[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderBelg.be : Gezondheid

UC Belgium investeert ondanks crisis in klanten

Door PVDBD

Evenementenbureau UC Belgium (Heusden-Zolder) investeert ondanks crisis in klanten en schenkt hen desinfectiezuil 

“Ook tijdens deze crisis blijven we oplossingsgericht denken voor onze klanten”

Nu de maatregelen in verband met de huidige coronacrisis stelselmatig versoepelen en de economie heropstart, wordt eens te meer duidelijk dat handhygiëne uiterst belangrijk blijft ter preventie en tegen de verspreiding van virussen. UC Belgium, een Limburgs evenementenbureau dat al meer dan 25 jaar actief is in binnen- en buitenland, wil hun trouwste klanten helpen bij de heropstart door alvast één zorg weg te nemen en schenkt hen een complete desinfectiezuil. Een bewuste investering van het bedrijf tijdens deze crisistijden, die aantoont dat UC Belgium rotsvast gelooft in hun klanten en bij uitbreiding in de ganse Belgische economie. Vandaag leverde Peter Veekmans alvast persoonlijk de zuilen af bij Hyundai Construction Equipment Europe in Tessenderlo en Katoen Natie in Antwerpen. De komende dagen zet Peter zijn tocht langs zijn klanten verder.

(Foto: Peter Veekmans)

“Uiteraard zijn ook wij als evenementenbureau getroffen door deze huidige crisis, maar we willen in deze uiterst moeilijke tijden toch onze klanten centraal blijven zetten. Dat hebben we altijd gedaan en zullen we altijd blijven doen. Zo slagen we erin om tijdens het hele proces rond een evenement zoveel mogelijk zorgen van de klant weg te nemen, door met concrete oplossingen voor de dag te komen. Daarom schenken wij nu aan onze grootste en trouwste klanten een complete desinfectiezuil. Op die manier blijven we trouw aan onze missie om steeds oplossingsgericht voor de klant te denken”, aldus Peter Veekmans, CEO en drijvende kracht achter UC Belgium.

“Wij geloven in de Belgische economie en zeker in onze klanten, daarom blijven wij ook in hen investeren. In plaats van ons nu te heroriënteren, zoals vele anderen in onze sector, blijven wij als UC Belgium dus bij onze corebusiness; onvergetelijke evenementen en concepten creëren voor onze klanten. Ook al heeft deze crisis ervoor gezorgd dat heel wat evenementen uitgesteld of geannuleerd zijn, toch zullen wij daarop blijven focussen!”, besluit een strijdvaardige Peter Veekmans.

Het bericht UC Belgium investeert ondanks crisis in klanten verscheen eerst op Belg.be.

Stilzitten in coronatijden is nefast voor het lichaam

Door Johan

Stilzitten in coronatijden is nefast voor het lichaam

Stilzitten in coronatijden is nefast voor het lichaam

Door de coronamaatregelen is bewegen voor velen een stuk lastiger geworden. Sommigen ruilen hun wekelijkse portie tennis nu in voor extra lange fietstochten, maar in Nederland zien we dat de fitheid in coronatijden snel afneemt. In België is dat waarschijnlijk niet anders. Voor wie opgenomen wordt op intensieve zorg is het al helemaal problematisch.

Snelle achteruitgang van de fitheid

Eerder gaf inspanningsfysioloog Thijs Eijsvogels aan dat de fitheid ongeveer met 1% afneemt als je een dag helemaal niks doet. Dit wel wanneer je volledig bedlegerig bent, bijvoorbeeld door een opname in het ziekenhuis. Klus je nog steeds in en om de woning of ben je nog aan het trainen met een dumbbell van bijvoorbeeld Betersport, dan zal het effect van een dagje niet-sporten natuurlijk niet zo groot zijn. Wie daarentegen drie weken bedlegerig is, ziet zijn fitheid drastisch afnemen. De gevolgen zijn vergelijkbaar met een veroudering van 30 jaar. Herstellen is dan een proces van zeer lange adem.

Effecten het grootst voor topsporters

Wie sowieso al niet te veel sport, zal van de dagen in thuisquarantaine minder snel de fysieke gevolgen merken. Een procent achteruitgang is voor topsporters natuurlijk een grotere terugslag dan voor wie wekelijks eens naar de fitness gaat. In de andere richting geldt het omgekeerde: topsporters hebben over het algemeen een groter hart waardoor ze het verlies aan fitheid sneller kunnen compenseren.

Als hobbysporter die niet bedlegerig is, hoef je je bij al dat thuiszitten dus nog niet meteen zorgen te maken. De voorwaarde is dan wel dat je ook je calorieopname reduceert en niet naar alcohol of ongezonde voeding grijpt. Desondanks kan ook jij na ongeveer twee tot drie weken merken dat je algemene conditie achteruit begint te gaan.

Fitnesscoach Dirk Janssens gaf bij AVROTROS aan dat het volstaat om een enkele keer per week je lichaam een goede sportieve opdoffer te geven met een full body work-out. Daarvoor hoef je niet eens buiten te komen en dat kan je zelfs op je terras. Gewoon even een goede kettlebell online bestellen en je hoeft de deur niet meer uit om fit te blijven.

Gevolgen van sedentair gedrag beperken

De Katholieke Universiteit Leuven heeft een aantal aanbevelingen gepubliceerd die je maar beter in acht neemt. Het belangrijkste is dat je doorheen de dag blijft bewegen, al is het maar om even te stofzuigen of om al wandelend te telefoneren. Sta ook gewoon af en toe recht. Ze geven de voorkeur aan ongeveer twee uurtjes per week conditietraining, in combinatie met kracht- en uithoudingstraining.

Helemaal binnenblijven hoef je overigens niet te doen, tenzij je natuurlijk ziekteverschijnselen vertoont. Af en toe eens een wandeling in de buitenlucht, met de blote armen in de zon, kan je alleen maar goed doen. Zowel mentaal als fysiek. Dat gaf ook een van onze 9 ministers van gezondheid aan. Daarbij voldoende afstand houden van anderen en drukke plekken vermijden, blijft wel de boodschap.

Als je ten slotte vermoedt besmet te zijn, is het volgens sportarts Tom Teulingkx geen goed idee om intensief te sporten. Stevige fysieke inspanningen zorgen ervoor dat het hart sneller slaat, waardoor het risico groter is dat het virus zich aan de hartspier vasthecht. Voldoende rusten en je lichaam de tijd geven om het virus te bekampen, is het belangrijkste advies.

Ook in ziekenhuizen doen ze het nodige

Acteur Axel Daeseleire werd in het ziekenhuis opgenomen met een coronabesmetting. Bij VTM Nieuws gaf hij aan dat hij maar liefst 11 kilogram kwijt raakte. Volgens Axel zelf allemaal spieren en geen vet. Het klopt inderdaad dat de gevolgen het grootst zijn voor patiënten die in een kunstmatige coma worden gebracht. Dat gaf eerder ook dokter Jasperina Dubois van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt al aan: “De spieren zijn helemaal weggeslonken. Sommige patiënten kunnen amper hun hand bewegen.”

Daarom doen artsen er alles aan om de gevolgen al tijdens de behandeling te beperken, zelfs als ze nog niet eens weten of de behandeling überhaupt een positief resultaat zal hebben. Er wordt steeds getracht om een minimumniveau te hanteren waarbij ze toch nog een aantal therapieën kunnen ondergaan. Eventueel worden patiënten passief behandeld om het spierverlies te beperken.

Hoe dan ook staat hen nadien een lange revalidatie te wachten. Een gemiddelde patiënt heeft een maand nodig om te revalideren van een week op intensieve zorg. Veel coronapatiënten die op de intensieve zorg terechtkomen, liggen er drie tot vijf weken en kunnen nog niet meteen aan de revalidatie beginnen. Een maandenlang herstelproces dringt zich op.

Het bericht Stilzitten in coronatijden is nefast voor het lichaam verscheen eerst op Belg.be.

Voedsel veilig barbecueën, zo doet u dat

Door Johan

barbecue

Voedsel veilig barbecueën, zo doet u dat ?

De tijd van de barbecue is weer aangebroken, het zal u vast niet ontgaan zijn: de rookwolken dalen weer neer over menig postzegeltuintje, dat betekent snel de ramen en deuren sluiten als u niet tot ‘s avonds laat in de houtskool walmen wil vertoeven. Niet iedereen is bekend met de gas-barbecue, of vindt nu eenmaal vlees gegrild boven houtskool lekkerder. De voordelen van de gas-barbecue zijn toch wel groot: er hoeft niet een half uur van te voren de kolen aangestoken te worden om deze op volle kracht te laten smeulen. Er ontstaan geen grootse rookdampen bij de gas-barbecue en het vlees is nagenoeg even lekker (oké, de typische gerookte smaak ontbreekt ietsjes). Na gebruik zet u gewoon de pitten uit en bent u direct van rookwalmen af.

Maar hoe zit het eigenlijk met de voedselveiligheid omtrent barbecueën? Wat zijn de aandachtspunten? Want u moet er toch niet aan denken dat u, uw vrienden of familie met buikkrampen naar huis toe gaan, of nog erger: de volgende dag hondsberoerd opstaan.

Barbecueën en voedselveiligheid

Veilig barbecueën begint met het maken van een planning en inventarisering.

 • Hoeveel personen komen er?
 • Welk vlees hebt u nog in de vriezer en wilt u gebruiken?
 • Zijn alle sauzen nog op de juiste datum?
 • Haal het vlees één dag van te voren uit de vriezer wat u wilt gebruiken. Laat dit rustig ontdooien in de koelkast, op een bordje geplaatst op de onderste trede.
 • Maak een boodschappenlijst voor alle benodigdheden, haal dit zo dicht mogelijk op de datum van het barbecue festijn.
 • Bekijk van te voren de folders, bijvoorbeeld de Delhaize folder op acties, zo kunt u een juiste planning maken. Pak in de supermarkt als laatste de vleeswaren uit de schappen.
 • Na het boodschappen doen keert u direct huiswaarts om te waarborgen dat het vlees goed gekoeld aankomt.
 • Zet de koelkast op de koudste stand, zo blijft het vlees op 4 graden.

Bereiding van rauw vlees

Hoe kunt u het beste rauw vlees bereiden tot overheerlijke barbecue hapjes?

 • Gebruik één snijplank uitsluitend voor rauw vlees.
 • Was uw handen voordat u begint.
 • Bewerkt u rauw vlees, plaats het hierna direct weer in de koeling afgedekt met vershoudfolie. Plaats op de onderste trede.
 • Telkens wast u uw handen en de snijplank voordat u nieuw vlees bewerkt.

