[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag — 13 December 2018Politiek

Rutte (recht uit het hart): "Michel is een van de beste premiers van Europa"

Door VRT NWS

De Nederlandse premier Mark Rutte weet wat het is om een minderheidsregering te leiden. Dat deed hij in zijn eerste kabinet (2010-2012), toen hij moest rekenen op de gedoogsteun van de PVV van Geert Wilders. Onze reporter Rob Heirbaut vroeg Rutte of hij tips had voor zijn Belgische collega Charles Michel, die na het vertrek van de N-VA uit de regering in hetzelfde schuitje zit. "Ik ga geen adviezen geven, dat zou arrogant zijn", antwoordde Rutte. De Nederlandse premier had wel woorden van lof voor zijn Belgische collega en noemde Michel "een van de beste premiers, en dat zeg ik recht uit het hart, die Europa op dit moment heeft."

 • 13 December 2018 om 18:08

De Croo waarschuwt: "Zou jammer zijn dat maatregelen voor meer koopkracht stille dood zouden sterven in parlement"

Door VRT NWS

Open VLD-vicepremier Alexander De Croo en zijn CD&V-collega Kris Peeters roepen het parlement op om volgende week de begroting goed te keuren. Als er geen groen licht komt via N-VA of de linkse oppositie, zullen een aantal maatregelen voor meer koopkracht niet kunnen ingaan begin volgend jaar, waarschuwen ze. 

 • 13 December 2018 om 17:08

Villa Politica

Door VRT NWS

Herbekijk hier "Villa Politica" van donderdag 13 december.

 • 13 December 2018 om 16:54

Digital service taks: 'Gebrek aan consensus op Europees niveau kan aanleiding geven tot dubbele belasting

Het gebrek aan coördinatie en harmonisatie tussen de nationale belastingen is schadelijk voor de Europese interne markt en kan aanleiding geven tot een dubbele belasting. Dat zegt Kris Lievens, partner corporate tax bij KPMG.
 • 13 December 2018 om 16:50

LIVE: Villa Politica

Door VRT NWS

Volg hier live de uitzending van "Villa Politica.

 • 13 December 2018 om 14:38

EU-parlementslid Bart Staes stemde voor uitkering na 1 dag werken: "Maar maatregel zal eruit gebonjourd worden"

Door VRT NWS

Het Europees Parlement heeft een pakket goedgekeurd waardoor Europeanen een uitkering kunnen krijgen in een EU-land als ze er slechts één dag hebben gewerkt. Bart Staes van Groen is het enige Vlaamse Europarlementslid dat voor stemde. Zelf noemt hij het ook een "slechte maatregel die nergens te verdedigen valt" en uiteindelijk toch niet goedgekeurd zal worden. In het Radio 1-programma "De ochtend" legde Staes uit waarom hij toch vóór stemde.

 • 13 December 2018 om 12:12

Begroting 2019 Franse Gemeenschap definitief goedgekeurd

Door VRT NWS

Het parlement van de Franse Gemeenschap heeft woensdagavond definitief de begroting 2019 goedgekeurd. Dat gebeurde meerderheid tegen oppositie.

 • 13 December 2018 om 04:11
Gisteren — 12 December 2018Politiek

Oud-premier Di Rupo: "Een miljoen keer liever een regering zonder N-VA, maar ik zeg nooit "nooit" tegen samenwerking"

Door VRT NWS

Oud-premier én voorzitter van de PS Elio Di Rupo zou "een miljoen keer liever" in een regering zonder de N-VA stappen, maar hij sluit niet uit dat hij ooit toch met die partij samenwerkt. Dat zegt hij in "Terzake". Wel sluit hij meteen de deur voor een nieuwe staatshervorming richting confederalisme.

 • 12 December 2018 om 20:37

Oppositiepartijen - N-VA incluis - willen dat Michel het vertrouwen aan de Kamer vraagt

Door VRT NWS

In de Kamer is een motie - ingediend door de PS - goedgekeurd waarin de oppositiepartijen premier Charles Michel (MR) oproepen om volgende week het vertrouwen voor zijn minderheidsregering te vragen aan het parlement. Die motie werd ook gesteund door de voormalige regeringspartij N-VA. De premier lijkt alvast niet op die vraag in te gaan.

 • 12 December 2018 om 20:09

Vlaanderen ondertekent verklaring niet om bij meest klimaatambitieuze landen van Europa te horen

Door VRT NWS

Op de klimaattop in Polen heeft een grote groep van landen beloofd om ambitieuzere klimaatdoelstellingen na te streven. Dat is nodig om de klimaatopwarming te beperken. Ook België kreeg de vraag om die verklaring te ondertekenen, maar ons land doet dat niet. De Vlaamse regering blokkeert de ondertekening. N-VA, die in de Vlaamse regering zit, ligt dwars. Open VLD spreekt van een gemiste kans.

 • 12 December 2018 om 19:43

Een werkloosheidsuitkering na 1 dag werken voor werknemers uit EU-lidstaten: hoe zit dat precies? 

