[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag — 22 Maart 2018Media

Je eigen lichaam gebruiken als fitnesstoestel? Zo pak je het aan

Door Mare Hotterbeekx

Wat hebben wij nog gemeenschappelijk met de neanderthalers? In cultureel opzicht niet bijster veel, maar qua bewegingen vertonen we nog sterke gelijkenissen. Dat is ook de filosofie achter functional training, een trainingsmethode haaks staat op de populaire, maar kunstmatige ‘machinefitness’.

“Sommige fitnesstoestellen zijn niet goed voor je lichaam”, legt Tess uit. De verklaring hiervoor is simpel. Toestellen als de shoulder press dwingen je lichaam in een onnatuurlijke positie, waardoor ze sneller overbelast geraken. Iets vanuit een zittende positie omhoog duwen is bijvoorbeeld helemaal niet natuurlijk. Het is beter om met deze beweging ook je heupen te gebruiken.  “Door je lichaam zo te ‘forceren’ loop je meer risico’s op blessures of overtraining. En dreig je ontmoedigd te geraken nog voor je goed en wel begonnen bent”, aldus Tess.

Foto Pexels

Overbelasting is niet het enige probleem van machinefitness. “Er bestaan toestellen die zelfs verhinderen dat je een oefening correct uitvoert en alle spiergroepen gebruikt.” Denk daarbij aan de seated twist machine, bedoeld voor je buikspieren. Dat toestel kan lage rugproblemen veroorzaken omdat je verder draait dan je wervelkolom eigenlijk aankan. Wie zijn zijdelings buikspieren aan het werk wil zetten kan dan beter een zijdelingse plank doen.

Zes basisbewegingen

In plaats van machines, maakt functional training gebruik van zes basisbewegingen die we ook in ons dagelijks leven nodig hebben: squats, bends, lunges, pushes, pulls en twitsts. Het idee hierachter is dat je bij dit soort oefeningen verschillende spiergroepen tegelijk aan het werk zet en dus efficiënter traint. De klassieke squat is het perfecte voorbeeld: met die ene oefening train je zowel je bovenbenen als je hamstring en je bil-, buik- en rugspieren. Dat zijn maar liefst vijf spiergroepen in één oefening. Waarom zou je dan nog je buikspieren afzonderlijk aan het werk zetten via verschillende isolatieoefeningen op een een toestel?

“Al squattend train je vijf spiergroepen in één oefening. Waarom zou je dan nog je spiergroepen afzonderlijk trainen?”

Kracht, stabiliteit en mobiliteit

Foto Pexels

“Met deze functionele oefeningen verhoog je de kracht, de stabiliteit en de mobiliteit van je lichaam. Dit helpt je niet alleen in de gym, maar ook bij de bewegingen in je dagelijkse leven.” Een ander voordeel van deze functionele oefeningen is dat je ze overal kan doen omdat je er niets voor nodig hebt. “Je eigen lichaamsgewicht is het beste fitnesstoestel. Daar kan je al een hele work-out mee doen”, verklaart Tess. “Later kan je de oefeningen nog altijd verzwaren en minder saai maken met aanvullende materialen. Denk daarbij aan een TRX, dumbells, kettleballs of enkelgewichtjes.” Wie geen fitness heeft op vakantie, heeft nu officieel geen excuus meer om niet te trainen.

Mare Hotterbeekx

 

Sport jij met ons mee? Deel jouw foto’s, vragen en tips voor Tess via Instagram onder #MetroFeelGood #FeelFanTesstic. Meer work-outvideo’s health tips en weetjes vind je hier

Het bericht Je eigen lichaam gebruiken als fitnesstoestel? Zo pak je het aan verscheen eerst op Metro.


Afrikaans continent splitst sneller dan verwacht in twee

Het Afrikaanse continent dreigt in tweeën te splitsen. En dat lijkt sneller te gebeuren dan gedacht. Een proces dat normaal miljoenen jaren overbrugt, lijkt zich in sneltempo te voltrekken. Al is ook dat relatief: wij zullen het alleszins niet meer meemaken.


 • 22 Maart 2018 om 08:13

Is het nu Mousa of Moussa Dembélé? Rode Duivel maakt komaf met foute schrijfwijze

Mousa Dembélé is bezig aan een erg sterk seizoen bij Tottenham en kan ook bij de Rode Duivels een sleutelspeler worden tijdens het WK in Rusland. Maar is het nu eigenlijk Mousa of Moussa? De 30-jarige middenvelder schepte er tijdens een interview met Sport/Voetbalmagazine eindelijk duidelijkheid over.