Overige voeding bewerken

 • Rauwkost snijdt u op een andere snijplank.
 • Plaats rauwkost eveneens direct weer in de koeling.
 • Doe geen slasaus/dressing over de salade.

Tijdens het barbecueën

U houdt de regie in handen over het vlees. Haal telkens alleen die vleeswaar uit de koeling die u direct zult gebruiken. Stal geen vlees buiten uit, en leg het vooral niet naast de barbecue; vlees kan snel opwarmen (in de zon .. naast de barbecue ..), waardoor de bacteriëngroei in rap tempo kan toenemen.

Sauzen (vooral op mayonaise basis) houdt u te allen tijde weg uit de zon. Deze sauzen zijn snel bederfelijk. Want niet alleen verkeerd gebruik van rauw vlees kan ziekte opleveren, eveneens de sauzen vormen een gevaar bij verkeerd gebruik. Sauzen kunt u tijdelijk gekoeld houden door deze te plaatsen in een bak met ijsklonten, of in een koeltas.

Het bericht Voedsel veilig barbecueën, zo doet u dat verscheen eerst op Belg.be.

Coronavirus : België – exitstrategie 24/04/2020

Door Johan

mondmasker

Coronavirus : België heeft z’n exitstrategie vastgelegd op 24/04/2020

Op basis van een advies van de Groep van Experts belast met de Exit Strategie (GEES) is de Nationale Veiligheidsraad vandaag, vrijdag 24 april, bijeengekomen in het Egmontpaleis om de exitstrategie uit de coronacrisis te bepalen. Ter herinnering, de federale regering en de regeringen van de deelstaten hebben sinds 12 maart samen een reeks maatregelen genomen om de verspreiding van covid-19 in ons land te beteugelen. Bemoedigende indicatoren zoals de vermindering van het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames of het afvlakken van de curve van overlijdens, maken het nu mogelijk om zeer geleidelijk te gaan afbouwen. Maar de overheid benadrukt dat het virus nog altijd op ons grondgebied aanwezig is en gevaarlijk blijft.

De strikte inperkingsmaatregelen zullen zeker van kracht blijven tot en met 3 mei. Daarna zou België kunnen beginnen met de afbouw van de maatregelen, als de omstandigheden het toelaten.

Regels blijven van kracht
Het is belangrijk te benadrukken dat bepaalde regels van kracht blijven, ongeacht de afbouwfase waarin we ons bevinden. Regels als:
– Het beperken van contacten tussen mensen;
– Het respecteren van veilige afstanden;
– Goede hygiënische reflexen, ook wel “barrièregebaren” genoemd.

De mond en de neus bedekken
Het bedekken van mond en neus is belangrijk tijdens de afbouw. Dat kan met een zogenaamd comfortmasker of een alternatief beschermingsmiddel zoals een sjaal of een bandana. Dat wordt:
– aanbevolen in de openbare ruimte,
– verplicht op het openbaar vervoer voor gebruikers van 12 jaar en ouder. Deze maatregel treedt in werking vanaf 4 mei. Op zich biedt een masker geen afdoende bescherming, het moet bekeken worden binnen het bredere gebruik van mondmaskers, hygiënemaatregelen en fysieke afstand.

De federale overheid en de deelstaten zullen er samen voor zorgen dat elke burger gratis minstens één standaard stoffen mondmasker krijgt dat de mond en de neus volledig bedekt. Mensen zullen ook twee “filters” krijgen, om in gekochte of gemaakte maskers te stoppen. Chirurgische maskers en FFP2maskers blijven voorbehouden voor professionals in de gezondheidszorg, in de woonzorgcentra, in de residentiële voorzieningen en bij de veiligheidsdiensten.
Op de werkvloer moet de werkgever – ook in de publieke sector – z’n werknemers beschermen als dat nodig is.

Het gebruik van het openbaar vervoer
Geleidelijke afbouw zal onvermijdelijk leiden tot een toename van het gebruik van het openbaar vervoer. Om drukte te vermijden is het raadzaam om:
– u te verplaatsen met eigen middelen (lopen, fietsen, auto, enz), om zo voorrang te geven aan wie het openbaar vervoer het hardst nodig heeft;
– en het spitsuur te vermijden.

Werkvloer
Wat de organisatie van het werk betreft, heeft de Groep van Tien een generieke gids van good practices gevalideerd. Die zal als basis gelden voor af te sluiten sectoriële- of ondernemingsakkoorden. Hij zal ook als referentie dienen voor een progressieve heropstart van de economie onder veilige en zekere voorwaarden voor iedereen.

Afbouwstrategie

1. Fase 1 – a (4 mei)

• Voor de industrie en B2B-services
Telewerk blijft de norm. Zo zullen bedrijven, als ze niet kunnen voldoen aan de fysieke afstand, dat kunnen compenseren door een reeks gezondheidsaanbevelingen te volgen, waaronder het dragen van een masker.
• Voor de winkels en de horeca
Daar veranderen de regels niet, behalve voor de stoffenwinkels, die – gezien hun belangrijke rol in de productie van mondmaskers – hun deuren mogen openen.
• Voor de gezondheidszorg
De afgelopen weken heeft de epidemie een aanzienlijke impact gehad op de zorgverlening, zowel in de eerstelijnszorg als in de ziekenhuizen. Werkgroepen bestuderen nu al hoe ze kunnen reageren op
de noodzaak om de beste zorg te blijven bieden aan mensen die besmet zijn met covid-19 en tegelijk de toegang tot de algemene en gespecialiseerde gezondheidszorg geleidelijk en veilig uit te breiden. Het doel is dat iedereen zo snel mogelijk weer op een “normale” manier toegang krijgt tot de gezondheidszorg en dat de medische infrastructuur die nodig is voor de verzorging van mensen die aan het virus lijden, niet wordt overbelast.
• Wat het dagelijkse leven betreft
Fysieke activiteit in open lucht is toegestaan met maximaal twee personen, naast de mensen die onder hetzelfde dak wonen, op voorwaarde dat fysieke afstand altijd gerespecteerd wordt.
Het zal ook toegestaan zijn om andere contactloze sporten te beoefenen in de buitenlucht. Maar toegang tot kleedkamers, gemeenschappelijke douches en cafetaria’s is nog altijd verboden.

2. Fase 1 – b (11 mei)

• Voor de winkels
Deze fase laat toe dat de winkels allemaal tegelijk weer open kunnen gaan – zonder discriminatie op basis van grootte of sector – om zo iedereen dezelfde kans op succes te gunnen. Dat zal uiteraard onder voorwaarden gebeuren. Die zullen bepaald worden in overleg met de sectoren en de sociale partners.
Er zijn drie soorten voorwaarden, met betrekking tot:
– de organisatie van het werk, – de ontvangst van klanten, – en het beperken van de toegang tot de winkel, om drukte te vermijden.
De uitoefening van zogenaamde contactberoepen (zoals dat van kapper bijvoorbeeld) is in deze fase nog niet toegestaan.
• Voor het dagelijkse leven
We zullen ook op korte termijn de toekomst verduidelijken van de sportcompetities.

3. Fase 2 (18 mei)

• Voor de winkels
Het zal bekeken worden of en onder welke voorwaarden zogenaamde contactberoepen hun activiteit opnieuw zouden kunnen uitoefenen, ook hier onder voorwaarden.
• Op vlak van cultuur
De opening van de musea kan ook overwogen worden tijdens fase twee, ook onder voorwaarden, bijvoorbeeld via een systeem van ticketing.
• Wat het dagelijkse leven betreft
Ploegsporten zullen mogelijk zijn in de buitenlucht, maar alleen in clubverband en met respect voor bepaalde consignes. • Op vlak van onderwijs
De heropstart van de lessen zal zeer geleidelijk gebeuren vanaf 18 mei. Niet alle leerlingen zullen meteen weer naar school gaan.
Elke gemeenschap zal verantwoordelijk zijn voor de uitwerking van deze beslissing op haar eigen grondgebied, in overleg met de onderwijssector.

Ook zullen bepaalde pistes bekeken worden, zoals:
– de mogelijkheid om thuis privé-bijeenkomsten te houden.
– de mogelijkheid om meer mensen toe te laten tijdens huwelijken en begrafenissen.
– toestaan dat meer dan twee personen samen buiten actief zijn,
– de mogelijkheid om dagtrips te organiseren naar bepaalde regio’s van het land.

4. Fase 3 (Ten vroegste vanaf 8 juni)
Meerdere punten zullen bekeken worden :
– De modaliteiten voor de mogelijke en geleidelijke heropening van restaurants en in een latere fase ook cafés, bars en dergelijke. Dit zal in ieder geval onder strikte voorwaarden moeten gebeuren.
– Verschillende zomeractiviteiten zoals buitenlandse reizen, kampen van jeugdbewegingen (daarover moet eind mei een beslissing vallen), stages, toeristische attracties maar ook kleinere openluchtevenementen.
De enige zekerheid is dat massa-evenementen zoals festivals niet voor 31 augustus mogen plaatsvinden.

Voorwaarden om te slagen :
Om ervoor te zorgen dat de afbouw onder de best mogelijke omstandigheden gebeurt, zullen testing en tracing een belangrijke rol spelen.
Wat de testing betreft, is het de bedoeling een laboratoriumtest aan te bieden aan alle mensen die hem nodig hebben, d.w.z. iedereen die symptomen heeft en van wie de arts vermoedt dat hij of zij besmet is, voor mensen die door hun beroep in hoge mate zijn blootgesteld aan het virus, en voor mensen die intensief contact hebben gehad met een besmet persoon.
Onze laboratoria zullen tegen 4 mei aan 25.000 PCR-tests komen, en de capaciteit zal kunnen worden opgeschaald tot 45.000. Om de uitvoering van de tests te ondersteunen, worden zowel publieke en privé-laboratoria als het federale platform ingezet.
Wat medische apparatuur betreft, worden de leveringen voortgezet en is er voldoende stock beschikbaar.
Ook serologische tests – tests die immuniteit opsporen – , zullen een rol spelen.
Voor de tracing zal een gecoördineerde strategie worden opgezet tussen de gewesten en gemeenschappen, met de steun van federale experts.

Het bericht Coronavirus : België – exitstrategie 24/04/2020 verscheen eerst op Belg.be.

