[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag — 6 Juli 2020Metro : must read

Matthieu ‘Bazart’ Terryn brengt eigen wijn op de markt voor het goede doel

Door Silke Vandenbroeck

Bazart-frontman Mathieu Terryn heeft zijn eigen roséwijn, in blik, gelanceerd: ‘Plus One Rosé’. De zanger plakte er ook meteen een nobel doel aan vast: voor elk verkocht 4-pack schenkt Terryn één euro aan het LIVE2020 fonds, ten voordele van Belgische muzikanten en hun crews die tijdens deze coronacrisis zwaar getroffen worden.

Het is al langer geweten dat Terryn graag met eten en drinken bezig is. In zijn Instagram-bio staat dat hij “een fulltime Bourgondiër” is en Tijdens de lockdown zorgde Mathieu voor culinair vermaak op het internet met zijn #CroqueMeThieus: zijn versies van lekkere, hartige croques.

‘La vie en rose’

Nu is er dus ‘+1’, een roséwijn in blik waarvoor Terryn samenwerkte met wijnimporteur Young Charly en het gerenommeerde wijnhuis Artadi. “Ik probeer ‘la vie en rose’ te leven, ook al zijn de dagen nu soms ietwat donker”, zegt Terryn. “Ik ben gemaakt om muziek te spelen op een podium, mét publiek voor mijn neus. Maar dat gaat nu even niet. Vandaar dat we per verkocht 4-pack één euro schenken aan het LIVE2020 fonds –  een initiatief van verschillende spelers uit de Belgische livemuzieksector.”

Het bericht Matthieu ‘Bazart’ Terryn brengt eigen wijn op de markt voor het goede doel verscheen eerst op Metro.


Hot Marijke vecht beslissing Veiligheidsraad aan: “Prostitutie is momenteel levensgevaarlijk”

Door Koen De Nef

Vlaanderens bekendste prostituee Hot Marijke heeft beroep aangetekend bij de Raad van State tegen de beslissingen van de Veiligheidsraad. Ze vindt het onverantwoord dat sekswerkers hun job mogen uitvoeren tijdens de coronacrisis.

Hoewel de expertengroep GEES een tijdje geleden voorstander was om sekswerkers voorlopig op non-actief te houden, volgde de Veiligheidsraad dat advies niet op en mogen ze opnieuw aan de slag. Hot Marijke vindt dat absoluut geen goed idee zolang er geen vaccin tegen het coronavirus is. De 33-jarige prostituee uit Knokke waarschuwt voor de gevaren die de sector met zich meebrengen en wil zelf niet het risico lopen om besmet te worden of anderen te besmetten door haar job.

Oncontroleerbaar

Daarom tekende ze beroep aan bij de Raad van State tegen de beslissingen van de Veiligheidsraad. “Prostitutie is zolang COVID-19 circuleert levensgevaarlijk voor de volksgezondheid. De protocollen bieden geen enkele veiligheid, als ze al worden toegepast, want dat is oncontroleerbaar. Bovendien zijn de raamsekswerkers, waar het vooral over gaat, voor 90% meisjes van het Oostblok en Zuid-Amerika. Zij verstaan onze taal niet, zij kijken niet naar ‘Terzake’ of ‘De Afspraak’. Zij beseffen niet eens hoe gevaarlijk zij bezig zijn”, klinkt het in de aanklacht die op haar Facebook te lezen is.

Superverspreiding

Volgens Hot Marijke heerst er voornamelijk bij de luxe-sekswerkers veel onbegrip. “Officieel werkende dames in het segment van klasse privé-ontvangst en escort begrijpen niet dat dit werk toegelaten wordt en zijn helemaal niet akkoord dat de zogezegde veiligheidsmaatregelen zoals voorzien in een protocol dat werd gepubliceerd voldoende zijn. De maatregelen zijn niet na te leven omdat de klanten zich er niet aan zullen houden. Een superverspreiding door prostitutie is evident, want het zijn dikwijls niet enkel 1 op 1-ontmoetingen, maar even goed trio’s tot gangbangs met 20 en meer personen. Eén besmette persoon kan aldus een ongeziene uitbraak van COVID-19 veroorzaken”, luidt het.

Verbieden

De raadsman van Hot Marijke benadrukt dat ze gehinderd wordt door het coronavirus en dat ze zelf geen enkel risico wil lopen. “Mijn cliënte kan haar locatie niet openen om de reden dat zij onvoldoende afstand kan houden in haar job. Tevens kan zij geen films meer maken om dezelfde redenen. Het gevaar voor besmetting is – vanwege de intieme handelingen – bij haar immens groter dan bij wellnesscentra en sauna’s die wel nog gesloten moeten blijven. Mijn cliënte wil absoluut geen superverspreider worden van COVID-19. Als er één beroep zou moeten worden verboden zolang er geen vaccin is, is het wel het beroep van sekswerker”, klinkt het.

Het bericht Hot Marijke vecht beslissing Veiligheidsraad aan: “Prostitutie is momenteel levensgevaarlijk” verscheen eerst op Metro.


“Dringend nood aan draaiboek quarantaine terugkeer uit risicogebieden”

Door Camille Van Puymbroeck

Er moet deze week nog een wettelijk kader komen om terugkerende vakantiegangers uit risicogebieden in quarantaine te kunnen plaatsen. “Ik ben verbaasd dat er nog geen draaiboek ligt. Dit is echt heel dringend.” Dat heeft microbioloog Herman Goossens (UAntwerpen) maandag in De Ochtend op Radio 1 gezegd.

In een aantal EU-landen zijn er nieuwe uitbraken van het coronavirus. Landen als Spanje, Portugal en Groot-Brittannië hebben bepaalde steden of regio’s in een lockdown geplaatst. Nu de zomervakantie op gang is en de grenzen binnen de EU weer open zijn, stelt zich de vraag hoe ons land met terugkerende vakantiegangers moet omgaan. Verplichte quarantaine voor iedereen die uit een risicogebied terugkomt, is voor verschillende virologen de meest aangewezen optie, maar daar bestaat nog geen wettelijk kader voor. Dat kan wel voor besmette mensen met symptomen.

