[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag — 19 Oktober 2018Metro : must read

Tyfoon laat kersenbloesems in Japan maanden te vroeg uitkomen

Door Xavier

Op verschillende plaatsen op Japan zijn er nu al kersenbloesems te zien, zo’n vijf maanden voor dat normaal het geval is. De bomen zijn misleid door twee tyfoons die recent over het land zijn geraast en de warmte die daarop volgde. Het is de eerste keer dat het fenomeen op zo’n grote schaal voorkomt.

De opkomst van de kersenbloesems is een jaarlijks terugkerend spektakel op Japan. De roze pracht lokt elke lente een massa toeristen naar het eiland, maar de natuur is ze dit jaar te snel af. De Japanse website Weathernews kreeg al meer dan 350 meldingen binnen van kersenbomen die nu al hun bloesems tonen. Dat is ongeveer vijf maanden te vroeg.

Het voelt als een warme lente

De oorzaak van de premature roze pracht zijn twee tyfoons die niet zo lang geleden het eiland hebben aangedaan. Door de hevige wind zijn heel wat bomen hun bladeren kwijtgeraakt. Dat is een probleem, want de bladeren laten een hormoon los dat de knoppen ervan weerhoudt om uit te komen. Bovendien werden de stormen gevolgd door een warme periode. Die heeft de bomen misleid en ze doen denken dat het al lente is. De meldingen van de bloesems kwamen eerst uit het zuidwesten van het eiland, maar strekken zich ondertussen uit tot in de meest noordelijke regio van het land. Het is de eerste keer dat het fenomeen zich op zo’n grote schaal voordoet.

Er is goed en slecht nieuws voor de mensen die de bloemenpracht in het echt wilden aanschouwen. De bomen die zich nu al in het roze hebben gehuld, zullen dat in de lente niet opnieuw doen. Gelukkig gaat het om een minderheid, zegt Hiroyuki Wada, boomdokter bij de Flower Association of Japan. “Ik denk niet dat het de pracht van de kersenbloesems volgend jaar zal beïnvloeden”, vertelde hij aan de lokale zender NHK.

Het bericht Tyfoon laat kersenbloesems in Japan maanden te vroeg uitkomen verscheen eerst op Metro.Wijs- en ringvinger niet even lang? Grotere kans dan dat je holebi bent

Door Silke Vandenbroeck

Het leek altijd wel toogpraat, maar het is nu toch wetenschappelijk bewezen. Vrouwen bij wie de linker wijs- en ringvinger een verschillende lengte hebben, maken een grotere kans om lesbisch te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Essex in Groot-Brittannië.

De wetenschappers namen de lengte van de vingers van 18 identieke vrouwelijke tweelingen onder de loep, bij wie de ene hetero was en de andere lesbisch. Gemiddeld had de helft van de lesbische vrouwen verschillende afmetingen van de ring- en wijsvinger. Dat is trouwens ook een typische mannelijke eigenschap, zij het enkel aan de linkerhand.

Testosteron

“Het kan te maken hebben met te veel blootstelling aan testosteron in de baarmoeder”, zegt dr. Tuesday Watss van het departement psychologie van de universiteit van Essex. “Identieke tweelingen hebebn voor 100% dezelfde genen. Dat ze dan toch een verschillende seksuele voorkeur hebben is opmerkelijk. Daarvoor moeten de oorzaak dus ergens anders zoeken.”

Hogere doses

“Uit eerder onderzoek hebben we al geleerd dat seksuele voorkeur in de baarmoeder wordt bepaald en afhankelijk is van de hoeveelheid mannelijke hormonen waaraan we blootgesteld worden of de manier waarop ons lichaam daarop reageert. Wie in aanraking komt met hogere doses zou meer kans maken op homo- of biseksualiteit.” De onderzoekers deden hetzelfde bij mannelijke tweelingen, waar de een hetero was en de ander homoseksueel, maar daar vonden ze geen verband.

Frenologie

Het is niet duidelijk of de studie ook meteen voor waar aangenomen zal worden in de wetenschappelijke wereld. Het doet namelijk denken aan frenologie, een theorie uit de 18de en 19de eeuw. Daarbij ging men ervan uit dat aanleg en persoonlijkheid afgeleid kunnen worden aan de vorm van de schedel. Maar die theorie is uiteraard al lang passé.

Het bericht Wijs- en ringvinger niet even lang? Grotere kans dan dat je holebi bent verscheen eerst op Metro.


Eenogige kater Lucy maakt reis van zijn leven

Door Silke Vandenbroeck

Een eenogige kat heeft er wel een heel opmerkelijke reis opzitten. Hij raakte geklemd onder een vrachtwagen en reed maar liefst 345 km mee.

De 12-jarige kater, genaamd Lucy, werd door enkele medewerkers van een distributiekeuken ontdekt in Bristol, Groot-Brittannië. De vrachtwagenbestuurder dacht in eerste instantie dat Lucy overleden was. Hij lag namelijk bewusteloos in een van de achterste wielkasten.

