[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag — 22 Augustus 2018Binnenland

Zuhal Demir naar Afrikamuseum met racistische Pukkelpoppers

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) wil de jongeren die zaterdag racistische liedjes op Pukkelpop zongen, meenemen naar het Afrikamuseum in Tervuren. “Ik heb dinsdag met de twee betrokkenen gebabbeld en een van hen heeft al toegezegd”, vertelt Demir.


 • 22 Augustus 2018 om 03:00

STANDPUNT. Als de nieuwe ANPR-camera’s maar een beperkte rol spelen in de verkeersveiligheid, zijn ze al die miljoenen niet waard

Drieduizend ANPR-camera’s wil de regering op termijn overal in dit land ophangen. ANPR staat voor automatic number plate recognition, automatische nummer­plaatherkenning. De camera’s registreren dus de nummerplaten van alle voertuigen die er voorbij rijden. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil er de georganiseerde misdaad en het terrorisme mee bestrijden. “Overal waar de installatie het toelaat” zullen de camera’s ook de snelheid controleren, belooft hij. Als je weet dat er in dit land jaarlijks bijna vijfhonderd mensen sterven in het verkeer, en dat de oorzaak daarvan heel vaak overdreven snelheid is, kun je je afvragen of de minister de juiste prioriteiten legt.


 • 22 Augustus 2018 om 03:00

Rusthuisbewoners willen meer personeel: “Onvoldoende hulp bij toiletbezoek, vergeten in de kinezaal”

Hulp om naar het toilet te gaan, een dagelijkse wasbeurt of onvoldoende omkadering van het personeel. Dat zijn de vaakst gehoorde klachten die toekomen bij de Woonzorglijn. Het aantal klachten zit overigens in de lift.


 • 22 Augustus 2018 om 03:00

Ook Marokkaanse Belgen mogelijk het leger in

De Marokkaanse regering wil de legerdienst voor jongeren opnieuw invoeren. Zoals het er nu naar uit ziet, zullen Marokkanen van 19 tot 25 jaar verplicht een jaar in het leger moeten dienen. Het is nog onduidelijk wat dat zal betekenen voor jongeren met de dubbele Belgisch-Marokkaanse nationaliteit.


 • 22 Augustus 2018 om 03:00

Experts willen dat België het voorbeeld van Australië volgt: 25 euro voor een pakje sigaretten

Maar liefst 25 euro, dat is wat Australische rokers vanaf september betalen voor een groot pak sigaretten van een populair merk. Vlaamse gezondheids­experts juichen de maatregel toe. Maar heeft dat wel zin, ­peperdure sigaretten? Zijn er geen betere manieren om het aantal ­rokers te doen dalen? En zijn ­sigaretten in België al niet erg duur? Wij zochten het uit.


 • 22 Augustus 2018 om 03:00

Zo veel onmacht schreeuwde Theo Francken nooit eerder uit: “Ik kan ze toch niet opsluiten als ik ze toch niet kan repatriëren?”

“Wij sturen wekelijks teams op pad om illegalen aan te moedigen asiel te vragen. Als zij blijven weigeren, is er maar één oplossing: ze opsluiten en terugsturen, hoe moeilijk het ook is. Maar dan moet de lokale politie van Brussel wel willen meewerken door ze op te pakken.”Terzake, twaalf dagen geleden: vanuit de Ardennen haalt de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), uit naar de PS-burgemeester van Brussel, Philippe Close.


 • 22 Augustus 2018 om 03:00

“Herdenkingsbeleid” nodig om gruwel in Congo niet te vergeten: “We weten alles over de Holocaust, maar weinig over onze eigen schande”

“Handjes kappen, de Congo is van ons.” Na de algemene afkeer over de racistische gezangen op Pukkelpop, beseffen ook de jongeren die zich eraan schuldig maakten dat hun gedrag niet door de beugel kan. Een van hen heeft nu zijn excuses aangeboden. Toch heeft ons land nog een grote inhaalbeweging voor de boeg als het gaat om de gruwel in Congo.


 • 22 Augustus 2018 om 03:00

Artsen waarschuwen voor onwetendheid over drugs: “Jongeren zien xtc niet eens als een drug, dat is angstaanjagend”

Jan Stroobants, de voorzitter van de vereniging van Belgische spoedartsen, waarschuwt dat ­jongeren vandaag geen benul meer hebben van de gevaren van drugs. Hij vindt het zijn maatschappelijke rol om de risico’s nogmaals onder de aandacht te brengen. “Want je moet niet verslaafd zijn om door drugs te overlijden.”


 • 22 Augustus 2018 om 03:00

Zwarte zomer voor onze dierenparken: deze dieren stierven dit jaar

Sinds eind mei zijn in onze dierentuinen al zeven bewoners overleden: drie olifanten, een leeuw, een aapje en de twee koala’s.


 • 22 Augustus 2018 om 03:00

Jef Hulsmans gaat voor record

Voor gemeenteraadslid Jef Hulsmans (CD&V) betekenen de verkiezingen in oktober hopelijk een nieuwe stap richting record ‘onafgebroken in de gemeenteraad zetelen’. Hulsmans heeft er nu al 36 jaar opzitten, maar bijna honderd jaar geleden deed Willem Maris nog beter. Maris zetelde ononderbroken van 1878 tot 1921 en heeft er dus nog zeven jaar extra opzitten. “Mijn gezondheid is nog prima, dus ik ga zeker voor dat record”, zegt Hulsmans vastberaden.


