[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderBelg.be : Economie

Samsung introduceert eerste 8K QLED signage display

Door Johan
Samsung ISE 2019_2
Samsung ISE 2019_2

Samsung introduceert ’s werelds eerste 8K QLED signage displays

Samsung heeft grote stappen gezet in Artificial Intelligence (AI) upscaling. Met machine learning kan een lagere beeldkwaliteit moeiteloos omgezet worden naar kristalheldere 8K-beelden. Zo wordt content in elke resolutie – van SD tot 4K – getransformeerd tot beeldkwaliteit die zo dicht mogelijk bij 8K ligt, afhankelijk van de bron. Voor zakelijke displays betekent dit goed zichtbare signage en ongeëvenaarde nauwkeurigheid, wat direct de aandacht trekt. Het betekent ook een kostenbesparing voor winkeleigenaren en adverteerders, omdat content in een lagere resolutie geproduceerd kan worden om toch een verbluffende 8K-kwaliteit weer te geven.

8K QLED signage leidt Samsungs ISE 2019 line-up naar toekomst van zakelijke displays

Op ISE 2019 transformeert Samsung de markt voor digital signage met ’s werelds eerste 8K QLED signage displays. De nieuwe generatie beeldkwaliteit heeft naar verwachting grote impact op de zakelijke digital signage-industrie, met nieuwe en spannende kansen tot gevolg.

De nieuwe 82 inch 8K QLED Signage van Samsung combineert de hoogste resolutie van de markt met AI-upscalingtechnologie en produceert levensechte beelden. Daarmee kunnen gebruikers genieten van meeslependere kijkervaringen. Het slanke ontwerp, met een diepte van minder dan 40 mm, zorgt voor een probleemloze installatie. Door het gebruik van een slim wide angle kan het scherm worden aangepast aan elke omgeving, zowel staand als liggend. Met een resolutie van 7.680 x 4.320 pixels zijn afzonderlijke pixels onzichtbaar voor het menselijk oog.

Vergelijkbaar met zijn 8K TV-tegenhanger levert het 8K QLED-scherm een ​​verbeterde zwartweergave door local dimming en Quantum Light Control. Met 100% kleurvolume onderscheiden kijkers miljarden kleurtinten en zien zij de meest rijke, nauwkeurige beelden tot nu toe.

“Door 8K in display smart signage te introduceren, kunnen bedrijven prachtige beeldkwaliteit aan hun publiek leveren op een manier die voorheen niet mogelijk was”, zegt Evert Van Camp, Display Director van Samsung Benelux. “Het 82 inch 8K QLED signage display is slechts een van de vele toonaangevende producten die we presenteren tijdens ISE 2019. We kijken uit naar het introduceren van de commerciële toepassingen van 8K in de wereldwijde AV-industrie.”

Naast 8K QLED signage krijgen bezoekers van ISE 2019 de kans om de toekomst van display-signage te ervaren. Samsung introduceert verschillende krachtige displays die zijn ontworpen om bedrijven te helpen de beste content aan hun doelgroepen te laten zien.

8K Multibox HDR: ’s werelds eerste 8K HDR voor LED signage

Tijdens ISE introduceert Samsung ’s werelds eerste 8K HDR-technologie voor LED signage. Door vier van Samsungs Premium LED S-boxen voor 4K LED HDR perfect te synchroniseren, ontstaat een 8K-beeld met een refresh rate van 60 Hz.

LED HDR is de nieuwe standaard voor de LED signagemarkt en verzekert bedrijven van opvallende beelden die eruit springen. LED HDR maakt gebruik van Inverse Tone mapping (ITM) voor reflectievrije beelden en Dynamic Peaking om de helderheid en contrastratio van het scherm te maximaliseren door de piekhelderheid te verdubbelen. Color Mapping zorgt ook voor een aanpasbaar kleurenpalet met echte, levendige LED-kleuren.

Met de optimal livemodus kan de 8K Multi Box HDR livecontent aanbieden met een kleinere vertraging. Bovendien wordt kabelstress verminderd met de 100 meter lange HDBaseT (HDBT) kabel. HDBT is de standaard voor de overdracht van beeld en geluid in ultrahoge kwaliteit.

De Multi 8K Frame Lock-functie in 8K LED HDR boxen zorgt ervoor dat het niet langer nodig is om verschillende displays te synchroniseren. 8K LED HDR is geschikt voor alle Samsung SMART LED signage-producten en komt het best tot zijn recht in de IFJ-series en The Wall.

The Wall 292 inch 8K: groter dan ooit

Alsof 219 inch nog niet groot genoeg was, introduceert Samsung in het eerste kwartaal van 2019 een 292 inch-versie van The Wall met 8K. The Wall is een modulair display op grootformaat en is aan te passen en personaliseren in verschillende groottes, van 73 inch tot 292 inch. Het scherm is ideaal voor organisaties met een high-end uitstraling. Zij passen hun display signage moeiteloos aan waar dat nodig is.

Het slanke (29,9 mm) en randenvrije infinity-ontwerp van The Wall laat het scherm moeiteloos opgaan in zijn omgeving. Met de unieke Wall Mode passen gebruikers het scherm verder aan door verschillende soorten content, zoals foto’s en kunst, te vertonen met een achtergrond die past bij de omgeving. Daarmee hoeft het display nooit te worden uitgeschakeld en past het altijd in elke hoek van een ruimte.

Partners

Om de prachtige beelden van The Wall te ondersteunen, werkt Samsung samen met partners om de beste ervaring mogelijk te maken. Harman JBL en Steinway Lyngdorf bieden de perfecte geluidsoplossing, terwijl Creston, Savant en Control4 volledige domotica-oplossingen integreren. Domotz, Ihiji en OrvC maken monitoring op afstand mogelijk voor channelpartners mogelijk.

OMN/OMN-D Series: brengt semi-outdoor signage naar de wereld

Samsung lanceert dit jaar ook wereldwijd zijn semi-outdoor OMN / OMN-D-serie. Deze schermen zijn ontworpen met etalages in gedachten. De schermen zijn verkrijgbaar in 46 en 55 inch-formaten. Met 4.000 nit helderheid en een hoge contrastratio van 5.000:1, zorgen de schermen voor levendige en heldere beelden en uitstekend zicht, zelfs in direct zonlicht, verpakt in een slank ontwerp. De OMN-D-serie is een dubbelzijdig display dat zowel een front-display als een display aan de binnenkant mogelijk maakt, waardoor de verkoopkansen zowel binnen als buiten de winkel toenemen.

Beide schermen hebben een stofbestendige IP5X-certificering en maken gebruik van driestaps overhittingsbescherming voor langdurige prestaties. Contentbeheer gebeurt via de geïntegreerde toepassing die draait op Tizen 4.0. De displays beschikken over Wi-Fi en zijn gemakkelijk aan te zetten met één elektriciteits- en één LAN-kabel, waarmee het aantal kabels flink wordt verminderd en de energie-efficiëntie toeneemt. De displays zijn ideaal voor een groot aantal retailers, van fastfood-restaurants tot warenhuizen, retail banking en telecom shops.

QMR/QBR-series: 4K signage geüpgraded

Tot slot onthult Samsung dit jaar de QMR- en QBR-serie 4K-schermen tijdens ISE. Deze series bestaan elk uit vijf schermformaten van 43 tot 75 inch, HDR+-ondersteuning en intelligente upscaling. Daarnaast zijn de displays stofbestendig met IP5X-certificering, beveiligd via de geïntegreerde KNOX beveiligingsoplossing en uitgerust met Wi-Fi voor draadloos beheer.

De QMR-serie is ontworpen voor winkelcentra, winkels en luchthavens met de 500 nit helderheid. De QBR-serie is met 350 nit helderheid ideaal voor meeting rooms en corporate signage.

Het bericht Samsung introduceert eerste 8K QLED signage display verscheen eerst op Belg.be.

Minister van Financiën snoeit in btw-boetes

Door Johan

Minister van Financiën snoeit in btw-boetes

De minister van Financiën heeft aan de administratie opdracht gegeven om een nieuw boetebeleid inzake btw uit te werken. De vroegere regels die dateren van 2012 waren immers vaak veel te streng: niet alleen waren de boetebedragen heel hoog, er werd ook geen rekening gehouden met de aard van de overtreding.

Voortaan zal, in uitvoering van het Federaal Regeerakkoord, uitgegaan worden van de goede trouw van de ondernemer en niet langer enkel van de kwade trouw. Meer bepaald zal de opgelegde boete op verzoek van de onderneming sowieso volledig kwijtgescholden worden als de volgende voorwaarden zijn vervuld:

Het betreft een eerste overtreding van dezelfde aard, in een referentieperiode van 4 jaar
Deze overtreding werd begaan te goeder trouw. De goede trouw wordt verondersteld. Kwade trouw moet steeds door de administratie worden aangetoond.

