[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Gisteren — 22 Juli 2019Metro : must read

“Donderdag wordt mogelijk warmste dag ooit in België”

Door Aaron Verbrugghe

Het is mogelijk dat we donderdag de warmste dag ooit krijgen in ons land, zegt weerman Frank Deboosere op Twitter. Het KMI verwacht die dag temperaturen tot 37 graden. Dat zou dus meer zijn dan het record van 36,6 graden Celsius dat in 1947 in Ukkel werd opgetekend. Deboosere merkt wel op dat de manier van meten de voorbije decennia is gewijzigd en vergelijken dus niet evident is.

“De waarnemingsinstrumenten en -methodes zijn in de 21ste eeuw niet meer dezelfde. En de waarnemingsomgeving is ook helemaal veranderd. Al die wijzigende omstandigheden maken het heel moeilijk om een eenvoudig lijstje op te stellen”, klinkt het. De op één na warmste dag ooit in België was 19 juli 2006, met een maximumtemperatuur van 36,2. De manier van meten was toen al gelijkaardig aan die van vandaag.

Drinkwater in wagen

Pechverhelper Touring vraagt aan de weggebruikers om hun voorzorgen te nemen tegen de aangekondigde hitte. Dat geldt zowel voor voertuigbestuurders en hun voertuig als voor fietsers. “Ieder jaar stellen we vast dat vele pechvogels niets te drinken hebben in de wagen. Terwijl het met deze temperaturen absoluut noodzakelijk is om niet alleen de wagen te koelen, maar ook het lichaam”, aldus Touring.

De temperatuur in een stilstaand voertuig stijgt na 30 minuten al tot 46 graden bij 30 graden buitentemperatuur. Na een uur is dat al 56 graden, waarschuwt Touring. “Vooral bij jonge kinderen is de kans op uitdroging reëel. Dehydratatie heeft een negatief effect op het reactievermogen en de alertheid, niet alleen voor voertuigbestuurders, ook voor fietsers”, klinkt het. Touring raadt ook aan om bij het starten met de auto niet meteen de airco op te zetten, maar eerst de cabine af te koelen door een aantal minuten met de vensters open te rijden.

Het bericht “Donderdag wordt mogelijk warmste dag ooit in België” verscheen eerst op Metro.Dimitri Vegas krijgt eigen personage in ‘Mortal Kombat 11’

Door Silke Vandenbroeck

Binnenkort kan je met Dimitri Vegas, van het bekende dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike, flinke klappen uitdelen in het ‘Mortal Kombat 11’-videospel. De Antwerpenaar stond model voor het personage ‘Sub Zero’. Dat maakte de dj zelf bekend tijdens zijn set op Tomorrowland.

Het is niet de eerste keer dat Dimitri Vegas een samenwerking aangaat met het spelformat. Eerder remixte hij samen met zijn broer Like Mike en het Nederlandse dj-duo Bassjackers de soundtrack van het originele spel.

Foto Sony

Gratis download

‘Sub Zero’ is beschikbaar als gratis download voor iedereen die in het bezit is van het spel op 22 augustus.

Het bericht Dimitri Vegas krijgt eigen personage in ‘Mortal Kombat 11’ verscheen eerst op Metro.


VIDEO. Koppel aan zwembad wordt aangevallen door mysterieus dier

Door Janne Vandevelde

Na het bekijken van deze video zal je twee keer nadenken vooraleer je nog eens ontspant aan het zwembad. Op beelden van een bewakingscamera zie je hoe een koppel rustig geniet in Zimbabwe. Wie goed oplet ziet echter links onderaan een reptiel in beeld verschijnen. Het zou om een kaaiman gaan, maar dat is niet helemaal duidelijk. In geen tijd duikt het beest het water in en gaat het de confrontatie met het koppel aan.

De man kruipt snel uit het water, maar zijn vriendin blijft achter. Ze zwemt naar de overkant, maar de kaaiman vindt dat ze duidelijk niet snel genoeg uit het zwembad gaat en zet zijn tanden in haar been…

Bron: Zita.be

Het bericht VIDEO. Koppel aan zwembad wordt aangevallen door mysterieus dier verscheen eerst op Metro.IN BEELD. Jarige prins George poseert trots in voetbaltruitje

Door Janne Vandevelde

Kleine prinsjes worden groot, en dat geldt ook voor de Britse prins George. De oudste zoon van prins William en Kate Middleton wordt vandaag zes jaar.