Kopje

“De bestuurder zei dat hij dacht dat hij een dier had aangereden en dat het overleden was”, zegt arbeider Dan Cartwright aan The Mirror. “Hij zei dat het er nog zat, dus gingen we een kijkje nemen. Ook wij dachten dat de kater overleden was, maar opeens hief hij zijn kopje op. Daarop belden we de Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA).”

Gechipt

De RSPCA ontdekte dat Lucy gechipt was, waardoor de organisatie makkelijk kon achterhalen waar het kranige beestje haar opmerkelijke lift genomen had. Dat bleek Goole te zijn. Lucy was dus 345 km van huis. Baasje Paul Smith maakte zich in eerste instantie geen zorgen: “Het gebeurde wel vaker dat Lucy voor enkele dagen verdween. Maar nu bleef hij wel wat lang weg. Ik ben dus verschrikkelijk blij dat ze hem levend gevonden hebben. Ik kan niet wachten tot hij weer thuis is.” Paul verduidelijkt nog dat zijn moeder de kater Lucy noemde, ook al is hij een mannetje. “De naam bleef uiteindelijk hangen, nu kunnen we hem ook niet meer veranderen.”

Het bericht Eenogige kater Lucy maakt reis van zijn leven verscheen eerst op Metro.


Laagjesfestijn

Door Bruno Coppens

Zet de wispelturige weergoden schaakmat met een gelaagde look. Fijne coltruien passen perfect onder flinterdunne zijden topjes en mantels van nepbont, velours en omgekeerd schaap. Geef je knusse Boho-style een sportieve twist door te combineren met trekking-items. Bergschoenen en donsjassen zijn hypercool. En vergeet vooral je sjaal niet!

Blazer

Primark
€22

Broek

Primark
€16

 

Poncho

 

Uniqlo
€19,95

 

Vest

Weekday
€60

 

Sweater

Ginger
€139,95

 

Sneaker

 

Sacha
€129

 

Sjaal

 

OOF
€59

 

Laarsjes

 

Edited
€179

 

Het bericht Laagjesfestijn verscheen eerst op Metro.


Terug naar de jaren ’90 met de nieuwe Disneycollectie

Door Silke Vandenbroeck

Iedereen die in de jaren ’90 werd geboren, moet nu maar even goed opletten. Disney brengt namelijk een collectie uit die volledig geïnspireerd is op de disney-figuurtjes uit die periode.

Denk aan films zoals ‘Belle en het Beest’, ‘Aladdin’, ‘De Leeuwenkoning’ en ‘Hercules’. De collectie wordt uitgebracht onder de naam ‘Oh My Disney ’90s Flashback Collection’. Je kan onder andere kleren, tassen, sleutelhangers en pennen kopen met nostalgische prints op.

 

Terug naar de jaren '90 met de nieuwe Disneycollecttie
Foto Shop Disney
Terug naar de jaren '90 met de nieuwe Disneycollectie
Foto Shop Disney

Het bericht Terug naar de jaren ’90 met de nieuwe Disneycollectie verscheen eerst op Metro.


Gisteren — 18 Oktober 2018Metro : must read

Cardi B praat openhartig over haar bevalling

Door Axelle Lot

De Amerikaanse rapster Cardi B heeft tijdens de talkshow van Jimmy Kimmel geen taboe geschuwd. Zo sprak ze ook in geuren en kleuren over haar bevalling. “Ze maakte mijn vagina kapot”. 

Cardi werd op 10 juli voor het eerst mama van dochtertje Kulture. In de talkshow van Jimmy Kimmel kwamen kijkers alles te weten over de geboorte. “Het was veel zwaarder dan gedacht. Niemand zei mij op voorhand dat ze mijn vagina zouden moeten dichtnaaien. Mensen zeggen gewoon dat het pijn doet. Wel het is veel meer dan gewoon pijn.”

Mediapersoonlijkheid

De bevalling mag dan wel geen pretje geweest zijn voor de mediapersoonlijkheid, maar toch is er niemand op deze aarde van wie ze meer houdt. “Ik had ze al veel eerder moeten krijgen, misschien toen ik een tiener was. Dit heb ik mijn hele leven gemist.”

Het bericht Cardi B praat openhartig over haar bevalling verscheen eerst op Metro.


Indiase koppels laten toeristen betalen om huwelijk bij te wonen

Door Xavier

Steeds meer Indiërs laten toeristen tegen betaling aanwezig zijn op hun trouwfeest. Zo ze India ten volle ervaren, klinkt het. Via de app Join My Wedding vinden de verloofden en hun mogelijke gasten elkaar en er zijn ook reisbureau’s die trouwpartijen aanbieden.

Indiase koppels die op trouwen staan hebben een manier gevonden om de kosten van hun trouwfeest een beetje te drukken en tegelijkertijd het gebeuren meer ‘showbizz’-glans te geven. Ze laten westerse toeristen tegen betalen gast zijn op hun feest. Zo verwelkomde Surabhi Chauhan, een fundmanager uit Delhi, twee reisbloggers uit Australië op zijn trouw. Carly Stevens en Tim Gower betaalden 200 dollar, of zo’n 174 euro, voor de tweedaagse festiviteiten, meldt CNBC.

