[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderBelg.be : Economie

Roaming: mobiel Internet in het buitenland

Door Johan

Roaming mobiel Internet in het buitenland

Roaming: mobiel Internet in het buitenland

Roaming is de term die wordt gebruikt wanneer je je in het buitenland met je mobiel toestel op een vreemd GSM-netwerk begeeft. De operator van dit buitenlands netwerk rekent hiervoor kosten aan bij jouw provider die op zijn beurt de kosten aan jou doorrekent. Zowel voor spraak-, sms- als dataverkeer worden kosten aangerekend. Omdat we het op deze site voornamelijk over mobiel Internet hebben behandelen we op deze pagina enkel het onderwerp dataroaming.

Nog niet zo heel lang geleden verschenen op korte tijd enkele krantenartikels over personen die een gepeperde factuur ontvingen van hun GSM-operator na een verblijf in het buitenland. Wat bleek? Door intensief gebruik van mobiel Internet in het buitenland (via GSM, smartphone, tablet, …) werden velen plots opgezadeld met een factuur die in sommige gevallen enkele duizenden (!) Euro bedroeg.

Wie onze tariefcalculator voor mobiel Internet in het buitenland eens gebruikt om de tarieven voor een niet-Europese bestemming te vergelijken zal vlug zien dat het up- of downloaden van een filmpje of andere data aan de heersende tarieven een kostelijke aangelegenheid wordt.

Aan deze wanpraktijken is gelukkig een eind gekomen omdat de overheid de operatoren nu verplicht om hun klanten te waarschuwen wanneer de kosten de pan uitswingen. Dit in combinatie met verplichte tariefdalingen voor roaming binnen de Europese Unie heeft ervoor gezorgd dat bovenstaande doemscenario’s zich nog zelden voordoen.

Tegen juni 2017 worden de roamingtarieven binnen de Europese Unie zelfs helemaal afgeschaft, maar ondertussen tieren ze nog welig verder zodat je misschien ook eens de informatie hieronder kunt doornemen. In elk geval raden we voor bestemmingen buiten de EU altijd aan om waakzaam te blijven en de roamingtarieven van de Belgische operatoren eens onder de loep te nemen.

De grote Belgische netwerken (Proximus, Orange en BASE via Telenet) bieden naast de standaardtarieven ook optionele databundels aan die per MB goedkoper uitvallen. Virtuele operatoren hebben die mogelijkheid meestal niet zodat dit ook een item kan zijn bij je keuze van een mobiel netwerk. Hieronder gaan we verder in op de mogelijkheden die er zijn om in het buitenland met je smartphone, tablet of laptop gebruik te maken van mobiel Internet.

Roaming aan standaardtarieven

Als je niet kiest voor een speciale optie of databundel zal je bij gebruik van mobiel Internet in het buitenland terugvallen op de standaardtarieven van jouw operator. Dit kunnen afhankelijk van je reisbestemming hoge tarieven zijn zodat je je beter eens op voorhand informeert.

Hoewel in onze buurlanden niet de hoogste tarieven gelden is er toch waakzaamheid geboden als je vaak in België in grensgebieden vertoeft. Vergewis je ervan dat je je nog steeds op het netwerk van je operator bevindt en niet op dat van een buitenlandse operator waar er roamingtarieven gelden.

Bij sommige tariefplannen is Internet standaard uitgeschakeld zodat je noch in België, noch in het buitenland met onbewust dataverbruik wordt geconfronteerd. Sommige operatoren bieden de mogelijkheid aan om mobiel Internet in het buitenland te deactiveren. Vergeet het dan ook niet in te schakelen voordat je op reis vertrekt als je er toch gebruik van wenst te maken.

Occasionele roaming met tijdelijke passen

Wie af en toe in het buitenland verblijft of bijvoorbeeld 1 keer per jaar op reis gaat en er niet wil afhangen van lokale Wifi-netwerken waarvan men eigenlijk niet weet of ze er wel zullen zijn, kan gebruik maken van tijdelijke passen voor mobiel Internet via een GSM-netwerk.

Bij Proximus is dit een optie die je vóór je vertrek naar het buitenland gratis kunt activeren. Pas wanneer je er effectief gebruik van maakt wordt jou een databundel aangerekend. Zo’n databundel is beperkt in volume en tijd. Je krijgt een bepaald aantal megabyte die je tijdens 1 kalenderdag kunt gebruiken. Begin je de bundel bijvoorbeeld om 23 uur, dan heb je slechts 1 uur tijd om je data op te gebruiken want ongebruikt datavolume kan niet worden overgezet naar de volgende dag.

Per dag dat je gebruik maakt van de optie wordt er jou een databundel aangerekend. Het komt er dus op aan van je behoeften op voorhand wat in te schatten want bij veelvuldig gebruik zal het vaak goedkoper zijn om tijdelijk een maandabonnement voor dataroaming te activeren.

Ook bij Orange vind je tijdelijke passen, weliswaar voor een langere periode (40 dagen geldig) en met meer data. Op het moment van activering worden de kosten van de bundel aangerekend. Je krijgt 40 dagen tijd om hem op te gebruiken.

Bestel je een nieuwe bundel nog vóór de oude is verstreken, dan wordt jouw nieuw volume bij je oud geteld en blijft het totaal opnieuw voor een periode van 40 dagen geldig.

Maandabonnementen voor frequent gebruik van dataroaming

Wie vaak nood heeft aan mobiel Internet in het buitenland of op korte tijd veel datavolume denkt te verbruiken kan beter een beroep doen op een maandabonnement. Je koopt dan een grotere en duurdere databundel, maar de prijs per MB ligt merkelijk lager. Bovendien krijg je één maand tijd om het beschikbare datavolume op te gebruiken.

Ook hier is het van belang dat je het verbruik op voorhand al weet in te schatten want indien je de bundel binnen de maand niet volledig consumeert zal de prijs per MB natuurlijk oplopen. Laat je niet afschrikken door de omschrijving abonnement want de activering van een dergelijke databundel kan op elk moment ongedaan worden gemaakt.

O.a. BASE, Proximus en Orange hebben speciale maandabonnementen voor dataroaming in hun aanbod beschikbaar. Er wordt meestal een onderscheid gemaakt tussen abonnementen voor gebruik binnen de Europese Unie en abonnementen voor gebruik erbuiten.

Opletten voor te grote databundels

Databundels voor roaming bieden dan wel het voordeel dat de prijs per MB lager ligt dan de standaardtarieven, je moet er wel eerst een aankopen zonder dat je precies weet als hij toereikend zal zijn of – net andersom – te groot is in omvang.

Een onvolledig opgebruikte databundel kan uiteindelijk toch een dure aangelegenheid zijn als blijkt dat de aankoopprijs gedeeld door de werkelijk gebruikte megabytes een hoger tarief oplevert dan het standaardtarief…

Inbegrepen nationaal datavolume ook gebruiken binnen de Europese Unie

Een andere optie voor beperkt dataverkeer binnen de EU is de mogelijkheid om je inbegrepen datavolume voor nationaal gebruik ook te gebruiken in de andere landen van de Europese Unie. Sommige operatoren hebben tariefplannen met deze mogelijkheid, maar het aanbod is nog vrij beperkt.

We verwachten dat ook andere operatoren dit initiatief zullen volgen om geleidelijk aan bij mondjesmaat tegemoet te komen aan de eis van Europa om uiteindelijk vanaf 15 juni 2017 geen kosten voor dataroaming meer aan te rekenen. O.a. Scarlet heeft dit al gedaan door maximum 45 dagen per jaar bundels voor binnenlands gebruik ook in andere landen van de EU te laten gelden zonder meerkosten.

 

Het bericht Roaming: mobiel Internet in het buitenland verscheen eerst op Belg.be.

4 tips voor sfeervolle verlichting op kantoor

Door Johan

4 tips voor sfeervolle <a href=verlichting op kantoor" width="100%" lazyload="" postpone="">4 tips voor sfeervolle verlichting op kantoor

Verlichting is een echte sfeerbepaler. Vaak zien we in kantoorruimtes felle tl-verlichting. Maar dit is meestal niet een prettige soort verlichting voor je werknemers. Natuurlijk is voldoende fel licht belangrijk. Maar daar kun je ook daglichtlampen voor gebruiken. Die dragen ook bij aan de gezondheid van je werknemers. En verder is het trendy om ook meer sfeer te creëren van verlichting op kantoor. We geven wat inspiratie op welke manier je dit kunt doen.

Mix soorten verlichting

De meeste kantoren hebben nou niet bepaald sfeervolle verlichting. En sfeer is zeer belangrijk voor de productiviteit en creativiteit van je medewerkers. Trend is daarom om meer sfeerverlichting toe te voegen aan kantoorruimtes. Belangrijk daarbij is wel dat het niet te sfeervol wordt. Let er dus op dat de sfeer productief blijft en niet slaapverwekkend wordt. Dit betekent dat de verlichting redelijk helder moet zijn. Sfeerverlichting kun je creëren met een mix aan lampen. Denk bijvoorbeeld aan staande lampen, plafondlampen, hanglampen, spotjes en bureaulampen.