De begane overtreding heeft geen impact op het bedrag van de verschuldigde btw.

Concreet betekent dit dat boetes die opgelegd worden n.a.v. bijvoorbeeld het laattijdig indienen van een btw-listing, het vermelden van een bedrag in een foutief rooster van de aangifte zonder impact op het bedrag van de verschuldigde btw, het niet voldoen van de btw op een handeling terwijl die btw ook volledig aftrekbaar is of het uitreiken van een factuur die niet voldoet aan één of andere vormvereiste op eenvoudig verzoek van de onderneming volledig zullen worden kwijtgescholden.

In geval van goede trouw, gelden deze nieuwe richtlijnen voor boeten opgelegd niet alleen door de klassieke btw-controlediensten, maar ook door de BBI. De nieuwe regels moeten verplicht door de belastingdiensten worden toegepast voor alle verzoekschriften tot kwijtschelding voor boeten opgelegd na 1 januari 2018.
Minister van Financiën Van Overtveldt: “De huidige regels waren veel te streng. Niet alleen zijn de boetebedragen hoog, er wordt ook geen rekening gehouden met de aard van de overtreding. Voortaan zal uitgegaan worden van de goede trouw van de ondernemer en niet langer enkel van de kwade trouw.”

Het bericht Minister van Financiën snoeit in btw-boetes verscheen eerst op Belg.be.

Alweer ernstige betaalpanne, de maat is vol

Door Johan

UNIZO verontwaardigd over alweer ernstige betaalpanne: “De maat is vol!”

Vanmiddag tussen 15u00 en 16u34 werd het elektronisch betalingsverkeer in winkels ernstig verstoord door een vrijwel algemene panne, waarvan de oorzaak nog niet helemaal duidelijk is. Betalingen met zowel debet- als kredietkaarten bleken niet mogelijk. UNIZO reageert verontwaardigd op deze zoveelste ernstige panne van het elektronische betaalverkeer.

“Deze storing zorgde andermaal voor grote economische schade en ongemakken, in de eerste plaats voor onze handelaars en hun klanten”, zegt Lieven Cloots van de UNIZO-studiedienst. “Zo kan het niet langer. Als de betrokken stakeholders écht de ambitie hebben om het elektronisch betalen verder te stimuleren, zullen ze veel meer nog dan nu moeten investeren in de stabiliteit, betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van het betaalnetwerk. We roepen hen dan ook op om hoogdringend en vooral samen werk te maken die broodnodige stabiele infrastructuur.”

UNIZO meet intussen de schade op met haar leden en sluit schadeclaims en eventuele compensatie-eisen niet uit.”

Het bericht Alweer ernstige betaalpanne, de maat is vol verscheen eerst op Belg.be.

Brussel klaar voor 96e auto- en motorsalon

Door PVDBD

-Brussel 10 januari 2018- Er heerst heel wat bedrijvigheid in de eeuwfeestpaleizen van Brussel. Alles word in gereedheid gebracht voor de ontvangst van duizenden kijklustigen die zich komen vergapen aan de nieuwste modellen van auto’s en moto’s op het 96e autosalon in onze hoofdstad. Tijd voor velen om nog eens kortbij een Porsche Carrera, Lamborghini,… te staan, en wie weet voor sommigen zelfs te kopen.

Onze aandacht ging in Brussel vooral uit naar de persconferentie van de nieuwe Nissan Leaf en de nieuwe Subaru Outback. Beiden werden in primeur op het autosalon van Brussel voorgesteld. De Nissan Leaf is een elektrische wagen.  Nissan onthult zijn gloednieuwe
Leaf met een speciaal introductiemodel:
de LEAF 2.ZERO EDITION.

Deze zeer complete uitvoering is voorzien van Nissans nieuwste technologieën op het gebied van Intelligent mobility, zoals propilot, e-pedal en around View monitor. Daarmee brengt de nieuwe Leaf een revolutie teweeg in de rijervaring: hij biedt immers meer veiligheid, vermogen, connectiviteit en autonomie. De nieuwe Nissan Leaf heeft een 40 kWh-batterij die zorgt voor 378 kilometer bereik (NEDC)

Vanaf 6 juni 2018 krijgen 20 particulieren, ondernemers, lokale overheden en organisaties uit Vlaams-Brabant de kans om 1 jaar lang als zogenaamde Testrijders
een Nissan Leaf te delen met buren, vrienden, collega’s en onbekenden. Op het einde van het jaar zullen de 20 auto’s meer dan 1.500 keer gedeeld zijn.

De zoektocht naar 20 testrijders start vandaag op het autosalon en loopt tot midden maart. Het project is een initiatief van Bond Beter Leefmilieu (BBL), Nissan, ALD Automotive en krijgt de steun van de provincie Vlaams-Brabant. Het is een  pilootproject in Vlaams-Brabant, maar zou nadien in heel Vlaanderen worden uitgerold.

(

Tot zondag 18 maart kunnen particulieren, ondernemers, lokale overheden en organisaties uit Vlaams-Brabant zich kandidaat stellen om testrijder te worden. Er worden uiteindelijk 20 Testrijders geselecteerd. De Testrijders worden echte ambassadeurs en worden vanuit het project actief ondersteund en uitgedaagd om hun voertuig zoveel mogelijk te delen met andere Vlaams-Brabanders.

Daarna begaven we ons naar de stand van Subaru, waar de nieuwe Outback MY 2018 werd voorgesteld. Na de uitleg over deze Outback MY 2018  werd eindelijk het doek van de wagen weggenomen door twee bevallige jonge dames in het blauw. De verrassing in de wagen was zo mogelijk nog groter want wie zat er achter het stuur? Niemand minder dan onze Olympische zwemkampioen Pieter Timmers.

Pieter Timmers was de man die in 2016 een zilveren medaille wist te veroveren op de 100 m vrije slag. Op dit autosalon werd Pieter dan ook voorgesteld door de hoge heren van Subaru als ambassadeur van hun merk. Pieter beklemtoonde in zijn woord nog eens niet alleen het rijcomfort maar vooral de veiligheid van het rijden met een

Subaru. Enkele weetjes van de nieuwe Subar Outback MY 2018:

Responsieve, meesturende ‘full led’-koplampen voor een beter zicht in het donker. Frontale en laterale camera eye sight met rijstrookassistent voor meer veiligheid 8”-infotainmentsysteem, compatibel met Android AutoTM en Apple CarPlay®. Continu variabele lineartronic-transmissie met manuele modus met zeven verhoudingen, symmetrische AWD-modus en X-modus.

Voorts onderscheidt de Outback zich door een nieuwe bumper, nieuw radiatorrooster en nieuwe lichtblokken. De buitenspiegels werden hertekend om de stroomlijn te verbeteren en werken voortaan met heldere richtingaanwijzers voor het Subaru Rear Vehicle Detection-systeem. De 17” en 18” lichtmetalen velgen kregen een nieuwe look en er werd een nieuwe kleur geïntroduceerd: Crimson Red Pearl.

Het bedieningspaneel van de airconditioning werd hertekend voor meer gebruiksgemak en geeft de temperatuur en klok duidelijker weer. Passagiers op de achterbank beschikken voortaan over 2.1A USB-poorten, die compatibel zijn met grotere tablet-pc’s. Kortom een wagen met toekomst. Na deze persconferentie gingen we verder op ontdekking naar andere nieuwtjes die op dit salon voorgesteld worden.

Een opvallende evolutie op dit autosalon is het mindere aanbod van dieselwagens. Bij ieder merk valt het meer en meer op dat de dieselwagens steeds minder en minder actief worden gepromoot. Wat echter niet wil zeggen dat daarmee de elektrische wagen in de lift zit. Bij twee constructeurs namelijk Renault en peugeot zagen we reeds een wagen die volledig autonoom kan rijden, misschien een standaard voor de toekomst?

Nieuw op dit autosalon is ook #Wearemobility: een nieuwe mobiliteitsbeleving in paleis 10. Daar kan je kennismaken met andere mobiliteitsvormen zoals daar zijn: autodelen, ritdelen, fietsdelen, elektrische steps, hoverboards, monowheels en andere voortbewegingstoestellen om het laatste deel van de verplaatsing van en naar het werk vlot en snel af te leggen. Er beweegt wat in het mobiliteitslandschap, zoveel is duidelijk.

