[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderDeRedactie.be : Politiek

Welke eer valt nog te halen uit een Belgische federale regering?

Door VRT NWS

De discussie over de Vlaamse canon is een mediastrovuur, schrijft Pieter Bauwens van Doorbraak.be. Meer nog dan de geschiedenis moet de toekomst ons zorgen baren, vindt hij. "Zeker als er geen breed gedragen toekomstvisie is voor dit land." Het kan hem dan ook niet schelen wie er in de federale regering komt. Hij wil weten waarheen het gaat.

 • 23 Augustus 2019 om 07:00

Er is een kandidaat-partijvoorzitter bij SP.A: Hannes De Reu

Door VRT NWS

Er is een kandidaat om voorzitter te worden van SP.A: Hannes De Reu, nog onbekend bij het grote publiek, neemt de handschoen op. De Reu is federaal verantwoordelijke van jeugdbeweging "FOS Open Scouting". "Ik wil mensen weer enthousiast maken voor SP.A", zegt De Reu in "De ochtend" op Radio 1.

 • 23 Augustus 2019 om 05:14

PS schuift Laurette Onkelinx naar voren als kandidate voor Europese Commissie

Door VRT NWS

De Franstalige socialisten van de PS schuiven Laurette Onkelinx naar voren als kandidate voor de post van Europees Commissaris. Dat meldt Le Soir en is door een betrouwbare bron bevestigd aan onze collega's van RTBF. Tot nu toe circuleerde in de wandelgangen alleen de naam van huidige vicepremier Didier Reynders (MR).

 • 22 Augustus 2019 om 16:37

Autosector waarschuwt voor mogelijke verhoging van belasting op wagens, N-VA: "Zal budgetneutraal zijn"

Door VRT NWS

De N-VA ontkent dat er een eenzijdige belastingverhoging voor autogebruikers aankomt door de invoering van nieuwe tests voor de uitstoot en het gebruik van wagens. "De hele operatie moet budgetneutraal worden", en wordt dus elders gecompenseerd, zegt de partijwoordvoerder. Eerder had de autosectorfederatie Febiac afgeleid dat de belasting op inverkeersstelling fors kan stijgen door een voorstel van de N-VA.

 • 21 Augustus 2019 om 21:13

Ronse krijgt ongelijk van rechter over afschaffing taalfaciliteiten, stad gaat in beroep

Door VRT NWS

Het stadsbestuur van Ronse in Oost-Vlaanderen heeft ongelijk gekregen van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel in de strijd tegen het speciale taalstatuut van de stad, en gaat in beroep tegen dat vonnis. Dat meldt De Standaard en burgemeester Luc Dupont (CD&V) bevestigt de voortzetting van de juridische procedure.

 • 21 Augustus 2019 om 20:34

De tijd is nog niet rijp voor de topontmoeting tussen De Wever en Di Rupo 

Door VRT NWS

Er is minder paniekstemming in de Wetstraat dan analyses soms laten uitschijnen. Vervroegde federale verkiezingen als ultieme oplossing maken weinig kans, vooral omdat de oplossing na die extra verkiezingen nog verder weg zal zijn dan nu. Het signaal lijkt eerder te zijn: alles op zijn tijd. Eerst de vorming van de Vlaamse en Waalse regering afronden en pas daarna kunnen N-VA-voorzitter Bart De Wever en voorzitter van de PS Elio Di Rupo elkaar beginnen besnuffelen om te zien of er een groot akkoord PS/N-VA inzit.

 • 21 Augustus 2019 om 17:13

Burgemeester en schepen van Kruibeke verwachten een kind samen

Door VRT NWS

In Kruibeke zijn burgemeester Dimitri Van Laere en tweede schepen Caroline Vermeulen (allebei N-VA) in blijde verwachting van een zoon. De twee zitten samen in het schepencollege en verwachten nu dus ook een kind samen. Mag dat wel? Zolang ze niet trouwen en niet wettelijk samenwonen, wel.

