[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag — 6 Juli 2020DeRedactie.be : Politiek

N-VA stuurt wenskaarten naar inwoners faciliteitengemeenten om hen fijne Vlaamse feestdag te wensen

Door VRT NWS

N-VA Halle-Vilvoorde deelt 500 Vlaamse vlaggen uit in de Vlaamse Rand rond Brussel en stuurt een postkaart naar alle inwoners van de zes faciliteitengemeenten. Door de coronacrisis gaan veel 11 juli-vieringen niet door. Daarom wil N-VA in de Vlaams Rand extra aandacht voor de Vlaamse feestdag.

 • 6 Juli 2020 om 12:27

SP.A wil nog niet met 6 partijen aan tafel, vergadering over federale formatie afgeblazen

Door VRT NWS

De vergadering die de voorzitters van de drie regeringspartijen MR, Open VLD en CD&V vandaag wilden houden met de N-VA, de SP.A en het CDH, is afgeblazen. Zowel de SP.A als het CDH vindt het te vroeg om met alle partijen rond te tafel te zitten.

 • 6 Juli 2020 om 12:44

CDH bereid om met N-VA en zonder PS in federale regering te stappen: "Einde aan festival van de veto's"

Door VRT NWS

CDH-voorzitter Maxime Prévot is bereid om in een federale regering te stappen met de N-VA en zonder de PS. "Iedereen zegt dat de wereld na de coronacrisis niet dezelfde moet zijn als de wereld ervoor. Dat geldt ook voor politici. We zitten in een gigantische crisis en dus kan ik een deel van de oplossing zijn", zegt Prévot in "De ochtend".

 • 6 Juli 2020 om 11:30
OuderDeRedactie.be : Politiek

Overleg tussen voorzitters CD&V, Open VLD en MR met SP.A-voorzitter Rousseau afgelopen: "Constructief gesprek"  

Door VRT NWS

In Oostduinkerke is het overleg over de vorming van een nieuwe federale regering tussen de voorzitters van CD&V, Open VLD en MR met hun SP.A-collega Conner Rousseau afgelopen. Het ging om een "constructief gesprek", klinkt het. De formatiegesprekken werden vanmorgen hervat nadat ze even stil hadden gelegen door een rel tussen CD&V-voorzitter Joachim Coens en MR-kopman Georges-Louis Bouchez over een aanpassing van de abortuswet

 • 4 Juli 2020 om 08:03

Getuigenissen uit woonzorgcentra komen hard binnen bij politici, oppositie scherp voor Beke

Door VRT NWS

Toen de Vlaamse Ombudsdienst 45 getuigenissen uit woonzorgcentra liet zien en horen in het Vlaams Parlement, werden de aanwezige politici stil in de commissie die het Vlaamse Coronabeleid evalueert. Dat zegt ombudsvrouw Annelies D'Espallier. Zowel parlementsleden van de meerderheid als de oppositie waren onder de indruk van de getuigenissen. De oppositie reageert met scherpe kritiek, vooral aan het adres van minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

 • 3 Juli 2020 om 20:59

"De oorlog was niet zo erg als corona in het rusthuis": beklijvende getuigenissen over coronachaos in de woonzorgcentra

Door VRT NWS

Tijdens de coronacrisis gingen verschillende woonzorgcentra in Vlaanderen gebukt onder chaos, zeker de eerste weken. Dat blijkt uit een rapport van de Vlaamse Ombudsdienst. Medewerkers, bewoners en familieleden getuigen over schrijnende situaties. "Dit mag nooit meer gebeuren", klinkt het unisono.

 • 3 Juli 2020 om 16:59

Gewezen ACV-topman Luc Cortebeeck wordt nieuwe voorzitter VDAB

Door VRT NWS

Voormalig ACV-topman Luc Cortebeeck wordt de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van de VDAB. Cortebeeck volgt Karel Van Eetvelt op die nu voetbalclub Anderlecht leidt. Volgens minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) is er gekozen voor Cortebeeck omdat hij als voormalig topman van de christelijke vakbond al veel ervaring heeft met sociaal overleg.