Verantwoordelijkheid

Onbegrijpelijk, zegt professor Herman Goossens. “Ik ben verbaasd dat er nog altijd geen wettelijk kader is en ook verbaasd dat er geen draaiboek ligt. Ik heb zelf een tijdje geleden gezegd dat dit er zit aan te komen, dat je kunt verwachten dat er uitbraken zullen ontstaan en dat je dus een draaibooek moet hebben om ervoor te zorgen dat je gepast kan reageren wanneer mensen uit die gebieden terugkomen. Dat blijkt er nu dus niet te zijn.”

De tijd dringt, zegt de microbioloog. Als het van hem afhangt, moeten terugkerende vakantiegangers uit risicogebieden getest worden en in quarantaine geplaatst worden. Goossens voorspelt ook in ons land nieuwe uitbraken. Mensen die op vakantie gaan, raadt Goossens aan om hun verantwoordelijkheid te nemen. “Je moet beseffen dat het geen gewone vakantie zal zijn. Neem handalcohol en maskers mee. En draag die ook.” Hij raadt verder aan om gesloten ruimtes te vermijden. Snel kunnen terugkeren, is ook een advies, “dus ga het liefst met de wagen. De situatie zou in de komende weken zeer chaotisch kunnen worden in Europa”.

Het bericht “Dringend nood aan draaiboek quarantaine terugkeer uit risicogebieden” verscheen eerst op Metro.Dit hotel is helemaal bedekt met bladgoud (foto’s)

Door Camille Van Puymbroeck

Als we op vakantie gaan, willen we ons allemaal graag wat speciaal voelen. We willen even aan de dagelijkse sleur ontsnappen, of dat nu is door dagenlang door de wildernis te trekken of door je op je wenken te laten bedienen in een luxehotel. Liefhebbers van dat laatste genre hebben er nu een spiksplinternieuw adresje bij.

Goud is het materiaal bij uitstek dat we spontaan linken aan rijkdom, aan luxe. Het was dan ook niet meer dan een kwestie van tijd vooraleer het eerste gouden hotel zou worden gebouwd. Nieuwsgierigen boeken best zo snel mogelijk een vlucht richting Vietnam.

De koning te rijk

In de Vietnamese stad Hanoi opende namelijk het hotel Dolce Hanoï Golden Lake de deuren. Die zijn voor de gelegenheid gehuld in een laagje bladgoud, net zoals de rest van het etablissement. De façade, plafonds, liften… Je kan het zo gek niet bedenken of het werd bedekt met een laag bladgoud. En alsof dat nog niet genoeg bling-bling is, zijn ook de meeste accessoires en meubels goudkleurig. Je kan dus doelloos dobberen in je gouden bad met een gouden glas champagne in de hand. Als je je hart al vasthoudt voor de prijs, kunnen we je (enigszins) geruststellen. Voor een overnachting in het vijfsterrenhotel betaal je 225 euro – geen cadeautje, maar ook niet onoverkomelijk. En je krijgt er een onvergetelijke ervaring voor in ruil.

Het bericht Dit hotel is helemaal bedekt met bladgoud (foto’s) verscheen eerst op Metro.De Block gaat overgewicht bij kinderen aanpakken

Door Camille Van Puymbroeck

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) maakt 5 miljoen euro vrij voor de terugbetaling van een bezoek aan de diëtist voor kinderen en jongeren met overgewicht. De maatregel ging al op 1 april in, maar trad pas effectief in werking op 4 mei, zo maakt De Block maandag bekend.

Kinderen met overgewicht lopen een hoger risico om later ernstige medische problemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde kankers, te ontwikkelen, zegt De Block. Ook psychologisch krijgen ze het vaak hard te verduren. “Het is dan ook van groot belang om zo snel mogelijk samen met het kind en zijn of haar ouders naar een oplossing te zoeken.”

Samen naar een oplossing zoeken

Volgens Rian Van Schaik, voorzitster van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten (VBVD), zijn diëtisten goed opgeleid om kinderen en jongeren met overgewicht én hun ouders te begeleiden. Ze worden aangeleerd gezondere voedingskeuzes te maken en hun levensstijl te verbeteren.

In april 2019 keurde het verzekeringscomité van het RIZIV de terugbetaling van een bezoek aan de diëtist voor kinderen met overgewicht reeds goed. Op 1 april dit jaar ging de maatregel in, maar omdat de dieetpraktijken gesloten waren door de corona-epidemie trad hij pas op 4 mei effectief in werking. De terugbetaling geldt voor jongeren die tussen zes en zeventien jaar oud zijn, doorverwezen worden door hun huisarts of pediater, een hoog BMI hebben (rekening houdend met hun leeftijd en geslacht) en maximaal tien behandelingen volgen bij een diëtist gedurende een periode van twee jaar.

Op de website www.vbvd.be zijn de Nederlandstalige erkende diëtisten te vinden, met vermelding van hun expertise.

Het bericht De Block gaat overgewicht bij kinderen aanpakken verscheen eerst op Metro.Legendarische filmcomponist Ennio Morricone overleden

Door Koen De Nef

De Italiaanse muzikant en componist Ennio Morricone, wereldwijd beroemd voor zijn prijswinnende muziek bij films, is overleden. Morricone, die 91 werd, stierf in de nacht van zondag op maandag in een ziekenhuis in Rome. Hij was er opgenomen na een val waarbij hij een dijbeenbreuk opliep.

Ennio Morricone “behield zijn grote waardigheid en was volkomen helder tot op het einde”, verklaarde zijn advocaat en vriend Giorgio Assumma. Volgens Assumma zal hij begraven worden in besloten kring. Een datum werd niet genoemd.

Morricone wordt beschouwd als een van de invloedrijkste filmcomponisten ooit. Hij schreef de muziek voor meer dan 500 films en televisieseries. Zijn soundtracks waren te horen in meer dan zeventig bekroonde films. Hij was bovendien een begenadigd trompetspeler en componeerde ook songs voor bekende artiesten.

Van kinds af aan

De Italiaan werd op 10 november 1928 geboren in Rome. Zijn vader Mario was een professioneel trompetspeler en Ennio bleek van kindsbeen af geïnteresseerd in muziek. Zijn ouders zagen al snel Ennio’s talent en lieten hem dat in volle vrijheid ontwikkelen. Op zijn zesde schreef hij een eerste compositie, op zijn achttiende behaalde hij een diploma als trompetspeler. In 1947 versierde hij een job als componist voor theatermuziek. Morricone verwierf bekendheid in het wereldje en al in 1953, op zijn 24ste, mocht hij de arrangementen schrijven voor een reeks radioshows.