Tenslotte werd er ook op dit salon aan de kinderen gedacht. Er is een tentoonstelling van de stripheld Michel Vaillan. Met de hulp van partners zoals Disney, Proximus, Total, VTM, Brussels Expo en Febelauto
krijgt elk kind dat het autosalon bezoekt bij zijn komst in de Astrid-Hall een welkomstgeschenk
bestaande uit een rugzak en een strandlaken in de kleuren van Cars 3, evenals een bon 
voor een miniatuurauto van de film en diverse goodies.

Na die spectaculaire verwelkoming kunnen kinderen nog terecht in Paleis 4, waar een hele kidszone van het autosalon aan hen is gewijd. Op het programma: de tentoonstelling van een model op ware grootte van Bliksem McQueen, de held uit Cars 3, een ontspanningszone met diverse activiteiten zoals videogames, trapautootjes en gokarts, projectie van de eerste minuten van de Cars 3-film op een groot scherm en diverse animaties.

En last but not least kunnen kinderen er deelnemen aan een wedstrijd waarmee ze een van de tien elektrische Bliksem McQueen-auto’s van Feber of Bliksem McQueen-gokarts van Stamp kunnen winnen. De prijzen worden over de hele duur van het salon verloot. Als dat geen onvergetelijke ervaring is!

Het autosalon is voor het publiek te bezoeken  van vrijdag 12 tot zondag 21 januari.
– Openingsuren: van 11 tot 19 uur in de week / van 10 tot 19 uur in het weekend.
– Nocturnes tot 22 uur: vrijdag 12, maandag 15 en vrijdag 19 januari. 

Salon #WeAreMobility (Paleis 10): van donderdag 18 tot zondag 21 januari. Meer info op http:// www.autosalon.be

Voor meer foto’s klik hier

 

 

 

 

Het bericht Brussel klaar voor 96e auto- en motorsalon verscheen eerst op Belg.be.

Vijftigduizend euro is een peulschil in Haaltert

Door Johan

HaaltertVijftigduizend euro is een peulschil in Haaltert

Radio Pros, de lokale radio uit Haaltert, is met een interessant reeks uitzendingen bezig. Hierin krijgen alle politieke partijen de kans om hun standpunten te komen uitleggen. Je hoeft het met het politieke standpunt niet eens te zijn, toch is het leerrijk er eens naar te luisteren. Bij mevrouw Houtman en Mevrouw Vankeymolen verliep alles sereen en ontspannen. Bij de blauwe smurfen was dat wel iets anders.

Twee weten meer dan één hebben ze daar gedacht en ze stuurden hun twee genieën Coppens en De Smet. Dat hadden ze beter niet gedaan want dan had er misschien maar half zoveel onzin uitgekraamd geweest.

Coppens is een oud gediende van de politiek, 12 jaar OCMW voorzitter en 6 jaar burgemeester. Hij stond bijna op de werelderfgoedlijst van de Unesco maar daar hebben de vorige verkiezingen anders over beslist. Veel geld aan toeristische inkomsten voor Haaltert zou dit toch niet opgebracht hebben.

Peter De Smet was ook meegekomen voor het geval dat Coppens het liet afweten. Zoals verwacht lieten ze hun politieke meningen de vrije loop. Het is een tirade van beschuldigingen aan het adres van Sp.a en de NV.a geworden. Meer zijn we ondertussen van de smurfen niet gewoon. “Het is de schuld van de anderen”. Dit hebben we in de zomereditie van hun zesmaandelijkse slijkcourant ook al kunnen lezen.

50.000 € een peulschil…
Uit het interview onthouden we dat 50.000 € een peulschil is. Niet dat de Euro in vrije val gekomen is, verre van. Dit is de menig van Meneer Coppens wanneer het over gemeenschapsgeld gaat

Meneer Coppens heeft in zijn politieke carrière ondertussen al een klein fortuin aan de gemeente (bij)verdiend. Wie nu aan dezelfde politieke carrière als meneer Coppens begint zal na achttien jaar minstens 689 502 € bruto verdiend hebben. (de “verloning” is geïndexeerd)

Aan de huidige “verloning” van 38.040 € bruto per jaar voor een OCMW voorzitter en 38.837 € bruto per jaar voor een burgemeester van een gemeente van 18.000 inwoners, zou dit komen op 12 x 38040 = 456.480 en 6 x 38.837 = 233.022 samen 689 502 € bruto. De zitpenningen van de laatste vijf jaar in de gemeenteraad zijn niet meegeteld.
Niet moeilijk dat voor meneer Coppens 50.000 € een peulschil is.

Voor zo’n, om de gemeente toch zeer “bezorgde” inwoner, is 2,78 € inderdaad helemaal niks. (50.000€/18.000 inwoners = 2,78 € ). Een gezin van 4 betaalt nu 11 € voor zijn fratsen.

Bij de vorige verkiezingen werd na 18 jaar de geldkraan plots toe gedraaid. Het is dan ook te begrijpen dat Meneer Coppens er nu wat verbitterd bij loopt.

Bonifaas vindt dat alles wat de blauwe smurfen naar buiten brengen voortaan een gezondheidslabel zou moeten hebben :

Lees of luister met mate het kan de gezondheid schaden.

Bedankt voor het vertrouwen en het lezen van dit keer gene zever. Misschien tot ziens.
Bonifaas Boni.

Het bericht Vijftigduizend euro is een peulschil in Haaltert verscheen eerst op Belg.be.

Te weinig controle en ook cowboys die asbest verwijderen

Door Johan

“Op werven waar asbest wordt verwijderd, wordt in Vlaanderen te weinig gecontroleerd”, aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Wilfried Vandaele. “En wie geen erkenning heeft om asbest te verwijderen, wordt niet speciaal in de gaten gehouden.” In een Pano-reportage van een paar maanden geleden gingen VRT-journalisten op zoek naar illegale asbestactiviteiten van malafide ondernemers. Dat inspireerde Vandaele ertoe om cijfers op te vragen bij leefmilieuminister Schauvliege. Het antwoord is onthutsend: vooral op de plaatsen waar asbest verwijderd wordt, op de werven, laat controle te wensen over. Ook bedrijven zonder erkenning worden te weinig gecontroleerd.

Alles samen werden de voorbije vijf jaar in de provincie Vlaams-Brabant bij vergunde bedrijven 158 controles op asbest uitgevoerd door de Vlaamse Milieu-inspectie. In Oost-Vlaanderen waren er dat 81, in Antwerpen en Limburg telkens 36. West-Vlaanderen is hekkensluiter met amper 10 controles. Op plaatsen waar door de aannemer geen asbestverwijdering werd verwacht of gemeld, waren er in Vlaams-Brabant 35 controles, in Limburg 30, en in Antwerpen 2. In West- en Oost-Vlaanderen blijkbaar geen.

Go4circle, de bedrijfsfederatie van de circulaire economie, hield het antwoord van de minister op de vraag van Vandaele tegen het licht. Na het uitfilteren van controles bij de afvalverwerkende bedrijven zelf, de containerparken en de stortplaatsen, concludeert Go4circle dat slechts een derde van de asbestinspecties bij vergunde activiteiten (114 van de 321) op de werf zelf plaatsvindt. De federatie vindt dat veel te weinig en vindt de pakkans te klein. Asbest kan nog te gemakkelijk onder de radar doorglippen en als het aangetroffen wordt in de gerecycleerde granulaten – op het einde van de keten – is het veel te laat.

“Het zwakke punt zit bij de afbraak, want daar is het gevaar voor de volksgezondheid het grootst. En precies daar zijn er weinig controles”, zegt Wilfried Vandaele.

Ook voor de grote verschillen in aantallen controles tussen de provincies ziet Vandaele niet echt een sluitende verklaring: “Blijkbaar legt de ene dienst van Milieu-inspectie meer ijver aan de dag dan de andere.”

Niet-erkende aannemers hebben geen toestemming om asbest te verwijderen, maar doen het toch. “Bij grote afbraakwerken zou de inspectie veel vaker spontaan een kijkje moeten gaan nemen”, vindt Vandaele.

Wilfried Vandaele: “De erkende asbestverwijderaars die hun werk correct doen, zijn zelf vragende partij dat de overheid meer zou controleren. Nu is er oneerlijke concurrentie van de cowboys. Mijn conclusie is duidelijk: er is te weinig toezicht op de asbestverwijdering.”

Het bericht Te weinig controle en ook cowboys die asbest verwijderen verscheen eerst op Belg.be.

