[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Gisteren — 21 Augustus 2018Wegen & Verkeer

Waaslandtunnel ook volgende week 's nachts afgesloten voor onderhoudswerken

Door Niels Kolb

Zoals eerder gecommuniceerd wordt de Waaslandtunnel in Antwerpen nu woensdag- en donderdagnacht (22 en 23 augustus) afgesloten voor periodieke onderhoudswerken. Volgende week komen daar nog vier nachten bij. 

Volgende week wordt de Waaslandtunnel gedurende vier bijkomende nachten afgesloten voor onderhoudswerken. De ventilatieschacht van de tunnel wordt dan grondig gereinigd. Dat is het geval tijdens de nachten van maandag 27, dinsdag 28, woensdag 29 en donderdag 30 augustus.

Tijdens al deze nachten is de Waaslandtunnel volledig afgesloten tussen 20.00u en 04.00u. Het verkeer wordt in beide richtingen omgeleid langs de Kennedytunnel. 

 • 21 Augustus 2018 om 14:33

Werken E40 Bertem en Heverlee (Leuven): vermijd (naast de E40) ook de omgeving van de werf

Door Niels Kolb

Naar aanleiding van de werken van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) op de E40 in Heverlee (Leuven) en Bertem, raadt het Vlaams Verkeerscentrum aan om niet alleen de E40, maar ook de ruime omgeving van de werf zoveel mogelijk te vermijden tijdens de werken (van 24 augustus t.e.m. 3 september). Het Verkeerscentrum verwacht dat de gewestwegen en de lokale wegen in de omgeving van de snelweg ook veel drukker worden dan gewoonlijk, omdat veel automobilisten zullen proberen omrijden via die kleinere wegen. AWV meldt ook dat de aannemer op 24 augustus in de rijrichting van Brussel niet om 10u maar om 9u30 zal starten met de werken. 

Rijrichting Brussel: afrit Tervuren (Bertem) afgesloten voor verkeer E40  

AWV meldt ook dat weggebruikers die op de E40 richting Brussel rijden, tijdens de gehele duur van de werken de afrit Tervuren/Bertem (nr. 22) NIET zullen kunnen nemen. De afrit zal WEL openblijven voor het verkeer dat via de E314 vanuit Lummen/Leuven aansluit op de E40 in Heverlee.  

Weggebruikers die op de E40 richting Brussel rijden en normaal de afrit Tervuren (Bertem) nemen, zullen omgeleid worden via het op- en afrittencomplex van Sterrebeek (nr. 21). Daar zullen ze rechtsomkeer kunnen maken, door de snelweg te verlaten en via de oprit in de andere rijrichting (Luik) de snelweg opnieuw op te rijden. De afrit van Tervuren (Bertem) in de andere rijrichting zal open blijven tijdens de gehele duur van de werken.  
 

Planning werken 

De planning voor de twee rijrichtingen nog eens op een rijtje (zie liggingsplan onderaan dit persbericht): 

 • in de rijrichting van Brussel (start werken 24/08 om 9u30u NIET om 10u, tot 3/09 om 6u) zal het verkeer dat vanuit Luik komt via de E40, net voor het knooppunt met de E314 in Heverlee i.p.v. twee rijstroken maar over een rijstrook beschikken. Het verkeer dat via de E314 vanuit Lummen komt, zal ook een rijstrook minder (een i.p.v. twee) hebben op de verbinding van de E314 naar de E40 richting Brussel. Daardoor zullen er op de E314 en op de E40 lange wachtrijen staan. Ook tijdens het weekend verwacht het Vlaams Verkeerscentrum aanzienlijke hinder - vooral bij zonnig weer en het toegenomen vrijetijdsverkeer dat dat met zich meebrengt. Op maandag 3 september zal de weg uiterlijk om 6u ‘s ochtends (voor de start van de ochtendspits) over de hele breedte opnieuw opengesteld worden. 
 • in de rijrichting van Luik (start werken 24/08 om 20u, tot 27/08 om 6u) zal het verkeer dat vanuit Brussel komt, net voor de afrit (nr. 22) van Bertem tijdens de werken over maar een rijstrook (i.p.v. - met de spitsstrook erbij geteld - vier rijstroken) beschikken. Daardoor zal er in de rijrichting Luik een weekend lang ook ernstige hinder zijn. Op maandag 27 september zal de weg ook uiterlijk om 6u ‘s ochtends over de hele breedte opnieuw opengesteld worden. 

Beton moet uitharden 

De aannemer zal in opdracht van AWV herstellingen uitvoeren aan het betonnen wegdek van de E40. Nadat hij de asfaltlaag bovenop het beton heeft afgeschraapt, zal hij het betonnen wegdek lokaal herstellen. Hij zal daarbij het beton en de wapening volledig verwijderen en vervangen. Beton moet na het plaatsen nog enkele dagen uitharden. Dat betekent dat weggebruikers gedurende aanzienlijke periodes geen activiteit zullen opmerken in de werfzones. AWV kan op die momenten de weg niet openstellen, omdat het beton dan moet uitharden.    

 • 21 Augustus 2018 om 10:21

Vanaf 22 augustus onderbreking N458 in Wippelgem

Door Niels Kolb

Op 7 augustus is het Agentschap Wegen en Verkeer begonnen met de aanleg van de verbindingsweg van de N458 (Noordlaan) met het ovaal van Wippelgem. Door het aanleggen van deze verbindingsweg zal de R4 in de toekomst gemakkelijker en vlotter bereikbaar zijn. Vanaf 22 augustus zal de N458 onderbroken zijn voor doorgaand verkeer. De totale werken duren tot en met april 2019. 
 