Die verjaardag wou het Britse koningshuis niet zomaar aan zich laten voorbijgaan. Prins George mocht poseren voor de lens van zijn mama in de tuin van Kensington Palace, hun woonplaats in Londen. Voor de gelegenheid trok de jonge prins niet zijn gebruikelijke hemdje aan, maar een voetbaltruitje van de nationale ploeg. Opvallend, de jongen mist een tand op de foto’s, maar dat houdt zijn stralende glimlach niet tegen.

Het bericht IN BEELD. Jarige prins George poseert trots in voetbaltruitje verscheen eerst op Metro.


‘Flikken’-actrice gearresteerd op Tomorrowland voor dealen

Door Silke Vandenbroeck

Op Tomorrowland is afgelopen weekend de Nederlandse actrice Imanuelle Grives gearresteerd.  Ze had verschillende soorten drugs bij zich en bij een huiszoeking op haar verblijfplaats werden nog hoeveelheden aangetroffen. Volgens de verklaring van de 34-jarige Nederlandse was ze zich aan het voorbereiden op een rol.

Grives is bekend van onder meer Flikken Maastricht en Flikken Rotterdam. Ze werd op het terrein van Tomorrowland betrapt met verschillende soorten drugs die gebruikershoeveelheden overschreden, waaronder xtc, cocaïne, cannabis en MDMA. Ook in de Airbnb waar de vrouw verbleef, werden drugs gevonden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Stampen op de grond, handjes in de lucht! Tomorrowland, here I come! 💃🏾 ✨ 🌷 🌈 🥰 🧜🏾‍♀️ 😎 🦄

Een bericht gedeeld door Imanuelle Grives (@imanuelleg) op

Acteerrol

Maandag werd Grives voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Ze ontkende niet dat ze drugs wilde verkopen en verklaarde dat ze zich wou voorbereiden op een acteerrol. De onderzoeksrechter besliste haar aan te houden, voorlopig blijft ze dus opgesloten.

Het bericht ‘Flikken’-actrice gearresteerd op Tomorrowland voor dealen verscheen eerst op Metro.


Shelving is de nieuwste trend in datingland

Door Janne Vandevelde

We kunnen de datingtrends amper bijhouden. Na firedooring, gatsbying en sneating, heb je nu ook ‘shelving’, waarbij je thuis in de zetel met op verschillende datingapps chat, maar geen tijd hebt om daadwerkelijk af te spreken.

We hebben het steeds drukker en dat heeft ook invloed op ons datingleven. Naast een drukke job, hebben we familie en vrienden die we aandacht moeten geven en ook nog enkele hobby’s. Bovendien is het erg gemakkelijk om te daten via allerlei apps. Je kan swipen op weg naar je werk, tijdens het koken en zelfs op het toilet.

Wanneer je het enkel houdt bij chatten op datingapps, doe je aan ‘shelving’. Op het moment dat je crush vraagt om af te spreken, vind je geen enkel gaatje in je agenda. Jullie beslissen dan maar om elkaar te zien in “een rustigere periode”, maar uiteindelijk komt het er niet van.

Klinkt dit jou bekend in de oren? Sommige mensen hebben het daadwerkelijk te druk om af te spreken, maar als je love interest telkens zijn of haar drukke agenda als excuus gebruikt, dan is die persoon schuldig aan ‘shelving’. Pas dus op voor gesprekspartners met bindingsangst!

Bron: Het Laatste Nieuws

Het bericht Shelving is de nieuwste trend in datingland verscheen eerst op Metro.Donderdag misschien heetste dag ooit: “Slecht nieuws voor hooikoortspatiënten”

Door Janne Vandevelde

Deze week wordt het puffen geblazen. Donderdag wordt misschien wel de heetste dag ooit in ons land sinds het begin van de metingen in 1833, met temperaturen tegen de 40 graden. Vooral hooikoortspatiënten gaan een zware week tegemoet. Door de hitte worden de allergische klachten immers nog erger.

Nu het graspollenseizoen ten einde komt, worden de allergische klachten minder. Positief toch? Helaas is de lijdesnweg van hooikoortspatiënten nog niet gedaan, want nu begint de bijvoet te bloeien, ook een plant die hooikoortsklachten veroorzaakt.