Ga voor kleur

Veel kantoren bestaan vooral uit zwart, wit en grijs. Nou niet bepaald kleuren voor een gezellige sfeer. Met je lampen kun je samen met je accessoires kleuraccenten aanbrengen. Denk bijvoorbeeld aan limegroen, turquoise of een andere frisse kleur. Deze kleur laat je op verschillende plekken terugkomen. Voeg ook wat houten accenten, planten en bloemen toe. Je zult zien dat de sfeer totaal anders wordt. En sommige bedrijven plaatsen ook een keuken, loungesofa of eettafel voor de werknemers.

Het design van de lamp

Ook met de soort lamp kun je accenten aanbrengen. Met hang- en stalampen creëer je bijvoorbeeld veel meer warmte dan met spots. Deze soorten lampen zorgen voor een soort huiskamergevoel. Met mooie grote hanglampen ontstaat bovendien ook een fraai visueel effect.  En stalampen of kleine ouderwetse kaplampen kunnen ook heel veel sfeer toevoegen.

De stijl…

Ook met de stijl lampen kun je een extra highlight creëren. Voeg bijvoorbeeld verschillende soorten industriële lampen toe samen met wat planten. De sfeer wordt daardoor direct anders. Naast de industriële stijl kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor lampen in moderne, landelijke, natuurlijke of vintage stijl.

 

Filament gloeilampen

Filament gloeilampen zijn zeer trendy momenteel. Met deze lampen kun je heel snel en simpel veel warmte en sfeer toevoegen aan je kantoorruimte. Ze zijn er in allerlei soorten en modellen met verschillende spiralen. Ze zorgen voor een sprookjesachtige sfeer wanneer je ze bijvoorbeeld in een kooilamp plaatst. Ze verbruiken minder stroom en gaan langer mee.

Ledlampen

Bij ledlampen denken we niet altjd direct aan sfeer. Toch kun je met warmgele leds achter koofjes of plafondranden ook heel veel sfeer toevoegen.  De ledstrips kun je ook allerlei lichtexperimenten in je kantoor uitproberen. Bijvoorbeeld door ze onder trapranden, langs het plafond of onder kastranden te plaatsen. Weer eens wat anders dan de standaard tl-buizen.

Combineer daarbij ook verschillende soorten verlichting en kleuren verlichting. Denk bijvoorbeeld aan warm wit, lichtgeel en warmgeel. Zo ontstaat er ook variëteit in de kleuren die voor extra veel sfeer zorgt.

Het bericht 4 tips voor sfeervolle verlichting op kantoor verscheen eerst op Belg.be.

Het belang van een goede bureaustoel

Door Johan

een goede bureaustoel

Het belang van een goede bureaustoel

Veel mensen hebben een kantoorbaan, waarbij ze veel zitten gedurende de dag. Dat maakt het belang van een goede bureaustoel des te groter. Een goede bureaustoel is ergonomisch verantwoord en voldoet aan een aantal eisen. Met een goede bureaustoel voorkom je lichamelijke klachten, zoals rugpijn en leidt tot gemotiveerde werknemers en minder ziekteverzuim. Ga daarom niet voor de goedkoopste bureaustoel, maar kijk goed aan welke eisen de bureaustoel voldoet. Een goede bureaustoel is namelijk een investering in jezelf.

Wat is een goede bureaustoel?

Mensen kijken bij het aanschaffen van een bureaustoel voornamelijk naar het design en kijken of de stoel comfortabel zit. Natuurlijk zijn dat belangrijke kenmerken, maar een bureaustoel gebruik je voor meerdere uren achter elkaar. Het is daarom de vraag of de stoel ook nog lekker zit na een aantal uur. Dat is moeilijk te testen in de winkel, maar met een ergonomische bureaustoel zit je altijd goed. Een ergonomische bureaustoel kun je op verschillende punten verstellen, zodat de stoel zich als het ware naar je lichaam vormt. Hierbij kun je denken aan verstelbare armleuningen, de rugleuning en ook de hoogte van je bureaustoel. Let daar dus goed op bij het aanschaffen van je bureaustoel.

Wat is het effect van een slechte bureaustoel?

Een slechte bureaustoel is niet ergonomisch en kun je dus ook niet aan je lichaam aanpassen. Dit zorgt voor een slechte werkhouding, waardoor je na een aantal uur last kan krijgen van lichamelijke klachten. Zo is het mogelijk om nekpijn, hoofdpijn, rugpijn of schouderklachten te krijgen van een

slechte bureaustoel. Maar het blijft niet bij lichamelijke klachten. Deze klachten kunnen namelijk zorgen voor een vermindering van je werkplezier en het heeft natuurlijk geen positief effect op je humeur. Een slechte bureaustoel heeft dus niet alleen nadelige effecten op je werk, maar kan ook zorgen voor nadelige effecten in je privé leven.

Waar moet je op letten?

Een goede bureaustoel heeft dus verstelbare onderdelen, zoals de armen en de rugleuning zodat de stoel perfect aansluit op je lichaam. Kies daarnaast voor een stoel met een vijfpotige kruisvoet met wielen en met vervangbare onderdelen. Zo gaat je kantoorstoel langer mee. Hetzelfde geldt voor een stoel van goede kwaliteit. Mechaniek van staal gaat langer mee dan bijvoorbeeld kunststof. Controleer ook de kwaliteit van de bekleding naar het aantal toeren van de zogenoemde Martindale test. Bij 100.000 toeren weet je dat de stof lang mee gaat. Zorg ervoor dat de rugleuning een S vorm heeft en stel de stoel zo in dat de bolling van de rugleuning precies in het holle gedeelte van je rug valt. Het goed afstellen van alle verstelbare onderdelen van je bureaustoel is dus ook van groot belang.

Het bericht Het belang van een goede bureaustoel verscheen eerst op Belg.be.

Tips bij een reorganisatie

Door Johan

tips reorganisatieEen reorganisatie kan positieve gevolgen voor een bedrijf hebben, maar wordt over het algemeen erg vervelend ervaren onder het personeel. Zo zorgt een reorganisatie er vaak voor dat werknemers ontslagen worden, je naar een nieuwe locatie moet of andere werkzaamheden moet doen. Het is dan ook belangrijk als er een reorganisatie plaatsvindt, dat je ervoor zorgt dat jouw werkgever wel volgens de regels werkt en geen rare fratsen uit kan halen. Daarom heeft een arbeidsrechter in Amsterdam uitgezocht wat is om in de gaten te houden bij een reorganisatie, zodat je zeker weet dat wat jouw bedrijf doet wel volgens de regels gaat.

Wanneer mag een bedrijf reorganiseren?

Een bedrijf mag een reorganisatie in principe op elk moment uitvoeren. Zolang er geen ontslagen vallen heeft het bedrijf altijd recht op een reorganisatie. De werkgever heeft namelijk een instructierecht. Dit komt er feitelijk op neer dat de werkgever instructies uit mag schrijven voor zijn werknemers, hij mag dus bepalen waar zijn werknemers zich allemaal mee bezig moeten houden. Hij kan zelf kiezen of hij minder geld in een bepaalde tak wilt steken, omdat de werkgever de koers van het bedrijf mag bepalen. Als werknemer kan je dus wel raadgevend zijn tegenover je werkgever, maar je werkgever mag zelf kiezen welke koers die gaat varen. Zolang de instructies voor zijn werknemers redelijk zijn, mag de werkgever doen wat die wilt.

Maar wat als er werknemers worden ontslagen?

Als er werknemers worden ontslagen, kan het een ander verhaal worden. Allereerst is het in dit geval niet verstandig om zelf ontslag te nemen, doordat je hier je recht op een WW-uitkering verliest. Vaak als een werknemer van je af wilt, bieden ze een som geld aan, zodat er geen ontslagprocedure wordt aangegaan. Dit brengt namelijk weer extra kosten mee voor het bedrijf. Als je hiermee akkoord gaat, spreek van ontslag met wederzijds goedkeuren. Kom je echter niet uit dit bedrag, of het ontslag überhaupt, kan het zo zijn dat het ontslag via het UWV geregeld gaat worden. Hier kunnen voordelen, maar ook risico’s aan zitten. Zo kan het zijn dat je geen ontslagvergoeding hierdoor meekrijgt, maar kan het tegelijk ook zo zijn dat het UWV het ontslag als onrechtmatig beschouwd, waardoor je kan blijven.

Mocht je meer over dit onderwerp willen weten, kan je terecht bij een arbeidsrechter uit Amsterdam.

 

Het bericht Tips bij een reorganisatie verscheen eerst op Belg.be.

