[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderBelg.be : Politiek

Bert Gabriëls gaat weer lachen met het nieuws

Door PVDBD

Bert Gabriëls gaat weer lachen met het nieuws: “Coronaproof, over showbizz, sport en politiek, en het gaat vooruit!” De mensen hebben duidelijk goesting, want we spelen de #Eindejaars2 meer dan vorig jaar!”

Bert Gabriëls eidejaarsconference 2

officiële première

Na de laaiend enthousiaste reacties van het publiek en de recensenten, is stand-up comedian Bert Gabriëls zich volop aan het voorbereiden op zijn 2de eindejaarsconference. “Ik ben bezig met de afwerking van de laatste juridische dossiers, want de komende weken focus ik mij op mijn actualiteitsconference. Ik start in Nederland met ‘Is er nog iets gebeurd? ’, een voorstelling die er normaal in het voorjaar had moeten plaatsvinden. Eind oktober switch ik en starten we in Borgerhout met de try-outs van de #Eindejaars2. De officiële première is voorzien op 27 november in De Grote Post in Oostende.

Antwerpse Arenbergschouwburg

De feestelijke voorstelling, inclusief radio- en tv-opnames, is op 2de kerstdag voorzien in de Antwerpse Arenbergschouwburg. Ik ben aangenaam verrast dat de belangstelling bij het publiek zo groot is, want er staan al bijna 40 voorstellingen op het programma. Da’s een pak meer dan vorig jaar, wat wil zeggen dat de mensen duidelijk nood hebben aan humor. Ze hebben goesting om te lachen, dat merk ik de laatste weken ook tijdens mijn eindemaandsconferences die behoorlijk vol zitten.

coronaproof

De man die tegenwoordig alom aanwezig is als hoofdrolspeler in een reclamecampagne voor goedkoper internet en telefonie is blij dat hij weer fulltime kan spelen. “Het is dankzij de inspanningen van de theaters dat je op al die plekken in Vlaanderen coronaproof kan komen meelachen met het nieuws. Het wordt opnieuw een gevarieerde show. Het was een uitzonderlijk jaar.

Powerpoint van Wilmès

met stilstaande vliegtuigen en vliegende parasols, ons dagelijks gepruts met de lockdown, de staycation en de mondmaskers, en natuurlijk de Powerpoint van Wilmès en de pullekes van Marc Van Ranst. Maar ook Wout van Aert, pater Damiaan en alle helden van de zorg speelden natuurlijk een hoofdrol dit jaar. De Amerikaanse verkiezingen en Donald Trump zijn een onderwerp, net als de verhalen van sommige BV’s én uiteraard blikken we terug op de regeringsonderhandelingen, want als je daarmee lacht, gaat het plots wél “vooruit”. Achter de mondmaskers kan er goed gelachen worden”, zegt Bert Gabriëls geamuseerd.

Meer info over Bert Gabriëls vind je op www.bertgabriels.be. Je kan je op zijn site ook inschrijven op zijn gratis nieuwsbrief, waardoor je op de hoogte blijft van zijn activiteiten.

Je kan Bert Gabriëls ook volgen op Facebook en Instagram.

Bert Gabriëls eidejaarsconference 2

Het bericht Bert Gabriëls gaat weer lachen met het nieuws verscheen eerst op Belg.be.

Ex-staatssecretaris Francken krijgt over ganse lijn gelijk van Europees hof

Door PVDBD

Ex-staatssecretaris Francken krijgt over ganse lijn gelijk van Europees hof

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg sprak zich zonet uit over de ophefmakende Aleppozaak – zaak MN versus België – over een Syrisch gezin uit Aleppo dat via de Belgische ambassade in Libanon asiel wou aanvragen om te kunnen verblijven bij een barones in Wallonië. Een Belgische RVV rechter dwong Francken om dat visum af te geven.

Francken weigerde en moest hallucinante dwangsommen betalen. Ook dat weigerde hij. Een gerechtsdeurwaarder kwam de meubelen van mijn kabinet opschrijven. Du jamais vu. Wel, 2,5 jaar later wint hij over hele lijn. Géén asielaanvragen op onze ambassades! Na de Belgische rechtbank en het Europees Hof van Justitie geeft nu ook Straatsburg Francken gelijk. Hij weigerde terecht die dwangsommen te betalen.

De Opengrenzenlobby, met PVDA-advocate Mieke Van Den Broeck voorop in deze mediatieke en juridische strijd, krijgt hier lik op stuk in deze cruciale en principiële zaak. Wekenlang werd hij door media, juridische en politieke wereld uitgespuwd omdat hij de hallucinante uitspraak van de Franstalige RVV rechter weigerde uit te voeren.Francken hield voet bij stuk, geen asielaanvragen op onze ambassades. 11 Lidstaten waaronder Frankrijk en Duitsland sloten zich bij Francken aan.

“We winnen vandaag ook de laatste veldslag. Het bewijst nogmaals dat je soms koppig moet volhouden en doorgaan, ook al zit heel de Wetstraat op je kap, word je in de Kamer uitgescholden voor moordenaar en schrijven partijvoorzitters van de meerderheid kerstbrieven om je onderuit te stampen” besluit ex-staatssecretaris Theo Francken. Van Mieke Van Den Broecke is er tot op dit ogenblik op de uitspraak van het hof geen enkele reactie.

 

Het bericht Ex-staatssecretaris Francken krijgt over ganse lijn gelijk van Europees hof verscheen eerst op Belg.be.

Gooiks burgemeester Doomst in boekvorm

Door PVDBD

Gooiks burgemeester Doomst in boekvorm? Inderdaad vanaf nu kan je de tot nu toe politieke carrière van Michel Doomst terugvinden in een boek. Meestal schrijft men een boek over iemand die al een hele tijd het tijdelijke met het eeuwige gewisseld heeft maar dit is nu zeker niet het geval. Door het feit dat Michel doomst al 30 jaar het Gooikse politieke leven kleurt, vond journalist-auteur Jean-Pierre Schoukens het tijd om de 30-jarige carrière van Michel te boek te stellen. Het boek handelt niet alleen over het verleden, het heden maar ook over de toekomst.

Michel Doomst

Om het boek te kunnen schrijven liep Jean-Pierre twee jaar mee in het kielzog van Michel.  Minstens éénmaal per week hadden ze dan ook ‘s avonds een afspraak om samen te zitten. Langzaam maar zeker kreeg het boek vorm, en werd een datum en locatie geprikt om het voor te stellen aan het grote publiek. Er werd gekozen voor vrijdagavond 6 maart in zaal Familia te Gooik aan de vooravond van de grote Corona virus doorbraak. Alhoewel dat sommigen er toen wel al in de ban van waren, genodigde Eric Van Rompuy deed alle moeite van de wereld om me geen hand te moeten schudden.

Michel Doomst

Dit in tegenstelling tot de Affligemse burgemeester Walter De Donder die me glimlachend de hand reikte. Ik had Walter de week ervoor nog ontmoet op de rode loper bij de première van Daens. Het was dan ook een zeer hartelijk weerzien met de man nu zonder zijn gezin. Eindelijk was het dan tijd voor de presentator van de avond Kris Baert die op zijn beurt  een gesprek voerde met sommige vrienden en kennissen van Michel. Passeerden o.a. de revue  de eerder genoemde Eric Van Rompuy, Piet Van Temsche (oud voorzitter Boerenbond), Kris Poelaert (burgemeester van herne), Piet Chrispeels (oud proost Chiro Gooik) en nog anderen…

Michel Doomst

Stuk voor stuk kwamen zij vertellen hoe ze Michel leerden kennen, wat er hen is bijgebleven, zijn eigenschappen, karakter en welke indruk Michel op hen heeft nagelaten. De laatsten in het rijtje waren Michel zijn eigen familie, kinderen en kleinkinderen. En daar konden we vernemen dat ondanks zijn drukke werkzaamheden als burgemeester Michel een echte familieman is. Hij maakt altijd tijd vrij voor zijn familie en vertelden ze op feestjes is hij ineens verdwenen (niemand weet waarheen) om dan plots weer op te duiken, en verder te gaan met wat hij bezig was. Dat was een kant van Michel die velen volgens mij niet kenden.

Michel Doomst

Wat ons zeker zal bijblijven door het gesprek met de kleinkinderen is het verhaal van de “chocotoren”. Dat is een toren van op elkaar gestapelde verschillende soorten chocopotten die hij regelmatig maakt voor zijn kleinkinderen. Hij kreeg van hen dan ook een “chocotoren” als cadeau. En daarmee werd het officiële gedeelte van de avond afgesloten. Daarna werd er nog een hapje en een drankje aangeboden door de plaatselijke CD&V afdeling voor de talrijke aanwezigen. In tijden van het Corona virus is het boek “Altijd” over Michel Doomst zeker en vast een aanrader.

