[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderBelg.be : Politiek

Stand van zaken, bericht van Informateur Bart De Wever

Door Johan

Bart de wever mechelen

Persbericht Informateur Bart De Wever

Dit weekend heeft Bart De Wever zijn werk als informateur intensief verder gezet. Hij sprak de afgelopen weken met verschillende Vlaamse partijen over de inhoud van een mogelijk Vlaams regeerakkoord. Daaruit moest blijken of er een basis kan gevonden worden voor formatiegesprekken.

Bart De Wever: “Uit elk gesprek met iedere partij bleek hoe zwaar de federale toestand als een slagschaduw over de Vlaamse formatie hangt. Elke partij wenst meer zekerheid over hoe de federale formatie verder kan verlopen in functie van het vertrouwen dat men moet stellen in een mogelijke Vlaamse coalitie.”

Die duidelijkheid is echter nog geen stap dichterbij gekomen de afgelopen weken en dit bemoeilijkt de opdracht van de Vlaamse informateur. We vernemen dat de federale informateurs de komende weken alles op alles gaan zetten om vorderingen te maken. Derhalve is het verstandig nog geen formele Vlaamse formatie op te starten in deze periode. De Vlaamse informateur zal de komende tijd zeker nog verder werken om inhoudelijk punten van convergentie uit te klaren.

Het bericht Stand van zaken, bericht van Informateur Bart De Wever verscheen eerst op Belg.be.

Afzwaaiende parlementairen nemen 14 miljoen euro mee

Door Johan

Afscheidnemende parlementairen nemen 14 miljoen mee zegt PVDA

67 leden van het federaal parlement werden niet opnieuw verkozen, ook niet als opvolger. Door het systeem van de uittredingsvergoedingen kunnen de afzwaaiende Kamerleden samen maar liefst 14 miljoen euro opstrijken. Dat berekende de PVDA, die pleit voor de afschaffing van het systeem. De vergoedingen kunnen een probleem worden, onthult de PVDA: de Kamer begrootte voor deze uitgave maar 4 miljoen euro.

In België kunnen parlementsleden rekenen op een bijzonder royale uittredingsvergoeding. Wanneer zij het parlement verlaten krijgen zij hun riant parlementair salaris (9.742 euro (bruto) per maand) én hun forfaitaire onkostenvergoeding gewoon doorbetaald. En dat voor een periode die kan oplopen tot 48 maanden. “We moeten dit systeem gewoon afschaffen,” zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens. “Afscheidnemende parlementairen kunnen bedragen opstrijken tot 450.000 euro. Dergelijke politieke privileges zijn onaanvaardbaar. Parlementsleden die tot 4 jaar na hun mandaat nog elke maand 6.000 euro netto op hun rekening uitbetaald krijgen, dat krijg je toch niet meer uitgelegd? De bevolking aanvaardt dat terecht niet meer, ook dát was het signaal dat de kiezer zondag gaf. De bevolking heeft het gehad met wereldvreemde politici die zichzelf riante salarissen toewijzen en tegelijk de bevolking vragen de broeksriem aan te spannen omdat we zogezegd boven onze stand leven.”

De PVDA stelt voor dat parlementsleden in het vervolg gewoon bijdragen aan de sociale zekerheid. Aan het eind van hun mandaat kunnen ze dan een beroep doen op hetzelfde sociale vangnet als andere werknemers, met dezelfde verplichtingen. De partij diende daarvoor begin dit jaar nog een wetsvoorstel in, maar dat werd niet goedgekeurd. “Wij dienen dit zo snel mogelijk opnieuw in,” aldus Mertens. “We moeten ook kijken of we de vergoedingen die nu zullen toegekend worden, niet kunnen aftoppen.”

Of alle politici die ook zullen opvragen, is niet zeker. Maar als ze dat doen, dreigt de begroting van het parlement in moeilijkheden te komen. De totale kost kan oplopen tot 14.145.384 euro, berekende de PVDA. Maar onder voorzitter Siegfried Bracke (N-VA) begrootte de Kamer van Volksvertegenwoordigers nog geen 3,7 miljoen euro.(1) Er werd uitgegaan van slechts een veertigtal vertrekkers.

Een opmerkelijk geval is dat van Jan Penris van Vlaams Belang. “Hoewel hij in februari ontslag heeft genomen na een incident waarbij hij een ander parlementslid beledigde, staat hij nog steeds geregistreerd als parlementslid”, zegt Peter Mertens. “Hij is nooit vervangen en is daarom waarschijnlijk nooit officieel afgetreden. Hij werd dus doorbetaald en zal nu ook een ontslagvergoeding vorderen.” Volgens de PVDA zou deze compensatie 370.000 euro bedragen.

Het bericht Afzwaaiende parlementairen nemen 14 miljoen euro mee verscheen eerst op Belg.be.

Sp.a Provincie Antwerpen: Lijsten verkiezingen goedgekeurd

Door Johan

spa

Sp.a Provincie Antwerpen: Lijsten voor Vlaamse en federale verkiezingen goedgekeurd

Het ledencongres van sp.a Provincie Antwerpen keurde vandaag unaniem de lijsten voor de Vlaamse en federale verkiezingen goed. Eerder waren de eerste vijf plaatsen op de twee lijsten al goedgekeurd. Lijsttrekkers Caroline Gennez en Yasmine Kherbache tonen zich verheugd.

Gennez: “Ik ben bijzonder trots op ons divers team waarbij ervaring en sterke vernieuwing hand in hand gaan. Met veel overtuiging gaan we schouder aan schouder campagne voeren. Voor zekerheid voor iedereen, want in onzekere tijden laten wij niemand achter. Een sterke sp.a is meer dan ooit nodig.” Op de Vlaamse lijst prijkt Thomas Sergooris uit Mol op de zesde plaats, gevolgd door Kelia Kaniki Masengo uit Sint-Katelijne Waver. Plaatsen acht en negen worden ingenomen door Els Opdenbergh (Zoersel) en Alessandra Lahm (Edegem) respectievelijk. De top tien wordt vervolledigd door Dorien Lievens uit Laakdal.

De lijst wordt gesteund door oud-rector Alain Verschoren van de Universiteit Antwerpen. Hij zal tandem vormen met de Antwerpse onderwijsschepen Jinnih Beels die de lijst duwt. Bij de opvolgers waren uittredend gedeputeerde Inga Verhaert (Kalmthout) en Thijs Verbeurgt (Mechelen) al bekend. Op de derde opvolgersplaats staat Elhasbia Zayou uit Geel. De lijst van de opvolgers wordt geduwd door Professor Christine Van Broeckhoven.

Op de federale lijst wordt de zesde plaats ingenomen door Antwerps journalist Karl Apers. Hij wordt gevolgd door Willebroekenaar en cafébaas Nick Boeykens. Erwin Madereel (Lint), Victoria Van der Meeren (Zwijndrecht) en Anne-Marie Kota (Dessel) vervolledigen de top tien.

Kherbache is blij met de samenstelling van de lijst “Ik kijk nu al uit naar de campagne. De mensen op onze lijsten komen van uiteenlopende achtergronden en zijn toch bijzonder complementair. Wat ze allen gemeen hebben is de wil om zich sterk te maken voor wie het niet alléén redt. Dat typeert socialisten in het algemeen en deze groep in het bijzonder.”

De duwersplaatsen op de federale lijst zijn voorbehouden voor Antwerps schepen Tom Meeuws en milieuambtenaar Erik de Bruyn. De eerste drie opvolgers zijn Ben Segers (Antwerpen), Gitta Vanpeborgh (Mortsel) en Emma Lambregts (Essen). De lijst van de opvolgers wordt geduwd door Peter Raats, vroegere districtsburgemeester van Berchem.

Het bericht Sp.a Provincie Antwerpen: Lijsten verkiezingen goedgekeurd verscheen eerst op Belg.be.

Verkiezingslijsten N-VA door partijraad goedgekeurd

Door PVDBD

nvaVerkiezingslijsten N-VA door partijraad goedgekeurd

-Neder Over-Heembeek 9 februari 2019- De verkiezingslijsten van N-VA werden vandaag op de partijraad in Neder over-Heembeek goedgekeurd. Dat wil zeggen dat naast de beschermde plaatsen (dit zijn verkiesbare plaatsen) ook de rest van de plaatsen definitief zijn ingevuld. En dit zowel Vlaams, Federaal als Europees. Zoals eerder al gemeld is Bart De Wever kandidaat minister-president, Jan Jambon kandidaat premier en trekt huidig minister-president Geert Bourgois de Europese lijst. Ook de Brusselse lijsten werden goedgekeurd.

Brussel

Brussel kan beter. De Brusselaar verdient beter” klinkt het bij de lijsttrekkers van N-VA Brussel. Cieltje Van Achter (Brussels parlement), Karl Vanlouwe (Vlaams parlement) en nieuweling Elias Kartout (Kamer) trekken met een diverse mix van topkandidaten naar de verkiezingen van 26 mei.