Samsung introduceert eerste 8K QLED signage display

Door Johan
Samsung ISE 2019_2
Samsung ISE 2019_2

Samsung introduceert ’s werelds eerste 8K QLED signage displays

Samsung heeft grote stappen gezet in Artificial Intelligence (AI) upscaling. Met machine learning kan een lagere beeldkwaliteit moeiteloos omgezet worden naar kristalheldere 8K-beelden. Zo wordt content in elke resolutie – van SD tot 4K – getransformeerd tot beeldkwaliteit die zo dicht mogelijk bij 8K ligt, afhankelijk van de bron. Voor zakelijke displays betekent dit goed zichtbare signage en ongeëvenaarde nauwkeurigheid, wat direct de aandacht trekt. Het betekent ook een kostenbesparing voor winkeleigenaren en adverteerders, omdat content in een lagere resolutie geproduceerd kan worden om toch een verbluffende 8K-kwaliteit weer te geven.

8K QLED signage leidt Samsungs ISE 2019 line-up naar toekomst van zakelijke displays

Op ISE 2019 transformeert Samsung de markt voor digital signage met ’s werelds eerste 8K QLED signage displays. De nieuwe generatie beeldkwaliteit heeft naar verwachting grote impact op de zakelijke digital signage-industrie, met nieuwe en spannende kansen tot gevolg.

De nieuwe 82 inch 8K QLED Signage van Samsung combineert de hoogste resolutie van de markt met AI-upscalingtechnologie en produceert levensechte beelden. Daarmee kunnen gebruikers genieten van meeslependere kijkervaringen. Het slanke ontwerp, met een diepte van minder dan 40 mm, zorgt voor een probleemloze installatie. Door het gebruik van een slim wide angle kan het scherm worden aangepast aan elke omgeving, zowel staand als liggend. Met een resolutie van 7.680 x 4.320 pixels zijn afzonderlijke pixels onzichtbaar voor het menselijk oog.

Vergelijkbaar met zijn 8K TV-tegenhanger levert het 8K QLED-scherm een ​​verbeterde zwartweergave door local dimming en Quantum Light Control. Met 100% kleurvolume onderscheiden kijkers miljarden kleurtinten en zien zij de meest rijke, nauwkeurige beelden tot nu toe.

“Door 8K in display smart signage te introduceren, kunnen bedrijven prachtige beeldkwaliteit aan hun publiek leveren op een manier die voorheen niet mogelijk was”, zegt Evert Van Camp, Display Director van Samsung Benelux. “Het 82 inch 8K QLED signage display is slechts een van de vele toonaangevende producten die we presenteren tijdens ISE 2019. We kijken uit naar het introduceren van de commerciële toepassingen van 8K in de wereldwijde AV-industrie.”

Naast 8K QLED signage krijgen bezoekers van ISE 2019 de kans om de toekomst van display-signage te ervaren. Samsung introduceert verschillende krachtige displays die zijn ontworpen om bedrijven te helpen de beste content aan hun doelgroepen te laten zien.

8K Multibox HDR: ’s werelds eerste 8K HDR voor LED signage

Tijdens ISE introduceert Samsung ’s werelds eerste 8K HDR-technologie voor LED signage. Door vier van Samsungs Premium LED S-boxen voor 4K LED HDR perfect te synchroniseren, ontstaat een 8K-beeld met een refresh rate van 60 Hz.

LED HDR is de nieuwe standaard voor de LED signagemarkt en verzekert bedrijven van opvallende beelden die eruit springen. LED HDR maakt gebruik van Inverse Tone mapping (ITM) voor reflectievrije beelden en Dynamic Peaking om de helderheid en contrastratio van het scherm te maximaliseren door de piekhelderheid te verdubbelen. Color Mapping zorgt ook voor een aanpasbaar kleurenpalet met echte, levendige LED-kleuren.

Met de optimal livemodus kan de 8K Multi Box HDR livecontent aanbieden met een kleinere vertraging. Bovendien wordt kabelstress verminderd met de 100 meter lange HDBaseT (HDBT) kabel. HDBT is de standaard voor de overdracht van beeld en geluid in ultrahoge kwaliteit.

De Multi 8K Frame Lock-functie in 8K LED HDR boxen zorgt ervoor dat het niet langer nodig is om verschillende displays te synchroniseren. 8K LED HDR is geschikt voor alle Samsung SMART LED signage-producten en komt het best tot zijn recht in de IFJ-series en The Wall.

The Wall 292 inch 8K: groter dan ooit

Alsof 219 inch nog niet groot genoeg was, introduceert Samsung in het eerste kwartaal van 2019 een 292 inch-versie van The Wall met 8K. The Wall is een modulair display op grootformaat en is aan te passen en personaliseren in verschillende groottes, van 73 inch tot 292 inch. Het scherm is ideaal voor organisaties met een high-end uitstraling. Zij passen hun display signage moeiteloos aan waar dat nodig is.

Het slanke (29,9 mm) en randenvrije infinity-ontwerp van The Wall laat het scherm moeiteloos opgaan in zijn omgeving. Met de unieke Wall Mode passen gebruikers het scherm verder aan door verschillende soorten content, zoals foto’s en kunst, te vertonen met een achtergrond die past bij de omgeving. Daarmee hoeft het display nooit te worden uitgeschakeld en past het altijd in elke hoek van een ruimte.

Partners

Om de prachtige beelden van The Wall te ondersteunen, werkt Samsung samen met partners om de beste ervaring mogelijk te maken. Harman JBL en Steinway Lyngdorf bieden de perfecte geluidsoplossing, terwijl Creston, Savant en Control4 volledige domotica-oplossingen integreren. Domotz, Ihiji en OrvC maken monitoring op afstand mogelijk voor channelpartners mogelijk.

OMN/OMN-D Series: brengt semi-outdoor signage naar de wereld

Samsung lanceert dit jaar ook wereldwijd zijn semi-outdoor OMN / OMN-D-serie. Deze schermen zijn ontworpen met etalages in gedachten. De schermen zijn verkrijgbaar in 46 en 55 inch-formaten. Met 4.000 nit helderheid en een hoge contrastratio van 5.000:1, zorgen de schermen voor levendige en heldere beelden en uitstekend zicht, zelfs in direct zonlicht, verpakt in een slank ontwerp. De OMN-D-serie is een dubbelzijdig display dat zowel een front-display als een display aan de binnenkant mogelijk maakt, waardoor de verkoopkansen zowel binnen als buiten de winkel toenemen.

Beide schermen hebben een stofbestendige IP5X-certificering en maken gebruik van driestaps overhittingsbescherming voor langdurige prestaties. Contentbeheer gebeurt via de geïntegreerde toepassing die draait op Tizen 4.0. De displays beschikken over Wi-Fi en zijn gemakkelijk aan te zetten met één elektriciteits- en één LAN-kabel, waarmee het aantal kabels flink wordt verminderd en de energie-efficiëntie toeneemt. De displays zijn ideaal voor een groot aantal retailers, van fastfood-restaurants tot warenhuizen, retail banking en telecom shops.

QMR/QBR-series: 4K signage geüpgraded

Tot slot onthult Samsung dit jaar de QMR- en QBR-serie 4K-schermen tijdens ISE. Deze series bestaan elk uit vijf schermformaten van 43 tot 75 inch, HDR+-ondersteuning en intelligente upscaling. Daarnaast zijn de displays stofbestendig met IP5X-certificering, beveiligd via de geïntegreerde KNOX beveiligingsoplossing en uitgerust met Wi-Fi voor draadloos beheer.

De QMR-serie is ontworpen voor winkelcentra, winkels en luchthavens met de 500 nit helderheid. De QBR-serie is met 350 nit helderheid ideaal voor meeting rooms en corporate signage.

Het bericht Samsung introduceert eerste 8K QLED signage display verscheen eerst op Belg.be.

Minister van Financiën snoeit in btw-boetes

Door Johan

Minister van Financiën snoeit in btw-boetes

De minister van Financiën heeft aan de administratie opdracht gegeven om een nieuw boetebeleid inzake btw uit te werken. De vroegere regels die dateren van 2012 waren immers vaak veel te streng: niet alleen waren de boetebedragen heel hoog, er werd ook geen rekening gehouden met de aard van de overtreding.

Voortaan zal, in uitvoering van het Federaal Regeerakkoord, uitgegaan worden van de goede trouw van de ondernemer en niet langer enkel van de kwade trouw. Meer bepaald zal de opgelegde boete op verzoek van de onderneming sowieso volledig kwijtgescholden worden als de volgende voorwaarden zijn vervuld:

Het betreft een eerste overtreding van dezelfde aard, in een referentieperiode van 4 jaar
Deze overtreding werd begaan te goeder trouw. De goede trouw wordt verondersteld. Kwade trouw moet steeds door de administratie worden aangetoond.

De begane overtreding heeft geen impact op het bedrag van de verschuldigde btw.

