[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderSport : Jupiler Pro League

Landskampioen Club Brugge goes Hollywood

Competitievoetbal is nog niet voor meteen en ook op transfervlak is het voorlopig rustig bij kersvers landskampioen Club Brugge. De blauw-zwarte social media afdeling draait al wel op volle toeren.

Ter gelegenheid van de heropening van de bioscopen kregen enkele bekende filmklassiekers een blauw-zwart jasje aangemeten. Zo is Philipe Clement 'The Godfather' van Brugge en is Emmanuel Dennis niet alleen een 'menace' op het veld. Rode Duivel Hans Vanaken gaat voortaan door het leven als 'Lord of the Shoes' en voor het betere knipwerk kan je terecht bij Edward Sobolhands.

Coach Philippe Clement staat komend seizoen - na een titel met Genk en nadien met Club - voor de zware taak om zich voor de derde keer op rij te kronen tot landskampioen van België. Hopelijk voor hem wordt het een 'Escape to Victory' en niet 'Der Untergang'.  • 2 Juli 2020 om 20:39

Coronacrisis zorgt voor opmerkelijke vacature bij KRC Genk

De coronacrisis heeft voor een opmerkelijke vacature gezorgd bij KRC Genk. De Limburgers zoeken een Chief Cleaning Officer.

De Chief Cleaning Officer mag mee op verplaatsing en moet ervoor zorgen dat het uitvak én de kleedkamer proper worden achtergelaten. Solliciteren kan tot 3 juli.

Stephan Poelmans ,commercieel directeur bij KRC Genk, legt uit: "Als we op verplaatsing spelen, doen we er alles aan om het stadion van de gastheer netjes achter te laten. Dat geldt zowel voor onze supporters als voor onze spelers. Sinds de uitbraak van het coronavirus wint hygiëne alleen maar aan belang. Daarom werven we een 'Chief Cleaning Officer' aan. Deze nieuwe collega kuist en ontsmet de bezoekende kleedkamer en is - zodra supporters weer toegelaten zijn - verantwoordelijk voor de opruim van het uitvak."

Pro League en Eleven Sports ondertekenen nieuw mediacontract voor komende vijf jaar

Eleven Sports en de Pro League hebben een akkoord bereikt over het nieuwe mediacontract voor de komende vijf jaar.

Eleven zal de komende vijf seizoenen (2020-2025), als exclusieve rechtenhouder, de rechten exploiteren van alle competities van de Pro League: 1A, 1B, Women Super League, de bekercompetitie, de Supercup en de E-Pro League. Eleven zal dat doen in nauwe samenwerking met de Pro League én de 24 profclubs.

Op 12 februari ll. wees de Algemene Vergadering van de Pro League de mediarechten van het Belgische voetbal exclusief aan Eleven Sports toe. Na het akkoord over de verdeelsleutel tussen de 24 Pro League clubs, gingen het management van de Pro League en Eleven Sports aan tafel om de overeenkomst voor de komende vijf seizoenen uit te werken. Op 12 juni ll. zette de Raad van Bestuur van de Pro League het licht op groen voor de afrondende gesprekken en vandaag werd de overeenkomst door alle partijen ondertekend. De officiële ondertekening gebeurde in aanwezigheid van Pierre François, CEO van de Pro League, en van Guillaume Collard, Managing Director van Eleven Sports België/Luxemburg.

Het is de uitdrukkelijke wens van beide partijen de overeenkomst in partnerschap uit te voeren en samen het 'merk' Belgisch voetbal nog sterker in de markt te zetten.

In de komende weken zullen Eleven Sports en de Pro League hun concrete plannen toelichten.

Pierre François, CEO van de Pro League: "Ik ben verheugd door de ondertekening van de overeenkomst én ook door de relatie die Eleven Sports en de Pro League tijdens de onderhandelingen reeds opbouwden. De overeenkomst is uiteraard in lijn met de bepalingen uit de tender. We ondertekenen vandaag een sterke overeenkomst, waar zowel onze clubs als de fans van zullen genieten. Het Belgisch voetbal staat aan het begin van vijf mooie jaren!"