Michel Doomst

Voor meer foto’s klik hier

 “Altijd” Auteur Jean-Pierre Schoukens – redactie: Jan Vanderhoeven en Kris Baert-vormgeving:en beeldredactie: Johan jacobs

Te verkrijgen bij:

1.Bij Delhaize Gooik (Edingsesteenweg 70)

2. via boekaltijd@gmail.com met vermelding van je naam en adres.  Afhalen kan je bij Delhaize in Gooik (19,95 €) of met De Post bij je thuis bezorgen (24,95 €) Betaling op het rekeningnummer van BOEK ALTIJD – BE07 7310 4963 4366 met vermelding van je naam.

3. Of via de auteur Jean-Pierre Schoukens op jpschoukens@telenet.be of 0475 51 32 91

 

 

 

 

 

 

 

Het bericht Gooiks burgemeester Doomst in boekvorm verscheen eerst op Belg.be.

9 Ministers van gezondheid is ongezond

Door Johan

coronavirus

9 MINISTERS VAN GEZONDHEID IS ONGEZOND

De bestrijding van het coronavirus in België gebeurt op een chaotische wijze. De reden daarvoor ligt voor de hand: de hallucinante bevoegdheidsversnippering in de gezondheidszorgen die een resultaat is van het waanzinnige taalfederalisme. Dit federalisme is het gevaarlijkste virus in ons land.

Grosso modo is de Belgische staat bevoegd voor de gezondheidszorgen. Maar in de preventieve gezondheidszorgen zijn het in principe de gemeenschappen die bevoegd zijn. Daarop bestaan uitzonderingen, zoals de bestrijding van pandemieën (een nationale bevoegdheid).

Zo telt België op papier liefst elf ( ! ) ministers, die allemaal bevoegd zijn voor de gezondheidszorgen. In de praktijk bestaat er een gedeeltelijke samensmelting van ministeriële mandaten op het vlak van gezondheidszorgen van de GGC en de gemeenschappelijke gemeenschapscommissies te Brussel. Zo wordt het aantal van elf tot negen herleid. Het gaat momenteel om de volgende ministers (!):

– Maggie De Block – “federale” Staat

– Wouter Beke – “Vlaamse” gemeenschap

– Christie Morreale – “Waals” gewest

– Valérie Glatigny – ‘’Franse’’ gemeenschap

– Bénédicte Linard – “Franse” gemeenschap

– Barbara Trachte – ‘’Franse’’ gemeenschapscommissie

– Alain Maron – Gemeenschappelijke gemeenschapscommissie en “Franse” gemeenschapscommissie

– Elke Van den Brandt – Gemeenschappelijke gemeenschapscommissie en “Vlaamse” gemeenschapscommissie

– Antonios Antoniadis – Duitstalige gemeenschap

Dat geeft aanleiding tot absurde toestanden.

–    Zo riep op 1 maart 2020, toen in België een tweede geval van besmetting met het virus vastgesteld werd, de “federale” minister van Volksgezondheid, Maggie De Block (Open VLD), een persconferentie bijeen te Antwerpen. “Vlaams” minister van Welzijn, Wouter Beke (CD&V), was daarbij aanwezig terwijl de overige ministers er niet waren.

–    Parallel met het Belgisch niveau neemt de “Vlaamse” regering maatregelen tot preventie. Op dat overbodig niveau gaat het initiatief niet alleen uit van de bevoegde minister, maar ook van Hilde Crevits (CD&V), één van de vier ministers van werkgelegenheid in België, én van de separatist Ben Weyts (N-VA), de “Vlaamse” minister van Onderwijs.

–    Op 2 maart 2020 diende ook het Overlegcomité (dat alle bevoegde ministers verenigt) samen te komen, om die chaotische structuur te stroomlijnen.

Het hoeft geen betoog dat de gezondheidszorgen in het algemeen en de bestrijding van pandemieën in het bijzonder, een ernstige aangelegenheid is die alle Belgen tegelijk aanbelangen. Het enige niveau dat hier bevoegd moet zijn – en dat geldt bij uitbreiding voor alles – is de Belgische staat. 9 ministers van gezondheid, dat is echt ongezond !

Bron: unionbelge.be

Het bericht 9 Ministers van gezondheid is ongezond verscheen eerst op Belg.be.

Kinderrechten: België mag niet buigen voor Israëlische druk

Door Johan

Kinderrechten

Vrede vzw is verontwaardigd dat België zich door Israël onder druk laat zetten in de verdediging van kinderrechten.

Ons land heeft zijn voornemen om de NGO Defence for Children International Palestine in open zitting voor de VN-Veiligheidsraad te laten spreken, geannuleerd. Nadat de plaatsvervangende Belgische ambassadeur eerder deze maand tweemaal bij de Israëlische autoriteiten is ontboden, zwicht onze diplomatie voor Israëlische druk.

België is lid van de VN-Veiligheidsraad voor de periode 2019-2020 en neemt deze maand het voorzitterschap ervan waar. Ons land heeft er voor gekozen om voor die gelegenheid de bescherming van kinderen in gewapende conflicten centraal te stellen. In Israël worden de rechten van Palestijnse kinderen op grote schaal geschonden. Daarom dat Defence for Children International Palestine werd uitgenodigd om daarover te getuigen. Palestijnse kinderen krijgen vaak te maken met geweld. Het afgelopen decennium vonden 800 kinderen de dood als gevolg van het gewelddadig optreden van het Israëlische leger, dat er niet voor terugschrikt om geregeld burgerdoelen te viseren. Oorlog, geweld en de nu al 13 jaar durende blokkade is er de oorzaak van dat twee derde van de kinderen in Gaza met ernstige psychosociale problemen kampt. De bezetting en de Israëlische kolonisatie van Palestijns gebied zorgen er voor dat de toegang tot onderwijs en gezondheidszorg moeilijk verloopt. Kinderen krijgen ook te maken met Israëlische repressie. Veiligheidsdiensten nemen het niet nauw met de rechten van kinderen. Eind december 2019 worden ten minste 186 Palestijnse minderjarigen vastgehouden in Israëlische gevangenissen. Israël beschikt ook over een aparte militaire rechtbank voor kinderen.

De annulering van de getuigenis over de Palestijnse kinderrechten toont nog maar eens hoe de Israëlische bezettingsmacht er telkens met succes in slaagt om kritische stemmen in de hoek van ‘terrorisme’ of ‘antisemitisme’ te plaatsen. De kritiek die Defence for Children International Palestine uit op Israël wordt al jaren door talloze rapporten van de VN (UNICEF) en tal van mensenrechtenorganisaties bevestigd. Israël verzaakt niet alleen aan zijn verplichtingen van bezettingsmacht om de rechten van burgers te beschermen, maar het voert ook een structureel beleid dat mensenrechtenschendingen faciliteert.

Vrede vzw roept de Belgische regering op om consequent te zijn. Als ze beweert kinderrechten als prioritair thema naar voor te schuiven, dan dient ze niet te buigen voor externe druk en mag ze zich niet laten leiden door geopolitieke belangen.  De houding van de Belgische regering is zonder meer laf te noemen.

Bron: Persmededeling Vrede vzw

Het bericht Kinderrechten: België mag niet buigen voor Israëlische druk verscheen eerst op Belg.be.

Sophie WILMÈS scherp voor Aalst Carnaval 2020

Door Johan

Foto's Aalst Carnaval 2019

Mededeling in het kader van Aalst Carnaval editie 2020

De federale regering is gevoelig voor de reacties op bepaalde praalwagens en carnavalskostuums van de editie 2020 van Aalst Carnaval. Het is niet de eerste keer deze praktijken kritiek krijgen omwille voornamelijk van de karikaturen van de Joodse gemeenschap. Hoewel Aalst Carnaval veel méér is dan dat, doen deze feiten toch afbreuk aan onze waarden en de reputatie van ons land.

De federale regering wenst eraan te herinneren dat België een democratie is die stoelt op fundamentele vrijheden, waaronder de vrijheid van meningsuiting. Deze fundamentele waarde impliceert onder meer de vrijheid om te bekritiseren, te blasfemeren en te karikaturiseren. De regering erkent ook dat carnaval van oudsher een cultureel feest is dat al eeuwenlang een katalyserende sociale functie heeft in onze samenleving.

Deze vrijheid evolueert binnen een specifiek wettelijk kader dat tot doel heeft individuen te beschermen tegen racisme, antisemitisme en andere vormen van discriminatie op basis van criteria zoals geslacht, leeftijd of seksuele geaardheid. België is een rechtsstaat. Het komt dus de bevoegde instellingen en Justitie toe om te bepalen of de gebeurtenissen die tijdens het carnaval hebben plaatsgevonden, in strijd zijn met de wet.