Kamer breidt rookverbod in de wagen uit

Door Johan

rookverbod in de wagen

Kamer breidt rookverbod in de wagen uit

De plenaire vergadering van de Kamer van volksvertegenwoordigers heeft zonet gestemd voor een uitbreiding van het rookverbod in de wagen. De nieuwe regeling verhoogt de minimumleeftijd van de bijzitter van 16 naar 18 jaar. Roken in de wagen in bijzijn van een kind of jongere onder 18 jaar wordt bovendien strafbaar. Kamerlid Els Van Hoof (CD&V) werkte voor dit voorstel samen met haar collega’s Catherine Fonck (CdH) en Karin Jironflée (sp.a). “Dit is een belangrijke horde in het beschermen van jongeren tegen de schadelijke gevolgen van tabak. Wie de schadelijke gevolgen van tabak op jongeren kent, weet dat dit een logische keuze is,” aldus een tevreden Van Hoof.

Dagelijks sterven er maar liefst 40 mensen aan de gevolgen van roken, zowel actief als passief. Dat zijn 15.000 doden per jaar. “Deze cijfers zouden iedereen onmiddellijk moeten aansporen om een krachtig en omvattend beleid te voeren om het aantal tabaksslachtoffers drastisch terug te dringen,” stelt CD&V-Kamerlid Els Van Hoof.

Roken in de wagen

Van Hoof wil met haar voorstel vooral jongeren en kinderen beschermen. “Minderjarigen zijn extra kwetsbaar voor de schadelijke stoffen in sigarettenrook omdat hun lichaam nog in volle ontwikkeling is. Meerokende tieners lopen een groter risico op chronische aandoeningen aan de luchtwegen, zoals astma en cardiovasculaire aandoeningen. Bovendien zijn hun hersenen meer vatbaar voor verslavingsgedrag,” aldus de Leuvense politica.

De vroegere minimumleeftijd van 16 jaar was volgens Van Hoof niet langer vol te houden. “De wetgeving was onlogisch. Tabak mag immers niet meer verkocht mag worden aan -16plussers,” aldus de christendemocrate.

Verder breiden de amendementen van CD&V de bevoegdheden van controleurs van de FOD Volksgezondheid uit. Van Hoof: “Een rookverbod in de wagen heeft weinig zin als er niet op gecontroleerd wordt en geen sancties kent. Daarom zorgen onze amendementen er nu voor dat controleurs chauffeurs kunnen controleren en administratieve sancties mogen opleggen.”1

Antitabaksplan

De uitbreiding van het rookverbod in de wagen is deel van het antitabaksplan van CD&V. Eerder stemde de Kamer al voor een totaalverbod op reclame voor tabak. Ook aan dit voorstel werkte Els Van Hoof (CD&V) mee.

1. De sancties zijn:

Een gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 maanden en/of ene geldboete van 26 euro tot 1000 euro bij het overtreding van het rookverbod in de wagen in aanwezigheid van minderjarigen;
Bij recidive binnen de 3 jaar na een eerste overtreding: een mogelijke verdubbeling van de bovenvermelde strafbepaling;
Een gevangenisstraf van 15 dagen tot 3 maanden en een boete van 1000 euro tot 2000 euro voor zij die controleurs verhinderen tijdens een controleopdracht.

Het bericht Kamer breidt rookverbod in de wagen uit verscheen eerst op Belg.be.

Corona testen – Update van de testcapaciteit en uitgevoerde testen

Door Johan

mondmasker

Corona testen – Update van de testcapaciteit en uitgevoerde testen

Uitgevoerde testen

Het aantal uitgevoerde testen bedraagt 6.000-7.000 testen per dag (7.137 testen vandaag). De huidige test-capaciteit laat zo’n 10.000 testen per dag toe. In hospitalen en klinische labo’s worden enkel symptomatische patiënten getest die voldoen aan de “case definition”, zoals voorgesteld door de experts. In de woonzorgcentra en andere collectieve instellingen worden bewoners én personeelsleden getest.

Dit weekend werd een akkoord gesloten om een groot deel van de testcapaciteit in te zetten voor de woonzorgcentra, meer dan 210.000 testen. De doelgroep voor deze tests is voor alle regio’s dezelfde: al het verplegend personeel en alle bewoners die nog niet zijn getest op COVID-19. Op dagelijkse basis zal de TF testing materiaal bezorgen aan de regio’s voor het afnemen van testen in de woonzorgcentra. Eens de resultaten bekend zijn voor een woonzorgcentrum kunnen de regionale overheden gerichte maatregelen nemen om bewoners en personeel te beschermen.

Resultaten eerste 20.000 testen in WZC

Vorige week werden 19.500 tests verdeeld over Belgische woonzorgcentra. Welke woonzorgcentra testen ontvingen en hoeveel werd bepaald door de verschillende regio’s.

Concreet hebben 194 woonzorgcentra vorige week testen ontvangen. Vandaag zijn er al 16.472 geregistreerde testen. Dat wil zeggen dat de arts een test heeft afgenomen en dat die gekoppeld is aan een staal van een bewoner of medewerker. Van deze testen zijn er ondertussen 12.246 stalen verwerkt, 4.331 zijn momenteel in test of in transit van het woonzorgcentrum naar het labo. Gisteren was een kleine 20% van deze testen nog niet afgenomen door de regio’s in woonzorgcentra.

Uit de verwerkte stalen blijkt 19% positief te testen, 10.029 testen waren negatief en 1.967 positief. Het is nog te vroeg om daar algemene conclusies uit te trekken.

Gisteren al werden de eerste testen van de tweede golf bezorgd, om alle woonzorgcentra op 3 weken te testen.

Momenteel zit er tussen het verdelen van de testkits, de staalafname, opsturen naar labo’s, analyse en rapportering van de resultaten gemiddeld zo’n 2 tot 3 dagen, met uitschieters tot 5 dagen. We hebben met de regio’s afgesproken om deze tijd in te korten en de coõrdinatie op het terrein te verbeteren. Zo kan dezelfde dag van de levering of ten laatste de dag nadien de test ook effectief worden afgenomen. En kan de staal meteen ook naar de labo’s worden gebracht voor analyse. Zo optimaliseren we de hele keten en kunnen we alles binnen een zo kort mogelijke tijdspanne laten gebeuren.

Minister De Backer: “We moeten meer gaan testen. We doen dit nu in de woonzorgcentra, voor alle bewoners en personeelsleden. Zo krijgen we een beter zicht op wat er in de woonzorgcentra aan het gebeuren is en kunnen er door de regionale overheden maatregelen worden genomen. Tegelijk moeten we ook breder gaan testen. Dit kan door de “case definition” zoals voorgesteld door de experts, open te trekken naar bijvoorbeeld mensen met symptomen van een virale infectie. Ik ben daar voorstander van. Zo kunnen ook de ziekenhuizen en klinische labo’s hun capaciteit ten volle benutten tijdens deze crisis.”

Het bericht Corona testen – Update van de testcapaciteit en uitgevoerde testen verscheen eerst op Belg.be.

Statusupdate inzake persoonlijke beschermingsmiddelen en staalafnamemateriaal

Door Johan

03/04/2020 - Statusupdate inzake persoonlijke beschermingsmiddelen en staalafnamemateriaal.

03/04/2020 – Statusupdate inzake persoonlijke beschermingsmiddelen en staalafnamemateriaal.

De federale overheid ondersteunt maximaal de ziekenhuizen en de regio’s door het plaatsen van centrale bestellingen. Die worden vervolgens via de door de Risk Management Group bepaalde sleutel verdeeld. Daarnaast hebben de regio’s en verschillende ziekenhuizen hun eigen reguliere kanalen voor aankoop en deze cijfers zijn hierin niet opgenomen.

Er zijn ondertussen meer dan 25 miljoen chirurgische en meer dan 10 miljoen FFP2/FFP3 mondmaskers besteld door de taskforce shortages onder leiding van minister De Backer. Er werden al meer dan 10 miljoen chirurgische en meer dan 750.000 FFP2/FFP3 mondmaskers geleverd en goedgekeurd door de Federale Overheidsdienst Economie en het Geneesmiddelenagentschap. Daarvan zijn er ondertussen meer dan 7 miljoen chirurgische en meer dan 750.000 FFP2/FFP3 mondmaskers verdeeld volgens de verdeelsleutel opgesteld door de Risk Management Group.

Ondertussen hebben we de bestelling en levering stromen volledig in kaart kunnen brengen, zowel die van het federale niveau, de regionale niveaus en de ziekenhuizen. Vanaf vandaag maken we in onze rapportering dan ook een onderscheid tussen de federale bestellingen en leveringen en de bestellingen en leveringen door de regio’s en ziekenhuizen. Zo krijgt u nu een volledig en allesomvattend overzicht. Het heeft dus ook geen zin om deze cijfers te vergelijken met de cijfers uit de vorige rapportage.

Hierbij ook wat extra duiding bij de kwaliteitscontrole van de ontvangen leveringen. We zijn daar heel transparant over. Dit geldt niet enkel voor mondmaskers maar ook voor ander persoonlijke beschermingsmateriaal.

Hoe gaan wij te werk?

We controleren op voorhand of de bedrijven waarbij we een bestelling willen plaatsen, voldoen aan de normering en of ze over de nodige certificaten beschikken. We houden daarbij ook rekening met de track-record van deze bedrijven. We gaan bijvoorbeeld na aan welke organisaties dit bedrijf nog levert en of we dat kunnen verifiëren. Als er onvoldoende zekerheid en garantie bestaat, vragen we de leverancier om stalen op te sturen. Die controleren we in onze Belgische labo’s voor er een bestelling wordt geplaatst.
Op het moment van de levering controleren de Federale Overheidsdienst Economie en het Geneesmiddelenagentschap de geleverde producten. Hierbij wordt gestart met het controleren van de bijgevoegde documenten. Als er geen zekerheid bestaat over de conformiteit, worden er stalen genomen. Deze stalen worden opnieuw in Belgische labo’s getest. Pas als aan alle voorwaarden inzake kwaliteit en veiligheid is voldaan, wordt het beschermingsmateriaal verdeeld volgens de verdeelsleutel opgesteld door de Risk Management Group. Als de kwaliteit onvoldoende blijkt te zijn worden de loten geweerd.

In het geval van mondmaskers is het zo dat als de kwaliteit voldoende hoog is, de maskers geherclasseerd worden tot comfortmaskers. Zo kunnen ze op het terrein nog worden gebruikt, uiteraard niet door mensen die in rechtstreeks contact staan met patiënten die besmet zijn met COVID-19. De FOD Economie en het Geneesmiddelenagentschap leveren hiervoor een apart attest af, dat duidelijk de kwaliteit van die mondmaskers aangeeft.

