[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag — 19 Oktober 2018Media

Tyfoon laat kersenbloesems in Japan maanden te vroeg uitkomen

Door Xavier

Op verschillende plaatsen op Japan zijn er nu al kersenbloesems te zien, zo’n vijf maanden voor dat normaal het geval is. De bomen zijn misleid door twee tyfoons die recent over het land zijn geraast en de warmte die daarop volgde. Het is de eerste keer dat het fenomeen op zo’n grote schaal voorkomt.

De opkomst van de kersenbloesems is een jaarlijks terugkerend spektakel op Japan. De roze pracht lokt elke lente een massa toeristen naar het eiland, maar de natuur is ze dit jaar te snel af. De Japanse website Weathernews kreeg al meer dan 350 meldingen binnen van kersenbomen die nu al hun bloesems tonen. Dat is ongeveer vijf maanden te vroeg.

Het voelt als een warme lente

De oorzaak van de premature roze pracht zijn twee tyfoons die niet zo lang geleden het eiland hebben aangedaan. Door de hevige wind zijn heel wat bomen hun bladeren kwijtgeraakt. Dat is een probleem, want de bladeren laten een hormoon los dat de knoppen ervan weerhoudt om uit te komen. Bovendien werden de stormen gevolgd door een warme periode. Die heeft de bomen misleid en ze doen denken dat het al lente is. De meldingen van de bloesems kwamen eerst uit het zuidwesten van het eiland, maar strekken zich ondertussen uit tot in de meest noordelijke regio van het land. Het is de eerste keer dat het fenomeen zich op zo’n grote schaal voordoet.

Er is goed en slecht nieuws voor de mensen die de bloemenpracht in het echt wilden aanschouwen. De bomen die zich nu al in het roze hebben gehuld, zullen dat in de lente niet opnieuw doen. Gelukkig gaat het om een minderheid, zegt Hiroyuki Wada, boomdokter bij de Flower Association of Japan. “Ik denk niet dat het de pracht van de kersenbloesems volgend jaar zal beïnvloeden”, vertelde hij aan de lokale zender NHK.

Het bericht Tyfoon laat kersenbloesems in Japan maanden te vroeg uitkomen verscheen eerst op Metro.Jongeman door jeugdvriend doodgestoken op oprit ouderlijke woning: vader kan moordenaar overmeesteren

Voor dag en dauw zat hij te wachten tot zijn jeugdvriend naar buiten zou komen om naar het werk te vertrekken. Toen sloeg Michiel K. (23) toe: Jonas Vlayen, ook 23, werd in de rug aangevallen en doodgestoken. De vader van het slachtoffer kon de dader overmeesteren en overleveren aan de politie.


 • 19 Oktober 2018 om 08:42

Alleen nog bier en wijn voor minderjarigen, maar geen sprake van totaalverbod

Jongeren tussen 16 en 18 jaar mogen voortaan alleen nog bier en (schuim)wijn kopen in de supermarkt of op café. Dat besliste minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).


 • 19 Oktober 2018 om 08:32

Vader laat voornaam wijzigen als eerbetoon aan dochter: “Ik wil er alles aan doen om te laten zien dat ik haar niet vergeten ben”

Exact vijf jaar nadat zijn Peruaanse ex-vrouw July hun dochter Rubi meenam naar haar thuisland, heeft vader Gert Broeckx zijn naam officieel laten wijzigen ter ere van zijn dochter. Hij schrapte zijn andere voornamen en gaat voortaan door het leven als Gert Rubi Broeckx.


 • 19 Oktober 2018 om 03:00

Geseinde buurman bedreigt scholieren met baseballbat

Enkele scholieren van het Xaveriuscollege zijn gisteren op de loop moeten gaan voor een buurman. Het dieptepunt van een conflict dat al langer aansleept. De buurman, die geseind stond, werd opgepakt door de politie.


 • 19 Oktober 2018 om 03:00

Huwelijk gaat voor: Isabel Vrancken past voor gemeenteraad Aartselaar

Isabel Vrancken werd zowel voor de Aartselaarse gemeenteraad als de Antwerpse provincieraad verkozen. Maar huwelijksplannen en cumulafspraken doen haar van het eerste mandaat afzien.