Het gebruik van referenties en stereotypen die gemeenschappen en bevolkingsgroepen stigmatiseren op basis van hun afkomst, leidt tot verdeeldheid. Het brengt het samenleven in gevaar. Zeker als het gaat om bewuste en herhaalde acties. Ons land gaat er prat op dit soort mistoestanden te blijven bestrijden. De federale overheid is hier elke dag mee bezig. Dit is trouwens ook de essentie van de interministeriële conferentie tegen racisme die deze week is opgezet.

De federale regering roept op tot dialoog en empathie tussen mensen en vraagt alle belanghebbenden hun verantwoordelijkheid te nemen.

Kabinet van Mevrouw

Eerste minister van

Het bericht Sophie WILMÈS scherp voor Aalst Carnaval 2020 verscheen eerst op Belg.be.

Première Daens fel gesmaakt

Door PVDBD

Dat de verwachtingen hoog gespannen waren bij de talrijke genodigden op de première van de musical Daens hoeft geen betoog. Omstreeks 19.30u betraden de vele BV’s de rode loper. We herkenden onder andere Maartje (K3), Els De Schepper, Nicole en Hugo, Walter De Donder (kabouter Plop), Andy Peelman, Erik Van Looy, Stijn Coninckx enz…Nadat ze een rij van fotografen op de rode loper getrotseerd hadden bereikten ze eindelijk het foyer. Daar was het nog even wachten tot wanneer de voorstelling zou beginnen.

Bekend Vlaanderen was het unaniem eens over Daens 2.0. “Dit is wereldklasse”, klonk het vrijdagavond na de première in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs. De meeste BV’s hadden moeite om hun tranen te bedwingen. Deze musical is een emotionele rollercoaster. Alle bijzonderheden van het verhaal Daens zitten er in. Van de mensonterende werkomstandigheden van de Aalsterse arbeiders in de weeffabrieken, een stervend kind dat tussen het weefgetouw raakt, hoe een opstand met veel geweld onderdrukt wordt door de bourgoisie. De Katolieke kerk die zich van de arbeiders niks aantrekt enz…

Zelfs een vrouw (Nette) die verkracht wordt door de ploegbaas van de fabriek. Je kan deze Daens de musical zeker en vast omschrijven als wereldklasse. Dat komt vooral door de rijdende tribunes en decorstukken. Op een bepaald moment komt Daens aan in Aalst en stapt uit een heuse trein die op het podium komt gereden. Maar ook paarden (tijdens de opstand) en twee honden komen plots het podium opgerend. In 2008 werd deze musical al eens opgevoerd maar uiteraard op een andere locatie en andere middelen.

De figuur van Daens wordt schitterend vertolkt door een geweldige Peter Van de Velde. Nette en Jan worden opnieuw net zoals in 2008 neergezet door Free Souffriau en Jelle Cleymans. Ondanks het rouwe verhaal van de mensonterende werkomstandigheden van de Aalsterse arbeiders is er toch af en toe een humoristische noot te zien. De musical Daens gebaseerd op de gelijknamige film van regisseur Stijn Coninckx, die samen met Jo De Meyere (bisschop Stillemans) in de bloemen werden gezet omwille van hun 81e verjaardag net op de dag van de première.

Wij kunnen niet vergelijken met 40-45, maar mensen die beide voorstellingen zagen vertelden ons dat Daens nog spectaculairder is. Momenteel zijn er van daens de musical al 200.000 tickets verkocht. Men voorziet dat deze nog zal doorlopen tot februari 2021. Kort samengevat de musical Daens loont zeker en vast de moeite om te gaan bekijken voor meer info kan u terecht op:

https://daens.be/tickets

Meer foto’s klik hier

 

 

 

 

 

 

Het bericht Première Daens fel gesmaakt verscheen eerst op Belg.be.

CD&V wil Europees meer vluchtelingen binnen laten

Door PVDBD

Kris Peeters en Cindy Franssen

De organisatie ‘votewatch Europe’ houdt alle stemhoudingen in het Europees parlement bij. De grootste fractie aldaar is de EPP, de Europese Volkspartij. Dit is een verzameling van Christendemocratische partijen over gans Europa. Wat blijkt nu aldus volgens N-VA? Over alle stemhoudingen inzake migratie heen, is de CD&V het meest pro open grenzen van de hele fractie. Wie zijn de Europese parlementsleden van de CD&V? Kris Peeters en Cindy Franssen. In 62% van de gevallen stemmen ze voor meer open grenzen.De Hongaarse partij van Viktor Orban (Fidez) is het meest migratiekritisch in haar stemhouding. Zelfs de Franstalige christendemocraten van het cdH (partij van oa Joëlle Milquet) stemmen rechtser dan de CD&V volgens N-VA

Open grenzen

CD&V neemt trouwens ook in de Kamer een eerder pro opengrenzenhouding aan. Dat bleek deze week nogmaals in de commissie Buitenlandse Zaken bij de stemming over het Europese spreidingsplan. Tegen de houding van de bevoegde migratieminister De Block in, stemde de CD&V VOOR het binnenvliegen van nog extra asylanten vanuit Malta en Italië. ‘We moeten Italië toch helpen’ luidde het unisono op links. Gutmenschlickheid zonder veel dossierkennis want wat men blijkbaar niet weet is dat wij momenteel zelf véél meer asielzoekers hebben dan Italië. Wat men ook niet weet is dat we nu het énige land zijn dat – naast initiatiefnemers Frankrijk en Duitsland – met dit spreidingsplan meedoet. Het ENIGE. En dat terwijl we momenteel al een grote asielcrisis beleven en relatief gezien zowat het meeste asielaanvragen van de hele EU te verwerken hebben. CD&V wil nog wat extra asielcentra openen precies. Optie: Puurs? Met zo een partij in de federale regering heeft men geen vijanden nodig. Die deden werkelijk álles om dwars te liggen volgens N-VA.

Voorstellen

Interessant zijn ook de migratievoorstellen die de CD&V-fractie tot nog toe indiende en prioritair behandeld wil zien. Eentje gaat over het afschaffen van de in 2015 ingevoerde retributie voor de verblijfsaanvraag (van éénmalig 204€) voor buitenlandse studenten en onderzoekers. Volgens CD&V werkt deze ‘instroombeperkend’. Enig bewijs wordt hiervoor niet geleverd. Wel integendeel, nooit waren er zoveel buitenlandse studenten en onderzoekers ingeschreven aan onze hogescholen en universiteiten. Het tweede wetsvoorstel gaat over het verlenen van een verblijfskaart aan de slachtoffers van huiselijk geweld na een gezinshereniging. Een voorstel waarvan de Dienst Vreemdelingenzaken zegt dat het de deur openzet voor misbruik.

Besluit

CD&V heeft tot nog toe nog GEEN ENKEL wetsvoorstel ingediend om de migratiewetgeving te verstrengen. We zijn dan ook benieuwd wat hun stemhouding zal zijn over de wetsvoorstellen van N-VA die wél verstrengen. Ook een partij die ‘de weg van de redelijkheid’ zegt te bewandelen moet vroeg of laat kleur bekennen, aldus N-VA.

Het bericht CD&V wil Europees meer vluchtelingen binnen laten verscheen eerst op Belg.be.

Stand van zaken, bericht van Informateur Bart De Wever

Door Johan

Bart de wever mechelen

Persbericht Informateur Bart De Wever

Dit weekend heeft Bart De Wever zijn werk als informateur intensief verder gezet. Hij sprak de afgelopen weken met verschillende Vlaamse partijen over de inhoud van een mogelijk Vlaams regeerakkoord. Daaruit moest blijken of er een basis kan gevonden worden voor formatiegesprekken.

Bart De Wever: “Uit elk gesprek met iedere partij bleek hoe zwaar de federale toestand als een slagschaduw over de Vlaamse formatie hangt. Elke partij wenst meer zekerheid over hoe de federale formatie verder kan verlopen in functie van het vertrouwen dat men moet stellen in een mogelijke Vlaamse coalitie.”

Die duidelijkheid is echter nog geen stap dichterbij gekomen de afgelopen weken en dit bemoeilijkt de opdracht van de Vlaamse informateur. We vernemen dat de federale informateurs de komende weken alles op alles gaan zetten om vorderingen te maken. Derhalve is het verstandig nog geen formele Vlaamse formatie op te starten in deze periode. De Vlaamse informateur zal de komende tijd zeker nog verder werken om inhoudelijk punten van convergentie uit te klaren.