We ontvangen vandaag grote hoeveelheden leveringen met verschillende soorten maskers. Zelfs met bovenstaande controlesysteem valt niet uit te sluiten dat er af en toe een lot van onvoldoende kwaliteit tussen de mazen van het net glipt. Het is onmogelijk om elk item afzonderlijk te controleren. In zo’n geval wordt het lot meteen en zonder uitzondering terugroepen.

De ontvangen en gecontroleerde materialen worden in samenspraak met de regio’s verdeeld. Het is de Risk Management Group, samengesteld uit experts en wetenschappers die de prioriteiten bij de distributie vastlegt. Elke dag komen er in ons land nieuwe mondmaskers en andere beschermingsmaterialen toe en wij stellen alles in het werk om de kwaliteit en de bevoorrading naar de verschillende entiteiten te garanderen.

Ook de voorraad aan cruciale geneesmiddelen wordt nauwgezet opgevolgd. De belangrijkste bevindingen vindt u hier:

Hydroxychloroquine en chloroquine (het antimalariamiddel dat wordt gebruikt bij COVID-19-patiënten in het ziekenhuis): er is voldoende strategische stock, 64kg werd reeds verdeeld aan de ziekenhuizen, een bijkomende hoeveelheid van 1000 x 120 tabletten werd deze week verdeeld en er is nog een reserve van 88kg in strategische stock.
Curare (de medicatie die wordt toegediend om de spieren te verslappen bij geïntubeerde patiënten): op dit moment voldoende tot medio april 2020. Er is een bestelling geplaatst waarmee we tot begin mei toe mee komen.

Morfine (de medicatie gebruikt voor de sedatie van geïntubeerde patiënten): Er is meer dan voldoende morfine om deze moeilijke periode te overbruggen. Bijkomend heeft een Belgische firma haar productie verdubbeld. Hiervan worden 400.000 ampullen opgekocht voor een strategische stock, die daarnaast ook met andere bronnen wordt aangevuld.
Nog een aantal andere geneesmiddelen die cruciaal zijn voor de behandeling van COVID-19 patiënten op intensieve zorgen zijn aangekocht voor een strategische stock: midazolam, fentanyl, sufentanyl, dexmedetomidine …

Essentiële geneesmiddelen voor de behandeling van COVID-19 die in beperkte mate beschikbaar zijn, worden verdeeld onder controle van het FAGG, op basis van een verdeelsleutel die rekening houdt met het aantal intensieve zorg bedden van het ziekenhuis. Op die manier kan een optimale verdeling van de beschikbare geneesmiddelen worden gegarandeerd.

Ook voor geneesmiddelen is er schaarste op de markt, waardoor de stocks in de ziekenhuizen slechts voor een beperkte periode volstaan. Dankzij een team van inspecteurs die 7 dagen op 7 klaar staan hebben we telkens elke vraag kunnen oplossen. Er is dus geen tekort aan essentiële geneesmiddelen.

Minister De Backer: “De cijfers tonen het aan, ons team doet zijn uiterste best om zoveel mogelijk beschermingsmateriaal naar België te krijgen. Ik ben pas tevreden als na controle blijkt dat het geleverde materiaal ook effectief kan ingezet worden om onze gezondheidsmedewerkers te beschermen. Dank aan alle mensen bij de diensten en de regio’s voor de goede samenwerking. ”

Het bericht Statusupdate inzake persoonlijke beschermingsmiddelen en staalafnamemateriaal verscheen eerst op Belg.be.

Tips voor het kiezen van een Bloeddrukmeter voor thuisgebruik

Door Johan

Tips voor het kiezen van een Bloeddrukmeter voor thuisgebruik

Tips voor het kiezen van een Bloeddrukmeter voor thuisgebruik

Bijna iedereen met hoge bloeddruk zou een bloeddrukmeter voor thuis moeten hebben. Een bloeddrukmeter voor thuis kan u helpen uw bloeddruk in een comfortabele omgeving in de gaten te houden. Plus, als u medicijnen gebruikt, zorgt het ervoor dat het werkt en waarschuwt het u voor een gezondheidsprobleem als dat zich voordoet. Hier zijn enkele tips om u te helpen bij het kiezen van een goede monitor.

Verschillende type monitoren

De twee meest populaire soorten bloeddrukmeters voor thuisgebruik op de markt zijn tegenwoordig (elektrische) automatische armmonitors en automatische polsmonitors.

Met een automatische armmonitor wikkelt u eenvoudigweg de manchet om uw biceps en met één druk op de knop blaast en laat u de manchet automatisch leeglopen, zodat u binnen enkele seconden uw bloeddrukmeting op de etalage kunt aflezen.

Polsmonitoren werken op dezelfde manier, behalve dat ze zich aan de pols hechten. Polsmonitoren zijn ook kleiner en iets comfortabeler in het gebruik dan de armmonitoren, maar ze hebben de neiging om iets minder nauwkeurig te zijn.

Om u te helpen de beste monitor voor u te kiezen, zijn er verschillende dingen die u moet controleren:

 1. Passend: Het gebruik van een manchet die de verkeerde maat heeft kan resulteren in een slechte aflezing. De meeste armmodellen hebben twee maten of een verstelbare manchet die bij de meeste mensen past. Zorg ervoor dat uw keuze past bij de omtrek van uw bovenarm.
 2. Nauwkeurigheid: Controleer de verpakking om er zeker van te zijn dat de monitor onafhankelijk is getest en gevalideerd op nauwkeurigheid en betrouwbaarheid. U kunt een lijst met gevalideerde monitoren bekijken op dableducational.org.
 3. Gebruiksgemak: Zorg ervoor dat de display op de monitor goed leesbaar en begrijpelijk is en dat de knoppen groot genoeg zijn. De aanwijzingen voor het aanbrengen van de manchet en de bediening van de monitor moeten duidelijk zijn.
 4. Extra functies: Veel monitoren hebben extra functies zoals onregelmatige hartslagdetectie die controleert op hartritmestoornissen en andere afwijkingen; een risicocategorie-indicator die u vertelt of uw bloeddruk zich in het hoge bereik bevindt; een functie voor het meten van gegevens waarmee u meerdere metingen kunt uitvoeren en een algemeen gemiddelde kunt krijgen; geheugen voor meerdere gebruikers waarmee u eerdere metingen kunt opslaan; en computeraansluitingen zodat u de gegevens naar uw computer kunt downloaden.
 5. Draagbaarheid: Als u van plan bent uw monitor mee te nemen op reis, zoek dan een monitor met een draagtas.

Waar koop je jouw bloeddrukmeter?

Bloeddrukmeters zijn te vinden bij apotheken, medische winkels of online, en je hebt geen recept nodig om er een te kopen. De prijs zal meestal variëren van €30 tot €120 of meer.

Nadat u een monitor hebt gekocht, is het een goed idee om hem mee te nemen naar het kantoor van uw arts, zodat deze de nauwkeurigheid ervan kan controleren en u de juiste technieken voor het gebruik ervan kan leren.

Het bericht Tips voor het kiezen van een Bloeddrukmeter voor thuisgebruik verscheen eerst op Belg.be.

Coronabesmetting vastgesteld in WZC De Linde in Ronse

Door Johan

ronabesmetting vastgesteld in WZC De Linde te Ronse

Coronabesmetting vastgesteld in WZC De Linde in Ronse

In het woonzorgcentrum De Linde in Ronse zijn, ondanks de strike maatregelen, bij vijf medewerkers en twee bewoners besmetting met het coronavirus vastgesteld. Tevens zijn 6 bewoners met milde symptomen getest waarvan de uitslag tot op heden nog niet gekend is.

Directeur Tom Aelbrecht :

“Ondanks onze doorgedreven hygiëne en strikte maatregelen bij bewoners en medewerkers, werden toch besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Waar er afgelopen vrijdag nog sprake was van één bevestigde besmetting bleek het effectieve aantal amper twee dagen later al toegenomen te zijn. Alle families werden reeds ingelicht. Daarnaast verzekeren wij dat alle bewoners met de juiste zorg en warmte verder worden omringd. Blijf vooral warme aanmoedigingen en kaartjes sturen. Ze geven onze medewerkers en bewoners de kracht om door te gaan.”

Sinds de vaststelling van de eerste besmettingen werd het outbreak-plan, dat grondig voorbereid was en klaarlag, geactiveerd. Er is voortdurend constructief overleg tussen het woonzorgcentrum, het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, de CRA-arts en het stadsbestuur. Uiteraard werden reeds de nodige maatregelen genomen.

· De positief geteste bewoners werden afgezonderd van de overige bewoners in een speciaal hiervoor omgevormde afdeling. Ze stellen het verrassend goed.

· De positief geteste medewerkers blijven thuis in ziekteverlof.

· De overige bewoners verblijven momenteel preventief in hun kamer.

· Tweemaal daags worden zowel de bewoners als medewerkers gecontroleerd. Van zodra er symptomen opduiken, worden er bijkomende testen afgenomen.

Tot slot sturen zowel bestuur als directie aan op bijkomende coronatests voor al het zorgpersoneel zodat op korte termijn de verspreiding kan ingedamd worden.

Tom Aelbrecht, directeur WZC De Linde

Luc Dupont, burgemeester

Wim Vandevelde, schepen van zorg

Het bericht Coronabesmetting vastgesteld in WZC De Linde in Ronse verscheen eerst op Belg.be.

Verdeling en bestellingen van medisch materiaal en corona testen

Door Johan

mondmasker

Antwoord van Minister De Backer wat betreft verdeling en bestellingen van medisch materiaal

Alle betrokken partijen doen hun uiterste best zoveel mogelijk te bestellen en in België te krijgen. De mogelijkheid bestaat altijd dat er iets misgaat met een bestelling, we proberen dit natuurlijk tot het absolute minimum te beperken. Vanaf nu communiceren we 2 keer per week over leveringen, bestellingen en voorraden. Zo kunnen we telkens een adequaat en relevant beeld schetsen aan de Belgische bevolking. De Federale overheid ondersteunt maximaal de ziekenhuizen en de regio’s door het plaatsen van centrale bestellingen die vervolgens via de door de RMG bepaalde verdeelsleutel kunnen worden verdeeld. Uiteraard hebben de regio’s en verschillende ziekenhuizen ook hun reguliere kanalen voor aankoop en worden ook nog bestellingen uit het verleden uitgeleverd. Deze volgen uiteraard de normale marktwerking.

