeren:

 • Oprit Geel-West (nr. 23) richting Antwerpen
 • 9 Mei 2018 om 15:05
❌