Bijvoetplant

Alsof dat nog niet erg genoeg is, zorgt de combinatie van een bloeiende bijvoet en de hoge temperaturen ervoor dat de allergische reacties verergeren. Zo krijgen mensen met aandoeningen aan de luchtwegen nog meer klachten. Ook hooikoortspatiënten doen er goed aan extra zakdoeken en oogdruppels in te slaan. De pollen blijven bovendien in de lucht ronddwarrelen omdat er zeker tot vrijdag geen regen wordt voorspeld.

Volgens Nature Today staan de bijvoetplanten er dit jaar goed voor. Door het warme weer kunnen ze zich extra snel ontwikkelen waardoor veel planten tegelijk gaan bloeien en er veel pollen in de lucht komen. Hooikoortspatiënten zullen nog even geduld moeten hebben, maar na 18 augustus zijn de meeste bijvoetplanten uitgebloeid.

Bron: Metro Nederland

Het bericht Donderdag misschien heetste dag ooit: “Slecht nieuws voor hooikoortspatiënten” verscheen eerst op Metro.‘Love Island’ Chey is niet welkom in chatgroepje van deelnemers: “Ik wil haar niet toevoegen”

Door Janne Vandevelde

Chey, de Nederlandse met opvallende krullen, heeft zich niet populair gemaakt tijdens het datingprogramma ‘Love Island’. Zowel de kijkers als de andere deelnemers konden het niet goed met haar vinden. Die onpopulariteit gaat nu zelfs zo ver dat Chey niet welkom is in het chatgroepje van de deelnemers.

Vooral Sebastiana had het niet zo begrepen op Chey. Ook na het programma moeten de twee niets van elkaar weten. Chey zit zelfs als enige kandidaat niet in het chatgroepje van de andere deelnemers.

In het Nederlandse programma ‘Love Check-up’ deed Sebastiana haar boekje open over de bewuste chatgroep zonder Chey: “Chey was altijd aan het praten over hoe ze gesponsord kon worden en twijfelde aan de redenen waarom sommige mensen in de villa waren”, vertelt Sebastiana. De andere kandidaten stoorden zich daaraan en voegden haar dus niet toe aan het groepje. Sebastiana maakte nog eens duidelijk dat zij niet van plan is haar bij de gesprekken te betrekken. “Iemand anders moet haar maar toevoegen. Ik doe het niet.”

Bron: Het Laatste Nieuws

Het bericht ‘Love Island’ Chey is niet welkom in chatgroepje van deelnemers: “Ik wil haar niet toevoegen” verscheen eerst op Metro.


Verjaardagsfeestje in stijl: ook dit was Tomorrowland

Door Silke Vandenbroeck

Tomorrowland is afgelopen weekend begonnen met de festiviteiten ter ere van zijn vijftienjarig bestaan. Hoog tijd dus om als leek kennis te maken met de ‘madness’. Een verslag van mijn eerste maagdelijke stapjes in het magische universum van het grootste dancefestival ter wereld.

Het dance-evenement in Boom staat vooral bekend om zijn boenkeboenke-muziek en als plek waar de drank en drugs hoogtij vieren. Dit jaar experimenteerde TML zelf meer dan ooit, door verschillende buitenbeentjes op het programma te zetten. En als je jarig bent, mag het al eens iets meer zijn.

Lederhosen en polonaises

Mijn eerste halte op Tomorrowland was geheel onverwacht de Moose Bar, een plek met een zeer hoog après-skigehalte. Op het moment dat de hut afgesloten werd – wegens te veel geïnteresseerden – kon ik nog nét binnenglippen voor het ambiance-concert van het weekend: De Romeo’s. Gunther Levi, Chris Van Tongelen en Davy Gillis zagen het helemaal zitten in hun lederhosen en maakten er vanaf de eerste seconde een broeierig feestje van. Het bier vloeide rijkelijk, er werd vals meegebruld en de polonaises zwierden alle kanten uit. Als mensen dan ook nog eens op de tafels gaan dansen, weet je dat het helemaal goed zit.