De Australiërs vonden het trouwfeest op Join My Wedding. Dat is een app die een overzicht van Indiase trouwfeesten aanbiedt. Het koppel ontmoette de verloofden ook voor het feest. “Zo wisten ze wat er voorzien zou zijn en welke kleren ze moesten aandoen”, vertelt Chauhan. “Het was leuk om ze erbij te hebben. Zo leren we ook mensen van andere landen kennen.”

Sector die 20% per jaar groeit

De trouwsector is India boert heel goed. Trouwfeesten in het land zijn heel extravagant, kleurrijk en uitgebreid en duren meestal meerdere dagen. Elk jaar trouwen er miljoenen koppels, zeker nu de bevolking in India maar blijft toenemen en de middenklasse het steeds beter heeft. De sector is ondertussen al meer dan 34 miljard euro waard en groeit elk jaar met 20%.

Heel wat reisagentschappen proberen dan ook om een graantje mee te pikken. Zo bieden ze op maat gemaakte planningen aan zodat internationale reizigers op hun trip door het land een huwelijk kunnen meepikken. Orsi Parkanyi, een van de oprichters van Join My Wedding, begrijpt de aantrekkingskracht van de feesten. “Je ervaart alle culturele elementen tegelijk en vormt ondertussen ook een betekenisvolle band met de lokale mensen”, klinkt het.

Het bericht Indiase koppels laten toeristen betalen om huwelijk bij te wonen verscheen eerst op Metro.Diddy en Cassie na 10 jaar uit elkaar

Door Silke Vandenbroeck

Rapper Diddy (48) zou na 10 jaar gebroken hebben met zijn vriendin, zangeres en model Cassie (32). De twee hadden al jaren een knipperlichtrelatie, maar nu zouden de twee écht hun eigen weg gaan.

Het koppel begon te daten in 2007. Pas na vijf jaar maakten ze bekend dat ze een serieuze relatie hadden. Maar Diddy en Cassie zijn al maanden niet meer samen gezien. Volgens insiders betekent dit dat ze uit elkaar zijn. “Het was een break-up van twee kanten, ze blijven vrienden. Cassie gaat zich focussen op haar muziek- en acteercarrière”, klinkt het in US Weekly.

Model

Diddy zou ondertussen alweer een oogje hebben op het 26-jarige model Jocelyn Chew. Hij en Jocelyn werden al samen gespot in Miami en gingen samen naar een optreden van Drake in Los Angeles.

 

View this post on Instagram

 

93 ‘Til Infinity

A post shared by JOCELYN CHEW (@jocelyn) on

Het bericht Diddy en Cassie na 10 jaar uit elkaar verscheen eerst op Metro.


Steeds meer Belgen rijden met de motor

Door Matthias

Tussen januari en september dit jaar zijn er 21.695 nieuwe motorfietsen en scooters ingeschreven, een stijging van 10,2% ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Dat blijkt uit cijfers van automobiel- en tweewielerfederatie Febiac. Vooral in provincies met een hoge verkeersdruk zijn lichtere motoren en scooters populair.

Febiac wijst op een opvallende groei in het aantal inschrijvingen in de lichtere categorieën: plus 11,9% in de categorie tot 125 cc en plus 27,3% in de categorie van 251 tot 500 cc.

«Dat komt door het grotere aanbod in die categorieën als reactie van de motormerken op de rijbewijsreglementering die in 2013 de rijbewijzen A1 en A2 voor de jongeren invoerde», aldus de federatie. Die maakte het lastiger voor jongeren om een rijbewijs voor zwaardere motoren te behalen, en voerde minimumleeftijden in.

Rijbewijs B

Een andere verklaring is de «rijbewijs-B-regeling». Wie minstens twee jaar het rijbewijs B heeft, mag daarmee ook een motor van 125 cc of een scooter besturen. «Dat maakt het voor automobilisten makkelijker om naar een 125 cc’er als mobiliteitsoplossing over te stappen.» In provincies met een hoge verkeersdruk zoals Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen zijn de 125cc-motoren en scooters populair.

Aan de andere kant is er ook een stijging van 11%, iets meer dan het marktgemiddelde, bij motoren met een cilinderinhoud van meer dan 1.000 cc, de grote kanonnen. Het marktaanbod is ook hier een deel van de verklaring. Zo hebben veel merken zware motoren in het gamma, terwijl de keuze in de middelzware categorieën eerder beperkt is. Bij de bromfietsen springt dan weer de opkomst van de elektrische fiets in het oog, zowel in de categorie 25 kilometer per uur (klasse A) als in 45 kilometer per uur (klasse B).