 • 21 Augustus 2019 om 14:47

Parket start onderzoek naar bericht Vlaams Belang over burgemeester Kortrijk

Door VRT NWS

Het parket in Kortrijk start een onderzoek naar het bericht van Vlaams Belang over burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Het onderzoek komt er na de klacht van de burgemeester voor laster.

 • 21 Augustus 2019 om 13:34

Vincent Van Quickenborne (Open VLD) dient klacht in nadat Vlaams Belang zegt dat hij positief testte bij alcoholcontrole

Door VRT NWS

De Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) dient een klacht in wegens laster tegen de Kortrijkse afdeling van Vlaams Belang. Die verspreidde gisteren via sociale media het bericht dat Van Quickenborne zaterdagavond positief testte op alcohol en/of drugs na de voetbalwedstrijd Kortrijk-Anderlecht. "Klopt niet", zegt Van Quickenborne.

 • 20 Augustus 2019 om 11:36

Wie wordt de Belgische Eurocommissaris? Politicoloog: "Reynders meest waarschijnlijk, maar moeten 2 namen geven"

Door VRT NWS

Volgens professor Europese politiek Steven Van Hecke (KU Leuven) wordt vicepremier Didier Reynders (MR) hoogstwaarschijnlijk de nieuwe Belgische Eurocommissaris. Het is premier Charles Michel (MR) die Reynders tegen volgende week maandag zou moeten voordragen. Maar de premier "moet ook beantwoorden aan de vraag van de Europese Commissie en twee namen geven, die van een man en een vrouw", zegt Van Hecke.

 • 20 Augustus 2019 om 21:02

Philippe Muyters (N-VA) wordt geen minister in nieuwe Vlaamse regering: "Na 10 jaar is het goed geweest"

Door VRT NWS

Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters (N-VA) zal geen deel uitmaken van de nieuwe Vlaamse regering. "Na 10 jaar ministerschap is het goed geweest. Ik heb meer dan een jaar geleden zelf die keuze gemaakt", zegt hij in "De ochtend".

 • 20 Augustus 2019 om 09:09

Pieter De Crem (CD&V): "Sociaal-economische programma PS staat haaks op wat we in Vlaanderen willen"

Door VRT NWS

Voor minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) kan een federale regering niet zonder Vlaamse meerderheid, en moet die een sterk sociaal-economisch programma kunnen voorleggen. "Maar het sociaal-economische partijprogramma van de PS staat haaks op de realiteit waarmee wij in Vlaanderen willen werken", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

 • 20 Augustus 2019 om 09:00

Wachtlijsten voor sociale woning nemen fors toe en zetten Vlaamse onderhandelingen op scherp

Door VRT NWS

Vorig jaar stonden 153.910 mensen in Vlaanderen op een wachtlijst voor een sociale woning. Dat is bijna 20.000 meer dan in 2017, blijkt uit cijfers van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen die Groen naar buiten brengt. Morgen onderhandelen de N-VA, CD&V en Open VLD voor het eerst over het woonbeleid van de komende vijf jaar. "Maar de plannen van Bart De Wever (N-VA) om het met renovaties op te lossen, zullen niet volstaan", zegt Vlaams Parlementslid An Moerenhout (Groen). Ook bij de SP.A in Antwerpen raken de cijfers een gevoelige plek.

 • 20 Augustus 2019 om 05:17

Heeft Michel minder bespaard dan Di Rupo? En waar heeft de regering het laten liggen? 5 vragen over het begrotingstekort

Door VRT NWS

De regering-Michel heeft het begrotingstekort vooral kunnen terugdringen door de gunstige conjunctuur en door een aantal meevallers. Zo blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Waardoor is het tekort dan zo sterk gedaald? Vijf vragen over het begrotingstekort.