Facebook / De Romeo’s

Trippen doorheen de ruimte

Na de nodige acclimatisatie was ik klaar om de madness helemaal te omarmen met Eric Prydz in de Freedom Stage. Tomorrowland is in zijn geheel een visueel spektakel en dat had deze Zweed zeer goed in zijn oren geknoopt. Speciaal voor het grootste dancefestival ter wereld had hij een technologisch hoogstandje meegebracht. De dj liet even op zich wachten, wat resulteerde in boegeroep, maar kan je het de man kwalijk nemen? Prydz zorgde afgelopen vrijdag met zijn ‘Holosphere’ namelijk voor een wereldpremière. Tussen de tientallen smartphoneschermpjes door zag ik hoe hij vanuit een gigantische lichtgevende bol aan zijn knopjes draaide en een spervuur aan 3D-hologrammen op een uitzinning publiek afvuurde. Het leek wel alsof we allemaal samen een trip maakten doorheen de kosmos. Een absolute aanrader voor wie komend weekend volledig uit zijn dak wil gaan.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

This is how we open EPIC 6.0 HOLOSPHERE… #tomorrowland @tomorrowland

Een bericht gedeeld door Eric Prydz (@ericprydz) op

Selfies

Ook Paris Hilton beleefde zondag haar Tomorrowlanddebuut. De hotel-erfgename weet als geen ander hoe ze in de schijnwerpers moet staan en dat was op het Lotus-podium niet anders. Vanaf het moment dat de Amerikaanse het podium betrad, lag de wei aan haar voeten. Ze wist het publiek niet alleen te entertainen met haar verschijning, ze kon vriend en vijand ook overtuigen met een knaller van een set, ondanks haar dwangmatige drang om selfies te nemen en te playbacken. Een ‘Kat Kerkhofsje’ heeft ze ons alleszins niet gelapt.

Belga / D. Pintens

Het feestweekend werd afgesloten met een grote verjaardagsviering op de mainstage. Uit haar hoed toverde de organisatie opnieuw oudgedienden Dimitri Vegas & Like Mike en Steve Aoki, wat resulteerde in een klassiek slotspektakel voor mijn ietwat atypische passage op de ‘Efteling voor electroliefhebbers’.

Silke Vandenbroeck

Het bericht Verjaardagsfeestje in stijl: ook dit was Tomorrowland verscheen eerst op Metro.


Stan Van Samang wordt voor de tweede keer papa

Door Janne Vandevelde

Opnieuw babygeluk voor Stan Van Samang. De veertigjarige zanger en acteur, bekend van hits als ‘Een ster’ uit ‘Liefde voor muziek’, heeft zelf op Instagram aangekondigd dat hij in januari voor de tweede keer papa wordt.

“In januari word ik grote broer. Binnenkort met vier dus. BAM!” Van Samang kondigde de komst van zijn tweede kindje aan met een foto van zijn zoontje Lenny (2). Hij verwacht de nieuwe spruit met zijn vriendin Barbara, met wie hij al zestien jaar een relatie heeft.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Ik heb het alvast genoteerd; in januari word ik grote broer. Binnenkort met 4 dus. BAM! #lennylove

Une publication partagée par Stan Van Samang (@stanixvansamix) le

Het bericht Stan Van Samang wordt voor de tweede keer papa verscheen eerst op Metro.BIZAR. Canadees betaalt 750.000 euro voor sneakercollectie

Door Silke Vandenbroeck

Een Canadese zakenman heeft op een veiling een fortuin uitgegeven aan een sneaker-collectie. Met zijn bod van 750.000 euro kreeg investeerder Miles Nadal 99 van de 100 paar uit een collectie in handen.

Volgens veilinghuis Sotheby’s behoren de Nike-, Adidas-, en Air Jordan-schoenen tot de zeldzaamste schoenen ooit gemaakt door de merken. De collectie bevat schoenen die je nooit in de winkel kunt vinden. Zo zit er een van de vijf Air Jordan-paren bij die zijn gemaakt toen honkbalicoon Derek Jeter van topclub New York Yankees met pensioen ging in 2017.

Back to the Future II

De zakenman is ook in het bezit van 1 van de 86 paar van de bijzondere, zelfstrikkende schoenen die Nike in 2016 op de markt bracht als saluut aan de populaire sciencefictionfilm Back to the Future II uit 1989.

Het bericht BIZAR. Canadees betaalt 750.000 euro voor sneakercollectie verscheen eerst op Metro.


BIZAR. Graffiti-artiest verft heel dorp vol om “jongeren aan te trekken”

Door Quentin Soenens

Een afgelegen dorpje aan de voet van een bergketen in Taiwan heeft er een attractie bij: graffiti-artiest Wu Tsun-hsien wil de Instagram-generatie naar het gehucht Ruan Chiao lokken door alle gebouwen te versieren met kleurrijke tekeningen.

