[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Gisteren — 16 Februari 2019Trends.be : Beleid

Europees mededingingsbeleid onder druk: 'De arrogantie van de grote landen maakt Europa kapot'

Europees commissaris Margrethe Vestager heeft de treinfusie tussen het Franse Alstom en het Duitse Siemens verboden. Parijs en Berlijn verteren die beslissing niet. Zij willen een versoepeling van de concurrentieregels, zodat Europa 'industriële kampioenen' kan baren. De doos van Pandora voor de Europese vrije markt?
 • 16 Februari 2019 om 10:29
OuderTrends.be : Beleid

Jude Woodward over de koude oorlog tussen de VS en China: 'Er zijn nu al blokken'

Met de handelsbelemmeringen, de beschuldigingen van cyberspionage en het militaire machtsvertoon in de Zuid-Chinese Zee krijgt een nieuwe Koude Oorlog vorm. "De Verenigde Staten zoeken de confrontatie met China. En dat mag gezegd worden", vindt Jude Woodward..
 • 15 Februari 2019 om 14:11

'Het spook van het populisme waart door Europa'

Wie binnenkort in het Europees Parlement de meerderheid uitmaakt, is even belangrijk voor de toekomst van Europa als de brexit. Dat zegt Jean-Pierre Blumberg, advocaat en docent aan de Universiteit Antwerpen.
 • 15 Februari 2019 om 10:45

De grote groene belastinghervorming: ook voor een klimaatplan moet de rekening kloppen

Na alle protestacties van de voorbije weken is het duidelijk dat deze en de volgende regering maatregelen moeten nemen tegen de klimaatopwarming. Zulke plannen hebben alleen kans op slagen als wordt nagedacht over de financiering.
 • 15 Februari 2019 om 09:27

Vijf waarschuwingen van de Nationale Bank van België

Pierre Wunsch, sinds begin dit jaar de gouverneur van de Nationale Bank van België, stelde begin deze week het jaarverslag 2018 voor. Op basis van het rapport gaf hij vijf sociaaleconomische waarschuwingen mee die tegelijk aanbevelingen bevatten.
 • 14 Februari 2019 om 23:15

Belgische excess profit rulings zijn geen illegale staatssteun: 'Europa is een slechte verliezer'

Het Europees Hof van Justitie heeft geoordeeld dat de Belgische staat geen illegale staatssteun aan multinationals heeft verleend via fiscale voordelen in het kader van de zogenoemde excess profit rulings. Maar volgens Isabel Verlinden van PwC gaat de Europese Commissie mogelijk in beroep.
 • 14 Februari 2019 om 11:46

'We gaan de bouw van nieuwe gascentrales toch niet subsidiëren?'

Geluk bij een ongeluk: België zal straks geen andere keuze hebben dan de jongste kerncentrales langer open te houden. Dat zegt Trends-redacteur Daan Killemaes.
 • 13 Februari 2019 om 19:47

'Tax shelter is geen passe-partout'

'Als de halve economie straks haar fiscale gunstregime heeft, betaalt de federale staatskas een hoge prijs.' Dat zegt Trends-redacteur Roeland Byl.
 • 12 Februari 2019 om 15:44

Geld gezocht voor het klimaatbeleid: begrotingsdogma's versperren de weg

De klimaatspijbelaars eisen meer geld voor klimaatbeleid. Terecht, volgens veel economen. Alleen zijn geldcreatie en het monetair beleid niet de oplossing. Overheidsinvesteringen zijn dat des te meer, maar daarvoor zitten begrotingsdogma's in de weg.
 • 12 Februari 2019 om 09:42

Ondernemers willen snellere daling uitkeringen

Trends ging bij ondernemers na hoe zij aankijken tegen de politieke gebeurtenissen van de voorbije maanden. Een kleine meerderheid heeft kritiek op het Marrakech-pact. De bedrijfsleiders willen ook dat de snellere daling van de uitkeringen er daadwerkelijk komt. En koopkrachtversterkende maatregelen blijven welkom.
 • 9 Februari 2019 om 07:53