(Cieltje Van Achter)

Voor de verkiezingen van 26 mei bouwt de Brusselse N-VA voort op de solide basis die gelegd werd bij de gemeenteraadsverkiezingen. Het jonge talent dat N-VA sinds oktober 2018 in verscheidene Brusselse gemeenten vertegenwoordigt, krijgt een prominente rol bij de komende verkiezingen. Met deze sterke lijsten is de N-VA klaar om in Brussel de kracht van verandering te zijn. “Wij willen een efficiënt, veilig en leefbaar Brussel. Het wordt tijd om het immense potentieel van Brussel ten volle te benutten.”

Veerle Baeyens

Nieuw lid van het comité van toezicht

Net voor deze lijstgoedkeuring was er nog een stemming voor een nieuw lid van het comité van toezicht. Hiervoor waren er vier kandidaturen binnen gekomen op het partijsecretariaat. Na een spannende race, er kwamen 3 stemronden aan te pas was het de de burgemeester van Haaltert “Veerle Baeyens” die het haalde. Ook werd deze namiddag de nieuwe slogan onthult waarmee N-VA naar de verkiezingen zal trekken op 26 mei:”Voor Vlaanderen Voor Vooruitgang”.

 

Het bericht Verkiezingslijsten N-VA door partijraad goedgekeurd verscheen eerst op Belg.be.

N-VA maakt prominente plaatsen voor verkiezingen 2019 bekend

Door Johan

feest nva mechelen 2

N-VA maakt prominente plaatsen voor verkiezingen 2019 bekend

door N-VA op 18 januari 2019, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2019, N-VA
Het Nationaal Kiescollege van de N-VA heeft de prominente plaatsen voor de verkiezingen van 26 mei 2019 vastgelegd. Dit voorstel wordt daarna voorgelegd aan de Provinciale Kiescolleges. Op 9 februari volgt dan de definitieve goedkeuring van de volledige lijsten door de partijraad, het hoogste politieke orgaan van de N-VA.

Europa

De Europese lijst wordt aangevoerd door huidige Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Vrouwenrechtenactiviste Assita Kanko, die recent tot de partij toetrad, staat op de tweede plaats. Op de derde plaats vinden we voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt.

West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen wordt de Kamerlijst getrokken door Sander Loones, voormalig ondervoorzitter van de partij en ex-minister van Defensie. Op de tweede plaats staat een nieuwkomer: Yngvild Ingels uit Menen. Jean-Marie Dedecker zal als onafhankelijke kandidaat de Kamerlijst duwen. De Vlaamse lijst wordt aangevoerd door Izegems burgemeester en Vlaams Parlementslid Bert Maertens. Achter hem vinden we een nieuw gezicht: Maaike De Vreese uit Brugge. De lijst wordt geduwd door Danielle Godderis-T’Jonk, huidig Vlaams Parlementslid.

Oost-Vlaanderen

Fractievoorzitter in het Vlaams Parlement Matthias Diependaele staat op de eerste plaats op de Vlaamse lijst voor Oost-Vlaanderen. Hij wordt gevolgd door Sarah Smeyers, die de overstap maakt van het federale halfrond. Lijstduwer is Lieven Dehandschutter, burgemeester van Sint-Niklaas. De Kamerlijst wordt getrokken door Europees Parlementslid Anneleen Van Bossuyt. Op de tweede plaats vinden we Christoph D’Haese, burgemeester van Aalst en Kamerlid. Kamervoorzitter Siegfried Bracke sluit de lijst af als duwer.

Vlaams-Brabant

Lubbeeks burgemeester en voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken trekt de Kamerlijst voor Vlaams-Brabant. Hij wordt daarbij ondersteund door Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh op de tweede plaats. De Kamerlijst wordt geduwd door Luc Deconinck, burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw. Voor het Vlaams Parlement staat Vlaams minister Ben Weyts op de eerste plaats, gevolgd door Vlaams Parlementslid Nadia Sminate. Burgemeester van Dilbeek en Vlaams Parlementslid Willy Segers sluit de lijst af.

Limburg

In Limburg trekt voormalig staatssecretaris Zuhal Demir de Kamerlijst. Op de tweede plaats staat Wouter Raskin, die ook al in het federale parlement zetelde. Voor het Vlaamse halfrond voert huidig Hasselts burgemeester en voormalig minister van Defensie Steven Vandeput de lijst aan, gevolgd door Kamerlid Karolien Grosemans uit Herk-de-Stad.

Antwerpen

Partijvoorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever trekt de Vlaamse lijst in Antwerpen, gevolgd door huidig Vlaams minister Liesbeth Homans. Haar collega in de Vlaamse Regering, Philippe Muyters, duwt de lijst. Op de Kamerlijst is het Jan Jambon die op plaats 1 staat, met achter hem Kamerlid Valerie Van Peel. Fractievoorzitter in de Kamer Peter De Roover duwt de lijst.

Brussel

Karl Vanlouwe trekt de Vlaamse lijst in Brussel en Cieltje Van Achter is lijsttrekker voor het Brusselse Gewest. Uittredend Brussels parlementslid Johan Van Den Driessche duwt die lijst.

Het bericht N-VA maakt prominente plaatsen voor verkiezingen 2019 bekend verscheen eerst op Belg.be.

Nieuwjaarsspeech 2019 Bart De Wever

Door Johan

Bart de wever mechelen

Nieuwjaarsspeech 2019 Bart De Wever

Beste Vrienden, Gelukkig nieuwjaar!

Laat me beginnen met wat écht belangrijk is: ik ben blij u hier in 2019 te zien en ik hoop nu al van u terug te zien op ons volgend nieuwjaarsfeest. Gezond en wel, en gelukkig. En lid van een partij die ook gezond en gelukkig is.

We beseffen vaak pas wat écht belangrijk is wanneer het ons wordt afgenomen. Wanneer we in nood zijn en wanneer duidelijk wordt wie er dan nog aan onze zijde blijft staan. Negen Catalaanse politieke gevangen zitten in de cel terwijl wij hier gaan feesten. Vier van hen hebben hun tweede Kerstmis in de gevangenis gevierd. Zonder proces. Eén van hen, de vice-premier Oriol Junqueras – die ik persoonlijk ken als een lieve man die geen vlieg kwaad zou doen – heeft in 2018 zijn 2 kinderen welgeteld 36 uur mogen zien.

Waarom? Omdat hij een vreedzame stemming heeft georganiseerd in zijn gemeenschap. Niks meer. Gevangen omdat hij in een land woont waar de grondwet niet dient om de burgers te beschermen tegen macht van de staat, maar de staat tegen de macht van de burgers. En omdat hij woont in een EU waar politieke leiders deze schande gedogen. In het beste geval in stilte, in het slechtste geval zonder enige gêne.

Toen Jan Peumans terecht zei dat zijn Catalaanse college parlementsvoorzitter, Carmen Forcadell, niet in de cel thuis hoort, pakte Spanje als represaille de diplomatieke status af van een FIT-vertegenwoordiger. Maar voor onze premier was dit geen diplomatiek incident, alleen een Vlaams personeelsprobleem. Welnu, als zo’n aanval van een EU- land op de vrije meningsuiting van een parlementslid hier geen incident waard is, en als het lot van politieke gevangen u feitelijk niets kan schelen, bespaar ons dan alstublieft pompeuze verklaringen over de goede kant van de geschiedenis! Meet u geen morele superioriteit aan alstublieft, het siert u niet en het past u niet.

Ten aanzien van de Catalaanse gevangen moet ik tot slot helaas de oproep van vorig jaar herhalen: politieke leiders van de EU, wend het hoofd niet langer af van deze schande. Niemand vraagt u de Catalaanse autonomie te steunen, maar steun alstublieft de fundamentele waarden van Europa. Zeg samen met ons klaar, luid en duidelijk: laat ze vrij!

Beste Vrienden,
Eind vorig jaar vertrok de premier onder een daverend applaus naar Marrakech. Met een 2/3de meerderheid opgestegen en met een 1/3de minderheid teruggekeerd. Het Zweeds project aan diggelen geslagen en het federaal bestuur lam gelegd om toch maar een slechte internationale tekst te kunnen goedkeuren. Een akkoord over migratie dat feitelijk alleen in West-Europa concrete gevolgen kan hebben. Negatieve gevolgen, een bestendiging van de opengrenzenpolitiek waar bij de bevolking geen draagvlak voor bestaat.

Wij vroegen en vragen feitelijk alleen dat de EU eindelijk zou uitvoeren wat er mede op onze vraag beslist is: geen illegale inwijking meer en een menswaardige opvang van vluchtelingen in eigen regio. Het Marrakech-pact gaat daar lijnrecht tegen in. En daarvoor offert men de regering op. Begrijpe wie kan. Het is doodjammer.

Maar ik ben fier dat wij standvastig zijn gebleven. Want dit gaat niet over een detail, maar over de kern van onze overtuiging. Wij geloven in de waarden van de Verlichting die schragen wie wij zijn. En wij geloven dat deze identiteit een motor moet zijn van emancipatie voor iedereen die in Vlaanderen leeft.

Daarom zijn wij inderdaad heel kritisch over de Europese migratiechaos die dit verhaal ondermijnt. Maar wij zullen deze kritiek nooit omzetten in wrok tegen mensen. Integendeel, Vlaanderen biedt een warme thuis en alle kansen aan iedereen die samen met ons de toekomst wil maken.