Concreet betekent dit dat boetes die opgelegd worden n.a.v. bijvoorbeeld het laattijdig indienen van een btw-listing, het vermelden van een bedrag in een foutief rooster van de aangifte zonder impact op het bedrag van de verschuldigde btw, het niet voldoen van de btw op een handeling terwijl die btw ook volledig aftrekbaar is of het uitreiken van een factuur die niet voldoet aan één of andere vormvereiste op eenvoudig verzoek van de onderneming volledig zullen worden kwijtgescholden.

In geval van goede trouw, gelden deze nieuwe richtlijnen voor boeten opgelegd niet alleen door de klassieke btw-controlediensten, maar ook door de BBI. De nieuwe regels moeten verplicht door de belastingdiensten worden toegepast voor alle verzoekschriften tot kwijtschelding voor boeten opgelegd na 1 januari 2018.
Minister van Financiën Van Overtveldt: “De huidige regels waren veel te streng. Niet alleen zijn de boetebedragen hoog, er wordt ook geen rekening gehouden met de aard van de overtreding. Voortaan zal uitgegaan worden van de goede trouw van de ondernemer en niet langer enkel van de kwade trouw.”

Het bericht Minister van Financiën snoeit in btw-boetes verscheen eerst op Belg.be.

Alweer ernstige betaalpanne, de maat is vol

Door Johan

UNIZO verontwaardigd over alweer ernstige betaalpanne: “De maat is vol!”

Vanmiddag tussen 15u00 en 16u34 werd het elektronisch betalingsverkeer in winkels ernstig verstoord door een vrijwel algemene panne, waarvan de oorzaak nog niet helemaal duidelijk is. Betalingen met zowel debet- als kredietkaarten bleken niet mogelijk. UNIZO reageert verontwaardigd op deze zoveelste ernstige panne van het elektronische betaalverkeer.

“Deze storing zorgde andermaal voor grote economische schade en ongemakken, in de eerste plaats voor onze handelaars en hun klanten”, zegt Lieven Cloots van de UNIZO-studiedienst. “Zo kan het niet langer. Als de betrokken stakeholders écht de ambitie hebben om het elektronisch betalen verder te stimuleren, zullen ze veel meer nog dan nu moeten investeren in de stabiliteit, betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van het betaalnetwerk. We roepen hen dan ook op om hoogdringend en vooral samen werk te maken die broodnodige stabiele infrastructuur.”

UNIZO meet intussen de schade op met haar leden en sluit schadeclaims en eventuele compensatie-eisen niet uit.”

Het bericht Alweer ernstige betaalpanne, de maat is vol verscheen eerst op Belg.be.

Brussel klaar voor 96e auto- en motorsalon

Door PVDBD

-Brussel 10 januari 2018- Er heerst heel wat bedrijvigheid in de eeuwfeestpaleizen van Brussel. Alles word in gereedheid gebracht voor de ontvangst van duizenden kijklustigen die zich komen vergapen aan de nieuwste modellen van auto’s en moto’s op het 96e autosalon in onze hoofdstad. Tijd voor velen om nog eens kortbij een Porsche Carrera, Lamborghini,… te staan, en wie weet voor sommigen zelfs te kopen.

Onze aandacht ging in Brussel vooral uit naar de persconferentie van de nieuwe Nissan Leaf en de nieuwe Subaru Outback. Beiden werden in primeur op het autosalon van Brussel voorgesteld. De Nissan Leaf is een elektrische wagen.  Nissan onthult zijn gloednieuwe
Leaf met een speciaal introductiemodel:
de LEAF 2.ZERO EDITION.

Deze zeer complete uitvoering is voorzien van Nissans nieuwste technologieën op het gebied van Intelligent mobility, zoals propilot, e-pedal en around View monitor. Daarmee brengt de nieuwe Leaf een revolutie teweeg in de rijervaring: hij biedt immers meer veiligheid, vermogen, connectiviteit en autonomie. De nieuwe Nissan Leaf heeft een 40 kWh-batterij die zorgt voor 378 kilometer bereik (NEDC)

Vanaf 6 juni 2018 krijgen 20 particulieren, ondernemers, lokale overheden en organisaties uit Vlaams-Brabant de kans om 1 jaar lang als zogenaamde Testrijders
een Nissan Leaf te delen met buren, vrienden, collega’s en onbekenden. Op het einde van het jaar zullen de 20 auto’s meer dan 1.500 keer gedeeld zijn.

De zoektocht naar 20 testrijders start vandaag op het autosalon en loopt tot midden maart. Het project is een initiatief van Bond Beter Leefmilieu (BBL), Nissan, ALD Automotive en krijgt de steun van de provincie Vlaams-Brabant. Het is een  pilootproject in Vlaams-Brabant, maar zou nadien in heel Vlaanderen worden uitgerold.

(

Tot zondag 18 maart kunnen particulieren, ondernemers, lokale overheden en organisaties uit Vlaams-Brabant zich kandidaat stellen om testrijder te worden. Er worden uiteindelijk 20 Testrijders geselecteerd. De Testrijders worden echte ambassadeurs en worden vanuit het project actief ondersteund en uitgedaagd om hun voertuig zoveel mogelijk te delen met andere Vlaams-Brabanders.

Daarna begaven we ons naar de stand van Subaru, waar de nieuwe Outback MY 2018 werd voorgesteld. Na de uitleg over deze Outback MY 2018  werd eindelijk het doek van de wagen weggenomen door twee bevallige jonge dames in het blauw. De verrassing in de wagen was zo mogelijk nog groter want wie zat er achter het stuur? Niemand minder dan onze Olympische zwemkampioen Pieter Timmers.

Pieter Timmers was de man die in 2016 een zilveren medaille wist te veroveren op de 100 m vrije slag. Op dit autosalon werd Pieter dan ook voorgesteld door de hoge heren van Subaru als ambassadeur van hun merk. Pieter beklemtoonde in zijn woord nog eens niet alleen het rijcomfort maar vooral de veiligheid van het rijden met een

Subaru. Enkele weetjes van de nieuwe Subar Outback MY 2018:

Responsieve, meesturende ‘full led’-koplampen voor een beter zicht in het donker. Frontale en laterale camera eye sight met rijstrookassistent voor meer veiligheid 8”-infotainmentsysteem, compatibel met Android AutoTM en Apple CarPlay®. Continu variabele lineartronic-transmissie met manuele modus met zeven verhoudingen, symmetrische AWD-modus en X-modus.

Voorts onderscheidt de Outback zich door een nieuwe bumper, nieuw radiatorrooster en nieuwe lichtblokken. De buitenspiegels werden hertekend om de stroomlijn te verbeteren en werken voortaan met heldere richtingaanwijzers voor het Subaru Rear Vehicle Detection-systeem. De 17” en 18” lichtmetalen velgen kregen een nieuwe look en er werd een nieuwe kleur geïntroduceerd: Crimson Red Pearl.

Het bedieningspaneel van de airconditioning werd hertekend voor meer gebruiksgemak en geeft de temperatuur en klok duidelijker weer. Passagiers op de achterbank beschikken voortaan over 2.1A USB-poorten, die compatibel zijn met grotere tablet-pc’s. Kortom een wagen met toekomst. Na deze persconferentie gingen we verder op ontdekking naar andere nieuwtjes die op dit salon voorgesteld worden.

Een opvallende evolutie op dit autosalon is het mindere aanbod van dieselwagens. Bij ieder merk valt het meer en meer op dat de dieselwagens steeds minder en minder actief worden gepromoot. Wat echter niet wil zeggen dat daarmee de elektrische wagen in de lift zit. Bij twee constructeurs namelijk Renault en peugeot zagen we reeds een wagen die volledig autonoom kan rijden, misschien een standaard voor de toekomst?

Nieuw op dit autosalon is ook #Wearemobility: een nieuwe mobiliteitsbeleving in paleis 10. Daar kan je kennismaken met andere mobiliteitsvormen zoals daar zijn: autodelen, ritdelen, fietsdelen, elektrische steps, hoverboards, monowheels en andere voortbewegingstoestellen om het laatste deel van de verplaatsing van en naar het werk vlot en snel af te leggen. Er beweegt wat in het mobiliteitslandschap, zoveel is duidelijk.

Tenslotte werd er ook op dit salon aan de kinderen gedacht. Er is een tentoonstelling van de stripheld Michel Vaillan. Met de hulp van partners zoals Disney, Proximus, Total, VTM, Brussels Expo en Febelauto
krijgt elk kind dat het autosalon bezoekt bij zijn komst in de Astrid-Hall een welkomstgeschenk
bestaande uit een rugzak en een strandlaken in de kleuren van Cars 3, evenals een bon 
voor een miniatuurauto van de film en diverse goodies.

Na die spectaculaire verwelkoming kunnen kinderen nog terecht in Paleis 4, waar een hele kidszone van het autosalon aan hen is gewijd. Op het programma: de tentoonstelling van een model op ware grootte van Bliksem McQueen, de held uit Cars 3, een ontspanningszone met diverse activiteiten zoals videogames, trapautootjes en gokarts, projectie van de eerste minuten van de Cars 3-film op een groot scherm en diverse animaties.