Guillaume Collard, Managing Director Eleven Sports in België en Luxemburg en Group Head of Acquisitions: "Het sluiten van een overeenkomst van een dergelijke omvang, vraagt tijd. Ik wil Pierre François en Leander Monbaliu van de Pro League, alsook de 24 clubs, bedanken voor het vertrouwen. Dit is een nieuwe stap voor het Belgische voetbal. Wij staan te popelen om er op 7 augustus aan te beginnen. In de komende dagen zullen we getekende akkoorden kunnen aankondigen en zullen we ook onze plannen voor volgend seizoen toelichten."
  • 26 Juni 2020 om 16:21

AA Gent haalt Arslanagic en Nurio

Dino Arslanagic en Nurio Fortuna dragen voortaan het shirt van AA Gent. Arslanagic komt over van Antwerp, Nurio ruilt het Stade du Pays de Charleroi voor de Ghelamco Arena.

"Met Arslanagic verwelkomen we een ervaren Belgische verdediger in onze rangen", meldt AA Gent. "Hij begon zijn voetbalcarrière bij de jeugd van Moeskroen en LOSC Lille, waarna hij in 2017 werd opgepikt door Standard. Nadien kwam hij opnieuw voor Moeskroen uit. In juli 2017 trok hij naar Antwerp, waar hij de afgelopen drie seizoenen vast in de basis stond."

In totaal speelde Arslanagic al 173 wedstrijden in de Jupiler Pro League. De 27-jarige verdediger sloot een overeenkomst voor twee seizoenen met de Buffalo's.

Ook de transfer van Nurio is volledig afgerond. De 25-jarige Angolese linksachter tekende voor vier seizoenen bij AA Gent. "Nurio was een naam die heel snel bij ons naar voren kwam", zegt sports manager Tim Matthys op de website van AA Gent. "Hij behoort tot de beste linksachters van België en kent de competitie heel goed. We hebben dan ook niet getwijfeld om hem naar KAA Gent te halen."


Mbokani blijft bij Antwerp

Er werd de voorbije weken fel aan de mouw van Dieumerci Mbokani getrokken, maar de fans van Antwerp kunnen op beide oren slapen: hun doelpuntenmachine heeft zijn contract op de Bosuil verlengd.

"R. Antwerp FC en Dieumerci Mbokani kunnen met trots aankondigen dat zijn contract op de Bosuil met 1 seizoen wordt verlengd", meldt de club met stamnummer 1.

"Antwerp is altijd mijn eerste keuze geweest voor een verlengd verblijf. Ik kijk enorm uit om snel aan te sluiten bij de groep", laat Mbokani, het afgelopen seizoen de Gouden Stier van de Jupiler Pro League, optekenen.


Genk stelt nieuwe shirt voor ... in de carwash (VIDEO)

Racing Genk steekt volgend seizoen in het nieuw. Genk stelde het nieuwe thuisshirt voor ... in de carwash.

Kristian Thorstvedt was het model van dienst in de carwash en hield er een nat pak aan over.
  • 23 Juni 2020 om 14:20

Club Brugge werkt eerste veldtraining af en stelt nieuwe shirts voor

Na de medische testen van vrijdag en zaterdag vond maandag de eerste veldtraining van Club Brugge plaats. Na afloop van die eerste trainingssessie in het Belfius Basecamp in Westkapelle werden de nieuwe shirts voor volgend seizoen voorgesteld.

De nieuwe shirts ogen erg vertrouwd voor de fans. Club Brugge zal ook volgend seizoen tijdens de thuiswedstrijden in de traditionele verticale blauw-zwarte strepen spelen. Het uitshirt is wit met diagonale grijze lijnen.