 • 22 Maart 2018 om 08:04

LIVE. Herdenkingsceremonies aanslagen Zaventem en Brussel

Het is vandaag twee jaar geleden dat in Brussel en Zaventem aanslagen plaatsvonden. Om 7.58 uur begint de herdenkingsceremonie in de luchthaven van Zaventem. Toen ontplofte de eerste bom. Daarna volgt een ceremonie in het metrostation Maalbeek en aan het monument aan het Schumanplein.


 • 22 Maart 2018 om 07:54

Dorpsvernieuwing in Kapellen ligt stil: één bewoner houdt werkzaamheden tegen

Eén Kapellenaar heeft ‘nee’ gezegd tegen de bouw van de nieuwe polyvalente zaal op het Marktplein. De werken zouden op 26 maart starten, maar zijn nu voor minstens twee maanden opgeschort. De burgemeester zit erg verveeld met de zaak.


 • 22 Maart 2018 om 02:00

Honderd extremisten per maand onderschept op Zaventem

Maandelijks worden op de nationale luchthaven honderd mensen ‘gevat’ die gelinkt worden aan radicalisme, extremisme en terrorisme.

 • 22 Maart 2018 om 07:52

Bakelants haalt verschroeiend uit naar koersorganisatoren: “Dit is wraakroepend”

Het wielervoorjaar is in volle gang en dus was het tijd voor een Extra Time Koers op Canvas. Ruben Van Gucht kreeg Tom Boonen, Jan Bakelants, Karl Vannieuwkerke en José De Cauwer aan tafel. Vannieuwkerke koos voor de zware val van Mark Cavendisch tijdens Milaan-Sanremo als ‘zijn moment’ en dat maakte heel wat los bij Bakelants.


 • 22 Maart 2018 om 07:21

Experts luiden de alarmbel: “Belgisch cannabisbeleid faalt”

Meer geweld, meer gezondheidsproblemen: volgens vijftien wetenschappers heeft het drugsbeleid almaar meer kwalijke gevolgen voor de samenleving. Dat meldt De Standaard donderdag.


 • 22 Maart 2018 om 06:11

‘Mol’ Gilles Van Bouwel weer vrijgezel

Gewezen ‘Mol’ Gilles Van Bouwel (29), die nu ‘Café De Mol’ presenteert, heeft na drie jaar een punt gezet achter zijn relatie met vriend Thomas (26). De breuk komt onverwacht, want enkele weken geleden was in de media nog uitgebreid te lezen hoe het koppel reikhalzend had uitgekeken naar het moment dat Thomas, die acht maanden lang op wereldreis was geweest, terug naar België kwam. De twee hadden elkaar via vrienden leren kennen.


 • 22 Maart 2018 om 07:53

Lenteweer nog niet in aantocht: zwaarbewolkt, grijs en regen

Na de ongewoon koude start van de week krijgen we zachtere temperaturen. Het blijft een hele dag zwaarbewolkt en grijs. De astronomische lente is dan wel begonnen, van lentekriebels voorlopig geen sprake.


 • 22 Maart 2018 om 06:45

VN waarschuwen voor meer zware natuurrampen in 2018

De schade door extreme weersomstandigheden was het afgelopen jaar erger dan ooit. Dat zegt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties. Oorzaken waren de uitzonderlijk zware orkanen in de Atlantische Oceaan, zware overstromingen op het Indiaas subcontinent en zware droogte in delen van Oost-Afrika, aldus WMO in zijn jaarlijks rapport over de situatie van het klimaat. 2017 was bovendien het warmste jaar ooit, en ook voor 2018 verwachten de VN geen verbetering.


 • 22 Maart 2018 om 06:34

Catalaanse separatisten willen president kiezen die mogelijk weer cel in moet

De separatistische partijen in Catalonië willen donderdag in een met spoed bijeengeroepen parlementszitting een nieuwe regionale president verkiezen. De zitting begint om 17 uur, zegt het parlement in Barcelona woensdagavond via Twitter. De separatisten willen het gerecht te snel af zijn en de voormalige Catalaanse regeringswoordvoerder Jordi Turull benoemen, voor die mogelijk de gevangenis in moet.


 • 22 Maart 2018 om 06:31

Overheid probeert 15 miljoen euro aan frauduleuze subsidies terug te vorderen, maar haalde 0 euro binnen

De Vlaamse overheid probeert 15 miljoen euro aan bedrijfssubsidies terug te krijgen. Sinds 2010 is er nog geen enkele euro terugbetaald. Dat meldt De Tijd donderdag.


