[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag — 19 Oktober 2018Politiek

Vlaams Belang klaagt Meyrem Almaci (Groen) aan voor laster na uitspraak over racisme

Door VRT NWS

Voorzitter van Vlaams Belang Tom Van Grieken dient een klacht in voor smaad, laster en eerroof tegen Groen-voorzitster Meyrem Almaci. Dat schrijft De Standaard. Almaci had eerder in het Kopstukkendebat op Eén gezegd dat Vlaams Belang een racistisch programma heeft. "Almaci moet dit nu maar bewijzen. Ik ben deze gratuite uitspraken meer dan beu", zegt Van Grieken. 

 • 19 Oktober 2018 om 09:09

Stond het cordon sanitaire ook in Lede op de helling? 

Door VRT NWS

"De CD&V heeft ons voor de volle honderd procent beloofd dat er een coalitie komt met Vlaams Belang", beweert lokaal Vlaams Belang-kopstuk Filip Bauters uit Lede. Na de lokale verkiezingen van zondag sloot CD&V-burgemeester Roland Uyttendaele er echter een coalitie zonder Vlaams Belang. Uyttendaele ontkent nu dat er ooit beloftes zijn gemaakt naar Vlaams Belang toe. "We zijn belogen en bedrogen", vindt Bauters. 

 • 19 Oktober 2018 om 07:29

'Om aantrekkelijk te blijven, zijn de Europese belastingparadijzen een wedren naar beneden begonnen'

De Nederlandse premier Mark Rutte liep vorige week een blauwtje toen hij zijn gecontesteerde plannen moest intrekken voor de afschaffing van een belastingvoordeel voor grote bedrijven. Professor financiële geografie Ewald Engelen legt uit waarom we ook in België dit dossier nauwgezet moeten opvolgen.
 • 18 Oktober 2018 om 16:05
Gisteren — 18 Oktober 2018Politiek

Peeters vraagt uitleg over daling aantal sancties werkonwillige werklozen

Door VRT NWS

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) vraagt tekst en uitleg aan de regionale ministers van Werk in verband met de daling van het aantal sancties tegen werkonwillige werklozen. Die daling blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) zegt dat de RVA-cijfers niet kloppen.

 • 18 Oktober 2018 om 21:40

Waarom De Wever plots milder is voor links in Antwerpen

Door VRT NWS

"We kunnen zo niet verder tegen links, ik word daar zo moe van, die oorlog elke dag. Eigenlijk zouden wij ook moeten zeggen: overstijg dat." Dat zei Bart De Wever zondagnamiddag voor de camera van Jambers, wachtend op de definitieve resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen. De N-VA-burgemeester blijft die boodschap nu herhalen. Is dit de grote ommekeer in zijn houding tegenover Groen en de SP.A?

 • 18 Oktober 2018 om 21:20

Bourgeois houdt vol: "Reynders heeft mij gezegd dat hij de ambassadeur zou roepen"

Door VRT NWS

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) blijft erbij dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) hem wel degelijk heeft toegezegd dat hij de Spaanse ambassadrice op het matje zou roepen. Nochtans heeft Reynders dat vanmiddag ontkend in de Kamer. De kwestie rond het intrekken van de accreditatie van de Vlaamse vertegenwoordiger in Madrid lijkt steeds meer uit te draaien op een rondje intern communautair gehakketak. 

 • 18 Oktober 2018 om 20:54

Assita Kanko: "Naar de N-VA? Veel vragen gekregen, maar ik ben een vrouw die er zelf over beslist"

Door VRT NWS

De columniste en vrouwenrechtenactiviste Assita Kanko heeft in "De afspraak" geen duidelijkheid geschept over haar politieke toekomst. Het uittredende gemeenteraadslid voor de MR in Elsene werd in "Iedereen kiest" het hof gemaakt door Theo Francken van N-VA, maar de vrouwenrechtenactiviste heeft nog niets beslist. "Verschillende burgers en politieke partijen hebben me gevraagd, maar ik weet nog niet of ik opnieuw in de politiek zal stappen. Als ik de kans krijg om problemen op een grootschalige manier op te lossen, zou ik het wel doen", aldus Kanko. 

 • 18 Oktober 2018 om 20:44

Villa Politica

Door VRT NWS

Herbekijk hier "Villa Politica" van donderdag 18 oktober.

 • 18 Oktober 2018 om 17:16

Jambon na kritiek in Kamer over protestactie politie via ziekteverzuim: "Agenten baseren zich op valse informatie"

Door VRT NWS

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kreeg heel wat kritische vragen in het Parlement over de vele agenten in Brussel die zich ziek hebben gemeld. Dat zou gebeuren uit protest tegen onder meer het personeeltekort. Maar die sociale onrust is onterecht, vindt de minister. Volgens Jambon baseren de agenten zich op valse informatie.

 • 18 Oktober 2018 om 16:54

Bellot fluit NMBS terug over fietsverbod op spitsuurtreinen

Door VRT NWS

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) fluit de NMBS terug in verband met een eventueel verbod van gewone fiets op de trein tijdens de spits. Volgens de NMBS lopen treinen te veel vertraging op als er te veel reizigers met een gewone fiets opstappen. Maar Bellot vindt een dergelijke algemene maatregel niet kunnen.