“In dit dorp stikt het van de bejaarden”, zucht de 55-jarige Wu Tsun-hsien. Hij legt aan het Franse persagentschap AFP uit hoe het gros van de jongeren – waaronder ook zijn eigen kroost – is uitgeweken naar de stad, waardoor de ouderen eenzaam achterbleven.

De kunstenaar merkte tegelijk hoe zijn creaties jonge bezoekers naar het dorp lokten, tuk op een leuke selfie in een uniek decor. Al snel zag hij brood in de graffiti-business, en zo ging de bal aan het rollen. Intussen is elke dorpsgevel versierd met kleurrijke kunstwerken, die hordes Instagram-toeristen aantrekken. Het dorp staat nu op de kaart als trekpleister in de regio.

Wuh in opperste concentratie
AFP / S. Yeh

Graffitidorpen: een opkomend fenomeen

De meeste taferelen tonen traditionele gelukssymbolen, maar af en toe sluipt ook sociale en politieke kritiek in de werken, zoals op het in Taiwan recent gelegaliseerde homohuwelijk – waar Wu tegenstander van is -, de behandeling van ouderen in de huidige consumptiemaatschappij, de perverse invloed van computers, tv en smartphones op onze samenleving en de gebrekkige actie tegen de klimaatproblematiek.

Elk gebouw werd voorzien van een kleurrijk verflaagje.
AFP / S. Yeh

Wu is niet de enige Taiwanees die zijn dorp volschilderde om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan: Taiwan telt een zestal ‘graffitidorpen’ die dezelfde strategie hebben gehanteerd in een poging om wat leven in de uitgestorven brouwerij te brengen.

Zoals vele geïndustrialiseerde regio’s in het Verre Oosten heeft Taiwan te kampen met een ware leegloop op het platteland richting de steden. Eén van de oorzaken is de economische transformatie van het land in de afgelopen decennia. Ook de toenemende vergrijzing van de populatie speelt de landelijke regio’s parten. Dorpsbewoners sterven, waarna hun huis leeg komt te staan en maar zelden een overnemer gevonden wordt.

Het bericht BIZAR. Graffiti-artiest verft heel dorp vol om “jongeren aan te trekken” verscheen eerst op Metro.BIZAR. Man ontdekt dat hij afschrikfoto is op sigarettenpak

Door Karsten Quix

Een Albanees kwam voor een onprettige verrassing te staan toen zijn zoon thuis kwam met een pakje sigaretten. Daarop stond een afschrikfoto waar hij zelf op was afgebeeld. De man had daar nochtans geen toestemming voor gegeven.

De afbeeldingen zijn van de anonieme man zijn geamputeerde been. Die verschenen op pakjes sigaretten als de welbekende afschrikfoto’s om mensen te waarschuwen voor de gevolgen van roken. Naar eigen zeggen heeft de Albanees – woonachtig in het Franse Metz – hier geen toestemming voor gegeven.

De man stelt bovendien dat hij zijn been helemaal niet moest laten amputeren vanwege het roken. De amputatie is een gevolg van aanslag in Albanië, zo beweert hij zelf tegenover de BBC.

Prothese

De man kwam erachter dat hij op de pakjes stond afgebeeld, nadat zijn zoon sigaretten kocht in Luxemburg. De foto zou genomen zijn om te onderzoeken of hij in aanmerkingen kwam voor een prothese. “Ongelooflijk dat iemand zichzelf op een pakje sigaretten terugvindt zonder toestemming te hebben gegeven”, stelt zijn advocaat.

De Europese Commissie is binnen de Europese Unie verantwoordelijk voor de verspreiding van pakjes met dergelijke foto’s. De advocaat heeft dan ook daar aangeklopt. Ook gaan ze onderzoeken waarom het ziekenhuis de foto’s heeft vrijgegeven.

 

Het bericht BIZAR. Man ontdekt dat hij afschrikfoto is op sigarettenpak verscheen eerst op Metro.Opnieuw ontploffingen in Antwerpen

Door Silke Vandenbroeck

In de Marsstraat in het Antwerpse district Berchem is er maandagochtend een explosie geweest. Zes voertuigen en twee gevels raakten daarbij beschadigd. Er wordt nog onderzocht of het zou gaan om een granaat. 