We zijn dan ook fier dat we steeds meer nieuwkomers in onze rangen tellen die door alle verwijten heen de waarheid zien. Ik ga niet alle namen noemen, maar ik wil er 2 even voor het voetlicht halen. Want het zijn dames die weten waarover het gaat als we spreken over waarden van de Verlichting, dames die kunnen vertellen uit eigen ervaring hoe kostbaar die zijn. En we zijn verdomd fier dat ze hier vanavond bij ons staan: welkom Darya Safai, welkom Assita Kanko.

De kern van wat jullie bij ons brengt, is de essentie van ons politiek project. En daarover kunnen we geen compromissen maken, zelfs al zijn de gevolgen niet min. Onverwacht en ongewild moesten onze federale ministers hun werk opgeven. Ze hebben dat allemaal gedaan zonder zelfbeklag en aarzeling. Daarom doe ik mijn hoed af voor Jan, Theo, Johan, Sander en Zuhal. We zijn fier op jullie.

Maar we zijn ook fier op alle mensen die op jullie kabinetten werkten. Mannen en vrouwen die de afgelopen jaren meer dan eens 7 op 7 en desnoods 24 uur op 24 uur mochten slaven en draven. Om dan nu Kerstmis te moeten vieren met een C4 onder de boom. Ook aan hen zijn we grote dank verschuldigd.

En ze hebben het goed gedaan. Niks is perfect, maar we hebben binnen de Zweedse regering gedaan wat gedaan konden krijgen. En dat is heel wat. Niet alleen inzake het beheren van de migratiecrisis, maar ook sociaaleconomisch. De taxshift werd een serieuze taxcut. De koopkracht van de werkende bevolking is aanzienlijk gestegen. De private jobmotor draait op volle toeren, zeker in Vlaanderen. We verlaagden de vennootschapsbelasting. We realiseerden een noodzakelijke hervorming van de pensioenen. Het overheidstekort is flink gedaald en de schuldgraad gaat eindelijk weer duidelijk omlaag. Dat is echt niet niks. En inzake veiligheid hebben we in zeer moeilijke omstandigheden de omslag ingezet naar de uitbouw van een veiligheidscultuur met versterking van politie, inlichtingendiensten en defensie.

Ja, er is veel werk gedaan. Maar het werk is verre van af. En dat niemand zich vergist: het is onze ambitie om het werk verder te zetten. Wij willen blijven saneren en hervormen; wij willen de energietransitie vorm geven; wij willen een klimaatbeleid voeren zonder taboes, gebaseerd op evidentie en vooruitgangsgeloof; wij willen verder werken aan meer veiligheid en strijden tegen extremisme; wij willen mee gestalte geven aan een Europees migratiebeleid naar het Canadees model; en wij willen welzijn en welvaart versterken voor de groepen die het moeilijk hebben zoals de mensen die heel hun leven hebben gewerkt en het toch moeten stellen met een klein pensioen.

Onze ambitie om goed te besturen is niet weg. En daarom is onze grootste ambitie precies om het kader voor een goed, democratisch en stabiel bestuur structureel te verankeren. Het is tijd, tijd voor de omslag naar het confederalisme!

Vlamingen én Franstaligen hebben recht op een eigen bestuur, gestoeld op een meerderheid in hun eigen democratie. Laat ons daarvoor gaan. Gebruik ook bij ons de Grondwet niet als een wapen tegen de macht van het volk, maar zet samen met ons de zaken op orde.
Vlaanderen bewijst elke dag dat het kan. De Vlaamse regering heeft de nodige saneringen al lang gedaan. Net zoals Nederland realiseren wij een overschot op onze begroting. Vlaanderen investeert volop in welzijn, in onze economie, in onze infrastructuur. Niemand die denkt dat de volgende Vlaamse regering moeilijk te vormen zal zijn, laat staan dat Vlaanderen onbestuurbaar zou worden. We zijn in goede handen.

Laat ons daarom ook een grote dankuwel zeggen aan onze minister-president en aan zijn ploeg. Dank u Geert, Liesbeth, Ben en Philippe. Jullie doen het uitstekend.
En onze ambitie om verder te werken is torenhoog. Ik zal er maar één ambitie uithalen: wij moeten alles op alles zetten om de kwaliteit van ons Vlaams onderwijs te blijven verzekeren. Onderwijs dat het talent van alle kinderen ontgint, dat hen tot excellentie prikkelt en opleidt tot zelfbewuste, verlichte, Nederlandskundige Vlamingen die klaar zijn voor de arbeidsmarkt van morgen.

Beste Vrienden,
Dat zijn onze doelstellingen voor 2019. Alweer een verkiezingsjaar. Zal het ons lukken? Als ik de kranten lees, dan zou ik zeggen van niet. Maar als ik onze ledencijfers lees, dan zie ik dat wij groter zijn dan ooit tevoren. We sloten 2018 af met meer dan 46.000 N-VA’ers. En we zijn 2019 al begonnen met een pak nieuwe leden.

Dat verdient een feest!
De traditie wilt dat we dat feest aftrappen met een gast-DJ. En wie mijn toespraak heeft gevolgd, zal niet verrast zijn door de keuze. Het is een echte mijnwerkersdochter met Turks/Koerdische roots, een dame die bewezen heeft dat kansen grijpen en hard werken in Vlaanderen wordt beloond. Ik heb het natuurlijk over niemand anders dan Zuhal Demir!

Het bericht Nieuwjaarsspeech 2019 Bart De Wever verscheen eerst op Belg.be.

Organisaties trekken naar Raad van State tegen limiet asielaanvragen

Door Johan

asielaanvraag

Organisaties trekken naar Raad van State tegen limiet asielaanvragen

Sinds 22 november hanteert ons land een limiet van 50 asielaanvragen per dag. De voorbije weken kregen dan ook een dertig à veertig mensen per dag te horen dat ze geen asiel mochten aanvragen en moeten terugkomen. Sommigen onder hen moesten al tot tien keer terugkomen. Gisteren werden maar een twintigtal mensen binnengelaten bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Vandaag werd de deur gesloten voor een dertigtal mensen.

Doordat de overheid verhindert om asiel aan te vragen, hebben ze ook geen recht op opvang en belanden ze op straat. Onder hen ook niet-begeleide minderjarige vluchtelingen, gezinnen met kinderen en zieken.

‘Dat is onmenselijk, onaanvaardbaar én onwettelijk. Daarom stappen wij met een zevental ngo’s naar de rechter. We eisen dat ons land onmiddellijk de onwettige limiet op de asielaanvragen opheft. We verwachten de uitspraak binnenkort,’ zeggen de ngo’s.

De zeven organisaties die naar de rechter trekken zijn CIRÉ, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, La lique des droits de l’Homme, NANSEN vzw, La Platforme Citoyenne de Soutien aux Réfugiés, Dokters Van de Wereld en Artsen Zonder Grenzen.

De situatie op het terrein wordt elke dag meer schrijnend. Eind vorige week maakte de Kinderrechtencommissaris nog bekend dat al meer dan 200 niet-begeleide minderjarige vluchtelingen op straat gezet werden. Er is te weinig opvang voorzien voor hen. En het winterplan van Fedasil dat normaal start op 1 november, ging dit jaar nog niet van start. Niet-begeleide minderjarige vreemdelingen zijn kinderen en jongeren op de vlucht die hier alleen zijn zonder ouders of voogd. Ons land zet dus doelbewust kinderen en jongeren op straat en stelt hen bloot aan mogelijke uitbuiting en gevaarlijke situaties tijdens de nacht.

Daarbovenop is de Dienst Vreemdelingenzaken, waar mensen asiel moeten aanvragen, net verhuisd naar het Klein Kasteeltje in Brussel. Deze verhuis brengt heel veel chaos mee. Gisterenmorgen gingen de deuren maar een tiental minuten open. Het monitoringteam van Vluchtelingenwerk Vlaanderen zag dat een twintigtal mensen binnen mocht. Van een selectie op basis van kwetsbaarheid was geen sprake meer. Daardoor bleven vrouwen en kinderen, waaronder een baby van twee maanden, achter.

Het bericht Organisaties trekken naar Raad van State tegen limiet asielaanvragen verscheen eerst op Belg.be.

Veerle Baeyens stelt slimste beleidsploeg voor in Haaltert

Door Johan

bestuur haaltertVeerle Baeyens stelt “slimste” beleidsploeg voor in Haaltert

In de stijl van Eric Van Looy stelde burgemeester Baeyens in Hof ten Eede de nieuwe beleidsploeg voor. Met een aantal ludieke zinnen en een passend rijmpje kwamen in volgorde van aanstelling de nieuwe schepenen aan het woord.

Phaedra Van KeymolenEerste schepen Phaedra Van Keymolen (CD&V) beet met veel enthousiasme de spits af. Met ruimtelijke ordening, milieu en onderwijs kan Van Keymolen zich uitleven op bevoegdheden die nauw aansluiten bij haar professionele bezigheden. Haar kerntaken worden nog aangevuld met stedenbouw, energie, gemeentelijk structuurplan, omgevingsvergunningen, sociale woningbouw en huisvesting, huisvuil, hinderlijke inrichtingen en land- en tuinbouw. Van Keymolen krijgt bevoegdheden die nu worden uitgeoefend door Lisa Houtman en zal voor sociale woningbouw nog dicht moeten samenwerken met deze laatste.