Minister De Backer zegt: « We hebben ondertussen een goed overzicht van de huidige stand van zaken wat leveringen en voorraden betreft. We zijn ook volop extra bestellingen aan het plaatsen. Ik wil benadrukken dat dit een gezamenlijke verdienste is. Dit ganse proces is een gezamenlijke inspanning van de werknemers van de betrokken overheidsdiensten, van de bevoegde ministers in de regionale regeringen onder leiding van Minister-Presidenten Jambon, Di Rupo en Vervoort, van de voltallige federale regering, en van de zorgverleners die goed aangeven wat de noden zijn. Wij doen allemaal verenigd ons uiterste best om iedereen zo snel en zo goed als mogelijk te beleveren. Vanaf nu communiceren we 2 keer per week over leveringen, bestellingen en voorraden. Zo kunnen we telkens een adequaat en relevant beeld schetsen aan de Belgische bevolking. »

1. wat hebben we al verdeeld?

We hebben al meer dan 16 miljoen chirurgische mondmaskers ontvangen. Daarvan is al meer dan 11 miljoen verdeeld.

We hebben al meer dan 1 miljoen FFP2 mondmaskers ontvangen, waarvan er al meer dan 500.00 verdeeld zijn, en morgen ook nog eens 175.000 verdeeld worden.

Deze worden verdeeld in de ziekenhuizen volgens de verdeelsleutel die vastgelegd is in de RMG, waarin de experten en ook de regio’s vertegenwoordigd zijn. (Vlaanderen 55%, Wallonië 30%, Brussel 14%, 1% Duitstalige gewest)

2. wat is er in bestelling?

9 miljoen chirurgische mondmaskers

5 miljoen FFP2 mondmaskers

5000 FFP3 mondmaskers

1600 kleine communicatietoestellen

300.000 handschoenen

500.000 wissers voor het uitvoeren van testen

Verschillende soorten medicijnen en persoonlijke beschermingsmiddelen

3. hoe verloopt de distributie?

De prioretisering (hier te raadplegen) en de verdeelsleutel voor distributie werden vastgelegd door de RMG, waarin de experten en ook de regio’s vertegenwoordigd zijn.

In de praktijk:

Een vliegtuig met goederen landt en wordt opgewacht door het Belgisch leger. Kwaliteitscontrole vindt plaats (door de bevoegde overheidsdienst). Het leger laadt de levering op en vervoert deze naar Peutie. Vanuit Peutie worden ze verdeeld naar provinciale depots.

Het bericht Verdeling en bestellingen van medisch materiaal en corona testen verscheen eerst op Belg.be.

COVID-19: Vannacht levering van meer dan 6 miljoen mondmaskers in ons land

Door Johan

mondmaskerCOVID-19: Vannacht levering van meer dan 6 miljoen mondmaskers in ons land

Vannacht ontvangt België opnieuw een levering van meer dan 6 miljoen mondmaskers in Luik. De vliegtuigen zijn onderweg. Deze levering bestaat uit 6 miljoen chirurgische mondmaskers en 147.000 mondmaskers van het type FFP2. Met deze levering zal aan de huidige vraag van alle zorgkundigen voldaan kunnen worden. Eerder deze week werden ook al 5.5 miljoen chirurgische mondmaskers en 253.000 FFP2-maskers geleverd in ons land.

Maggie De Block: “Ik ben zeer blij dat vannacht opnieuw een levering mondmaskers in ons land aankomt. Daarmee kunnen we onze zorgverleners, de mensen die in de frontlinie staan, de bescherming bieden die ze nodig hebben.”

Philippe De Backer: “Goed nieuws dat deze leveringen aankomen. Hier is hard voor gewerkt. Dat harde werk zetten we verder. Op dit moment blijven we permanent de markt onderzoeken, en zorgen we ervoor dat we zoveel mogelijk mondmaskers naar België blijven halen. We laten geen kans onbenut.”

In deze moeilijke omstandigheden doet de Belgische regering er alles aan om alle bestellingen die geplaatst zijn te ontvangen. “We verwachten deze week nog 14 miljoen chirurgische mondmaskers én 1.2 miljoen mondmaskers van het type FFP2. Het is onmogelijk om het moment waarop deze in ons land zullen aankomen vast te pinnen, ten gevolge van de uiterst moeilijke omstandigheden waarin we ons op dit moment bevinden. We blijven dit zeer nauw opvolgen en zullen er, net zoals de voorbije weken, alles aan doen om elke bestelling te securiseren en de leveringen tijdig te laten plaatsvinden. We verdelen de mondmaskers in het land volgens het huidige model. We benadrukken dat we niemand in de steek laten.” besluit De Backer.

Het bericht COVID-19: Vannacht levering van meer dan 6 miljoen mondmaskers in ons land verscheen eerst op Belg.be.

Het belang van een goede bureaustoel

Door Johan

een goede bureaustoel

Het belang van een goede bureaustoel

Veel mensen hebben een kantoorbaan, waarbij ze veel zitten gedurende de dag. Dat maakt het belang van een goede bureaustoel des te groter. Een goede bureaustoel is ergonomisch verantwoord en voldoet aan een aantal eisen. Met een goede bureaustoel voorkom je lichamelijke klachten, zoals rugpijn en leidt tot gemotiveerde werknemers en minder ziekteverzuim. Ga daarom niet voor de goedkoopste bureaustoel, maar kijk goed aan welke eisen de bureaustoel voldoet. Een goede bureaustoel is namelijk een investering in jezelf.

Wat is een goede bureaustoel?

Mensen kijken bij het aanschaffen van een bureaustoel voornamelijk naar het design en kijken of de stoel comfortabel zit. Natuurlijk zijn dat belangrijke kenmerken, maar een bureaustoel gebruik je voor meerdere uren achter elkaar. Het is daarom de vraag of de stoel ook nog lekker zit na een aantal uur. Dat is moeilijk te testen in de winkel, maar met een ergonomische bureaustoel zit je altijd goed. Een ergonomische bureaustoel kun je op verschillende punten verstellen, zodat de stoel zich als het ware naar je lichaam vormt. Hierbij kun je denken aan verstelbare armleuningen, de rugleuning en ook de hoogte van je bureaustoel. Let daar dus goed op bij het aanschaffen van je bureaustoel.

Wat is het effect van een slechte bureaustoel?

Een slechte bureaustoel is niet ergonomisch en kun je dus ook niet aan je lichaam aanpassen. Dit zorgt voor een slechte werkhouding, waardoor je na een aantal uur last kan krijgen van lichamelijke klachten. Zo is het mogelijk om nekpijn, hoofdpijn, rugpijn of schouderklachten te krijgen van een

slechte bureaustoel. Maar het blijft niet bij lichamelijke klachten. Deze klachten kunnen namelijk zorgen voor een vermindering van je werkplezier en het heeft natuurlijk geen positief effect op je humeur. Een slechte bureaustoel heeft dus niet alleen nadelige effecten op je werk, maar kan ook zorgen voor nadelige effecten in je privé leven.

Waar moet je op letten?

Een goede bureaustoel heeft dus verstelbare onderdelen, zoals de armen en de rugleuning zodat de stoel perfect aansluit op je lichaam. Kies daarnaast voor een stoel met een vijfpotige kruisvoet met wielen en met vervangbare onderdelen. Zo gaat je kantoorstoel langer mee. Hetzelfde geldt voor een stoel van goede kwaliteit. Mechaniek van staal gaat langer mee dan bijvoorbeeld kunststof. Controleer ook de kwaliteit van de bekleding naar het aantal toeren van de zogenoemde Martindale test. Bij 100.000 toeren weet je dat de stof lang mee gaat. Zorg ervoor dat de rugleuning een S vorm heeft en stel de stoel zo in dat de bolling van de rugleuning precies in het holle gedeelte van je rug valt. Het goed afstellen van alle verstelbare onderdelen van je bureaustoel is dus ook van groot belang.

Het bericht Het belang van een goede bureaustoel verscheen eerst op Belg.be.

9 Ministers van gezondheid is ongezond

Door Johan

coronavirus

9 MINISTERS VAN GEZONDHEID IS ONGEZOND

De bestrijding van het coronavirus in België gebeurt op een chaotische wijze. De reden daarvoor ligt voor de hand: de hallucinante bevoegdheidsversnippering in de gezondheidszorgen die een resultaat is van het waanzinnige taalfederalisme. Dit federalisme is het gevaarlijkste virus in ons land.

Grosso modo is de Belgische staat bevoegd voor de gezondheidszorgen. Maar in de preventieve gezondheidszorgen zijn het in principe de gemeenschappen die bevoegd zijn. Daarop bestaan uitzonderingen, zoals de bestrijding van pandemieën (een nationale bevoegdheid).

Zo telt België op papier liefst elf ( ! ) ministers, die allemaal bevoegd zijn voor de gezondheidszorgen. In de praktijk bestaat er een gedeeltelijke samensmelting van ministeriële mandaten op het vlak van gezondheidszorgen van de GGC en de gemeenschappelijke gemeenschapscommissies te Brussel. Zo wordt het aantal van elf tot negen herleid. Het gaat momenteel om de volgende ministers (!):

– Maggie De Block – “federale” Staat

– Wouter Beke – “Vlaamse” gemeenschap

– Christie Morreale – “Waals” gewest

– Valérie Glatigny – ‘’Franse’’ gemeenschap

– Bénédicte Linard – “Franse” gemeenschap

– Barbara Trachte – ‘’Franse’’ gemeenschapscommissie

– Alain Maron – Gemeenschappelijke gemeenschapscommissie en “Franse” gemeenschapscommissie

– Elke Van den Brandt – Gemeenschappelijke gemeenschapscommissie en “Vlaamse” gemeenschapscommissie

– Antonios Antoniadis – Duitstalige gemeenschap

Dat geeft aanleiding tot absurde toestanden.

–    Zo riep op 1 maart 2020, toen in België een tweede geval van besmetting met het virus vastgesteld werd, de “federale” minister van Volksgezondheid, Maggie De Block (Open VLD), een persconferentie bijeen te Antwerpen. “Vlaams” minister van Welzijn, Wouter Beke (CD&V), was daarbij aanwezig terwijl de overige ministers er niet waren.

–    Parallel met het Belgisch niveau neemt de “Vlaamse” regering maatregelen tot preventie. Op dat overbodig niveau gaat het initiatief niet alleen uit van de bevoegde minister, maar ook van Hilde Crevits (CD&V), één van de vier ministers van werkgelegenheid in België, én van de separatist Ben Weyts (N-VA), de “Vlaamse” minister van Onderwijs.

–    Op 2 maart 2020 diende ook het Overlegcomité (dat alle bevoegde ministers verenigt) samen te komen, om die chaotische structuur te stroomlijnen.