Om 3.11 uur kreeg de politie een oproep voor een ontploffing in de Marsstraat. Volgens de eerste vaststellingen waren er twee ontploffingen op de stoep. Daarbij was er blikschade aan zes wagens, er brandden geen voertuigen uit. Twee gevels raakten licht beschadigd. Naast de politie en de brandweer kwam ook ontmijningsdienst DOVO ter plaatse. Een explosievenhond werd ingezet voor een sweeping, maar die vond niets.

Granaat

Het lab van de federale gerechtelijke politie is maandagochtend nog aanwezig voor sporenonderzoek. Dat moet uitwijzen wat de oorzaak van de ontploffing is. Mogelijk gaat het om een granaat. Door het incident is de Marsstraat afgesloten voor het verkeer. Het is geen doorgangsweg, dus de impact op de doorstroming is beperkt. In de loop van de ochtend zou de straat weer vrijgegeven worden.

Vrijdagochtend was er ook al een ontploffing in het Grand Café van kasteeldomein Den Brandt in Antwerpen. Enkele dagen eerder werd er daar een granaat gevonden.

Het bericht Opnieuw ontploffingen in Antwerpen verscheen eerst op Metro.


Met deze tips heb je een goedkope vakantie

Door Silke Vandenbroeck

Geen geld om deze zomervakantie een tripje te maken? Je bent niet de enige. De grootste reden om niet op vakantie te gaan zijn vaak de kosten. Maar als je het slim aanpakt hoeft een vakantie niet altijd heel veel geld te kosten. Wij zetten enkele tips op een rijtje. 

Macedonië

Wil je echt een goedkope vliegvakantie scoren? Dan is Macedonië de beste optie. Hier kan je namelijk tot 50 procent besparen op je reis, blijkt uit onderzoek van Vakantiediscounter. De levenskosten liggen aanzienlijk lager dan in West-Europa. Het verrassende vakantieland ligt in het Zuidoosten van Europa en heeft een rijke historie, ongerepte natuur, goed eten en lekkere wijnen. Hoewel het land geen stranden heeft, zijn er tientallen meren die een bezoek waard zijn, zoals het meer van Ohrid en meer Prespa. Ook het nationale park Mavrovo is een aanrader.

Waddeneilanden, Nederland

Zee, eindeloze wolkenluchten, zeehonden, rust en geen zin om ver te reizen? Kies dan eens voor een vakantie op Texel, Vlieland of Terschelling. Het leven op de eilanden is niet per se heel goedkoop, maar het scheelt je een duur vliegtuigticket. De natuurgebieden op Texel en Schiermonnikoog hebben inmiddels de status van een Nationaal Park. Daarnaast hebben de eilanden te gekke, internationale festivals zoals Oerol op Terschelling en Into the Great Wide Open op Vlieland. Wist je trouwens dat De Waddeneilanden door de Amerikaanse krant The New York Times op plaats dertig zijn gezet op de lijst van ’52 plaatsen om naartoe te gaan in 2019’? Wil je het goedkoop houden? Ga dan lekker kamperen en doe zelf boodschappen, dat scheelt enorm.

Lissabon, Portugal

Als je goed zoekt kun je voor minder dan 80 euro al een retourtje boeken naar Lissabon, de hoofdstad van Portugal. Lissabon heeft het allemaal: hippe conceptstores, rooftopbars op bijzondere plekken en talloze restaurantjes waar je lekker en heel betaalbaar kunt eten. Voor 1 euro scoor je al een kopje koffie en ook uit eten gaan hoeft niet duur te zijn. Aanrader is de Time Out market, waar je voor een paar euro de lekkerste gerechtjes scoort. Lissabon heeft een groot aanbod budgethotels en betaalbare Airbnb’s.

Fietsvakantie in België

Je hoeft het niet altijd ver te zoeken. Ben je sportief en hou je van avontuur? Kies dan eens voor een fietsvakantie in eigen land. Bezoek de Ardennen, Antwerpen of de kust. Met een fietsvakantie bespaar je sowieso op reiskosten. De prijs voor een accommodatie kun je zo duur maken als je zelf wilt. Slaap op een camping, in een hostel, Airbnb of kies voor couchsurfing en slaap op de zetel van een Waal.

Het bericht Met deze tips heb je een goedkope vakantie verscheen eerst op Metro.


Instagrammers ziek door giftig turquoise meer: “Het was het waard”

Door Karsten Quix

Dat sommige Instagramgebruikers er alles voor over hebben om de perfecte foto te nemen weten we al langer. Dat wordt nogmaals bewezen nadat enkele gebruikers van de app zwaar ziek werden toen ze poseerden bij een prachtig turquoise meer in het noordwesten van Spanje. Het water zou vol giftige chemicaliën zitten.

