[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag — 25 Mei 2019Politiek

Vlaams minister Homans vernietigt beslissing Sint-Genesius-Rode over oproepingsbrieven

Door VRT NWS

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) heeft de gemeenteraadsbeslissing van Sint-Genesius-Rode vernietigd om de oproepingsbrieven voor de parlementsverkiezingen volgens taalaanhorigheid te versturen. De taalwetgeving schrijft voor dat besturen van faciliteitengemeenten aan alle inwoners een document zoals een oproepingsbrief eerst in het Nederlands moeten sturen. Franstaligen die dat willen, kunnen nadien een document in hun taal aanvragen.

 • 25 Mei 2019 om 16:32

Bart Verhulst overschouwt de verkiezingscampagne: "Kort, divers, rustig en mak"

Door VRT NWS

In "Het journaal" heeft politiek journalist Bart Verhulst teruggeblikt op de campagne voor deze verkiezingen.  Hij vat ze samen in vier kernwoorden: kort, divers, rustig en mak. "We hebben vrij weinig grote plannen gehoord met concrete oplossingen op lange termijn." 

 • 25 Mei 2019 om 13:49

Bart De Wever op N-VA-familiedag: "Alleen stem voor N-VA kan rood-groene dominantie vanuit Wallonië afblokken"

Door VRT NWS

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft de partijmilitanten nog een laatste keer voor de verkiezingen opgezweept tijdens de N-VA-familiedag in dierenpark Planckendael. Een links beleid is absoluut te vermijden, herhaalde hij. "We weten wie er staat te likkebaarden voor een terugkeer naar het beleid van open grenzen, belastingen, schulden en laksheid."

 • 25 Mei 2019 om 13:16

Pieter Timmermans (VBO) dringt aan op formatie binnen de 145 dagen: "2020 mag geen verloren jaar worden, zoals 2019"

Door VRT NWS

VBO-topman Pieter Timmermans dringt erop aan om na de verkiezingen zo snel mogelijk een nieuwe regering te vormen, zonder te verzanden in communautaire discussies. Hij wil dat die nieuwe regering meteen alles in het werk stelt om meer mensen aan de slag te krijgen. “De werkzaamheidsgraad moet opgetrokken worden van 70 naar 75 procent”, zegt Timmermans in ons socio-economisch programma “De markt”.

 • 25 Mei 2019 om 13:00

Brouwen we binnenkort ook vlees in Vlaanderen?

Iedereen heeft vandaag wel al gehoord van tofu, falafel en veggieburgers, maar er worden wereldwijd nog heel wat andere vleesvervangers ontwikkeld. Binnenkort ook in Vlaanderen? Wel als het van Flanders' Food afhangt.
 • 25 Mei 2019 om 11:37

Is er een nieuw IJzeren Gordijn in Europa?

Door VRT NWS

Morgen trekken de kiezers in de meeste Europese landen naar de stembus, ook in de nieuwe EU-lidstaten in het oosten. Voor de Hongaarse premier Orbán zijn dit cruciale verkiezingen die de toekomst van Europa zullen bepalen. Viktor Orbán hoopt dat zijn eurokritische stem met een goede stemuitslag voor rechtse partijen in Brussel sterker zal klinken en dat hij de EU van binnenuit zal kunnen hervormen. De laatste jaren zetten nieuwe lidstaten zoals Hongarije zich geregeld af tegen Brussel, bijvoorbeeld als het gaat over migratie. Het lijkt soms of er een nieuw IJzeren Gordijn in Europa is ontstaan. Jan Balliauw ging naar Hongarije en kon er spreken met enkele vertrouwelingen van premier Orbán. 

 • 25 Mei 2019 om 10:18

Podcast "De afspraak op vrijdag" met Gwendolyn Rutten, Isabel Albers en Gert Peersman  

Door VRT NWS

In "De afspraak op vrijdag" heeft Ivan De Vadder Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten te gast, samen met Isabel Albers van De Tijd en econoom Gert Peersman. Ze hebben het over de economische verdiensten van de regering-Michel en blikken vooruit naar de verkiezingen van zondag.

 • 25 Mei 2019 om 10:00

Waarom #MeToo geen campagnethema is 

Door VRT NWS

Seksueel geweld en veiligheid op de werkvloer (#MeToo): het is de focus van de 12 speerpunten die gebundeld werden door verschillende vrouwenverenigingen, waaronder de Vrouwenraad, Furia, ella vzw, en de Europese Vrouwenlobby, en die volgens hen hoog op de politieke agenda moeten komen. Twee thema’s met een grote impact op een breed publiek, maar toch werd er niet mee uitgepakt tijdens de huidige verkiezingscampagne. Hoe komt dit? 

 • 25 Mei 2019 om 09:00

"Onze data zijn het goud voor de kiescampagnes van de toekomst"

Door VRT NWS

Onze gegevens en alles wat we doen online zullen in de toekomst nog meer gebruikt worden om kandidaten en thema's in de markt te zetten en strategieën uit te tekenen bij kiescampagnes. Sociale media worden almaar belangrijker voor partijen en niet alleen om ons online advertenties te sturen. Ook als u pakweg online een petitie tekent, kan een partij aan de slag gaan met uw gegevens. Hot in Amerika en alvast drie Vlaamse partijen gebruiken de software van een Amerikaans bedrijf om uw data te verzamelen. 