Aanleg in twee fasen:

Er zal in twee fasen gewerkt worden:

 • Fase 1: Aanleg verbindingsweg (7 aug 2018 tot en met maart 2019)
 • Fase 2: Aanleg rotonde, ontsluitingsweg en fietspad (22 augustus 2018 tot en met april 2019)

Situatie voor het verkeer vanaf 22/08:

Het gemotoriseerd verkeer zal vanaf dan worden omgeleid. Ook de bussen van De Lijn worden omgeleid (zie voor meer informatie www.delijn.be). Fietsers kunnen de werfzone passeren via de Kluizendorpstraat. 

De volgende omleidingen voor het doorgaand verkeer zijn van kracht:

 • Van/naar Kluizen en noordelijk van de werfzone: via de R4 en de Hoogstraat
 • Naar het centrum en het zuiden van Wippelgem: via de R4 en de N458 (Drogenbroodstraat)

Meer informatie

Meer informatie over de aanleg van de verbindingsweg vindt u terug op www.wegenenverkeer.be/Evergem. Daar kunnen geïnteresseerden zich ook inschrijven voor de digitale nieuwsbrief.

 • 21 Augustus 2018 om 08:32
OuderWegen & Verkeer

Vernieuwing wegdek Sint-Truidersteenweg (N79) Borgloon

Door Niels Kolb

et Agentschap Wegen en Verkeer zal de Sint-Truidersteenweg (N79) in Borgloon gedeeltelijk renoveren tussen de Grootloonstraat en de Kleine Veldsteeg. De werkzaamheden starten dinsdag 21 augustus om 8.00 uur en zouden donderdagavond 23 augustus klaar moeten zijn, onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden. De werken worden overdag uitgevoerd. De omleiding richting Tongeren blijft gelden tot het einde van de werken.
 

Plaatselijke omleiding Groot-Loon

Verkeer richting Tongeren omgeleid

Het agentschap zal de werfzone afsluiten voor het verkeer richting Tongeren en een omleiding voorzien via de Grootloonstraat-Boomstraat. De Grootloonstraat wordt hiervoor tijdelijk als eenrichtingsstraat ingericht. 

Het verkeer richting Sint-Truiden kan altijd door via de werfzone. Er geldt wel een snelheidsbeperking van 30 km/u.

 

Fietsers en voetgangers

De werfzone blijft in beide richtingen toegankelijk voor fietsers en voetgangers. 

 • 17 Augustus 2018 om 13:08

Herstellingen wegdek E40, 24/08 - 3/09: zoek alternatieven voor verplaatsingen tussen Luik en Brussel en tussen Lummen en Leuven

Door Niels Kolb

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voert vanaf vrijdag 24 augustus herstellingswerken uit op de E40 in Bertem en Heverlee. In de rijrichting van Brussel start de aannemer op om 10u ‘s ochtends en zullen de werken duren tot en met maandag 3 september (‘s ochtends, voor de ochtendspits), in de rijrichting van Luik start de aannemer (ook op 24 augustus) om 20u en zullen de werken duren tot en met maandag 27 augustus (‘s ochtends, voor de ochtendspits). AWV voert de werken tijdens de zomervakantie omdat het dan nog iets rustiger is op de weg en om de hinder voor het woonwerkverkeer te beperken. Toch verwacht het Vlaams Verkeerscentrum heel ernstige hinder, doordat de capaciteit van de snelweg drastisch verminderd wordt. Het raadt dan ook aan om alternatieven te zoeken.     

Werken E40

Planning werken en hinder 

Doordat de aannemer op de E40 (in de rijrichting van Brussel) ter hoogte van de verbinding met de E314 werkt, moet ook die verbinding (van de E314 met de E40 richting Brussel) versmald worden van twee rijstroken naar een rijstrook. Daarbij komt dat de werfzone in de rijrichting van Brussel (die deels op het grondgebied van Heverlee en deels in Bertem ligt) aanzienlijk langer is, en dat de werken daar dus ook langer zullen duren (tot 3 september om 6u ‘s ochtends). De hinder richting Brussel zal dus langer (van 24 augustus t.e.m. 3 september) duren dan de hinder richting Luik en Lummen (van 24 augustus t.e.m. 27 augustus). 

De planning voor de twee rijrichtingen nog eens op een rijtje: 

 • in de rijrichting van Brussel (start werken 24/08 om 10u, tot 3/09 om 6u) zal het verkeer dat vanuit Luik komt via de E40, net voor het knooppunt met de E314 in Heverlee i.p.v. twee rijstroken maar over een rijstrook beschikken. Het verkeer dat via de E314 vanuit Lummen komt, zal ook een rijstrook minder (een i.p.v. twee) hebben op de verbinding van de E314 naar de E40 richting Brussel. Daardoor zullen er op de E314 en op de E40 lange wachtrijen staan. Ook tijdens het weekend verwacht het Vlaams Verkeerscentrum aanzienlijke hinder - vooral bij zonnig weer en het toegenomen vrijetijdsverkeer dat dat met zich meebrengt. Op maandag 3 september zal de weg uiterlijk om 6u ‘s ochtends (voor de start van de ochtendspits) over de hele breedte opnieuw opengesteld worden. 
 • in de rijrichting van Luik (start werken 24/08 om 20u, tot 27/08 om 6u) zal het verkeer dat vanuit Brussel komt, net voor de afrit (nr. 22) van Bertem tijdens de werken over maar een rijstrook (i.p.v. - met de spitsstrook erbij geteld - vier rijstroken) beschikken. Daardoor zal er in de rijrichting Luik een weekend lang ook ernstige hinder zijn. Op maandag 27 september zal de weg ook uiterlijk om 6u ‘s ochtends over de hele breedte opnieuw opengesteld worden. 