Zijn carrière als filmcomponist ging van start in 1961, met ‘Il Federale’ van Luciano Salce, maar ze nam pas echt een hoge vlucht nadat hij in 1964 de score componeerde voor Sergio Leone’s western ‘A Fistful of Dollars’. In de jaren die volgden, componeerde hij de muziek voor alle westerns van Leone, onder meer voor de legendarische ‘The Good, The Bad And The Ugly’ (1966) en ‘Once Upon A Time In The West’ (1968).

Klassieke muziek met een twist

Morricone maakte naam in de filmwereld door zijn gebruik van klassieke muziek, vermengd met jazz, pop, rock of nog avant-garde. In de jaren zestig en zeventig schreef hij de muziek voor tientallen films, onder meer ‘The Bible: In the Beginning’ (1964) van John Huston, ‘Teorema’ (1968) van Pier Paolo Pasolini, ‘Le serpent’ (1973) van Henri Verneuil en ‘Novecento’ (1976) van Bernardo Bertolucci.

Hij schreef muziek voor spaghettiwesterns, maar evenzeer voor politieke thrillers, komedies, drama’s en horrorfilms. In 1978 was hij zelfs verantwoordelijk voor het themalied van het WK voetbal in Argentinië. Tussen 1964 and 1980 speelde hij bovendien trompet in de avant-garde improvisatiegroep Il Gruppo.

Hollywood

Eind jaren zeventig raakte ook Hollywood geïnteresseerd in Morricone’s werk, waarna een reeks samenwerkingen volgde met enkele van de bekendste Hollywoodregisseurs. Zo is er onder meer de sciencefiction horrorprent ‘The Thing’ (1982) van John Carpenter, ‘The Mission’ (1986) van Roland Joffé, ‘The Untouchables’ (1987) van Brian De Palma, ‘Frantic’ (1987) van Roman Polanski, ‘Rampage’ (1987) van William Friedkin, ‘Casualties of War’ (1989) van De Palma, ‘Bugsy’ (1991) van Barry Levinson en ‘U-turn’ (1997) van Oliver Stone. Eind jaren tachtig begon hij ook een langlopende samenwerking met de Italiaanse regisseur Giuseppe Tornatore, die startte met ‘Cinema Paradiso’ (1988).

Morricones muziek werd eveneens uitvoerig aangewend in onder meer Quentin Tarantino’s ‘Kill Bill’ (2003-2004), ‘Inglourious Bastards’ (2009) en ‘Django Unchained’ (2012), ‘The Boat That Rocked’ en series als ‘The Simpsons’ en ‘The Sopranos’. Voor Tarantino’s ‘The Hateful Eight’ (2015) schreef Morricone zelfs de volledige soundtrack.

België

In 2016 reisde de componist de wereld rond met zijn 60 Years of Music-tour, een soort ‘best of’. Die bracht hem ook naar België, waar hij het Antwerps Sportpaleis uitverkocht en twee openluchtconcerten gaf op het Sint-Pietersplein in Gent. Zijn laatste optreden in België was 13 februari 2019, in het Sportpaleis van Antwerpen.

Wereldwijd zijn meer dan 70 miljoen soundtracks, compilaties en singles van de man verkocht. Morricone won in zijn carrière tientallen prijzen: Grammy Awards, Golden Globes en Bafta’s. In 2007 kreeg hij een Academy Honorary Award en in 2016 mocht hij de Oscar voor beste originele muziek in ontvangst nemen voor zijn muziek in de film ‘The Hateful Eight’ van Quentin Tarantino.

Het bericht Legendarische filmcomponist Ennio Morricone overleden verscheen eerst op Metro.


De eerste namen voor Rock Werchter 2021 zijn bekend

Door Camille Van Puymbroeck

Normaal zou afgelopen weekend het jaarlijkse muziekfestival Rock Werchter hebben plaatsgevonden, maar door de coronacrisis vielen die plannen in het water. Maar geen nood. De organisatie kondigde zondagavond alvast een reeks namen aan voor de editie van volgend jaar.

’21 voor 21′, luidt de aankondiging, met de eerste 21 namen voor het festival dat zal plaatsvinden van 1 tot 4 juli 2021. In een aantal gevallen gaat het om artiesten die dit jaar moesten afzeggen maar voor volgend jaar herbevestigd hebben: Twenty One Pilots, Pixies, The Lumineers, Thom Yorke Tomorrow’s Modern Boxes, Rag ’n’ Bone Man, The Streets, Cigarettes After Sex, Miles Kane, Fontaines D.C., GoGo Penguin, Cavetown, Big Thief, Girl In Red, Black Pumas en The Dead South. Er prijken ook een aantal nieuwe namen op, zoals Gorillaz, alt-J, Jamie xx, Royal Blood, Nothing But Thieves and Boy Pablo. De volgende maanden zullen er nog meer namen volgen, klinkt het.

Nu al (bijna) tickets

De ticketverkoop start vrijdag 10 juli om 10 uur op ticketmaster.be. Een ticket zal evenveel kosten als dit jaar. Mensen die al in het bezit zijn van een ticket voor de afgelaste editie 2020, zullen deze week een e-mail ontvangen. Ze kunnen kiezen om hun ticket te ruilen naar volgend jaar of een krediet ontvangen voor de waarde van hun boeking. Dat krediet kan dan gebruikt worden voor alle festivals die in 2021 en 2022 op het Festivalpark in Werchter plaatsvinden.

Het bericht De eerste namen voor Rock Werchter 2021 zijn bekend verscheen eerst op Metro.Cara Pils krijgt er een goedkoop broertje en zusje bij

Door Camille Van Puymbroeck

Cara Pils, het intussen beroemde goedkope bier van warenhuisketen Colruyt, is al jarenlang een vaste waarde op festivalcampings en studentenfeestjes allerhande. Hoewel een feestje er de komende tijd niet meteen in zit, is er toch goed nieuws voor Cara: ze krijgt er namelijk een sterker broertje en zusje bij. 