 • 3 Juli 2020 om 14:26

De verkiezingen in 2024 worden ongemeen spannend én het wordt een heus referendum over het cordon sanitaire

Door VRT NWS

“De verkiezingen van 2024 zullen ongemeen spannend zijn”, stelt Bart Maddens, professor politieke wetenschappen. “We krijgen dan, zoals in een klassiek meerderheidssysteem, een strijd om de macht tussen twee blokken: de Vlaams-nationalisten versus de Belgische mainstream-partijen. Nog los van de communautaire en ideologische inzet ervan, worden die verkiezingen ook een heus referendum over het ‘cordon sanitaire’”.

 • 3 Juli 2020 om 13:51

Plooien gladgestreken tussen CD&V en MR over abortuswet: federale regeringsonderhandelingen kunnen hervat worden

Door VRT NWS

De drie voorzitters Joachim Coens (CD&V), Egbert Lachaert (Open VLD) en Georges-Louis Bouchez (MR) gaan door als gespreksleiders van de onderhandelingen over een nieuwe federale regering. Dat is beslist na een crisisberaad. Gisteren was er een aanvaring tussen Coens en Bouchez over een nieuwe, soepelere abortuswet die in het parlement werd gestemd. Ethische dossiers zoals abortus zullen nu niet meer in het parlement, maar tijdens de onderhandelingen over een regering worden besproken.

 • 3 Juli 2020 om 13:05

Regeringsonderhandelingen liggen (even) stil: "drie koningen" komen op de middag bijeen om plooien glad te strijken

Door VRT NWS

De regeringsonderhandelingen liggen voorlopig stil. CD&V-voorzitter Joachim Coens wil eerst een signaal van zijn MR-collega Georges-Louis Bouchez, nadat er gisteren een "vertrouwensprobleem" ontstond over de stemming van een nieuwe abortuswet. De twee voorzitters, die samen met Egbert Lachaert van Open VLD de formatiegesprekken leiden, komen vanmiddag bijeen om het vertrouwen te proberen herstellen.

 • 3 Juli 2020 om 08:09

Stemming over abortuswet afgewend: "Vertrouwensprobleem" voor CD&V, MR ziet het probleem niet

Door VRT NWS

Volgens CD&V-voorzitter Joachim Coens is er een “vertrouwensprobleem” tussen CD&V en MR. Dat probleem ontstond toen MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez een stemming over de abortuswetgeving wilde laten doorgaan, tegen een afspraak met CD&V in. De stemming in de Kamer werd afgewend, maar het vertrouwen kreeg een knauw. Terwijl er bij CD&V vanavond topberaad was, is er voor de MR-voorzitter geen vuiltje aan de lucht. “CD&V blijft een vertrouwenspartner, maar de partij moet begrijpen dat er op het einde van een procedure een stemming plaatsvindt.”

 • 2 Juli 2020 om 15:17

Conner Rousseau (SP.A): "Benieuwd of zij die aan zet zijn met onze tekst aan de slag willen"

Door VRT NWS

SP.A-voorzitter Conner Rousseau laat zich niet onder druk zetten door zijn collega's van MR, Open VLD en CD&V. Vorige maandag gaven Georges-Louis Bouchez, Egbert Lachaert en Joachim Coens te kennen dat ze deze week nog met een inhoudelijke nota op de proppen zouden komen en dat ze van de SP.A wilden horen of die bereid was daarover te praten. Rousseau kaatst de bal nu terug.

 • 2 Juli 2020 om 11:43

DNA afnemen na seksueel geweld, zelfs zonder officiële klacht: voorstel ligt neer in parlement 

Door VRT NWS

SP.A heeft een wetsvoorstel klaar om standaard een DNA-staal af te nemen bij slachtoffers van seksueel geweld. Ook zonder dat die slachtoffers een klacht indienen, zou een staal worden afgenomen. “Dat is belangrijk, want veel slachtoffers hebben schroom, waardoor het pas jaren later naar boven komt, en dan zijn er geen bewijzen meer”, zegt indiener John Crombez (SP.A). Het voorstel wordt pas na de zomer gestemd in het federaal parlement.