Vlaams Verkeerscentrum verwacht veel meer file dan normaal, “zoek alternatieven”  

Het Vlaams Verkeerscentrum verwacht dat de werken heel ernstige hinder met zich zullen meebrengen. “De aannemer werkt in de beide rijrichtingen (richting Brussel) ter hoogte van en (richting Luik) net voor de verbinding met de E314. Dat betekent niet alleen hinder op de E40, maar ook sterk vertraagd verkeer op de E314. Door de aard van de werken en de locatie van de herstellingen kan er in de beide rijrichtingen maar een rijstrook open blijven. We verwachten dat er ook op momenten waarop er normaal gezien geen verkeershinder is op deze as (in het weekend en op werkdagen buiten de spitsuren) lange files zullen staan. De mensen doen er dus goed aan de E40 en de E314 zo weinig mogelijk te gebruiken in die periode. Zoek alternatieven (openbaar vervoer, telewerk) en raadpleeg de verkeersinformatie op www.verkeerscentrum.be en via de radio als je toch via de E40 of de E314 moet rijden.”, aldus het Vlaams Verkeerscentrum.
 

Planning werken 

De aannemer zal in opdracht van AWV herstellingen uitvoeren aan het betonnen wegdek van de E40. Nadat hij de asfaltlaag bovenop het beton heeft afgeschraapt, zal hij het betonnen wegdek lokaal herstellen. Hij zal daarbij het beton en de wapening volledig verwijderen en vervangen. Beton moet na het plaatsen nog enkele dagen uitharden. Dat betekent dat weggebruikers gedurende aanzienlijke periodes geen activiteit zullen opmerken in de werfzones. AWV kan op die momenten de weg niet openstellen, omdat het beton dan moet uitharden.    

 • 17 Augustus 2018 om 11:07

Pater Richard van de Wouwerstraat (N212) Scherpenheuvel-Zichem: tweede correctie

Door Niels Kolb

Tweede correctie: op woensdag 22, NIET op dinsdag 21 augustus moet het verkeer deze omleiding volgen (via de Bredeveldstraat, Steenweg Diest en Kranenburgstraat):

 

 

 • 17 Augustus 2018 om 11:01

Pater Richard van de Wouwerstraat (N212) in Scherpenheuvel-Zichem enkel woensdag afgesloten

Door Niels Kolb

In tegenstelling tot wat het Agentschap Wegen en Verkeer gisteren communiceerde, zal de Richard van de Wouwerstraat (N212) in Scherpenheuvel-Zichem volgende week maar een dag afgesloten worden, namelijk op woensdag  22 augustus. Op dinsdag 21 augustus wordt de weg gereinigd: die dag zal het verkeer enigszins vertraagd verlopen door de reinigingswagen. Op maandag 20 augustus wordt er niet gewerkt. 

Op dinsdag 21 augustus moet het verkeer deze omleiding volgen (via de Bredeveldstraat, Steenweg Diest en Kranenburgstraat):

 

 • 17 Augustus 2018 om 09:35

Onderhoudswerken in Sint-Pieters-Leeuw en Zemst

Door Niels Kolb

In de week van 20 augustus voert het Agentschap Wegen en Verkeer onderhoudswerken uit in Sint-Pieters-Leeuw en Hofstade (Zemst). Op beide locaties wordt de bestaande asfaltlaag afgefreesd en een nieuwe toplaag aangebracht. De werken worden ‘s nachts uitgevoerd.

Sint-Pieters-Leeuw

In Sint-Pieters-Leeuw wordt er gewerkt op de Verlengde Stallestraat (N261) ter hoogte van het op- en afrittencomplex van de R0. De werken starten op maandag 20 augustus 20u en zullen beëindigd zijn op woensdag 22 augustus 6u. De Verlengde Stallestraat (N261) en de op- en afritten van de R0 worden afgesloten. Het verkeer wordt in beide richtingen omgeleid. Meer informatie kan u terugvinden op www.wegenenverkeer.be/sint-pieters-leeuw

Hofstade (Zemst)

In Hofstade wordt er gewerkt op de Trianondreef (N267) tussen het kruispunt met de Tervuursesteenweg (N227) en het kruispunt met de Burggraaf Terlindenlaan. De werken starten op woensdag 22 augustus 20u en zullen beëindigd zijn op zaterdag 25 augustus 6u.  De Trianondreef wordt afgesloten en het verkeer wordt in beide richtingen omgeleid. Meer informatie kan u terugvinden op www.wegenenverkeer.be/zemst

 • 16 Augustus 2018 om 15:45

Pater Richard van de Wouwerstraat (N212) in Scherpenheuvel-Zichem twee dagen afgesloten voor aanbreng fietssuggestiestroken

Door Niels Kolb

Het Agentschap Wegen en Verkeer brengt op 20 en 21 augustus fietssuggestiestroken aan op het wegdek van de Pater Richard van de Wouwerstraat (N212) in Scherpenheuvel-Zichem. De suggestiestroken worden aangebracht tussen het kruispunt met Ter Elzen en dat met de Reyndersveldweg over een afstand van 450 meter. Tijdens de werken moet het doorgaand verkeer een omleiding volgen.