Het bericht Stand van zaken, bericht van Informateur Bart De Wever verscheen eerst op Belg.be.

Afzwaaiende parlementairen nemen 14 miljoen euro mee

Door Johan

Afscheidnemende parlementairen nemen 14 miljoen mee zegt PVDA

67 leden van het federaal parlement werden niet opnieuw verkozen, ook niet als opvolger. Door het systeem van de uittredingsvergoedingen kunnen de afzwaaiende Kamerleden samen maar liefst 14 miljoen euro opstrijken. Dat berekende de PVDA, die pleit voor de afschaffing van het systeem. De vergoedingen kunnen een probleem worden, onthult de PVDA: de Kamer begrootte voor deze uitgave maar 4 miljoen euro.

In België kunnen parlementsleden rekenen op een bijzonder royale uittredingsvergoeding. Wanneer zij het parlement verlaten krijgen zij hun riant parlementair salaris (9.742 euro (bruto) per maand) én hun forfaitaire onkostenvergoeding gewoon doorbetaald. En dat voor een periode die kan oplopen tot 48 maanden. “We moeten dit systeem gewoon afschaffen,” zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens. “Afscheidnemende parlementairen kunnen bedragen opstrijken tot 450.000 euro. Dergelijke politieke privileges zijn onaanvaardbaar. Parlementsleden die tot 4 jaar na hun mandaat nog elke maand 6.000 euro netto op hun rekening uitbetaald krijgen, dat krijg je toch niet meer uitgelegd? De bevolking aanvaardt dat terecht niet meer, ook dát was het signaal dat de kiezer zondag gaf. De bevolking heeft het gehad met wereldvreemde politici die zichzelf riante salarissen toewijzen en tegelijk de bevolking vragen de broeksriem aan te spannen omdat we zogezegd boven onze stand leven.”

De PVDA stelt voor dat parlementsleden in het vervolg gewoon bijdragen aan de sociale zekerheid. Aan het eind van hun mandaat kunnen ze dan een beroep doen op hetzelfde sociale vangnet als andere werknemers, met dezelfde verplichtingen. De partij diende daarvoor begin dit jaar nog een wetsvoorstel in, maar dat werd niet goedgekeurd. “Wij dienen dit zo snel mogelijk opnieuw in,” aldus Mertens. “We moeten ook kijken of we de vergoedingen die nu zullen toegekend worden, niet kunnen aftoppen.”

Of alle politici die ook zullen opvragen, is niet zeker. Maar als ze dat doen, dreigt de begroting van het parlement in moeilijkheden te komen. De totale kost kan oplopen tot 14.145.384 euro, berekende de PVDA. Maar onder voorzitter Siegfried Bracke (N-VA) begrootte de Kamer van Volksvertegenwoordigers nog geen 3,7 miljoen euro.(1) Er werd uitgegaan van slechts een veertigtal vertrekkers.

Een opmerkelijk geval is dat van Jan Penris van Vlaams Belang. “Hoewel hij in februari ontslag heeft genomen na een incident waarbij hij een ander parlementslid beledigde, staat hij nog steeds geregistreerd als parlementslid”, zegt Peter Mertens. “Hij is nooit vervangen en is daarom waarschijnlijk nooit officieel afgetreden. Hij werd dus doorbetaald en zal nu ook een ontslagvergoeding vorderen.” Volgens de PVDA zou deze compensatie 370.000 euro bedragen.

Het bericht Afzwaaiende parlementairen nemen 14 miljoen euro mee verscheen eerst op Belg.be.

Sp.a Provincie Antwerpen: Lijsten verkiezingen goedgekeurd

Door Johan

spa

Sp.a Provincie Antwerpen: Lijsten voor Vlaamse en federale verkiezingen goedgekeurd

Het ledencongres van sp.a Provincie Antwerpen keurde vandaag unaniem de lijsten voor de Vlaamse en federale verkiezingen goed. Eerder waren de eerste vijf plaatsen op de twee lijsten al goedgekeurd. Lijsttrekkers Caroline Gennez en Yasmine Kherbache tonen zich verheugd.

Gennez: “Ik ben bijzonder trots op ons divers team waarbij ervaring en sterke vernieuwing hand in hand gaan. Met veel overtuiging gaan we schouder aan schouder campagne voeren. Voor zekerheid voor iedereen, want in onzekere tijden laten wij niemand achter. Een sterke sp.a is meer dan ooit nodig.” Op de Vlaamse lijst prijkt Thomas Sergooris uit Mol op de zesde plaats, gevolgd door Kelia Kaniki Masengo uit Sint-Katelijne Waver. Plaatsen acht en negen worden ingenomen door Els Opdenbergh (Zoersel) en Alessandra Lahm (Edegem) respectievelijk. De top tien wordt vervolledigd door Dorien Lievens uit Laakdal.

De lijst wordt gesteund door oud-rector Alain Verschoren van de Universiteit Antwerpen. Hij zal tandem vormen met de Antwerpse onderwijsschepen Jinnih Beels die de lijst duwt. Bij de opvolgers waren uittredend gedeputeerde Inga Verhaert (Kalmthout) en Thijs Verbeurgt (Mechelen) al bekend. Op de derde opvolgersplaats staat Elhasbia Zayou uit Geel. De lijst van de opvolgers wordt geduwd door Professor Christine Van Broeckhoven.

Op de federale lijst wordt de zesde plaats ingenomen door Antwerps journalist Karl Apers. Hij wordt gevolgd door Willebroekenaar en cafébaas Nick Boeykens. Erwin Madereel (Lint), Victoria Van der Meeren (Zwijndrecht) en Anne-Marie Kota (Dessel) vervolledigen de top tien.

Kherbache is blij met de samenstelling van de lijst “Ik kijk nu al uit naar de campagne. De mensen op onze lijsten komen van uiteenlopende achtergronden en zijn toch bijzonder complementair. Wat ze allen gemeen hebben is de wil om zich sterk te maken voor wie het niet alléén redt. Dat typeert socialisten in het algemeen en deze groep in het bijzonder.”

De duwersplaatsen op de federale lijst zijn voorbehouden voor Antwerps schepen Tom Meeuws en milieuambtenaar Erik de Bruyn. De eerste drie opvolgers zijn Ben Segers (Antwerpen), Gitta Vanpeborgh (Mortsel) en Emma Lambregts (Essen). De lijst van de opvolgers wordt geduwd door Peter Raats, vroegere districtsburgemeester van Berchem.

Het bericht Sp.a Provincie Antwerpen: Lijsten verkiezingen goedgekeurd verscheen eerst op Belg.be.

Verkiezingslijsten N-VA door partijraad goedgekeurd

Door PVDBD

nvaVerkiezingslijsten N-VA door partijraad goedgekeurd

-Neder Over-Heembeek 9 februari 2019- De verkiezingslijsten van N-VA werden vandaag op de partijraad in Neder over-Heembeek goedgekeurd. Dat wil zeggen dat naast de beschermde plaatsen (dit zijn verkiesbare plaatsen) ook de rest van de plaatsen definitief zijn ingevuld. En dit zowel Vlaams, Federaal als Europees. Zoals eerder al gemeld is Bart De Wever kandidaat minister-president, Jan Jambon kandidaat premier en trekt huidig minister-president Geert Bourgois de Europese lijst. Ook de Brusselse lijsten werden goedgekeurd.

Brussel

Brussel kan beter. De Brusselaar verdient beter” klinkt het bij de lijsttrekkers van N-VA Brussel. Cieltje Van Achter (Brussels parlement), Karl Vanlouwe (Vlaams parlement) en nieuweling Elias Kartout (Kamer) trekken met een diverse mix van topkandidaten naar de verkiezingen van 26 mei.

(Cieltje Van Achter)

Voor de verkiezingen van 26 mei bouwt de Brusselse N-VA voort op de solide basis die gelegd werd bij de gemeenteraadsverkiezingen. Het jonge talent dat N-VA sinds oktober 2018 in verscheidene Brusselse gemeenten vertegenwoordigt, krijgt een prominente rol bij de komende verkiezingen. Met deze sterke lijsten is de N-VA klaar om in Brussel de kracht van verandering te zijn. “Wij willen een efficiënt, veilig en leefbaar Brussel. Het wordt tijd om het immense potentieel van Brussel ten volle te benutten.”

Veerle Baeyens

Nieuw lid van het comité van toezicht

Net voor deze lijstgoedkeuring was er nog een stemming voor een nieuw lid van het comité van toezicht. Hiervoor waren er vier kandidaturen binnen gekomen op het partijsecretariaat. Na een spannende race, er kwamen 3 stemronden aan te pas was het de de burgemeester van Haaltert “Veerle Baeyens” die het haalde. Ook werd deze namiddag de nieuwe slogan onthult waarmee N-VA naar de verkiezingen zal trekken op 26 mei:”Voor Vlaanderen Voor Vooruitgang”.