Cara staat bekend als een van de goedkoopste bieren die op de markt verkrijgbaar zijn en wordt door een geheime brouwer geleverd aan Colruyt. Door de wel erg competitieve prijs vormt het huisbier van de supermarktketen een beruchte concurrent van andere Pilsbieren. Dat vraagt om meer, dus heeft Colruyt nu ook een sterker broertje en zusjes voor Cara op de wereld gezegd.

Goedkoper, goedkoper, goedkoopst

De nieuwe bieren dragen de naam Majeur en komen in twee verschillende varianten: een blond bier van 8% en een zoet rood bier van 7,5%. Dat alcoholpercentage ligt dus heel wat hoger dan dat van Cara Pils, dat blijft steken op 5%. Met de nieuwe bieren wil Colruyt duidelijk de concurrentie aangaan met andere uit het zwaardere segment. Door de prijs zullen er wellicht heel wat mensen op z’n minst eens proeven van de nieuwigheid. Het blonde bier kost namelijk een luttele 1,58 euro per liter, voor de rode versie bedraagt de prijs 2,09 euro per liter. Klanten die beschikken over een XTRA-kaart krijgen bovendien korting vanaf 8 stuks. Wie al meteen een hele bak wou inslaan, moeten we echter teleurstellen: Majeur zal enkel beschikbaar zijn in blikvorm.

Het bericht Cara Pils krijgt er een goedkoop broertje en zusje bij verscheen eerst op Metro.Dit zijn de duurzaamste sneakers ter wereld en ze zijn Belgisch

Door Camille Van Puymbroeck

Duurzame sneakers vinden, is geen makkelijke opgave. De schoenen zijn toch als snel gemaakt van niet zo ecologisch plastic, dat bovendien microscopisch kleine deeltjes achterlaat waar je je voeten neerzet. Maar er is goed nieuws voor zij die nog op zoek zijn naar een nieuw paar schoenen.

De duurzaamste sneakers ter wereld zijn namelijk eindelijk verkrijgbaar en zijn bovendien van Belgische makelij. Na een succesvolle Kickstarter-campagne in 2019 hebben de drie mannen achter NORM nu namelijk hun eerste paar sneakers uitgebracht, die je gewoon online kan bestellen.

Unisex

Minimalistisch, duurzaam en lokaal. Dat zijn wellicht de drie kernwoorden die NORM het beste typeren. De schoenen worden gekenmerkt door een simpel design en door de gerecycleerde materialen die gebruikt worden tijdens het productieproces én het feit dat de schoenen in Europa worden vervaardigd, wordt de ecologische voetafdruk van de sneakers met maar liefst 80% ingeperkt. Bovendien worden er voor elk verkocht paar twee bomen geplant zodat je als koper ook indirect je steentje bijdraagt aan het milieu. Het eerste model van NORM is volledig unisex, beschikbaar in vijf kleuren en kost 160 euro. Niet goedkoop, maar dan heb je ook wat en steun je een lokale onderneming.

Het bericht Dit zijn de duurzaamste sneakers ter wereld en ze zijn Belgisch verscheen eerst op Metro.Deze bijzonder effectieve ontharingsmethode gaat viral op TikTok

Door Camille Van Puymbroeck

Of je nu kiest voor scheren, epileren, waxen of laseren: ontharen is geen prettig taakje. Het neemt tijd in beslag en bovendien kan het, afhankelijk van de methode waar je voor kiest, best wel pijnlijk zijn. Wil je weleens iets nieuws uitproberen, dan is dit het perfecte moment. Op TikTok doet namelijk een wel erg bijzondere ontharingsmethode de ronde.

TikTok is de laatste tijd uitgegroeid tot hét sociale mediaplatform wat betreft lifehacks. Of je nu op zoek bent naar de beste manier om citroenen te persen of een bizarre ijssmaakcombo: je vindt het er allemaal. En nu wordt er dus nog een bizarre trend aan die lijst toegevoegd.

Poeder

Het is TikTokker Alyssa Maria Gray die het trucje als eerste met haar volgers en de rest van de wereld deelde. Zij ontdekte namelijk een product, Magic Shaving Powder, dat werd aangeraden voor mannen die het zat waren om zich dagelijks te scheren. Omdat ze weleens benieuwd was of het goedje ook door vrouwen gebruikt kon worden, kocht ze het poeder en ging ze ermee aan de slag. Door het poeder met een beetje water te mengen, ontstaat er een soort ontharingscrème. Die smeer je vervolgens op het gebied dat je normaal gezien zou scheren (je benen, bijvoorbeeld) en daarna wacht je een tiental minuten totdat het smeersel is opgedroogd. Veeg de opgedroogde crème nu weg met een doek, spoel af met water en geef je benen een scrubbeurt. Et voilà, je benen zijn onthaard én ook nog eens super zacht.

In Amerika kost een potje Magic Shaving Powder slechts enkele dollars, bij ons kan je het onder andere kopen bij Bol.com voor 10 euro.

Het bericht Deze bijzonder effectieve ontharingsmethode gaat viral op TikTok verscheen eerst op Metro.Deze escape game staat in het teken van de trappisten van Chimay

Door Camille Van Puymbroeck

Escape games komen tegenwoordig in alle soorten en maten. Je hebt er in horrorthema, er zijn spellen waarbij je wijn moet drinken en er is er zelfs een in Harry Potter-thema. Aan dat lijstje wordt nu nog een opmerkelijke escape game toegevoegd. In het Waalse Chimay is er namelijk Le Trésor de l’Abbaye, een spel dat draait rond de geheimen van het trappistenbier.

Het Belgische trappistenbier Chimay is al jarenlang een favoriet bij bierliefhebbers. Of je nu kiest voor de rode, witte, blauwe of gouden variant: er is voor ieder wat wils. Wil je je liefde voor het bier graag naar een hoger niveau tillen, rep je dan naar Chimay.

Enigma

Le Trésor de l’Abbaye is een escape game die zich volledig afspeelt in de cachotten van de stad. Samen met je vrienden heb je een uur de tijd om de raadsels op te lossen en uit de gevangenis te ontsnappen. “Dit ontsnappingsspel staat in het teken van enigma’s die bedacht werden rond het brouwproces van de trappistenbieren van Chimay en de geschiedenis die daarmee gepaard gaat. Terwijl de deelnemers opgesloten zijn in de oude cachotten van Chimay, moeten ze blijk geven van een goed observatievermogen en de nodige samenwerking om het geheim van de abdij te ontrafelen en zo de code te kraken en zichzelf te bevrijden”, aldus de website van Le Trésor de l’Abbaye. Trommel dus zo snel mogelijk je bierminnende vrienden op en organiseer een uitje naar Chimay!

