[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Gisteren — 22 Juli 2019DeRedactie.be : Politiek

Alexander De Croo (Open VLD): "Logisch dat we met Gwendolyn Rutten aan hetzelfde zeel trekken"

Door VRT NWS

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) is niet erg ingenomen met de kritiek van enkele partijkopstukken op de koers van Open VLD onder partijvoorzitter Gwendolyn Rutten. Hij roept zijn partijgenoten op om de discussie intern te houden in plaats van in de pers.

 • 22 Juli 2019 om 21:28

De Croo over formatie en begrotingstekort: "Elke maand die we verliezen, komt er 150 miljoen bij"

Door VRT NWS

Het structurele begrotingstekort voor dit jaar zal oplopen tot zo'n 7 miljard euro. Dat blijkt uit een raming van het Monitoringcomité. Het tekort is daarmee 4 miljard euro groter dan wat de regering aanvankelijk had vooropgesteld. Over wie daarvoor verantwoordelijk is, lopen de meningen uiteen, maar minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) hamert er wel op dat er geen tijd meer te verliezen is om een nieuwe regering te vormen.

 • 22 Juli 2019 om 17:23

Anoniem gemor dwingt MR om steun uit te spreken voor Charles Michel

Door VRT NWS

De Franstalige liberalen van de MR spreken hun vertrouwen uit in partijvoorzitter Charles Michel en benadrukken dat er binnen de partij "eenheid en sereniteit heerst". Enkele MR-kopstukken eisten vanmorgen anoniem in de krant Le Soir dat Michel al in september zou aftreden als partijvoorzitter, om een interne oorlog te vermijden.

 • 22 Juli 2019 om 15:07

Een ruk naar rechts zal Open VLD in diepe verdeeldheid storten

Door VRT NWS

Open VLD-Kamerlid Vincent Van Quickenborne wil dat zijn partij een rechtsere koers gaat varen en pleit daarom voor een nieuwe voorzitter. David Van Turnhout vindt de timing van die kritiek bijzonder ongelukkig op het moment dat huidig voorzitter Gwendolyn Rutten voor de partij de federale en Vlaamse onderhandelingen voert. In deze opinie doet hij uit de doeken welke koers de partij wel moet gaan varen.

 • 22 Juli 2019 om 11:07

Gebrek aan vertrouwen in politiek joeg kiezers weg van bestuurspartijen, ideologie dreef ze naar Vlaams Belang

Door VRT NWS

Bij de verkiezingen van 26 mei verloren de traditionele bestuurspartijen fors, ten voordele van radicale partijen. Uit onderzoek bleek al dat nooit eerder zoveel mensen van partij zijn veranderd in vergelijking met een voorgaande stembusgang. Nu hebben wetenschappers van de universiteiten VUB, ULB en KUL ook onderzoek gedaan naar de achterliggende factoren.

 • 22 Juli 2019 om 05:36

PS-voorzitter Elio Di Rupo sluit gesprekken met N-VA niet meer uit: “Als men ons uitnodigt, zullen we erop ingaan”

Door VRT NWS

PS-voorzitter Elio Di Rupo toont zich bereid om met de N-VA rond de tafel te gaan zitten voor de federale regeringsvorming. Als de informateurs hem uitnodigen, zal Di Rupo aanschuiven aan de onderhandelingstafel, zei de voorzitter van de Franstalige socialisten op de Belgische feestdag.

 • 21 Juli 2019 om 23:54
OuderDeRedactie.be : Politiek

Vincent Van Quickenborne hekelt "te linkse" koers van Open VLD

Door VRT NWS

Open VLD-Kamerlid Vincent Van Quickenborne vindt dat zijn partij de voorbije jaren te veel naar links is opgeschoven. Dat zegt hij bij VTM Nieuws. Hij vindt dat het tijd is voor een nieuwe partijvoorzitter en overweegt om zich kandidaat te stellen bij de voorzittersverkiezingen.