En last but not least kunnen kinderen er deelnemen aan een wedstrijd waarmee ze een van de tien elektrische Bliksem McQueen-auto’s van Feber of Bliksem McQueen-gokarts van Stamp kunnen winnen. De prijzen worden over de hele duur van het salon verloot. Als dat geen onvergetelijke ervaring is!

Het autosalon is voor het publiek te bezoeken  van vrijdag 12 tot zondag 21 januari.
– Openingsuren: van 11 tot 19 uur in de week / van 10 tot 19 uur in het weekend.
– Nocturnes tot 22 uur: vrijdag 12, maandag 15 en vrijdag 19 januari. 

Salon #WeAreMobility (Paleis 10): van donderdag 18 tot zondag 21 januari. Meer info op http:// www.autosalon.be

Voor meer foto’s klik hier

 

 

 

 

Het bericht Brussel klaar voor 96e auto- en motorsalon verscheen eerst op Belg.be.

Vijftigduizend euro is een peulschil in Haaltert

Door Johan

HaaltertVijftigduizend euro is een peulschil in Haaltert

Radio Pros, de lokale radio uit Haaltert, is met een interessant reeks uitzendingen bezig. Hierin krijgen alle politieke partijen de kans om hun standpunten te komen uitleggen. Je hoeft het met het politieke standpunt niet eens te zijn, toch is het leerrijk er eens naar te luisteren. Bij mevrouw Houtman en Mevrouw Vankeymolen verliep alles sereen en ontspannen. Bij de blauwe smurfen was dat wel iets anders.

Twee weten meer dan één hebben ze daar gedacht en ze stuurden hun twee genieën Coppens en De Smet. Dat hadden ze beter niet gedaan want dan had er misschien maar half zoveel onzin uitgekraamd geweest.

Coppens is een oud gediende van de politiek, 12 jaar OCMW voorzitter en 6 jaar burgemeester. Hij stond bijna op de werelderfgoedlijst van de Unesco maar daar hebben de vorige verkiezingen anders over beslist. Veel geld aan toeristische inkomsten voor Haaltert zou dit toch niet opgebracht hebben.

Peter De Smet was ook meegekomen voor het geval dat Coppens het liet afweten. Zoals verwacht lieten ze hun politieke meningen de vrije loop. Het is een tirade van beschuldigingen aan het adres van Sp.a en de NV.a geworden. Meer zijn we ondertussen van de smurfen niet gewoon. “Het is de schuld van de anderen”. Dit hebben we in de zomereditie van hun zesmaandelijkse slijkcourant ook al kunnen lezen.

50.000 € een peulschil…
Uit het interview onthouden we dat 50.000 € een peulschil is. Niet dat de Euro in vrije val gekomen is, verre van. Dit is de menig van Meneer Coppens wanneer het over gemeenschapsgeld gaat

Meneer Coppens heeft in zijn politieke carrière ondertussen al een klein fortuin aan de gemeente (bij)verdiend. Wie nu aan dezelfde politieke carrière als meneer Coppens begint zal na achttien jaar minstens 689 502 € bruto verdiend hebben. (de “verloning” is geïndexeerd)

Aan de huidige “verloning” van 38.040 € bruto per jaar voor een OCMW voorzitter en 38.837 € bruto per jaar voor een burgemeester van een gemeente van 18.000 inwoners, zou dit komen op 12 x 38040 = 456.480 en 6 x 38.837 = 233.022 samen 689 502 € bruto. De zitpenningen van de laatste vijf jaar in de gemeenteraad zijn niet meegeteld.
Niet moeilijk dat voor meneer Coppens 50.000 € een peulschil is.

Voor zo’n, om de gemeente toch zeer “bezorgde” inwoner, is 2,78 € inderdaad helemaal niks. (50.000€/18.000 inwoners = 2,78 € ). Een gezin van 4 betaalt nu 11 € voor zijn fratsen.

Bij de vorige verkiezingen werd na 18 jaar de geldkraan plots toe gedraaid. Het is dan ook te begrijpen dat Meneer Coppens er nu wat verbitterd bij loopt.

Bonifaas vindt dat alles wat de blauwe smurfen naar buiten brengen voortaan een gezondheidslabel zou moeten hebben :

Lees of luister met mate het kan de gezondheid schaden.

Bedankt voor het vertrouwen en het lezen van dit keer gene zever. Misschien tot ziens.
Bonifaas Boni.

Het bericht Vijftigduizend euro is een peulschil in Haaltert verscheen eerst op Belg.be.

Te weinig controle en ook cowboys die asbest verwijderen

Door Johan

“Op werven waar asbest wordt verwijderd, wordt in Vlaanderen te weinig gecontroleerd”, aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Wilfried Vandaele. “En wie geen erkenning heeft om asbest te verwijderen, wordt niet speciaal in de gaten gehouden.” In een Pano-reportage van een paar maanden geleden gingen VRT-journalisten op zoek naar illegale asbestactiviteiten van malafide ondernemers. Dat inspireerde Vandaele ertoe om cijfers op te vragen bij leefmilieuminister Schauvliege. Het antwoord is onthutsend: vooral op de plaatsen waar asbest verwijderd wordt, op de werven, laat controle te wensen over. Ook bedrijven zonder erkenning worden te weinig gecontroleerd.

Alles samen werden de voorbije vijf jaar in de provincie Vlaams-Brabant bij vergunde bedrijven 158 controles op asbest uitgevoerd door de Vlaamse Milieu-inspectie. In Oost-Vlaanderen waren er dat 81, in Antwerpen en Limburg telkens 36. West-Vlaanderen is hekkensluiter met amper 10 controles. Op plaatsen waar door de aannemer geen asbestverwijdering werd verwacht of gemeld, waren er in Vlaams-Brabant 35 controles, in Limburg 30, en in Antwerpen 2. In West- en Oost-Vlaanderen blijkbaar geen.

Go4circle, de bedrijfsfederatie van de circulaire economie, hield het antwoord van de minister op de vraag van Vandaele tegen het licht. Na het uitfilteren van controles bij de afvalverwerkende bedrijven zelf, de containerparken en de stortplaatsen, concludeert Go4circle dat slechts een derde van de asbestinspecties bij vergunde activiteiten (114 van de 321) op de werf zelf plaatsvindt. De federatie vindt dat veel te weinig en vindt de pakkans te klein. Asbest kan nog te gemakkelijk onder de radar doorglippen en als het aangetroffen wordt in de gerecycleerde granulaten – op het einde van de keten – is het veel te laat.

“Het zwakke punt zit bij de afbraak, want daar is het gevaar voor de volksgezondheid het grootst. En precies daar zijn er weinig controles”, zegt Wilfried Vandaele.

Ook voor de grote verschillen in aantallen controles tussen de provincies ziet Vandaele niet echt een sluitende verklaring: “Blijkbaar legt de ene dienst van Milieu-inspectie meer ijver aan de dag dan de andere.”

Niet-erkende aannemers hebben geen toestemming om asbest te verwijderen, maar doen het toch. “Bij grote afbraakwerken zou de inspectie veel vaker spontaan een kijkje moeten gaan nemen”, vindt Vandaele.

Wilfried Vandaele: “De erkende asbestverwijderaars die hun werk correct doen, zijn zelf vragende partij dat de overheid meer zou controleren. Nu is er oneerlijke concurrentie van de cowboys. Mijn conclusie is duidelijk: er is te weinig toezicht op de asbestverwijdering.”

Het bericht Te weinig controle en ook cowboys die asbest verwijderen verscheen eerst op Belg.be.

Vijftigduizend euro is een peulschil in Haaltert

Door Johan

HaaltertVijftigduizend euro is een peulschil in Haaltert

Radio Pros, de lokale radio uit Haaltert, is met een interessant reeks uitzendingen bezig. Hierin krijgen alle politieke partijen de kans om hun standpunten te komen uitleggen. Je hoeft het met het politieke standpunt niet eens te zijn, toch is het leerrijk er eens naar te luisteren. Bij mevrouw Houtman en Mevrouw Vankeymolen verliep alles sereen en ontspannen. Bij de blauwe smurfen was dat wel iets anders.

Twee weten meer dan één hebben ze daar gedacht en ze stuurden hun twee genieën Coppens en De Smet. Dat hadden ze beter niet gedaan want dan had er misschien maar half zoveel onzin uitgekraamd geweest.

Coppens is een oud gediende van de politiek, 12 jaar OCMW voorzitter en 6 jaar burgemeester. Hij stond bijna op de werelderfgoedlijst van de Unesco maar daar hebben de vorige verkiezingen anders over beslist. Veel geld aan toeristische inkomsten voor Haaltert zou dit toch niet opgebracht hebben.