Groepen van drie tot vier personen betalen 100 euro, voor vijf deelnemers betaal je 110 euro en een groep van zes betaalt 120 euro voor een uur lang speelplezier. Meer info kan je vinden op de website.

Het bericht Deze escape game staat in het teken van de trappisten van Chimay verscheen eerst op Metro.Gisteren — 5 Juli 2020Metro : must read

Op zoek naar een mooi salontafelboek? De Taschen Sales komen er weer aan

Door Camille Van Puymbroeck

De afgelopen maanden hebben we veel meer tijd dan gewoonlijk gehad om te lezen. Boeken die al jarenlang lagen te wachten om gelezen te worden, werden eindelijk verslonden en voor je het weet is je voorraad boeken op. Wil je graag wat nieuwe lectuur inslaan of wil je iemand trakteren op een mooi salontafelboek? Let dan goed op. 

Uitgeverij Taschen staat al lang bekend als een autoriteit op het gebied van kunst- en andere salontafelboeken. Hun uitgaves zijn ware pareltjes met foto’s die zo in een museum zouden kunnen figureren. Uiteraard hangt er aan zo’n boeken ook een pittig prijskaartje.

Showroom en website

Elk jaar organiseert de uitgeverij echter een uitverkoop en dat is het ideale moment om je slag te slaan. Zowat de hele voorraad wordt afgeprijsd en niet zo’n beetje ook. Kortingen beginnen bij -25% en lopen op tot maar liefst -75%. Je vindt bij Taschen zowel architectuurbundels, kookboeken, modenaslagwerken als kunstboeken. Dit jaar kan je van 9 tot en met 12 juli terecht in de showroom op de Grote Zavel 35 in Brussel, maar je kan ook je slag slaan op de website. Tipje: maak alvast een verlanglijstje aan zodat je weet waar je op de dag zelf naar moet zoeken.

Het bericht Op zoek naar een mooi salontafelboek? De Taschen Sales komen er weer aan verscheen eerst op Metro.De dromerige villa van Brigitte Bardot staat te koop (foto’s)

Door Camille Van Puymbroeck

Brigitte Bardot is zonder twijfel eens van dé sekssymbolen van de twintigste eeuw. Met haar blonde lokken, volle lippen en typische je ne sais quoi wist de Franse actrice menig hart te veroveren. Ben je een diehard fan van Bardot en heb je wel wat spaarcentjes opzij staan? Dan is dit je kans. 

De actrice is al sinds jaar en dag stilzwijgend verbonden met de Côte d’Azur en heeft daar in de loop der jaren ook meerdere (vakantie)huizen gehad. Een daarvan, gelegen nabij Cannes, staat nu te koop. Opgelet, je moet er wel wat voor over hebben.

Veertien slaapkamers

Het nederige stulpje werd door Bardot vaak gebruikt om met vrienden op vakantie te gaan. Gezien de grootte van het optrekje hoeft dat allerminst te verbazen. De villa beschikt namelijk over niet minder dan veertien slaapkamers en vijf badkamers. Daarnaast vind je er – uiteraard – ook twee grote zwembaden en talloze prachtige vergezichten. Het huis dateert oorspronkelijk uit de zestiende eeuw, maar werd helemaal gerenoveerd met respect voor de authentieke elementen. ALsof dat allemaal nog niet genoeg was, beschikt de villa ook over een heuse muziekstudio, verschillende bijgebouwen die dienst kunnen doen als gastenverblijven en meerdere receptieruimtes. En dat alles voor het luttele bedrag van 6 miljoen euro – koopje, toch? Voor meer info kan je op deze site terecht.

1 of 4
De dromerige villa van Brigitte Bardot staat te koop (foto's)
Foto Christie's International Real Estate
De dromerige villa van Brigitte Bardot staat te koop (foto's)
Foto Christie's International Real Estate
De dromerige villa van Brigitte Bardot staat te koop (foto's)
Foto Christie's International Real Estate
De dromerige villa van Brigitte Bardot staat te koop (foto's)
Foto Christie's International Real Estate

Het bericht De dromerige villa van Brigitte Bardot staat te koop (foto’s) verscheen eerst op Metro.


Deze nieuwe app wordt vaker gedownload dan Pinterest

Door Camille Van Puymbroeck

Pinterest is al sinds jaar en dag de absolute favoriet van iedere estheticus met een smartphone. Je vindt er de mooiste plaatjes, tonnen inspiratie en links naar handige artikels. En, laat ons eerlijk zijn, heel wat brol. Lange tijd was Pinterest dan ook de meest gedownloade app in de Lifestyle-categorie op de Google Play Store, maar dat is nu voorbij.

Er is namelijk een nieuwe, Belgische app die het in die categorie tegenwoordig beter doet: Ablo. Dat is een creatie van de Gentse appontwikkelaar Massive Media die vorig jaar zelfs de titel ‘App of the Year’ in de wacht sleepte.

Soulmate ontmoeten

Heb je net als ons nog nooit van Ablo gehoord? Wel, dan behoor je duidelijk niet tot de 10 miljoen gebruikers die hem wel al installeerden. Kort samengevat is Ablo een app die je in staat stelt om n je eigen taal met mensen van over de hele wereld te communiceren. Jij schrijft of praat zoals je altijd doet, de app doet het vertaalwerk en vervolgens krijgt je gesprekspartner de conversatie in zijn of haar eigen taal te zien. Het merendeel van de gebruikers woont in Brazilië, Colombia, Mexico, Italië, Frankrijk, Turkije, Indonesië en Rusland – en het hoeft niet te verbazen dat Ablo vooral bij Generatie Z erg populair is. Heb je dus iemand leren kennen op vakantie en wil je contact houden of wil je vanuit je luie zetel je soulmate ontmoeten, dan weet je waar je moet zijn.

Downloaden is gratis. Ablo is beschikbaar voor iOS en Android.