 • 21 Juli 2019 om 16:54

Karel De Gucht wil dat de regering al kandidaten voor EU-Commissie voorstelt: "Wie te lang wacht, komt er bekaaid vanaf"

Door VRT NWS

Open VLD-coryfee en voormalig eurocommissaris Karel De Gucht vindt dat ons land niet mag wachten om onze kandidaten voor de Europese Commissie naar voren te schuiven. Doen we dat wel, dan krijgen we een ondankbare portefeuille, "zoals bij Marianne Thyssen gebeurd is". Door die tijdsdruk, zo zegt hij, is dat geen zaak voor de toekomstige formateur, maar wel een voor de regering in lopende zaken.

 • 20 Juli 2019 om 10:44

Sociaal tarief voor elektriciteit wordt bevroren tot begin volgend jaar

Door VRT NWS

Het sociaal tarief voor elektriciteit wordt verlengd tot 31 januari. De ontslagnemende ministerraad heeft daarvoor een besluit van minister van Economie Wouter Beke (CD&V) goedgekeurd. Intussen wordt gewerkt aan een nieuw systeem voor sociale tarieven dat beter bestand is tegen plotse prijsschommelingen.

 • 19 Juli 2019 om 18:50

Vlaamse regering bijeen met Homans aan het stuur: meer geld voor kleuteronderwijs en literair afscheidscadeau van Gatz 

Door VRT NWS

De Vlaamse regering heeft haar eerste ministerraad onder leiding van minister-president Liesbeth Homans (N-VA) gehouden. Als afzwaaiend minister van Cultuur heeft Sven Gatz (Open VLD) zijn collega's vakantielectuur cadeau gedaan. Daarnaast heeft de Vlaamse regering meer geld uitgetrokken voor het kleuteronderwijs. Net voor de ministerraad noemde de nieuwe liberale viceminister-president Lydia Peeters het logisch dat haar partijgenoot Sven Gatz bijna al zijn bevoegdheden aan haar heeft overgedragen.

 • 19 Juli 2019 om 12:44

Hoe Gwendolyn Rutten alle hoeken van de kamer dreigt te zien bij de regerings­onderhandelingen

Door VRT NWS

Sven Gatz en Guy Vanhengel stapten in een nieuwe Brusselse regering zonder de Franstalige zusterpartij MR. De ervaren Brusselse ketjes gingen daarmee regelrecht in tegen de wil van partijvoorzitter Gwendolyn Rutten. Volgens onderzoeker Lorenzo Terriere moet Rutten dringend orde op zaken stellen en de partijhiërarchie herstellen. Anders dreigt Open VLD ook tijdens de Vlaamse en federale onderhandelingen alle hoeken van de kamer te zien.

 • 19 Juli 2019 om 10:22

Tobback (SP.A): "De Wever moet al klimaatbetoger worden en communistisch manifest tekenen voor we met N-VA besturen"

Door VRT NWS

De SP.A is niet van plan om in een Vlaamse regering te stappen met twee rechtsere partijen. Dat zegt Vlaams Parlementslid voor SP.A Bruno Tobback in "De ochtend" op Radio 1: "Mijn lat ligt op Bart De Wever die klimaatbetoger wordt, de Internationale zingt op het podium van het Vlaams Parlement en het Communistisch Manifest ondertekent. Voor minder moeten we niet met de N-VA in een regering stappen", zegt hij ten persoonlijken titel.

 • 19 Juli 2019 om 07:38

Van gratis openbaar vervoer tot statiegeld op blikjes: 10 verborgen plannen die het leven in Brussel moeten veranderen

Door VRT NWS

Brusselse jongeren en ouderen zullen vanaf 2020 gratis met het openbaar vervoer rijden. Wegwerpplastic wordt verboden op festivals, blikjes kan u terugbrengen in ruil voor statiegeld. En hoeveel politici verdienen, zal u op één website kunnen terugvinden. Een dag nadat het publiek werd gemaakt, heeft iedereen het Brusselse regeerakkoord grondig kunnen lezen. We zetten tien opmerkelijke plannen voor u op een rij.