Voor Laurent Volckaert (N-VA) komt begraafplaatsen, autopark en verzekeringen, kerkbesturen, sport en de belangrijke bevoegdheid van financiën in de mand.

Derde schepen Bart Ottoy (CD&V) nam uitgebreider het woord om stuk voor stuk zijn takenpakket toe te lichten. Met feestelijkheden, toerisme, markten, bibliotheek, cultuur, middenstand, handel en economie, emancipatiebeleid en tewerkstelling krijgt Ottoy zijn droombevoegdheden toebedeeld.

Bart WellemanNieuwkomer Bart Welleman (N-VA) moet aan de slag op de moeilijke thema’s openbare werken, verkeer en mobiliteit, groenvoorzieningen, openbare verlichting en nutsvoorzieningen. Welleman had duidelijk al nagedacht over zijn bevoegdheden en sprak al over herinrichting van straten en beheersen van verkeersstromen.

Tenslotte mocht Lisa Houtman (SP.a) de rij sluiten. Houtman mag de vroegere functie van OCMW-voorzitter een nieuwe invulling geven als schepen van sociale zaken en welzijnsbeleid. Daarnaast gaat gezin en kinderopvang en senioren naar de socialiste. Lisa Houtman trok een streep onder het verleden van de voorbije twee jaar en keek vooruit en mocht al vaststellen dat de bedeling van sociale maaltijden in december en januari in het gedrang zou komen. Meteen werk aan de winkel voor schepen Houtman om crisismanagement toe passen en een oplossing te zoeken voor de minst bedeelden in de samenleving.

Alle leden van de nieuwe meerderheid mochten één voor één zichzelf kort voorstellen.

Paulette LoozeHeel bijzonder – Kervers gemeenteraadsvoorzitter Paulette Looze gaf meteen een primeur en kondigde aan dat er na de openbare zitting van de gemeenteraad een vragenhalfuurtje van de burger komt. Burgers zullen aan de burgemeester, schepenen en gemeenteraadsleden vragen kunnen stellen. De weg naar participatie wordt ingeslagen door de nieuwe meerderheid.

Huidig burgemeester Veerle Baeyens komt opnieuw aan het hoofd van het college van burgemeester en schepenen. Naast haar evidente bevoegdheden (burgerlijke stand, bevolking, kieszaken, militie, veiligheid, personeel) neemt zij participatie en communicatie voor haar rekening. Jubilea, jeugd, speelpleinwerking en IT maken haar pakket volledig. Burgemeester Baeyens wil haar ploeg activeren en laten samenwerken in toekomstige projecten.

De meerderheid van N-VA, CD&V en SP.a durfde al verder kijken dan de komende zes jaar nu ze elkaar gevonden hebben in een nieuwe coalitie.

Met hun voorstelling plaatsten de toekomstige schepenen hun accenten en gaven ze een aanzet voor het toekomstige bestuursakkoord. Burgemeester Baeyens verklaarde dat ze zal rekening houden met de memoranda van Unizo, Natuurpunt en andere middenveldorganisatie om vorm te geven aan het bestuursakkoord.

persvoorstelling haaltert 2018

Het bericht Veerle Baeyens stelt slimste beleidsploeg voor in Haaltert verscheen eerst op Belg.be.

Haaltert verkiezingen 2018 – Hoe deed Open&Liberaal het in Haaltert?

Door Johan

gina verbestel Open&Liberaal

Hoe deed Open&Liberaal het in Haaltert?

Haaltert verkiezingen onder de loep, de Onbestuurbare fileert verder.

Campagne
De jury heeft niet lang moeten beraadslagen. De prijs voor vreemdste campagne gaat met grote voorsprong naar Open&Liberaal (O&L).
O&L probeerde zichzelf in de markt te zetten met het thema “geluk”. Een nobel doel waar iedereen naar streeft, maar net iets te zweverig om een volledige campagne aan op te hangen. Het wordt dus helemaal creepy als de persoonlijke belevingswereld van de leidster wordt binnengeloodst in een verkiezingscampagne. Als finale krachtoer slaagde Gina Verbestel erin om toch 24 volgelingen te verzamelen zodat ze nog kon uitpakken met een volledig lijst. Geen sinecure voor een partij in vrije val.

De partij van Verbestel betrad als laatste grote partij het slagveld met een aantal onduidelijke affiches met kindertekeningen op straatborden. Het campagnemateriaal van O&L beperkte zich tot één folder – op zich geen slechte zaak – en een aangewaaid wit T-shirt om op evenementen mee te verschijnen.

In het verkiezingsdebat, tenslotte, maakte Verbestel een aantal pijnlijke uitschuivers en viel ze op door haar stilzwijgen in de debatrondes.
Verbestel deed het niet goed in de campagne, maar of dat de echte reden is waarom ze zwaar werd afgestraft door de kiezer valt te betwijfelen.

De cijfers
In 2012 kon Gina Verbestel nog de sympathy vote binnenhalen. Ze werd de naamstemmenkampioen en triomfeerde met 4 zetels in de gemeenteraad. Ze loodste O&L de coalitie binnen om daarmee haar vroegere partijgenoten van VLD-CL lik op stuk te geven. Zes jaar later is het effect volledig uitgewerkt.

81% van de kiezers van O&L bracht een naamstem uit en in 64% van de gevallen ging die stem ook naar Gina Verbestel. De andere kandidaten op de lijst komen zelfs niet om het hoekje piepen. O&L werd met dit resultaat echt een éénvrouwspartij.

Het signaal van de kiezer aan O&L was niet mis te verstaan. De partij ging erop achteruit met 9% tot een schamele 7,64% van de stemmen. Hiermee verloren deze liberalen maar liefst 52% van hun kiespubliek.

De fractie
De complete ondergang van O&L zorgt ervoor dat Gina Verbestel als enige vertegenwoordiger van haar partij moet plaatsnemen op de oppositiebanken.
Kan dossiervreetster Verbestel zich nog opladen om de strijd aan te gaan met haar vroegere coalitiegenoten of komt er een einde aan haar politieke carrière en gunt zij haar (erf)opvolger een plaatsje in de gemeenteraad?

Het bericht Haaltert verkiezingen 2018 – Hoe deed Open&Liberaal het in Haaltert? verscheen eerst op Belg.be.

Haaltert verkiezingen 2018 – Hoe deed SP.a het in Haaltert?

Door Johan
Lisa Houtman en Johan Souffriau
Lisa Houtman en Johan Souffriau

Hoe deed SP.a het in Haaltert?

Haaltert verkiezingen onder de loep, de Onbestuurbare fileert verder.

Campagne
De Haaltertse socialisten leverden een campagne af die sterk in de lijn lag van de nationale partijlijn met een grote klemtoon op de bevoegdheden van huidig schepen Lisa Houtman. Het was een tocht met weinig grote pieken of dalen. Als kleine partij was de partij geen grote aanwezigheid in het straatbeeld toebedeeld, maar de socialistische kandidaten probeerden zich wel te laten opmerken op allerlei evenementen al was de berusting in waarschijnlijk verlies vooraf wel al ingecalculeerd. Grote ambities inzake mandaten werden niet expliciet uitgesproken door Houtman en de haren.

Na het afhaken van Astrid De Winne kwam het volle gewicht van de campagne op de schouders van Houtman terecht al kreeg ze daarbij wel de nodige ondersteuning van vader Eric die de lijstvorming in goede banen leidde. Het bleef schrapen tot de limiet om de lijst op orde te krijgen en dat bleef niet zonder gevolgen. Met drie familieleden op de lijst werd het eerder Lijst Houtman.

De cijfers
Nog slechts 8% van de Haaltertse kiezers geeft zijn stem aan SP.a, een daling met 4,7% ten opzicht van 2012. Een verlies van 35% van de kiezers geeft de enorme achteruitgang beter weer. Het resultaat oogt dan ook niet zo fraai voor SP.a met nog maar twee verkozenen in de gemeenteraad.

Bijna 31% van de socialistische kiezers deelde een kopstem uit. Een traditie. Als er dan toch een rood bolletje achter de naam werd gekleurd, gebeurde dat in 73% van de gevallen bij Lisa Houtman. Elke andere kandidaat komt ver achter Houtman qua personificatiegraad. Voor een kleine partij als SP.a een groot probleem. Houtman is de scorende spits van een kleine ploeg onderaan de rangschikking. De partij heeft dringend nood aan verbreding met een aantal sterke kandidaten, maar heeft alvast de trend niet mee in Vlaanderen.

De fractie
Lijst Houtman, dus. Huidig schepen Lisa Houtman geraakte makkelijk door de selectie van de kiezer en mag opnieuw zetelen in het schepencollege. SP.a is de derde noodzakelijke partner om een stabiele meerderheid tot stand te brengen en de loyauteit van de partij wordt door N-VA beloond met één belangrijk mandaat in het schepencollege. Alle bevoegdheid in zogenaamde persoonsgebonden materies gaan naar Houtman. Naast het welzijn van de mens krijgt schepen Houtman de nieuwe bevoegdheid van dierenwelzijn.