 • 19 Oktober 2018 om 03:00

ONGEHOORD. 'Als Crombez wil voortploeteren zoals hij bezig is, dan is dat zijn zaak'

Ook in de week na de verkiezingen passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

 • 19 Oktober 2018 om 08:46

Fourniret geconfronteerd met ex-vrouw

De Franse seriemoordenaar Michel Fourniret wordt vrijdag bij de onderzoeksrechter met zijn vroegere echtgenote Monique Olivier geconfronteerd. Dat heeft haar advocaat bekendgemaakt. De confrontatie zou kaderen in het onderzoek naar een nog onopgeloste verdwijning.


 • 19 Oktober 2018 om 08:24

Voorakkoord tussen CD&V en Vlaams Belang in Lede?

Ophef in de gemeenteraad van Lede gisterenavond, toen Filip Bauters van Lede Vlaams en Zinvol bij aanvang zijn frustratie uitte over het gebroken woord van CD&V. Die partij zou eerder een akkoord hebben gesloten met het Vlaams Belang van Marc Boterberg.

 • 19 Oktober 2018 om 08:04

Mbokani op scherp gezet: spits van Antwerp stond donderdag in B-ploeg

Verhuist Dieumerci Mbokani komend weekend weer naar de bank? Als we op de training van gisteren afgaan, is die kans alvast zeer groot. Zeker als je daar de woorden van een geënerveerde Laszlo Bölöni tijdens zijn persconferentie naast legt. “Mbokani? Die was tijdens de interlandperiode bijna de hele tijd afwezig.”


 • 19 Oktober 2018 om 05:00

“Brexit kan rampzalig zijn voor de okapi’s in Antwerpse Zoo”

Niet alleen politici en ondernemers liggen wakker van de Brexit-onderhandelingen. Ook in de Zoo maken ze zich zorgen. “Er verblijven zo’n vijftien okapi’s in het Verenigd Koninkrijk. Als er geen aandacht aan hen besteed wordt, zijn we ze kwijt voor het kweekprogramma”, weet stamboekhouder Sander Hofman.


 • 19 Oktober 2018 om 03:00

Air Belgium doet voorlopig voort

De aandeelhouders van Air Belgium hebben de directie van de luchtvaartmaatschappij groen licht gegeven om voort te doen.


 • 19 Oktober 2018 om 08:12

Voorakkoord tussen CD&V en Vlaams Belang in Lede?

Ophef in de gemeenteraad van Lede gisterenavond, toen Filip Bauters van Lede Vlaams en Zinvol bij aanvang zijn frustratie uitte over het gebroken woord van CD&V. Die partij zou eerder een akkoord hebben gesloten met het Vlaams Belang van Marc Boterberg.

 • 19 Oktober 2018 om 08:06

Wijs- en ringvinger niet even lang? Grotere kans dan dat je holebi bent

Door Silke Vandenbroeck

Het leek altijd wel toogpraat, maar het is nu toch wetenschappelijk bewezen. Vrouwen bij wie de linker wijs- en ringvinger een verschillende lengte hebben, maken een grotere kans om lesbisch te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Essex in Groot-Brittannië.

De wetenschappers namen de lengte van de vingers van 18 identieke vrouwelijke tweelingen onder de loep, bij wie de ene hetero was en de andere lesbisch. Gemiddeld had de helft van de lesbische vrouwen verschillende afmetingen van de ring- en wijsvinger. Dat is trouwens ook een typische mannelijke eigenschap, zij het enkel aan de linkerhand.

Testosteron

“Het kan te maken hebben met te veel blootstelling aan testosteron in de baarmoeder”, zegt dr. Tuesday Watss van het departement psychologie van de universiteit van Essex. “Identieke tweelingen hebebn voor 100% dezelfde genen. Dat ze dan toch een verschillende seksuele voorkeur hebben is opmerkelijk. Daarvoor moeten de oorzaak dus ergens anders zoeken.”

Hogere doses

“Uit eerder onderzoek hebben we al geleerd dat seksuele voorkeur in de baarmoeder wordt bepaald en afhankelijk is van de hoeveelheid mannelijke hormonen waaraan we blootgesteld worden of de manier waarop ons lichaam daarop reageert. Wie in aanraking komt met hogere doses zou meer kans maken op homo- of biseksualiteit.” De onderzoekers deden hetzelfde bij mannelijke tweelingen, waar de een hetero was en de ander homoseksueel, maar daar vonden ze geen verband.