Om 10u30 kreeg Philippe Clement een groep vol met vertrouwde namen te zien voor de eerste training. Van de sterkhouders van vorig seizoen ontbraken enkel Simon Deli (die nog in Ivoorkust vertoeft) en Percy Tau (die tot 30 juni van Brighton wordt gehuurd en waarvan nog niet duidelijk is of hij ook volgend seizoen nog voor Club zal uitkomen).

Kaveh Rezaei en Amadou Sagna, vorig seizoen uitgeleend aan respectievelijk Charleroi en KV Oostende, waren wel van de partij. Ook beloften Noah Aelterman, Thomas Van Den Keybus, Siemen Voet en Senne Lammens mochten meetrainen met de A-kern. In die A-kern is geen plaats meer voor Jordi Vanlerberghe, Cyril Ngonge, Karlo Letica en Guillaume Hubert.


Najar: 'Ik hoop dat ik op een dag kan terugkeren'

In een videoboodschap op Instagram heeft Andy Najar afscheid genomen van de supporters van Anderlecht.

Najar keert terug naar de Amerikaanse Major League Soccer, waar Anderlecht hem in 2013 wegplukte bij DC United. Komend seizoen gaat de 27-jarige Hondurees aan de slag bij Los Angeles FC. Dat nieuws raakte eerder deze week bekend.

"Ik wil jullie bedanken voor jullie liefde, zorg en steun voor mezelf en mijn familie", zegt Najar in een video op Instagram. "Ik hoop dat ik op een dag kan terugkeren om jullie te horen supporteren voor de club zoals jullie altijd doen. Anderlecht zal altijd een speciale plaats in mijn hart hebben en ik hoop dat de club nog veel titels zal winnen. Succes en een goede gezondheid voor jullie allemaal!"

Najar speelde 164 wedstrijden in het shirt van Anderlecht en won twee landstitels (2013-2014 en 2016-2017). Door een zware knieblessure kwam hij afgelopen seizoen niet in actie voor paars-wit.  Na zijn video voor de Anderlecht-fans postte Najar ook een foto in de trainingsoutfit van zijn nieuwe club. "Nieuwe start bij Los Angeles FC", schreef hij erbij.


Antwerp haalt Verstraete terug naar België

Antwerp heeft zich versterkt met Birger Verstraete. De 26-jarige middenvelder wordt voor een seizoen gehuurd van het Duitse Keulen. De Great Old bedong ook een aankoopoptie.

Verstraete startte zijn carrière bij de jeugd van KV Oostende en maakte al snel de overstap naar Club Brugge waar hij officieel debuteerde in 2012. Tot en met vorig jaar was Birger actief in de Jupiler Pro League waar hij door zijn goeie prestaties bij AA Gent een transfer naar de Bundesliga afdwong. 

Eerste transfer voor Oostende

KV Oostende heeft een eerste versterking beet. De 23-jarige spits Marko Kvasina komt over van de Oostenrijkse eersteklasser SV Mattersburg. De gewezen jeugdinternational van Oostenrijk ondertekende een contract t/m 2023 met een optie op een bijkomend seizoen.

Marko Kvasina is een Oostenrijkse spits met Kroatische roots. In 2014 debuteerde hij op 17-jarige leeftijd voor de Oostenrijkse topclub Austria Wien. Na drie seizoenen bij Austria speelde hij zichzelf op de radar van verscheidene clubs. Het was uiteindelijk FC Twente dat hem naar Nederland haalde. Na één seizoen in de Nederlandse Eredivisie keerde Marko terug naar de Oostenrijkse heimat. Hij ging er aan de slag bij SV Mattersburg.

"Mijn contract bij Mattersburg loopt eind juni af dus ik verwacht om begin juli te kunnen aansluiten bij KVO. Ik kijk er in elk geval naar uit. De tijd was aangebroken om de Oostenrijkse competitie om te ruilen voor een hoger aangeschreven competitie. De Belgische Pro League is dan de ideale volgende stap voor mij. Een sterke competitie met veel goede, jonge spelers die kansen krijgen om zich te ontwikkelen. Gauthier legde mij uit dat dit ook helemaal is waar het nieuwe project van KVO voor staat. Ook trainer Alexander Blessin overtuigde mij in een persoonlijk gesprek. Hij wist perfect wat mijn kwaliteiten zijn en wat hij van mij kan verwachten en dat schenkt mij heel wat vertrouwen."