Tweede rechtstreeks verkozene is Eric Houtman die onmogelijk kan zetelen in de gemeenteraad omwille van onverenigbaarheid door familiale banden. Hij moet genoodzaakt plaatsmaken voor eerste opvolger Johan Souffriau die dankzij zijn tweede plaats op de lijst kan zetelen in de gemeenteraad. Zoals voor elk gemeenteraadslid : rapport binnen zes jaar met af en toe een tussentijdse evaluatie.

Het bericht Haaltert verkiezingen 2018 – Hoe deed SP.a het in Haaltert? verscheen eerst op Belg.be.

Haaltert verkiezingen 2018 – Hoe deed Vlaams Belang het in Haaltert?

Door Johan
Pieter De Spiegeleer Pieter De Spiegeleer facebook
Pieter De Spiegeleer – Foto facebook

Hoe deed Vlaams Belang het in Haaltert?

Haaltert verkiezingen onder de loep, de Onbestuurbare fileert verder.

Campagne
Vlaams Belang liep zeker niet voorop als het ging om campagnevoeren. De sporadische folder, het occasionele kaartje of het verdwaalde straatbord plaatsten Vlaams Belang zeker niet in the picture. Een gevolg van een onvolledige lijst? Of blijft de gêne van de kiezer om zich te outen als aanhanger van een partij die door de andere partijen naar de buitenrand van de democratie wordt geduwd?

Waar andere partijen zwaar hadden ingezet op sociale media bleef het bij Vlaams Belang nog allemaal low profile.
Op evenementen moest men wel moeite doen om lijsttrekker Pieter De Spiegeleer niet tegen het lijf te lopen. De Spiegeleer, die zich op het debat als zeer gematigd profileerde en handig fietste rondom het migrantenthema.

Vlaams Belang scoorde goed, maar de dijkbreuk zoals in Ninove, Denderleeuw of Aalst kwam er niet. Zonder kiezersonderzoek moeilijk te achterhalen of de winst van N-VA hiermee te maken had of dat andere factoren de steile opgang van Vlaams Belang hebben afgeremd.

De cijfers
Pieter De Spiegeleer had zeker op één zetel gerekend, droomde stiekem van twee zetels en mocht op verkiezingsavond zeker zijn van drie zetels in de gemeenteraad. Met bijna 12% van de Haaltertse kiezers in de achterzak komt Vlaams Belang als één van de overwinnaars uit de stembusslag. Hijzelf geniet het vertrouwen van 68% van de kiezers van zijn partij.

Over een vergelijkingspunt met 2012 beschikken we niet omdat de partij toen niet deelnam aan de race. In 2006 bezetten, toen ook, drie Vlaams Belangers een zitje in de gemeenteraad.
Vlaams Belang broedt op een groter kiezerspotentieel. Naast de bus voor de gemeenteraadsverkiezingen mocht de kiezer ook een stembiljet droppen in de bus voor de provincieraadsverkiezingen. Op niveau “gemeente Haaltert” leverde dat een andere uitslag op dan de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. In een identieke kieskring haalt Vlaams Belang 20% van de stemmen binnen.

De fractie
Trekt – vermoedelijk – fractieleider Pieter De Spiegeleer de lijn door en gaat hij andere thema’s bespelen dan het loutere identitaire en de veiligheidsthematiek?
In het zog van De Spiegeleer komt hardliner Jan Schelfout in de gemeenteraad. Op facebook haalt hij af en toe stevig uit met rechts. Benieuwd hoe dat zich vertaalt in de raadszaal?
Tenslotte vervolledigt nobele onbekend Anita De Bruyn de fractie.

Voor de andere partijen wordt het afwachten hoe Vlaams Belang zich gaat opstellen in de gemeenteraad.

Het bericht Haaltert verkiezingen 2018 – Hoe deed Vlaams Belang het in Haaltert? verscheen eerst op Belg.be.

Haaltert verkiezingen 2018 – Hoe deed CD&V het in Haaltert?

Door Johan

Hoe deed CD&V het in Haaltert?

Haaltert verkiezingen onder de loep, de Onbestuurbare fileert verder.

Campagne
De mooiste campagne – en ongetwijfeld ook de duurste – werd gebracht door CD&V. De glossy magazines met veel foto’s en weinig tekst zullen een ferm gat in de partijkas hebben geslagen. De verjongde ploeg straalde eenheid en gezelligheid uit en vooral de goesting om deel te nemen aan de macht. CD&V stond er voor het sinds lang als team.
De lijsttrekster en de jonge voorzitter hadden de regie strak in handen genomen om elke misstap uit te sluiten. De facebookpagina werd opgeleukt. De website kreeg inhoud met een uitgewerkt partijprogramma. Het viel wel op dat CD&V, in vergelijking met pakweg N-VA of Centrumlijst, minder straatborden had. Toen al een teken aan de wand?

Phaedra Van Keymolen bracht het er goed vanaf op het debat met gevatte tussenkomsten. Ze zoog de aandacht naar zich toe en sprak ongegeneerd de ambitie uit om Veerle Baeyens van de troon te stoten.

Liep dat even anders af…

De cijfers
CD&V verliest op alle fronten. De volkspartij van weleer wordt de kiezer gereduceerd tot een derderangspartij met nog maar slechts 16% van de stemmen. Ze zag 21% van haar kiezers andere oorden opzoeken. Met amper vier zetels in de gemeenteraad zakt CD&V tot een historisch dieptepunt.

De kiezers van CD&V kleuren graag rode bolletjes. In meer dan 86% van de gevallen wordt er een naamstem uitgebracht, maar lijsttrekster Van Keymolen kreeg weinig vertrouwen van haar eigen publiek. Slechts 52% van de CD&V-kiezers schaarde zich achter de kopvrouw en daarmee doorbreekt ze niet de symbolische grens van meer dan 1000 naamstemmen.

De fractie
De vernieuwing en verjonging van de lijst voltrok zich niet in de uitslag van de verkiezingen. De christendemocraten brengen amper vernieuwing in de gemeenteraad. Drie van de vier raadsleden zien we terug uit de lopende legislatuur en het vierde raadslid, Daniël Vandendriessche, keert terug van lang weggeweest.

Haaltert Daniel VandendriesscheVandendriessche zou plaatsvervangend gemeenteraadsvoorzitter worden bij afwezigheid van Paulette Looze. Hij brengt alleszins kennis en ervaring mee. Raadslid Nancy Van Landuyt zal beter moeten doen vanaf januari 2019 dan haar historisch optreden op de gemeenteraad met het sprookjesverhaal over de bomen in het Warandepark. Zeer geschikt voor Ketnet Junior, net iets minder voor een gemeenteraad. Durft de partij haar fractievoorzitterschap toekennen?

Eindelijk, na de barre tocht door de woestijn. Eindelijk, een bestuursmandaat voor Phaedra Van Keymolen. Niet dé droomjob, maar wel bevoegdheden die dicht bij haar interessesfeer liggen. Ze krijgt, onder meer, milieu, ruimtelijke ordening en duurzaamheid om zich de komende zes jaar in uit te leven als schepen.

Naast schepen van cultuur en bibliotheek mag Bart Ottoy zich voortaan feestschepen noemen. Zou dit ook binnen zijn interessesfeer liggen?

Toch kan CD&V niet tevreden zijn met louter deelname aan de macht want de partij deed het echt niet goed in vergelijking de voorgaande verkiezingen. Er zal heel wat “soul searching” nodig zijn om te leren uit dit débacle. Uitkijken of de partij de rug kan rechten de komende zes jaar en kan standhouden tegenover het overwicht van N-VA en orkaan Veerle.

Het bericht Haaltert verkiezingen 2018 – Hoe deed CD&V het in Haaltert? verscheen eerst op Belg.be.

Haaltert verkiezingen 2018 – Hoe deed Centrumlijst het in Haaltert?

Door Johan

willy michiels en peter de smet

Hoe deed Centrumlijst het in Haaltert?

Haaltert verkiezingen onder de loep, de Onbestuurbare fileert verder.

Campagne
Centrumlijst v Haaltert nam een vliegende start en opende de campagne met de opvallende “Wat als…”-teasers. De campagne verscheen in het straatbeeld en op facebook en lokte wel wat reacties uit. Centrumlijst slaagde erin om als eerste een aantal campagnethema’s op de agenda te plaatsen. De evenementenhal bleef hangen tot in het verkiezingsdebat.

Daarna begon Centrumlijst aan heel diffuse campagne met kandidaten die nu eens met drie dan weer met vier op affiches verschenen. De interne cohesie leek hiermee compleet verdwenen. Hetzelfde fenomeen herhaalde zich trouwens bij evenementen waar de kandidaten van Centrumlijst niet altijd als groep naar buiten kwamen.

Helemaal op het einde van “de slag om Haaltert” verloor lijsttrekker Peter De Smet zich in onbenulligheid door een ongelukkige post op facebook met een aanval op Bonifaas en door zichzelf en de liberalen voor te stellen als de herauten van de vrije meningsuiting. Hij had het over buitenstaanders in de politiek die zich kwamen moeien. Heel impulsief allemaal en weg van de focus van de campagne. Net daarvoor had De Smet ook al geen te beste beurt gemaakt op het verkiezingsdebat.

