[Français Français]
[Contact]

NieuwsKoppen België

🔒
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag — 22 Maart 2018Alle Nieuwskoppen

Je eigen lichaam gebruiken als fitnesstoestel? Zo pak je het aan

Door Mare Hotterbeekx

Wat hebben wij nog gemeenschappelijk met de neanderthalers? In cultureel opzicht niet bijster veel, maar qua bewegingen vertonen we nog sterke gelijkenissen. Dat is ook de filosofie achter functional training, een trainingsmethode haaks staat op de populaire, maar kunstmatige ‘machinefitness’.

“Sommige fitnesstoestellen zijn niet goed voor je lichaam”, legt Tess uit. De verklaring hiervoor is simpel. Toestellen als de shoulder press dwingen je lichaam in een onnatuurlijke positie, waardoor ze sneller overbelast geraken. Iets vanuit een zittende positie omhoog duwen is bijvoorbeeld helemaal niet natuurlijk. Het is beter om met deze beweging ook je heupen te gebruiken.  “Door je lichaam zo te ‘forceren’ loop je meer risico’s op blessures of overtraining. En dreig je ontmoedigd te geraken nog voor je goed en wel begonnen bent”, aldus Tess.

Foto Pexels

Overbelasting is niet het enige probleem van machinefitness. “Er bestaan toestellen die zelfs verhinderen dat je een oefening correct uitvoert en alle spiergroepen gebruikt.” Denk daarbij aan de seated twist machine, bedoeld voor je buikspieren. Dat toestel kan lage rugproblemen veroorzaken omdat je verder draait dan je wervelkolom eigenlijk aankan. Wie zijn zijdelings buikspieren aan het werk wil zetten kan dan beter een zijdelingse plank doen.

Zes basisbewegingen

In plaats van machines, maakt functional training gebruik van zes basisbewegingen die we ook in ons dagelijks leven nodig hebben: squats, bends, lunges, pushes, pulls en twitsts. Het idee hierachter is dat je bij dit soort oefeningen verschillende spiergroepen tegelijk aan het werk zet en dus efficiënter traint. De klassieke squat is het perfecte voorbeeld: met die ene oefening train je zowel je bovenbenen als je hamstring en je bil-, buik- en rugspieren. Dat zijn maar liefst vijf spiergroepen in één oefening. Waarom zou je dan nog je buikspieren afzonderlijk aan het werk zetten via verschillende isolatieoefeningen op een een toestel?

“Al squattend train je vijf spiergroepen in één oefening. Waarom zou je dan nog je spiergroepen afzonderlijk trainen?”

Kracht, stabiliteit en mobiliteit

Foto Pexels

“Met deze functionele oefeningen verhoog je de kracht, de stabiliteit en de mobiliteit van je lichaam. Dit helpt je niet alleen in de gym, maar ook bij de bewegingen in je dagelijkse leven.” Een ander voordeel van deze functionele oefeningen is dat je ze overal kan doen omdat je er niets voor nodig hebt. “Je eigen lichaamsgewicht is het beste fitnesstoestel. Daar kan je al een hele work-out mee doen”, verklaart Tess. “Later kan je de oefeningen nog altijd verzwaren en minder saai maken met aanvullende materialen. Denk daarbij aan een TRX, dumbells, kettleballs of enkelgewichtjes.” Wie geen fitness heeft op vakantie, heeft nu officieel geen excuus meer om niet te trainen.

Mare Hotterbeekx

 

Sport jij met ons mee? Deel jouw foto’s, vragen en tips voor Tess via Instagram onder #MetroFeelGood #FeelFanTesstic. Meer work-outvideo’s health tips en weetjes vind je hier

Het bericht Je eigen lichaam gebruiken als fitnesstoestel? Zo pak je het aan verscheen eerst op Metro.


Palestijnse 'heldin' bekent schuld in ruil voor strafvermindering

De 17-jarige Palestijnse activiste Ahed Tamimi, die terechtstond voor het belagen van Israëlische militairen, bekent schuld in ruil voor strafvermindering. De militaire aanklager eist nu acht maanden cel, in plaats van een jarenlange celstraf. De militaire rechtbank moet wel nog instemmen met de voorgestelde straf.

  • 22 Maart 2018 om 07:19

GroenLinks grote winnaar in Nederland, lokale partijen vaakst winnaar

GroenLinks boekt een stevige winst bij de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland. De partij is de grootste in Amsterdam, Utrecht, Haarlem, Nijmegen, Arnhem en Wageningen. Leefbaar wint in Rotterdam met overmacht, en zo'n lokale partij zegevierde in 164 van de 335 gemeenten.

  • 22 Maart 2018 om 07:08

Catalaanse separatisten willen president kiezen die mogelijk weer cel in moet

De separatistische partijen in Catalonië willen donderdag in een met spoed bijeengeroepen parlementszitting een nieuwe regionale president verkiezen. De zitting begint om 17 uur, zegt het parlement in Barcelona woensdagavond via Twitter. De separatisten willen het gerecht te snel af zijn en de voormalige Catalaanse regeringswoordvoerder Jordi Turull benoemen, voor die mogelijk de gevangenis in moet.


  • 22 Maart 2018 om 03:56

Mark Zuckerberg reageert op Facebook-schandaal: ‘Hebben fouten gemaakt’

Mark Zuckerberg heeft voor het eerst gereageerd op het schandaal rond Cambridge Analytica. Dat bedrijf zou persoonlijke informatie van tientallen miljoenen Facebookgebruikers hebben gebruikt om er kiezersprofielen mee te maken tijdens de campagne van Donald Trump. De Facebook-ceo is bereid om, indien gevraagd, te komen getuigen voor het Amerikaanse parlement.


  • 22 Maart 2018 om 02:33

Sarkozy officieel verdacht van passieve corruptie

Na een twee dagen durend verhoor over illegale financiering van zijn kiescampagne heeft de Franse justitie een vooronderzoek ingeleid tegen Nicolas Sarkozy (63).


  • 21 Maart 2018 om 22:49

Peruaanse president Kuczynski stapt op

De Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski, die onder grote druk stond door een smeergeldaffaire, is afgetreden. Daarmee voorkwam hij een voor donderdag geplande afzettingsprocedure in het parlement.


  • 21 Maart 2018 om 22:27

Vlieg mee met de snelste jetpack ooit

De Brit Richard Browning is met zijn jetpack de snelste zipline ter wereld afgegaan. Met zijn jetpack zette hij vorig jaar het snelheidsrecord, aan een zipline kan hij nog drie keer sneller gaan dan dat record.

  • 21 Maart 2018 om 17:59

Totale filelengte op snelwegen in Vlaanderen: 257 km; Trend: stijgend

Op dit moment staat er in totaal 257 km file op de snelwegen in Vlaanderen. Dat is uitzonderlijk voor een werkdag op dit moment. De trend is stijgend

❌