 

Het bericht Verkiezingslijsten N-VA door partijraad goedgekeurd verscheen eerst op Belg.be.

N-VA maakt prominente plaatsen voor verkiezingen 2019 bekend

Door Johan

feest nva mechelen 2

N-VA maakt prominente plaatsen voor verkiezingen 2019 bekend

door N-VA op 18 januari 2019, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2019, N-VA
Het Nationaal Kiescollege van de N-VA heeft de prominente plaatsen voor de verkiezingen van 26 mei 2019 vastgelegd. Dit voorstel wordt daarna voorgelegd aan de Provinciale Kiescolleges. Op 9 februari volgt dan de definitieve goedkeuring van de volledige lijsten door de partijraad, het hoogste politieke orgaan van de N-VA.

Europa

De Europese lijst wordt aangevoerd door huidige Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Vrouwenrechtenactiviste Assita Kanko, die recent tot de partij toetrad, staat op de tweede plaats. Op de derde plaats vinden we voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt.

West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen wordt de Kamerlijst getrokken door Sander Loones, voormalig ondervoorzitter van de partij en ex-minister van Defensie. Op de tweede plaats staat een nieuwkomer: Yngvild Ingels uit Menen. Jean-Marie Dedecker zal als onafhankelijke kandidaat de Kamerlijst duwen. De Vlaamse lijst wordt aangevoerd door Izegems burgemeester en Vlaams Parlementslid Bert Maertens. Achter hem vinden we een nieuw gezicht: Maaike De Vreese uit Brugge. De lijst wordt geduwd door Danielle Godderis-T’Jonk, huidig Vlaams Parlementslid.

Oost-Vlaanderen

Fractievoorzitter in het Vlaams Parlement Matthias Diependaele staat op de eerste plaats op de Vlaamse lijst voor Oost-Vlaanderen. Hij wordt gevolgd door Sarah Smeyers, die de overstap maakt van het federale halfrond. Lijstduwer is Lieven Dehandschutter, burgemeester van Sint-Niklaas. De Kamerlijst wordt getrokken door Europees Parlementslid Anneleen Van Bossuyt. Op de tweede plaats vinden we Christoph D’Haese, burgemeester van Aalst en Kamerlid. Kamervoorzitter Siegfried Bracke sluit de lijst af als duwer.

Vlaams-Brabant

Lubbeeks burgemeester en voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken trekt de Kamerlijst voor Vlaams-Brabant. Hij wordt daarbij ondersteund door Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh op de tweede plaats. De Kamerlijst wordt geduwd door Luc Deconinck, burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw. Voor het Vlaams Parlement staat Vlaams minister Ben Weyts op de eerste plaats, gevolgd door Vlaams Parlementslid Nadia Sminate. Burgemeester van Dilbeek en Vlaams Parlementslid Willy Segers sluit de lijst af.

Limburg

In Limburg trekt voormalig staatssecretaris Zuhal Demir de Kamerlijst. Op de tweede plaats staat Wouter Raskin, die ook al in het federale parlement zetelde. Voor het Vlaamse halfrond voert huidig Hasselts burgemeester en voormalig minister van Defensie Steven Vandeput de lijst aan, gevolgd door Kamerlid Karolien Grosemans uit Herk-de-Stad.

Antwerpen

Partijvoorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever trekt de Vlaamse lijst in Antwerpen, gevolgd door huidig Vlaams minister Liesbeth Homans. Haar collega in de Vlaamse Regering, Philippe Muyters, duwt de lijst. Op de Kamerlijst is het Jan Jambon die op plaats 1 staat, met achter hem Kamerlid Valerie Van Peel. Fractievoorzitter in de Kamer Peter De Roover duwt de lijst.

Brussel

Karl Vanlouwe trekt de Vlaamse lijst in Brussel en Cieltje Van Achter is lijsttrekker voor het Brusselse Gewest. Uittredend Brussels parlementslid Johan Van Den Driessche duwt die lijst.

Het bericht N-VA maakt prominente plaatsen voor verkiezingen 2019 bekend verscheen eerst op Belg.be.

Nieuwjaarsspeech 2019 Bart De Wever

Door Johan

Bart de wever mechelen

Nieuwjaarsspeech 2019 Bart De Wever

Beste Vrienden, Gelukkig nieuwjaar!

Laat me beginnen met wat écht belangrijk is: ik ben blij u hier in 2019 te zien en ik hoop nu al van u terug te zien op ons volgend nieuwjaarsfeest. Gezond en wel, en gelukkig. En lid van een partij die ook gezond en gelukkig is.

We beseffen vaak pas wat écht belangrijk is wanneer het ons wordt afgenomen. Wanneer we in nood zijn en wanneer duidelijk wordt wie er dan nog aan onze zijde blijft staan. Negen Catalaanse politieke gevangen zitten in de cel terwijl wij hier gaan feesten. Vier van hen hebben hun tweede Kerstmis in de gevangenis gevierd. Zonder proces. Eén van hen, de vice-premier Oriol Junqueras – die ik persoonlijk ken als een lieve man die geen vlieg kwaad zou doen – heeft in 2018 zijn 2 kinderen welgeteld 36 uur mogen zien.

Waarom? Omdat hij een vreedzame stemming heeft georganiseerd in zijn gemeenschap. Niks meer. Gevangen omdat hij in een land woont waar de grondwet niet dient om de burgers te beschermen tegen macht van de staat, maar de staat tegen de macht van de burgers. En omdat hij woont in een EU waar politieke leiders deze schande gedogen. In het beste geval in stilte, in het slechtste geval zonder enige gêne.

Toen Jan Peumans terecht zei dat zijn Catalaanse college parlementsvoorzitter, Carmen Forcadell, niet in de cel thuis hoort, pakte Spanje als represaille de diplomatieke status af van een FIT-vertegenwoordiger. Maar voor onze premier was dit geen diplomatiek incident, alleen een Vlaams personeelsprobleem. Welnu, als zo’n aanval van een EU- land op de vrije meningsuiting van een parlementslid hier geen incident waard is, en als het lot van politieke gevangen u feitelijk niets kan schelen, bespaar ons dan alstublieft pompeuze verklaringen over de goede kant van de geschiedenis! Meet u geen morele superioriteit aan alstublieft, het siert u niet en het past u niet.

Ten aanzien van de Catalaanse gevangen moet ik tot slot helaas de oproep van vorig jaar herhalen: politieke leiders van de EU, wend het hoofd niet langer af van deze schande. Niemand vraagt u de Catalaanse autonomie te steunen, maar steun alstublieft de fundamentele waarden van Europa. Zeg samen met ons klaar, luid en duidelijk: laat ze vrij!

Beste Vrienden,
Eind vorig jaar vertrok de premier onder een daverend applaus naar Marrakech. Met een 2/3de meerderheid opgestegen en met een 1/3de minderheid teruggekeerd. Het Zweeds project aan diggelen geslagen en het federaal bestuur lam gelegd om toch maar een slechte internationale tekst te kunnen goedkeuren. Een akkoord over migratie dat feitelijk alleen in West-Europa concrete gevolgen kan hebben. Negatieve gevolgen, een bestendiging van de opengrenzenpolitiek waar bij de bevolking geen draagvlak voor bestaat.

Wij vroegen en vragen feitelijk alleen dat de EU eindelijk zou uitvoeren wat er mede op onze vraag beslist is: geen illegale inwijking meer en een menswaardige opvang van vluchtelingen in eigen regio. Het Marrakech-pact gaat daar lijnrecht tegen in. En daarvoor offert men de regering op. Begrijpe wie kan. Het is doodjammer.

Maar ik ben fier dat wij standvastig zijn gebleven. Want dit gaat niet over een detail, maar over de kern van onze overtuiging. Wij geloven in de waarden van de Verlichting die schragen wie wij zijn. En wij geloven dat deze identiteit een motor moet zijn van emancipatie voor iedereen die in Vlaanderen leeft.

Daarom zijn wij inderdaad heel kritisch over de Europese migratiechaos die dit verhaal ondermijnt. Maar wij zullen deze kritiek nooit omzetten in wrok tegen mensen. Integendeel, Vlaanderen biedt een warme thuis en alle kansen aan iedereen die samen met ons de toekomst wil maken.