De cijfers
Verloor Centrumlijst nu de verkiezingen? Ja, maar … is het aarzelende antwoord.
In zetelaantal (7) bleef de partij status quo en wordt ze, net als zes jaar geleden, de grootste oppositiepartij. De titel van grootste partij moest ze wel afstaan aan N-VA.
Centrumlijst doet nog mee met de grote jongens en wordt hiervoor beloond door het stelsel Imperiali. De liberale partij krijgt disproportioneel veel zetels ten opzichte van het verkiezingsresultaat. Deze keer een enorme meevaller voor Centrumlijst want zes jaar geleden een serieuze tegenvaller op basis van hun toenmalig resultaat.

Een ander cijfer geeft dan wel duidelijk het verlies van de partij weer. 17,5% van haar kiezers zocht andere oorden op en dat plaatste Centrumlijst op een verlies van 5,67% ten opzichte van 2012. De partij vertegenwoordigt nog 21,93% van de Haaltertse kiezers.

Traditioneel deelt de Centrumlijstkiezer graag naamstemmen uit. Van alle partijen die deelnamen aan de verkiezingen scoort Centrumlijst hierop het hoogst. Niet verwonderlijk dus dat kandidaten op de Centrumlijst goed scoren in de ranglijst van naamstemmen. Een ander cijfer, de personificatiegraad, geeft aan dat amper 45% van de kiezers van Centrumlijst zijn vertrouwen geeft aan Peter De Smet. Geen enkele andere lijsttrekker haalt een dergelijke lage score. Nathalie Meganck haalt als enig running mate een score die vergelijkbaar is met die van de lijsttrekker. Centrumlijst staat er dus wel in de breedte, maar mist een scorende spits die het verschil kan maken in het laatste kwartier van de wedstrijd.

De fractie
Centrumlijst brengt, ondanks de “Resetandgo” geen vernieuwing in de fractie en dat wordt op termijn een probleem voor de partij. Met zes oudgedienden en een bankzitter uit de vorige legislatuur waait er geen frisse wind door de gelederen. De eerste opvolger, ex-schepen en zelfverklaard kandidaat-schepen Dany Van den Steene, werd door liberale kiezers pijnlijk afgewezen.

Het wordt uitkijken wie de partij zal aanduiden als fractieleider. Een niet onbelangrijke functie met een grote visibiliteit want de fractieleider zal de meerderheid het vuur aan de schenen moeten leggen.

Dat Willy Impens, Koen Vijverman of Marc De Schutter het fractievoorzitterschap zullen toebedeeld krijgen lijkt weinig waarschijnlijk. Peter De Smet komt gehavend uit de kiesstrijd met een slecht resultaat als lijsttrekker en heeft de facto de verkiezingen verloren voor zijn partij. Meestal zet de verliezer een stap opzij en wordt de fakkel doorgegeven.

Oud-burgemeester Roger Coppens nam in de praktijk al het fractieleiderschap waar na het vertrek van Willy Michiels, maar mist de gave om de boel op stelten te zetten en de kachel op te poken als het echt nodig is. Misschien treden Nathalie Meganck of Sofie Coppens eindelijk naar voor als leading ladies van Centrumlijst?

Het bericht Haaltert verkiezingen 2018 – Hoe deed Centrumlijst het in Haaltert? verscheen eerst op Belg.be.

Haaltert verkiezingen 2018 – Hoe deed N-VA het in Haaltert?

Door Johan

Veerle BaeyensHoe deed N-VA het in Haaltert?

Haaltert verkiezingen onder de loep, de Onbestuurbare fileert verder.

Campagne
Op een bepaald ogenblik in de campagne leek de N-VA wel de Nieuw-Veilige Alliantie. Alles draaide rond veiligheid, veiligheid en nog eens veiligheid. Lokale thematiek werd opgehangen aan dit thema waardoor de nationale buzz galmde tot in de dorpsstraat.

N-VA voerde een stevige campagne met in de laatste maand voor de verkiezingen elke week wel een nieuwe folder in de brievenbus. Ook op sociale media en in het straatbeeld manifesteerde de partij zich nadrukkelijk met telkens eenzelfde opzet van look and feel. De mediastrateeg van de partij had duidelijke richtlijnen meegegeven over hoe de campagne eruit moest zien.

Drie kandidaten – Bart Welleman, Mark Beelaert en Sabine De Coninck – ontsnapten aan het strakke keurslijf van de opgelegde strategie en begonnen een parallelle koers te lopen. Met resultaat voor zichzelf want alle drie veroverden ze een zitje in de gemeenteraad. Toch blijft er nog wat frustratie hangen binnen de partij over het mediatieke optreden van de einzelgängers.

De cijfers
N-VA behoort met een winst van 4,64% tot de duidelijke winnaars van de verkiezingen. De partij weet 26% meer kiezers aan te trekken dan bij de verkiezingen van 2012 en weerlegt hiermee de theorie dat winst of verlies hand in hand gaan met een tegengesteld resultaat voor Vlaams Belang.

Met een score van 26,5% blijft N-VA net onder het resultaat van VLD-CL van bij de vorige verkiezingen. Ook in absolute cijfers moet de partij lichtjes onderdoen voor VLD-CL ten opzichte van 2012 en toch haalt N-VA één zetel meer dan VLD-CL toen. De wijze van zetels verdelen onder de partijen, het zogenaamde systeem Imperiali, viel heel gunstig uit voor N-VA.

N-VA wordt met 8 zetels in de gemeenteraad dé dominante fractie.
In vergelijking met Centrumlijst en CD&V krijgt N-VA behoorlijk wat lijststemmen. 20% van haar kiezers brengt een lijststem uit. Dit cijfer zet de uitstekende score van Veerle Baeyens, 1821 naamstemmen, extra in de verf. Van alle N-VA-kiezers die een naamstem uitbrachten, kon Baeyens twee derden ervan, net geen 65%, overtuigen om ook het bolletje achter haar naam rood te kleuren. Een personificatiegraad – de verhouding tussen de naamstem voor één kandidaat ten opzichte van het aantal stembiljetten met naamstemmen van die ene partij – geeft de mate van identificatie weer. 65% van de N-VA-kiezers geeft Baeyens hun vertrouwen. Hiermee wordt haar rol als het absolute boegbeeld van de partij enkel nog verstevigd. Zij bevestigt dan ook het vermoeden van voorzitter De Wever dat sterke kandidaten het doorgaans extra goed doen ten opzichte van de trend van de partij.

De fractie
De Vlaams-nationalisten brengen alvast vernieuwing in de gemeenteraad. Vijf van de acht raadsleden mogen voor het eerst aanschuiven aan de ovaal in de Hoogstraat.
Burgemeester Veerle Baeyens mag nog eens zes jaar de tricolore sjerp omgorden, maar dan wel aan het hoofd van een gewijzigde coalitie. Er ligt voor burgemeester Baeyens heel wat werk op de plank omdat er de voorbij zes jaar meer gefocust werd op niet besturen dan op inhoud geven aan de verzuchtingen van de burger.

In de populariteitspoll van de naamstemmen kwamen twee kandidaten ex-aequo over de finish. Uittredend schepen Laurent Volckaert blijft in het college, maar krijgt andere mandaten. Nieuwkomer Bart Welleman wordt meteen in het schepencollege gedropt met belangrijke bevoegdheden als Openbare werken en mobiliteit. Hem wacht de lastige opdracht om een aantal Haaltertse verkeersknopen te ontwarren.

N-VA deed een verstandige zet door de functie van voorzitter van de gemeenteraad niet langer voor te behouden aan de burgemeester. Paulette Looze krijgt de regie van de gemeenteraad in handen en moet erover waken dat het democratisch proces, met ook voldoende aandacht voor de verzuchtingen van de oppositie, in goede banen wordt geleid.
Vier nieuwelingen vervolledigen de fractie en onder hen moet nog de fractieleider worden gekozen. Wordt het de ambitieuze Mark Beelaert of kiest de partij voor een profiel dat meer aansluit bij dat van Sabine De Coninck, Tom Sorgeloos of Nico Roelandt? De fractieleider zal alleszins voor het eerst op de rechterflank concurrentie krijgen en moeten opboksen tegen de oppositie van Vlaams Belang.

Het bericht Haaltert verkiezingen 2018 – Hoe deed N-VA het in Haaltert? verscheen eerst op Belg.be.

Haaltert verkiezingen – Waar komen die zetels vandaan?

Door Johan

haaltert gemeentehuisHaaltert verkiezingen onder de loep, de Onbestuurbare fileert verder.

Waar komen die zetels toch vandaan? Communicerende vaten? Ja, maar dan wel in alle richtingen.

Eén hardnekkige mythe blijft circuleren als het gaat om interpretatie van de verkiezingsuitslagen. De allesomvattende theorie van de communicerende vaten tussen Vlaams Belang en N-VA lekt langs alle kanten. Men gaat er met spreekwoordelijk gemak van uit dat een kiezer die N-VA vaarwel zegt automatisch bij Vlaams Belang terecht komt en vice versa. Ergens schuilt er een grond van waarheid in deze theorie, maar minstens twee gemeenten bewijzen dat niet noodzakelijk zo hoeft te zijn. In Haaltert en Aalst winnen zowel Vlaams Belang als N-VA.