Alvorens de markeringen kunnen worden aangebracht, moet de aannemer de toplaag van de rijweg waterstralen. Dat gebeurt op maandag. Op dinsdag worden de markeringen zelf aangebracht.

Omleiding via Bredeveldstraat en Kranenbrugstraat

Tijdens de werken wordt de Pater Richard van de Wouwerstraat (N212) in beide richtingen afgesloten voor het verkeer. Er wordt een omleiding ingesteld via de Bredeveldstraat, Steenweg Diest en Kranenburgstraat.

 

 

 • 16 Augustus 2018 om 15:40

Veilige oversteek aan kruispunt Luitenant Lippenslaan (N184) met Joe Englishstraat

Door Niels Kolb

Vanaf maandag 20 augustus voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in samenwerking met de stad Antwerpen werken uit aan het kruispunt van de Luitenant Lippenslaan (N184) met de Joe Englishstraat in Borgerhout. De huidige oversteekplaats voor voetgangers wordt veiliger gemaakt, uitgebreid en verplaatst naar de andere kant van het kruispunt. Tijdens de werken blijft er steeds verkeer in beide richtingen mogelijk op de Luitenant Lippenslaan. 
 

Veilige oversteek voor fietsers en voetgangers

Om de veiligheid van overstekende fietsers en voetgangers aan het kruispunt van de Luitenant Lippenslaan met de Joe Englishstraat te verhogen, wordt de bestaande oversteek verplaatst naar de andere kant van het kruispunt. Het huidige zebrapad op de Luitenant Lippenslaan komt ongelukkig uit aan een bushalteplaats en kruist richting het stadscentrum drie rijstroken. Door de oversteek aan de andere zijde aan te leggen, kan de oversteeklengte ingekort worden. Aan de nieuwe oversteekplaats komt er ook een aparte fietsoversteek. Bovendien zal de oversteekplaats uitgerust worden met verkeerslichten. Deze aanpassingen zullen de veiligheid van overstekende fietsers en voetgangers sterk verbeteren.
 
Naast de aanleg van een nieuwe oversteekplaats wordt ook de aansluiting van de Joe Englishstraat op de Luitenant Lippenslaan heringericht. De aansluiting wordt haakser en compacter aangelegd. Dat maakt het kruispunt overzichtelijker en veiliger voor alle weggebruikers.
 

Werken in drie fases

De werken starten op maandag 20 augustus en duren tot eind september. De werken bestaan uit drie fases. Eerst wordt er gewerkt op de Luitenant Lippenslaan langs de kant van het ziekenhuis (20 t.e.m. 26 augustus). Daarna wordt er tijdens fase 2 in het midden van de Luitenant Lippenslaan gewerkt. Deze werken vinden enkel ’s nachts plaats (26 augustus t.e.m. 2 september). In de derde en laatste fase wordt er gewerkt ter hoogte van de aansluiting met de Joe Englishstraat (2 t.e.m. 30 september). Als de werken vlot vorderen en het weer meezit, kan deze laatste fase mogelijk iets eerder afgerond worden.

Steeds verkeer mogelijk op Luitenant Lippenslaan

Om de verkeershinder zo beperkt mogelijk te houden, worden de werken met de meeste hinder op de Luitenant Lippenslaan (fase 2) 's nachts en in de vakantieperiode uitgevoerd. Tijdens de werken blijft er altijd verkeer in beide richtingen mogelijk op de Luitenant Lippenslaan.

 • Tijdens fase 1 wordt er één rijstrook stad-uitwaarts ingenomen. Voor de avondspits (vanaf 15u) wordt deze rijstrook opnieuw vrijgegeven.
 • Tijdens fase 2 wordt er enkel ’s nachts gewerkt en is er in beide richtingen één rijstrook dicht. Deze werken vinden ’s avonds en ’s nachts plaats tussen 19.00 uur en 06.00 uur.
 • Tijdens fase 3 wordt er één rijstrook stad-inwaarts ingenomen. Dit gebeurt pas na de ochtendspits (vanaf 09u).De Joe Englishstraat wordt afgesloten aan het kruispunt met de Luitenant Lippenslaan.

Voor fietsers is er tijdens fase 1 weinig hinder en blijft er steeds doorgang mogelijk. Tijdens fase 2 is er geen hinder voor fietsers. Tijdens fase 3 moeten fietsers een korte lokale omleidingvolgen via de Dr. van de Perrelei, de rotonde van de Joe Englishstraat en via het ringfietspad terug naar de Luitenant Lippenslaan.

 • 16 Augustus 2018 om 15:31

Vernieuwing fietspaden Onderwijslaan (N744) Genk

Door Niels Kolb

Maandag 20 augustus start het Agentschap Wegen en Verkeer in Waterschei (Genk) met de renovatie van de fietspaden langs de Onderwijslaan (N744) tussen de kruispunten met de Westerring (N76) en André Dumontlaan (N744). 

De fietspaden langs de Onderwijslaan verkeren momenteel in slechte staat. Naast de gebruikelijke slijtage is stilstaand water op de paden één van de bijkomende oorzaken. 
 

Werken aan beide zijden

Vanaf maandag 20 augustus zal de aannemer aan beide zijden van de Onderwijslaan de bermen langs de fietspaden opnieuw profileren. Vervolgens zal hij de bovenkant van de fietspaden frezen en een nieuwe, comfortabele toplaag in asfalt aanleggen en de markeringen aanbrengen. Op 30 augustus zouden de werken klaar moeten zijn.
 