Het bericht Deze nieuwe app wordt vaker gedownload dan Pinterest verscheen eerst op Metro.SOUNDCHECK. De betoverende derde van Lianne La Havas: van de lente naar de zomer

Door Quentin Soenens

Vijf jaar bleef het stil rond Lianne La Havas. Het was een zware tijd voor haar, maar nu is ze terug met een derde album dat ze simpelweg haar eigen naam heeft gegeven. Op de plaat heeft de 30-jarige Londense, die groot werd onder de vleugels van Prince, het over haar persoonlijke leven en meer bepaald haar liefdesrelaties. Allemaal ingepakt met een magnifieke soul en een sensuele en vooral unieke stem.

Lianne La Havas: «Ik heb eigenlijk nooit de indruk gehad dat er vijf jaar voorbijgegaan zijn. Het is in die periode allemaal heel snel gelopen. Ik heb op persoonlijk vlak veel meegemaakt, zat niet goed genoeg in mijn vel en vond de juiste woorden niet om me uit te drukken. Ik wou enkel verdwijnen, vooral om te ontsnappen aan de druk die mijn platenlabel me oplegde om een nieuw album te maken. En plots is het dan heel snel gegaan. Ik ben in oktober in de studio gedoken en in januari was ‘Lianne La Havas’ af.»

Over het algemeen geven artiesten hun eigen naam aan hun eerste album. Waarom vond je dit het ideale moment in je carrière om een gelijknamige plaat uit te brengen?

«Ik had dat effectief ook met mijn eerste album kunnen doen, maar ik wist toen niet dat ik ooit zin zou hebben om een van mijn platen die titel te geven. Toen ik de titels van de songs overliep, vond ik er geen enkele die het album als geheel goed weergaf en dit is een plaat die dicht bij mij aansluit. Uiteindelijk gaat het hier over mijn relaties, mijn visie op de liefde en de tocht die ik afgelegd heb. Dus leek het me niet meer dan normaal om er mijn eigen naam op te kleven. Het album weerspiegelt tenslotte mijn persoonlijke verhaal.»

Je opent de plaat met ‘Bittersweet’, een song over een soort hergeboorte. Op welke manier gaat dat nummer over je eigen leven?

«Toen ik die song schreef, wist ik dat ik bepaalde dingen anders zou moeten aanpakken in mijn leven. ‘Bittersweet’ gaat over het feit dat je soms beslissingen moet nemen die extreem zwaar vallen, maar die noodzakelijk zijn om je daarna beter te voelen, om een betere versie van jezelf te zijn.»

 

“Ik voel me enorm fortuinlijk dat ik zowel een zangeres
als een zwarte vrouw ben”

 

Als je dit album moet vergelijken met een seizoen, welk kies je dan?

«Ik denk de overgang van de lente naar de zomer. Zeker niet de winter, want daar heb ik een hekel aan. (lacht) Als het enkel over de eerste songs op het album ging, zou ik de lente kiezen omdat het daar gaat over een nieuw leven, een nieuw organisme dat open bloeit. Tegen het einde van de plaat is de lente echter op haar hoogtepunt en zie je eindelijk de eerste tekens van de zomer…»

In 2020 gaat het sociale debat heel vaak over gender- en rassengelijkheid. Wat betekent het in die context en als artiest om een zwarte vrouw te zijn?

«Ik voel me enorm fortuinlijk dat ik zowel een zangeres als een zwarte vrouw ben. Ik ben er trots op dat ik op mijn eentje mijn streng trek en dat ik financieel onafhankelijk ben in een patriarchale maatschappij. Ik denk dat er geen betere manier bestaat om mee aan de kar te trekken dan verder werken en zichtbaar blijven. Ik ben het levende bewijs dat het mogelijk is om als zwarte vrouw te doen wat je wilt. En dat is niet vanzelfsprekend, want de problemen zijn structureel en liggen zeer gevoelig. We hebben al een deel van de weg afgelegd, maar we zijn er nog lang niet.»

Op de sociale media meng je je graag en vaak in die debatten, maar in je songteksten zijn die onderwerpen nergens terug te vinden. Hoe komt dat?

«Ik vind het heel moeilijk om zulke ingewikkelde thema’s aan te kaarten in mijn songs. Ik probeer me daar liever niet sociaal te engageren omdat ik niet genoeg zelfvertrouwen heb om de complexiteit van die problematiek onder woorden te brengen. Wat ik wel kan doen, is deelnemen aan betogingen, de mensen op de hoogte brengen, content posten met duidelijke eisen en de mensen aanmoedigen om hetzelfde te doen. Ik vond het belangrijk om enkele dagen geleden mee te stappen in een betoging, ondanks de maatregelen rond social distancing. Ik voelde me zo triest dat ik dat wou laten zien aan de zijde van andere mensen.»

In 2016 gaf je een optreden op Rock Werchter en bracht je een eigen versie van ‘Say a Little Prayer’. Die video is viraal gegaan. Had je dat verwacht?

«Op dat moment had ik geen idee dat die versie op YouTube zou belanden en mijn carrière een stevige boost geven. Maar die song van Aretha Franklin is zo perfect dat ik dolgelukkig word van het idee dat miljoenen mensen die video gezien hebben. Voortaan heeft ‘Say a Little Prayer’ een vaste plaats in mijn optredens!»

Sébastien Paulus

Het bericht SOUNDCHECK. De betoverende derde van Lianne La Havas: van de lente naar de zomer verscheen eerst op Metro.


Zo lang moet je wandelen om een kilo vet te verbranden

Door Camille Van Puymbroeck

Tijdens de lockdown kon je erg duidelijk twee types onderscheiden: zij die plots elke dag gingen sporten en zij die net heler dagen in hun luie stoel bleven zitten. Met beide opties is helemaal niets mis. Maar als je tot die laatste groep behoort, is de kans groot dat je, nu het leven weer een beetje zijn normale gangetje gaat, besloten hebt om alsnog wat meer te bewegen.

Met meer bewegen bedoelen we niet dat je nu plots vijf keer per week moet gaan fitnessen of moet trainen voor een marathon. Meer bewegen kan simpelweg betekenen dat je voortaan naar het station wandelt in plaats van de auto te nemen voor een traject van nog geen kilometer. Verandering zit hem in de kleine dingen en is makkelijker om door te voeren dan je misschien zou denken.