 • 19 Augustus 2019 om 18:06

3 Vlaamse partijen starten vandaag voorbereidende gesprekken over regeerakkoord

Door VRT NWS

Onderhandelaars van de drie partijen die de Vlaamse regering willen vormen, CD&V, N-VA en Open VLD, zitten vanaf vandaag samen in werkgroepen. Er zijn werkgroepen rond 15 thema's, één voor elke Vlaamse bevoegdheid. De partijen hebben experts afgevaardigd die knopen moeten doorhakken. De uiterste deadline is 23 september, de dag waarop Jan Jambon zijn septemberverklaring wil houden. Maar de werkgroepen kunnen ook eerder klaar zijn.

 • 19 Augustus 2019 om 13:55

Tom Meeuws (SP.A): "Haren gaan recht staan van startnota, maar vertrouwen dat we Antwerps akkoord kunnen realiseren"

Door VRT NWS

Bij de Antwerpse socialisten is er ongerustheid over de startnota op basis waarvan N-VA, CD&V en Open VLD een Vlaams regeerakkoord proberen te maken. Onder meer oud-burgemeester Bob Cools trekt aan de alarmbel en plaatst vraagtekens bij de verderzetting van de Antwerpse coalitie van N-VA, SP.A en de liberalen. Maar Antwerps SP.A-schepen Tom Meeuws reageert eerder voorzichtig afwachtend en heeft naar eigen zeggen vertrouwen dat het Antwerpse bestuursakkoord zal kunnen worden gerealiseerd.

 • 19 Augustus 2019 om 11:33

Kris Peeters (CD&V) reageert op kritiek in interne bevraging: "Zal rekening houden met de analyse"

Door VRT NWS

"Ik zal rekening houden met de analyse die zij maken." Dat zegt Europees Parlementslid Kris Peeters (CD&V) over de interne bevraging die momenteel loopt binnen de partij. In De Standaard lekten zaterdag al voorlopige documenten uit die kritisch zijn voor Peeters en de rest van de partijtop.

 • 19 Augustus 2019 om 08:43

Donkere wolken boven de Wetstraat: Elio Di Rupo wikt en weegt nu deel van zijn partij naar nieuwe verkiezingen lonkt

Door VRT NWS

Op dit moment onderhandelt Elio Di Rupo (PS) volop over een Waalse regering. De onderhandelingen gaan moeizaam, maar dat is peanuts vergeleken met de federale formatie. De toestand zit volledig geblokkeerd, een oplossing lijkt ver weg. Zeker nu ook de PS verdeeld is. Een deel gaat nog liever naar de stembus dan dat het federaal moet samenwerken met N-VA.

 • 18 Augustus 2019 om 18:41

Reynders en Vande Lanotte brengen tussentijds verslag uit bij de koning

Door VRT NWS

De federale informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (SP.A) hebben bij koning Filip tussentijds verslag uitgebracht over hun pogingen om een nieuwe federale regering op de been te brengen. Achteraf hielden beide heren de lippen stijf op elkaar.

 • 17 Augustus 2019 om 18:13

De zwarte Vlaamse Leeuw: een "collaboratievlag" of niet?

Door VRT NWS

De beslissing van de Pukkelpop-organisatie om zwart-gele Vlaamse vlaggen weg te halen van de festivalterreinen, leidt tot consternatie bij Vlaamsgezinde partijen. "De zogenoemde collaboratievlag hoort hier niet thuis", luidde de verklaring van Pukkelpop. "Geen enkele Vlaamse vlag wordt verwijderd." De zwart-gele Vlaamse Leeuw is inderdaad niet het officiële symbool van Vlaanderen, maar van de Vlaamse Beweging. Waar zit het verschil? En kan die vlag zomaar als "de collaboratievlag" worden bestempeld? We vroegen het aan Vlaams-nationalist Hendrik Vuye en historicus Bruno De Wever.

 • 17 Augustus 2019 om 12:21
❌