Het hoeft geen betoog dat de gezondheidszorgen in het algemeen en de bestrijding van pandemieën in het bijzonder, een ernstige aangelegenheid is die alle Belgen tegelijk aanbelangen. Het enige niveau dat hier bevoegd moet zijn – en dat geldt bij uitbreiding voor alles – is de Belgische staat. 9 ministers van gezondheid, dat is echt ongezond !

Bron: unionbelge.be

Het bericht 9 Ministers van gezondheid is ongezond verscheen eerst op Belg.be.

Wat is HSP?

Door Johan

Wat is HSP?Wat is HSP?

HSP staat voor High Sensitive Person. Iemand die hypersensitief of hooggevoelig is dus. Maar wat is dit precies en wat komt er allemaal bij kijken?

Betekenis en kenmerken HSP

Hooggevoelige mensen hebben een gevoelig zenuwstelsel en zijn méér dan gemiddeld gevoelig voor allerlei prikkels (geluid, licht, geur, beweging, noem maar op). Die overdaad komt vaak overweldigend over, niet in het minst voor de persoon in kwestie, maar ook voor zijn omgeving. Iedereen met HSP ervaart de overprikkeling op zijn eigen manier en reageert er ook verschillend op. Het heeft een invloed op het humeur of er zijn lichamelijke signalen zoals duizeligheid, ademnood, onrust. Soms zijn de klachten ernstiger en is er sprake van depressie, paniekaanvallen, faalangst, burn-out enz…

Een hooggevoelig iemand heeft nood aan rust, is vaak perfectionistisch aangelegd, gaat dikwijls sociale situaties uit de weg en staat enkel open voor oprechte contacten.

HSP bij kinderen is vaak nog lastiger dan bij volwassenen omdat ze zich minder ervan bewust zijn en minder weten hoe ermee om te gaan.

Omgaan met hypersensitiviteit kan je leren, al dan niet via aangepaste therapie. Signalen leren herkennen, meer zelfvertrouwen krijgen en leren omgaan met je gevoeligheid zijn werkpuntjes. Het is van belang om te leren ontprikkelen zodat er rust komt in je leven.

Hypersensitiviteit heeft op zich niets te maken met hoogbegaafdheid. Wel is het zo dat hoogbegaafde mensen vaak ook hooggevoelig zijn, vandaar dat er soms verwarring tussen beide termen ontstaat.

HSP als talent en voordeel

Hooggevoelige personen krijgen te maken met heel wat uitdagingen in het leven, maar ze kunnen hun hypersensitiviteit ook aanwenden als kracht en niet langer als last. Het maakt van hen heel bijzondere mensen. Op voorwaarde dat ze leren omgaan met alle prikkels die hen omringen, kunnen ze hun hooggevoeligheid beschouwen als een talent dat ook door anderen erg gewaardeerd wordt.

Het bericht Wat is HSP? verscheen eerst op Belg.be.

Maak je klaar voor de lente en de zomer!

Door Johan

klaar voor de lente en de zomerMaak je klaar voor de lente en de zomer!

Dit jaar hebben we (nog) geen echte winter gehad. Met de lente in aankomst is de verwachting dat de witte winter ook dit jaar niet meer zal komen. Inmiddels worden de dagen alweer langer en de temperaturen hoger. Wat is er nou fijner dan goed verzorgd de lente en de zomer in gaan?

In dit artikel geven we je een aantal tips op het gebied van uiterlijke verzorging.

Start de lente met een nieuwe coupe

Er is niets verfrissender dan een nieuwe coupe. Hoewel het voor velen een flinke en spannende stap is, zit je na het aanmeten van een nieuwe coupe meteen weer lekkerder in je vel. De trends voor 2020, zoals rommelige knotjes, een korte of lange bob en wafeltjeshaar zal je dit jaar vaker tegenkomen. Verschillende haarstijlen uit het verleden, zoals kapsels uit de seventies en de nineties maken een comeback. Waren vorig jaar de grijze en felgekleurde haarkleuren nog in? Dit jaar kun je beter gaan voor een natuurlijke haarkleur of haarverf.

Toch ben je er na het aanmeten van een nieuw kapsel nog niet. Het is belangrijk om je haar goed te verzorgen. Door gebruik te maken van de juiste haarproducten, kom jij goed voor de dag!

Koop een nieuw outfit

De neon kleuren zijn weer helemaal terug! Dit jaar, zeker in de lente en de zomer, zijn felle kleuren, zoals neon roze en oranje, weer helemaal in. Naar verwachting zullen de opvallende bh-trend, waarbij men een mooie bh draagt in combinatie met een hoge rok, de hotpants en transparante looks een opmars maken.

Ga de stad in en ga op zoek naar een mooie outfit waarin jij je lekker voelt.

Let op de details

Veel mensen denken dat ze er met een nieuw kapsel en een nieuwe outfit al zijn. Toch is het erg belangrijk om ook op de details te letten. Een nieuwe look is niet compleet zonder goed verzorgde nagels. Kies voor een mooie rode kleur nagellak of juist voor verzorgde moderne nagels, zoals een French manicure. Vergeet ook vooral de teennagels aan je voeten niet. Zodra het kwik de 20 graden overschrijdt, verschijnen de eerste open schoenen op straat. Het is geen gezicht om met onverzorgde voeten en teennagels over straten heen slentert. Een nagelstylist of cosmetisch pedicure kan je helpen om je nagels in optimale conditie te brengen.

 

Het bericht Maak je klaar voor de lente en de zomer! verscheen eerst op Belg.be.

Sportblessures beter voorkomen dan genezen!

Door Johan

Sportblessures beter voorkomen dan genezen!Sportblessures beter voorkomen dan genezen!

Iedereen die sport heeft het vast wel een mee gemaakt, een sportblessure. Sportblessures gaan gepaard met klachten en ongemakken. Een sportblessure is een letsel die ontstaat door een plotselinge gebeurtenis tijdens het sporten (acute blessure) of dat geleidelijk ontstaat ten gevolge van het sporten (chronische blessure). De meeste sportblessures ontstaan als gevolg van overbelasting door sporten en of bewegen. Een belangrijke regel in de sportwereld is dat als je meer gaat trainen, je ook meer rust nodig hebt. Je moet je grenzen leren kennen en daar niet te vaak overheen gaan om je lichaam te overbelasten. Zodra je begint met sporten en jezelf van het eerste moment voorbij loopt ben je aan het overbelasten en is de kans op blessures groter. Bouw het bewegen en sporten geleidelijk op en heb geduld.

Factoren sportblessures

Er zijn twee soorten factoren die zorgen voor een sportblessures:

 1. Endogene factoren – Factoren in het lichaam die te maken met de belastbaarheid van de sporter
 2. Exogene factoren – Factoren buiten het lichaam zelf die te maken met de belastbaarheid van de sporter, zoals bijvoorbeeld de karakter van de sport, materiaal of accommodatie.

Beide factoren komen in acute (acute blessure) en chronische (chronische blessure) vorm voor. Chronische blessure langdurig en slepend van aard​

Acute blessure treedt plotseling op

Chronische blessure

Een Chronische blessure is een sportblessure dat geleidelijk ontstaat ten gevolge van het sporten.

4 stadia chronische blessure: ​

 1. Pijn na het sporten​
 2. Pijn bij aanvang van het sporten​
 3. Pijn tijdens het sporten​
 4. Pijn in rust

Stadia 1 kun je zelf wat aan doen. Meer rustpauzes, meer rust tussen trainingen, intensiteit aanpassen, geïrriteerde plek koelen bv jumperknee (patellapees), Kijken naar je materiaal en techniek (bv. looppatroon). Stadia 2,3 en 4 vragen om medische begeleiding.

Meeste voorkomende sportblessures zijn:

 • Jumpers knee
 • lopersknie
 • Rugklachten: Algemeen
 • Scheenbeenklachten (shinsplints)
 • Achillespeesklachten
 • Vermoeidheidsbreukje (‘stressfractuur’)
 • Spierscheur (zweepslag)

Blessurepreventie

Blessurepreventie is het toepassen van maatregelen en adviezen ter voorkoming van sportletsels, het erger worden of herhaling van letsels.

Er zijn drie vormen blessurepreventie, namelijk:

 1. Primaire – voorkomen van blessures (conditie, fairplay enz)
 2. Secondaire – verminderen van opkomende blessure​
  door overbelastingsignalen te herkennen -> (spierpijn, spierkramp, zwelling spieren en kleine pijntjes)
 3. Tertiaire – Voorkomen van het erger maken van een bestaande blessure (fysio, arts, spierversterkende oefeningen/revalidatie, sportmedische producten zoals kinesiotape) RUST is belangrijk.

Belangrijkste preventiemaatregelen

 1. Houd rekening met intensiteit van de training wanneer je ziek bent of nog niet hersteld bent van een blessure​
 2. Zorg dat je conditie en gezondheid hebt​
 3. Bereid je in de training goed voor op de wedstrijden (conditioneel, technisch en tactisch)​
 4. Train onder deskundige begeleiding​
 5. Doe altijd warming-up en cooling-down​
 6. Zorg voor goede beschermende en ondersteunende kleding​
  Schoenen, bandages en materiaal​
 7. Houd je aan de regels van Fairplay

 

Het bericht Sportblessures beter voorkomen dan genezen! verscheen eerst op Belg.be.

De Kleppe, een pionier in vakanties voor personen met ASS

Door Johan
De Kleppe - foto An Steenuit
De Kleppe – foto An Steenuit

De Kleppe, een pionier in vakanties voor personen met ASS

De Kleppe, een aangenaam vakantieverblijf met een ideale ligging: de Vlaamse Ardennen. Naast hun ruime aanbod voor mensen die fysiek, financieel en sociaal kwetsbaar zijn, wil De Kleppe zich ook toespitsen op personen met autisme. In mei 2018 behaalde De Kleppe als eerste vakantieverblijf het autismevriendelijk logo. Anno 2019 wil het verblijf kwaliteitsvolle en toegankelijke vakanties aanbieden aan personen met een autismespectrumstoornis (ASS).

Vrijwilligers

Coördinator Robin Ronsyn heeft samen met een team van enthousiaste vrijwilligers en deskundigen en met de financiële steun van Firma De Nul, De Lions Club Geraardsbergen, Kiwanis Zottegem en 51 club Geraardsbergen ruimtes omgevormd tot snoezel- en time-out ruimte die vakanties zorgeloos doen aanvoelen.