 • 22 Augustus 2018 om 03:25

“Ons oude Offerfeest bestaat niet meer”

Maasmechelen/GenkSinds gisteravond vieren moslims wereldwijd drie dagen lang het Eid al-Adha, bij ons bekend als het Offerfeest. Ook in Limburg, al gebeurt dat dit jaar voor het laatst op de traditionele manier, met het onverdoofd slachten van een schaap. Dat kan enkel nog in de slachthal van Eisden, waar dit jaar 100 schapen onverdoofd geslacht werden. In Genk konden moslimgezinnen hun schapen verdoofd laten slachten op een tijdelijke private slachtvloer, een initiatief van ondernemer Fazli Yilmaz en zijn vrouw. Maar veel moslims betaalden liever voor een offer in het buitenland. “Van het Offerfeest zoals we dat vroeger kenden, kunnen we enkel nog dromen.”


 • 22 Augustus 2018 om 03:25

Veertig ton zand en kiezel nodig om Riemstse krater op te vullen

Drie volle vrachtwagens zand én nog een volledige camion kiezel: dat was nodig om de krater in de Riemstse Mgr. Trudo Jansstraat te vullen.  


 • 22 Augustus 2018 om 03:25

Juwelierszaak Aygold leeggeroofd via dak

Inbrekers sloegen maandagochtend op een spectaculaire manier toe bij het shoppingcentrum M2 in Eisden. De voorbereide daders kropen op het dak van het gebouw en maakten er twee grote gaten, exact boven juwelierszaak Aygold. Zo konden ze voor een grote hoeveelheid aan juwelen stelen. De buit zou duizenden euro’s waard zijn.


 • 22 Augustus 2018 om 03:25

Demir naar Afrikamuseum met racistische Pukkelpoppers

HasseltStaatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) wil de jongeren die zaterdag racistische liedjes op Pukkelpop zongen, meenemen naar het Afrikamuseum in Tervuren. “Ik heb dinsdag met de twee betrokkenen gebabbeld, en één van hen heeft al toegezegd”, vertelt Demir.


 • 22 Augustus 2018 om 03:25

Open podium voor Ter Mottenplein

Op het Ter Mottenplein in het centrum van Dilsen is met de oprichting gestart van het open podium met overkapping. Heel wat betonnen elementen staan momenteel in de steigers. “De aanleg van het Ter Mottenplein zit zo in een laatste fase”, aldus burgemeester Lydia Peeters (Open Vld). “Als straks de schoolpoorten opengaan, kunnen de 2.000 leerlingen die rond het plein onderwijs volgen gebruikmaken van het gloednieuwe plein.”


 • 22 Augustus 2018 om 03:25

Vrachtwagen verliest betonnen rioolbuis op rotonde ziekenhuis

Op de drukke rotonde bij het Mariaziekenhuis verloor een vrachtwagen gisteren rond 15 uur een betonnen rioolbuis van maar liefst 700 kg.


 • 22 Augustus 2018 om 03:25

Aziatische hoornaar duikt voor het eerst op in Limburg

OpglabbeekVoor het eerst zijn in Limburg Aziatische hoornaars aangetroffen, een wespensoort die bijenkolonies uitmoordt. Een imker uit Opglabbeek merkte hoe zijn bijen werden opgegeten door de exoot. Om de bijen te beschermen zal een team van Honeybee Valley, dat onderdeel is van de UGent, vandaag op zoek gaan naar het nest van de hoornaars.


 • 22 Augustus 2018 om 03:25

‘Wraak van Stalin’ woekert voort

HASSELTDe gevaarlijke reuzenberenklauw blijft maar woekeren in Vlaanderen. Het Agentschap Wegen en Verkeer telde in 2016 nog 339 haarden langs Vlaamse gewestwegen van de schadelijke plant uit de Kaukasus. Nu gaat het al om 486 haarden. De reuzenberenklauw kan ernstige brandwonden veroorzaken onder invloed van de zon en verdringt inlandse soorten.


 • 22 Augustus 2018 om 03:25

Festivals Caban’As en Wasda delen hetzelfde podium

Dit weekend staan er in As twee festivals op het programma. Zowel het festival Caban’As als het kinderfestival Wasda zullen plaatsvinden in en rond het gemeenschapscentrum De Drieschaar.

 • 22 Augustus 2018 om 03:25

Gouverneur Nederlands Limburg wordt chieftain van Schots Weekend

In het tweede weekend van september wordt de site rondom Alden Biesen weer omgetoverd in een Keltisch decor voor de 33ste editie van het Schots Weekend. Gisteren werd alvast de nieuwe chieftain voorgesteld. “Theo Bovens, gouverneur van Nederlands-Limburg, zal als Chieftain verantwoordelijk zijn voor de gang van zaken in Bilzen tijdens ons groots festival”, zegt woordvoerder Rudi Schils.


 • 22 Augustus 2018 om 03:25
❌