[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag — 22 September 2020DeRedactie.be : Politiek

Johan Vande Lanotte: "Deze crisis was nodig, de vraag is: raakt men er weer uit?"

Door VRT NWS

Oud-SP.A-kopstuk Johan Vande Lanotte denkt niet dat de poging om een regering te vormen met de zogenaamde Vivaldi-partijen per definitie afgelopen is, na de crisis van de voorbije dagen. Maar hij verwacht wel een sterk signaal van de Franstalige liberalen. Dat zei hij in "De ochtend" op Radio 1.

 • 22 September 2020 om 09:23

Matthieu Bonne wordt ereburger van Bredene

Door VRT NWS

In Bredene heeft de gemeenteraad beslist dat Matthieu Bonne ereburger wordt. De deelnemer van Kamp Waes is er als eerste in geslaagd de hele kustlijn af te zwemmen.

 • 22 September 2020 om 06:25
Gisteren — 21 September 2020DeRedactie.be : Politiek

Bart De Wever (N-VA) herhaalt kritiek op Vivaldi: "Open VLD heeft foute keuze gemaakt"

Door VRT NWS

Bart De Wever (N-VA) is ervan overtuigd dat Open VLD de verkeerde keuze heeft gemaakt door voor de Vivaldi-coalitie te gaan zonder zijn partij. "Ik denk dat dat een dramatisch foute keuze geweest is. Ik denk dat men bedrogen uitkomt in de partners die men heeft gekozen en dat het vertrouwen aan de tafel totaal afwezig is. Dat merk je aan alles", reageert De Wever op de recentste ontwikkelingen in de federale regeringsvorming.

 • 21 September 2020 om 22:44

Hoe moet het nu voort? "Als het nu niet lukt, kan normaal maar 1 optie overblijven: verkiezingen"

Door VRT NWS

De koning heeft met zijn beslissing om de preformateurs Lachaert en Rousseau twee dagen langer te laten werken tijd gekocht om de federale regeringsvorming alsnog te laten slagen. "Het is nu aan de Vivaldi-partijen om die tijd te gebruiken. Als ze dat niet doen, dan kan er in een normaal land maar één optie overblijven: nieuwe verkiezingen", zegt politiek journalist Alain Gerlache in "De wereld vandaag". Politicoloog Stefaan Walgrave acht Vivaldi nog steeds levensvatbaar, "want de schade bij nieuwe verkiezingen zou vooral aan Vlaamse kant niet te overzien zijn".

 • 21 September 2020 om 20:08

Preformateur Conner Rousseau: "Als koning het vraagt, zal ik het onmogelijke proberen mogelijk te maken" 

Door VRT NWS

Preformateur Conner Rousseau (SP.A) is bereid om toch door te gaan met de vorming van een federale regering met socialisten, liberalen, groenen en CD&V. Dat heeft hij gezegd op een persconferentie. Hij wilde aanvankelijk niet meer samen onderhandelen met de MR, na hoogoplopende discussies gisteren. Zonder namen te noemen, gaf hij opnieuw een sneer naar voorzitter Georges-Louis Bouchez. "Stop met de onzin, de speeltijd is over."

 • 21 September 2020 om 19:19

Koning weigert ontslag: preformateurs Lachaert en Rousseau krijgen nog twee dagen de tijd

Door VRT NWS

Koning Filip heeft het ontslag van preformateurs Egbert Lachaert (Open VLD) en Conner Rousseau (SP.A) geweigerd. De twee hadden hun ontslag aangeboden na een middag vruchteloos onderhandelen over de vorming van een nieuwe federale regering. De vorst heeft de twee partijvoorzitters gevraagd hun werkzaamheden verder te zetten en ten laatste op woensdag opnieuw verslag uit te brengen.