Peter De Smet was ook meegekomen voor het geval dat Coppens het liet afweten. Zoals verwacht lieten ze hun politieke meningen de vrije loop. Het is een tirade van beschuldigingen aan het adres van Sp.a en de NV.a geworden. Meer zijn we ondertussen van de smurfen niet gewoon. “Het is de schuld van de anderen”. Dit hebben we in de zomereditie van hun zesmaandelijkse slijkcourant ook al kunnen lezen.

50.000 € een peulschil…
Uit het interview onthouden we dat 50.000 € een peulschil is. Niet dat de Euro in vrije val gekomen is, verre van. Dit is de menig van Meneer Coppens wanneer het over gemeenschapsgeld gaat

Meneer Coppens heeft in zijn politieke carrière ondertussen al een klein fortuin aan de gemeente (bij)verdiend. Wie nu aan dezelfde politieke carrière als meneer Coppens begint zal na achttien jaar minstens 689 502 € bruto verdiend hebben. (de “verloning” is geïndexeerd)

Aan de huidige “verloning” van 38.040 € bruto per jaar voor een OCMW voorzitter en 38.837 € bruto per jaar voor een burgemeester van een gemeente van 18.000 inwoners, zou dit komen op 12 x 38040 = 456.480 en 6 x 38.837 = 233.022 samen 689 502 € bruto. De zitpenningen van de laatste vijf jaar in de gemeenteraad zijn niet meegeteld.
Niet moeilijk dat voor meneer Coppens 50.000 € een peulschil is.

Voor zo’n, om de gemeente toch zeer “bezorgde” inwoner, is 2,78 € inderdaad helemaal niks. (50.000€/18.000 inwoners = 2,78 € ). Een gezin van 4 betaalt nu 11 € voor zijn fratsen.

Bij de vorige verkiezingen werd na 18 jaar de geldkraan plots toe gedraaid. Het is dan ook te begrijpen dat Meneer Coppens er nu wat verbitterd bij loopt.

Bonifaas vindt dat alles wat de blauwe smurfen naar buiten brengen voortaan een gezondheidslabel zou moeten hebben :

Lees of luister met mate het kan de gezondheid schaden.

Bedankt voor het vertrouwen en het lezen van dit keer gene zever. Misschien tot ziens.
Bonifaas Boni.

Het bericht Vijftigduizend euro is een peulschil in Haaltert verscheen eerst op Belg.be.

Te weinig controle en ook cowboys die asbest verwijderen

Door Johan

“Op werven waar asbest wordt verwijderd, wordt in Vlaanderen te weinig gecontroleerd”, aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Wilfried Vandaele. “En wie geen erkenning heeft om asbest te verwijderen, wordt niet speciaal in de gaten gehouden.” In een Pano-reportage van een paar maanden geleden gingen VRT-journalisten op zoek naar illegale asbestactiviteiten van malafide ondernemers. Dat inspireerde Vandaele ertoe om cijfers op te vragen bij leefmilieuminister Schauvliege. Het antwoord is onthutsend: vooral op de plaatsen waar asbest verwijderd wordt, op de werven, laat controle te wensen over. Ook bedrijven zonder erkenning worden te weinig gecontroleerd.

Alles samen werden de voorbije vijf jaar in de provincie Vlaams-Brabant bij vergunde bedrijven 158 controles op asbest uitgevoerd door de Vlaamse Milieu-inspectie. In Oost-Vlaanderen waren er dat 81, in Antwerpen en Limburg telkens 36. West-Vlaanderen is hekkensluiter met amper 10 controles. Op plaatsen waar door de aannemer geen asbestverwijdering werd verwacht of gemeld, waren er in Vlaams-Brabant 35 controles, in Limburg 30, en in Antwerpen 2. In West- en Oost-Vlaanderen blijkbaar geen.

Go4circle, de bedrijfsfederatie van de circulaire economie, hield het antwoord van de minister op de vraag van Vandaele tegen het licht. Na het uitfilteren van controles bij de afvalverwerkende bedrijven zelf, de containerparken en de stortplaatsen, concludeert Go4circle dat slechts een derde van de asbestinspecties bij vergunde activiteiten (114 van de 321) op de werf zelf plaatsvindt. De federatie vindt dat veel te weinig en vindt de pakkans te klein. Asbest kan nog te gemakkelijk onder de radar doorglippen en als het aangetroffen wordt in de gerecycleerde granulaten – op het einde van de keten – is het veel te laat.

“Het zwakke punt zit bij de afbraak, want daar is het gevaar voor de volksgezondheid het grootst. En precies daar zijn er weinig controles”, zegt Wilfried Vandaele.

Ook voor de grote verschillen in aantallen controles tussen de provincies ziet Vandaele niet echt een sluitende verklaring: “Blijkbaar legt de ene dienst van Milieu-inspectie meer ijver aan de dag dan de andere.”

Niet-erkende aannemers hebben geen toestemming om asbest te verwijderen, maar doen het toch. “Bij grote afbraakwerken zou de inspectie veel vaker spontaan een kijkje moeten gaan nemen”, vindt Vandaele.

Wilfried Vandaele: “De erkende asbestverwijderaars die hun werk correct doen, zijn zelf vragende partij dat de overheid meer zou controleren. Nu is er oneerlijke concurrentie van de cowboys. Mijn conclusie is duidelijk: er is te weinig toezicht op de asbestverwijdering.”

Het bericht Te weinig controle en ook cowboys die asbest verwijderen verscheen eerst op Belg.be.

Faillissement niet langer molensteen rond de nek

Door Johan

Faillissement niet langer molensteen rond de nek

Het federale parlement heeft gisterenavond de nieuwe Insolventiewet goedgekeurd. Deze wet bundelt en vernieuwt een aantal procedures die tot nu van kracht waren en maakt deze nu toepasselijk op alle ondernemingen. Voorheen konden immers enkel vennootschappen en handelaars van deze procedures gebruikmaken. Binnenkort zullen ook vrije beroepen en vzw’s het faillissement kunnen aanvragen.

Bovendien zullen ondernemers makkelijker een tweede kans krijgen door schuldkwijtschelding. Daardoor zullen ze (na een correct verlopen faillissement) veel sneller dan voorheen met een propere lei kunnen herbeginnen.

De N-VA steunt dit initiatief van de minister van Justitie voluit. We zijn er tijdens de parlementaire behandeling ook in geslaagd om nog een aantal bijkomende maatregelen in de wettekst te krijgen. Die tweede kans mag immers géén blanco cheque worden.

Kamerlid Goedele Uyttersprot (N-VA): “Vanuit het werkveld kregen wij het signaal dat de wet ter zake ook wat meer initiatief bij de insolvente ondernemers zelf kan leggen. Vandaar dat in de oproepingsbrief om te verschijnen voor een kamer van ondernemingen in moeilijkheden voortaan ook aan die ondernemer kan gevraagd worden om voorafgaand aan de zitting bepaalde gegevens en inlichtingen in te geven in het centraal register voor solvabiliteit. Deze kleine bijkomende maatregel zal voor een forse vermindering van de werklast bij de ondernemingsrechtbanken zorgen.“

Kamerlid Wim Van der Donckt (N-VA) vult aan: “De ondernemingsrechtbanken zullen voortaan ook een zuiver burgerrechtelijke sanctie kunnen opleggen aan zaakvoerders of bestuurders die onvoldoende meewerken met de curator bij de afwikkeling van een faillissement. Zo kunnen zij voor maximum 3 jaar het verbod opgelegd krijgen om nog deel te nemen aan het bestuur van een vennootschap. Nu zullen het parket of de onbetaalde schuldeisers voortaan een dagvaarding kunnen instellen voor de ondernemingsrechtbank om uitspraak van zo’n beroepsverbod te bekomen. En de rechter zal de sanctie ook volledig ambtshalve kunnen opleggen.”

Kamerlid Werner Janssen (N-VA): “Hiermee tonen we duidelijk aan dat de kracht van verandering niet altijd met eigen grote wetteksten moet verwezenlijkt worden. Met een kleine bijsturing van een hangende wettekst kan je ook al veel bereiken. We zijn blij dat we hiermee ook ons eigen kleine steentje hebben kunnen bijdragen aan méér continuïteit voor de ondernemingen.”

Het bericht Faillissement niet langer molensteen rond de nek verscheen eerst op Belg.be.

Faillissement niet langer molensteen rond de nek

Door Johan

Faillissement niet langer molensteen rond de nek

Het federale parlement heeft gisterenavond de nieuwe Insolventiewet goedgekeurd. Deze wet bundelt en vernieuwt een aantal procedures die tot nu van kracht waren en maakt deze nu toepasselijk op alle ondernemingen. Voorheen konden immers enkel vennootschappen en handelaars van deze procedures gebruikmaken. Binnenkort zullen ook vrije beroepen en vzw’s het faillissement kunnen aanvragen.

Bovendien zullen ondernemers makkelijker een tweede kans krijgen door schuldkwijtschelding. Daardoor zullen ze (na een correct verlopen faillissement) veel sneller dan voorheen met een propere lei kunnen herbeginnen.