Structuur en routine

Personen met ASS hangen sterk vast aan structuur en routine. Op vakantie gaan staat gelijk aan een nieuwe situatie waar alle vertrouwde structuur en voorspelbaarheid wegvalt, aan een plaats waar nieuwe prikkels, nieuwe regels en dus ook veel stress plaatsvindt. De Kleppe hecht daarom extra veel belang aan deze gasten door zich aan te passen aan hun noden. Enkele gerealiseerde aanpassingen zijn de prikkelarme kamers, kleurencodes op deuren, Sclerapictogrammen, visualisaties, duidelijke communicatie en een belevingsaanbod op maat. Daar houdt De Kleppe het echter niet bij. “Wij zijn bijzonder trots om met onze werking rond autisme naar buiten te kunnen komen. Het is onze ambitie hét toonvoorbeeld te worden voor ASS binnen de toeristische sector”, stelt coördinator Robin. “Daarvoor gaan we uit van een geïntegreerde aanpak waarbij we onze hele werking betrekken. We vormen onze werknemers en vrijwilligers zodat ze op gepaste manier met deze bijzondere vakantiegangers kunnen omgaan en doen de nodige aanpassingen qua dienstverlening en infrastructuur.”

Inhuldiging Snoezelruimte en Time out (foto’s)

Op 16 februari voor de aanvang van ‘De Kleppetoeren’, de grote opendeurdag van De Kleppe, werd de Time out ruimte en de Snoezelruimte ingehuldigd. Onder impuls van Firma De Nul heeft De Kleppe de laatste maanden verdere stappen kunnen zetten in kader van vakanties voor personen met ASS. “Met deze steun hebben we expertise kunnen binnen halen, enkele structurele aanpassingen kunnen doen, social scripts ontwikkeld en enkele cruciale aankopen kunnen realiseren.”, vertelt Robin. “Daarnaast hebben we ook 2 concrete projecten gerealiseerd binnen dit autisme – traject, waar we deze week de laatste hand aan hebben gelegd en die we tijdens ‘De Kleppetoeren’ aan het grote publiek hebben voorgesteld. De Time out ruimte werd ingericht dankzij de financiële steun van de ‘51 Geraardsbergen’ en de Snoezelruimte met de steun van de ‘Lions Geraardsbergen’ en ‘Kiwanis Zottegem’.

Snoezelen

“Als de Kleppe zich wil profileren als autismevriendelijk vakantiecentrum, dan kan een snoezelruimte niet ontbreken.”, stelt Robin. Het woord ‘snoezelen’ is een samentrekking van twee woorden, namelijk snuffelen en doezelen. Hierbij staat snuffelen voor een vorm van primaire activering, waarbij men actief de verschillende zintuigen zal gaan verkennen. Het gaat om een beleving van licht, geluid, geur, smaak en tast. Daarnaast staat doezelen eerder voor een vorm van overgave en ontspanning. Dit verwijst naar een eerder passief gebeuren in tegenstelling tot het snuffelen. Bij het snuffelen is er sprake van verwondering, terwijl men bij doezelen eerder een gevoel van veiligheid wil creëren.

In het algemeen heeft snoezelen een positieve invloed op het welbevinden van mensen, alsook op hun gevoel van eigenwaarde. Dit is bij mensen met autisme zeker niet minder waar. Een snoezelruimte wordt ook vaak gebruikt om een persoon met autisme tot rust te brengen en te laten ontspannen.

Om het geheel compleet te maken, kan er op De kleppe ook steeds gebruik worden gemaakt van de auti-koffer, the first aid kit vol ondersteuningsmateriaal.

Time Out

De prikkelarme kamers die aanwezig zijn in De Kleppe, waren reeds een stap in de goede richting. “Nu zijn we nog een stap verder gegaan en hebben we een ruimte omgebouwd tot een ‘time-out’ ruimte, die een veilige omgeving biedt tijdens crisismomenten”, aldus Robin. “Veel van onze doelgroepen, hebben regelmatig nood aan een ruimte waar ze zich kunnen in afzonderen om tot rust te komen, een ruimte zonder enige vorm van prikkels of aanmoediging, een ruimte veilig voor henzelf en de anderen.”

Opendeurdag ‘Kleppetoeren’, een groot succes!

Tegen de 1000 mensen maakten kennis met deze vernieuwde ruimtes en de rest van de ‘De Kleppe – site en -werking’. Meer dan 300 sportievelingen en natuurfanaten hebben aan de fietstocht of toegankelijke wandeling deelgenomen. Meer dan 400 geïnteresseerden kwamen opdagen voor de rondleidingen en demo’s en nog heel wat anderen kwamen genieten van een pannenkoek, de muziek, de zon of een drankje aan de (Gin)-bar. Gertrude De Vos werd unaniem verkozen tot vrijwilliger van het jaar.

Meer info:

De Kleppe
Everbeekplaats 4
9660 Everbeek (Brakel)
0494/ 12.98.46

Het bericht De Kleppe, een pionier in vakanties voor personen met ASS verscheen eerst op Belg.be.

Overgewicht in België, een stand van zaken

Door Johan
Kelly De Wever, Prof. Dr. Matthias Lannoo, Pascale Naessens, Prof. Dr. Bart Van der Schueren, Evelyn Broeckx, Chris Goossens PronoKal Group
Kelly De Wever, Prof. Dr. Matthias Lannoo, Pascale Naessens, Prof. Dr. Bart Van der Schueren, Evelyn Broeckx, Chris Goossens © PronoKal Group

Volgens een onderzoek naar overgewicht zijn de helft van de Belgen te zwaar

Overgewicht in België, een stand van zaken

Uit de grootschalige studie van PronoKal Group blijkt dat 1 op 2 landgenoten te kampen heeft met overgewicht. 33% heeft een BMI hoger dan 25 en zelfs 18% heeft obesitas. De mannen zijn met 56,4% het zwaarste geslacht tegenover 47,8% van de vrouwen waarbij de teller op de weegschaal meer dan het gezonde gewicht aangeeft. Er zijn gemiddeld meer mannen obees (BMI +30) dan vrouwen (18,8% tegenover 16,8%).

Alarmerend is dat 41% van de Belgen jonger dan 34 jaar teveel weegt. 15 van de 100 Belgen jonger dan 34 jaar hebben zelfs een BMI van meer dan 30. En het wordt er niet beter op naarmate de leeftijd stijgt want in de categorie 35 tot 54 jaar zou al meer dan de helft (51,2%) te zwaar zijn. Bij de 55-plussers stijgt het percentage zelfs tot 59,1%.

Een positieve noot: de Belgen zijn zich bewust van het feit dat ze moeten afvallen. 6 op 10 geeft aan gewicht te willen verliezen en verwelkomt hiervoor professionele begeleiding. Alles samen wil de meerderjarige Belgische bevolking een hallucinante 52.636 ton afvallen. Ter vergelijking, dat komt overeen met 309 blauwe vinvissen of maar liefst 127 volgeladen Boeings. De helft van de Belgen heeft al eens (of meermaals) een dieet geprobeerd maar slechts 1 op drie behaalde het gewenste resultaat. 4 op 10 (42%) Belgen zeggen dat ze tevreden zijn over hun gewicht.

Waarom is afvallen zo moeilijk? Iedereen weet nochtans wat de gevolgen zijn van obesitas. Een ongezonde levensstijl leidt tot overgewicht en overgewicht leidt tot medische klachten. Diabetes, hart- en vaatziekten, cholesterol, verhoogde bloeddruk, gewrichts-, ademhalings- en slaapproblemen zijn slechts enkele gevolgen die een grote impact op de levenskwaliteit hebben. Cruciaal voor zowel het slagen als het mislukken van een dieet is zelfdiscipline. 2 op de 3 Belgen van wie het dieet mislukte, geven te weinig zelfdiscipline als belangrijkste reden op. Kelly De Wever, General Manager van PronoKal Group Benelux verklaart. “Enerzijds is obesitas een chronische ziekte. De Belg is zich hiervan bewust, wil er iets aan doen, en wil hiervoor graag professionele begeleiding. Anderzijds bevestigt het onderzoek dat mensen nood hebben aan maximale ondersteuning, motivatie en begeleiding. Daarom zetten wij, als enige, in op medische – en professionele begeleiding op voorschrift. Iemand met overgewicht of obesitas, wordt onderzocht, gescreend en opgestart door een arts en kan gedurende het ganse traject steunen en rekenen op zowel arts, diëtiste als bewegingscoach. Wie de vijf stappen van de PnK-methode doorloopt maakt de brug naar een gezonde levensstijl.”

Auteur van de best verkopende kookboeken in België, Pascale Naessens vertelde de aanwezigen waarom zij achter de visie van de PnK-methode kan staan. “Ook ik heb jaren lang gestruggeld met mijn gewicht. We moeten begrijpen dat niet iedereen op dezelfde manier reageert op voeding. Gelukkig zijn er nieuwe inzichten die mensen helpen om op een haalbare en gezonde manier een goed gewicht te krijgen zonder een strijd te moeten voeren.“

PronoKal Group: Resultaten obesitasonderzoek: Helft van de Belgen is te zwaar en Start bewustwordingscampagne voor artsen en consumenten.

Antwerpen – PronoKal Group nodigde op Woensdag 6 februari 2019 meer dan 50 huisartsen uit voor de bekendmaking van de resultaten van een grootschalig obesitasonderzoek uitgevoerd bij 1000 Belgen door onderzoeksbureau iVOX*. Daaruit blijkt onder andere dat maar liefst de helft (51%) van de Belgen te zwaar is. 1 op 3 (33%) heeft overgewicht (BMI hoger dan 25) en maar liefst 18% heeft obesitas (BMI hoger dan 30). Dokter Chris Goossens, die eerder de bekendste PnK-patiënt Bart De Wever succesvol door de verschillende stappen begeleidde, ging dieper in op de gevolgen van overgewicht voor de gezondheid en levenskwaliteit.

De rol van de huisartsen

De rol van huisartsen omtrent de bewustmaking van het belang van een gezond gewicht bij hun patiënten werd eveneens onder de loep genomen. “Het voorschrijfgedrag en de rol van de arts in de strijd tegen overgewicht en obesitas is cruciaal. Alles start bij de arts. Zij kunnen het taboe omtrent obesitas doorbreken door hun patiënten bewust te maken van het belang van een gezond gewicht voor de algemene gezondheid. Professionele begeleiding gedurende het ganse traject is dan weer cruciaal om het einddoel (gezond gewicht en gezonde levensstijl) te bereiken. Daarom zetten wij 100% in op medische begeleiding door arts, diëtist en bewegingscoach.”, licht Kelly De Wever, General Manager van PronoKal Group Benelux toe.