Dirk De Ruyver (FIT): 'Het vrijhandelsakkoord met Japan is het akkoord waar we al jaren op wachten'

De Europese Unie en Japan zetten de grootste vrijhandelszone ter wereld op. "Dit akkoord komt tegemoet aan heel wat verzuchtingen van de Europese industrie", zegt Dirk De Ruyver, Vlaams economisch vertegenwoordiger voor Flanders Investment & Trade in Tokio.
 • 8 Februari 2019 om 11:58

'Nationale staking is schijnvertoning'

De nationale staking van 13 februari kost een pak geld aan de economie en is slecht voor het imago van België als investringsklimaat. Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.
 • 8 Februari 2019 om 11:43

'Een maximumpensioen is een goede vorm van herverdeling'

De SP.A pleit voor een minimumpensioen van 1500 euro. Professor economie Koen Schoors (UGent) ziet ook wel wat in een maximumpensioen: 'Dan hoeft de overheid minder te investeren in maatregelen voor de groep met de laagste pensioenen.'
 • 6 Februari 2019 om 17:28

Hoe moet het nu verder met 5G in België?

Federaal minister van Telecom Philippe De Backer (Open Vld) vindt geen akkoord met de deelstaten over de uitrol van het supersnelle mobiele 5G-internet. Een alternatief met tijdelijke licenties en een verlenging van de bestaande regelingen wordt nu gelanceerd, maar het is de vraag of dat juridisch mogelijk is en of dat politiek te verteren is.
 • 6 Februari 2019 om 16:08

5G-veiling in 2020 zo goed als onwaarschijnlijk

Het overlegcomité tussen de federale en lokale overheden over de veiling van de 5G-frequenties heeft geen akkoord opgeleverd. Daarmee dreigt de uitrol van 5G enkele jaren vertraging op te lopen.
 • 6 Februari 2019 om 09:30

'Kerncentrales openhouden is de beste klimaatmaatregel'

Het is absurd de kerncentrales vervroegd te sluiten als het alternatief is gesubsidieerde gascentrales te bouwen en zo de uitstoot van CO2 te subsidiëren. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.
 • 5 Februari 2019 om 15:17

Vijf opvallende verkiezingsvoorstellen van het VBO

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) stelt vandaag haar memorandum voor de parlementsverkiezingen voor. Trends haalde er vijf opvallende voorstellen uit die de werkgeversorganisatie graag op de volgende regeringstafel ziet belanden.
 • 4 Februari 2019 om 14:02

Thomas Piketty pleit voor een democratischer Europa: 'We moeten ophouden met vuur te spelen'

De opkomst van het populisme en de afkeer van de publieke opinie tegen Europa heeft een groep economen, juristen en Europese politieke leiders ertoe aangezet een manifest op te stellen waarmee ze de Europese Unie nieuw leven willen inblazen. De Franse econoom Thomas Piketty is een van de ondertekenaars.
 • 4 Februari 2019 om 12:47

'Onze betere leiders zijn dan toch geen psychopaten'

Er is een verband tussen psychopathie en leiderschap, maar dat verband is ontzettend zwak. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.
 • 3 Februari 2019 om 13:22

Frank Van Gool (Renta) over vergroening bedrijfswagenpark: 'Focus ligt te sterk op bedrijfswagens'

Met elke klimaatmars komt de bedrijfswagen meer en meer onder vuur te liggen. De politieke partijen komen met voorstellen om de bedrijfswagenvloot te vergroenen. "Wij zijn niet tegen vergroening maar we hebben ook geen glazen bol", reageert Frank Van Gool, de directeur van Renta, de federatie van de voertuigenverhuurders.
 • 1 Februari 2019 om 16:48
❌