De N-VA steunt dit initiatief van de minister van Justitie voluit. We zijn er tijdens de parlementaire behandeling ook in geslaagd om nog een aantal bijkomende maatregelen in de wettekst te krijgen. Die tweede kans mag immers géén blanco cheque worden.

Kamerlid Goedele Uyttersprot (N-VA): “Vanuit het werkveld kregen wij het signaal dat de wet ter zake ook wat meer initiatief bij de insolvente ondernemers zelf kan leggen. Vandaar dat in de oproepingsbrief om te verschijnen voor een kamer van ondernemingen in moeilijkheden voortaan ook aan die ondernemer kan gevraagd worden om voorafgaand aan de zitting bepaalde gegevens en inlichtingen in te geven in het centraal register voor solvabiliteit. Deze kleine bijkomende maatregel zal voor een forse vermindering van de werklast bij de ondernemingsrechtbanken zorgen.“

Kamerlid Wim Van der Donckt (N-VA) vult aan: “De ondernemingsrechtbanken zullen voortaan ook een zuiver burgerrechtelijke sanctie kunnen opleggen aan zaakvoerders of bestuurders die onvoldoende meewerken met de curator bij de afwikkeling van een faillissement. Zo kunnen zij voor maximum 3 jaar het verbod opgelegd krijgen om nog deel te nemen aan het bestuur van een vennootschap. Nu zullen het parket of de onbetaalde schuldeisers voortaan een dagvaarding kunnen instellen voor de ondernemingsrechtbank om uitspraak van zo’n beroepsverbod te bekomen. En de rechter zal de sanctie ook volledig ambtshalve kunnen opleggen.”

Kamerlid Werner Janssen (N-VA): “Hiermee tonen we duidelijk aan dat de kracht van verandering niet altijd met eigen grote wetteksten moet verwezenlijkt worden. Met een kleine bijsturing van een hangende wettekst kan je ook al veel bereiken. We zijn blij dat we hiermee ook ons eigen kleine steentje hebben kunnen bijdragen aan méér continuïteit voor de ondernemingen.”

Het bericht Faillissement niet langer molensteen rond de nek verscheen eerst op Belg.be.

Aalst – Illegale bomenkap op Electrabelsite

Door Johan

Aalst – Illegale bomenkap op Electrabelsite

Op de voormalige Electrabelsite in de Erembodegemstraat in Aalst werden massaal bomen gerooid. Engie Electrabel en Global Estate Group, de firma die de site gaat ontwikkelen, hebben deze werken laten uitvoeren zonder een vergunning aan te vragen. Het stadsbestuur reageert dan ook verontwaardigd en geschokt op deze illegale bomenkap en zal de nodige maatregelen nemen.

Caroline Verdoodt (N-VA), schepen van Ruimtelijke ordening: “Een tweetal weken geleden hadden we een eerste onderhoud met de ontwikkelaar. Dit overleg verliep nochtans constructief. Naast de geplande ontwikkeling stelden de architecten van het project rekening te willen houden met de groene omgeving rondom de site, de ontwikkelaar wilde zelfs een park aanleggen dat nauw zou aansluiten aan het stadspark. Ik ben dan ook uiterst ontgoocheld nu te moeten vaststellen dat er zonder enige kapvergunning zo massaal bomen gesneuveld zijn. Ik heb opdracht gegeven aan mijn mensen van de dienst Handhaving om de nodige maatregelen te nemen en hiertegen gepast op te treden. Dit kunnen we niet toelaten.”

Iwein De Koninck (CD&V), schepen van Leefmilieu: “Diensten leefmilieu en ruimtelijk ordening direct opdracht gegeven ter plaatse te gaan. Er wordt P.V. opgesteld. Ik hoop dat een milieumisdrijf van die omvang anno 2017 niet meer blauw-blauw gelaten wordt. Wie verantwoordelijk is zal de rechtbank uitwijzen. Dit is onaanvaardbaar.”

Het bericht Aalst – Illegale bomenkap op Electrabelsite verscheen eerst op Belg.be.

Aalst – Illegale bomenkap op Electrabelsite

Door Johan

Aalst – Illegale bomenkap op Electrabelsite

Op de voormalige Electrabelsite in de Erembodegemstraat in Aalst werden massaal bomen gerooid. Engie Electrabel en Global Estate Group, de firma die de site gaat ontwikkelen, hebben deze werken laten uitvoeren zonder een vergunning aan te vragen. Het stadsbestuur reageert dan ook verontwaardigd en geschokt op deze illegale bomenkap en zal de nodige maatregelen nemen.

Caroline Verdoodt (N-VA), schepen van Ruimtelijke ordening: “Een tweetal weken geleden hadden we een eerste onderhoud met de ontwikkelaar. Dit overleg verliep nochtans constructief. Naast de geplande ontwikkeling stelden de architecten van het project rekening te willen houden met de groene omgeving rondom de site, de ontwikkelaar wilde zelfs een park aanleggen dat nauw zou aansluiten aan het stadspark. Ik ben dan ook uiterst ontgoocheld nu te moeten vaststellen dat er zonder enige kapvergunning zo massaal bomen gesneuveld zijn. Ik heb opdracht gegeven aan mijn mensen van de dienst Handhaving om de nodige maatregelen te nemen en hiertegen gepast op te treden. Dit kunnen we niet toelaten.”

Iwein De Koninck (CD&V), schepen van Leefmilieu: “Diensten leefmilieu en ruimtelijk ordening direct opdracht gegeven ter plaatse te gaan. Er wordt P.V. opgesteld. Ik hoop dat een milieumisdrijf van die omvang anno 2017 niet meer blauw-blauw gelaten wordt. Wie verantwoordelijk is zal de rechtbank uitwijzen. Dit is onaanvaardbaar.”

Het bericht Aalst – Illegale bomenkap op Electrabelsite verscheen eerst op Belg.be.

Klium wint na Nederlandse thuiswinkel award nu ook Becommerce award

Door Johan

Klium wint na Nederlandse thuiswinkel award nu ook Becommerce award

Op donderdag 18 mei won Klium.be de Becommerce publieksprijs in de categorie Auto & Toebehoren. Een mooie bevestiging, want vorig jaar waren ze er in geslaagd een Nederlandse thuiswinkel award te winnen.

Vanuit Hasselt verkoopt Klium professioneel A-merk gereedschap in Vlaanderen en in Nederland. Ongeveer 120.000 artikelen van een 60-tal merken worden er overzichtelijk aangeboden. Alle runners zijn op voorraad en de levering is steeds voor de volgende dag.

Bij de start van Klium in 2012 waren de grootste uitdagingen de volgende:

• Een ervaren e-commerce team samenstellen
• Een professioneel technisch e-commerce platform uitbouwen
• De omvangrijke en zeer technische productinformatie verzamelen, rangschikken en homogeniseren voor logische en eenvoudige online opzoekingen.
• Zichtbaar worden bij Google zoekopdrachten.

De volgende strategie was voor ons winnend:

• Een jong gepassioneerd team bestaande uit e-commerce allrounders aangevuld met een e-commerce expert. (Michael Cornelis, ex internet CTO bij Hachette (Parijs) en CMO van o.a. MrBookmaker en Unibet (Londen)
• ‘Operational excellence’ door een goede logistieke en adminstratieve opvolging
• Een hoge graad van flexibiliteit bij de uitwerking van projecten
• Hoge motivatie van het kleine e-commerce team wegens de volledige verantwoordelijkheid voor alle financiële, operationele en IT beslissingen van het e-commerce avontuur.
• Gratis open source software als basis (Prestashop).
• Doorgedreven SEO.
• SEA op basis van strikte ROI.
• Een klantvriendelijke benadering
• Geen andere marketing investeringen.

Na 3 jaar operaties is Klium sinds 2015 operationeel break-even. Door deze tweede publieksprijs hopen we nog meer het vertrouwen van onze klanten te kunnen winnen en denken we aan internationale uitbreiding.

Het bericht Klium wint na Nederlandse thuiswinkel award nu ook Becommerce award verscheen eerst op Belg.be.

Klium wint na Nederlandse thuiswinkel award nu ook Becommerce award

Door Johan

Klium wint na Nederlandse thuiswinkel award nu ook Becommerce award

Op donderdag 18 mei won Klium.be de Becommerce publieksprijs in de categorie Auto & Toebehoren. Een mooie bevestiging, want vorig jaar waren ze er in geslaagd een Nederlandse thuiswinkel award te winnen.

Vanuit Hasselt verkoopt Klium professioneel A-merk gereedschap in Vlaanderen en in Nederland. Ongeveer 120.000 artikelen van een 60-tal merken worden er overzichtelijk aangeboden. Alle runners zijn op voorraad en de levering is steeds voor de volgende dag.