Vijftigduizend euro is een peulschil in Haaltert

Door Johan

HaaltertVijftigduizend euro is een peulschil in Haaltert

Radio Pros, de lokale radio uit Haaltert, is met een interessant reeks uitzendingen bezig. Hierin krijgen alle politieke partijen de kans om hun standpunten te komen uitleggen. Je hoeft het met het politieke standpunt niet eens te zijn, toch is het leerrijk er eens naar te luisteren. Bij mevrouw Houtman en Mevrouw Vankeymolen verliep alles sereen en ontspannen. Bij de blauwe smurfen was dat wel iets anders.

Twee weten meer dan één hebben ze daar gedacht en ze stuurden hun twee genieën Coppens en De Smet. Dat hadden ze beter niet gedaan want dan had er misschien maar half zoveel onzin uitgekraamd geweest.

Coppens is een oud gediende van de politiek, 12 jaar OCMW voorzitter en 6 jaar burgemeester. Hij stond bijna op de werelderfgoedlijst van de Unesco maar daar hebben de vorige verkiezingen anders over beslist. Veel geld aan toeristische inkomsten voor Haaltert zou dit toch niet opgebracht hebben.

Peter De Smet was ook meegekomen voor het geval dat Coppens het liet afweten. Zoals verwacht lieten ze hun politieke meningen de vrije loop. Het is een tirade van beschuldigingen aan het adres van Sp.a en de NV.a geworden. Meer zijn we ondertussen van de smurfen niet gewoon. “Het is de schuld van de anderen”. Dit hebben we in de zomereditie van hun zesmaandelijkse slijkcourant ook al kunnen lezen.

50.000 € een peulschil…
Uit het interview onthouden we dat 50.000 € een peulschil is. Niet dat de Euro in vrije val gekomen is, verre van. Dit is de menig van Meneer Coppens wanneer het over gemeenschapsgeld gaat

Meneer Coppens heeft in zijn politieke carrière ondertussen al een klein fortuin aan de gemeente (bij)verdiend. Wie nu aan dezelfde politieke carrière als meneer Coppens begint zal na achttien jaar minstens 689 502 € bruto verdiend hebben. (de “verloning” is geïndexeerd)

Aan de huidige “verloning” van 38.040 € bruto per jaar voor een OCMW voorzitter en 38.837 € bruto per jaar voor een burgemeester van een gemeente van 18.000 inwoners, zou dit komen op 12 x 38040 = 456.480 en 6 x 38.837 = 233.022 samen 689 502 € bruto. De zitpenningen van de laatste vijf jaar in de gemeenteraad zijn niet meegeteld.
Niet moeilijk dat voor meneer Coppens 50.000 € een peulschil is.

Voor zo’n, om de gemeente toch zeer “bezorgde” inwoner, is 2,78 € inderdaad helemaal niks. (50.000€/18.000 inwoners = 2,78 € ). Een gezin van 4 betaalt nu 11 € voor zijn fratsen.

Bij de vorige verkiezingen werd na 18 jaar de geldkraan plots toe gedraaid. Het is dan ook te begrijpen dat Meneer Coppens er nu wat verbitterd bij loopt.

Bonifaas vindt dat alles wat de blauwe smurfen naar buiten brengen voortaan een gezondheidslabel zou moeten hebben :

Lees of luister met mate het kan de gezondheid schaden.

Bedankt voor het vertrouwen en het lezen van dit keer gene zever. Misschien tot ziens.
Bonifaas Boni.

Het bericht Vijftigduizend euro is een peulschil in Haaltert verscheen eerst op Belg.be.

Te weinig controle en ook cowboys die asbest verwijderen

Door Johan

“Op werven waar asbest wordt verwijderd, wordt in Vlaanderen te weinig gecontroleerd”, aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Wilfried Vandaele. “En wie geen erkenning heeft om asbest te verwijderen, wordt niet speciaal in de gaten gehouden.” In een Pano-reportage van een paar maanden geleden gingen VRT-journalisten op zoek naar illegale asbestactiviteiten van malafide ondernemers. Dat inspireerde Vandaele ertoe om cijfers op te vragen bij leefmilieuminister Schauvliege. Het antwoord is onthutsend: vooral op de plaatsen waar asbest verwijderd wordt, op de werven, laat controle te wensen over. Ook bedrijven zonder erkenning worden te weinig gecontroleerd.

Alles samen werden de voorbije vijf jaar in de provincie Vlaams-Brabant bij vergunde bedrijven 158 controles op asbest uitgevoerd door de Vlaamse Milieu-inspectie. In Oost-Vlaanderen waren er dat 81, in Antwerpen en Limburg telkens 36. West-Vlaanderen is hekkensluiter met amper 10 controles. Op plaatsen waar door de aannemer geen asbestverwijdering werd verwacht of gemeld, waren er in Vlaams-Brabant 35 controles, in Limburg 30, en in Antwerpen 2. In West- en Oost-Vlaanderen blijkbaar geen.

Go4circle, de bedrijfsfederatie van de circulaire economie, hield het antwoord van de minister op de vraag van Vandaele tegen het licht. Na het uitfilteren van controles bij de afvalverwerkende bedrijven zelf, de containerparken en de stortplaatsen, concludeert Go4circle dat slechts een derde van de asbestinspecties bij vergunde activiteiten (114 van de 321) op de werf zelf plaatsvindt. De federatie vindt dat veel te weinig en vindt de pakkans te klein. Asbest kan nog te gemakkelijk onder de radar doorglippen en als het aangetroffen wordt in de gerecycleerde granulaten – op het einde van de keten – is het veel te laat.

“Het zwakke punt zit bij de afbraak, want daar is het gevaar voor de volksgezondheid het grootst. En precies daar zijn er weinig controles”, zegt Wilfried Vandaele.

Ook voor de grote verschillen in aantallen controles tussen de provincies ziet Vandaele niet echt een sluitende verklaring: “Blijkbaar legt de ene dienst van Milieu-inspectie meer ijver aan de dag dan de andere.”

Niet-erkende aannemers hebben geen toestemming om asbest te verwijderen, maar doen het toch. “Bij grote afbraakwerken zou de inspectie veel vaker spontaan een kijkje moeten gaan nemen”, vindt Vandaele.

Wilfried Vandaele: “De erkende asbestverwijderaars die hun werk correct doen, zijn zelf vragende partij dat de overheid meer zou controleren. Nu is er oneerlijke concurrentie van de cowboys. Mijn conclusie is duidelijk: er is te weinig toezicht op de asbestverwijdering.”

Het bericht Te weinig controle en ook cowboys die asbest verwijderen verscheen eerst op Belg.be.

Faillissement niet langer molensteen rond de nek

Door Johan

Faillissement niet langer molensteen rond de nek

Het federale parlement heeft gisterenavond de nieuwe Insolventiewet goedgekeurd. Deze wet bundelt en vernieuwt een aantal procedures die tot nu van kracht waren en maakt deze nu toepasselijk op alle ondernemingen. Voorheen konden immers enkel vennootschappen en handelaars van deze procedures gebruikmaken. Binnenkort zullen ook vrije beroepen en vzw’s het faillissement kunnen aanvragen.

Bovendien zullen ondernemers makkelijker een tweede kans krijgen door schuldkwijtschelding. Daardoor zullen ze (na een correct verlopen faillissement) veel sneller dan voorheen met een propere lei kunnen herbeginnen.

De N-VA steunt dit initiatief van de minister van Justitie voluit. We zijn er tijdens de parlementaire behandeling ook in geslaagd om nog een aantal bijkomende maatregelen in de wettekst te krijgen. Die tweede kans mag immers géén blanco cheque worden.

Kamerlid Goedele Uyttersprot (N-VA): “Vanuit het werkveld kregen wij het signaal dat de wet ter zake ook wat meer initiatief bij de insolvente ondernemers zelf kan leggen. Vandaar dat in de oproepingsbrief om te verschijnen voor een kamer van ondernemingen in moeilijkheden voortaan ook aan die ondernemer kan gevraagd worden om voorafgaand aan de zitting bepaalde gegevens en inlichtingen in te geven in het centraal register voor solvabiliteit. Deze kleine bijkomende maatregel zal voor een forse vermindering van de werklast bij de ondernemingsrechtbanken zorgen.“

Kamerlid Wim Van der Donckt (N-VA) vult aan: “De ondernemingsrechtbanken zullen voortaan ook een zuiver burgerrechtelijke sanctie kunnen opleggen aan zaakvoerders of bestuurders die onvoldoende meewerken met de curator bij de afwikkeling van een faillissement. Zo kunnen zij voor maximum 3 jaar het verbod opgelegd krijgen om nog deel te nemen aan het bestuur van een vennootschap. Nu zullen het parket of de onbetaalde schuldeisers voortaan een dagvaarding kunnen instellen voor de ondernemingsrechtbank om uitspraak van zo’n beroepsverbod te bekomen. En de rechter zal de sanctie ook volledig ambtshalve kunnen opleggen.”