Pascale Naessens kwam bovendien spreken over hoe de PnK-methode een oplossing kan bieden voor obesitaspatiënten om de brug te maken naar een gezonde levensstijl. Hieronder leest u meer over de resultaten van het onderzoek en de strijd tegen overgewicht en obesitas in België.

Sensibilisering is de verantwoordelijkheid van artsen en overheid

Overgewicht en obesitas zijn een bedreiging voor de volksgezondheid. Wie kan die 51% te zware landgenoten dan dat duwtje in de rug geven? Prof. Dr. Bart Van der Schueren, voorzitter van de Belgian Association for the Study of Obesity, wees op het belang van sensibilisering vanuit de overheid. De helft (50,3%) van de Belgen die willen afvallen zeggen dat ze sneller iets aan hun gewicht zouden doen als de overheid terugbetaling van begeleiding zou voorzien. “Momenteel wordt de behandeling van ziektes die het gevolg zijn van obesitas, zoals bijvoorbeeld diabetes, gelukkig terugbetaald. Parallel zou de overheid de maatschappelijke kost van overgewicht en obesitas drastisch kunnen beperken, door bij beginnend overgewicht al in te grijpen en de begeleiding naar een gezonde levensstijl terug te betalen.”

De artsen steken de hand ook in eigen boezem. Dokter Chris Goossens vertelde dat er ook bij artsen nog te sleutelen valt aan het voorschrijfgedrag. “Patiënten willen veelal een snelle oplossing en dan is een pilletje voorschrijven voor bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk wat er in eerste instantie verwacht wordt van een huisarts. Overgewicht aankaarten en een patiënt aansporen om de bron van hun lichamelijke klachten aan te pakken is zelfs voor een arts niet altijd even evident.”

Bewustwordingscampagne: Dokters en PronoKal Group samen tegen overgewicht en obesitas

In België zijn er momenteel 350 gecertificeerde huisartsen die de PnK-methode kunnen voorschrijven. PronoKal Group start dit voorjaar een pilootproject met 20 artsen op, die elk 10 patiënten met overgewicht of obesitas (en minstens 1 aandoening die daarvan een gevolg is), zullen begeleiden doorheen de verschillende stappen. Het doel van dit onderzoek is de impact van gewichtverlies op onder andere levenskwaliteit, medicatiegebruik en andere comorbiditeiten te meten. De eerste resultaten van dit kwalitatief onderzoek waarvan de vooruitgang en parameters van elke patiënt worden bijgehouden zullen in september worden bekend gemaakt. Mensen met overgewicht of obesitas die wensen deel te nemen aan dit onderzoek kunnen een aanvraag voor deelname indienen via de website.

Over PronoKal Group

PronoKal Group is een internationale groep, die een medische behandeling heeft ontwikkeld voor overgewicht en obesitas en de brug naar een gezonde levensstijl. De groep is wereldwijd actief in meer dan 15 landen, met het hoofdkantoor in Spanje. In België werd de PnK-methode® bekend in 2012, toen Bart De Wever er 50 kilogram door afviel. De producten worden enkel op doktersvoorschrift afgeleverd, en de patiënten worden begeleid door diëtisten en bewegingscoaches.

* Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van PronoKal Group tussen 16 januari 2019 en 24 januari 2019 bij 1000 Belgen representatief op taal, geslacht en leeftijd. De maximale foutenmarge bij 1000 Belgen bedraagt 3,02%. Bron: PronoKal Group

Het bericht Overgewicht in België, een stand van zaken verscheen eerst op Belg.be.

Sonja Kimpen lanceert het boek ‘De 10 synergieprincipes’

Door PVDBD

‘De beste vorm, op elke leeftijd, zonder dieet

Sonja Kimpen, dé motivatiecoach van Vlaanderen, inspireert elke dag. Januari is de maand van de goede voornemens en in het jaar waarin Sonja haar 60ste verjaardag viert (ze is jarig op 10 april), lanceert ze haar nieuwe boek, ‘De 10 Synergieprincipes’. “Dit boek biedt een spiksplinternieuwe kijk op voeding, beweging, hersen- en hormonenwerking. In één overzichtelijke strategie help ik je om je lichaam realistisch in vorm te brengen. Het is gebaseerd op wetenschap, maar ontdaan van het vakjargon. Ik vertel de dingen klaar en duidelijk, zodat iedereen het verstaat”, zegt een enthousiaste Sonja Kimpen.

(Foto: House Of Entertainment)

Sonja Kimpen presenteert een sterke visie in hapklare stappen en moedigt de lezers aan om tot actie over te gaan! 

‘De 10 synergieprincipes’ zijn eigenlijk 16 bestsellers gebundeld in één krachtig boek, aangevuld met nieuwe, interessante content en tips. Sonja selecteerde het beste uit haar praktijkervaring, waardoor ze weet wat er werkt. “Dit boek geeft je handvaten voor de beste vorm op elke leeftijd, via een overzichtelijk plan van aanpak, waardoor je overgewicht en futloosheid direct aanpakt. De goedlachse, bourgondische Belg knapt terecht af op elke vorm van betutteling, maar geraakt gelijktijdig ook gefrustreerd door de jungle van theorietjes en wonderdiëten zonder fundering, en vooral zonder blijvend resultaat op lange termijn.”

(Foto: House Of Entertainment)

Al decennialang promoot Sonja Kimpen een totaalaanpak wars van hokjes denken. “Een lichaam werkt ontegensprekelijk synergetisch, dit wil zeggen dat het geheel meer is dan de som der delen. Veel meer! De uitdaging van de eeuw is in een wereld van overvloed en verleiding, toch goed voor jezelf te zorgen, zodat zelfzorg nooit je zorg moet worden.
 
‘De 10 synergieprincipes’ van Sonja Kimpen zetten je onmiddellijk aan tot actie. Ze bieden je een concreet plan: Hoe je stap voor stap gezond en fit wordt, maar vooral ook blijft. Het verschil is een nieuwe denkwijze gebaseerd op de laatste ontwikkelingen in de hormonen- en hersenwetenschappen. Het gebruiksvriendelijke concept met didactische onderbouw zorgt voor een andere kijk op je lichaam, waardoor je respect en bewondering krijgt voor jouw unieke lijf.
 
Kortom: Sonja Kimpen presenteert een sterke visie in hapklare stappen en moedigt de lezers aan om tot actie over te gaan! 
 
‘De 10 synergieprincipes – voor de beste vorm op elke leeftijd. Zonder dieet’ is vanaf nu te koop, via o.a. www.sonjakimpen.be of in de boekhandel in je buurt. Het boek telt 227 pagina’s.
Over Sonja Kimpen:
Als ex-dikkerdje uit een gezin met allemaal dikkerdjes, heeft ze niet alleen zelf ervaren wat een ongezonde levensstijl is, ze kent bovendien het vreselijke gevoel van frustratie en het pijnlijke schaamtegevoel bij opmerkingen over dikkerdjes.

Om inzicht te krijgen in hoe een lijf functioneert, haalde ze haar masterbewegingswetenschappen aan de universiteit van Leuven. Na haar opleiding bleef ze zichzelf bijscholen in voeding en mentale training, tot op de dag van vandaag. Ze heeft 16 jaar lesgeefervaring aan het hoger instituut voor kinesitherapie. Dat vormde haar didactische en pedagogische manier van werken. De recente doorbraken en ontwikkeling in de hersen- en hormonenwetenschappen, geven nog meer bewijskracht aan datgene wat Sonja als coach reeds jaren toepast.

Sonja Kimpen bracht in België 16 bestsellers uit die allen in de top 10 stonden. Ze verkocht in Vlaanderen inmiddels méér dan 1 miljoen boeken. Ook haar synergiebroden, presentaties en teambuildings zijn een weergaloos succes.

De bijna 3 x 20-jarige Sonja Kimpen is nog steeds één van de populairste gezondheidscoaches van Vlaanderen.

Het bericht Sonja Kimpen lanceert het boek ‘De 10 synergieprincipes’ verscheen eerst op Belg.be.

Nieuw wetsvoorstel zal 6 000 extra bloedzakjes opleveren

Door Johan

bloed geven pixabay

Wetsvoorstel N-VA zal Rode Kruis minstens 6 000 extra bloedzakjes opleveren

Vandaag treedt het wetsvoorstel van Kamerlid Valerie Van Peel waardoor ook patiënten met hemochromatose (stofwisselingsziekte waarbij de opname van ijzer in de darm niet goed kan worden gereguleerd, hetgeen soms leidt tot ijzerstapeling in organen wat na lange tijd soms ernstige symptomen kan veroorzaken) voortaan bloed mogen geven, in werking. Dat zou het Rode Kruis naar schatting in één klap minstens zesduizend extra bloedzakjes per jaar opleveren. “Daarmee zetten wij opnieuw een belangrijke stap om onze bloedvoorraad te verzekeren”, zegt Van Peel. Niet alleen de N-VA, ook het Rode Kruis zelf was al jaren vragende partij voor zo’n wetswijziging.

Erfelijke hemochromatose of ijzerstapeling is een ziekte waarbij het lichaam te veel ijzer uit de voeding opneemt. Van de naar schatting 60.000 patiënten in België die lijden aan de ziekte, zijn er momenteel meer dan 1500 die regelmatig aderlatingen ondergaan om het ijzergehalte in hun organen en bloed te normaliseren. “Hun bloed bevat in de beginperiode van die behandeling meer ijzer, maar is verder normaal”, stelt Van Peel. “Zodra die patiënten zich in de onderhoudsfase van hun behandeling bevinden, is hun bloed perfect bruikbaar om te doneren.” Toch werden zij geweigerd als bloeddonor. Bloed doneren na een medische aderlating heette immers niet altruïstisch te zijn en was zogenaamd strijdig met de wetgeving. Duizenden perfect bruikbare bloedzakjes belandden daardoor jaarlijks in de vuilnisbak, vaak tot ergernis van de patiënten zelf.

Onverantwoorde verspilling

“Daar komt nu verandering in”, zegt Van Peel. Hemochromatosepatiënten die verder gezond zijn, zullen na een aderlating kunnen kiezen om hun bloed te doneren of te laten vernietigen als biologisch afval. Als extra controle volgt de huisarts de donaties mee op. “Een behandeling kan dan wel verplicht zijn, de donatie achteraf is duidelijk een vrije keuze”, meent Van Peel. “Ik ben zeer tevreden dat mijn collega’s in het parlement die redenering hebben willen volgen. In tijden van tekorten was het weggooien van nuttig en gezond bloed ethisch niet te verantwoorden.”

Het bericht Nieuw wetsvoorstel zal 6 000 extra bloedzakjes opleveren verscheen eerst op Belg.be.

❌