 

Tijdelijke fietsstrook, parkeren niet mogelijk

De fietsers kunnen via een tijdelijk afgebakende fietsstrook langs de werfzone blijven rijden. 
Het doorgaand verkeer zal weinig of geen hinder ondervinden van deze werkzaamheden omdat de aannemer zoveel mogelijk vanaf de naastgelegen parkeerstroken zal werken. 
Dit houdt wel in dat deze stroken tijdelijk niet gebruikt kunnen worden om te parkeren.

De woningen en handelszaken langs de werfzone zullen tijdens het grootste deel van de werkzaamheden bereikbaar blijven. Enkel gedurende korte momenten, zoals tijdens het frezen en het plaatsen en afkoelen van het asfalt, zullen de percelen tijdelijk niet toegankelijk zijn. Er wordt aangeraden de wagen buiten de werfzone te parkeren.

Opgelet: Deze werkzaamheden zijn sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. De planning kan dus nog wijzigen.

 • 16 Augustus 2018 om 14:13

Tram- en bustunnel onder kruispunt van Universiteitslaan (N702) en Grote Ring (R71) Hasselt voor vlotter openbaar vervoer

Door Niels Kolb

Het Agentschap Wegen en Verkeer en De Lijn gaan het kruispunt van de Grote Ring (R71 Gouverneur Verwilghensingel) met de Universiteitslaan (N702) in Hasselt herinrichten. Er komt een tunnel voor het openbaar vervoer onder het kruispunt. Deze tram- en bustunnel is onderdeel van het Spartacusproject en zal in de toekomst gebruikt worden door de nieuwe sneltrams. Door deze tunnel nu al aan te leggen en in gebruik te nemen voor de lijnbussen, versterken we ook op korte termijn het openbaar vervoer in Limburg. Ook komen er een aantal nieuwe fiets- en voetgangerstunnels aan het kruispunt. Maandag 20 augustus starten de voorbereidende werkzaamheden.

Langs de Universiteitslaan en Koning Boudewijnlaan leggen AWV en De Lijn een aparte rijbaan voor het openbaar vervoer aan. Die gaat in een tunnel onder het kruispunt met de Grote Ring door. “We investeren 9,6 miljoen euro in een vlottere doorstroming van het openbaar vervoer”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Reizigers van De Lijn zullen in de toekomst niet meer moeten aanschuiven op de Universiteitslaan en aan de verkeerslichten aan de Grote Ring. De tunnel wordt in eerste instantie gebruikt door Lijnbussen en later door de Spartacustrams. De snelheid en de stiptheid van het openbaar vervoer op de as Hasselt-Genk-Oost-Limburg zullen hierdoor drastisch verbeteren”.
 

Extra fiets- en voetgangerstunnels

“We investeren ook 11,4 miljoen euro in vlotte en veilige fiets- en wandelverbindingen”, benadrukt Weyts. AWV zal de fietsinfrastructuur op en rond het kruispunt vernieuwen. De fietsonderdoorgangen worden ruimer en krijgen meer lichtinval. Een extra fiets- en voetgangerstunnel aan de noordzijde van het kruispunt zal straks de Japanse tuin verbinden met de Grenslandhallen. Ook verderop in de Universiteitslaan komt een nieuwe fiets- en voetgangerstunnel die de tram- en bushaltes aan het provinciehuis en de Grenslandhallen met elkaar verbindt. 

Bovengronds krijgen de kruispunten van de Universiteitslaan met de Grote Ring en met de Via Media een verbeterde inrichting met langere voorsorteerstroken en aparte invoegstroken voor het verkeer dat rechtsaf slaat. Bovendien worden de kruispunten uitgerust met slimme verkeerslichten. Zo zorgen we voor een veiligere verkeerssituatie voor alle weggebruikers en vlotter verkeer op de kruispunten, de Universiteitslaan en de Grote Ring.
 

Voorbereidende werken buiten de rijweg tot medio 2019

Eind augustus starten de voorbereidende nutswerken. Deze duren tot het voorjaar 2019 en vinden plaats buiten de rijweg. Daardoor zal de hinder voor het verkeer en de omgeving slechts minimaal zijn. In de loop van 2019 starten de hoofdwerken met de bouw van de tram- en bustunnel, de vernieuwing van de fietsinfrastructuur en de herinrichting van de kruispunten. Die uitvoering zal ongeveer een jaar in beslag nemen. Dankzij een slimme fasering en door de rijweg tijdelijk op te schuiven, kan het autoverkeer tijdens deze werken steeds in alle richtingen gebruik blijven maken van het kruispunt.

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

Het agentschap en De Lijn zullen uitgebreid over deze werkzaamheden communiceren. Je kan via www.wegenenverkeer.be/trambustunnelHasselt inschrijven op de digitale nieuwsbrief om snelle updates te ontvangen.

 • 16 Augustus 2018 om 11:45

Werken E34 Ranst: snelweg vanaf volgende week 10 nachten afgesloten richting Nederland

Door Niels Kolb

Vanaf volgende week start de tweede fase van de grondige vernieuwingswerken op de E34 in Ranst. Na de vernieuwing van het wegdek richting Antwerpen, wordt nu het wegdek in de richting van Nederland vernieuwd. Omdat de werken langs deze kant minder ingrijpend zijn, nemen ze minder tijd in beslag en wordt er enkel ’s nachts gewerkt. Vanaf maandagnacht 20 augustus tot en met 30 augustus is de snelweg gedurende 10 nachten afgesloten richting Nederland. Het verkeer volgt ’s nachts een omleiding. Overdag is er geen verkeershinder. 
 