 • 18 Oktober 2018 om 16:47

Reynders gaat Vlaamse grieven over Spaanse maatregelen tegen Vlaanderen doorspelen aan de Spaanse ambassadeur

Door VRT NWS

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wacht op een brief van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), waarin die zijn grieven kenbaar maakt over de intrekking van de accreditatie van de Vlaamse vertegenwoordiger in Madrid door de Spaanse regering. Reynders antwoordde in de Kamer op vragen over de houding van de federale regering tegenover de Spaans-Vlaamse wrijvingen in verband met Catalonië.

 • 18 Oktober 2018 om 16:06

Een Vlaming nu op reis naar Spanje: "Liever blode Luis dan dode Luis"

Door VRT NWS

Louis van Dievel, schrijver en journalist, kijkt elke week met een guitige blik naar de kleine en grote actualiteit. Vandaag: de diplomatieke rel tussen Spanje en Vlaanderen. Mag van Dievel nog naar zijn huisje op de Canarische eilanden?

 • 18 Oktober 2018 om 11:03

Oostendse knoop nog strakker: Tommelein sluit coalitie met Stadslijst niet uit, maar dan niet met Groen

Door VRT NWS

De coalitievorming in Oostende lijkt steeds meer op een gordiaanse knoop. Open VLD-kopstuk Bart Tommelein sluit een coalitie met de Stadslijst van socialist Johan Vande Lanotte niet uit, maar dan zal het wel zonder Groen zijn. Bovendien verkiest Tommelein nog steeds een "vernieuwingscoalitie" zonder de socialisten en weigert hij om met hen in het bestuur burgemeester te worden. SP.A-voorzitter John Crombez van zijn kant is blij met de opening van Tommelein richting de Stadslijst, maar wil wél besturen met Groen. 

 • 18 Oktober 2018 om 10:56

Er zaten eens een Fransman, een Belg, een Duitse en een Luxemburger op café...

Door VRT NWS

Een opmerkelijke foto: na afloop van de Europese top gisteravond is onze premier Charles Michel nog gaan pintelieren op de Grote Markt in Brussel. Hij deed dat samen met zijn Luxemburgse collega Xavier Bettel, de Franse president Emmanuel Macron en met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

 • 18 Oktober 2018 om 10:09

14 oktober onder de loep genomen: de cijfers en de vaststellingen 

Door VRT NWS

De lokale verkiezingen van 14 oktober liggen intussen vier dagen achter ons en op heel wat plaatsen is al een nieuw bestuur gevormd. Onderzoekers Sofie Hennau en Johan Ackaert van de Universiteit van Hasselt hebben de stembusgang geanalyseerd. Zij trekken verschillende conclusies. 

 • 18 Oktober 2018 om 09:16

Jan Peumans: "Reynders moet zijn verantwoordelijkheid opnemen"

Door VRT NWS

Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) is "teleurgesteld" dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) de Spaanse ambassadeur niet op het matje roept, nu Spanje zijn diplomatieke banden met Vlaanderen opzegt. "Hij moet zijn verantwoordelijkheid opnemen", zegt hij. Peumans voelt zich ook gesteund door alle partijen in het Vlaams Parlement. "Dat raakt mij emotioneel."

 • 18 Oktober 2018 om 07:03

De Europese Top: wat staat er vandaag op de agenda?

Door VRT NWS

Gisteren kwamen de regeringsleiders samen om de brexit verder te bespreken. Vandaag staan er een aantal andere thema’s zoals onder andere migratie op de agenda.

 • 18 Oktober 2018 om 05:06
OuderPolitiek

De SP.A is wat ziekjes, maar hoe krijg je die partij er weer bovenop?

Door VRT NWS

Het is allicht opgevallen dat de SP.A geen goede beurt heeft gemaakt bij de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen zondag. Maar in Bredene bijvoorbeeld doen de Vlaamse socialisten het wel prima, met een nieuwe absolute meerderheid voor burgemeester Steve Vandenberghe. Jan Cornillie, voormalig politiek directeur van de SP.A, zoekt naar een verklaring.

 • 17 Oktober 2018 om 21:26

"Succes van de PS in Molenbeek? Dat ligt bij de vader van het volk, Philippe Moureaux"

Door VRT NWS

Zondagavond leek een dieprode coalitie in de maak in Molenbeek ten koste van de zetelende liberale burgemeester. De PS scoorde onder leiding van Catherine ( dochter van) Moureaux bijzonder goed. En ook de PTB-PVDA maakte een sprong voorwaarts van 9 procent. Moureaux kondigde zondagavond dan ook aan met PTB-PVDA te willen praten. "Terzake" ging op stap in Molenbeek en sprak met de politieke hoofdrolspelers.

 • 17 Oktober 2018 om 20:51

Burgemeester van Bredene: "Succes begint niet in de Wetstraat maar in de Dorpsstraat"

Door VRT NWS

De SP.A likt de wonden na de stembusgang van zondag. Alleen één gemeente aan de kust springt uit de reeks minnetjes en krappe plusjes: in Bredene behoudt burgemeester Steve Vandenberghe zijn absolute meerderheid én hij gaat er zelfs nog op vooruit. "Terzake" ging de burgemeester opzoeken. Wat is de sleutel van zijn succes?

 • 17 Oktober 2018 om 20:42
❌