Frenologie

Het is niet duidelijk of de studie ook meteen voor waar aangenomen zal worden in de wetenschappelijke wereld. Het doet namelijk denken aan frenologie, een theorie uit de 18de en 19de eeuw. Daarbij ging men ervan uit dat aanleg en persoonlijkheid afgeleid kunnen worden aan de vorm van de schedel. Maar die theorie is uiteraard al lang passé.

Het bericht Wijs- en ringvinger niet even lang? Grotere kans dan dat je holebi bent verscheen eerst op Metro.


Prins Harry en Meghan hebben kleurrijke ontmoeting op strand tijdens staatsbezoek

Prins Harry en Meghan Markle hebben vrijdag op Bondi Beach in Sydney een ontmoeting gehad met enkele lokale surfers die gekleed gingen in hun meest kleurrijke outfit. Ze stapten blootsvoets het strand op en gingen samen met de surfers in een cirkel zitten om er te praten over geestelijke gezondheid en welzijn.


 • 19 Oktober 2018 om 07:14

Huiszoeking op kabinet-Schauvliege

Op het kabinet van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) heeft gisteren rond de middag een huiszoeking plaatsgevonden.


 • 19 Oktober 2018 om 07:21

Leko moet uitleggen waarom geld van Veljkovic op zijn rekening kwam

Ivan Leko, de coach van Club Brugge, kreeg in 2015 geld op zijn rekening gestort van op de Cypriotische rekeningen van Dejan Veljkovic. Het gerecht wil weten waarom.

 • 19 Oktober 2018 om 07:21

Eenogige kater Lucy maakt reis van zijn leven

Door Silke Vandenbroeck

Een eenogige kat heeft er wel een heel opmerkelijke reis opzitten. Hij raakte geklemd onder een vrachtwagen en reed maar liefst 345 km mee.

De 12-jarige kater, genaamd Lucy, werd door enkele medewerkers van een distributiekeuken ontdekt in Bristol, Groot-Brittannië. De vrachtwagenbestuurder dacht in eerste instantie dat Lucy overleden was. Hij lag namelijk bewusteloos in een van de achterste wielkasten.

Kopje

“De bestuurder zei dat hij dacht dat hij een dier had aangereden en dat het overleden was”, zegt arbeider Dan Cartwright aan The Mirror. “Hij zei dat het er nog zat, dus gingen we een kijkje nemen. Ook wij dachten dat de kater overleden was, maar opeens hief hij zijn kopje op. Daarop belden we de Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA).”

Gechipt

De RSPCA ontdekte dat Lucy gechipt was, waardoor de organisatie makkelijk kon achterhalen waar het kranige beestje haar opmerkelijke lift genomen had. Dat bleek Goole te zijn. Lucy was dus 345 km van huis. Baasje Paul Smith maakte zich in eerste instantie geen zorgen: “Het gebeurde wel vaker dat Lucy voor enkele dagen verdween. Maar nu bleef hij wel wat lang weg. Ik ben dus verschrikkelijk blij dat ze hem levend gevonden hebben. Ik kan niet wachten tot hij weer thuis is.” Paul verduidelijkt nog dat zijn moeder de kater Lucy noemde, ook al is hij een mannetje. “De naam bleef uiteindelijk hangen, nu kunnen we hem ook niet meer veranderen.”

Het bericht Eenogige kater Lucy maakt reis van zijn leven verscheen eerst op Metro.


Laagjesfestijn

Door Bruno Coppens

Zet de wispelturige weergoden schaakmat met een gelaagde look. Fijne coltruien passen perfect onder flinterdunne zijden topjes en mantels van nepbont, velours en omgekeerd schaap. Geef je knusse Boho-style een sportieve twist door te combineren met trekking-items. Bergschoenen en donsjassen zijn hypercool. En vergeet vooral je sjaal niet!

Blazer

Primark
€22

Broek

Primark
€16

 

Poncho

 

Uniqlo
€19,95

 

Vest

Weekday
€60

 

Sweater

Ginger
€139,95

 

Sneaker

 

Sacha
€129

 

Sjaal

 

OOF
€59

 

Laarsjes

 

Edited
€179

 

Het bericht Laagjesfestijn verscheen eerst op Metro.


Trump dreigt grens met Mexico te sluiten voor migrantenkaravaan op weg naar VS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft er donderdag mee gedreigd om de grens met Mexico te sluiten, als reactie op de groep migranten die vanuit Honduras onderweg is naar de VS.


 • 19 Oktober 2018 om 06:32
❌