Kamerlid Werner Janssen (N-VA): “Hiermee tonen we duidelijk aan dat de kracht van verandering niet altijd met eigen grote wetteksten moet verwezenlijkt worden. Met een kleine bijsturing van een hangende wettekst kan je ook al veel bereiken. We zijn blij dat we hiermee ook ons eigen kleine steentje hebben kunnen bijdragen aan méér continuïteit voor de ondernemingen.”

Het bericht Faillissement niet langer molensteen rond de nek verscheen eerst op Belg.be.

Faillissement niet langer molensteen rond de nek

Door Johan

Faillissement niet langer molensteen rond de nek

Het federale parlement heeft gisterenavond de nieuwe Insolventiewet goedgekeurd. Deze wet bundelt en vernieuwt een aantal procedures die tot nu van kracht waren en maakt deze nu toepasselijk op alle ondernemingen. Voorheen konden immers enkel vennootschappen en handelaars van deze procedures gebruikmaken. Binnenkort zullen ook vrije beroepen en vzw’s het faillissement kunnen aanvragen.

Bovendien zullen ondernemers makkelijker een tweede kans krijgen door schuldkwijtschelding. Daardoor zullen ze (na een correct verlopen faillissement) veel sneller dan voorheen met een propere lei kunnen herbeginnen.

De N-VA steunt dit initiatief van de minister van Justitie voluit. We zijn er tijdens de parlementaire behandeling ook in geslaagd om nog een aantal bijkomende maatregelen in de wettekst te krijgen. Die tweede kans mag immers géén blanco cheque worden.

Kamerlid Goedele Uyttersprot (N-VA): “Vanuit het werkveld kregen wij het signaal dat de wet ter zake ook wat meer initiatief bij de insolvente ondernemers zelf kan leggen. Vandaar dat in de oproepingsbrief om te verschijnen voor een kamer van ondernemingen in moeilijkheden voortaan ook aan die ondernemer kan gevraagd worden om voorafgaand aan de zitting bepaalde gegevens en inlichtingen in te geven in het centraal register voor solvabiliteit. Deze kleine bijkomende maatregel zal voor een forse vermindering van de werklast bij de ondernemingsrechtbanken zorgen.“

Kamerlid Wim Van der Donckt (N-VA) vult aan: “De ondernemingsrechtbanken zullen voortaan ook een zuiver burgerrechtelijke sanctie kunnen opleggen aan zaakvoerders of bestuurders die onvoldoende meewerken met de curator bij de afwikkeling van een faillissement. Zo kunnen zij voor maximum 3 jaar het verbod opgelegd krijgen om nog deel te nemen aan het bestuur van een vennootschap. Nu zullen het parket of de onbetaalde schuldeisers voortaan een dagvaarding kunnen instellen voor de ondernemingsrechtbank om uitspraak van zo’n beroepsverbod te bekomen. En de rechter zal de sanctie ook volledig ambtshalve kunnen opleggen.”

Kamerlid Werner Janssen (N-VA): “Hiermee tonen we duidelijk aan dat de kracht van verandering niet altijd met eigen grote wetteksten moet verwezenlijkt worden. Met een kleine bijsturing van een hangende wettekst kan je ook al veel bereiken. We zijn blij dat we hiermee ook ons eigen kleine steentje hebben kunnen bijdragen aan méér continuïteit voor de ondernemingen.”

Het bericht Faillissement niet langer molensteen rond de nek verscheen eerst op Belg.be.

Aalst – Illegale bomenkap op Electrabelsite

Door Johan

Aalst – Illegale bomenkap op Electrabelsite

Op de voormalige Electrabelsite in de Erembodegemstraat in Aalst werden massaal bomen gerooid. Engie Electrabel en Global Estate Group, de firma die de site gaat ontwikkelen, hebben deze werken laten uitvoeren zonder een vergunning aan te vragen. Het stadsbestuur reageert dan ook verontwaardigd en geschokt op deze illegale bomenkap en zal de nodige maatregelen nemen.

Caroline Verdoodt (N-VA), schepen van Ruimtelijke ordening: “Een tweetal weken geleden hadden we een eerste onderhoud met de ontwikkelaar. Dit overleg verliep nochtans constructief. Naast de geplande ontwikkeling stelden de architecten van het project rekening te willen houden met de groene omgeving rondom de site, de ontwikkelaar wilde zelfs een park aanleggen dat nauw zou aansluiten aan het stadspark. Ik ben dan ook uiterst ontgoocheld nu te moeten vaststellen dat er zonder enige kapvergunning zo massaal bomen gesneuveld zijn. Ik heb opdracht gegeven aan mijn mensen van de dienst Handhaving om de nodige maatregelen te nemen en hiertegen gepast op te treden. Dit kunnen we niet toelaten.”

Iwein De Koninck (CD&V), schepen van Leefmilieu: “Diensten leefmilieu en ruimtelijk ordening direct opdracht gegeven ter plaatse te gaan. Er wordt P.V. opgesteld. Ik hoop dat een milieumisdrijf van die omvang anno 2017 niet meer blauw-blauw gelaten wordt. Wie verantwoordelijk is zal de rechtbank uitwijzen. Dit is onaanvaardbaar.”

Het bericht Aalst – Illegale bomenkap op Electrabelsite verscheen eerst op Belg.be.

Aalst – Illegale bomenkap op Electrabelsite

Door Johan

Aalst – Illegale bomenkap op Electrabelsite

Op de voormalige Electrabelsite in de Erembodegemstraat in Aalst werden massaal bomen gerooid. Engie Electrabel en Global Estate Group, de firma die de site gaat ontwikkelen, hebben deze werken laten uitvoeren zonder een vergunning aan te vragen. Het stadsbestuur reageert dan ook verontwaardigd en geschokt op deze illegale bomenkap en zal de nodige maatregelen nemen.

Caroline Verdoodt (N-VA), schepen van Ruimtelijke ordening: “Een tweetal weken geleden hadden we een eerste onderhoud met de ontwikkelaar. Dit overleg verliep nochtans constructief. Naast de geplande ontwikkeling stelden de architecten van het project rekening te willen houden met de groene omgeving rondom de site, de ontwikkelaar wilde zelfs een park aanleggen dat nauw zou aansluiten aan het stadspark. Ik ben dan ook uiterst ontgoocheld nu te moeten vaststellen dat er zonder enige kapvergunning zo massaal bomen gesneuveld zijn. Ik heb opdracht gegeven aan mijn mensen van de dienst Handhaving om de nodige maatregelen te nemen en hiertegen gepast op te treden. Dit kunnen we niet toelaten.”

Iwein De Koninck (CD&V), schepen van Leefmilieu: “Diensten leefmilieu en ruimtelijk ordening direct opdracht gegeven ter plaatse te gaan. Er wordt P.V. opgesteld. Ik hoop dat een milieumisdrijf van die omvang anno 2017 niet meer blauw-blauw gelaten wordt. Wie verantwoordelijk is zal de rechtbank uitwijzen. Dit is onaanvaardbaar.”

Het bericht Aalst – Illegale bomenkap op Electrabelsite verscheen eerst op Belg.be.

Klium wint na Nederlandse thuiswinkel award nu ook Becommerce award

Door Johan

Klium wint na Nederlandse thuiswinkel award nu ook Becommerce award

Op donderdag 18 mei won Klium.be de Becommerce publieksprijs in de categorie Auto & Toebehoren. Een mooie bevestiging, want vorig jaar waren ze er in geslaagd een Nederlandse thuiswinkel award te winnen.

Vanuit Hasselt verkoopt Klium professioneel A-merk gereedschap in Vlaanderen en in Nederland. Ongeveer 120.000 artikelen van een 60-tal merken worden er overzichtelijk aangeboden. Alle runners zijn op voorraad en de levering is steeds voor de volgende dag.

Bij de start van Klium in 2012 waren de grootste uitdagingen de volgende:

• Een ervaren e-commerce team samenstellen
• Een professioneel technisch e-commerce platform uitbouwen
• De omvangrijke en zeer technische productinformatie verzamelen, rangschikken en homogeniseren voor logische en eenvoudige online opzoekingen.
• Zichtbaar worden bij Google zoekopdrachten.