Het bericht Steeds meer Belgen rijden met de motor verscheen eerst op Metro.Chinese stad wil gebied verlichten met tweede maan

Door Axelle Lot

De Chinese stad Chengdu wil door middel van een kunstmatige maan alle straatlantaarns vervangen en zo de stad verlichten. Het is niet duidelijk hoe haalbaar het idee is, maar volgens wetenschappers moet het lukken. 

Er woedt al een tijdje een discussie of straatverlichting wel goed is voor het milieu en niet te veel energie verspilt. De Chinese stad Chengdu is er in ieder geval geen voorstander van en heeft een radicaal plan om ze te weren. Wu Chunfeng, het hoofd van Chengdu Aerospace Science and Technology Microelectronics System Research Institute Co (Casc) bedacht de oplossing.

Verlichtingssatelliet 

De man, hij is leverancier voor het Chinese ruimteprogramma, wil tegen 2020 een verlichtingssatelliet lanceren. Deze kunstmatige maan moet een aanvulling zijn op natuurlijk licht en voor een lichte schemering zorgen. Hij is ervan overtuigd dat de verlichtingssatelliet net genoeg licht geeft is om het bioritme niet te verstoren en een veiligheidsgevoel te garanderen. Wu is al jaren bezig met het project en zou in 1990 ook al even geslaagd zijn om de stad te verlichten. Waarom het project toen niet op grote schaal is uitgevoerd is onduidelijk.

Het bericht Chinese stad wil gebied verlichten met tweede maan verscheen eerst op Metro.


Studente bakt koekjes met assen van haar overleden opa

Door Axelle Lot

Studenten die thuis koekjes bakken en die meenemen naar school, het lijkt een doodgewoon tafereel. Helaas voor enkele leerlingen op een Amerikaanse school kregen ze de lekkernijen geserveerd met menselijke assen. 

Een middelbare school in Sacramento heeft een lugubere ontdekking gedaan. Een leerlinge kwam er aanzetten met de typische ‘homemade cookies’ en deelde ze uit aan negen collega’s. Nadat die de koekjes met veel plezier hadden verorberd, deelde de bakker van dienst doodleuk mee dat ze een extra ingrediënt had toegevoegd: de as van haar overleden grootvader. Dat meldt Sky News.

Vreemd recept

De politie van Californië voert nu een onderzoek naar de zaak die de Da Vinci Charter Academy beroert. Twee studenten zouden de leerlinge meegeholpen hebben met het vreemde recept. “Ik geloofde haar niet tot ze de urne van haar opa uit haar rugzak haalde”, zo vertelde één van de klasgenoten van de ‘dader’ verbouwereerd aan tv-station KCRA. De politie tast in het duister over het motief van de stunt.

Niemand van de leerlingen werd ziek , asresten van overleden personen zijn niet giftig,  maar volgens de politie kunnen de slachtoffers “enige emotionele gevolgen gewaarworden”.

Het bericht Studente bakt koekjes met assen van haar overleden opa verscheen eerst op Metro.


Bono, Pharrell en The National nemen album op voor overleden kat

Door Xavier

Sinds vorige week kan je luisteren naar het compilatie-album ‘Souris Calle’, met daarop een hele lijst van bekende namen uit de muziekwereld. Onder meer Bono, Pharrell, The National en Michael Stipe, de frontman van R.E.M., werkten eraan mee. De plaat is eerbetoon aan de overleden kat van een Franse kunstenares.

De muziekwereld heeft er een opmerkelijk album bij. ‘Souris Calle’ heet de plaat. Ze is vorige week uitgekomen, telt 37 nummers en heeft een hele schare bekende namen kunnen verzamelen voor een wel heel speciale reden. Het project is namelijk een postuum eerbetoon aan Souris, ‘muis’ in het Frans, de kat van de Franse kunstenares Sophie Calle.

Ze vatte het idee op om haar huisdier een passend laatste cadeau te schenken en wist daarvoor enkele van de grootste namen uit de muziekwereld te overtuigen. Zo sprak Bono, de frontman van de rockband U2, een boodschap in die gebruikt werd voor het openingsnummer van de cd. De Amerikaanse producer Pharrell leverde de beats voor een ander nummer en je hoort ook Matt Bellinger, de zanger van The National, zijn beste Frans bovenhalen. Zelfs R.E.M.-frontman Michael Stipe droeg zijn steentje bij.

“Je mag verdriet om overleden kat niet uiten”

‘Souris Calle’ werd voorgesteld op een solo-tentoonstelling van Calle. De aanwezigen konden daar luisteren naar de plaat, maar ook de talloze inzendingen van de vele artiesten bewonderen. Zo namen ze zelf kleine video’s op, stuurden stukjes tekst op of maakten foto’s voor de kat.

“Als je zegt dat je verdrietig bent door je overleden kat, dan vinden mensen dat obsceen. Je mag dat niet zeggen”, stelde de kunstenares aan Artnet. “Maar als je zegt dat één van je ouders gestorven is, leeft iedereen met je mee. Daar moet ik mee lachen, want voor mij had het overlijden van mijn kat een veel heftigere impact. Ik leefde samen met Souris, niet met mijn ouders.”