 • 2 Juli 2020 om 11:30

Rousseau (SP.A) legt eisen op tafel: is dit doorbraak? "Men wil praten, maar ziet er nog altijd niet rooskleurig uit"

Door VRT NWS

SP.A-voorzitter Conner Rousseau heeft zijn voorwaarden op tafel gelegd om in een federale regering te stappen zonder de PS. Waarom heeft hij die tekst gestuurd naar de "drie koningen"? En is dit nu een doorbraak? "Er is bereidheid om te praten, maar het ziet er nog altijd niet rooskleurig uit", zegt Wetstraatjournalist Johny Vansevenant.

 • 2 Juli 2020 om 10:44

Conner Rousseau (SP.A) stuurt inhoudelijke nota naar federale onderhandelaars en ontmoet MR-voorzitter Bouchez

Door VRT NWS

SP.A-voorzitter Conner Rousseau heeft een inhoudelijke nota gestuurd naar de federale onderhandelaars Egbert Lachaert (Open VLD), Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR). Rousseau had ook vandaag een afspraak met Bouchez. De onderhandelaars proberen, onder meer met de SP.A van Rousseau, een federale regering te vormen zonder de Franstalige socialisten.

 • 1 Juli 2020 om 20:52

Vlaams Parlement keurt resolutie nieuwe beheersovereenkomst VRT goed, VRT moet zich "terughoudend" opstellen

Door VRT NWS

De VRT moet een "terughoudende" houding aannemen op de advertentiemarkt en tegenover de vedettecultus van VRT-medewerkers en schermgezichten. Dat staat in een resolutie van de Vlaamse meerderheidspartijen in aanloop naar een nieuwe beheersovereenkomst met de openbare omroep. De resolutie is goedgekeurd, meerderheid tegen oppositie. Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) klaagt aan dat de Mediacommisssie van het Vlaams Parlement buitenspel werd gezet en heeft ook vragen bij de inhoud van de resolutie.

 • 1 Juli 2020 om 17:31

Akkoord om alternatieven voor kerncentrales te betalen: bekijk hier wie voor de kosten opdraait 

Door VRT NWS

Het parlement heeft een akkoord bereikt om alternatieven voor kerncentrales te betalen. Als oude kerncentrales sluiten in 2025, moeten er alternatieven komen zodat er genoeg energie voor handen blijft. De kosten voor die alternatieven zoals gascentrales wil het parlement nu voor een stuk doorrekenen naar de energiefactuur. Maar, belangrijk, vooraleer dat kan, krijgt de regering de opdracht om die factuur te verlichten, zodat u op het einde van de rit niet meer betaalt.

 • 1 Juli 2020 om 16:28

Duitsland is vanaf vandaag zes maanden EU-voorzitter: wat moeten we verwachten?

Door VRT NWS

Vanaf 1 juli is Duitsland gedurende 6 maanden voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Dat het grootste en machtigste land net nu voorzitter wordt, op een moment dat het coronavirus de Europese economie zwaar treft, is toeval. Maar Duits bondskanselier Merkel en haar regering willen die crisis net aanwenden om de Europese Unie te verstérken. "Gemeinsam. Europa wieder stark machen" is het motto van het Duitse voorzitterschap.

 • 1 Juli 2020 om 11:21

Vicepremier De Croo over herstelbetalingen aan Congo: "Je kan een land niet uit de armoede halen met een zak geld"

Door VRT NWS

Minister van Ontwikkelingssamenwerking en vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) noemt de brief van koning Filip met een spijtbetuiging over het koloniale verleden in Congo een beginpunt. De Croo ziet wel geen heil in herstelbetalingen, want "je kunt een land niet uit de armoede halen met een zak geld". Dat zei hij in "Terzake".

 • 30 Juni 2020 om 21:21

Tot 50 gasten op trouwfeest in juli, tot 100 in augustus: ministerieel besluit over versoepeling coronaregels is er

Door VRT NWS

Eén week na de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad is het ministerieel besluit gepubliceerd in het Staatsblad. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) meegedeeld via Twitter. De publicatie komt er op de valreep, want fase 4 van de exitstrategie uit de coronalockdown gaat morgen al in. Middenstandsorganisatie Unizo is alvast niet tevreden met de nieuwe verduidelijkingen.

 • 30 Juni 2020 om 14:43
❌