29 uur

Wie net wat meer is beginnen wandelen of wie al jaar en dag gebruikmaakt van de benenwagen, heeft zich zonder twijfel weleens afgevraagd hoe effectief dat nu is om kilo’s te verliezen. Natuurlijk is dat niet het hoofddoel, maar toch, een kilootje minder vet en meer spierweefsel is altijd mooi meegenomen. Iedereens lichaam werkt natuurlijk anders, maar gemiddeld verbrandt een vrouw van 60 kilo die aan een tempo van 5 kilometer per uur wandelt ongeveer 4 calorieën per minuut. Als je weet dat je zo’n 7.000 calorieën moet verbranden om 1 kilo vet te verliezen, dan betekent dat dat je daarvoor 29 uur onafgebroken zou moeten wandelen. Slik. Heb je tijd noch goesting om langer dan een dag aan een stuk te wandelen – wat we trouwens érg goed begrijpen – dan is het misschien een idee om eens te gaan joggen. Daarmee verbrandt je namelijk meer en heb je ‘slechts’ 10 uur nodig om die kilo eraf te krijgen. Dat is iets meer dan een uurtje per dag gedurende een week – doenbaar, toch?

Het bericht Zo lang moet je wandelen om een kilo vet te verbranden verscheen eerst op Metro.PORTRET. Kapster Nadia: “Eindelijk weer dat sociaal contact deed klanten deugd”

Door Silke Vandenbroeck

Nadia Adaissi is al 30 jaar kapster en opende anderhalf jaar geleden het kapsalon ‘Cosy-Hair’ in de Ravenstein-galerij in Brussel. Je zou denken dat het leven weer rozengeur en maneschijn is sinds ze 18 mei opnieuw aan de slag mocht. Jammer genoeg zijn de zaken echter niet altijd even simpel.

Kappers. Er zijn weinig beroepen waarvan we met meer ongeduld zaten te wachten tot ze hun activiteiten mochten hernemen. Als er één deel van ons lichaam is waar het effect en de duur van de lockdown zichtbaar waren, dan was het wel ons haar. Op 18 mei, toen de tweede fase van de exitstrategie van kracht werd, mochten de kapsalons eindelijk de deuren weer openen, tot grote opluchting van de bevolking. Maar was het wel het ideale moment? Nadia Adaissi (kleine foto), die het kapsalon ‘Cosy Hair’ in de Brusselse Ravenstein-galerij uitbaat, weet het niet zo zeker. «Het is sowieso te laat», stelt ze. «Persoonlijk denk ik in elk geval dat het te laat was. Wat van ons gevraagd werd op het moment dat we de deuren weer mochten openen, hadden we uiteindelijk ook twee of drie weken eerder kunnen doen, of zelfs een maand eerder. Ik snap niet waarom we zo lang moesten wachten.»

Temeer omdat Nadia’s kapsalon vóór de lockdown ook al niet uitpuilde van de klanten, want ze werkt er alleen. Haar job is sinds de versoepeling van de lockdownmaatregelen dus niet plots compleet veranderd. «Voor mij is alles ongeveer hetzelfde gebleven», legt ze uit. «Volgens de regels mogen de klanten enkel op afspraak komen en moeten ze anderhalve meter afstand houden van elkaar. Maar ik heb altijd met een afsprakensysteem gewerkt en sta in mijn eentje in de zaak. Voor mij is er dus hoe dan ook geen probleem.» Wel nieuw is het feit dat ze verplicht een mondmasker moet dragen en vooral dat ze wegwerpcapes in huis moet hebben. «Dat kost geld en ze zijn alles behalve milieuvriendelijk omdat ze van plastic zijn», merkt ze op. «Maar op die twee dingen na is mijn werk weinig veranderd.»

De storm voor de stilte

Van hun kant respecteren de klanten zonder morren de veiligheidsvoorschriften. Als ze een afspraak maken, vragen ze trouwens waarop ze precies moeten letten. Zoals verwacht stond de telefoon vanaf 18 mei roodgloeiend. «Omdat de kappers zo lang dicht waren, werden we de eerste twee weken overrompeld», bevestigt Nadia. Het was wel wat ontgoochelend om vast te stellen dat die grote vraag nadien even snel weer in elkaar zakte. «Mijn probleem is dat mijn salon gelegen is in de Ravenstein-galerij», zegt ze. «Ik ben dus afhankelijk van de kantoren. En het is nog steeds heel rustig in de galerij. De bedrijven maken veel gebruik van telewerk, terwijl het net vaak mensen van buiten Brussel zijn die bij mij over de vloer komen. Sommige klanten hebben me gezegd dat ze nog van thuis uit zullen werken tot in september of oktober. Of zelfs december! Het gevolg is uiteraard dat ze minder vaak naar de galerij komen.»

De situatie oogt dus niet rooskleurig voor Nadia, ook al mag ze haar job weer uitoefenen. «Het virus heeft me pijn gedaan en zal dat nog blijven doen», zucht ze. «Ik heb geen idee hoe het me de komende dagen en weken zal vergaan. Ik stel in elk geval vast dat het hier rustiger is en dat mijn agenda minder snel gevuld raakt dan vroeger.» Toch merkt ze op dat de klanten die langsgekomen zijn terwijl de lockdownmaatregelen het aantal afspraken nog drastisch beperkten heel blij waren dat ze hun huis konden verlaten en wat sociaal contact hebben. «Het deed hen deugd om wat frisse lucht op te snuiven», zegt ze. «Vooral de mensen die veel thuis werken. Dat staat vast.»

Nieuwigheden uitgesteld

Ondanks alles wil de kapster de lockdown niet enkel vervloeken. De gedwongen werkstop bood haar ook de kans om de teugels te vieren na een bijzonder intens jaar. «Ik heb mijn salon anderhalf jaar geleden geopend en ik heb zowat elke dag keihard gewerkt», vertelt Nadia. «Ik heb dus van de lockdown geprofiteerd om meer tijd door te brengen bij mijn gezin – net zoals iedereen, denk ik. Ik heb ook wat in huis gewerkt, want daar had ik vroeger geen tijd voor. En ik heb nagedacht over bepaalde zaken die ik de komende dagen of weken zou kunnen veranderen en verbeteren aan mijn salon.»