Het bericht Bono, Pharrell en The National nemen album op voor overleden kat verscheen eerst op Metro.Kendrick Lamar valt in de prijzen met soundtrack ’Black Panther’

Door Axelle Lot

Kendrick Lamar heeft een World Soundtrack Award gewonnen voor de film ’Black Panther’. Het is de achttiende keer dat het Film Fest Gent de prestigieuze prijzen voor filmmuziek uitreikt.

De prijs voor ‘Best Original Song Written Directly for a Film’ ging naar het nummer ‘Black Panther’ uit de gelijknamige film. Een compositie van de Amerikaanse rapper Kendrick Lamar. Hij schreef het nummer van de blockbuster rond een zwarte superheld. ‘Discovery of the Year’ is Tamar-kali, die met de Oscargenomineerde film ’Mudbound’ voor het eerst een score componeerde voor een langspeelfilm.

Ijslandse componist 

Net als vorig jaar kaapte de IJslandse componist Jóhann Jóhannsson een van de hoofdprijzen weg. Hij werd tijdens de ceremonie postuum gelauwerd als Best Film Composer of the Year voor de filmmuziek van ’Mandy’, ’Mary Magdalene’ (gecomponeerd samen met Hildur Guðnadóttir) en ’The Mercy’. Jóhannssons protégé en co-componiste Hildur Guðnadóttir nam de prijs in ontvangst omdat de componist eerder dit jaar overleed.

Tijdens de uitreiking woensdag werden composities gespeeld door Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé, terwijl filmfragmenten geprojecteerd werden op groot scherm. De centrale gast dit jaar was Carter Burwell, die vooral bekend is voor zijn samenwerking met de gebroeders Coen.

Het bericht Kendrick Lamar valt in de prijzen met soundtrack ’Black Panther’ verscheen eerst op Metro.


Evenaring recordaantal lentedagen in 2018

Door Aaron Verbrugghe

Voor zij die denken dat een lentedag simpelweg een dag in het seizoen lente is, think again ! Een lentedag wordt immers gedefinieerd als een dag waarbij er in Ukkel 20 graden of meer is opgemeten.

Daarvan hebben we er dit jaar maar liefst 131 van gehad. Dat is een evenaring van het record uit 1959, zo is vanochtend vernomen bij de klimatologische dienst van het KMI. Normaal telt een jaar 79 dagen waarop 20 graden of meer wordt opgemeten.

Zomerse dagen 

2018 telt voorts intussen ook 61 zomerse dagen, of dagen waarop het 25 graden Celsius of warmer is. De normale waarde voor een jaar bedraagt 21 zomerse dagen. Het record, 66 dagen, dateert nog uit 1947.

De klimatologische dienst meldt ook nog dat dit jaar 9 tropische dagen (30 graden of meer) telt. Normaal zijn dat er 4. Het record uit 1976 bedraagt 19 tropische dagen. Een mens zou nog beginnen geloven in het sprookje van de klimaatopwarming.

Het bericht Evenaring recordaantal lentedagen in 2018 verscheen eerst op Metro.


“Steeds meer volwassenen vieren Halloween”

Door Aaron Verbrugghe

U zou het haast vergeten in deze warme temperaturen, maar Halloween staat bijna voor de deur. Van oudsher een feest voor kinderen, maar ook steeds meer volwassenen mengen zich in het feestgedruis. Kenners spreken van “een groot verschil in vergelijking met vijf jaar geleden.”

Eventplanners krijgen naar eigen zeggen de laatste tijd opvallend meer verzoeken van bedrijven die een themafeest willen geven in halloweenstijl. “Denk niet aan herfstige taferelen vol pompoenen en bladeren, maar aan echte horror die knipoogt naar de sfeer – skeletten incluis – die in een oud kasteel hangt. We hebben zelf een tafel ontworpen in de vorm van een doodskist om te verhuren”, zegt mede-eigenaar Tessa Labeau van Amuse Amusant in Merelbeke aan Het Nieuwsblad. “Een ander duidelijk thema is ‘de losgeslagen laborant’, die allerlei vreemde experimenten begint uit te voeren. In dat kader werken we vaak met droog ijs. Dat geeft een koude rook die het allemaal geloofwaardiger maakt. En er zijn uiteraard ook hapjes in stijl. Denk aan een gandaham, gepresenteerd met een bijl erin en véél tomatensap.”

Vanuit Amerika overgewaaid

Volgens Tessa is de trend vooral merkbaar in bedrijven die roots hebben in de Verenigde Staten en waar veel jonge mensen werken. “Die Amerikaanse bedrijven brengen hun identiteit mee naar hier. Als er vijf jaar geleden slechts 20 procent verkleed kwam opdagen, dan is het nu zo goed als iedereen. Mensen zijn meer dan ooit betrokken bij de beleving.”

Het bericht “Steeds meer volwassenen vieren Halloween” verscheen eerst op Metro.