Pierre François aangesteld in beroepsorgaan UEFA

Pierre François, CEO van de Pro League, werd aangesteld in het beroepsorgaan van de UEFA. De aanstelling vond plaats op voordracht van European Leagues, de Europese federatie van professionele voetballiga's.

Vandaag kwam het Uitvoerend Comité van de UEFA samen via een videoconferentie. Daarin keurde het een reeks tijdelijke financiële noodmaatregelen als addendum aan het Club Licensing en Financial Fair Play-reglement goed. Naar aanleiding van de statutaire wijzigingen die in maart door het UEFA-congres werden aangenomen, zijn de nieuwe leden, waaronder Pierre François, vandaag benoemd in de disciplinaire organen van de UEFA. Dit met het oog op een grotere diversiteit in de samenstelling ervan.
  • 18 Juni 2020 om 16:13

Frutos keert terug naar Anderlecht

Nicolas Frutos keert terug naar Anderlecht. De Argentijnse ex-spits en ex-trainer van RSCA vervoegt de technische staf.

Frutos voetbalde tussen 2005 en 2010 vijf seizoenen voor Anderlecht. Door blessureleed moest hij vroegtijdig een punt achter zijn spelerscarrière zetten.

In 2015 keerde Frutos terug naar Brussel om de beloften van paars-wit te leiden en een jaar later werd hij opgenomen in de staf van René Weiler. Na het vertrek van de Zwitserse hoofdtrainer nam Frutos het hoofdtrainerschap gedurende enkele wedstrijden ad interim waar, maar na de aanstelling van Hein Vanhaezebrouck als T1 gingen Frutos en Anderlecht in onderling overleg uit elkaar.

Maar nu strijkt Frutos dus opnieuw neer in Anderlecht. "Toen Frankie Vercauteren en Vincent Kompany mij vroegen om hen bij te staan heb ik geen moment getwijfeld", zegt de Argentijn op de officiële kanalen van RSCA. "Ik ken ze allebei erg goed, de ene als voormalige ploegmaat en de andere als trainer. We delen dezelfde visie over voetbal en we worden gedreven door dezelfde passie: RSC Anderlecht. Ik zal hen samen met mijn collega's elke dag ondersteunen om het niveau van deze jonge talentrijke groep te verbeteren. Ik heb de voorbije jaren veel inspanningen geleverd om een betere trainer te worden. Ik ben klaar voor deze stap."

Ook Frank Vercauteren is tevreden met de komst van Nicolas Frutos. "Nico is een winnaar, zoals wij. Nooit tevreden. Wij hebben mensen van zijn kaliber en zijn ervaring nodig. Ik ben ervan overtuigd dat hij de ideale persoon is om de cultuur van RSC Anderlecht over te brengen."


Leye verlaat Standard

Mbaye Leye en Standard hebben in onderling akkoord hun samenwerking beëindigd. Afgelopen seizoen was Leye assistent van hoofdtrainer Michel Preud'homme.

"Na de beslissing van Michel Preud'homme om zijn functie als hoofdcoach op te geven om zich toe te leggen op zijn rol als vicevoorzitter/sportief adviseur en na de komst van Philippe Montanier en zijn assistent-coach Mickaël Debève, heeft de club intern verschillende pistes onderzocht die Mbaye in staat zouden stellen om zijn leerproces bij de Rouches verder te zetten, maar geen van hen resulteerde in een oplossing", meldt Standard.