We zijn dan ook fier dat we steeds meer nieuwkomers in onze rangen tellen die door alle verwijten heen de waarheid zien. Ik ga niet alle namen noemen, maar ik wil er 2 even voor het voetlicht halen. Want het zijn dames die weten waarover het gaat als we spreken over waarden van de Verlichting, dames die kunnen vertellen uit eigen ervaring hoe kostbaar die zijn. En we zijn verdomd fier dat ze hier vanavond bij ons staan: welkom Darya Safai, welkom Assita Kanko.

De kern van wat jullie bij ons brengt, is de essentie van ons politiek project. En daarover kunnen we geen compromissen maken, zelfs al zijn de gevolgen niet min. Onverwacht en ongewild moesten onze federale ministers hun werk opgeven. Ze hebben dat allemaal gedaan zonder zelfbeklag en aarzeling. Daarom doe ik mijn hoed af voor Jan, Theo, Johan, Sander en Zuhal. We zijn fier op jullie.

Maar we zijn ook fier op alle mensen die op jullie kabinetten werkten. Mannen en vrouwen die de afgelopen jaren meer dan eens 7 op 7 en desnoods 24 uur op 24 uur mochten slaven en draven. Om dan nu Kerstmis te moeten vieren met een C4 onder de boom. Ook aan hen zijn we grote dank verschuldigd.

En ze hebben het goed gedaan. Niks is perfect, maar we hebben binnen de Zweedse regering gedaan wat gedaan konden krijgen. En dat is heel wat. Niet alleen inzake het beheren van de migratiecrisis, maar ook sociaaleconomisch. De taxshift werd een serieuze taxcut. De koopkracht van de werkende bevolking is aanzienlijk gestegen. De private jobmotor draait op volle toeren, zeker in Vlaanderen. We verlaagden de vennootschapsbelasting. We realiseerden een noodzakelijke hervorming van de pensioenen. Het overheidstekort is flink gedaald en de schuldgraad gaat eindelijk weer duidelijk omlaag. Dat is echt niet niks. En inzake veiligheid hebben we in zeer moeilijke omstandigheden de omslag ingezet naar de uitbouw van een veiligheidscultuur met versterking van politie, inlichtingendiensten en defensie.

Ja, er is veel werk gedaan. Maar het werk is verre van af. En dat niemand zich vergist: het is onze ambitie om het werk verder te zetten. Wij willen blijven saneren en hervormen; wij willen de energietransitie vorm geven; wij willen een klimaatbeleid voeren zonder taboes, gebaseerd op evidentie en vooruitgangsgeloof; wij willen verder werken aan meer veiligheid en strijden tegen extremisme; wij willen mee gestalte geven aan een Europees migratiebeleid naar het Canadees model; en wij willen welzijn en welvaart versterken voor de groepen die het moeilijk hebben zoals de mensen die heel hun leven hebben gewerkt en het toch moeten stellen met een klein pensioen.

Onze ambitie om goed te besturen is niet weg. En daarom is onze grootste ambitie precies om het kader voor een goed, democratisch en stabiel bestuur structureel te verankeren. Het is tijd, tijd voor de omslag naar het confederalisme!

Vlamingen én Franstaligen hebben recht op een eigen bestuur, gestoeld op een meerderheid in hun eigen democratie. Laat ons daarvoor gaan. Gebruik ook bij ons de Grondwet niet als een wapen tegen de macht van het volk, maar zet samen met ons de zaken op orde.
Vlaanderen bewijst elke dag dat het kan. De Vlaamse regering heeft de nodige saneringen al lang gedaan. Net zoals Nederland realiseren wij een overschot op onze begroting. Vlaanderen investeert volop in welzijn, in onze economie, in onze infrastructuur. Niemand die denkt dat de volgende Vlaamse regering moeilijk te vormen zal zijn, laat staan dat Vlaanderen onbestuurbaar zou worden. We zijn in goede handen.

Laat ons daarom ook een grote dankuwel zeggen aan onze minister-president en aan zijn ploeg. Dank u Geert, Liesbeth, Ben en Philippe. Jullie doen het uitstekend.
En onze ambitie om verder te werken is torenhoog. Ik zal er maar één ambitie uithalen: wij moeten alles op alles zetten om de kwaliteit van ons Vlaams onderwijs te blijven verzekeren. Onderwijs dat het talent van alle kinderen ontgint, dat hen tot excellentie prikkelt en opleidt tot zelfbewuste, verlichte, Nederlandskundige Vlamingen die klaar zijn voor de arbeidsmarkt van morgen.

Beste Vrienden,
Dat zijn onze doelstellingen voor 2019. Alweer een verkiezingsjaar. Zal het ons lukken? Als ik de kranten lees, dan zou ik zeggen van niet. Maar als ik onze ledencijfers lees, dan zie ik dat wij groter zijn dan ooit tevoren. We sloten 2018 af met meer dan 46.000 N-VA’ers. En we zijn 2019 al begonnen met een pak nieuwe leden.

Dat verdient een feest!
De traditie wilt dat we dat feest aftrappen met een gast-DJ. En wie mijn toespraak heeft gevolgd, zal niet verrast zijn door de keuze. Het is een echte mijnwerkersdochter met Turks/Koerdische roots, een dame die bewezen heeft dat kansen grijpen en hard werken in Vlaanderen wordt beloond. Ik heb het natuurlijk over niemand anders dan Zuhal Demir!

Het bericht Nieuwjaarsspeech 2019 Bart De Wever verscheen eerst op Belg.be.

Organisaties trekken naar Raad van State tegen limiet asielaanvragen

Door Johan

asielaanvraag

Organisaties trekken naar Raad van State tegen limiet asielaanvragen

Sinds 22 november hanteert ons land een limiet van 50 asielaanvragen per dag. De voorbije weken kregen dan ook een dertig à veertig mensen per dag te horen dat ze geen asiel mochten aanvragen en moeten terugkomen. Sommigen onder hen moesten al tot tien keer terugkomen. Gisteren werden maar een twintigtal mensen binnengelaten bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Vandaag werd de deur gesloten voor een dertigtal mensen.

Doordat de overheid verhindert om asiel aan te vragen, hebben ze ook geen recht op opvang en belanden ze op straat. Onder hen ook niet-begeleide minderjarige vluchtelingen, gezinnen met kinderen en zieken.

‘Dat is onmenselijk, onaanvaardbaar én onwettelijk. Daarom stappen wij met een zevental ngo’s naar de rechter. We eisen dat ons land onmiddellijk de onwettige limiet op de asielaanvragen opheft. We verwachten de uitspraak binnenkort,’ zeggen de ngo’s.

De zeven organisaties die naar de rechter trekken zijn CIRÉ, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, La lique des droits de l’Homme, NANSEN vzw, La Platforme Citoyenne de Soutien aux Réfugiés, Dokters Van de Wereld en Artsen Zonder Grenzen.

De situatie op het terrein wordt elke dag meer schrijnend. Eind vorige week maakte de Kinderrechtencommissaris nog bekend dat al meer dan 200 niet-begeleide minderjarige vluchtelingen op straat gezet werden. Er is te weinig opvang voorzien voor hen. En het winterplan van Fedasil dat normaal start op 1 november, ging dit jaar nog niet van start. Niet-begeleide minderjarige vreemdelingen zijn kinderen en jongeren op de vlucht die hier alleen zijn zonder ouders of voogd. Ons land zet dus doelbewust kinderen en jongeren op straat en stelt hen bloot aan mogelijke uitbuiting en gevaarlijke situaties tijdens de nacht.

Daarbovenop is de Dienst Vreemdelingenzaken, waar mensen asiel moeten aanvragen, net verhuisd naar het Klein Kasteeltje in Brussel. Deze verhuis brengt heel veel chaos mee. Gisterenmorgen gingen de deuren maar een tiental minuten open. Het monitoringteam van Vluchtelingenwerk Vlaanderen zag dat een twintigtal mensen binnen mocht. Van een selectie op basis van kwetsbaarheid was geen sprake meer. Daardoor bleven vrouwen en kinderen, waaronder een baby van twee maanden, achter.

Het bericht Organisaties trekken naar Raad van State tegen limiet asielaanvragen verscheen eerst op Belg.be.

Veerle Baeyens stelt slimste beleidsploeg voor in Haaltert

Door Johan

bestuur haaltertVeerle Baeyens stelt “slimste” beleidsploeg voor in Haaltert

In de stijl van Eric Van Looy stelde burgemeester Baeyens in Hof ten Eede de nieuwe beleidsploeg voor. Met een aantal ludieke zinnen en een passend rijmpje kwamen in volgorde van aanstelling de nieuwe schepenen aan het woord.