Waarom natuurwijn populairder wordt, maar nooit echt zal doorbreken

Door Axelle Lot

Op de wijnmarkt moeten ze de laatste jaren steeds meer plaats maken voor oude wijn in nieuwe zakken, letterlijk dan. Natuurwijn is namelijk aan een gestage opmars bezig. Het product surft mee op de populariteit van authentieke ambacht. Maar wat is het eigenlijk? Als het van de liefhebbers afhangt, komt niet iedereen dat te weten.

Er komt een periode in je leven waarin je in je omgeving merkt dat de onomkeerbare ouderdom is ingezet. Katerige zondagochtenden verlengen zich tot katerige zondagen. Gesprekken tussen vrienden gaan niet langer over de cijfers na de komma op examens, maar op de voorstellen voor een hypothecaire lening. En natuurlijk niet te vergeten, wijn doet zijn intrede.

Foto Terrovin

Het is niet zo dat het alcoholische druivensap plotseling in je leven opduikt. We wonen per slot van rekening in België, dus het wordt praktisch met de papfles ingegoten, maar de manier waarop mensen naar wijn kijken verandert met de jaren. Van een drank met een goede alcohol/prijs-verhouding evolueert het tot een glazen vat vol nuances. Amateuristische wijnclubs ontspruiten en kurken worden aan neuzen gezet. Langzaamaan wordt er door je jaren levenservaring verwacht dat je ook een specifieke smaak en vocabularium in wijn ontwikkelt. En de laatste jaren heeft een nieuwe term een plaats veroverd tussen de klassiekers ‘rood’, ‘droog’, ‘rond’ en ‘fruitig’. Die hippe indringer draagt de naam ‘natuurwijn’. Maar wat weten we er eigenlijk over? Het is wijn, wat altijd werkt, en het is natuurlijk, dus het moet wel goed voor je zijn. Maar is dat wel zo?

Pure keuken

‘Als het echte natuurwijn is, dan zeker, maar niet elke druivendrankje dat dat proclameert te zijn, mag die naam met recht en rede dragen”, aldus Wouter De Bakker. De voormalige Sommelier van het Jaar baat al enkele jaren in Antwerpen terrovin uit, een gerenommeerde winkel in natuurwijnen. “De term wordt tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt en vaak ten onrechte ingewisseld met biowijn. In principe is het wijn die gemaakt wordt door wijnbouwers die werken zoals vroeger. Volgens ambachtelijke principes, met veel respect voor de natuur en dus zonder dat er kunstmatige stoffen aan toegevoegd worden”, klinkt het.

Vooral dat laatste kenmerk is belangrijk. Om te voldoen aan de grote vraag en de opbrengst van de wijngaarden te optimaliseren, grijpt de commerciële wijnsector in verschillende fasen van de productie in. Dat begint al in de wijngaarden, waar de grond kunstmatig bemest kan worden en de vruchten een laag pesticiden over zich heen krijgen. Daarna worden onder andere verschillende soorten druiven gemengd om elk jaar dezelfde smaak te bekomen en voegen wijnmakers sulfieten, enzymen en gist toe om de oogst sneller verkoopsklaar te krijgen. Het eindproduct, hoewel mogelijks gezegend met een heerlijke smaak, staat ver van wat het resultaat zou zijn als je de natuur op zijn beloop laat gaan. En dat is wat de natuurwijnbouwers juist trachten te doen.

Ssht, de druif spreekt

“Natuurwijnbouw is gebaseerd op een biologische productie van wijn, maar gaat nog een stap verder”, vertelt De Bakker. “In principe mag er tijdens het proces niets toegevoegd of beïnvloed worden. Het resultaat is puur gegist druivensap.” De geboorte van een natuurwijn begint dan ook in de bodem van de wijngaard. “Wijngaarden van natuurwijnen moeten al minstens tien jaar op een biologische manier bewerkt worden. Dat betekent dat de boeren bijvoorbeeld geen pesticiden mogen gebruiken. Hun stokken zijn na verloop van tijd daardoor resistenter en groeien dieper in de grond, waardoor ze interessante mineraallagen bereiken. Dat heeft dan weer een positief gevolg voor de smaak. Bovendien kiest de boer enkel de gezonde druiven. In de commerciële wijnbouw worden de wijngaarden met machines geoogst, waardoor er ook rotte vruchten en takjes meegenomen worden. Wijnbouwers van natuurlijke wijnen moeten noodgedwongen met de hand oogsten, zodat ze zeker zijn dat ze enkel gezonde druiven gebruiken.”

Daarna draait het allemaal rond de smaak en wat die vertegenwoordigt en vertelt. “Het doel van een natuurwijnmaker is om het karakter van de druif, de regio en de ligging van de wijngaard in de wijn naar voren te laten treden.. Dat primeert. Daarom zullen ze nooit nieuwe vaten gebruiken, maar altijd exemplaren van minstens tien jaar oud. De smaak van het hout mag ook niet overheersen, het is de persoonlijkheid van de druif die je moet proeven. Rode wijnen uit de commerciële wijnbouw kunnen zwaar zijn en veel tanines bevatten. Natuurwijnen zijn puur en bevatten de smaak van de druif zoals die zou moeten zijn. Die is fijner, eleganter en subtieler. Bij witte wijn merk je ook meer mineralen op.”