Het befaamde meer van Monte Neme in Galicië is eigenlijk een onder water gelopen steengroeve die verbonden is met een mijn. Daar werd er tot in de jaren 80 nog wolfraam gewonnen. De turquoise geur heeft het water te wijten aan chemische vervuiling. Daarom wordt het ook wel eens het Tsjernobyl van Galicië genoemd. Maar dat houdt Instagramgebruikers en influencers niet tegen om een foto te nemen met het gekleurde water, integendeel.

(Lees hieronder verder)

Ziekenhuis

Enkele Instagrammers getuigden tegen Spaanse media. “Ik kreeg uitslag nadat ik in contact was gekomen met het water. Het was vervelend, maar het was het waard”, klonk het. Vrijwel alle slachtoffers kregen problemen met hun spijsvertering en huid. Een vrouw nam een duik “omdat het er zo mooi was”. Er stonden volgens haar ook nergens borden dat het niet toegelaten was. “We kregen zwellingen op onze huid en moesten braken”, zegt ze. “Het duurde twee weken vooraleer we er weer vanaf waren. Erg lastig.”

Een dokter van het universitaire ziekenhuis in La Coruña zegt dat contact met het water irritaties aan ogen en huid veroorzaken. Als je langer in het water gaat, kan je ook te maken krijgen met overgeven en diarree.

Het bericht Instagrammers ziek door giftig turquoise meer: “Het was het waard” verscheen eerst op Metro.


Deze eilandjes zijn veel radioactiever dan Tsjernobyl

Door Karsten Quix

In de Stille Oceaan bevinden zich de Marshalleilanden. Een deel daarvan is nog steeds 10 keer zo radioactief als Tsjernobyl. Dat is te danken aan atoombommen van de Verenigde Staten, schrijft het wetenschapsmagazine Live Science.

Meer dan zestig jaar geleden testten de Verenigde Staten atoombommen voor de kust van onder andere de eilandengroep Bikini. De radioactiviteit verspreidde zich over een groot gebied. Recent is gebleken dat er vandaag de dag nog steeds bijzonder veel radioactieve straling is op de eilanden.

10 tot 1.000 

Onderzoekers hebben de grond getest op de aanwezigheid van plutonium 239 en 240 en concludeerden dat de concentratie 10 tot 1.000 keer hoger is dan in Fukushima, waar in 2011 een kernramp plaatsvond toen een tsunami de reactor beschadigde. Vergeleken met Tsjernobyl, waar in 1986 een van de kernreactoren ontplofte, is de concentratie 10 keer zo hoog. Dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). De wetenschappers willen nu nog meer onderzoek doen.

Bewoond

De Verenigde Staten besloot in 1945, na de nucleaire aanvallen op de steden Hiroshima en Nagasaki, om nog meer testen uit te voeren met radioactieve wapens. Die vonden plaats op de Marshalleilanden. De eerste twee bommen – Able en Baker – vielen een jaar na de oorlog voor de kust van Bikini. De testen zouden nog twaalf jaar duren en in totaal werden er 67 bommen gelost. Sommigen van de getroffen eilanden waren bewoond en werden niet geëvacueerd.

Het bericht Deze eilandjes zijn veel radioactiever dan Tsjernobyl verscheen eerst op Metro.Wetenschappelijk bewezen: kopzorgen kan je “wegaaien”

Door Quentin Soenens

Wie een hond en/of kat thuis heeft rondlopen wist het misschien al langer, maar het aaien van je favoriete viervoeter heeft ook op het baasje een rustgevend effect. Dat konden onderzoekers van de Washington State University nu ook wetenschappelijk staven.  

“Een aaisessie van slechts tien minuten kan al een impact hebben”, aldus Patricia Pendry, professor aan het departement Menselijke Ontwikkeling van de Washington State University. De bevindingen van de studie werden gepubliceerd in het sociaal-wetenschappelijke tijdschrift AERA Open. Het onderzoek werd geïnspireerd door het ‘Pet the Stress Away’-programma in Amerikaanse campussen, waarbij studenten tijd kunnen doorbrengen met katten en honden om even tot rust te komen.