Phaedra Van KeymolenEerste schepen Phaedra Van Keymolen (CD&V) beet met veel enthousiasme de spits af. Met ruimtelijke ordening, milieu en onderwijs kan Van Keymolen zich uitleven op bevoegdheden die nauw aansluiten bij haar professionele bezigheden. Haar kerntaken worden nog aangevuld met stedenbouw, energie, gemeentelijk structuurplan, omgevingsvergunningen, sociale woningbouw en huisvesting, huisvuil, hinderlijke inrichtingen en land- en tuinbouw. Van Keymolen krijgt bevoegdheden die nu worden uitgeoefend door Lisa Houtman en zal voor sociale woningbouw nog dicht moeten samenwerken met deze laatste.

Voor Laurent Volckaert (N-VA) komt begraafplaatsen, autopark en verzekeringen, kerkbesturen, sport en de belangrijke bevoegdheid van financiën in de mand.

Derde schepen Bart Ottoy (CD&V) nam uitgebreider het woord om stuk voor stuk zijn takenpakket toe te lichten. Met feestelijkheden, toerisme, markten, bibliotheek, cultuur, middenstand, handel en economie, emancipatiebeleid en tewerkstelling krijgt Ottoy zijn droombevoegdheden toebedeeld.

Bart WellemanNieuwkomer Bart Welleman (N-VA) moet aan de slag op de moeilijke thema’s openbare werken, verkeer en mobiliteit, groenvoorzieningen, openbare verlichting en nutsvoorzieningen. Welleman had duidelijk al nagedacht over zijn bevoegdheden en sprak al over herinrichting van straten en beheersen van verkeersstromen.

Tenslotte mocht Lisa Houtman (SP.a) de rij sluiten. Houtman mag de vroegere functie van OCMW-voorzitter een nieuwe invulling geven als schepen van sociale zaken en welzijnsbeleid. Daarnaast gaat gezin en kinderopvang en senioren naar de socialiste. Lisa Houtman trok een streep onder het verleden van de voorbije twee jaar en keek vooruit en mocht al vaststellen dat de bedeling van sociale maaltijden in december en januari in het gedrang zou komen. Meteen werk aan de winkel voor schepen Houtman om crisismanagement toe passen en een oplossing te zoeken voor de minst bedeelden in de samenleving.

Alle leden van de nieuwe meerderheid mochten één voor één zichzelf kort voorstellen.

Paulette LoozeHeel bijzonder – Kervers gemeenteraadsvoorzitter Paulette Looze gaf meteen een primeur en kondigde aan dat er na de openbare zitting van de gemeenteraad een vragenhalfuurtje van de burger komt. Burgers zullen aan de burgemeester, schepenen en gemeenteraadsleden vragen kunnen stellen. De weg naar participatie wordt ingeslagen door de nieuwe meerderheid.

Huidig burgemeester Veerle Baeyens komt opnieuw aan het hoofd van het college van burgemeester en schepenen. Naast haar evidente bevoegdheden (burgerlijke stand, bevolking, kieszaken, militie, veiligheid, personeel) neemt zij participatie en communicatie voor haar rekening. Jubilea, jeugd, speelpleinwerking en IT maken haar pakket volledig. Burgemeester Baeyens wil haar ploeg activeren en laten samenwerken in toekomstige projecten.

De meerderheid van N-VA, CD&V en SP.a durfde al verder kijken dan de komende zes jaar nu ze elkaar gevonden hebben in een nieuwe coalitie.

Met hun voorstelling plaatsten de toekomstige schepenen hun accenten en gaven ze een aanzet voor het toekomstige bestuursakkoord. Burgemeester Baeyens verklaarde dat ze zal rekening houden met de memoranda van Unizo, Natuurpunt en andere middenveldorganisatie om vorm te geven aan het bestuursakkoord.

persvoorstelling haaltert 2018

Het bericht Veerle Baeyens stelt slimste beleidsploeg voor in Haaltert verscheen eerst op Belg.be.

Haaltert verkiezingen 2018 – Hoe deed Open&Liberaal het in Haaltert?

Door Johan

gina verbestel Open&Liberaal

Hoe deed Open&Liberaal het in Haaltert?

Haaltert verkiezingen onder de loep, de Onbestuurbare fileert verder.

Campagne
De jury heeft niet lang moeten beraadslagen. De prijs voor vreemdste campagne gaat met grote voorsprong naar Open&Liberaal (O&L).
O&L probeerde zichzelf in de markt te zetten met het thema “geluk”. Een nobel doel waar iedereen naar streeft, maar net iets te zweverig om een volledige campagne aan op te hangen. Het wordt dus helemaal creepy als de persoonlijke belevingswereld van de leidster wordt binnengeloodst in een verkiezingscampagne. Als finale krachtoer slaagde Gina Verbestel erin om toch 24 volgelingen te verzamelen zodat ze nog kon uitpakken met een volledig lijst. Geen sinecure voor een partij in vrije val.

De partij van Verbestel betrad als laatste grote partij het slagveld met een aantal onduidelijke affiches met kindertekeningen op straatborden. Het campagnemateriaal van O&L beperkte zich tot één folder – op zich geen slechte zaak – en een aangewaaid wit T-shirt om op evenementen mee te verschijnen.

In het verkiezingsdebat, tenslotte, maakte Verbestel een aantal pijnlijke uitschuivers en viel ze op door haar stilzwijgen in de debatrondes.
Verbestel deed het niet goed in de campagne, maar of dat de echte reden is waarom ze zwaar werd afgestraft door de kiezer valt te betwijfelen.

De cijfers
In 2012 kon Gina Verbestel nog de sympathy vote binnenhalen. Ze werd de naamstemmenkampioen en triomfeerde met 4 zetels in de gemeenteraad. Ze loodste O&L de coalitie binnen om daarmee haar vroegere partijgenoten van VLD-CL lik op stuk te geven. Zes jaar later is het effect volledig uitgewerkt.

81% van de kiezers van O&L bracht een naamstem uit en in 64% van de gevallen ging die stem ook naar Gina Verbestel. De andere kandidaten op de lijst komen zelfs niet om het hoekje piepen. O&L werd met dit resultaat echt een éénvrouwspartij.

Het signaal van de kiezer aan O&L was niet mis te verstaan. De partij ging erop achteruit met 9% tot een schamele 7,64% van de stemmen. Hiermee verloren deze liberalen maar liefst 52% van hun kiespubliek.

De fractie
De complete ondergang van O&L zorgt ervoor dat Gina Verbestel als enige vertegenwoordiger van haar partij moet plaatsnemen op de oppositiebanken.
Kan dossiervreetster Verbestel zich nog opladen om de strijd aan te gaan met haar vroegere coalitiegenoten of komt er een einde aan haar politieke carrière en gunt zij haar (erf)opvolger een plaatsje in de gemeenteraad?

Het bericht Haaltert verkiezingen 2018 – Hoe deed Open&Liberaal het in Haaltert? verscheen eerst op Belg.be.

Haaltert verkiezingen 2018 – Hoe deed SP.a het in Haaltert?

Door Johan
Lisa Houtman en Johan Souffriau
Lisa Houtman en Johan Souffriau

Hoe deed SP.a het in Haaltert?

Haaltert verkiezingen onder de loep, de Onbestuurbare fileert verder.

Campagne
De Haaltertse socialisten leverden een campagne af die sterk in de lijn lag van de nationale partijlijn met een grote klemtoon op de bevoegdheden van huidig schepen Lisa Houtman. Het was een tocht met weinig grote pieken of dalen. Als kleine partij was de partij geen grote aanwezigheid in het straatbeeld toebedeeld, maar de socialistische kandidaten probeerden zich wel te laten opmerken op allerlei evenementen al was de berusting in waarschijnlijk verlies vooraf wel al ingecalculeerd. Grote ambities inzake mandaten werden niet expliciet uitgesproken door Houtman en de haren.

Na het afhaken van Astrid De Winne kwam het volle gewicht van de campagne op de schouders van Houtman terecht al kreeg ze daarbij wel de nodige ondersteuning van vader Eric die de lijstvorming in goede banen leidde. Het bleef schrapen tot de limiet om de lijst op orde te krijgen en dat bleef niet zonder gevolgen. Met drie familieleden op de lijst werd het eerder Lijst Houtman.

De cijfers
Nog slechts 8% van de Haaltertse kiezers geeft zijn stem aan SP.a, een daling met 4,7% ten opzicht van 2012. Een verlies van 35% van de kiezers geeft de enorme achteruitgang beter weer. Het resultaat oogt dan ook niet zo fraai voor SP.a met nog maar twee verkozenen in de gemeenteraad.