Gedoemd om klein te blijven

De doorgedreven zorg van de wijnbouwers zorgt voor een uniek product, maar de sector schiet zichzelf daarmee ook in de commerciële voet. Hoewel het concept van natuurwijnen al sinds de jaren 80 bestaat, laat de grote doorbraak in de West-Europese huiskamers en restaurants nog steeds op zich wachten. Daarvoor is de sector te gefragmenteerd en te kleinschalig. Natuurwijn in zijn puurste vorm vraagt veel aandacht en kan daarom alleen op kleine schaal geproduceerd worden. Het aantal boeren dat natuurwijnen maakt is niet klein, maar ze kunnen niet aan dezelfde vraag voldoen als de grote château’s en beschikken ook niet over gelijkwaardige marketingbudgetten.

Zelf ziet De Bakker dat niet als een slechte zaak, integendeel. Hij pleit ervoor dat de wijnen in zijn winkel zich wat in de luwte blijven begeven. “De populariteit van natuurwijn neemt momenteel toe, maar dat kan ook een trend zijn, en die komen en gaan. Al zullen er altijd natuurwijnen zijn. Ze worden weggedrukt door de commerciële wijnbouw, die steeds meer wijngaarden opkoopt, maar ik merk ook blijvende interesse in ambachtelijke producten.” Ook de Belgische wijncultuur opent zich langzaamaan voor natuurwijn, merkt de sommelier, die ook de wijnkaart van verschillende sterrenrestaurants samenstelde. Al zijn Belgische wijndrinkers nog steeds gehecht aan de klassiekers van onze zuiderburen. “Het grote publiek zal er waarschijnlijk nooit warm voor lopen, want we zijn een klassiek wijnpubliek. België loopt steeds een beetje achter, maar jongeren hebben die klassieke achtergrond niet. Zij leren proeven met een open geest en zijn daarom aangetrokken door bijvoorbeeld iets zoals natuurwijn. Zelf zou ik mijn winkel ook kunnen uitbreiden, maar ik heb graag alles zelf onder controle. Daarom hou ik het kleinschalig, ambachtelijk, zoals de wijnbouwers.”

Het bericht Waarom natuurwijn populairder wordt, maar nooit echt zal doorbreken verscheen eerst op Metro.


Red Bull Music eert Belgische metalgroepen met documentaire

Door Axelle Lot

Graspop Metal Meeting was dit jaar voor de allereerste keer volledig uitverkocht. Topbands zoals Amenra, Aborted en Oathbreaker zetten de wei in vuur en vlam, maar ook in het buitenland breken ze potten. Kortom, metal leeft in België. Al van begin jaren 80 tot nu. Die passie werd vertaald in de documentaire ‘Hooked On Belgian Metal. 

De passie voor metal werd door Red Bull Music in kaart gebracht met ‘Hooked On Belgian Metal, een documentaire van maar liefst 63 minuten. Tal van Belgische bands – mét unieke archiefbeelden, komen aan bod. Zowel pioniers van eigen bodem zoals Acid, Killer en Ostrogoth en vernieuwers als Cyclone, Channel Zero en Congress, tot de heavy riffs van Evil Invaders, Steak Number Eight en Fleddy Melculy passeren de revue. “Met metal sta je op en ga je slapen,” zegt Bob Schoenmaekers, de organisator van Graspop Metal Meeting. “Een leren jas, tattoos en lang haar hoeven niet. Metal zit vanbinnen. Dat hoor je graag, dat bepaalt je leven.”

Bekijk de volledige documentaire op redbull.be/metal

Het bericht Red Bull Music eert Belgische metalgroepen met documentaire verscheen eerst op Metro.


Vruchtduif met alcoholprobleem verkozen tot ‘Vogel van het Jaar’

Door Aaron Verbrugghe

Onhandig, dronken, gulzig en glamoureus. Met deze charmante eigenschappen vormt de kereru of Nieuw-Zeelandse vruchtenduif een mooi contrast tegen de industriële bedrijvigheid die vaak wordt waargenomen in de vogelwereld. Een prijs kon dan ook niet lang uitblijven.

Je hebt misschien nog nooit gehoord van de kereru, maar het heeft eindelijk de erkenning gekregen die zijn onstuimige persoonlijkheid verdient – hij werd verkozen tot Nieuw-Zeelandse Vogel van het Jaar.

Your #BirdOfTheYear for 2018 is that absolute unit, the roundest boi, the devourer of fruit, the whooshiest of whooshes, the mighty kerurū. A big round of applause for the kererū, as well as for @Kereru4PM who ran a top campaign. https://t.co/BMjEN8Pymp pic.twitter.com/Lsf3w0FKGA

— Forest & Bird (@Forest_and_Bird) October 14, 2018

De prijs werd georganiseerd door Forest and Bird, een vzw die zich het lot van de exotische fauna en flora van Nieuw-Zeeland aantrekt. De kereru kwam als winnaar uit de bus van hun jaarlijkse Bird of the Year competitie, met dit jaar een recordaantal van 48.000 stemmers.