De volgende strategie was voor ons winnend:

• Een jong gepassioneerd team bestaande uit e-commerce allrounders aangevuld met een e-commerce expert. (Michael Cornelis, ex internet CTO bij Hachette (Parijs) en CMO van o.a. MrBookmaker en Unibet (Londen)
• ‘Operational excellence’ door een goede logistieke en adminstratieve opvolging
• Een hoge graad van flexibiliteit bij de uitwerking van projecten
• Hoge motivatie van het kleine e-commerce team wegens de volledige verantwoordelijkheid voor alle financiële, operationele en IT beslissingen van het e-commerce avontuur.
• Gratis open source software als basis (Prestashop).
• Doorgedreven SEO.
• SEA op basis van strikte ROI.
• Een klantvriendelijke benadering
• Geen andere marketing investeringen.

Na 3 jaar operaties is Klium sinds 2015 operationeel break-even. Door deze tweede publieksprijs hopen we nog meer het vertrouwen van onze klanten te kunnen winnen en denken we aan internationale uitbreiding.

Het bericht Klium wint na Nederlandse thuiswinkel award nu ook Becommerce award verscheen eerst op Belg.be.

Klium wint na Nederlandse thuiswinkel award nu ook Becommerce award

Door Johan

Klium wint na Nederlandse thuiswinkel award nu ook Becommerce award

Op donderdag 18 mei won Klium.be de Becommerce publieksprijs in de categorie Auto & Toebehoren. Een mooie bevestiging, want vorig jaar waren ze er in geslaagd een Nederlandse thuiswinkel award te winnen.

Vanuit Hasselt verkoopt Klium professioneel A-merk gereedschap in Vlaanderen en in Nederland. Ongeveer 120.000 artikelen van een 60-tal merken worden er overzichtelijk aangeboden. Alle runners zijn op voorraad en de levering is steeds voor de volgende dag.

Bij de start van Klium in 2012 waren de grootste uitdagingen de volgende:

• Een ervaren e-commerce team samenstellen
• Een professioneel technisch e-commerce platform uitbouwen
• De omvangrijke en zeer technische productinformatie verzamelen, rangschikken en homogeniseren voor logische en eenvoudige online opzoekingen.
• Zichtbaar worden bij Google zoekopdrachten.

De volgende strategie was voor ons winnend:

• Een jong gepassioneerd team bestaande uit e-commerce allrounders aangevuld met een e-commerce expert. (Michael Cornelis, ex internet CTO bij Hachette (Parijs) en CMO van o.a. MrBookmaker en Unibet (Londen)
• ‘Operational excellence’ door een goede logistieke en adminstratieve opvolging
• Een hoge graad van flexibiliteit bij de uitwerking van projecten
• Hoge motivatie van het kleine e-commerce team wegens de volledige verantwoordelijkheid voor alle financiële, operationele en IT beslissingen van het e-commerce avontuur.
• Gratis open source software als basis (Prestashop).
• Doorgedreven SEO.
• SEA op basis van strikte ROI.
• Een klantvriendelijke benadering
• Geen andere marketing investeringen.

Na 3 jaar operaties is Klium sinds 2015 operationeel break-even. Door deze tweede publieksprijs hopen we nog meer het vertrouwen van onze klanten te kunnen winnen en denken we aan internationale uitbreiding.

Het bericht Klium wint na Nederlandse thuiswinkel award nu ook Becommerce award verscheen eerst op Belg.be.

Studie rond geprogrammeerde veroudering van elektronische toestellen

Door Johan

Studie rond geprogrammeerde veroudering van elektronische toestellen

Regelmatig duiken berichten op over elektronische toestellen die bewust zijn ontworpen om een beperkte levensduur te hebben. Vice-eersteminister Kris Peeters en minister Marie Christine Marghem lieten het fenomeen onderzoeken.

Kris Peeters: “Het onderzoek heeft aangetoond dat er nauwelijks bewezen gevallen van geprogrammeerde veroudering bestaan. Dat is een geruststelling. Wel is het zo dat elektronische toestellen vaak minder lang meegaan dan de consument verwacht. Ik bereid alvast een wet voor om de garantie van producten uit te breiden.”
Geprogrammeerde veroudering betekent dat producten zo worden ontwikkeld dat ze maar een beperkte levensduur hebben zodat ze sneller vervangen worden. Er duiken regelmatig berichten op over geprogrammeerde veroudering. Minister van consumentenzaken Kris Peeters en minister van duurzame ontwikkeling Marie Christine Marghem bestelden daarom een studie om na te gaat hoe groot het fenomeen is en welke maatregelen ertegen genomen kunnen worden.
Levensduur versus verwachting

De studie vond nauwelijks bewezen gevallen van geprogrammeerde veroudering. Wel stelde ze vast dat de levensduur van elektronische producten vaak lager ligt dan wat de consument ervan verwacht. Dat is onder meer het geval bij smartphones, televisies, wasmachines, printers en computers.

Uitbreiding garantie en repareerbaarheid
De studie schuift een hele reeks maatregelen naar voor die genomen kunnen worden om de levensduur van producten te verlengen. Ministers Peeters en Marghem gaan die maatregelen verder onderzoeken. Op dit moment werkt minister Kris Peeters aan de uitbreiding van de garantie.
Kris Peeters: “De verlenging van de levensduur van elektronica is uiteraard goed voor de consument, maar daar stopt het niet. Ieder jaar wordt 111.000 ton elektronisch afval opgehaald in België, ongeveer 10 kilogram per inwoner. Door de levensduur te verhogen kunnen we de afvalberg kleiner maken. Tenslotte is er ook een economisch voordeel. De Europese Commissie schat dat maatregelen die de levensduur van producten verhogen alleen al in België 850 jobs kunnen opleveren.”

Volledige lijst met maatregelen die de studie naar voor schuift:
– levensduur van producten: ontwikkelen van een objectieve evaluatiemethode en omkadering van de affichering
– herstelbaarheid van producten: ontwikkelen van een objectieve evaluatiemethode en omkadering van de affichering
– garantie: verlenging wettelijke garantie in functie van de productcategorie en uitbreiden van de periode waarbinnen de bewijslast bij de fabrikant ligt tot 2 jaar
– herstelbaarheid: verplichting om wisselstukken, plannen en gereedschap gedurende een bepaalde periode aan een redelijke prijs en binnen een redelijke termijn ter beschikking te stellen
– herstelbaarheid: verplichting om aan te geven gedurende welke periode de fabrikant wisselstukken ter beschikking zal stellen
– gebruik en onderhoud: informatiecampagnes over een correct gebruik en onderhoud van producten
– herstelbaarheid: onderzoeken van de mogelijkheid om een lager BTW-tarief toe te passen voor herstellingen van producten
– een “middelencentrum” oprichten inzake innovatieve economische modellen
– herstelbaarheid: vermindering van de sociale lasten voor herstellingsactiviteiten
– herstelbaarheid: consumenten toelaten om kosten voor herstellingen af te trekken bij hun belastingsaangifte

Het bericht Studie rond geprogrammeerde veroudering van elektronische toestellen verscheen eerst op Belg.be.

Studie rond geprogrammeerde veroudering van elektronische toestellen

Door Johan

Studie rond geprogrammeerde veroudering van elektronische toestellen

Regelmatig duiken berichten op over elektronische toestellen die bewust zijn ontworpen om een beperkte levensduur te hebben. Vice-eersteminister Kris Peeters en minister Marie Christine Marghem lieten het fenomeen onderzoeken.

Kris Peeters: “Het onderzoek heeft aangetoond dat er nauwelijks bewezen gevallen van geprogrammeerde veroudering bestaan. Dat is een geruststelling. Wel is het zo dat elektronische toestellen vaak minder lang meegaan dan de consument verwacht. Ik bereid alvast een wet voor om de garantie van producten uit te breiden.”
Geprogrammeerde veroudering betekent dat producten zo worden ontwikkeld dat ze maar een beperkte levensduur hebben zodat ze sneller vervangen worden. Er duiken regelmatig berichten op over geprogrammeerde veroudering. Minister van consumentenzaken Kris Peeters en minister van duurzame ontwikkeling Marie Christine Marghem bestelden daarom een studie om na te gaat hoe groot het fenomeen is en welke maatregelen ertegen genomen kunnen worden.
Levensduur versus verwachting

De studie vond nauwelijks bewezen gevallen van geprogrammeerde veroudering. Wel stelde ze vast dat de levensduur van elektronische producten vaak lager ligt dan wat de consument ervan verwacht. Dat is onder meer het geval bij smartphones, televisies, wasmachines, printers en computers.