 • 21 September 2020 om 18:04

Vivaldi voorbij of toch een nieuwe poging? Preformateurs Lachaert en Rousseau op het paleis na dag vol spanningen

Door VRT NWS

Preformateurs Egbert Lachaert (Open VLD) en Conner Rousseau (SP.A) worden op dit moment ontvangen op het paleis om er verslag uit te brengen bij koning Filip. De ontmoeting vindt plaats na een dag van gespannen onderhandelen. Er zou geen overeenstemming zijn of de twee preformateurs moeten doordoen met hun poging om een federale regering te vormen met de zeven "Vivaldi"-partijen.

 • 21 September 2020 om 11:47

Hoe kan Vlaanderen het actieplan tegen watertekort waarmaken? "Tijd van aanmodderen is voorbij"

Door VRT NWS

Vandaag zitten wetenschappers en Vlaamse ministers voor het eerst samen over hoe ze de zogenoemde "Blue Deal" kunnen uitvoeren. Dat is het grote actieplan van de Vlaamse regering om de droogte en waterschaarste in onze regio aan te pakken. "Hier vragen wetenschappers al 10 jaar om."

 • 21 September 2020 om 10:29

Formatie (alweer) in het slop: gaan we dan toch naar verkiezingen? Dit zijn de mogelijke scenario's

Door VRT NWS

Met de aanstelling van een formateur moest de regeringsvorming vandaag eindelijk de beslissende fase ingaan. Maar zie, de onderhandelaars rollen vechtend over straat. Is het deze keer over and out? Zijn verkiezingen nu onafwendbaar? Niet noodzakelijk. De Wetstraat houdt van drama en vaak is dat ook nodig om de zaken in hun plooi te leggen. Maar het ultimatum van SP.A dat de MR weg moet, stelt de zaken wel op scherp. Wat zijn nu de scenario's?

 • 21 September 2020 om 10:23

Ga morgen niet naar Anzegem voor het BK wielrennen

Door VRT NWS

Anzegem wil morgen zo weinig mogelijk toeschouwers voor de aankomst van het BK wielrennen. Het gemeentebestuur raadt iedereen van buiten de gemeente af om naar Anzegem te komen. Door de coronacrisis zijn samenscholingen verboden.

 • 21 September 2020 om 09:44

Doorstart voor de Vlaamse regering? Turbo op het regeerakkoord

Door VRT NWS

Na moeilijke weken en maanden voor verschillende regeringsleden, wil de Vlaamse regering haar Septemberverklaring van volgende week maandag aangrijpen om een echte doorstart te nemen. Volgens hoogleraar arbeidseconomie Stijn Baert zijn daarvoor geen dure nieuwe plannen of communicatiebureaus nodig.

 • 21 September 2020 om 08:31

Vlaamse overheid compenseert maar helft van gekapt bos: "Onaanvaardbaar dat mijn voorgangers dit lieten gebeuren" 

Door VRT NWS

De Vlaamse overheid heeft tussen 2014 en 2019 nog maar de helft van de hoeveelheid gekapt bos heraangeplant. Dat blijkt uit cijfers van het boscompensatiefonds die Mieke Schauvliege (Groen) heeft opgevraagd. Wie bos kapt in Vlaanderen moet dat compenseren, maar dat gebeurt nu dus onvoldoende. Zuhal Demir (N-VA) erkent het probleem en wil dit jaar nog werk maken van verstrengingen.

 • 21 September 2020 om 08:07
OuderDeRedactie.be : Politiek

Ergernis over MR-voorzitter Bouchez  verstoort formatie, poging tot lijmen van preformateurs levert nog niets op

Door VRT NWS

De federale formatiegesprekken zijn voorlopig opgeschort. De andere onderhandelaars hebben kritiek op MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, die voortdurend op de rem zou staan. Preformateurs Lachaert en Rousseau proberen de brokken te lijmen via bilaterale gesprekken waarbij ook premier Sophie Wilmès wordt betrokken. Gisteravond heeft dat niets opgeleverd, maar straks wordt er verder gepraat.