Voor de studie deelden de vorsers 249 studenten onder in vier groepen. Elke groep moest op een andere manier interageren met de katten en honden. De eerste groep moest met de katten en honden spelen, terwijl de tweede groep moest toekijken. De derde groep bekeek foto’s van de betrokken dieren en een laatste groep kreeg de dieren pas na tien minuten wachten in een prikkelloze omgeving te zien.

Primeur

Voor en na interactie met de dieren werden bij alle proefpersonen speekselmonsters afgenomen. De groep die direct contact had met de dieren bleek een aanzienlijk lagere concentratie van het stresshormoon cortisol in het speeksel te hebben dan de andere testgroepen.

Volgens de universiteit is deze studie een primeur: voor de eerste keer werd de stressvermindering middels een testcase in een natuurlijke omgeving aangetoond, voorheen was zoiets enkel in een kunstmatige laboratoriumsetting bewezen.

Om het onderzoek nog uit te breiden gaan Pendry en haar team zich nu toespitsen op een stresspreventieprogramma dat werkt met assistentiedieren. Doel is om op termijn oplossingen te kunnen aanbieden aan langdurige stresslijders.

Het bericht Wetenschappelijk bewezen: kopzorgen kan je “wegaaien” verscheen eerst op Metro.Ja, vrouwen kijken ook naar porno

Door Silke Vandenbroeck

Vaak wordt aangenomen dat vooral mannen opgewonden geraken door porno en vrouwen het links laten liggen. Maar uit onderzoek blijkt dat vrouwen wel degelijk naar seksfilmpjes kijken op het internet.

Het onderzoek, dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS, heeft aangetoond dat zowel mannen als vrouwen opgewonden geraken van porno. De wetenschappers analyseerden de resultaten van 61 studies waarbij zowel mannen als vrouwen betrokken waren. Sommige participanten identificeerden zich ook als LGBTQA+. De deelnemers moesten zowel naar foto’s kijken waarop niemand naakt afgebeeld stond als naar foto’s die wat erotischer getint waren. Terwijl werd hun brein gescand.

De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat de reacties van het brein op de pornoplaatjes zowel voor mannen als voor vrouwen hetzelfde waren. Met andere woorden, iedereen werd er opgewonden van.

Schaamte

“Het wordt algemeen aangenomen dat mannen sterker reageren op visuele en seksuele stimuli dan vrouwen”, schrijven de wetenschappers. “Maar als er al een verschil zou zijn, dan kan dat liggen aan het feit dat vrouwen minder blootgesteld worden aan porno.” Zo stellen de onderzoekers dat vrouwen zich wellicht nog steeds schamen en niet durven toegeven dat ze naar porno kijken en ervan genieten. “Vrouwen zoeken porno daardoor waarschijnlijk niet actief op.”

Dus beste vrouwelijke Metrolezers, probeer het gewoon een keertje. Onderzoek wat je leuk vindt en schaam je er vooral niet voor!

Het bericht Ja, vrouwen kijken ook naar porno verscheen eerst op Metro.


OuderMetro : must read

Ongetrouwd samenwonen en kinderen? Dat vinden we steeds vaker dik oké

Door Silke Vandenbroeck

We hebben het er steeds minder moeilijk mee dat tradities gebroken worden en het huwelijk bijgevolg minder centraal staat in het leven. Heb je kinderen en woon je ongehuwd samen? Geen probleem, daar wordt tegenwoordig niet meer scheef naar gekeken.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlandse Centraal Bureau voor Statistiek. Het bureau keek naar de opvattingen over samenwonen, trouwen en scheiden van 3.339 Nederlanders ouder dan achttien jaar.

Echtscheidingen

De onderzoekers constateerden dat het aantal stellen dat ongehuwd samenwoont steeds groter wordt. Bovendien ziet een meerderheid van de bevraagde personen dit als een goede zaak. Al is er nog steeds 15% dat liever wel wil dat stellen trouwen en dat ze dat moeten doen voordat ze aan kinderen beginnen.

Over de toename van het aantal echtscheidingen (76%) zijn de participanten minder enthousiast, net als over de toename van kinderen die een deel van hun jeugd in een eenoudergezin doorbrengen. Vooral mensen die religieus door het leven gaan, zijn hierover negatief. Het huwelijk speelt dan ook een belangrijke rol in het leven van gelovigen.

Het bericht Ongetrouwd samenwonen en kinderen? Dat vinden we steeds vaker dik oké verscheen eerst op Metro.


❌