 • 22 Maart 2018 om 06:18

Palestijnse tieneractiviste bekent schuld in ruil voor strafvermindering

De 17-jarige Palestijnse activiste Ahed Tamimi, die terechtstond voor het belagen van Israëlische militairen, bekent schuld in ruil voor strafvermindering. De militaire aanklager eist nu acht maanden cel, in plaats van een jarenlange celstraf. De militaire rechtbank moet wel nog instemmen met de voorgestelde straf.

 • 22 Maart 2018 om 07:19

F1-piloot Thierry Boutsen krijgt eigen chicane op Circuit van Zolder

Het Circuit Zolder heeft de kleine chicane van haar circuit vernoemd naar Thierry Boutsen, één van onze meest succesvolle F1-piloten ooit. De 'kleine chicane' op het circuit werd omgedoopt tot de ‘Thierry Boutsen Chicane’.

 • 22 Maart 2018 om 07:06

'Ik moet accepteren dat mijn leven gestopt is'

De Belgisch-Amerikaanse Karen Northshield (32) ligt vandaag - twee jaar na de aanslagen van 22/3 - als enige slachtoffer nog altijd in het ziekenhuis. Vorig jaar deed ze haar verhaal aan De Standaard op de eerste verjaardag van de aanslagen. Vandaag doet ze dat in de video hierboven opnieuw.

 • 22 Maart 2018 om 07:00

'I have to accept that my life has stopped'

Karen Northshield (32) a Belgian-American woman, suffered life-threatening injuries in the attacks on Brussels on 22 March 2016. Two years after the attacks, she is the only victim still in hospital.

 • 22 Maart 2018 om 07:00

Gezocht: roodharige mannen voor naaktkalender

Door Liesbeth

De Britse fotograaf Thomas Knights heeft een opvallende oproep gelanceerd. Hij is op zoek naar twaalf knappe mannen, die toevallig ook roodharig zijn én het zien zitten om in hun adamskostuum te poseren.

De kiekjes wil hij gebruiken voor een kalender, getiteld ‘Red Hot American Boys’. Geïnteresseerden moeten dus een tripje naar de Verenigde Staten boeken, want de fotoshoot vindt plaats in Los Angeles op 28 en 29 april.

Teelbalkanker

Met de kalender wel Knights geld ophalen voor een goed doel. Vorig jaar ging de opbrengst naar een organisatie die teelbalkanker onder de aandacht brengt. Wat het nieuwe goede doel wordt, is nog niet geweten. 

Het bericht Gezocht: roodharige mannen voor naaktkalender verscheen eerst op Metro.Metro’s Move of the Day #3 – De handtaslift

Door Mare Hotterbeekx

Je wil graag beginnen met sporten, maar je weet niet hoe? Dan is dit twaalfwekenprogramma jou op het lijf geschreven. Wekelijks introduceren we één nieuwe move, die zowat overal kan uitproberen. Deze week: de handtastlift. Deze oefening is ideaal voor je schouders, biceps en borstspieren.

STARTPOSITIE 

Foto M. Van Outrive

Neem een zware handtas of laptoptas voor je op heuphoogte. Hef de tas met gestrekte armen omhoog tot op schouderhoogte.

FASE TWEE 

Breng de tas met een gecontroleerde beweging opnieuw naar beneden. Probeer je bovenlichaam stil te houden tijdens de hele oefening.

Lees ook: Metro’s Move of the Day #2 – Conversation circles

! Controleer je beweging ten alle tijden en let erop dat je zeker niet gaat ‘zwieren’ met je tas.
TIP: Span je buikspieren aan tijdens de oefening. Zo heb je meer controle over je bewegingen en train je ondertussen ook je buikspieren.
MOEILIJKE VARIANT: Voel je dat je écht geen extra herhalingen meer kan doen? Daag jezelf dan uit om de tas op schouderhoogte stabiel te houden. Houd deze positie zo lang mogelijk vast.
UITDAGING: Groepeer al je bezittingen in je tas (denk: waterfles, laptop, lunch) om je tas zo zwaar mogelijk te maken.

Sport jij met ons mee? Deel jouw foto’s, vragen en tips voor Tess via Instagram onder #MetroFeelGood #FeelFanTesstic. Meer work-outvideo’s health tips en weetjes vind je hier

Het bericht Metro’s Move of the Day #3 – De handtaslift verscheen eerst op Metro.


Kirsten Janssens niet meer verloofd

Het wil maar niet lukken in de liefde voor ‘The Sky Is The Limit’-figuur Kirsten Janssens (35). De ex van Jan Kriekels verloofde zich onlangs met Wellenaar Koen Ambroos , maar een huwelijk komt er niet. “Ik hou van monogamie en eerlijkheid”, schrijft Janssens op Facebook. “Ik hervat mijn leven alleen en met mijn kinderen.”


 • 22 Maart 2018 om 06:21
❌