 • 20 September 2020 om 16:00

Kamervoorzitter Patrick Dewael over formatie: "Kiezen voor strategisch belangrijke jobs, mijn functie is ondergeschikt"

Door VRT NWS

Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) houdt niet vast aan zijn functie als er een nieuwe regering gevormd wordt. Dat heeft hij gezegd in "De zevende dag". "Ik zou mijn partijvoorzitter het advies geven te kiezen voor strategisch belangrijke bevoegdheden en departementen, ministeriële jobs dus. Het Kamervoorzitterschap is daar ondergeschikt aan."

 • 20 September 2020 om 12:20

Ontbijten met Maggie De Block: "Dat ze dat recht in mijn gezicht zeggen, als ze mij niet meer willen als minister" 

Door VRT NWS

Een ontbijt, een politicus en een journalist: dat zijn de ingrediënten van het nieuwe wekelijkse zaterdaginterview in "De ochtend" op Radio 1 van VRT NWS-journalist Michaël Van Droogenbroeck met een politicus die in de schijnwerpers staat of een cruciale rol speelt in de politiek. Een ontbijtgesprek over politiek, maar tegelijk ook "weg van de Wetstraat", met aandacht voor persoonlijke verhalen. Vandaag is het de beurt aan federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

 • 19 September 2020 om 12:22

Podcast "De afspraak op vrijdag" met Sammy Mahdi, Tinneke Beeckman en Walter Zinzen

Door VRT NWS

Kamerlid Sammy Mahdi (CD&V), journalist Walter Zinzen en politiek filosoof Tinneke Beeckman bespreken de onderhandelingen over de Vivaldi-coalitie, het Europese migratiebeleid en de rol van ons land daarin.

 • 19 September 2020 om 09:00

Groen licht voor hervorming van de erf- en schenkbelasting

Door VRT NWS

De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor een hervorming van de erf- en schenkbelasting. Vanaf juli 2021 verandert de belasting voor goede doelen en er is werk gemaakt van de zogenoemde vriendenerfenis.

 • 19 September 2020 om 04:19

Sammy Mahdi (CD&V): "Als anderen vinden dat abortuswet versoepeld moet worden, vorm dan een regering zonder ons"

Door VRT NWS

Voor CD&V is de versoepeling van de abortuswetgeving nog altijd een breekpunt. Dat stelt Sammy Mahdi nog eens duidelijk. “Als andere partijen vinden dat die versoepeling er moet komen, vorm dan een regering zonder ons. Dan zijn we uitgepraat”, zegt het christendemocratische parlementslid ferm in “De afspraak op vrijdag”.

 • 18 September 2020 om 21:13

In 3 minuten uitgelegd: hoe worden de ministerposten verdeeld in een nieuwe federale regering en wie maakt er kans?

Door VRT NWS

Hoe gaat de verdeling van de ministerposten in de federale regering in zijn werk? Pieterjan De Smedt van "Terzake" legt het uit. De preformateurs Egbert Lachaert (Open VLD) en Conner Rousseau (SP.A) praten dit weekend met de andere "Vivaldi"-partijen over de grote lijnen die de basis kunnen vormen voor het werk van een formateur. Die formateur wordt doorgaans ook de nieuwe premier.

 • 18 September 2020 om 20:25

Ex-lid adviesraad Celeval: "Geruzie is gevolg van politieke beslissing en gebrek aan overheidsmanagement"

Door VRT NWS

Het gekibbel tussen gezondheidseconoom Lieven Annemans en de virologen is het gevolg van een keuze van de overheid om niet te investeren in een echte structuur om de coronacrisis aan te pakken. Dat zegt professor emeritus Marc Buelens van de Vlerick Business School. Buelens zat in de eerste versie van Celeval, de evaluatiecel die de overheid moet adviseren, maar daartoe volgens hem niet in staat is in haar nieuwe samenstelling.

 • 18 September 2020 om 18:59
❌