 • 18 Juli 2019 om 19:07

Didier Reynders (MR) bevestigt noch ontkent aanwezigheid kernwapens in Kleine Brogel

Door VRT NWS

Ontslagnemend minister van Defensie Didier Reynders (MR) bevestigt noch ontkent dat er Amerikaanse kernwapens aanwezig zijn op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Dat zei hij in de Kamercommissie Defensie. Daar zei hij ook dat de VS ons land om grondtroepen in Syrië heeft gevraagd.

 • 18 Juli 2019 om 17:39

Kamer keurt voorlopige begroting voor 3 maanden goed

Door VRT NWS

De plenaire Kamer heeft de voorlopige twaalfden goedgekeurd, de noodbegroting voor de federale overheid. Door de val van de regering eind vorig jaar keurde het parlement geen echte begroting voor dit jaar goed. Om te voorkomen dat de overheid geen lonen en uitkeringen meer zou kunnen uitbetalen of geen facturen meer zou kunnen vereffenen, wordt er een noodbegroting met zogenaamde voorlopige twaalfden goedgekeurd. Dat houdt in dat de overheid elke maand maar een twaalfde van het budget van 2018 mag uitgeven.

 • 18 Juli 2019 om 16:38

Liberale "soloslim" in Brussel legt kloof binnen Open VLD bloot: "We zitten bijna met socialisten in onze partij"

Door VRT NWS

De manier waarop de Brusselse regeringsonderhandelingen zijn aangepakt, ligt een aantal mensen binnen Open VLD zwaar op de maag. Dat Gwendolyn Rutten de Brusselse soloslim niet kon smaken, was al bekend. Maar ook bij enkele andere liberalen heerst wrevel. "De linkse samenstelling in Brussel ligt moeilijk voor onze kiezers."

 • 18 Juli 2019 om 16:21

Lydia Peeters neemt zowat alle Vlaamse bevoegdheden over van Brussels minister Sven Gatz 

Door VRT NWS

Sven Gatz (Open VLD), kersvers minister van onder andere Financiën en Begroting in de Brusselse regering, zal bijna al zijn verantwoordelijkheden in de Vlaamse regering doorgeven aan partijgenote Lydia Peeters. Peeters was tot nu toe minister van Energie, Financiën en Begroting in Vlaanderen, maar krijgt daar nu Cultuur, Media en Jeugd bij. Gatz zal wel zijn rol als minister van Brusselse Aangelegenheden in de Vlaamse regering blijven vervullen.

 • 18 Juli 2019 om 15:25

Hoort u het in Keulen donderen bij de vele bestuurs­instellingen in Brussel? Wij leggen het voor u uit

Door VRT NWS

Nu het Brussels Gewest een nieuwe regering heeft en een naam op de verschillende politieke functies is gekleefd blijkt eens te meer hoe ingewikkeld de politieke instellingen van onze hoofdstad zijn. Dit is een gps die u wegwijs moet maken in het politieke labyrint van de hoofdstad.

 • 18 Juli 2019 om 14:34

Oud-minister Sabine Laruelle (MR) verkozen als Senaatsvoorzitter

Door VRT NWS

Oud-minister Sabine Laruelle (MR) is verkozen tot nieuwe Senaatsvoorzitster. Ze haalde met 26 stemmen een nipte meerderheid. Haar tegenkandidate Christie Morreale (PS) kreeg slechts 21 stemmen.

 • 18 Juli 2019 om 11:32

Kersverse Brusselse minister Sven Gatz: "Het is duidelijk dat er spanning is binnen Open VLD"

Door VRT NWS

"Het is duidelijk dat er spanning is binnen Open VLD." Dat geeft Sven Gatz, politicus voor Open VLD en kersvers minister in de nieuwe Brusselse regering, toe in "De ochtend" op Radio 1. Dat er een haar in de boter zat binnen de partij was gisteren al duidelijk geworden. Intussen is ook bekend dat Lydia Peeters de Vlaamse bevoegdheden Cultuur, Media en Jeugd overneemt van Gatz. Peeters wordt ook vice-minister-president in de Vlaamse regering. Gatz blijft wel minister van Brussel in de Vlaamse regering.

 • 18 Juli 2019 om 08:53
❌