Vernieuwing wegdek richting Nederland

Tijdens de eerste fase (6 juli - 4 augustus) van de werken werd de fundering en het wegdek richting Antwerpen vernieuwd. Nu wordt het wegdek richting Nederland aangepakt. Langs deze kant worden enkel de onder- en toplagen asfalt van het wegdek vernieuwd. Daardoor kunnen de werken richting Nederland op tien nachten volledig afgerond worden. De werken starten vanaf maandagavond 20 augustus en duren tot 30 augustus.  
 

E34 richting Nederland 10 nachten afgesloten

Tijdens deze periode is de snelweg richting Nederland ‘s nachts volledig afgesloten tussen 21.00 uur en 06.00 uur. Overdag is de snelweg gewoon open en kan het verkeer richting Nederland over de onderlagen asfalt rijden.
Tijdens de nachtelijke sluitingen rijdt het verkeer richting de E34 naar Nederland verder door op de E313 tot aan de afrit Massenhoven (nr. 19). Daar verlaat het de snelweg en rijdt het via de N14 naar de oprit van Zoersel (nr. 20) waar het opnieuw de E34 kan oprijden. Het op- en afrittencomplex Oelegem (nr. 19) op de E34 blijft tijdens fase 2 overdag steeds open, ’s nachts is de afrit Oelegem afgesloten.
 

Ranst

 

Snelheidsbeperking

Ter hoogte van de werfzone geldt er overdag een snelheidsbeperking van 70 km/u.
 

Weersgevoelig

Asfalteringswerken zijn steeds erg weergevoelig. Bij regenweer kan de huidige planning nog wijzigen. De meest actuele info en alle kaartmateriaal is steeds beschikbaar op www.wegenenverkeer.be/ranst.

 • 16 Augustus 2018 om 09:03

N80, Sint-Truiden: Wijziging planning van verlenging afslagstroken

Door Niels Kolb

Het Agentschap Wegen en Verkeer voert momenteel aanpassingen uit aan 4 kruispunten op de N80 in Sint-Truiden. Aan de verkeerslichten worden 7 afslagstroken verlengd, om zo de doorstroming en verkeersveiligheid op de gewestweg te verbeteren. Omwille van logistieke omstandigheden zal het agentschap de planning van de werkzaamheden aanpassen zodat de werken ten laatste eind augustus en dus tijdens de verkeersluwe vakantie klaar geraken.  

Door onvoorziene omstandigheden kan de aannemer pas vanaf 20 augustus betonwerken uitvoeren. Om de werkzaamheden toch verder te kunnen laten gaan, zal hij in de loop van de volgende dagen eerst op alle kruispunten de voorbereidende werkzaamheden uitvoeren en fundering plaatsen. Op 20 augustus start de aannemer vervolgens met de plaatsing van de betonnen kantstroken. Vanaf 22 augustus volgen de laatste asfaltwerken. 

Op de afslagstroken waar gewerkt wordt, blijft telkens een verkorte afslagstrook beschikbaar. Om de doorgang naar het centrum te vrijwaren, zal de aannemer nooit tegelijkertijd t.h.v. de Rellestraat en de Hasseltsesteenweg (N722) of de Luikersteenweg (N3e) en de Tongersesteenweg (N79) werken. Omdat deze werkzaamheden sterk weersafhankelijk zijn, is het niet mogelijk om de exacte timing per kruispunt mee te geven. 


Om de hinder te beperken, wordt enkel buiten de spitsuren gewerkt (tussen 9.00 uur en 15.30 uur). Tijdens de werken wordt de linkerrijstrook plaatselijk ingenomen. Verkeer kan steeds over de rechterrijstrook blijven rijden. Links afslaan blijft ook telkens mogelijk. Buiten de werkuren worden beide rijstroken terug opengesteld voor verkeer. 

 • 16 Augustus 2018 om 09:03

Vanaf 20 augustus werken aan de Antwerpsesteenweg (N70) in Gent

Door Niels Kolb

Het Agentschap Wegen en Verkeer start vanaf 20 augustus met aanpassingen aan het kruispunt van de Antwerpsesteenweg en de Groenstraat/Orchideestraat (Gent). Vanaf half september wordt vervolgens ook het kruispunt met de Drieselstraat en de op- en afrit met de R4 aangepakt. De werken duren naar verwachting tot eind september.

Wat houden de werken in

Vanaf 20 augustus wordt gestart met de eerste tijdelijke aanpassingen aan het kruispunt met de Orchideestraat. In afwachting van definitieve herinrichting in 2019 worden er nu al maatregelen genomen om het kruispunt veiliger te maken.

Er komen aparte verkeerslichten voor fietsers. Fietsers die de Antwerpsesteenweg blijven volgen kunnen via een drukknop aangeven dat ze willen oversteken. Deze verkeerslichten bevinden zich op ruime afstand voor de wagens op nieuwe verhoogde verkeerseilanden. Hierdoor wordt ook de afstand die fietsers moeten afleggen om de aantakkende straten te dwarsen beperkt tot een minimum. De fietspaden worden duidelijk zichtbaar via een rode kleur op het asfalt.
 

Situatie voor het verkeer

Er wordt eerst gewerkt aan de kant van Gent, ter hoogte van de Orchideestraat en de Groenstraat. Wanneer deze werken zijn afgerond starten de werken aan de kant van Lochristi, ter hoogte van de Drieselstraat en de op- en afrit met de R4. Als laatste zullen de heringerichte fietspaden worden voorzien van een rode kleur.