Openbare dronkenschap

De kererū leeft zowel in de stad als op het platteland en houdt ervan om zich vol te proppen met rot fruit. Maar wanneer de oogst te overvloedig is, kan dat al eens verkeerd uitdraaien. De vogels worden dan immers zo dronken van de gefermenteerde vruchtjes dat ze hun evenwicht verliezen en uit de bomen vallen

Zo werd een Nieuw-Zeelands vogelopvangcentrum in 2013 overspoeld met benevelde duiven die door bezorgde burgers werden binnengebracht. “Ze kwamen zo dronken als wat binnen”, aldus Robert Webb, manager van het Native Bird Recovery Centre. “Het was absurd. We kregen mensen binnen die hun hele armen vol hadden met deze ladderzatte duiven.”

Beschermde diersoort 

In het verleden werd er op de vogels gejaagd voor hun vlees en pluimen, maar nu zijn ze een beschermde diersoort en zijn ze verboden voor de jacht. Sommige Maoristammen mogen wel nog jacht maken op de vogels, waarvan ze de botten en pluimen gebruiken in culturele aangelegenheden. De vogels mogen dan ook gegeten worden tijdens speciale aangelegenheden.

In het Nederlands noemt met deze duif ook de ‘tuinbroekduif’: met haar witte buik en witte bretellen lijkt het immers alsof ze een tuinbroek draagt. Roekoek.

Het bericht Vruchtduif met alcoholprobleem verkozen tot ‘Vogel van het Jaar’ verscheen eerst op Metro.


Zo herken je een burn-out

Door Silke Vandenbroeck

We gaan allemaal al eens met tegenzin naar het werk. Maar soms is er meer aan de hand en kan je te maken krijgen met een burn-out. De Universiteit van Berkeley in Californië zette de alarmsignalen op een rijtje.

1. Opstaan is een hel

Iedere ochtend opnieuw vind je het verschrikkelijk moeilijk om op te staan. Dat komt wellicht omdat je gestresseerd bent door je job, waardoor je minder slaapt. Maar door het slaapgebrek geraak je ook gestresseerd. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.  Hoe langer je slecht slaapt, hoe groter de kans wordt dat je productiviteit en humeur onder het vriespunt terecht zullen komen.

2. Je bent niet meer geïnteresseerd in je werk

Of je nu met nieuwe projecten bezig bent of nieuwe kansen krijgt in het bedrijf, het kan je echt niets meer schelen. Probeer daarom te achterhalen wat het juist is aan je job dat je zo veel stress en frustraties bezorgt.

3. Je denkt dat je werk niet belangrijk is

Je redt geen levens, akkoord, maar dat wil niet zeggen dat jouw werk niet betekenisvol is. Het is compleet normaal om je soms de vraag te stellen of je een verschil maakt. Maar probeer je te herinneren waarom je deze job in de eerste plaats hebt gekozen. Voel je dat je nog steeds op je plek zit in het bedrijf of voel je dat het tijd is om van bedrijf of sector te veranderen? Afhankelijk van jouw antwoorden is het misschien wel interessant om je situatie te evalueren en naar andere opties te kijken. Maar vergeet niet, heb je vandaag een collega of klant geholpen of doen lachen? Dan doet je werk er absoluut wél toe.

Het bericht Zo herken je een burn-out verscheen eerst op Metro.


Netflix is nefast voor ons seksleven

Door Silke Vandenbroeck

Na een lange werkdag gezellig met je partner een avondje series kijken met Netflix. Wie houdt er niet van? Enig minpuntje: je seksleven fleurt er niet van op.

Het is nog nooit zo makkelijk geweest om zowel binnen- als buitenlandse tv-programma’s te kijken. Veel van die series zijn dan ook nog eens bingewaardig. En dat gaat ten koste van onze vrijpartijtjes. Volgens een Nederlands onderzoek van PanelWizard geeft 17% van de 1.110 ondervraagde Nederlanders aan dat hij door het het grote aanbod minder vaak rollebolt met zijn partner dan dat hij eigenlijk zou willen. Bovendien blijkt dat 20% van de ondervraagde mannen niet te spreken is over de invloed van streamingdiensten op zijn seksleven, tegenover 15% van de vrouwen.

Smartphone

Ook vindt een kwart van de deelnemers dat het veelvuldig gebruik van de smartphone een negatieve invloed heeft op zijn relatie. Vooral het seksleven van veertigplussers is er vatbaar voor (46%), terwijl dat bij jongeren maar 34% is. Een stuk lager dus. Vanavond maar eens niet te hard chillen en Netflixen?

Het bericht Netflix is nefast voor ons seksleven verscheen eerst op Metro.


❌