Uitbreiding garantie en repareerbaarheid
De studie schuift een hele reeks maatregelen naar voor die genomen kunnen worden om de levensduur van producten te verlengen. Ministers Peeters en Marghem gaan die maatregelen verder onderzoeken. Op dit moment werkt minister Kris Peeters aan de uitbreiding van de garantie.
Kris Peeters: “De verlenging van de levensduur van elektronica is uiteraard goed voor de consument, maar daar stopt het niet. Ieder jaar wordt 111.000 ton elektronisch afval opgehaald in België, ongeveer 10 kilogram per inwoner. Door de levensduur te verhogen kunnen we de afvalberg kleiner maken. Tenslotte is er ook een economisch voordeel. De Europese Commissie schat dat maatregelen die de levensduur van producten verhogen alleen al in België 850 jobs kunnen opleveren.”

Volledige lijst met maatregelen die de studie naar voor schuift:
– levensduur van producten: ontwikkelen van een objectieve evaluatiemethode en omkadering van de affichering
– herstelbaarheid van producten: ontwikkelen van een objectieve evaluatiemethode en omkadering van de affichering
– garantie: verlenging wettelijke garantie in functie van de productcategorie en uitbreiden van de periode waarbinnen de bewijslast bij de fabrikant ligt tot 2 jaar
– herstelbaarheid: verplichting om wisselstukken, plannen en gereedschap gedurende een bepaalde periode aan een redelijke prijs en binnen een redelijke termijn ter beschikking te stellen
– herstelbaarheid: verplichting om aan te geven gedurende welke periode de fabrikant wisselstukken ter beschikking zal stellen
– gebruik en onderhoud: informatiecampagnes over een correct gebruik en onderhoud van producten
– herstelbaarheid: onderzoeken van de mogelijkheid om een lager BTW-tarief toe te passen voor herstellingen van producten
– een “middelencentrum” oprichten inzake innovatieve economische modellen
– herstelbaarheid: vermindering van de sociale lasten voor herstellingsactiviteiten
– herstelbaarheid: consumenten toelaten om kosten voor herstellingen af te trekken bij hun belastingsaangifte

Het bericht Studie rond geprogrammeerde veroudering van elektronische toestellen verscheen eerst op Belg.be.

Belgisch reclameverbod voor tandartsen

Door Johan

Federatie Vrije Beroepen over Europese veroordeling Belgisch reclameverbod voor tandartsen

“Veroordeling absoluut reclameverbod geen vrijgeleide voor ongebreidelde reclame”

“Dat het Europees Hof van Justitie een absoluut reclameverbod voor tandartsen in strijd heeft verklaard met het Europees recht, is niet verrassend.” zegt Jan Sap, secretaris-generaal van de Federatie, “Het ligt in lijn met vroegere rechtspraak. Maar het Hof stelt evenzeer dat ongebreidelde reclame door vrije beroepen ook niet aangewezen is. Tandartsen kunnen in ons land wel degelijk ‘communiceren’ over hun praktijk en activiteiten en worden door het ‘absoluut reclameverbod’ allerminst monddood gemaakt.” Uit een recente bevraging van de Federatie blijkt overigens dat, onder meer, tandartsen, net als heel wat andere vrije beroepers, maar een fractie inzetten van de communicatiemogelijkheden die ze op vandaag al in België tot hun beschikking hebben.

“Maar ‘communicatie’ is nog wat anders dan ‘reclame'”, gaat Jan Sap verder. “Vrije beroepers zijn weliswaar ondernemers die op een economisch rendabele manier hun praktijk moeten kunnen runnen – vandaar ook hun nood aan communicatie – maar ze dienen tegelijk grote maatschappelijke belangen, zoals gezondheidszorg, stabiliteit van gebouwen en constructies, wet en recht, of nog, de betrouwbaarheid van economische gegevens. Daar onversneden ‘reclame’ voor maken zou deontologisch onverantwoord zijn. De gecommuniceerde informatie moet ten allen tijde degelijk, objectief en betrouwbaar zijn, in de eerste plaats ter bescherming van de cliënten en de maatschappij.

Intussen doet de Federatie er allles aan om vrije beroepers bewust te maken van de nood aan degelijke communicatie, binnen de krijtlijnen van de deontologie, verbonden aan hun beroep. Het vrije beroep is een sterk merk. De beoefenaars kunnen, onder meer via hun online communicatie, een geloofwaardig alternatief bieden voor de pseudo-wetenschappelijke content die her en der online verschijnt. Om op die manier de expertise én persoonlijke aanspreekbaarheid van de vrije beroeper meer dan nu in de verf te zetten, én om online ook veel toegankelijker, bereikbaarder te zijn. “De terughoudendheid van bepaalde vrije beroepers op dit vlak is begrijpelijk, maar niet nodig”, beklemtoont Jan Sap

De Federatie Vrije Beroepen start trouwens dit jaar nog een overleg op tussen de verschillende Ordes en Instituten van vrije beroepen in dit land om o.a. te bekijken hoe we naar meer synergie kunnen gaan over de beroepen heen. Ook over hoe te communiceren en het deontologisch en/wettelijke kader daarrond. Dringend nodig, want uit een recente bevraging van de Federatie blijkt, bijvoorbeeld, dat drie kwart (74 %) van de vrije beroepen beseft dat marketing ook voor vrije beroepers alsmaar belangrijker wordt.

Het bericht Belgisch reclameverbod voor tandartsen verscheen eerst op Belg.be.

Belgisch reclameverbod voor tandartsen

Door Johan

Federatie Vrije Beroepen over Europese veroordeling Belgisch reclameverbod voor tandartsen

“Veroordeling absoluut reclameverbod geen vrijgeleide voor ongebreidelde reclame”

“Dat het Europees Hof van Justitie een absoluut reclameverbod voor tandartsen in strijd heeft verklaard met het Europees recht, is niet verrassend.” zegt Jan Sap, secretaris-generaal van de Federatie, “Het ligt in lijn met vroegere rechtspraak. Maar het Hof stelt evenzeer dat ongebreidelde reclame door vrije beroepen ook niet aangewezen is. Tandartsen kunnen in ons land wel degelijk ‘communiceren’ over hun praktijk en activiteiten en worden door het ‘absoluut reclameverbod’ allerminst monddood gemaakt.” Uit een recente bevraging van de Federatie blijkt overigens dat, onder meer, tandartsen, net als heel wat andere vrije beroepers, maar een fractie inzetten van de communicatiemogelijkheden die ze op vandaag al in België tot hun beschikking hebben.

“Maar ‘communicatie’ is nog wat anders dan ‘reclame'”, gaat Jan Sap verder. “Vrije beroepers zijn weliswaar ondernemers die op een economisch rendabele manier hun praktijk moeten kunnen runnen – vandaar ook hun nood aan communicatie – maar ze dienen tegelijk grote maatschappelijke belangen, zoals gezondheidszorg, stabiliteit van gebouwen en constructies, wet en recht, of nog, de betrouwbaarheid van economische gegevens. Daar onversneden ‘reclame’ voor maken zou deontologisch onverantwoord zijn. De gecommuniceerde informatie moet ten allen tijde degelijk, objectief en betrouwbaar zijn, in de eerste plaats ter bescherming van de cliënten en de maatschappij.

Intussen doet de Federatie er allles aan om vrije beroepers bewust te maken van de nood aan degelijke communicatie, binnen de krijtlijnen van de deontologie, verbonden aan hun beroep. Het vrije beroep is een sterk merk. De beoefenaars kunnen, onder meer via hun online communicatie, een geloofwaardig alternatief bieden voor de pseudo-wetenschappelijke content die her en der online verschijnt. Om op die manier de expertise én persoonlijke aanspreekbaarheid van de vrije beroeper meer dan nu in de verf te zetten, én om online ook veel toegankelijker, bereikbaarder te zijn. “De terughoudendheid van bepaalde vrije beroepers op dit vlak is begrijpelijk, maar niet nodig”, beklemtoont Jan Sap

De Federatie Vrije Beroepen start trouwens dit jaar nog een overleg op tussen de verschillende Ordes en Instituten van vrije beroepen in dit land om o.a. te bekijken hoe we naar meer synergie kunnen gaan over de beroepen heen. Ook over hoe te communiceren en het deontologisch en/wettelijke kader daarrond. Dringend nodig, want uit een recente bevraging van de Federatie blijkt, bijvoorbeeld, dat drie kwart (74 %) van de vrije beroepen beseft dat marketing ook voor vrije beroepers alsmaar belangrijker wordt.

Het bericht Belgisch reclameverbod voor tandartsen verscheen eerst op Belg.be.

Kamercommissie pakt ontbinding slapende vennootschappen aan

Door Johan

Kamercommissie pakt ontbinding slapende vennootschappen aan

Het wordt binnenkort eenvoudiger om slapende vennootschappen op te doeken. De Kamercommissie Handelsrecht heeft daarover vandaag een MR-wetsvoorstel goedgekeurd.