"Het is dus met spijt dat de club en Mbaye Leye beslist hebben om in onderling overleg uit elkaar te gaan. Standard de Liège wil Mbaye bedanken voor zijn engagement aan de zijde van Michel Preud'homme vorig seizoen en wenst hem het beste toe in zijn verdere professionele carrière."


Butez moet Bolat doen vergeten op de Bosuil

Antwerp heeft zijn nieuwe doelman beet. Jean Butez maakt de overstap van Moeskroen en heeft de zware taak om Sinan Bolat te doen vergeten op de Bosuil.

Butez genoot zijn opleiding bij het Franse Lille en groeide afgelopen 4 seizoenen uit tot sterkhouder van Moeskroen. "Volgende week staan nog enkele fysieke testen op het programma waarna hij aansluit bij de kern, die vanaf maandag de veldtrainingen hervatten", aldus het persbericht van Antwerp.

Zulte Waregem plukt Opare weg bij Antwerp

Daniel Opare is de eerste zomertransfer van Zulte Waregem. De 29-jarige Ghanese flankverdediger komt over van Antwerp en ondertekende aan de Gaverbeel een tweejarig contract.

"Ik speelde enkele keren tegen Zulte Waregem en het is een sterke ploeg met heel wat ambitie", vertelt Opare aan Essevee TV. "Daar komt dan nog eens de geweldige steun van de supporters bij. Ik kan niet wachten om aan het seizoen te beginnen!"

Ook Eddy Cordier, CEO van Zulte Waregem, geeft duiding bij de transfer. "Door de coronacrisis komt de transferzomer later dan normaal op gang. We zijn blij om dan toch al begin juni onze eerste slag te slaan. Het was geen geheim dat we op zoek gingen naar een rechts- en linksachter. Met de komst van Daniel hebben we alvast één van die posities perfect kunnen invullen."


Standard strikt Franse succestrainer

Daags nadat Michel Preud'homme officieel aankondigde te stoppen als trainer van Standard hebben de Rouches de nieuwe T1 voor volgend seizoen voorgesteld. Dat wordt de Fransman Philippe Montanier.

"Standard de Liège en Philippe Montanier hebben een akkoord bereikt: de Franse coach heeft een contract getekend bij de Rouches", klinkt het in een officiële mededeling van de Luikse club.

De 55-jarige Montanier is, net als Preud'homme, een voormalige doelman. Hij stond onder de lat bij onder meer Caen, Nantes, Toulouse, Gueugnon en Saint-Etienne. Zijn trainerscarrière startte hij in 2004 bij US Boulogne, waarmee hij op vijf seizoenen tijd promoveerde van de lagere reeksen naar de Ligue 1.

Vervolgens trok Montanier voor twee seizoenen naar Valenciennes, gevolgd door twee seizoenen bij Real Sociedad. Met die Spaanse club eindigde hij in 2012-2013 knap vierde in La Liga en werd hij verkozen tot trainer van het Jaar in Spanje.

Nadien keert hij terug naar Frankrijk, bij Rennes. Een nieuw buitenlands avontuur volgde in Engeland bij Nottingham Forrest, gevolgd door een terugkeer naar Frankrijk. Montanier streek in 2018 neer in Lens en dwong afgelopen seizoen met die club de promotie naar de Ligue 1 af.


Leye neemt emotioneel afscheid van 'zijn' coach

Voor Michel Preud'homme is het professioneel leven als trainer afgelopen. Mbaye Leye is zo de allerlaatste assistent van Preud'homme. Op Instagram blikt Leye terug op de samenwerking.

"In het wereldje van het voetbal is het makkelijk om iemand de schuld te geven, het imago van iemand te schaden of om zich anders voor te doen dan men is. Het was een zegen om met jou samen te werken. Het is zelfs een mirakel dat ik jouw laatste assistent was: er waren zoveel kandidaten.  Mensen die het geluk hadden om met jou samen te werken, hebben respect en bewondering. Jouw carrière en jouw palmares zijn een antwoord op iedereen die jou durfde aanvallen en zich op hetzelfde niveau als jou plaatste", aldus Leye op Instagram.