Jammer voor haar «heeft het coronavirus alles verpest» wat dat betreft. «Ik wou vroeger al dingen veranderen maar die hebben nu geen zin meer.» Ze overwoog bijvoorbeeld om de handen in elkaar te slaan met een schoonheidsspecialiste of een visagiste. Daarvan is uiteindelijk geen sprake meer. «Ik maak gebruik van een lijn van natuurlijke producten die ook andere schoonheidsproducten fabriceren», legt ze uit. «Ik wou dus in mijn salon avonden te organiseren om die producten voor te stellen. Dat zal jammer genoeg niet meer mogelijk zijn.» Hetzelfde geldt voor haar idee om cadeauboxen te maken in samenwerking met handelaars uit de buurt. «Dat zal niet voor meteen zijn omdat er nauwelijks volk rondloopt in de galerij», besluit ze. «En ik weet niet hoe het de komende maanden zal evolueren.»

Het bericht PORTRET. Kapster Nadia: “Eindelijk weer dat sociaal contact deed klanten deugd” verscheen eerst op Metro.


OuderMetro : must read

Brouwerij De Koninck: de smaak van ‘t Stad in een glas

Door Aaron Verbrugghe

Het bier van De Koninck wordt al sinds jaar en dag vereenzelvigd met Antwerpen. Wie een slok neemt van een ‘Bolleke’, ziet in gedachten de lichtjes van de Schelde al opduiken. Bij een bezoek aan Antwerpen moet je dan ook de stadsbrouwerij van De Koninck bezichtigen. Die werd omgetoverd tot een ambachtelijke mini-stad.

De brouwerij werd opgestart in 1833 door Johannes Vervliet, die was getrouwd met de weduwe van Joseph De Koninck. Leuk wist-je-datje: de eerste decennia van z’n bestaan ging de brouwerij door het leven als Brouwerij De Hand, genoemd naar een grenspaal in de buurt met een hand op. Later zouden de nakomelingen van De Koninck hun naam aan de zaak geven.

Het bekendste bier van De Koninck is natuurlijk het Bolleke, met wie het vaak in één adem wordt vernoemd. Het amberkleurige biertje werd erkend als een streekproduct. Zijn naam heeft het te danken aan de bolvormige kelk waarin het vaak wordt geschonken. Vorig jaar veranderde de nieuwe eigenaar Duvel Moortgat dan ook de naam officieel naar Bolleke. Op z’n Antwerps bestel je het als een ‘Bolleke Keuning’.

Stadsbrouwerij

De tijd dat er bij De Koninck alleen maar heerlijk gerstenat tevoorschijn werd getoverd, is ook al enkele jaren voorbij. In 2015 werden de deuren van de brouwerij aan de Mechelsesteenweg voor het grote publiek geopend voor een interactieve tour.

“Het draait om meer dan alleen bier”, vertelt Robby Lancel van brouwerij De Koninck. “Het is een belevingscentrum waar je met je gezin makkelijk een halve dag kan doorbrengen. Anders dan een traditioneel brouwerijbezoek kan je bij ons op je eigen tempo rondwandelen.” Aan de hand van beeldschermen met daarop een personage word je op originele wijze geïnformeerd over de geschiedenis van de stad, de brouwerij en de bieren. In de ketelruimte en de bottelarij krijg je dan weer meer uitleg over de bieren, het brouwproces en het bottelen.

Op de site van de Stadsbrouwerij zijn intussen ook al tal van culinaire zaken verschenen. Je vindt er onder meer een kaasrijper, chocolatier, slager, toprestaurant en bakkerij, die elk op ambachtelijke wijze hun stiel uitoefenen. Met andere woorden, voor elk (zintuig) wat wils.

Het bericht Brouwerij De Koninck: de smaak van ‘t Stad in een glas verscheen eerst op Metro.Gigantisch zwart gat eet elke dag iets zo zwaar als onze zon op

Door Xavier

Elke dag een hoeveelheid massa van ongeveer de grootte van onze zon, dat is wat het zwarte gat J2157 in zich opneemt. Dat blijkt uit de bevindingen van Australische wetenschappers die het fenomeen gedetailleerd bestudeerd hebben. Het zwarte gat groeit nog elke dag, maar is gelukkig heel wat lichtjaren van ons verwijderd.

Een van de grootste zwarte gaten in het heelal blijkt in een enorm tempo te groeien. Het is nu al 34 miljard keer zo zwaar als onze zon. Elke dag slokt het het gewicht van onze ster aan materie op om te groeien. Dat is ruim 333.000 keer het gewicht van de Aarde.

8.000 keer groter dan ons zwart gat

Onderzoekers van de Australian National University hebben het zwarte gat bestudeerd. Het object, dat J2157 heet, is 8.000 keer zo groot als het zwarte gat in het midden van onze Melkweg. ’Ons’ zwarte gat zou twee derde van alle sterren in de Melkweg moeten opslokken om even groot te worden als J2157.

J2157 staat zo ver weg van ons in het universum, dat we het zwarte gat zien tijdens de jeugdjaren van het heelal. “We zien het op het moment dat het heelal slechts 1,2 miljard jaar oud is, minder dan 10% van de huidige leeftijd”, zeggen de onderzoekers. Het is onbekend hoe zwarte gaten zo vroeg in de geschiedenis al zo groot konden worden.

Het bericht Gigantisch zwart gat eet elke dag iets zo zwaar als onze zon op verscheen eerst op Metro.Hoezo, katten kunnen geen deuren openen? Blijkbaar wel… (video)

Door Koen De Nef

Katten zijn vaak slimmer dan je denkt. Neem nu deze kat die zelfs een deurklink doorheeft.

Op beelden is te zien hoe een kat in Bangkok (Thailand) samen met een vriendje in een kamer zit. Ze hebben het allebei een beetje gehad daar en zijn vastberaden om andere oorden van het huis op te zoeken.

Draaien aan deurklink

De grootste kat heeft goed opgelet toen zijn baasje de deur opende en terug dichtdeed, want hij springt op de deurklink, draait eraan en slaagt in zijn opzet. Hopla!

Het bericht Hoezo, katten kunnen geen deuren openen? Blijkbaar wel… (video) verscheen eerst op Metro.


❌