 • 25 Mei 2019 om 07:00
Gisteren — 24 Mei 2019Politiek

Francken maakt breekpunt van migratiepact, Crevits: "Als hij niet wil, moet hij stoppen met politiek"

Door VRT NWS

Theo Francken (N-VA) maakt een breekpunt van de uitvoering van het zogenoemde Marrakechpact. Dat heeft de ex-staatssecretaris gezegd in “Terzake”. CD&V-kopvrouw Hilde Crevits vindt zulke veto’s niet kunnen. “Als hij niet wil, moet hij zijn conclusies trekken en stoppen met politiek”, reageerde de politica scherp.

 • 24 Mei 2019 om 22:21

"Open VLD weinig zichtbaar in campagne", voorzitter Rutten: "We blijven op dezelfde nagel kloppen"

Door VRT NWS

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten verdedigt de aanpak van de verkiezingscampagne door haar partij. In "De afspraak op vrijdag" kreeg ze te horen dat de liberalen er de afgelopen weken niet aan te pas kwamen, maar Rutten blijft achter haar aanpak staan.  

 • 24 Mei 2019 om 20:58

Podcast: Het tweede weekoverzicht van "KIES19"

Door VRT NWS

In deze "KIES19", het verkiezingsprogramma van Radio 1 en VRT NWS, blikt Ruth Joos samen met haar gasten terug op de afgelopen week. Een grondige analyse van de campagne, vanuit het Vlaams Parlement. Dat gesprek krijgt u van ons ook als podcast aangeboden.

 • 24 Mei 2019 om 19:49

Waarom het stemmenrecord van Leo Tindemans zondag niet zal sneuvelen

Door VRT NWS

Komende zondag tellen in de eerste plaats de stemresultaten van de partijen. Maar de voorkeurstemmen blijven voor politici natuurlijk een belangrijke populariteitstest. Het record van het aantal voorkeurstemmen is ondertussen al 40 jaar in handen van oud-premier Leo Tindemans (CVP). Door de hervorming van de Senaat ziet het er ook niet meteen naar uit dat dit record zondag zal worden gebroken. 

 • 24 Mei 2019 om 16:36

Belgen in EU-landen misnoegd: "Wisten niet dat we ons moesten registreren voor Europese verkiezingen"

Door VRT NWS

Nogal wat Belgen die in een andere Europese lidstaat wonen, hebben niet kunnen stemmen voor de Europese verkiezingen. Ze hadden zich daarvoor extra moeten laten registreren, maar velen wisten dat kennelijk niet. Ze wijzen nu met een beschuldigende vinger naar de gebrekkige communicatie van Buitenlandse Zaken.

 • 24 Mei 2019 om 15:58

Guy Verhofstadt wil Hongaren pro-Europees alternatief bieden voor premier Orbán

Door VRT NWS

Guy Verhofstadt (Open VLD) voert campagne in Hongarije voor de Europese verkiezingen aanstaande zondag. Hij wil vooral jongeren aanspreken en hen een alternatief bieden voor de huidige premier in Hongarije, Viktor Orbán, die kritisch staat tegenover de Europese Unie. Volgens Verhofstadt biedt de partij Momentum een alternatief. 

 • 24 Mei 2019 om 15:18

Familiale ondernemers wagen hun kans in verkiezingen van 26 mei: 'Warme oproep voor meer familiale ondernemers in de politiek'

Op zondag 26 mei trekken we naar de stembus. Familiale ondernemers met een politiek mandaat zijn eerder uitzondering dan regel. Politiek blijkt moeilijk te verzoenen met het ondernemerschap. Vier familiale ondernemers getuigen waarom ze meedingen naar de gunst van de kiezers. "Een land moet in belangrijke mate als een onderneming worden geleid."
 • 22 Mei 2019 om 21:00

Zet het succes van Frans Timmermans in Nederland zich straks door in de rest van Europa?

Door VRT NWS

Volgens een exitpoll stevent de Nederlandse sociaaldemocratische partij PvdA af op een overwinning bij de Europese verkiezingen. Verhoogt dit zijn kansen om voorzitter van de Europese Commissie te worden?

 • 24 Mei 2019 om 12:48

Mis niets van de verkiezingen nu zondag: zo kunt u alles van 's ochtends tot 's avonds volgen bij VRT NWS

Door VRT NWS

Komende zondag trekken we naar de stembus voor de regionale, federale en Europese verkiezingen. Naar goede gewoonte kunt u die "hoogdag voor de democratie" van op de eerste rij volgen bij VRT NWS. De sfeer in de stembureaus, de eerste resultaten en de eerste reacties: u hoeft niets te missen. Een overzicht.

 • 24 Mei 2019 om 12:16

Hoe moet u zondag geldig stemmen? En wat mag er wel en niet?

Door VRT NWS

Zondag is het zover, dan vieren we "het feest van de democratie". Uw stembrief heeft u normaal gezien al thuis ontvangen. Maar hoe gaat u zondag in het stemlokaal te werk om geldig te stemmen? We doorlopen de stappen, zowel van het stemmen met potlood en papier als met de computer.

 • 24 Mei 2019 om 08:15

Brussels minister Smet: "We hebben ons beleid bij sommige mensen door de strot moeten duwen"

Door VRT NWS

Voor Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (One Brussels/SP.A) is het afschaffen van de 19 Brusselse gemeenten geen breekpunt bij de regeringsvorming na de verkiezingen. Dat heeft hij gezegd in "KIES19" op Radio 1. De SP.A lijst in Brussel werd herdoopt naar "One.Brussels" om de afschaffing van de gemeenten te eisen, maar dat voorstel "zal tijd nodig hebben", aldus Smet. "Kijk naar de voetgangerszone in het centrum van Brussel: ook dat hebben we bij sommige mensen door de strot moeten rammen."

 • 24 Mei 2019 om 08:01
❌