Het gemotoriseerd verkeer wordt er plaatselijk over één rijstrook geleid. Alle verkeersbewegingen blijven mogelijk. De fietsers worden via de rechterrijstrook geleid.

Wegenwerken zijn altijd sterk weersafhankelijk. De weersomstandigheden kunnen deze planning nog wijzigen.

 • 14 Augustus 2018 om 15:54

Vanaf 16/08 beton- en asfaltherstellingen aan de R4 in Vinderhoute en Gent

Door Niels Kolb

Op donderdag 16 augustus start het Agentschap Wegen en Verkeer met herstellingswerken aan het beton van de R4 ter hoogte van Vinderhoute. Op het grondgebied van Gent wordt vanaf 20 augustus het asfalt van de invoegstrook van de N9 naar de R4 hersteld. 
 

Vanaf 16/08 tem 25/08: betonherstelling Vinderhoute

De aannemer voert plaatselijk een betonherstelling uit op de R4. De werken starten vanaf 9u00 op donderdag 16 augustus en zullen, als alles vlot verloopt, op 25 augustus na de avondspits klaar zijn.

Het verkeer kan via één rijstrook (in plaats van twee) passeren.

Vanaf 20/08 tem 30/08: asfaltherstelling invoegstrook N9 richting Wondelgem/Zelzate

Op 20 augustus starten de werken waarbij het asfalt van de invoegstrook van de N9 naar de R4 wordt aangepakt. Hiervoor moet de oprit volledig worden afgesloten. Deze werken duren tot en met 30 augustus.
 

Situatie voor het verkeer:

 • het verkeer voor de R4 in de richting van Wondelgem/Zelzate rijdt onder de brug door en neemt de afrit in de richting van E40/17 en Oudenaarde (N60)
 • in de bocht slaat het verkeer af naar de Industrieweg (de parallelweg)
 • aan het kruispunt met de Evergemsesteenweg kan het verkeer vervolgens de R4 oprijden.
 • 14 Augustus 2018 om 15:49

Kolonel Dusartplein, Hasselt: Tweede fase aanleg oversteekplein start 16 augustus

Door Niels Kolb

Donderdag 16 augustus start de tweede fase van de aanleg van het oversteekplein aan de bushalte van het Kolonel Dusartplein in Hasselt. Vanaf dan wordt de kleine ring twee weken volledig onderbroken voor doorgaand verkeer tussen de Maastrichterpoort en de Koning Boudewijnlaan. Eind augustus worden de verkeerslichten in gebruik genomen en gaat het nieuwe oversteekplein open voor verkeer.    

Tijdens de werken in fase 2 volgt het doorgaand verkeer komende van de kleine ring of de Maastrichterstraat een omleiding via de Maastrichtersteenweg. De Martelarenlaan is dan wel weer bereikbaar via de Koning Boudewijnlaan. 


De bushalte en de ondergrondse parkeergarage blijven gedurende de volledig duur van de werken bereikbaar. 

Net zoals in de vorige fase worden de afsluitingen en omleidingen enkel toegepast op weekdagen. Tijdens het weekend gaat de omgeving van de bushalte volledig open voor alle verkeer. Bij drukke evenementen of op marktdagen wordt er niet of enkel in de niet-hinderende zones op het Kolonel Dusartplein gewerkt.

Eind augustus zal de aannemer in de loop van 2 nachten een okerkleurige toplaag en de markeringen aanbrengen. Er zal dan opnieuw een tijdelijke omleiding gelden. Aansluitend op de wegeniswerken worden de verkeerslichten in gebruik genomen en gaat het oversteekplein voor iedereen open.  
 

Vlot en veilig oversteken

Het oversteekplein aan de bushalte van het Kolonel Dusartplein is een proefproject van het Agentschap Wegen en Verkeer, de stad Hasselt en De Lijn. Het project moet de doorstroming van de bussen aan de flessenhals optimaliseren en de actieve weggebruikers op een veilige en vlotte manier over het kruispunt loodsen.

Meer info over dit project vind je op www.wegenenverkeer.be/oversteekpleinhasselt.

 • 14 Augustus 2018 om 12:59

Nieuwe baan (N174) in Laakdal krijgt slemlaag voor meer comfort

Door Niels Kolb

Vorig jaar heeft het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) onderhoudswerken laten uitvoeren aan het wegdek van de Nieuwe Baan (N174) in Laakdal. Na uitvoering van de werken bleek de kwaliteit van het wegdek echter niet optimaal. Om het comfort voor de weggebruikers en omwonenden te verbeteren zal AWV een slemlaag aanbrengen op de Nieuwe baan. De werken vinden plaats van 20 tot en met 25 augustus 2018.
 

Slemlaag op Nieuwe Baan

De onderhoudswerken die vorig jaar werden uitgevoerd op de Nieuwe Baan bestonden uit een bestrijking van het wegdek. De gebruikte steenslag bij deze bestrijking voldeed echter niet aan de gangbare kwaliteitsnormen waardoor het resultaat van de bestrijking achteraf niet optimaal bleek te zijn. Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft toen extra veegbeurten laten uitvoeren om de losse steenslag te verwijderen. Ook werd de staat van het wegdek na de bestrijkingswerken van kortbij opgevolgd. Na analyse bleek dat de uitgevoerde bestrijking niet voldoende hecht op de bitumenlaag van het wegdek. 
 
Na overleg met de gemeente Laakdal zal AWV een slemlaag aanbrengen op het wegdek van de Nieuwe Baan. Met deze ingreep willen we het comfort voor de omwonenden en de weggebruikers verbeteren. Zo zal de slemlaag ervoor zorgen dat de losse steenslag beter gebonden blijft en minder geluid en stof veroorzaakt. Op de kruispunten van de Nieuwe Baan zal plaatselijk eerst de oorspronkelijke bestrijkingslaag hersteld worden. 
 