Bij de start van Klium in 2012 waren de grootste uitdagingen de volgende:

• Een ervaren e-commerce team samenstellen
• Een professioneel technisch e-commerce platform uitbouwen
• De omvangrijke en zeer technische productinformatie verzamelen, rangschikken en homogeniseren voor logische en eenvoudige online opzoekingen.
• Zichtbaar worden bij Google zoekopdrachten.

De volgende strategie was voor ons winnend:

• Een jong gepassioneerd team bestaande uit e-commerce allrounders aangevuld met een e-commerce expert. (Michael Cornelis, ex internet CTO bij Hachette (Parijs) en CMO van o.a. MrBookmaker en Unibet (Londen)
• ‘Operational excellence’ door een goede logistieke en adminstratieve opvolging
• Een hoge graad van flexibiliteit bij de uitwerking van projecten
• Hoge motivatie van het kleine e-commerce team wegens de volledige verantwoordelijkheid voor alle financiële, operationele en IT beslissingen van het e-commerce avontuur.
• Gratis open source software als basis (Prestashop).
• Doorgedreven SEO.
• SEA op basis van strikte ROI.
• Een klantvriendelijke benadering
• Geen andere marketing investeringen.

Na 3 jaar operaties is Klium sinds 2015 operationeel break-even. Door deze tweede publieksprijs hopen we nog meer het vertrouwen van onze klanten te kunnen winnen en denken we aan internationale uitbreiding.

Het bericht Klium wint na Nederlandse thuiswinkel award nu ook Becommerce award verscheen eerst op Belg.be.

Studie rond geprogrammeerde veroudering van elektronische toestellen

Door Johan

Studie rond geprogrammeerde veroudering van elektronische toestellen

Regelmatig duiken berichten op over elektronische toestellen die bewust zijn ontworpen om een beperkte levensduur te hebben. Vice-eersteminister Kris Peeters en minister Marie Christine Marghem lieten het fenomeen onderzoeken.

Kris Peeters: “Het onderzoek heeft aangetoond dat er nauwelijks bewezen gevallen van geprogrammeerde veroudering bestaan. Dat is een geruststelling. Wel is het zo dat elektronische toestellen vaak minder lang meegaan dan de consument verwacht. Ik bereid alvast een wet voor om de garantie van producten uit te breiden.”
Geprogrammeerde veroudering betekent dat producten zo worden ontwikkeld dat ze maar een beperkte levensduur hebben zodat ze sneller vervangen worden. Er duiken regelmatig berichten op over geprogrammeerde veroudering. Minister van consumentenzaken Kris Peeters en minister van duurzame ontwikkeling Marie Christine Marghem bestelden daarom een studie om na te gaat hoe groot het fenomeen is en welke maatregelen ertegen genomen kunnen worden.
Levensduur versus verwachting

De studie vond nauwelijks bewezen gevallen van geprogrammeerde veroudering. Wel stelde ze vast dat de levensduur van elektronische producten vaak lager ligt dan wat de consument ervan verwacht. Dat is onder meer het geval bij smartphones, televisies, wasmachines, printers en computers.

Uitbreiding garantie en repareerbaarheid
De studie schuift een hele reeks maatregelen naar voor die genomen kunnen worden om de levensduur van producten te verlengen. Ministers Peeters en Marghem gaan die maatregelen verder onderzoeken. Op dit moment werkt minister Kris Peeters aan de uitbreiding van de garantie.
Kris Peeters: “De verlenging van de levensduur van elektronica is uiteraard goed voor de consument, maar daar stopt het niet. Ieder jaar wordt 111.000 ton elektronisch afval opgehaald in België, ongeveer 10 kilogram per inwoner. Door de levensduur te verhogen kunnen we de afvalberg kleiner maken. Tenslotte is er ook een economisch voordeel. De Europese Commissie schat dat maatregelen die de levensduur van producten verhogen alleen al in België 850 jobs kunnen opleveren.”

Volledige lijst met maatregelen die de studie naar voor schuift:
– levensduur van producten: ontwikkelen van een objectieve evaluatiemethode en omkadering van de affichering
– herstelbaarheid van producten: ontwikkelen van een objectieve evaluatiemethode en omkadering van de affichering
– garantie: verlenging wettelijke garantie in functie van de productcategorie en uitbreiden van de periode waarbinnen de bewijslast bij de fabrikant ligt tot 2 jaar
– herstelbaarheid: verplichting om wisselstukken, plannen en gereedschap gedurende een bepaalde periode aan een redelijke prijs en binnen een redelijke termijn ter beschikking te stellen
– herstelbaarheid: verplichting om aan te geven gedurende welke periode de fabrikant wisselstukken ter beschikking zal stellen
– gebruik en onderhoud: informatiecampagnes over een correct gebruik en onderhoud van producten
– herstelbaarheid: onderzoeken van de mogelijkheid om een lager BTW-tarief toe te passen voor herstellingen van producten
– een “middelencentrum” oprichten inzake innovatieve economische modellen
– herstelbaarheid: vermindering van de sociale lasten voor herstellingsactiviteiten
– herstelbaarheid: consumenten toelaten om kosten voor herstellingen af te trekken bij hun belastingsaangifte

Het bericht Studie rond geprogrammeerde veroudering van elektronische toestellen verscheen eerst op Belg.be.

Studie rond geprogrammeerde veroudering van elektronische toestellen

Door Johan

Studie rond geprogrammeerde veroudering van elektronische toestellen

Regelmatig duiken berichten op over elektronische toestellen die bewust zijn ontworpen om een beperkte levensduur te hebben. Vice-eersteminister Kris Peeters en minister Marie Christine Marghem lieten het fenomeen onderzoeken.

Kris Peeters: “Het onderzoek heeft aangetoond dat er nauwelijks bewezen gevallen van geprogrammeerde veroudering bestaan. Dat is een geruststelling. Wel is het zo dat elektronische toestellen vaak minder lang meegaan dan de consument verwacht. Ik bereid alvast een wet voor om de garantie van producten uit te breiden.”
Geprogrammeerde veroudering betekent dat producten zo worden ontwikkeld dat ze maar een beperkte levensduur hebben zodat ze sneller vervangen worden. Er duiken regelmatig berichten op over geprogrammeerde veroudering. Minister van consumentenzaken Kris Peeters en minister van duurzame ontwikkeling Marie Christine Marghem bestelden daarom een studie om na te gaat hoe groot het fenomeen is en welke maatregelen ertegen genomen kunnen worden.
Levensduur versus verwachting

De studie vond nauwelijks bewezen gevallen van geprogrammeerde veroudering. Wel stelde ze vast dat de levensduur van elektronische producten vaak lager ligt dan wat de consument ervan verwacht. Dat is onder meer het geval bij smartphones, televisies, wasmachines, printers en computers.

Uitbreiding garantie en repareerbaarheid
De studie schuift een hele reeks maatregelen naar voor die genomen kunnen worden om de levensduur van producten te verlengen. Ministers Peeters en Marghem gaan die maatregelen verder onderzoeken. Op dit moment werkt minister Kris Peeters aan de uitbreiding van de garantie.
Kris Peeters: “De verlenging van de levensduur van elektronica is uiteraard goed voor de consument, maar daar stopt het niet. Ieder jaar wordt 111.000 ton elektronisch afval opgehaald in België, ongeveer 10 kilogram per inwoner. Door de levensduur te verhogen kunnen we de afvalberg kleiner maken. Tenslotte is er ook een economisch voordeel. De Europese Commissie schat dat maatregelen die de levensduur van producten verhogen alleen al in België 850 jobs kunnen opleveren.”

Volledige lijst met maatregelen die de studie naar voor schuift:
– levensduur van producten: ontwikkelen van een objectieve evaluatiemethode en omkadering van de affichering
– herstelbaarheid van producten: ontwikkelen van een objectieve evaluatiemethode en omkadering van de affichering
– garantie: verlenging wettelijke garantie in functie van de productcategorie en uitbreiden van de periode waarbinnen de bewijslast bij de fabrikant ligt tot 2 jaar
– herstelbaarheid: verplichting om wisselstukken, plannen en gereedschap gedurende een bepaalde periode aan een redelijke prijs en binnen een redelijke termijn ter beschikking te stellen
– herstelbaarheid: verplichting om aan te geven gedurende welke periode de fabrikant wisselstukken ter beschikking zal stellen
– gebruik en onderhoud: informatiecampagnes over een correct gebruik en onderhoud van producten
– herstelbaarheid: onderzoeken van de mogelijkheid om een lager BTW-tarief toe te passen voor herstellingen van producten
– een “middelencentrum” oprichten inzake innovatieve economische modellen
– herstelbaarheid: vermindering van de sociale lasten voor herstellingsactiviteiten
– herstelbaarheid: consumenten toelaten om kosten voor herstellingen af te trekken bij hun belastingsaangifte

Het bericht Studie rond geprogrammeerde veroudering van elektronische toestellen verscheen eerst op Belg.be.

❌