Bijna 31% van de socialistische kiezers deelde een kopstem uit. Een traditie. Als er dan toch een rood bolletje achter de naam werd gekleurd, gebeurde dat in 73% van de gevallen bij Lisa Houtman. Elke andere kandidaat komt ver achter Houtman qua personificatiegraad. Voor een kleine partij als SP.a een groot probleem. Houtman is de scorende spits van een kleine ploeg onderaan de rangschikking. De partij heeft dringend nood aan verbreding met een aantal sterke kandidaten, maar heeft alvast de trend niet mee in Vlaanderen.

De fractie
Lijst Houtman, dus. Huidig schepen Lisa Houtman geraakte makkelijk door de selectie van de kiezer en mag opnieuw zetelen in het schepencollege. SP.a is de derde noodzakelijke partner om een stabiele meerderheid tot stand te brengen en de loyauteit van de partij wordt door N-VA beloond met één belangrijk mandaat in het schepencollege. Alle bevoegdheid in zogenaamde persoonsgebonden materies gaan naar Houtman. Naast het welzijn van de mens krijgt schepen Houtman de nieuwe bevoegdheid van dierenwelzijn.

Tweede rechtstreeks verkozene is Eric Houtman die onmogelijk kan zetelen in de gemeenteraad omwille van onverenigbaarheid door familiale banden. Hij moet genoodzaakt plaatsmaken voor eerste opvolger Johan Souffriau die dankzij zijn tweede plaats op de lijst kan zetelen in de gemeenteraad. Zoals voor elk gemeenteraadslid : rapport binnen zes jaar met af en toe een tussentijdse evaluatie.

Het bericht Haaltert verkiezingen 2018 – Hoe deed SP.a het in Haaltert? verscheen eerst op Belg.be.

Haaltert verkiezingen 2018 – Hoe deed Vlaams Belang het in Haaltert?

Door Johan
Pieter De Spiegeleer Pieter De Spiegeleer facebook
Pieter De Spiegeleer – Foto facebook

Hoe deed Vlaams Belang het in Haaltert?

Haaltert verkiezingen onder de loep, de Onbestuurbare fileert verder.

Campagne
Vlaams Belang liep zeker niet voorop als het ging om campagnevoeren. De sporadische folder, het occasionele kaartje of het verdwaalde straatbord plaatsten Vlaams Belang zeker niet in the picture. Een gevolg van een onvolledige lijst? Of blijft de gêne van de kiezer om zich te outen als aanhanger van een partij die door de andere partijen naar de buitenrand van de democratie wordt geduwd?

Waar andere partijen zwaar hadden ingezet op sociale media bleef het bij Vlaams Belang nog allemaal low profile.
Op evenementen moest men wel moeite doen om lijsttrekker Pieter De Spiegeleer niet tegen het lijf te lopen. De Spiegeleer, die zich op het debat als zeer gematigd profileerde en handig fietste rondom het migrantenthema.

Vlaams Belang scoorde goed, maar de dijkbreuk zoals in Ninove, Denderleeuw of Aalst kwam er niet. Zonder kiezersonderzoek moeilijk te achterhalen of de winst van N-VA hiermee te maken had of dat andere factoren de steile opgang van Vlaams Belang hebben afgeremd.

De cijfers
Pieter De Spiegeleer had zeker op één zetel gerekend, droomde stiekem van twee zetels en mocht op verkiezingsavond zeker zijn van drie zetels in de gemeenteraad. Met bijna 12% van de Haaltertse kiezers in de achterzak komt Vlaams Belang als één van de overwinnaars uit de stembusslag. Hijzelf geniet het vertrouwen van 68% van de kiezers van zijn partij.

Over een vergelijkingspunt met 2012 beschikken we niet omdat de partij toen niet deelnam aan de race. In 2006 bezetten, toen ook, drie Vlaams Belangers een zitje in de gemeenteraad.
Vlaams Belang broedt op een groter kiezerspotentieel. Naast de bus voor de gemeenteraadsverkiezingen mocht de kiezer ook een stembiljet droppen in de bus voor de provincieraadsverkiezingen. Op niveau “gemeente Haaltert” leverde dat een andere uitslag op dan de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. In een identieke kieskring haalt Vlaams Belang 20% van de stemmen binnen.

De fractie
Trekt – vermoedelijk – fractieleider Pieter De Spiegeleer de lijn door en gaat hij andere thema’s bespelen dan het loutere identitaire en de veiligheidsthematiek?
In het zog van De Spiegeleer komt hardliner Jan Schelfout in de gemeenteraad. Op facebook haalt hij af en toe stevig uit met rechts. Benieuwd hoe dat zich vertaalt in de raadszaal?
Tenslotte vervolledigt nobele onbekend Anita De Bruyn de fractie.

Voor de andere partijen wordt het afwachten hoe Vlaams Belang zich gaat opstellen in de gemeenteraad.

Het bericht Haaltert verkiezingen 2018 – Hoe deed Vlaams Belang het in Haaltert? verscheen eerst op Belg.be.

Haaltert verkiezingen 2018 – Hoe deed CD&V het in Haaltert?

Door Johan

Hoe deed CD&V het in Haaltert?

Haaltert verkiezingen onder de loep, de Onbestuurbare fileert verder.

Campagne
De mooiste campagne – en ongetwijfeld ook de duurste – werd gebracht door CD&V. De glossy magazines met veel foto’s en weinig tekst zullen een ferm gat in de partijkas hebben geslagen. De verjongde ploeg straalde eenheid en gezelligheid uit en vooral de goesting om deel te nemen aan de macht. CD&V stond er voor het sinds lang als team.
De lijsttrekster en de jonge voorzitter hadden de regie strak in handen genomen om elke misstap uit te sluiten. De facebookpagina werd opgeleukt. De website kreeg inhoud met een uitgewerkt partijprogramma. Het viel wel op dat CD&V, in vergelijking met pakweg N-VA of Centrumlijst, minder straatborden had. Toen al een teken aan de wand?

Phaedra Van Keymolen bracht het er goed vanaf op het debat met gevatte tussenkomsten. Ze zoog de aandacht naar zich toe en sprak ongegeneerd de ambitie uit om Veerle Baeyens van de troon te stoten.

Liep dat even anders af…

De cijfers
CD&V verliest op alle fronten. De volkspartij van weleer wordt de kiezer gereduceerd tot een derderangspartij met nog maar slechts 16% van de stemmen. Ze zag 21% van haar kiezers andere oorden opzoeken. Met amper vier zetels in de gemeenteraad zakt CD&V tot een historisch dieptepunt.

De kiezers van CD&V kleuren graag rode bolletjes. In meer dan 86% van de gevallen wordt er een naamstem uitgebracht, maar lijsttrekster Van Keymolen kreeg weinig vertrouwen van haar eigen publiek. Slechts 52% van de CD&V-kiezers schaarde zich achter de kopvrouw en daarmee doorbreekt ze niet de symbolische grens van meer dan 1000 naamstemmen.

De fractie
De vernieuwing en verjonging van de lijst voltrok zich niet in de uitslag van de verkiezingen. De christendemocraten brengen amper vernieuwing in de gemeenteraad. Drie van de vier raadsleden zien we terug uit de lopende legislatuur en het vierde raadslid, Daniël Vandendriessche, keert terug van lang weggeweest.

Haaltert Daniel VandendriesscheVandendriessche zou plaatsvervangend gemeenteraadsvoorzitter worden bij afwezigheid van Paulette Looze. Hij brengt alleszins kennis en ervaring mee. Raadslid Nancy Van Landuyt zal beter moeten doen vanaf januari 2019 dan haar historisch optreden op de gemeenteraad met het sprookjesverhaal over de bomen in het Warandepark. Zeer geschikt voor Ketnet Junior, net iets minder voor een gemeenteraad. Durft de partij haar fractievoorzitterschap toekennen?

Eindelijk, na de barre tocht door de woestijn. Eindelijk, een bestuursmandaat voor Phaedra Van Keymolen. Niet dé droomjob, maar wel bevoegdheden die dicht bij haar interessesfeer liggen. Ze krijgt, onder meer, milieu, ruimtelijke ordening en duurzaamheid om zich de komende zes jaar in uit te leven als schepen.

Naast schepen van cultuur en bibliotheek mag Bart Ottoy zich voortaan feestschepen noemen. Zou dit ook binnen zijn interessesfeer liggen?

Toch kan CD&V niet tevreden zijn met louter deelname aan de macht want de partij deed het echt niet goed in vergelijking de voorgaande verkiezingen. Er zal heel wat “soul searching” nodig zijn om te leren uit dit débacle. Uitkijken of de partij de rug kan rechten de komende zes jaar en kan standhouden tegenover het overwicht van N-VA en orkaan Veerle.

Het bericht Haaltert verkiezingen 2018 – Hoe deed CD&V het in Haaltert? verscheen eerst op Belg.be.

❌