In de jaren 90 toonde professor Swyngedouw (KUL) al aan dat het verloop van kiezers van de ene partij naar de andere een veel complexer gegeven is. Alle partijen verliezen kiezers aan elkaar en snoepen er van elkaar af. Het nettoresultaat van die talrijke bewegingen is dan de uiteindelijke verkiezingsuitslag. Swyngedouw deed zijn onderzoek traditioneel aan de hand van exit polls en kiezersbevragingen om uit te vissen hoe de migratie tussen kiezers tot stand kwam. Zonder dit instrumentarium varen we blind om kiezersverloop te duiden en te interpreteren. Blijft dus de loutere vaststelling over dat er zich in Haaltert een gigantische kiezersmigratie voltrok.

Wat nu met de voorkeurstemmen?
Met een voorkeursstem geeft de kiezer, in de eerste plaats, aan dat die specifieke kandidaat zijn voorkeur geniet boven andere kandidaten en een zitje verdient in de gemeenteraad voor die ene partij. De vastgelegde volgorde van kandidaten, na veel wikken en wegen tot stand gebracht door de partijleiding, komt met de voorkeurstem onder druk te staan. Paulette Looze werd door de N-VA op plaats drie gezet, maar wordt door de kiezer naar plaats zeven verwezen. Daniël Vandendriessche komt vanop de laatste plaats op de lijst als vierde verkozene voor CD&V de gemeenteraad binnen. Schrijnender wordt het voor Dany Van den Steene die vanop plaats drie niet verkozen raakt bij Centrumlijst. Een duidelijk statement van de kiezers van Centrumlijst dat Van den Steene niet gewenst was op hun lijst.

Een partij zonder veel naamstemmen kan gerust de verkiezingen winnen. Pieter De Spiegeleer haalt relatief weinig naamstemmen binnen omdat er 52% van de Vlaams Belangkiezers een kopstem uitbrachten met als gevolg dat de partij toch 3 gemeenteraadsleden kan uitsturen.

Politologen gebruiken de personificatiegraad om identificatie van een kiezer met een kandidaat te kunnen weergeven. De personificatiegraad geeft de verhouding weer tussen de behaalde voorkeurstemmen en het aantal stembiljetten waarop een voorkeurstem werd uitgebracht voor die ene partij.

personificatiegraad

Opvallend resultaat dat de naamstemmen in een ander perspectief plaatst.
SP.a-kiezers delen opvallend weinig naamstemmen uit – 30,7% van de stemmen op de lijst komen van kopstemmen – maar als een SP.a’er een naamstem uitbrengt, gaat die stem in 72,7% van de gevallen naar Lisa Houtman.

Helemaal onderaan bengelt Peter De Smet met een personificatiegraad van 44,6%. De kiezer van Centrumlijst kan zich dus in minder dan de helft van de gevallen identificeren met Peter De Smet.

De pervert Imperiali en de kleine partijen
De zetels in de gemeenteraad worden toegewezen op basis van een verdeelsleutel. In tegenstelling tot de federale en Vlaamse verkiezingen, waarbij men het systeem D’Hondt gebruikt, koos de wetgever er destijds voor om bij de gemeenteraadsverkiezingen het stelsel van Imperiali te gebruiken. Dit stelsel kent minstens één pervers neveneffect en legt een hypotheek op de democratische vertegenwoordiging in de gemeenteraad omdat – door de gehanteerde verdeelsleutel – grote partijen disproportioneel veel zetels krijgen toegewezen zodat werkbare meerderheden kunnen worden gevormd.

Kleine partijen komen er bij de toewijzing van zetels heel bekaaid vanaf. De Vlaamse en federale kiesdrempel bestaat niet expliciet bij lokale verkiezingen, maar impliciet moesten de Haaltertse partijen toch over een drempel wippen om een zetel binnen te rijven. GLG flirtte met de 5%-drempel en mistte ei zo na een zitje in de gemeenteraad. Voor PAT en Jeannine was het vooraf haast een uitgemaakte zaak dat zij niet verkozen zouden geraken. Hebben ze dan helemaal geen invloed gehad op het verloop van de telling? Zeker wel, want ze hebben stemmen weggehaald bij anderen partijen. Voor kleine partijen die wel over de kiesdrempel wipten heeft dit een negatief effect gehad, maar de grote partijen konden buitensporig profiteren van de grote mate van verdeeldheid.

Enkele voorbeelden illustreren dit. N-VA en Centrumlijst wisselen van positie. Met minder absolute stemmen dan Centrumlijst in 2012 behaalt N-VA toch 1 zetel meer dan Centrumlijst destijds. Ondanks het verlies in kiezers behoudt Centrumlijst nog steeds 7 zetels en dat heeft alles te maken met het onevenwicht tussen de weging van de kiezer en de weging in de gemeenteraad.

N-VA Haaltert haalt met 26% van de stemmen 32% van de zetels binnen en Centrumlijst rijft met 21% van de stemmen 28% van de zetels binnen. Dat N-VA de verkiezingen won, is hun verdienste. Het binnenhalen van de achtste zetel hebben ze niet aan zichzelf te danken – want slechter resultaat dan VLD-CL in 2012 – maar wel aan de grote mate van verdeeldheid.

VLD-CL werd in 2012 nog benadeeld door Imperiali omdat er toen nog drie grote partijen waren, maar nu mogen ze – ondanks duidelijk verlies – op hun blote knieën het kiesstelsel danken dat ervoor zorgt dat ze toch op 7 zetels blijven hangen.

Bij CD&V, Vlaams Belang en SP.a valt het kiesresultaat ongeveer samen met het zetelaantal.
Open&Liberaal en GLG worden echt gestraft door het gebruik van Imperiali.

Het effect van de verdeeldheid – negen partijen die deelnamen aan de verkiezingen – mag zeker niet worden onderschat en heeft een duidelijke invloed gehad op resultaat en dan vooral in het voordeel van N-VA en Centrumlijst en in het nadeel van Open&Liberaal en GLG.
Uit de verkiezingsresultaten vallen er voor de partijen veel meer lessen te trekken dan “winst” of “verlies”. De analyse per partij verschijnt de komende dagen ook op deze pagina.

Het bericht Haaltert verkiezingen – Waar komen die zetels vandaan? verscheen eerst op Belg.be.

Speeltuintjes, verouderd, onveilig in Aalst

Door Johan

N-VA hekelt de slechte staat van Aalsterse speeltuintjes

Ook deze zomervakantie zullen Aalsterse kinderen gebruik maken van speeltuintjes die vuil, verouderd, onveilig en onaangenaam zijn. N-VA-gemeenteraadsleden Caroline De Meerleer en David Coppens manen schepen van Jeugd Iwein De Koninck aan tot actie. “Er is al sinds februari een visienota klaar, maar daar hebben de kinderen niets aan. Veel speeltoestellen hebben nu dringend een opfrisbeurt nodig”.

Bij het begin van de zomervakantie liggen verschillende Aalsterse speeltuintjes er slecht bij. N-VA-gemeenteraadsleden Caroline De Meerleer en David Coppens gingen een kijkje nemen naar de speeltuintjes aan het zwembadpark, sporthal Ten Rozen en de Rapenstraat. De toestand van de speeltuigen is soms ernstig. Hout is her en der afgebroken en metaal is op verschillende plekken verroest, zodat kinderen zich makkelijk kunnen kwetsen. “Er dreigt opnieuw een zomer voorbij te gaan waarin de Aalsterse kinderen onvoldoende gebruik kunnen maken van goed onderhouden publieke speeltuintjes”, zeggen Caroline en David.

De toestand van de publieke speeltuintjes is de afgelopen jaren achteruitgegaan en de huidige aanpak duurt te lang. Zo is er al sinds februari een visienota klaar die gebaseerd is op de studie ‘Kindvriendelijke publieke ruimte’ van Kind & Samenleving. De Dienst Jeugd is nog altijd bezig om de visienota te vertalen naar een concreet actieplan. “Het gaat te traag”, zeggen Caroline en David. “We krijgen van bezorgde ouders heel wat klachten over speeltuintjes die vuil, verouderd, onaangenaam en onveilig zijn”.

De N-VA-gemeenteraadsleden vragen schepen van Jeugd Iwein De Koninck om snelle actie. Een grondige opfrisbeurt kan een enorm verschil maken voor de kinderen. Eerder drongen De Meerleer en Coppens met succes aan op de vernieuwing van de speeltuigen in het Koningin Astridpark, beter bekend als ’t Klein Parkske. Ze hopen dat hun oproep ook deze keer gehoord zal worden door de schepen.

Het bericht Speeltuintjes, verouderd, onveilig in Aalst verscheen eerst op Belg.be.

Jong N-VA wil betaalde feestdag op 11 juli

Door Johan

vlaamse leeuw foto pixabayJong N-VA wil betaalde feestdag op 11 juli

Jong N-VA vraagt om van 11 juli een officiële, betaalde feestdag te maken. Op de Vlaamse feestdag moeten de meeste werknemers gewoon werken. Daar moet volgens de jongeren van N-VA verandering in komen. “11 juli kan pas echt een feestdag zijn als alle Vlamingen kunnen genieten van de vele festiviteiten” zegt voorzitter Tomas Roggeman. Dat er de avond voordien door het WK ook al veel te beleven valt, is mooi meegenomen.