De kamer van handelsonderzoek zal voortaan zelf een dossier van slapende vennootschappen kunnen overmaken aan de rechtbank van koophandel met het oog op regularisatie of ontbinding. Een amendement van de N-VA voorziet dat vennootschappen die geen jaarrekening neerleggen al na zeven maand gerechtelijk ontbonden kunnen worden (i.p.v. de huidige termijn van drie jaar en zeven maanden na het afsluiten van het boekjaar). Wanneer de rechtbank een gerechtelijke vereffenaar aanstelt, zal een zaakvoerder of bestuurder voortaan met hem moeten samenwerken. Indien hij dit nalaat, kan de zaakvoerder of bestuurder een verbod van maximum drie jaar oplopen om een rechtspersoon te besturen.

Nogal wat vennootschappen in ons land oefenen niet langer echt activiteiten uit. Zo blijkt dat meer dan 140.000 vennootschappen voor 2013 geen jaarrekening meer hebben ingediend. Veel van die vennootschappen zijn eigenlijk “slapende of spookvennootschappen”, lichten de ondertekenaars van de tekst toe. Het voorstel wijst op het gevaar dat achter die spookvennootschappen schuilt. Ze kunnen immers worden gebruikt als dekmantel voor illegale activiteiten. Volgens het wetsvoorstel kunnen de kamers voor handelsonderzoek van de rechtbanken voortaan nagaan of ondernemingen nog actief zijn en hun toestand doen regulariseren. Als dit niet gebeurt, verwijzen de kamers van handelsonderzoek de zaak met een gemotiveerde beslissing door naar de rechtbank van koophandel, die de ontbinding kan uitspreken na de betrokkenen te hebben gehoord. Dat zou ook gelden voor vennootschappen die de concurrentie verstoren door de voorwaarden voor de uitoefening van het beroep aan hun laars te lappen.

Voortaan zullen belanghebbende, het openbaar ministerie of de kamer van handelsonderzoek ook de gerechtelijke ontbinding kunnen vorderen al vanaf zeven maanden na het afsluiten van het boekjaar. Zij hoeven geen drie jaar en zeven maanden meer lijdzaam toe te zien opdat een vennootschap transparantie biedt over haar activa en schulden. De N-VA wil dat de neerlegging van de jaarrekening beter wordt nageleefd. Zij legde eerder hiervoor een wetsvoorstel (54-1587) neer. De jaarrekening is immers nog steeds de basis voor het opmaken en neerleggen van de aangifte in de vennootschapsbelasting.

In elk geval wordt steeds de mogelijkheid voorzien om de toestand te regulariseren. De rechtbank kan bijgevolg rekening houden met gevallen van overmacht – zoals bv. een brand die de boekhouding vernielt – en wettige redenen, zoals een echtscheiding waardoor het bestuur van de vennootschap geblokkeerd geraakt, of een ernstige ziekte van de zaakvoerder of de boekhouder van de vennootschap. Wanneer de regularisatie uitblijft, kan de rechtbank van koophandel finaal de ontbinding van de vennootschap uitspreken. Indien zij een gerechtelijke vereffenaar aanstelt, zullen voortaan de zaakvoerders of de bestuurders moeten samenwerken met deze gerechtelijke vereffenaar en de boekhouding van de vennootschap voorleggen. Op deze wijze kan de overheid een laatste zicht werpen op de werkelijke activiteit van de vennootschap. Wanneer de zaakvoerders of bestuurders deze samenwerkingsplicht niet nakomen, kan de rechtbank van koophandel in hoofde van de gewezen zaakvoerders of bestuurders eventueel een beroepsverbod opleggen van maximaal drie jaar. Wie niets te verbergen heeft, hoeft deze wet niet te vrezen. Fraudeurs daarentegen pakken wij hard aan. De cosmetische maatregel van gewezen staatssecretaris Crombez om pas na de derde jaarrekening het ondernemingsnummer te schrappen, maakte immers weinig indruk op fraudeurs en liet bovendien bij justitie de kasten vol liggen met oud papier van slapende vennootschappen.

Het bericht Kamercommissie pakt ontbinding slapende vennootschappen aan verscheen eerst op Belg.be.

Kamercommissie pakt ontbinding slapende vennootschappen aan

Door Johan

Kamercommissie pakt ontbinding slapende vennootschappen aan

Het wordt binnenkort eenvoudiger om slapende vennootschappen op te doeken. De Kamercommissie Handelsrecht heeft daarover vandaag een MR-wetsvoorstel goedgekeurd.

De kamer van handelsonderzoek zal voortaan zelf een dossier van slapende vennootschappen kunnen overmaken aan de rechtbank van koophandel met het oog op regularisatie of ontbinding. Een amendement van de N-VA voorziet dat vennootschappen die geen jaarrekening neerleggen al na zeven maand gerechtelijk ontbonden kunnen worden (i.p.v. de huidige termijn van drie jaar en zeven maanden na het afsluiten van het boekjaar). Wanneer de rechtbank een gerechtelijke vereffenaar aanstelt, zal een zaakvoerder of bestuurder voortaan met hem moeten samenwerken. Indien hij dit nalaat, kan de zaakvoerder of bestuurder een verbod van maximum drie jaar oplopen om een rechtspersoon te besturen.

Nogal wat vennootschappen in ons land oefenen niet langer echt activiteiten uit. Zo blijkt dat meer dan 140.000 vennootschappen voor 2013 geen jaarrekening meer hebben ingediend. Veel van die vennootschappen zijn eigenlijk “slapende of spookvennootschappen”, lichten de ondertekenaars van de tekst toe. Het voorstel wijst op het gevaar dat achter die spookvennootschappen schuilt. Ze kunnen immers worden gebruikt als dekmantel voor illegale activiteiten. Volgens het wetsvoorstel kunnen de kamers voor handelsonderzoek van de rechtbanken voortaan nagaan of ondernemingen nog actief zijn en hun toestand doen regulariseren. Als dit niet gebeurt, verwijzen de kamers van handelsonderzoek de zaak met een gemotiveerde beslissing door naar de rechtbank van koophandel, die de ontbinding kan uitspreken na de betrokkenen te hebben gehoord. Dat zou ook gelden voor vennootschappen die de concurrentie verstoren door de voorwaarden voor de uitoefening van het beroep aan hun laars te lappen.

Voortaan zullen belanghebbende, het openbaar ministerie of de kamer van handelsonderzoek ook de gerechtelijke ontbinding kunnen vorderen al vanaf zeven maanden na het afsluiten van het boekjaar. Zij hoeven geen drie jaar en zeven maanden meer lijdzaam toe te zien opdat een vennootschap transparantie biedt over haar activa en schulden. De N-VA wil dat de neerlegging van de jaarrekening beter wordt nageleefd. Zij legde eerder hiervoor een wetsvoorstel (54-1587) neer. De jaarrekening is immers nog steeds de basis voor het opmaken en neerleggen van de aangifte in de vennootschapsbelasting.

In elk geval wordt steeds de mogelijkheid voorzien om de toestand te regulariseren. De rechtbank kan bijgevolg rekening houden met gevallen van overmacht – zoals bv. een brand die de boekhouding vernielt – en wettige redenen, zoals een echtscheiding waardoor het bestuur van de vennootschap geblokkeerd geraakt, of een ernstige ziekte van de zaakvoerder of de boekhouder van de vennootschap. Wanneer de regularisatie uitblijft, kan de rechtbank van koophandel finaal de ontbinding van de vennootschap uitspreken. Indien zij een gerechtelijke vereffenaar aanstelt, zullen voortaan de zaakvoerders of de bestuurders moeten samenwerken met deze gerechtelijke vereffenaar en de boekhouding van de vennootschap voorleggen. Op deze wijze kan de overheid een laatste zicht werpen op de werkelijke activiteit van de vennootschap. Wanneer de zaakvoerders of bestuurders deze samenwerkingsplicht niet nakomen, kan de rechtbank van koophandel in hoofde van de gewezen zaakvoerders of bestuurders eventueel een beroepsverbod opleggen van maximaal drie jaar. Wie niets te verbergen heeft, hoeft deze wet niet te vrezen. Fraudeurs daarentegen pakken wij hard aan. De cosmetische maatregel van gewezen staatssecretaris Crombez om pas na de derde jaarrekening het ondernemingsnummer te schrappen, maakte immers weinig indruk op fraudeurs en liet bovendien bij justitie de kasten vol liggen met oud papier van slapende vennootschappen.

Het bericht Kamercommissie pakt ontbinding slapende vennootschappen aan verscheen eerst op Belg.be.

❌