Tijdelijk eenrichtingsverkeer 

De werfzone situeert zich tussen het complex Geel-Oost (nr. 24) van de E313 en de rotonde met de Borgtstraat. De werken starten op maandag 20 augustus en duren tot en met zaterdag 25 augustus.
 
Tijdens de asfalteringswerken geldt er op de Nieuwe Baan tijdelijk eenrichtingsverkeer richting de rotonde. Het verkeer richting de E313 wordt omgeleid via de Borgtstraat/Meerlaarstraat (N141), Geelsebaan/Kiezel (N126) en de Biezenhoed/Vezemeer. De op- en afritten van het complex Geel-Oost blijven steeds open. Fietsers volgen in beide richtingen een lokale omleiding.
 

Werken erg weersafhankelijk

Asfalterings- en bestrijkingswerken zijn steeds zeer weersgevoelig. Bij regenweer bestaat de kans dat de planning nog gewijzigd wordt. Voor bestrijkings- en slemwerken is ook de luchtvochtigheid van groot belang. Als de ondergrond niet voldoende droog is, kan er eveneens niet gewerkt worden.

 • 14 Augustus 2018 om 08:25

Twee weken onderhoudswerken Zandstraat (N403) in Sint-Gillis-Waas

Door Niels Kolb

Het Agentschap Wegen en Verkeer start op maandag 20 augustus met onderhoudswerken op de Zandstraat (N403) in Sint-Gillis-Waas. De werfzone bevindt zich tussen de kruising met de Vosdreef tot Zandstraat 119 (schoenenwinkel). Tijdens de werken kan het verkeer beurtelings passeren. Het verkeer houdt best rekening met hinder en langere rijtijden. De werken zullen twee weken duren. Voor de start van het schooljaar zal de weg terug open zijn in beide richtingen.

Wat houden de werken in

Met het structureel onderhoud wordt de toplaag asfalt in de volledige breedte van de weg vernieuwd. Ook het aanliggende fietspad in de richting van Kemzeke wordt aangepakt. De aannemer start op maandag 20 augustus en wil de werken afronden begin september.

Situatie voor het verkeer

Tijdens de volledige duur van de werken wordt de aansluiting van de Zandstraat (N403) met de Collemansstraat afgesloten.
 • Fietsers

  • Fietsers rijden via de Beekstraat, Grouwesteenstraat, Heerweg en Heerbaan

 • Lokaal verkeer

  • Het gemotoriseerd verkeer kan beurtelings passeren, dit wordt geregeld met tijdelijke verkeerslichten.

 • Doorgaand en zwaar verkeer

  • Doorgaand verkeer wordt geadviseerd een alternatieve route te volgen via de N49/E34, de R1 en de E17

Minder hinder

Om de hinder zoveel mogelijk te beperken worden de werken in een verkeersluwe periode uitgevoerd. Als alles volgens planning verloopt zullen de werken voor de start van het schooljaar zijn afgerond.

Wegenwerken zijn altijd sterk weersafhankelijk. De planning kan nog wijzigen afhankelijk van de weersomstandigheden.

 • 14 Augustus 2018 om 08:23

Vernieuwing wegdek Gasthuisstraat (N142) in Geel

Door Niels Kolb

Vernieuwing wegdek Gasthuisstraat (N142) in Geel

Vanaf maandag 20 augustus voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werken uit aan het wegdek van de Gasthuisstraat (N142) in Geel. Tussen het kruispunt met de Diestseweg (N126) en het kruispunt met De-Billemontstraat/Laar wordt het asfalt vernieuwd. De werkzaamheden zullen bij goede weersomstandigheden een week duren. Het verkeer volgt tijdens de werken een omleiding. 
 

Vernieuwing wegdek

Het wegdek van de Gasthuisstraat is grotendeels versleten en aan een grondige onderhoudsbeurt toe. Daarom wordt zowel de onderlaag als de toplaag asfalt van het wegdek vernieuwd. De werfzone situeert zich tussen het kruispunt met de Diestseweg (N126) en het kruispunt met De-Billemontstraat/Laar. Op de parkeerstrook wordt enkel de toplaag asfalt vervangen. Na het asfalteren zullen ook de huidige fietssuggestiestroken opnieuw aangebracht worden.
 

Verkeershinder

De vernieuwing van het wegdek wordt in de zomervakantie uitgevoerd om de hinder voor het verkeer zoveel mogelijk te beperken. De werken starten op maandag 20 augustus en duren tot en met vrijdag 24 augustus. Tijdens de werken is de Gasthuisstraat volledig afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

 • Doorgaand verkeer wordt omgeleid via de Westelijke Ring (R14), de Rijn (N71) en de Kievermont.
 • Zwaar verkeer (+3,5t) wordt omgeleid via R14, N19g, E34, N18, N118.
 • Fietsers kunnen omrijden via de Diestseweg, Eikevelden en Laar of met de fiets aan de hand over de voetpaden van de Gasthuisstraat.
 • De bussen van De Lijn volgen tijdens de werken een omleiding.


 

Weersgevoelig

Asfalteringswerken zijn altijd erg weersgevoelig. Bij regenweer kan de huidige planning nog wijzigen. De meest actuele info is steeds beschikbaar op www.wegenenverkeer.be/geel.

 • 13 Augustus 2018 om 14:59
❌