"Je doorzettingsvermogen, bereidheid om kennis te delen, obsessie om goed werk af te leveren en oog voor details: dat maakt van jou de grote MPH... Laten we niet veel praten, maar wel goed praten. Ik hou van jou, coach", besluit Leye.

Preud'homme stopt als trainer

Michel Preud'homme heeft maandag bevestigd dat hij stopt als hoofdtrainer van Standard. MPH blijft wel aan de Rouches verbonden.

Na twee seizoenen als T1 van Standard houdt Preud'homme het voor bekeken. Dat heeft de voormalige doelman bevestigd in een interview op de website van zijn club.

Het nieuws hing al weken in de lucht en komt niet als een verrassing. De 61-jarige Preud'homme geeft aan wat meer afstand te willen nemen van de actie op het terrein, maar zijn engagement voor Standard blijft. Zo blijft hij op post als vicevoorzitter van de club.

"Ik denk dat je vooral eerlijk moet zijn met jezelf", aldus Preud'homme. "De zin om deze groep te trainen, is er. Maar je moet je de vraag stellen of je als 61-jarige nog de kracht hebt om een extra jaar te doen met alle vereisten die hier aan verbonden zijn. Ik zie me niet meer als trainer in de toekomst." 


STVV hervat als eerste club groepstrainingen

Bij STVV zijn maandag de groepstrainingen hervat. Kersvers T1 Kevin Muscat kon voor het eerst zijn troepen schouwen.

Op 2 juni werden spelers, staf en medewerkers getest op het coronavirus. Vrijdag volgde een test voor de spelers die in het buitenland vertoefden.

Maandag voor aanvang van de training werd bij iedereen de temperatuur gemeten. Er werd in twee groepen getraind. 's Voormiddags trainde een groep van 14 spelers en 's namiddags een tweede groep van 13 spelers.


Trainer van RB Leipzig wordt nieuwe T1 bij KVO

Alexander Blessin wordt de nieuwe hoofdtrainer van KV Oostende. De Duitse coach werkte de voorbije acht jaar als jeugdtrainer bij de Duitse eersteklasser RB Leipzig. Hij vervangt Adnan Custovic.

De 47-jarige Blessin ondertekende bij KV Oostende een contract voor twee seizoenen, met een optie op een extra seizoen.

"We willen een spelstijl hanteren gebaseerd op 'counterpressing' en data", zo legt Executive President Gauthier Ganaye uit op de website van KVO. "Na een intensief rekruteringsproces kwam Alexander eruit als de beste kandidaat. Deze spelstijl sluit aan bij zijn DNA en na uitgebreide gesprekken met hem kan ik niet anders dan concluderen dat hij zijn passie zal overbrengen op de spelers en deze club opnieuw succesvol zal maken."

"Ik kan enkel maar zeggen dat ik zeer dankbaar ben voor deze kans als hoofdtrainer", aldus Alexander Blessin. "Gauthier legde me dit nieuwe project haarfijn uit: aanvallend voetballen met veel jonge spelers, dat is wat ik de voorbije acht seizoenen altijd heb gedaan. Ik kan dan ook niet wachten om te starten met deze nieuwe uitdaging. Ik kreeg al de kans om een kijkje te nemen in de stad en in het stadion en ik ben erg gecharmeerd. Een compact, knus stadion vlak aan de zee in de sterke Belgische competitie. Ik kijk al uit naar de competitiestart."

KV Oostende staat er ook op uitdrukkelijk Adnan Custovic te bedanken voor het geleverde werk. "Ik ben er zeker van dat hij elders snel een nieuwe kans zal krijgen, maar wij kiezen ervoor om een nieuw project te starten met een nieuwe trainer die nauw aansluit bij onze manier van werken en voetballen. Bedankt Adnan en welkom Alexander!"

Over de verdere invulling van de technische staf zal KVO  eerstdaags communiceren.


❌