Door VRT NWS

Het Europees Parlement wil dat werknemers uit andere lidstaten al na één dag werken in België aanspraak kunnen maken op een werkloosheidsuitkering. Gisteren werd daarover gestemd in het parlement. Maar hoe zit dat nu precies? Wat zijn de regels en wat zou er veranderen?

 • 12 December 2018 om 18:34

Michel vrijt N-VA op, maar Vlaams-nationalisten gaan voorlopig niet in op de avances

Door VRT NWS

In het federaal parlement is een "gedachtewisseling" gehouden over de gewijzigde samenstelling van de regering. Premier Charles Michel (MR) moet voor zijn minderheidskabinet op zoek naar gedoogsteun en kijkt daarvoor in de richting van zijn voormalige partner N-VA. Maar N-VA-fractieleider Peter De Roover wil eerst dat "de mist" rond het regeerproject voor de komende maanden optrekt en zet zo druk op Michel. De oppositiepartijen hebben intussen een vertrouwensstemming over de gewijzigde regeringsploeg gevraagd.

 • 12 December 2018 om 15:56

LIVE: Kamer legt Michel II op de rooster in "Villa Politica"

Door VRT NWS

Volg hier live de uitzending van "Villa Politica" met als hoofdthema de politieke crisis en de regering-Michel II.

 • 12 December 2018 om 14:15

Politiebonden: "Overleg met De Crem verliep constructief, maar te veel maars"

Door VRT NWS

"Het overleg dat we met de nieuwe minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) hebben gehad verliep constructief, maar er waren te veel maars." Dat verklaart Luc Beugelmans van ACOD Politie. De uitnodiging van minister De Crem kwam er na een stakingsaanzegging van het gemeenschappelijk vakbondsfront, voor donderdag en vrijdag. Die acties gaan door.

 • 12 December 2018 om 13:54
OuderPolitiek

Vlaamse, Waalse en Brusselse klimaatministers willen klimaatambities opkrikken

Door VRT NWS

De drie regionale klimaatministers van ons land hebben vanavond samengezeten op de klimaatconferentie in Polen. Ze raakten het eens om de Belgische klimaatambities op te voeren. Hoe ze dat willen doen en in welke mate is nog niet duidelijk. De drie ministers gaan vanaf nu ook elke maand samenzitten met federaal minister voor Energie en Milieu Marie Christine Marghem (MR). Over het Waalse voorstel om de klimaattop in 2020 in België te organiseren was er geen eensgezindheid.

 • 11 December 2018 om 20:30

Carl Devos over de regering-Michel II: 'Ik vrees een mossel-noch-visbeleid'

De N-VA zal wellicht een aantal sociaaleconomische dossiers van de regering-Michel II steunen, verwacht de Gentse politicoloog Carl Devos. Maar er zullen wellicht 'grijze en afgevlakte beslissingen' worden genomen.
 • 12 December 2018 om 09:31

"Je mag ervan uitgaan dat Michel II alleen maar dient om de boel draaiende te houden tot de verkiezingen"

Door VRT NWS

Politiek journalist Johny Vansevenant denkt niet dat er vervroegde verkiezingen komen, maar dat premier Charles Michel (MR) zal proberen een deal te sluiten met de N-VA en met Groen. Zijn afgeslankte minderheidsregering van MR, Open VLD en CD&V dient volgens hem alleen maar om de boel draaiende te houden tot aan de verkiezingen van eind mei. 

 • 11 December 2018 om 17:57

Waarom de vechtscheiding van oranje-blauw en N-VA nu moet stoppen

Door VRT NWS

Oranje-blauw en N-VA lijken elkaar weinig te gunnen bij het afwikkelen van hun scheiding. Volgens professor arbeidseconomie Stijn Baert is dit onverstandig. Net zoals gescheiden ouders het welzijn van hun kinderen snel vooropstellen, moeten de gewezen partners van de Zweedse coalitie nog een aantal maanden alles op alles zetten om onze arbeidsmarkt op orde te krijgen en zo het welzijn van de Belgen veilig te stellen.

 • 11 December 2018 om 15:48

SP.A dreigt met motie van wantrouwen: “Belangrijk dat de regering verantwoording aflegt”

Door VRT NWS

Oppositiepartij SP.A dreigt met een motie van wantrouwen tegen de minderheidsregering Michel II. Als een meerderheid in het parlement die motie steunt, valt de nieuwe regering en kunnen er vervroegde verkiezingen komen in januari. SP.A vraagt meer sociale accenten van de nieuwe regering. "Als het de bedoeling is de afbraakpolitiek verder te zetten, dan zeggen wij duidelijk nee", dreigt SP.A-fractievoorzitter Meryame Kitir.

 • 11 December 2018 om 15:03

'Ik hoop dat Macron de Margaret Thatcher in zichzelf ontdekt'

Als Emmanuel Macron mislukt, wordt Frankrijk de volgende zieke man van Europa. Dat zegt Marc De Vos, decaan de Macquarie University in Sydney en visiting fellow bij de denktank Itinera
 • 11 December 2018 om 11:16
❌