In tegenstelling tot de Belgische feestdag, krijgen werknemers geen betaalde dag vrij op de feestdagen van de Gemeenschappen. Daar moet volgens de jongeren van N-VA verandering in komen, zodat iedereen kan genieten van de talrijke evenementen. “Heel wat gemeenten, buurtcomités, verenigingen enzovoort organiseren evenementen in het kader van Vlaanderen Feest. Maar praktisch is dat niet: ofwel moeten ze noodgedwongen uitwijken naar het weekend, ofwel komen vele mensen niet opdagen omdat ze moeten werken.”

De invoering van een extra betaalde feestdag is mogelijk zonder de werkgevers op te zadelen met extra kosten. Door een nieuwe feestdag in te voeren, maar de eerste feestdag die in een weekend valt niet te compenseren, kunnen alle werknemers vrijaf krijgen op de feestdag van hun gemeenschap.

Ook Vlaams volksvertegenwoordiger Piet De Bruyn steunt voluit de oproep van Jong N-VA. “Nu zijn het enkel ambtenaren van de Vlaamse Overheid, de gemeenten en werknemers van sommige banken op 11 juli van een vrije dag genieten. Laat ons snel werk maken van een vrije dag voor alle Vlamingen. Niets is immers zo prettig als samen feest vieren.”

Het bericht Jong N-VA wil betaalde feestdag op 11 juli verscheen eerst op Belg.be.

Gentse Schepen Decruynaere weigert zich voor gemeenteraad te verantwoorden

Door Johan

hoofddoek

Schepen Decruynaere weigert zich voor gemeenteraad te verantwoorden voor hoofddoek-débâcle – Spelregels gemeenteraad niet gerespecteerd

Gisteren diende N-VA een dwingend verzoek in om een extra vergadering van de gemeenteraadscommissie onderwijs samen te roepen over de démarche van schepen Decruynaere (Groen) om hoofddoeken toe te laten in de middelbare stadsscholen, en dit zonder de gemeenteraad daarover in te lichten. Vandaag heeft haar partijgenote en voorzitter van de commissie Zeneb Bensafia besloten om dit verzoek niet in te willigen, geheel tegen het reglement van de gemeenteraad in.

De regels zijn nochtans duidelijk. Artikel 38 zegt ondubbelzinnig: “Op verzoek van zeven raadsleden, waarvan minstens vier deel uitmaken van de betrokken commissie, is de voorzitter van de algemene commissie verplicht om de commissie samen te roepen op de aangewezen dag en het aangewezen uur en met de voorgestelde agenda. Daartoe bezorgen deze raadsleden hun verzoek en voorstel tot agenda aan de stadssecretaris, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de commissie.” De N-VA-fractie telt 8 raadsleden, waarvan er 4 lid zijn van de commissie onderwijs.

Fractievoorzitter Elke Sleurs: “Dat commissievoorzitter Bensafia haar groene collega op deze manier de hand boven het hoofd houdt, is ongehoord. Dit is een loopje nemen met de verkozenen van de Gentse bevolking. Groen, dat altijd de mond vol heeft over co-creatie en participatie, kan zelfs de gewone regels van de lokale democratie niet respecteren. Ik roep collega Bensafia en ook de voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Termont, publiekelijk op om deze ondemocratische beslissing te herroepen. Desnoods volgt er een klacht bij de gouverneur.”

Gemeenteraadslid Sandra Van Renterghem: “Dit is het absolute dieptepunt voor schepen Decruynaere. Via collega Bensafia weigeren om zich te komen verantwoorden voor een kwestie die de nationale publieke opinie de voorbije dagen beroerde, is een echt zwaktebod. Tot twee keer toe probeert de schepen nu al de gemeenteraad te ontlopen. Ik kan niet anders dan zeggen dat dit getuigt van minachting voor de raadsleden.”

Inhoudelijk is N-VA zoals bekend geen voorstander van een verplichting om hoofddoeken op scholen toe te laten. N-VA wil in de eerste plaats de vrijheid van meisjes waarborgen om geen hoofddoek te moeten dragen. Met N-VA willen we de echte problemen aanpakken: minder jongeren die geen diploma halen en een betere doorstroming van leerlingen naar het hoger onderwijs, met name ook van jongeren met een migratieachtergrond.

Het bericht Gentse Schepen Decruynaere weigert zich voor gemeenteraad te verantwoorden verscheen eerst op Belg.be.

N-VA Geraardsbergen – lijst lokale verkiezingen 2018

Door Johan

nva geraardsbergen

N-VA Geraardsbergen maakt de lijst bekend voor de lokale verkiezingen

Op de ledenvergadering van 26 juni 2018 werd de lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018 goedgekeurd. De volledige lijst (31 plaatsen) is vlot samengesteld en bevat een mooie mix van alle geledingen van de maatschappij en deelgemeenten van Geraardsbergen.

De ploeg wordt getrokken door het lijsttrekkersduo Johan Piron (1) en Ilse Roggeman (2). Huidig fractieleider in de gemeenteraad Johan Piron (Viane) is jurist en management consultant en was professor aan de Business School van de Universiteit van Zuid-Afrika. Ilse Roggeman (centrum) is gemeenteraadslid, secretaris van het arrondissementeel bestuur en werkzaam in het OCZ Sint-Vincentius te Viane.

De lijst wordt aangevuld met Steven De Boe (Ophasselt), Caroline Tondeleir (Nieuwenhove), Bart De Muynck (Viane), Elmire Borremans (Nederboelare), Gabriël Schaut (Viane), Joeri Vos (Nederboelare), Marjolein Van De Sompel (Viane), Werner De Nooze (centrum), Myrèse Sauvage (Viane), Patrick Coone (Overboelare), Erik Leirens (Schendelbeke), Melanie Vander Poorten (Goeferdinge), Erwin De Mulder (Ophasselt), Rita Pauwels (centrum), Léonce Wets-Legrand (Zandbergen), Christel Walraevens (centrum), Xerxes De Bièvre (centrum), Lucia De Backer ( Zarlardinge), Nancy Vos (centrum), Dimitri Verbeken (centrum), Luc Swartebroeckx (Viane) en Krista Ogiers (Overboelare).

Ook jong geweld is goed vertegenwoordigd met Sarah-Amilia Derijst (Nederboelare), Sarah De Mulder (Ophasselt), Valérie Spijker (Nieuwenhove), Mathias De Smet (Grimminge), Maxime Andries (Grimminge) en Sybren Verhoeven (Goeferdinge).

De lijst wordt geduwd door Filip Schotte (Zarlardinge) . Filip is zelfstandig krediet- en verzekeringsmakelaar en daarnaast ook zeer actief in het socio-culturele leven.
N-VA Geraardsbergen is ervan overtuigd met deze gemotiveerd ploeg een goed resultaat te kunnen behalen in oktober 2018.

Het bericht N-VA Geraardsbergen – lijst lokale verkiezingen 2018 verscheen eerst op Belg.be.

N-VA Haaltert – Volledige kandidatenlijst gemeenteraadsverkiezingen 2018

Door Johan

nva haaltert 2018Op woensdag 20/6 heeft de algemene ledenvergadering van N-VA Haaltert de volledige kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 met een grote meerderheid goedgekeurd.

De lijst, getrokken door zetelend burgemeester Veerle Baeyens, wordt gevormd door 12 vrouwen en 13 mannen, gespreid over de verschillende deelgemeenten en uit alle geledingen van onze samenleving.

Haaltert levert 10 kandidaten, Denderhoutem 8, Kerksken 4, Heldergem 2 en Terjoden 1. Hans Sonck, de man met het meeste aantal politiek-actieve jaren op de teller duwt. Een aantal mensen hebben al wat jaren ervaring achter de kiezen, anderen zijn nieuw in de politiek maar daarom niet minder gedreven. Zij hebben elk hun interesses en specialiteiten, maar ze zullen zich stuk voor stuk inzetten voor een veilig Haaltert in een welvarend Vlaanderen.

Hieronder vindt u de lijstvolgorde zoals die door de ledenvergadering werd goedgekeurd.

1 Veerle Baeyens
Haaltert

2 Laurent Volckaert
Denderhoutem

3 Paulette Looze
Haaltert

4 Bart Welleman
Kerksken

5 Cyriel de Schutter
Haaltert

6 Hilde Baetens
Kerksken

7 Vincent Van Impe
Kerksken

8 Mark Beelaert
Haaltert

9 Tom Sorgeloos
Denderhoutem

10 Sabine De Coninck
Denderhoutem

11 Karin Gees
Kerksken

12 Marino Verbeken
Denderhoutem

13 Luc De Neef
Haaltert

14 Dieter Allaer
Haaltert

15 Filip Temmerman
Terjoden

16 Nico Roelandt
Heldergem

17 Ingrid Clerens
Haaltert

18 Mariette Dhaenens
Haaltert

19 Anja Sonck
Denderhoutem

20 Carolien Allemant
Haaltert

21 Sabrina De Weghe
Haaltert

22 Mirèn Eynatten
Denderhoutem

23 Gaby Cooreman
Heldergem

24 Stefaan Staels
Denderhoutem

25 Hans Sonck
Denderhoutem

Het bericht N-VA Haaltert – Volledige kandidatenlijst gemeenteraadsverkiezingen 2018 verscheen eerst op Belg.be.

❌